|
|
08.02.2019., 08:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2008.
|
Quote:
ubojica mekog tuljca kaže:
Spačvu izbjegavati, za bilo kakve novce.
Osim ako ne mislite dvaput dnevno ribati rešetku plamenika.
Previše pijeska koji uništava rešetku i pretvrda šljaka + nije adekvatno uskladištena i vlažan je pelet.
Preporuka, ako gledate A2 u centrima, Konzum ima Woodland A2 pelet od jele i smreke, 30,99kn vreća.
Da, puno je, ali to je doba godine kada je pelet skup i nigdje nema jeftinije.
Pelet je ok i ne generira puno prašine, nema šljake, premda se isto vidi da nije adekvatno skladišten.
Tko se može protegnuti (a frka mu je za pelete), ima A1 Premium Pellets austrijski iz Bauhausa.
Vrhunski pelet, nema prašine, izgaranje odlično (nakon dvije tone testiranja).
Samo mana je cijena, koja je 34kn, to je fakat puno za pelet.
|
Do sad sam testirao 4 vrste peleta. 1 spremnik po 10 vreća (150kg) pa čišćenje kotla.
1. TEŠANJ BiH , najgori ikad - nikad više - smrdi po laku, pepeo katastrofa
2. CROPelets Kaufland, Kad su na akciji 27 kn , ok cijena. Dosta pepela.
3. SPAČVA, cijena 27 kn na akciji je ok. Pepeo na 150 kg, cca, 1,5kg, miriši na drvo, i meni je do sad najbolji omjer cjene i kvalitete
4. Premium A1 Bauhaus, platio sam 350kn umjesto 270, znači razlika 80 kn z a10 vreća. Jedini A1 koj sam probao, očekivao sam neznam šta. A dobio sam sve isto ko i kod Spačve. Pepela 1,5 kg što me jako začudilo. Osim što je boja pepela bila svijetlo siva. Kod ostalih peleta tamno siva do smeđa.
Tako da uzimajući u obzir cijene i kvalitete, meni osobno se nije dojmio A1.
30% skuplje plačati ne vidim svrhu. Očekivao sam manje pepela i manju potrošnju. Dobio sam isto pepela, malo drugačiju boju a potrošnja (?), možda nešto manja. Velim možda jer na 150kg nemožeš točno odrediti.
Ja sam jučer u Plodinama opet uzeo 10 vreća Spačve, ovo je treći puta pa opet mjerim i bilježim pa ćemo vidjeti.
Ovo mi je prva sezona pelet kotla pa isprobavam da znam za iduću sezonu.
I da, peleti se kupuju u proljeće ili ljeto kada će npr. Spačva opet biti po 22 kn na akciji. A A1 peleti po 26 kn, mada velim - ja osobno nisam primjetio razliku A1-A2. Možda je to i do lambda sonde na kotlu pa ona određuje izgaranje pa nema tolike oscilacije. Neznam.
|
|
|
08.02.2019., 23:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2011.
|
Quote:
ubojica mekog tuljca kaže:
Spačvu izbjegavati, za bilo kakve novce.
Osim ako ne mislite dvaput dnevno ribati rešetku plamenika.
Previše pijeska koji uništava rešetku i pretvrda šljaka + nije adekvatno uskladištena i vlažan je pelet.
Preporuka, ako gledate A2 u centrima, Konzum ima Woodland A2 pelet od jele i smreke, 30,99kn vreća.
Da, puno je, ali to je doba godine kada je pelet skup i nigdje nema jeftinije.
Pelet je ok i ne generira puno prašine, nema šljake, premda se isto vidi da nije adekvatno skladišten.
Tko se može protegnuti (a frka mu je za pelete), ima A1 Premium Pellets austrijski iz Bauhausa.
Vrhunski pelet, nema prašine, izgaranje odlično (nakon dvije tone testiranja).
Samo mana je cijena, koja je 34kn, to je fakat puno za pelet.
|
Pa ako je taj Woodland isti onaj iz Spara (vidi gore moj post), i ti kažeš da nije loš, onda nije ni skup. To govorim jer sam sobni ložač u Primorju, i jedna vreća u 24 sata mi je maksimum.
|
|
|
10.02.2019., 21:40
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2010.
|
Pozdrav svima, pitanje za sve.
Imam Tam-Stadlerovu peć, trenutno na drva(bila na plin, pa sam plamenik skinuo), želim je prebaciti na pelete. Je li netko slično pokušao?
Inače, sustav mi je snage 20 kW(pouzdan podatak), izolacija je 5 cm stiropora svuda, plastična stolarija, 10 cm tervola prema krovu. Grije se ukupno 180 m2(dva susjedna prizemna objekta iz jedne kotlovnice).
Zanimaju me vaše procjene potrošnje peleta za sezonu?
