Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje > Žensko zdravlje

Žensko zdravlje Od mjesečnice do menopauze: za ginekološke probleme i pitanja

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.05.2017., 12:38   #6741
Cure, jel netko zna jel moguce da imam pcos ili neku cistu na jajniku, makar sam prosli mjesec vadila spolne hormone i sve je bilo u redu. Zato mi ginekologica nije ni radila ultrazvuk jajnika, kaze da se radi jedino ako se nakon vadjenja hormona vidi da nesto mozda nije ok.

Jel to 100% sigurno onda da je sve u redu ili se mozda ne vidi uvijek sve na taj nacin?

Inace od simptoma imam pojacanu dlakavost po licu, vratu, trbuhu, grudima, ledjima.. makar mi je ginekologica pogledala trbuh i ledja i kaze da je to sve u granicama normale, ali meni definitivno nije normalno.

Ostale simptome nemam.

Ciklus mi nikad nije u dan tocan, varira izmedju 26 i 31 dan, to se koliko znam smatra jos uvijek normalno.
crazy dog lady is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.05.2017., 13:00   #6742
Quote:
crazy dog lady kaže: Pogledaj post
Cure, jel netko zna jel moguce da imam pcos ili neku cistu na jajniku, makar sam prosli mjesec vadila spolne hormone i sve je bilo u redu. Zato mi ginekologica nije ni radila ultrazvuk jajnika, kaze da se radi jedino ako se nakon vadjenja hormona vidi da nesto mozda nije ok.

Jel to 100% sigurno onda da je sve u redu ili se mozda ne vidi uvijek sve na taj nacin?

Inace od simptoma imam pojacanu dlakavost po licu, vratu, trbuhu, grudima, ledjima.. makar mi je ginekologica pogledala trbuh i ledja i kaze da je to sve u granicama normale, ali meni definitivno nije normalno.

Ostale simptome nemam.

Ciklus mi nikad nije u dan tocan, varira izmedju 26 i 31 dan, to se koliko znam smatra jos uvijek normalno.
Postoje tzv 'rotterdamski' kriteriji po kojima se uspostavlja dijagnoza pcos.
Ima ih par - dakle, policistican izgled jajnika, poviseni androgeni hormoni (testosteron, dhea, androgeni), neuredna ili izostajuca ovulacija, i vidljiv hirzutizam .. dakle pojacana dlakavost na mjestima na kojima nije tipicno za zene.

S time da je od svega kljucan hormonski nalaz kao broj jedan dok su ciste na jajnicima i dlake ipak sporednije (dlakavost moze biti i genetska, subjektivno pojacana, plus ciste mogu biti i od drugih uzroka).

Inace kod pcos ciste su sitne i ima ih puno u jajniku. Jedna veca cista ne znaci automatski pcos.

Isto tako, koliko su ti hormoni dobri vjerojatno se ne radi o pcos.

Za dlake provjeri kakva ti je genetska pozadina. Ako su tvoji dlakaviji moguce da si i ti.

Ukoliko ti menstruacija dolazi redovito unutar dana koje si napisala to je takodjer u redu.
Vecina zena s pcos u najboljem slucaju menstruira na 35-40 dana (kao ja npr) ili cak nema mengu po godinu ili vise.

Poslano sa mog SM-G930F koristeći Tapatalk
TincH is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.05.2017., 07:03   #6743
Quote:

Ostale simptome nemam.

TinicH ti je sve lipo objasnila a evo i moj primjer. Kad sam tek otkrila PCOS hormoni ajme kuku i UZV isto. Nakon sta sam prestala sa kontracepcijom svi hormoni odlicni osim AMH (mogla bi se kladit da to nisi ni vadila jer rijetko kad cujem da ginekolozi daju to za provjeru PCOS a itekako je bitan) a na UZV i dalje ajme kuku. Tako da hormoni mogu bit ok (barem ti osnovni) a UZV pokazat da se ipak radi o PCOS. I nemoj brkat PCOS i ciste, to su skroz drugaciji pojmovi. Menstruacija ti je skorz ok, ja sam uvik imala problema sa njom i sad kad sam dobila nakon 50 dana sam slavila.
Jesi vadila za stitnjacu? I to moze bit problem kod dlakavosti a mozda je genetika a mozda si jednostavno takva
NoStress is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.05.2017., 11:09   #6744
Hvala vam cure

Vadila sam malo prije toga i za stitnjacu, radi sumnje na nesto drugo, i po nalazima sve je super.

