|
|
20.12.2020., 11:28
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Nov 2020.
|
Quote:
Sabaa kaže:
Kod nas je godisnja licenca oko 3500, jer smo zadnji cosak svemira, pa su LINKs i slicni uzeli licence, ne mozes uzeti direktno od Adobea.
U ostalim EU zemljama mozes imati licencu za vec desetak dolara mjesecno.
Znam da su neki uzimali preko Slovenije, ali ne znam kako to tocno funkcionira.
|
Prijeđite na open source software.
GIMP umjesto Photoshopa,
Luninance HDRI umjesto HDRI -a ugrađenog u Photoshop,
Raw Therapee umjesto RAW konvertera i Bridgea
|
|
|
20.12.2020., 11:55
|
|
Destructive&Constructive
Registracija: Apr 2007.
|
Quote:
FOIevac kaže:
Prijeđite na open source software.
GIMP umjesto Photoshopa,
Luninance HDRI umjesto HDRI -a ugrađenog u Photoshop,
Raw Therapee umjesto RAW konvertera i Bridgea
|
Hvala, ja bih radije da imam iste cijene proizvoda kao i ostatak EU-a.
I alternative su dobre do jedne granice.
|
20.12.2020., 12:13
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
Sabaa kaže:
Hvala, ja bih radije da imam iste cijene proizvoda kao i ostatak EU-a.
I alternative su dobre do jedne granice.
|
GIMP se stalno usavršava, i sad već ima dosta sličan workflow kao i Photoshop. Gledam da potpuno maknem Photoshop.
Za sada mu je jedina mana u optimizaciji nekih alata. Sporo izračunava promjene.
I trenutni GIMP ima manu da se zna zamrznuti pri rotaciji slike velike rezolucije (mislim da je upravo jučer izašla zakrpa).
Ovi ostali programi, poput Luminance HDR su čak i bolji od Photoshopove skripte za HDRI, a RAW Therapee šije Photoshopov RAW convertor a moguće i Bridge.
|
|
|
20.12.2020., 20:20
|
|
obični
Registracija: Apr 2006.
|
ako se baš jako želi legalni Photoshop (ili photo plan) ovdje je navedeno nekoliko načina kako su to ljudi ostvarili iz HR:
(pročitati sve komentare)
neki su stvarno jednostavni:
uđete u AdobeID
krenete u kupovinu
čim se pojavi opcija "zovi support" pozovete ga, kad se javi: "želim foto plan na svoju karticu iz HR"
"koji vam je broj kartice"
"46464...."
"evo gotovo"
i od tada 20$ svaki mjesec bez frke na obični Maestro
https://www.facebook.com/groups/9008...10849122277721
(FB grupa "Foto & Video pitanja i savjeti")
|
|
|
21.12.2020., 09:08
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
krbo kaže:
ako se baš jako želi legalni Photoshop (ili photo plan) ovdje je navedeno nekoliko načina kako su to ljudi ostvarili iz HR:
(pročitati sve komentare)
neki su stvarno jednostavni:
uđete u AdobeID
krenete u kupovinu
čim se pojavi opcija "zovi support" pozovete ga, kad se javi: "želim foto plan na svoju karticu iz HR"
"koji vam je broj kartice"
"46464...."
"evo gotovo"
i od tada 20$ svaki mjesec bez frke na obični Maestro
https://www.facebook.com/groups/9008...10849122277721
(FB grupa "Foto & Video pitanja i savjeti")
|
Isplatilo bi mi se samo za kompletnu CS. Naime, Photoshop mi je oduvijek bio sekundarni program. Primarno sam koristio Premiere i Aftere. Afterima u tom segmentu nema ravnog (a da nije neki Smoke, Combustion, Toxik ili nedaj bože FFI).
|
|
|
25.12.2020., 21:40
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2013.
|
Quote:
krbo kaže:
kao i dosta ljudi pređi na Affinity Photo, cca 50€ no često na akcijama za negdje 35
licenca važi za sve PC jedne platforme (win, mac, ipad) do verzije 2.0
vrlo slično Photoshopu, vrlo moćno, imaš 10 dnevnu probnu verziju
https://affinity.serif.com/en-gb/photo/
|
Hvala na savjetu, a i svima ostalima!
Instalirala sam ga prije par dana i sad ga malo isprobavam.
Fale mi neki alati iz PS, možda postoje, ali ih još nisam otkrila.
Nego, kad save-am fotku jedini tip file-a koji nudi je nekakav njegov affinity file. S kojim programom mogu pregledavat te fotke? Inače sam za pregledavanje koristila Irfanview, ali ove ne otvara.
Inače, pokušavam ipak doć do nekog PS-a.
Ajde da je 3500 kn, pa da ga se može koristit idućih 10 godina, ali za jednu godinu to je stvarno previše..
|
|
|
26.12.2020., 00:57
|
|
obični
|
Quote:
mantisa kaže:
Nego, kad save-am fotku jedini tip file-a koji nudi je nekakav njegov affinity file. S kojim programom mogu pregledavat te fotke? Inače sam za pregledavanje koristila Irfanview, ali ove ne otvara.