Koliko bi koštala investicija ugradnje plamenika, spremnika i opreme?
Hvala!
|
|
|
11.02.2019., 08:23
|
|
Najpoznatiji vorum deda
Registracija: Nov 2003.
|
Ako je 20 kW pouzdan podatak za najnižu temperaturu, onda možeš izračunati da za to trebaš minimalno 5 kg/satu.
Najprije ugradi samo pelet plamenik!
Kontaktiraj forumaša MBUKALa!
|
11.02.2019., 08:47
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2019.
|
Ecospar Auriga 25kW
Poštovani forumaši. S obzirom da sam novi na forumu, a isto tako i novi korisnik peći na pelet odlučio sam napisati post prvenstveno zbog toga što kada sam kupovao peć o svojoj peći nisam pronašao ništa pametno niti na na forumu niti na internetu. Koliko sam vidio mišljenja oko grijanja na pelet su dvojna. Neki su zadovoljni a neki nisu. Ja mogu reći da sam zadovoljan za sada a nadam se da će tako i ostati. Koristim peć Ecospar Auriga 25kW (makedonska firma) grijem trenutno 100 kvadrata prostora. (iduće zime će to biti 180 kvadrata nakon završetka radova) Izolacija na kući je 5cm stiropora iznutra na svim vanjskim zidovima, fasade izvana nema, kuća je zidana punom opekom, stolarija nova pvc izo staklo. Prosječna potrošnja od 15.12.2018. kada sam ugradio peć do danas mi je 1,2 vreće dnevno. Na peći je smanjena snaga sa AUTO(5) na 3 (znači na nekih 14 kW, mislim da bi išlo i niže pogotovo kada je toplije preko dana). Kuća se nalazi u okolici Karlovca shvatio sam da je i lokacija kuće dosta bitna za pregled potrošnje. Temperatura u kući varira između 24-25,5 stupnjeva od 6-22 i 22-23,5 stupnja od 22-06. S obzirom da smo ja i žena različite smjene i uvjek je netko doma peć radi konstatno osim kada sama dostigne temperaturu pa se gasi. Kada je vani zima (temp ispod nule recimo) onda se peć pali i gasi sigurno 7-8 puta u 24 sata, kada je toplije 4-5 puta. To nisam siguran da je baš dobro ali za sada je funkcionalno. Čišćenje peći (pepeljara i ložište) radim 1-2 puta tjedno kako stignem jer volim da to sve bude uredno i čisto ali mislim da bi trebala izdržati i preko tjedan dana ako se nekome neda. Najviše me živcira staklo koje se već nakon 24 sata rada začađi ali to nisam uspio riješiti niti promjenom parametara niti promjenom peleta. Začuđujuće se lako čisti dovoljno je samo prebrisati suhom krpom i sve otpadne dolje. Čini mi se da su to samo sitne čestice pepela onako sivkasto bijele. U početku sam se namučio dok sam se dokopao servisnih parametara i načina na koji se generira kod ali gledano sada je to sve relativno jednostavno. Ukoliko nekome treba rado ću poslati pdf sa servisnim parametrima. Evo nadam se da nisam napisao predugačak post i ako nekoga nešto zanima rado ću pomoći.
LP
|
|
|
11.02.2019., 10:11
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2018.
|
To me najvise nervira prodaju peci a nikakvih informacija i pomoci oko pustanja u pogon iste i namjestanja parametara. Nije problem ni platit servisera ali u vecini slucajeva i oni gledaju ko tele u sarena vrata. Trebala bi bit obaveza uz pec obuka o koristenju i postavljanju parametara! 
|
|
|
12.02.2019., 07:06
|
|
Registrirani korisnik
|
U Hrvatskoj smo može se bez podrške, bez garancije, bez ikakve odgovornosti prema proizvodu koji se prodaje. To je naša stvarnost...  Ja sam pokušao isto tako direktno od proizvođača Fumis Alpha upravljanja dobiti WIRCU modul za svoju peć. (modul s kojim se može povezati na net te pomoću aplikacije upravljati sa peći na daljinu). Čak sam slao sa službenog mail-a kao pravna osoba i lijepo su me uputili da se javim ovlaštenom servisu koji traži 2000+ kuna za kutiju šibica(WIRCU) i jedan kabel...:P S obzirom da se bavim elektronikom i programiranjem, počinjem razmišljati da si izgradim sam svoje upravljanje za peć i tada bi tek imao kompletan uvid u sve šta se događa. 
|
|
|
12.02.2019., 10:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2018.
|
A što se tiće servisera i prvog puštanja u rad ni ja nemam dobrog iskustva.
Meni su upalili peč i, iako sam i rekao da grijem jedan stan od 100 kvadrata u kući, snagu su stavili na 5, prvo punjenje peleta dignuli na 9, temperaturu vode kotla smanjili na 50, za zaklopku dimnjače mi naglasili da mora biti skroz otvorena..........
