Natrag   Forum.hr > Društvo > Lijepa naša > Zagreb

Zagreb Dan i noć u metropoli

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 10.02.2020., 11:54   #721
Quote:
AndrejX kaže: Pogledaj post
Papir je daleko bolja opcija od vrecice pa bila ona i bio.
Bez daljnjeg, nek nam daju robusnije papirnate i meni su papirnate draze. Samo papirnate koje se mogu formirati za kante zatvorenog tipa, hm, nisam takve jos vidio

Siguran sam da nemre doci do realizacije, ali, zar bi mogao zamisliti da istreses (po naputku) biootpad u kantu vularis iz vrecice, papirnate ili vec koje, pa te kante bi postale smrad za nekoliko dana.

...
Cat6 is offline  
Old 10.02.2020., 13:02   #722
Quote:
Cat6 kaže: Pogledaj post
Bez daljnjeg, nek nam daju robusnije papirnate i meni su papirnate draze. Samo papirnate koje se mogu formirati za kante zatvorenog tipa, hm, nisam takve jos vidio

Siguran sam da nemre doci do realizacije, ali, zar bi mogao zamisliti da istreses (po naputku) biootpad u kantu vularis iz vrecice, papirnate ili vec koje, pa te kante bi postale smrad za nekoliko dana.

...

Papirnate od 10 litara imaš za kupiti u Mulleru, 10 komada stoji oko 7 kn.
To mi je jednostavnije nego se natezati s "institucijom".
Ova obavijest, naravno, nije radi reklamiranja trgovca, nego olakšavanja života korisnicima gradskih usloga.
Old 10.02.2020., 13:22   #723
Danas sam u jednoj informativnoj radijskoj emisiji (pitanja građana), čula da ulje iz domaćinstva (recimo, ako pečete krafne ili iz friteze i sl) treba voziti u reciklažno dvorište.
Jesam li ja to dobro razumjela da radi pola litre ulja ili čak i manje, treba ići u reciklažno dvorište?
Ima li netko korisnije informacije od ove koju sam čula?
Old 10.02.2020., 13:23   #724
Quote:
Cat6 kaže: Pogledaj post

...
Ne bi jer vulgaris kante nisu bas tako strasno smrdile zadnjih par desetljeca kada sebsav otpad trpao u njih.
Organski otpad ce puno manje smrduckati uz prisustvo kisika nego kada truli anaerobno u plasticnoj vrecici.

Za ulje nema drugog nacina prikupljanja, pretocis u plasticnu bocu ili kanister pa kad se nakupi. Veca je nevolja istociti u sudoper

Ja ga uredno istocim u dvoriste susjedne napustene kuce
Andrej is offline  
Old 10.02.2020., 14:53   #725
Quote:
ramscrek kaže: Pogledaj post
Danas sam u jednoj informativnoj radijskoj emisiji (pitanja građana), čula da ulje iz domaćinstva (recimo, ako pečete krafne ili iz friteze i sl) treba voziti u reciklažno dvorište.
Jesam li ja to dobro razumjela da radi pola litre ulja ili čak i manje, treba ići u reciklažno dvorište?
a) proliti u zahod i povući vodu
b) skupiti nekoliko litara, doći do najbliže fontane sa još par ljudi i to svezajedno proliti unutra
a kad već ideš tamo možeš usput ubaciti i par vreća smeća
Old 10.02.2020., 15:39   #726
a) je naprosto genijalna ideja, posebno u kimbinaciji s okamenjenim naslagama praska za rublje. Jos ce ulje biti najmanji problem.
Andrej is offline  
Old 10.02.2020., 17:17   #727
Quote:
Krkimir kaže: Pogledaj post
a) proliti u zahod i povući vodu
b) skupiti nekoliko litara, doći do najbliže fontane sa još par ljudi i to svezajedno proliti unutra
a kad već ideš tamo možeš usput ubaciti i par vreća smeća

Hvala ti!
Kako se to nisam i sama sjetila?!?!
Old 10.02.2020., 21:34   #728
Quote:

