Sam svoj majstor Radionica u kući |
|
|
14.11.2017., 08:13
|
|
HeatOn WCHR-01
Registracija: Oct 2011.
|
|
|
|
14.11.2017., 08:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2016.
|
Quote:
ramzay kaže:
https://s26.postimg.org/o740gd9yx/VIZ.jpg
Zeko nema povratnog strujanja u ovom slučaju. Cug kojeg stvara tvoj dimnjak je takav da dimni plinovi sa desetak metara u sekundi piće kroz te 4 cijevi u dimnjaču , ima tu nešto rebara koja malo to sve zaturbuliraju , osim toga se mlaz vatre i dima prvo kreće prema gore , a onda skreće u te cijevi ,i to bez diferencijala , vatra dosta žestoko udara u gornju stijenku i onda skreće u cijevi.
|
Vatra ne ide u cijevi, ispod cijevi je zatvoreno, vatra udara u stjenku odozdo
Dim ide u kanal sam sa prednje strane, prvi dim dok se ne zatvori zaklopka u dimovodnom kanalu koju je postavila tvornica ide van. Kad se ta zaklopka postavi pod kutom od 90°, nakon 15 minuta, onda je neka prepreka. Čestice se sudaraju i po mom mišljenju dio se vraća natrag ne stigne izletjeti van, potiskuje je druga ili već što, to je nauka.
Čestice se vrte u krug dok ne postignu uvjet da napuste izmjenjivač ili ih nema, izgore ili se zalijepe za izmjenjivač pa imamo što čistiti.
Quote:
Sa ekipom koja u samogradnji radi ove male pirolitićke zvijeri već par dana raspravljamo kako da krenemo sa nekim uvodom u prijenos topline , da to što napišem i nacrtam ili pošaljem slike ostane trajno , a ne bude sve izgubljeno kao na ovom forumu.
|
To bi bilo dobro, što je izgubljeno na forumu, to je samo forum, svatko uzme ili da koliko hoće.
Quote:
To je jedan od razloga što ne stavljam "svoje" slike već pokušavam za sve što pišem skidati slike sa tuđih servera. I ovo što je JURC objavio vjerojatno ne bude trajno , a najmanji je problem da skeniram cijelu normu pa da svi vidite o čemu se radi i da se možete doma shodno tome organizirati Nadam se da budemo nešto smislili da ostane trajno.
|
To sve pomaže ali ako netko uopće ne želi raditi bilo što nego kupiti kotao i naložiti vatru onda je to za istog nebitno, ja se veselim svakom neobičnom rješenju ili postupku koji može biti na teorijama ili slučajnim otkrićem.
|
|
|
14.11.2017., 08:35
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Lee Champa kaže:
Ni mi niš jasno! 
Kulike blokade diferencijala mora imeti krntija sa 4x4 pogonom? 
|
Isto se događa, jedan prvi vuče po principu jedna vuča, jedan zadnji isto tako. Znači vuku dva i to je bolje od jedan. Kad se uključi blokada onda vuku 2 na jednom pogonu, tako i na drugom istovremeno, nema proklizavanja i tako se izvlačiš iz blata. Toga je kod mene u šumi česta potreba, 85 KW pa ne brinem. 
Zadnje uređivanje pzec : 14.11.2017. at 09:33.
|
|
|
14.11.2017., 08:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2012.
|
Ima li smisla, na Ultima 2, samotnom ciglom "smanjiti" povrsinu rosta?
Za sad je zona žara utopljena bocno sa samotom 50x25x4cm na obje strane, i ima napretka, vidljivo na 30% manje pepela u pepeljari i finijim pepelom na turbolatorima i pregradama.
Smanjit cu snagu kotla, mozda ce drva duze i postepeno goriti, racunam da je izmjenjivac predvidjen za puni lauf da dobije tu neku nnazivnu snagu od 35kw.
Sad mi se desava da mi pumpa kotla u drugoj brzini ne uspijeva dovoljno hladiti kotao, kad se zaleti kotao temp stoji na 80+, pumpa je wilo 2 brzine, 25/6.
Samson je narihtan na 95*C i jos su vrtasca prosirena da veca kolicina zraka moze uci kroz dalilu a da se opet moze potpuno zatvoriti tak da stvarno kotao ne moze cmoljiti.