Jedino mi nije napisala progesteron da vadim, bilo mi je to cudno. A rekla je da su to svi hormoni. Jel se on obavezno vadi, svi bi ga trebali koji orovjeravaju hormone?

E da, i bio mi je lagano ali lagano povisen jedan hormon, ne znam sad tocno kako se zove, ali rekla je da je on povezan sa nadbubreznom zlijezdom, ne sa spolnim.
Valjda zbog prevelikog stresa, tak nesto, sto mi je logicno jer sam vec par godina pod dosta velikim stresom.

Taj AMH nisam vadila, nije mi dala na uputnici, ne znam ni sto je to? Jel to mogu negdje privatno izvaditi? Jel znate koliko kosta otprilike?

I ako on slucajno nije ok, da napravim onda ultrazvuk?

Moze biti da je to kod mene genetski, jer vidim i kod mame da ima tako izrazene dlacice.
Mislim, ajde, radije da je tako nego da imam pcos ili nesto. Ali ne znam jel bolje da do kraja provjerim to sa ultrazvukom ili nesto sto vec treba.
Odgovori s citatom
Old 18.05.2017., 07:03   #6745
Quote:
Hvala vam cure

Vadila sam malo prije toga i za stitnjacu, radi sumnje na nesto drugo, i po nalazima sve je super.

Jedino mi nije napisala progesteron da vadim, bilo mi je to cudno. A rekla je da su to svi hormoni. Jel se on obavezno vadi, svi bi ga trebali koji orovjeravaju hormone?

E da, i bio mi je lagano ali lagano povisen jedan hormon, ne znam sad tocno kako se zove, ali rekla je da je on povezan sa nadbubreznom zlijezdom, ne sa spolnim.
Valjda zbog prevelikog stresa, tak nesto, sto mi je logicno jer sam vec par godina pod dosta velikim stresom.

Taj AMH nisam vadila, nije mi dala na uputnici, ne znam ni sto je to? Jel to mogu negdje privatno izvaditi? Jel znate koliko kosta otprilike?

I ako on slucajno nije ok, da napravim onda ultrazvuk?

Moze biti da je to kod mene genetski, jer vidim i kod mame da ima tako izrazene dlacice.
Mislim, ajde, radije da je tako nego da imam pcos ili nesto. Ali ne znam jel bolje da do kraja provjerim to sa ultrazvukom ili nesto sto vec treba.
Progesteron nisi vadila sa ostalim hormonima jer se on vadi 21dc tj 7dpo i on je pokazatelj ovulacije. To 21dc naravno vazi samo kod redovitih ciklusa tako da on za PCOS niti ne vade ako se dokaze jer nikad ne znas kad je i je li nastupila ovulacija.
AMH je Anti-Mullerov hormon koji je pokazatelj ovarijalnih zaliha (jajnih stanica) i po njemu se otprilike moze procjenit kad bi moglo doc do menopauze (smanjen je) a kod pcos je povisen. On je bitan ako ides u MPO radi doziranja stimulacije. Privatno ti dodje oko 350-400kn.
Po meni ti UZV mozes napravit bez obzira na sve cisto da se vidi stanje. Ne znam koliko imas godina i jesi li ga kad radila ali ja bi cisto radi sebe. Ako ti tvoja gin ne zeli a ti bi tila vidit, privatno dodje 200kn tako da nije strasno.
NoStress is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.05.2017., 12:41   #6746
Uzv je dio svakog standardnog ginekoloskog pregleda koji se preporuca 1x godisnje.
Rade ga i hzzo ginekolozi.

TincH is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.05.2017., 19:01   #6747
Meni je ginicka rekla da ne treba uopce raditi ultrazvuk.
Tako da cu morati privatno negdje otici.
Nisam ni znala da se on preporuca jednom godisnje. Znam da se preporuca pregled i papa 1-2x godisnje.