Pa ne moras pola litre po pola litre. Skupi u flašu od 1,5 litre i odnesi na ininu pumpu.
(popis onih koje primaju je već bio stavljen na temi, ima i na stranici ine)
Old 11.02.2020., 01:27   #729
Quote:
kajpa kaže: Pogledaj post
@Cepin
imaš li neki odgovor na ovo?
Gdje da svi mi koji smo bacali plastiku u kontejner, a jedna vreća u dva tjedna nam ni blizu nije dovoljna, gdje da sad bacamo tu plastiku.
ispričavam se na izboru posta za quot....nisi jedina ali vas želim pitati...spominjete hrpu plastičnog otpada i problem s malim brojem vreća. dobro..a kak imate tak puno plastike??? mi smo u kući, troje nas je i jedna žuta vreća nam je dosta za 2tj., a nekad se dogodi da nije napunjena pa vozimo dalje...

Quote:
Na zapadnoj strani nista od ljeta.
kak ne?

mi smo dobili u 12.mj. duplu količinu! ne znam zašto
Old 11.02.2020., 07:51   #730
ja sam zvala i pitala za dodatne vrecice ali ne, podijeliti ce ih 13 komada za 6 mjeseci nisu znali odgovoriti koja je matematicka formula primijenjena da se zakljuci da isti broj vrecica treba za odvoz svaka dva tjedna kao i za odvoz svaki tjedan.
Old 11.02.2020., 07:53   #731
Quote:
Kladi kaže: Pogledaj post
ispričavam se na izboru posta za quot....nisi jedina ali vas želim pitati...spominjete hrpu plastičnog otpada i problem s malim brojem vreća. dobro..a kak imate tak puno plastike??? mi smo u kući, troje nas je i jedna žuta vreća nam je dosta za 2tj., a nekad se dogodi da nije napunjena pa vozimo dalje...

to
tako ja ne znam od kud ljudima papira puno plastiku napunim u manje od tjedna dana, doduse ne gnjecim boce od mlijeka ulja i slicno.
Old 11.02.2020., 10:00   #732
Quote:

Za ulje nema drugog nacina prikupljanja, pretocis u plasticnu bocu ili kanister pa kad se nakupi. Veca je nevolja istociti u sudoper

Ja ga uredno istocim u dvoriste susjedne napustene kuce
jel se šališ ili ?

ono kaj ode u sudoper završi u zatvorenom sistemu koji negdje na kraju ima nešto što se zove pročišćivač... nije da iz njega izlazi samo H2O, ali masnoće se odvajaju

a ovo kaj istreseš u dvorište sigurno završi u podzemnim vodama
Opal Zg is offline  
Old 11.02.2020., 10:16   #733
Quote:
kajpa kaže: Pogledaj post
Pa ne moras pola litre po pola litre. Skupi u flašu od 1,5 litre i odnesi na ininu pumpu.
(popis onih koje primaju je već bio stavljen na temi, ima i na stranici ine)
Nisam sigurna funkcionira li to s Inom. U istoj emisiji se javila slušateljica i rekla da Ina (bar tamo kamo je ona nosila) više ne prima ulje iz kućanstava.
Pa sam malo guglala:

INA, d.d. - U godini dana građani na Ini predali više od tri tone ...
17. lis 2018. - Otpadno jestivo ulje korisna je sirovina i mjesto joj nije u odvodu. Trenutačno kompanija razmatra opcije kako bi proširili ovu uslugu i u ostale ..
https://www.ina.hr/press-centar/prio...vog-ulja/20717

INA, d.d. - Odvod nije rješenje, reciklirajte otpadno jestivo ulje ...
16. lis 2017. - Kao društveno odgovorna kompanija usmjerena ka održivom razvoju INA je svojim kupcima ponudila novu „zelenu“ uslugu – prikupljanje .
https://www.ina.hr/o-kompaniji/vijes...e-s-inom/13151

A i držati u stanu užeglo i smrdljivo ulje dok se ne nakupi 1,5 litra je baš neki visoki civilizacijski doseg!?!?
Gdje bi ga trebalo držati?
U hladnjaku?
U kuhinjskom elementu?
U WC-U? - No krasno!

