Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 07.03.2007., 18:24   #1
uzemljenje kupatila

Pozdrav!
Zanima me kako uzemljit vodovodnu instalaciju ako je instalacija radjena sa plastičnim cijevima.
Hvala unaprijed!
markomi is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.03.2007., 19:47   #2
Quote:
markomi kaže: Pogledaj post
Pozdrav!
Zanima me kako uzemljit vodovodnu instalaciju ako je instalacija radjena sa plastičnim cijevima.
Hvala unaprijed!

Nikako! Ne postoji obaveza uzamljivanja takvih vodovodnih instalacija! A ako se to baš i želi onda je jedina mogućnost uzamljivanja na vodomjeru.
Old 07.03.2007., 20:52   #3
Hvala na odgovoru.
markomi is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2007., 15:05   #4
Ja sam proveo žice 6 mm2 uz cijevi i uzemljit ću pipe. Za umivaonik neće biti problema, no još moram naći način kak to izvesti na mješalici na kadi.
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2007., 15:09   #5
Quote:
Zvon kaže: Pogledaj post
Ja sam proveo žice 6 mm2 uz cijevi i uzemljit ću pipe. Za umivaonik neće biti problema, no još moram naći način kak to izvesti na mješalici na kadi.
6mm2 ?
Previše za špine pojedinačno.
Na kadi moš pomoću eskscentara.
Mali Plavi is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2007., 17:12   #6
Zanimljivo mi se čitati kako si ljudi nepotrebo zadaju posla bez valjanog razloga. Cijeli vodovod u npr. jednoj kući je dovoljno uzemljiti na samo jednom mjestu a voda sama se pobrine za ostatak. Recimo ovako: U stanu postoji kuhinja i kupaonica kao prostorije koje imaju i vodovod i struju. Dovoljno je samo u kupaonici (ili kuhinji svejedno) postaviti kutiju za izjednačavanje potenciala (uzemljiti metelni dio koji je ujedno u dodiru sa vodom) i stvar je riješena. Nepotrebno je uzemljavati svaki metalni dio na vodovodu pojedinačno!
Old 09.03.2007., 16:15   #7
Quote:
in@ kaže: Pogledaj post
Zanimljivo mi se čitati kako si ljudi nepotrebo zadaju posla bez valjanog razloga. Cijeli vodovod u npr. jednoj kući je dovoljno uzemljiti na samo jednom mjestu a voda sama se pobrine za ostatak. Recimo ovako: U stanu postoji kuhinja i kupaonica kao prostorije koje imaju i vodovod i struju. Dovoljno je samo u kupaonici (ili kuhinji svejedno) postaviti kutiju za izjednačavanje potenciala (uzemljiti metelni dio koji je ujedno u dodiru sa vodom) i stvar je riješena. Nepotrebno je uzemljavati svaki metalni dio na vodovodu pojedinačno!
Gle, voda provodi struju, no NE SMATRA se električnim vodičem.
Ako se uzemlje vodovodne ČELIČNE ili BAKRENE cijevi na jednom mjestu, smatra se da je riješeno i izjednačenje potencijala na svim dijelovima instalacije, tj. i zadnja pipa na lavabou ili kadi.
Kod plastičnih cijevi to nije slučaj. Možeš uzemljiti "vodu" no to ne znači da na nekoj pipi neće biti potencijala prema zemlji.
Ja sam spomenul ovdje način na koji sam ja izvel izjednačenje potencijala metalnih masa, tj. pipa.

Markomi je postavil pitanje, i ja sam dal jedno od mogućih rješenja, s dobrom namjerom.