Znaci, ja bi ciglom dodatno umanjil povrsinu rosta, a mozda kaj padne i TDP jer je izmjenjivac predvidjen za puni lauf 35kw
|
14.11.2017., 08:52
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2010.
|
branee a kak da ti to netko veli sa da ili ne. Sam znaš da imaš poseban slučaj kod sebe, nema ti druge, probaj!
|
|
|
14.11.2017., 09:27
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mranderson kaže:
Dečki objašnjenja drugog nema, osim da se zeko bori rukama i nogama da dokaže da je viadrus k nečemu, a nije!
Ako nije trgovac tim kotlovima, a osobno mislim da je!, Viadrus bi mu trebao u najmanju ruku poslati jedan prospekt da vidi čemu služi rupa na gornjim vratima  (ali ne preveden, pardon zamuljan na hrvatski, pravi orginal)
|
Rupa na gornjim vratima, tzv. ruža služi da se otvori prije otvaranja gornjih vrata, da povuče dim kad da se stave nova drva, tako piše.
Ja je držim otvorenu dok gori vatra prvih 15 minuta, nakon toga malo ili ni malo zavisi od drva.
Ako stavljam druga drva na žar, zatvorim dovod primarnog zraka i nema dima, gornja vrata možeš otvoriti potpuno.
To je moje iskustvo, koje dijelim sa vama.
Quote:
Temperature u kući 18°C, 20°C i 21°C si okaći mačku o rep! To je tek toliko da se tješiš kak ti je toplo, a nije!
|
O tome smo već tupili, ako je u kući 21°C ili na večer 22°C uz uvjet da voda polaznog voda prema radijatorima nije preko 55°C sad, kasnije 60°C, pumpa stalno radi, termostatske glave od 3-6 po potrebi, jedna u kupaonici ili nekoj sobi otvorena stalno onda je to za mene toplo. Po noći pumpu gasi glavni termostatat u kući i pali radi održavanja temperature koja je ujutro u sadašnjim uvjetima oko 19°C.
Quote:
Kad dođe baka u posjetu njena konstatacija mi vrijedi više nego zeko tvojih već sad skoro 800 postova, hebate 800! Huh.
|
Tko ti brani, možeš pisati ako imaš vremena ili želju.
Quote:
E sad dalje, koji jebeni izmjenjivač ti spominješ! Jedino ako ga ne misliš napraviti, a u to čisto sumnjam, viadrus gotovo da i nema imjenjivača, ima komoru za izgaranje, i ima izlaz u dimnjak, gotovo, drugo nema.
|
Moguće da si ti vidio ili imao neki Viadrus prije 30 godina, moj o kojem pišem je iz 2010 godine.
Quote:
Ova tvoja 'slikica' da je ovakva, bilo bi odlično za Viadrus, i za ohoho kotlova, ali ne, ti tjeraš nekaj po svome, namataš, zamataš, i kako god zamotao tog prokletog viadrusa, i u najzlatniju, najmirisniju, najfiniju foliju, govno ostaje govno! osim, na ugljen, e tu je ponavljam(o) kralj svih kotlova, jer ugljen gori drugačije od drva.
|
Moje loženje je na način kako se loži ugljen, i to je po meni isto. Temperatura unutar kotla da li je od ugljena, drva, lože, plina ili bilo čega i ako je voda na 80°C i tako 3 sata onda gorivo nije bitno, bitan je kotao i ta voda od 80°C koja se troši djelom za grijanje djelom u spremnik, omjer ovisi od potrebe grijanja.
Quote:
Zeko, praviš se mutav kad ti netko veli da pokažeš temperaturu svog govna kad on ima približno 15kw snage, pa eto da ti ja velim. Otvori šuber do kraja, da bude ravan izlaz u dimnja, zakuri tih svojih jebenih 11kg drva, ali dodaj na to još koliko stane u kotao zapali to onako kako Bog zapoveda, i gledaj kak taj kotao dostiže tebi nevjerojatnih 80-90°C, ako uopće može, i onda izmjeri kolika ti je temperatura dimnih plinova. Ali čisto da ti 'mignem', iznad 400°C te bude panika primila za dimnjak, pa budeš odustao od 'mjeranja'. Gospodin ramzay vidio xyz puta, ja xx puta, gospodin Pregračan na svojoj Ultimi II također 'odvozio' preko 500°C ako se ne varam!