Nisam shvatila najbolje, AMH hormon znaci ne mora vaditi, ako mi je cilj samo provjeriti da li je pcos u pitanju?

Zaboravila sam napisati, zadnjih godinu, dvije mi se kosa dosta prorijedila. I kvaliteta joj se pokvarila jako.
Sad ne znam jel to moze imati ikakve veze sa tim hormonima i policisticnim?
Ali opet, bila sam i pod dugotrajnim stresom, zadnjih 3, 4 godine konstantno, pocela sam se znojiti dosta, ne kao valunzi ili tako nesto , nego se puno lakse oznojim, ono ljudi masovno u dugim rukavima i jaknama hodaju, a meni je za kratke rukave vec. Mozda to nije nista povezano, nego stvarno samo od stresa, ne znam ni sama vise.
Odgovori s citatom
Old 20.05.2017., 07:49   #6748
Kako ne treba raditi uzv?
Pa gdje nadjete te ginekologe?

TincH is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.05.2017., 10:16   #6749
Mene ništa više ne čudi, ima takvih koliko hoćeš, žalosno ali istinito.

AMH ako je povišen je pokazatelj PCOS tako da bi ga ja izvadila.

A UZV obavezno prije svega. Ne mora značit da imaš PCOS(vjerojatno ne po opisu), može biti i cista i ko zna čega. Može i sve bit ok a da ti je sve to usljed stresa nastalo ili jednostavno dođe s godinama. Ne misli se puno nego otiđi privatno na UZV čisto da radi sebe vidiš stanje. Ako nije ginekološki problem onda ćeš se bacit dalje na potragu, nema smisla nagađat.
NoStress is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.05.2017., 13:49   #6750
Quote:
TincH kaže: Pogledaj post
Kako ne treba raditi uzv?
Pa gdje nadjete te ginekologe?

U domu zdravlja
Ma mislim ona je čak i ok kod kakvih sam prije bila, i šta sam sve slušala od frendica. Nije neka bezobrazna, gruba tokom pregleda i slično.
Samo što nije ovaj put objasnila detaljnije baš oko ovog. Valjda ni oni ne znaju sve ili nisu sigurni, pa ne idu u detalje.

Quote:
NoStress kaže: Pogledaj post
Mene ništa više ne čudi, ima takvih koliko hoćeš, žalosno ali istinito.

AMH ako je povišen je pokazatelj PCOS tako da bi ga ja izvadila.

A UZV obavezno prije svega. Ne mora značit da imaš PCOS(vjerojatno ne po opisu), može biti i cista i ko zna čega. Može i sve bit ok a da ti je sve to usljed stresa nastalo ili jednostavno dođe s godinama. Ne misli se puno nego otiđi privatno na UZV čisto da radi sebe vidiš stanje. Ako nije ginekološki problem onda ćeš se bacit dalje na potragu, nema smisla nagađat.
Hvala, bude baš tako napravila, da znam na čemu sam

P.s. taj hormon koji mi je bio malo povišen se zove hidroksiprogesteron. Sad ne znam - kakav je to hormon i jel on direktno povezan sa progesteronom?
Makar ginekologica mi nije ništa detaljno za njega objasnila, samo je rekla da to nema veze sa spolnim hormonima kao, nego sa nadbubrežnom žlijezdom.
A ja sam išla vaditi spolne hormone. Valjda se on isto vadi uz te spolne.
Odgovori s citatom
Old 22.05.2017., 21:41   #6751
Prema mišljenju nove psihićke, moji problemi sa psihom proizlaze iz hormonalnog disbalansa. Kako sam debela, poslala me ginićki na pregled i na analizu hormona. OK, kažem ja da sam to radila i prošle godine i da je zaključak bio da imam ciste i hormone zbrčkane i da zbog debljine ne smijem piti nikakvu terapiju nego smršaviti.