No, molim te, ne zbog mene, već zbog onih koji ovo pitaju ili samo čitaju, suzdrži se od lakomislenih komentara.
Hvala.
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.03.2007., 19:07   #8
Pozdrav !
Malo sam sad zbunjen, da li da stavim uzemljenje na slavine ili može i bez
uzemljenja, griješim li ako bilo što napravim
markomi is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.03.2007., 19:26   #9
Ako napraviš nešto slično kak sam ja napravil, sigurno nećeš pogriješiti. Važno je da s druge strane žice dobro uzemljiš.
Ako imaš vodomjer, prije njega je vjerojatno metalna cijev, koja je vjerojatno, uzemljena, no svoje uzemljenje veži i na nju. Ako je metalna cijev i iza vodomjera (barem komad), uzemlji i nju.
Sve te žice poveži na zajedničku sabirnicu. I to je to.
Nadam se da te nisam zbunil
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.03.2007., 20:11   #10
Quote:
Gle, voda provodi struju, no NE SMATRA se električnim vodičem.
Ako se uzemlje vodovodne ČELIČNE ili BAKRENE cijevi na jednom mjestu, smatra se da je riješeno i izjednačenje potencijala na svim dijelovima instalacije, tj. i zadnja pipa na lavabou ili kadi.
Kod plastičnih cijevi to nije slučaj. Možeš uzemljiti "vodu" no to ne znači da na nekoj pipi neće biti potencijala prema zemlji.
Ja sam spomenul ovdje način na koji sam ja izvel izjednačenje potencijala metalnih masa, tj. pipa.

Markomi je postavil pitanje, i ja sam dal jedno od mogućih rješenja, s dobrom namjerom.

No, molim te, ne zbog mene, već zbog onih koji ovo pitaju ili samo čitaju, suzdrži se od lakomislenih komentara.
Hvala.
Lakomisleni ili ne ... objasni mi onda ako se izejdnačavanje potencijala ne izvodi zbog vode, zbog čega se izvodi? Tvoja teorija glasi ovako - voda nije vodić el.energije (nesmatra se njime ali provodi bolje od većine), plastične cijevi netrebaju uzemljenje same po sebi, zid nije nikakav vodić, a sama slavina ma koliko bila velika nemože na sebe nakupiti dovoljno elektriciteta da bi ga čovijek mogao pražnjenjem istoga osjetiti. E pa sad ja postavljam pitanje - gdje je logika izvršavanja izjednačavanja potencijala na svakoj slavini? I kada si slijedeći puta tako nešto radiš nemoj zaboraviti i protočne ventile. I oni u sebi imaju metala i potencijalno su "opasni".

Ja i dalje stojim iza onoga što sam napisao. A samnom će se složiti i more projektanata i elektroinstalatera koji se sa takvim stvarima susreću iz dana u dan!
Old 09.03.2007., 23:10   #11
Quote:
... A samnom će se složiti i more projektanata i elektroinstalatera koji se sa takvim stvarima susreću iz dana u dan!
Svakako da će se složiti. Nagledal sam se svakakve projektne dokumentacije. Naročito za zgrade i nedaj Bože, privatne kuće.
Uostalom, ovo o čemu mi razgovaramo, ni na jednom mjestu nije posebno specificirano. Osim što i u najgorem projektu svagdje piše da "treba sve metalne mase spojiti na zajedničku sabirnicu radi izjednačenja potencijala".

Pa ti onda spoji vodu na sabirnicu, kako god znaš.
No dobro, ne znam koje si struke, pa se ne želim s tobom nadmudrivati.

Izjednačenja potencijala se ne izvodi zbog STATIČKOG ELEKTRICITETA, već zbog zaštite od mogućnosti da pojedini metalni dijelovi mogu biti na različitom potencijalu (tj. radi slučajnog dodira dijelova pod naponom).

Stvari stoje ovako:

Ti uzemljiš metalnu cijev pri ulasku u kuću, i nakon toga su sve cijevi plastične. Nakon 10m imaš električni bojler, te 2m dalje pipu u kadi. Sve OK, sve na istom potencijalu.
I onda, jednog dana probije grijač bojlera (faza "dođe" u vodu), a zaštita ne proradI, jer je, recimo električar zaboravil spojiti uzemljenje na bojler ili je zakazala zaštita (kakva god ona bila). I eto ti živih 230V na pipi.
Mislim da ne trebam dalje opisivati.