140°C spominješ, govoriš, je moguće je, ali samo ak ti je kotao prazan, i potegnuo si onu prokletu 'polugu' kojom zatvoriš cug dimnjaka za koju misliš da najbolja naprava koju je čovjek izmislio od kad je izmislio vatru, a od gorenja nema niti g, od grijanja nema niti g a od snage, a budem opet rekel nema niti g.
|
Za 15 minuta voda u kotlu na 60°C, ako pumpa grijanja miruje tada treba još 20-30 minuta da voda u kotlu bude na 80°C, ako radi grijanje malo više.
Kad se postigne tih 80° tako ostaje do kraja, primarni zrak otvoren oko 5 mm ili koliko samson otvori. Kad temperatura padne na 70°C to je nakon skoro 2 sata, onda dodam po potrebi 2 ili 3 drveta na žar. Tada vidim plavi dim iz dimnjaka i znam da je sva ona vlaga drveta, koja se trebala vidjeti u obliku bijelog dima negdje ostala u kotlu, to je dodatak iskorištenju, to možda ne razumiješ ali ja mislim da je tako, što te košta probaj i ti ako imaš gdje, pošto kod svog kotla to ne možeš.
Ono mutav neću kontra ili komentirati
Quote:
Ustvari, sad sam se sjetio još jednog 'razloga', zeko, si ti možda neki 'lik' u vladi pa pokušavaš 'izmisliti' novo radno mjesto, ložać drva u kućama
|
Imaš dobru maštu, možda radim za Viadrus to bi bilo otkriće
Quote:
Kaj je je, ti bi prvi dobio za zalaganje taj 'papir', ali zbog gluposti koje radiš po kotlovnici treba ti uzeti odmah taj papir i zabraniti ulazak u kotlovnicu!
|
Kako ti ne razumiješ da je rad u kotlovnici od čišćenja, pripreme, podlaganja neizbježan. To radim ostatak vremena dok gori vatra ne sjedim u kotlovnici.
Čemu se čudiš ako samo staviš drva, potpališ i gotovo. Imaš 70% učinka drva i ti zadovoljan, ja nisam nikad zadovoljan i težim još boljem, kad rezultat pokaže gore onda isto ponovim 2 puta i nastavim ili se vratim na rezultat prije. To se kod mene zove istraživački rad.
Da
Sva drva nisu za kotao, o tome malo znaš, bukva nije za kotao, probaj pa se uvjeri, to kod mene lože samo u malim kuhinjskim pećima, drvo sa 20% vlage je za prvu vatru, nije za kotao kakav imam ja ili ti, to je pirolizu koja je bolja ali je i veći potrošač drva, sad treba naći omjer, što je bolje. Moja drva imaju oko 30% vlage, ona koja stavljam prva možda 25%.
Quote:
Kotlovi, dobri postoje, jeftiniji od viadrusa!
|
Može biti, ja bi dao primjer, ovako nisi trebao ni napisati
Quote:
Nalože se sa suhim drvima (osigura im se lijepo sušenje, po mogućnosti 12mjeseci.)
|
To još budeš učio dok te ima, dobro da nećeš doći na 10%, kilogrami i kilogrami su mjera, suho drvo je i dobro i loše, to je nauka.
Zadnje uređivanje pzec : 14.11.2017. at 10:13.
|
|
|
14.11.2017., 10:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2012.
|
Zeko samo da znas ima ljudi koji u tudjem oku vide trun a u svom nevide ni panj.Dovoljno je vidjeti sliku tvoga viadrusa sa otvorenim vratima, to sve govori. Imas moju veliku podrsku :klap:
|
|
|
14.11.2017., 12:21
|
|
Registrirani korisnik
|
silvester2 ak ne budem nekaj 'rekel' buš rekel da sam te se uplašil
Oprosti ali ti si bedak, ne znam kaj bi ti pametnije rekel.
To kaj si ti napisal u svom prethodnom postu je isto ko da ja velim Horvatinčić ima lepi auto i sigurno je dobar vozač!