Jel' netko vidi problem?
Došla sam psihićki jer ne mogu prestati jesti i depresivna sam. Da bi zaključak bio da će je to zbog disbalansa hormona i da će se popraviti kad smršavim (a ne mogu smršaviti jer previše jedem zbog disbalansa).
Čemu da uopće idem sad još jednom ginićki i na testiranje? Jel' zbilja "debela" ne smijem piti ništa od ikakve terapije tipa Duphastone ili pilule ili što? K tome nisam ni najmlađa više baš, pa navodno ni zbog toga ne smijem piti hormonalnu terapiju, imam 40 i kusur godina.
Doreen Mana is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.05.2017., 22:45   #6752
Quote:
Doreen Mana kaže: Pogledaj post
Prema mišljenju nove psihićke, moji problemi sa psihom proizlaze iz hormonalnog disbalansa. Kako sam debela, poslala me ginićki na pregled i na analizu hormona. OK, kažem ja da sam to radila i prošle godine i da je zaključak bio da imam ciste i hormone zbrčkane i da zbog debljine ne smijem piti nikakvu terapiju nego smršaviti.

Jel' netko vidi problem?
Došla sam psihićki jer ne mogu prestati jesti i depresivna sam. Da bi zaključak bio da će je to zbog disbalansa hormona i da će se popraviti kad smršavim (a ne mogu smršaviti jer previše jedem zbog disbalansa).
Čemu da uopće idem sad još jednom ginićki i na testiranje? Jel' zbilja "debela" ne smijem piti ništa od ikakve terapije tipa Duphastone ili pilule ili što? K tome nisam ni najmlađa više baš, pa navodno ni zbog toga ne smijem piti hormonalnu terapiju, imam 40 i kusur godina.
Meni je endokrinolog (jedan od boljih u ZG) rekao da visak ili manjak kila nema nikakve veze s horm.terapijom.

A lijekovi tipa metformin ti cak mogu i pomoci da smrsavis (smanjiti apetit) ukoliko ti je ustanovljena rezistencija na inzulin npr.
Suplementacija D vitaminom koji se u krvi pretvara u hormon utjece na smanjenje depresije itd

Visak kila cesto nije uzrok horm.smetnji vec posljedica istih. Slazem se da prvo stvari treba postimati iznutra.

Trazi drugo misljenje. Sretno.

TincH is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.05.2017., 14:17   #6753
Dan cure!
Misljenja?
Imam 33 god
Menge uredne
Problemi su poceli kad mi je kosa ko luda pocela ispadat i oprištavila se ko teenadgerica :/

Poslano sa mog SM-G800F koristeći Tapatalk
Old 25.05.2017., 14:19   #6754
Btw AMH mi je sljedeci dala da vadim

Old 26.05.2017., 16:46   #6755
Nema nikog tu? :/ steta

Old 27.05.2017., 08:56   #6756
Androgeni i tesrosteron izgledaju u redu.
Gdje je estrogen?
I jos bitnije - kakva ti je stitnjaca, ovdje ju ne vidim? Sbgh je dosta visok.
Koji dan ciklusa si ovo vadila?

Kakva si s tjelesnom tezinom? Apetit?

TincH is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.05.2017., 13:18   #6757
Stitnjaca mi je ok.bar ona tri hormona sto vade.

Kilaze sam normalne al vise prema mrsavosti cijeli zivot. Apetit mi je ok

Ovo sam vadila 3. Dan ciklusa

Old 27.05.2017., 13:20   #6758
Estrogen? Nemam pojma.

Old 27.05.2017., 16:03   #6759
Da, pitala sam jer SBGH kad je toliko visok moze ukazivati na hipertireozu, koja moze uzrokovati tegobe koje navodis.

Sto ti kaze endokrinolog?

Iskreno, nisam sigurna koliko je prenizak slob.test znacajan kod zena? Nemam tu bas nekih saznanja.
Svakako potrazi strucno misljenje

Nizak DHEA moze biti kod male tjelesne tezine isto tako.
TincH is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.05.2017., 16:18   #6760
Ocu,hvala na odg!

Cekam mengu pa sa jos jednim nalazim idem kod endokrinologa.tako mi je gin rekla

Nego sam u medjuvremenu nestrljiva pa rekoh idem vidit jel tko sta zna ili je imao slicno iskustvo....

Tnx

Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 11:33.