Ja bum svoje pipe uzemljil, i sudoper također. Ti ne moraš.
No nemoj se smijati onima koji bi to htjeli napraviti.
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.03.2007., 02:05   #12
Quote:
Svakako da će se složiti. Nagledal sam se svakakve projektne dokumentacije. Naročito za zgrade i nedaj Bože, privatne kuće.
Uostalom, ovo o čemu mi razgovaramo, ni na jednom mjestu nije posebno specificirano. Osim što i u najgorem projektu svagdje piše da "treba sve metalne mase spojiti na zajedničku sabirnicu radi izjednačenja potencijala".

Izjednačenja potencijala se ne izvodi zbog STATIČKOG ELEKTRICITETA, već zbog zaštite od mogućnosti da pojedini metalni dijelovi mogu biti na različitom potencijalu (tj. radi slučajnog dodira dijelova pod naponom).

Stvari stoje ovako:

Ti uzemljiš metalnu cijev pri ulasku u kuću, i nakon toga su sve cijevi plastične. Nakon 10m imaš električni bojler, te 2m dalje pipu u kadi. Sve OK, sve na istom potencijalu.
I onda, jednog dana probije grijač bojlera (faza "dođe" u vodu), a zaštita ne proradI, jer je, recimo električar zaboravil spojiti uzemljenje na bojler ili je zakazala zaštita (kakva god ona bila). I eto ti živih 230V na pipi.

kad citam ovaj post sjetim se jednog tipa koji mi nije dao mira dok mu nisam uzemljio ventilator u kupaoni samo da napomenem da je ventilator bio plasticni
Old 10.03.2007., 06:08   #13
Quote:

Stvari stoje ovako:

Mogućnost da se ovo gore nabrojeno dogodi jednaka je mom glavnom zgoditku na LOTU. Napominjem da ga ne igram!
Old 12.03.2007., 22:18   #14
Ak si takve sreće da ti zakaže osigurači i FID-ovka, i još ti bojler pusti struju na pipu, a majstor ga zaboravio uzemljit, vjerovatno če te sudbina dokusuriti stima de če negdje puknuti vod od sabirnice na uzemljanje ili tako nešto i opet si najebo
kerbi is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.03.2007., 08:41   #15
Quote:
samnom će se složiti i more projektanata i elektroinstalatera koji se sa takvim stvarima susreću iz dana u dan!
Nadam se da nece jer onda rade protivno prevladavajucim standardima. Na sabirnicu za izjednacavanje potencijala u jednoj zgradi moraju se spojiti glavno uzemljenje, gromobranska instalacija, PE zastitni vodic (uzemljenje po stanu), i svi cjevovodi s posebnim naglaskom na kupaonu gdje se moraju spojiti svi vodljivi dijelovi: bojler, kada, špine... i to žuto-zelenim PF vodičem od 6mm2. Privatno mozes raditi sto hoces ako si tako uvjeren da standardi postoje bez veze, ali projektanti i profesionalni elektroinstalateri bi ipak trebali postovati ova pravila.

U slucaju udara groma u ili blizu kuce rade bih se nalazio u onoj sa dobro izvedenim izjednacavanjem potencijala (da ne idemo u kvarove na instalaciji i sl.).