Druge zime kada mi je otišao grijač, došli su i uredno naplatili zamjenu grijača i sam grijač 800 kuna.
Onda sam vidio da moram uzet stvari u svoje ruke.
Sada imam u rezervi grijač i sam ću ga promijeniti.
Postavke sam skroz promijenio i ove zime mi je za sad ušteda oko 400-500kg peleta u odnosu na prošlu zimu.
Lani sam ukupno potrošio 3 550 kg peleta.
Sad tražim motor od ventilatora za SUN P7 i svi me upučuju na tu istu firmu.
Kao da je on jedini za Ferroli. Bojim se i pomislit koliko bi mi naplatio ruke za zamjenu motora.
pozdrav
|
|
|
12.02.2019., 11:46
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2014.
|
Kako znaš da ti je ušteda, pa nisu zime iste, i ova još nije gotova?
|
|
|
12.02.2019., 12:40
|
|
stari1
Registracija: Sep 2009.
|
Mislim da sam našao problem paljenja. Prema slici, gledano od strane ventilatora, rešetka je iskrivljena i na toj lijevoj strani puše falš zrak te tjera plamen na suprotnu stranu - viđeno- od fotočelije. Kod većeg doziranja (9) plamen je veći i fotočelija ga "uhvati". Malo sam sa strahom "ravnao" rešetku i problem je donekle riješen, pali na 8 i plamen je "ljepši". Poslije ću još malo "poravnati" rešetku, da se rub ne vidi nikako. Ako ne bude nikako išlo dalje, morati ću "odriješiti kesu".

|
|
|
12.02.2019., 12:46
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
davorradman kaže:
Kako znaš da ti je ušteda, pa nisu zime iste, i ova još nije gotova?
|
Znam jer sam lani 09.02 počeo gorit treću tonu peleta.
A na isti dan sam počeo sezonu grijanja.
Ista temp. u kući, ista kvadratura.
Zima možda je blaža ali to ne mogu izmjerit.
Planiram nabavit pametni termostat koji pamti po mjesecima i danima koliko je ukapčao i iskapčao odn. koliko je pumpa radila.
S tim radnim satima pumpe ću moč znat kakva je zima u odnosu na neku drugu pa i to onda ubacit u kalkulaciju.
https://www.fantinicosmi.it/en/produ...ort-ch180wifi/
ako koga zanima..
|
|
|
12.02.2019., 12:55
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
stari1 kaže:
Mislim da sam našao problem paljenja. Prema slici, gledano od strane ventilatora, rešetka je iskrivljena i na toj lijevoj strani puše falš zrak te tjera plamen na suprotnu stranu - viđeno- od fotočelije. Kod većeg doziranja (9) plamen je veći i fotočelija ga "uhvati". Malo sam sa strahom "ravnao" rešetku i problem je donekle riješen, pali na 8 i plamen je "ljepši". Poslije ću još malo "poravnati" rešetku, da se rub ne vidi nikako. Ako ne bude nikako išlo dalje, morati ću "odriješiti kesu".

|
Meni je samo srednja rešetka na pepeljari malo upuštena.
Meni još uvijek pepeljara lijepo nasijeda na cijev.
Ja sam riješio problem dignuvši brzinu ventilatora s 51 na 62.
Več 10-tak dana radi bez A01.
Ja ionako planiram do Slovenca po rešetku i cijev. Skužio sam da mi je napuklo iznad grijača ona okomita pregrada tako da....
Obavezno uzmem onu 4mm debelu i od boljeg inox-a.
Zadnje uređivanje Vedr Ferol : 12.02.2019. at 12:56.
Reason: greška
|
|
|
12.02.2019., 13:35
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Vedr Ferol kaže:
A što se tiće servisera i prvog puštanja u rad ni ja nemam dobrog iskustva.
Meni su upalili peč i, iako sam i rekao da grijem jedan stan od 100 kvadrata u kući, snagu su stavili na 5, prvo punjenje peleta dignuli na 9, temperaturu vode kotla smanjili na 50, za zaklopku dimnjače mi naglasili da mora biti skroz otvorena..........
Druge zime kada mi je otišao grijač, došli su i uredno naplatili zamjenu grijača i sam grijač 800 kuna.
Onda sam vidio da moram uzet stvari u svoje ruke.
Sada imam u rezervi grijač i sam ću ga promijeniti.
Postavke sam skroz promijenio i ove zime mi je za sad ušteda oko 400-500kg peleta u odnosu na prošlu zimu.
Lani sam ukupno potrošio 3 550 kg peleta.
Sad tražim motor od ventilatora za SUN P7 i svi me upučuju na tu istu firmu.