Ti miša pa zec drugo sad ne radi, ili gleda direktno u kotao ili oko njega, ili gleda preko svoje 1000kn kamere u kotao, pa ti 100 gromova pa bilo bi žalosno da ne izgleda dobro.
Ljudi ne shvačaju trud, ok, neki ljudi su zapeli s tim govnom od kotla, Viadrusom, i sad ili ga nečeju prodati ili što već pa se misle patit s njime, ok, treba to sve malo isprobati, nije da se bude netko smrznuo s tim kotlom.
ALI za sve koji kupuju novi kotao, nemaju kotao za centralno grijanje i misle kupiti viadrus i slične, iste, e te treba spriječiti i ušparati im i novac, i živce a i drva koja budu potrošili. Ti ljudi nek svoj novac potroše na Bosch 2000B ili meni još dražu Ultimu II i sigurno neće pogriješiti. Ako baš mora biti viadrus, neka onda bude, ako baš mora viadrus, U24.
Imat će relativno jeftin kotao, potrošnja će biti ok, a toplina vrlo dobra.
Neće baš biti ko kod JuRca i cajtrage, ali hebat ga, to je već neka druga 'priča'.
Zadnje uređivanje mranderson : 14.11.2017. at 12:34.
|
|
|
14.11.2017., 12:54
|
|
Tu te ni, a ni tam
Registracija: Feb 2010.
|
Mislim da sad već polako počinje spamanje - trolanje cijele teme, pokazivanje mišića i dokazivanje tko je u pravu. Oni koji ne sudjeluju u raspravi od početka, ne mogu shvatiti baš ništa osim da se prepirka nastavlja.
Tko je htio shvatio je koji kotao vrijedi , a koji je lošije kvalitete. Sve ostalo polako gubi smisao, jer po tim postovima i raspravi, sigurno nitko neće raditi svoje kotlove.
|
|
14.11.2017., 15:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2015.
|
Quote:
branee kaže:
Ima li smisla, na Ultima 2, samotnom ciglom "smanjiti" povrsinu rosta?
|
Žar ćeš odvojiti od vode i biće viša temperatura.Ja imam samo na sredini 2cm prolaz za vazduh,doduše i bočno rupe,što kod tebe nebi imalo svrhu.Stavi šamot.
|
|
|
14.11.2017., 17:37
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
silvester2 kaže:
Zeko samo da znas ima ljudi koji u tudjem oku vide trun a u svom nevide ni panj.Dovoljno je vidjeti sliku tvoga viadrusa sa otvorenim vratima, to sve govori. Imas moju veliku podrsku :klap:
|
Uložen trud i rad se vraća rezultatom, hvala lijepo
Majstor je u pravu, trebamo se prestati boriti oko dokazivanja, riječima.
Stvarne dokaze može svatko iznijeti ili pristojno komentirati tuđe.
Za one koji ne vjeruju u mala poboljšanja o kojima sam prije pisao i način korištenja Viadrus kotla, dokaz u slikama od danas, vrijeme iza donje crtice, postupak od 10:30 do 13:00 sati. Do 11 sati potpuno otvoren prolaz dima prema dimnjaku, nakon toga zatvoren na pola pod 90°
U postupku praćena temperatura vode u kotlu, dimovoda, polazni vod grijanja i spremnik dvije gornje zone.
Kotao U 22 , 5 članaka , 29 kW, spremnik 475 litara.
https://postimg.org/gallery/jc1yqls6/
Zadnje uređivanje pzec : 14.11.2017. at 17:49.
|
|
|
14.11.2017., 17:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2015.
|
Zar ovo nije tema samogradnja kotla...
Da li bi bilo moguce ubaciti cijevni izmjenjivac na "ledja" atmos kotla.
Kod mene je onaj atmos s ravnim izmjenjivacem pa sam se dovijavao raznoraznim turbulatorima.