EDIT:
Premda se ne navodi u tehn. normativima izjednacavanje ipak spada u standardne metode zastite.
mestar is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2007., 20:36   #16
Quote:
Kam se petljaš di ti nije mjesto??????
Ima točan propis kak se uzemljuje vodovodna cijev.
obavezno ju uzemljiš iza vodomjera.
A u kupaoni vodovodnu metalnu cijev uzemljiš-izjednačiš potencijal na ulazu u prostoriju, i poslije kutnog ventila.
Znači dvije šelne međusobno vežeš i vodiš kao treći vodić u kutiju sa osiguračima.
To nisu izmisle budale, nego postoji razlog zašto je to tako!
Na pipama se obavezno napravi izjednačavanje potencijala.
Ne da bi te struja mogla ubiti, nego zbog neugodnog peckanja, ako si primjerice u vunenoj vesti i nad umivaonikom i pereš ruke.
Ta pojava se zove statički elektircitet.
Obzirom da znam da ćeš mi odgovoriti, da ti nikad ne pereš ruke u vunenoj vesti, ili da ti ne smeta neugodno peckanje, onda trebaš voditi računa, da će ti prije ili kasnije doći u posjetu stari grintavi stric, koji nekim slučajem ima ugrađen pacemaker.
A to neugodno peckanje za njega može imati zanimljive posljedice.
Dakle propisi postoje da bi se poštivali, a ne kršili!
i izjednačavanje potencijala u kupaonicama se radi sa vodičem PF 6 mm kvadratnih.
Zašto PF?
Da bi ga lakše spremili i omotali oko cijevi, i sigurniji je spoj.
Zašto 6 kvadrata?
Zato jer je otpor takkvog vodića podjednak P vodiću (kruta -puna žica) promjera 4 kvadratna milimetra.
A to je dosta za izjednačavanje potencijala.
Elektro instalacije NISU nešto što bi trebali raditi amateri, a pogotovo bahati amateri nebi trebali savjetovati ljude svojim glupostima!
exAzriel is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2007., 20:38   #17
Quote:
mestar kaže: Pogledaj post
Na sabirnicu za izjednacavanje potencijala u jednoj zgradi moraju se spojiti glavno uzemljenje, gromobranska instalacija, PE zastitni vodic (uzemljenje po stanu), i svi cjevovodi s posebnim naglaskom na kupaonu gdje se moraju spojiti svi vodljivi dijelovi: bojler, kada, špine... i to žuto-zelenim PF vodičem od 6mm2. standardne metode zastite.
sorry od bijesa koji je u meni izazvala ova bahata spodoba nisam vidio da si dobar dio već odgovorio, pa sam pametovao duplo...
sorry još jednom....
exAzriel is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2007., 20:43   #18
i još nešto...

svakako razlikovati UZEMLJENJE od IZJEDNAČAVANJA POTENCIJALA.
Izjednačavanje potencijala se izvodi prvenstveno radi STATIČKOG ELEKTRICITETA I PACEMAKERA.
Priča da će bojler probiti i da će te na slavini ubiti struja je samo djelomično točna.
Izbaciti će osigurač za manje od jedne sekunde.
Izjednačavanje potencijala je radi statičkog elektriciteta i zato se tako zove!
No točno je da se mogu izjednačiti potencijali i na plastici, ili plastificiranom metalu.
To se inače radi u velikim šoping centrima, i ima razloga zašto se to radi.
Kod nas doduše kad hodaš po Mercatoneu, i onom krasnom tepisonu kaj su ga imali svaka druga polica "pucne".. to vani ne prolazi.
No drugi je par čarapa uzemljiti ventilator koji je plastični
exAzriel is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2007., 20:46   #19
Znači, ipak sam dobro uzemljil svoje plastične cijevi
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2007., 20:53   #20
Quote:
Znači, ipak sam dobro uzemljil svoje plastične cijevi
čuj, imal sam slučaj pred nekih desetak godina...
stara zgrada u Ilici.
Čovjek na trećem katu.
Problem je bio, ak se tuširao i u to vrijeme je prolazio tramvaj, lagano ga je tresla struja....
Kada je bila uredno uzemljena ali cijevi su one stare olovne.
jednostavno sam gurnuo u cijev oguljenu bakrenu žicu 2,5 mm dužine pol metra, i zategnuo pod vijak od odvoda vode....
slično nešto sam imao i na jednom mjestu na moru, sa tom razlikom kaj je tamo stalno razlika potencijala bila oko 40 volta.
Stari konji nisu to kužili, ali djeca se nisu dala u kadu, nego su uvijek briznula u plač...
a sve zato jer instalater se nije držao propisa, ili je poslušao savjet ovakvog bahatog derišta koje tu soli pamet....
exAzriel is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 21:47.