Kao da je on jedini za Ferroli. Bojim se i pomislit koliko bi mi naplatio ruke za zamjenu motora.
pozdrav
|
Pozdrav,
Ja sam si već nabavio rezervni grijač preko RS-a nekih 140kn komad. Svi ti grijači su uglavnom standardni (barem moj je). odvrneš grija van izmjeriš si navoj i dužinu grijača i potradiš u RS katalogu. Stigne za 2 dana barem meni jest. Sada ga imam spremnog na lageru. Također pazi na napon. Moj je 220V a pretpostavljam da većina jest.
|
|
|
12.02.2019., 15:00
|
|
stari1
Registracija: Sep 2009.
|
Quote:
Rokiklc kaže:
Pozdrav,
Ja sam si već nabavio rezervni grijač preko RS-a nekih 140kn komad. Svi ti grijači su uglavnom standardni (barem moj je). odvrneš grija van izmjeriš si navoj i dužinu grijača i potradiš u RS katalogu. Stigne za 2 dana barem meni jest. Sada ga imam spremnog na lageru. Također pazi na napon. Moj je 220V a pretpostavljam da većina jest.
|
Neznam koja je firma RS, ali ako je ona iz Preloga, grijač će izdržati max 2mjeseca.
|
|
|
12.02.2019., 15:37
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2009.
|
Quote:
stari1 kaže:
Neznam koja je firma RS, ali ako je ona iz Preloga, grijač će izdržati max 2mjeseca.
|
Eh, taj iz Preloga. Jedan mi je trajao gotovo cijelu sezonu, u kombinaciji sa spremnikom od 500l, pa nisu bila cesta paljenja. I onda kupio jos jedan i riknuo cetvrti dan. Odnio ga k njima (cca. 25km), koliko sam skuzio otac i sin shema. Mladi bi ga mozda zamijenio, koliko sam vidio da mu je bilo neugodno malo, ali stari se umijesao i odvaljivao samo odj*be, da on testira svakoga da neprekidno radi satima, da je problem u mojem plameniku i tako dalje. Ne kuzim kako je radio satima, a kad sam ga kupio kod njega izgledao je "ispod cekica", nema sanse da je radio duze od nekoliko sekundi ili je mozda samo ispitan instrumentom. Nisam se svadjao, popusio sam i novce i upaljac. Nikad ne bih vise nista uzimao kod njega i nikome ne bi preporucio da uzimaju od njega. Steta sto se na nju*kalu ne mogu davati ocjene i komentari takvima koji stalno prodaju nesto. I da, nisam dobio, niti mi je bio ponudjen racun, eto, za desert.
Takodjer, ima na nju*kalu neki lik koji "kineze" (samo ciste stapice) dere po 200kn, nadam se da ljudi ne nasjedaju.
I tako dalje i tako blize...
|
|
|
12.02.2019., 23:01
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
Quote:
dimosphobos kaže:
Eh, taj iz Preloga. Jedan mi je trajao gotovo cijelu sezonu, u kombinaciji sa spremnikom od 500l, pa nisu bila cesta paljenja. I onda kupio jos jedan i riknuo cetvrti dan. Odnio ga k njima (cca. 25km), ...
|
Daj me razveseli ? nije valjda keramički upaljač " Dalibor " već umirovljen ??
|
13.02.2019., 05:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2009.
|
Quote:
patafljengo kaže:
Daj me razveseli ? nije valjda keramički upaljač " Dalibor " već umirovljen ??
|
"Dalibor" je radio kako treba i SUN P7 sam prodao s njim. Dobio sam savjet da pripazim da se slucajno ne zapuni prasinom i ako se to ne dogodi da bi trebao imati jaaako dugi vijek. Navodno da bi od toga mogao puknuti.
|
|
|
13.02.2019., 06:47
|
|
Registrirani korisnik
|
Ma nije nikakva firma kod nas. Ukucaj u Google: "RS Delivers" izbacit će Ti stranicu pa tamo traži. Mislim da sam ja to našo pod: Ceramic Heating Elements. Ako se ne varam neka njemačka robna marka je bila koja točno neznam. Znam kolegu kojemu je vrisnuo originalni upaljač nakon 4 mjeseca i ovog sa RS-a ima sada već preko dvije godine.
|
|
|
13.02.2019., 09:24
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
dimosphobos kaže:
"Dalibor" je radio kako treba i SUN P7 sam prodao s njim.
|
Pozlatile ti se riječi , a ja i stari1 bit ćemo svjedoci  ,,,,,,ili 
|
13.02.2019., 11:55
|
|
Registrirani korisnik
|
Daliborov keramički grijač je neusporediv sa metalnim iz Preloga, Daliborov drži minimalno sezonuipol (ni jedan od predprošle sezone grijanja nije pregorio)
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 23:57.
|
|
|
|