Zapravo, ima jedno rješenje.
Gradonačelnik je svojevremeno javno rekao da se oni, koji se ne mogu prilagoditi promjenama u gradu, mogu odseliti iz Zagreba.
Valjda bi se onda u Zagreb doselili takvi kojima ne bi smetalo da to smrdljivo ulje drže i u spavaćoj sobi.
Old 11.02.2020., 12:38   #734
kod mene doma već godinama ocijedimo korišteno ulje i masti u iskorištene (čiste) staklenke od pekmeza ili krastavaca, one od cca 800 g, pa kad ih se nakupi nekih 6 kom odvezemo usput na mobilno reciklažno ili na INA pumpu.

ne znam da li je do staklenki, ali nikakav miris ne dopire van.

recikliram zbog zaštite prirode a ne zbog propisa. tu vodu koja je u podzemlju pijemo i ja i moja familija. nebacanju masnoća u odvode me učila još baka, da si ne zaštopamo cijevi.
uzadnjicas is offline  
Old 11.02.2020., 12:52   #735
ne znam, nesrazmjerno je koliko trosim pekmeza ili bilo cega u staklenkama s time koliko trosim ulja. uzdam se u prociscivace koje smo tako skupo platili
Old 11.02.2020., 12:56   #736
Ali bacanje ulja u odvod ne donosi ništa dobro samom odvodu i više se sranja lijepi za cijevi što dovodi do začepljivanja, pogotovo u zgradama.
Netko tko troši redovito ulje, za njih je najbolje da si kupe onu veliku limenu za ulje i kad to potroše, da stavljaju unutra staro ulje, to je vrlo praktično.
Old 11.02.2020., 12:57   #737
višak stakla ide u spremnik za staklo, nije nužno da potrošnja bude srazmjerna

i može to tako pospremljeno čekati da se odveze i više od godinu dana, bez problema.
uzadnjicas is offline  
Old 11.02.2020., 13:19   #738
Quote:
Nisam sigurna funkcionira li to s Inom. (...) .
https://ina.hr/odvod-nije-rjesenje-r...o-ulje-s-inom/
...oni koji već recikliraju otpadno jestivo ulje ili će to tek početi mogu doći po besplatni INA lijevak na jednu od odabranih lokacija i tako si olakšati prikupljanje ulja u vlastitim kućanstvima.

Lijevak je prilično praktičan - ima i poklopac, može se oprati pa ponovno koristiti itd.

Naišla sam i na popis INA lokacija za preuzimanje otpadnoga ulja (cijela RH):
https://ina.hr/wp-content/uploads/20...s_lokacija.pdf
Ice Ice Baby is offline  
Old 11.02.2020., 13:45   #739
možda je do količine (jer ne koristimo fritezu niti pržimo u dubokom ulju pa toga nikad nema puno), no za staklenke sa širokim grlom ne treba lijevak, samo malo polakše ulijevanje. no dobro je znati i da se može dobiti lijevak
uzadnjicas is offline  
Old 11.02.2020., 16:22   #740
Quote:
Papirnate od 10 litara imaš za kupiti u Mulleru, 10 komada stoji oko 7 kn.
Ramscrek, hvala na informaciji.

Molim te lijepo, daj mi objasni ima li ta vrecica nekakav dodatak na samome vrhu? Preuzima li neki drugi materijali (reciklirani?) koji glumi gumu ili nesto? Pitam jer nemrem zamislii, na koji nacin se moze oblikovati oko kante takva vrecica? Meni cak ni ne treba za kantu, jer mi vise na drzacima, ali cisto pitam, jer nisam takve vrecice vidjao.

Jesu li drske jake? Jesu li krute ili se mogu savijati?

Quote:
Ne bi jer vulgaris kante nisu bas tako strasno smrdile zadnjih par desetljeca kada sebsav otpad trpao u njih.

AndrejX,

imas jako zeleni kvart koji rabi samo biljnu hranu kad su momirisi tako prihvatljivi. Jer kante u mojoj ulici, osim sto su sredstvo otpada, ujedno su i mjesto prebiranja, preslagivanja, trazenje boca, pa bonus ubacivanje prolaznika, ucenika i raznih putnika namjernika koji nesto imaju za ubaciti.

Po ljetu zna zaudarati da se mora zaobilaziti. Nadam se da ce praksa prestati, ali i dalje pojedinici ubacuju neadekvatno pripadajuci otpad, tako da imas stalno cuspajz svakakvog otpada.

...

...
Cat6 is offline  
Zatvorena tema

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 14:30.