Koliko bi takva prepravka imala smisla
Poslano sa mog GT-I9301I koristeći Tapatalk
|
|
|
14.11.2017., 19:45
|
|
Registrirani korisnik
|
Zeko de malo pojasni ovo što sam pocrnio
Sva drva nisu za kotao, o tome malo znaš, bukva nije za kotao, probaj pa se uvjeri, to kod mene lože samo u malim kuhinjskim pećima, drvo sa 20% vlage je za prvu vatru, nije za kotao kakav imam ja ili ti, to je pirolizu koja je bolja ali je i veći potrošač drva, sad treba naći omjer, što je bolje. Moja drva imaju oko 30% vlage, ona koja stavljam prva možda 25%.
|
|
|
14.11.2017., 19:49
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
danbara kaže:
Zar ovo nije tema samogradnja kotla...
Da li bi bilo moguce ubaciti cijevni izmjenjivac na "ledja" atmos kotla.
Kod mene je onaj atmos s ravnim izmjenjivacem pa sam se dovijavao raznoraznim turbulatorima.
Koliko bi takva prepravka imala smisla
|
Na svaki se kotao može dodati ekonomajzer završni stupanj , sve ovisi koja ti je sada temperatura dima u dimnjači ako je kod kotla na nominalnoj snazi temperatura dima 400 C kao kod Zeke , onda se isplati , ali računaj da to košta kao pola kotla
|
|
|
14.11.2017., 20:10
|
|
Registrirani korisnik
|
zeko, jesam ja to dobro shvatio, ti se 'hvališ' da si u 2.5 sata zagrijao cca 300L vode na 70??
|
|
|
14.11.2017., 20:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2015.
|
Sad je tdp 190-200 kad je kotao cist.
Nisam mislio na ekonomizer vec na prepravku kotla.
Isjekao bi ledja i dodao vbr. Sad umjesto vbr-a ima samo resetka za turbulatore
|
|
|
14.11.2017., 21:58
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mranderson kaže:
zeko, jesam ja to dobro shvatio, ti se 'hvališ' da si u 2.5 sata zagrijao cca 300L vode na 70??
|
To je višak koji nije otišao u radijatore i u PTV, to je 1/2 proizvedene energije koja je višak. Sad možemo zaključiti kad bude -20°C da u taj spremnik ne ulazi ništa ili sasvim malo vode koja se rashladi i tako se izgubi, povećava potrošnju. To sad kao objašnjenje zašto spremnik zadnji i zašto isti ima ventile i da se bez istog može po potrebi i sve radi normalno. Ako ti još nije jasno, budem ponovio u detalje, matematički.
|
|
|
14.11.2017., 22:12
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ramzay kaže:
Zeko de malo pojasni ovo što sam pocrnio
|
Bukva ima puno vode u sirovom stanju, sušenjem se oslobodi vode i tako suha u kotlu stvara burnu reakciju, plane i brzo gori, što za neke kotlove kao moj nije dobro, to ti bolje znaš.
O pirolizi i potrošnji bolje znaš pa pojasni da ja ne lupam.
|
|
|
14.11.2017., 22:20
|
|
Registrirani korisnik
|
zeko nemoj molim te koristiti matematiku , jer to ne znaš , a ni većina članova foruma . Tvoj kotao je premalen za tvoju kuću, odnosno tvoja kuća previše troši , za kotao koji po prirodi stvari ima stupanj djelovanja ispod 60 % .. tu su tvoji problemi .. i cijela nauka koju si napravio okom loženja .
Ja sam napravio , projektirao , na stotine kotlovnica i nikada još nisam doživio tako grozničavu borbu sa kotlom.
Većinom se to svodi na jedan nonšalantni odnos kojeg ima Mranderson sa svojim kotlom .. nakrka u njega drva , podkuri , i jeba ga se živo za kotao , većinom je tako ... pamtim jedino slučaj jedne obitelji iz Klare koja ima stari kotao neki TAM i Pelet set ugrađen na njega , nema miš ventila , nema ničega ... a stakla su jednostruka kuća nema stiropor na fasadi , opisao sam taj slučaj tamo kod poletaraca ... to nam je pomoglo da srušimo CM i njihov program , da ga hakiramo i na kraju tu kuću tu kotlovnicu riješimo.
Ali ti i tvoja kuća ste par exelans
|
|
|
14.11.2017., 22:23
|
|
Registrirani korisnik
|
Zeko pa nije problem u suhoj bukvi, problem je u tvom kotlu... kako to ne kužiš ..
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 05:46.
|
|
|
|