Ajde da je 3500 kn, pa da ga se može koristit idućih 10 godina, ali za jednu godinu to je stvarno previše..
|
ima sigurno neki ekvivalent, samo mali minimum ne ide (isključujem ove nove AI i slične ludorije). Online možeš naći golemu podršku za affinity.
koliko vidim čak je i hrpa keyboard shortcuta ista
sa Save spremaš tzv sidecar file - radni (kao PSD, btw affinity čita i puno PSD) unutra je sve što si radila pa možeš nastaviti (uz neka ograničenja) obradu kasnije, njega ne čita ništa drugo
ono što tražiš zove se Export (File->Export) pa biraj format, rezoluciju, kvalitetu i sto drugih čuda. Znači svakako Save za kasnije i na kraju kad si zadovoljna Export u što želiš.
Baš to je i meni bila prva stvar gdje se upalio upitnik iznad glave no ja nikada nisam koristio PS pa je sve bilo lakše, nema prtljage prošlosti.
baš ni 20x12 US$ godišnje nije malo, no ako si profi onda se vjerojatno isplati jer je PS apsolutni svjetski standard
btw jedna bitna stvar - u AP (affinity photo) ti je sve smart od podešavanja do filtera osim filtera s menija - oni su destruktivni i nema više modifikacija no svi postoje u Live (smart) verziji osim dehazea
|
|
|
26.12.2020., 10:49
|
|
obični
|
e da, instaliraj si besplatni FastStone Image Viewer pa njime browsaj fotke - vidjet ćeš sve raw formate.
još si podesiš editore na desni klik i eto ubrzanja
|
|
|
27.12.2020., 19:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2009.
|
 za fast stone. Besplatan je a toliko dobar da sam im uplatio donaciju. Brz je i ima dobre osnovne alate i batch za masovno editiranje.
Što si mislio pod podešavanjem editora na desni click?
|
|
28.12.2020., 00:26
|
|
obični
|
Quote:
fotoguru kaže:
Što si mislio pod podešavanjem editora na desni click?
|
odličan soft, ja ga često koristim za ono što zovu "culling" - znači poslije snimanja brzi pregled, brisanje, kopiranje/premještanje u određeni folder ili direktno otvaranje fotke u editoru
za sve to imaš podešavanja:
- settings - programs - tu dodaš svoje editore i na desni klik pod "edit with external program" brzo biraš kome od njih ćeš poslati fotku koju gledaš
- setting - favorites - dodaš bilo koju mapu i dok pregledaš fotke opali C i M (copy/move) - iskače popis mapa koje si upisao i ona koju odabereš ostaje aktivna cijeli period rada, npr samo M+ENTER i fotke se sele kud hoćeš
DEL+ENTER za brzo brisanje
|
|
|
28.12.2020., 15:19
|
|
Neregistrirani korisnik
Registracija: Jul 2008.
|
Quote:
mantisa kaže:
|
Prije nekoliko dana sam slučajno naletio na amazonu na nekakve godišnje licence za Adobe programe, nisam gledao točno o čem se radi pa vidi.
Mislim da je cijena bila oko 100€ ... ali vidi točno možda sam ja nešto krivo shvatio jer nisam detaljno gledao o čem se radi.
|
|
|
28.12.2020., 22:58
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
krbo kaže:
e da, instaliraj si besplatni FastStone Image Viewer pa njime browsaj fotke - vidjet ćeš sve raw formate.
još si podesiš editore na desni klik i eto ubrzanja
|
RAW se vidi i u običnim Windowsima.
|
|
|
30.12.2020., 10:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
RAW nije format, već čitava skupina formata - svaki proizvođač ima svoje varijante...
|
|
|
02.01.2021., 16:12
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
MrBlc kaže:
RAW nije format, već čitava skupina formata - svaki proizvođač ima svoje varijante...
|
Raw je digitalni negativ. Digitalni zapis stanja samog senzora.
|
|
|
03.01.2021., 19:59
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
Quote:
FOIevac kaže:
Raw je digitalni negativ. Digitalni zapis stanja samog senzora.
|
Negativ sigurno nije jer se u pravilu sprema pozitiv ako se gleda odnos vrijednosti digitalnog zapisa i osvijetljenosti senzora, eventualno, "negativ" u prenesenom značenju filma kao sirove vrijednosti.
Međutim, točnije bi bilo reći da se radi o kontejneru sa sirovim digitalnim zapisom sa senzora jer taj kontejner osim samog zapisa sadrži i metapodatke o samom zapisu, od kojih je dio i nužan da bi uopće s tim sirovim zapisom išta mogli napraviti, odnosno da bi SW znao kako ga čitati.
|
|
|
03.01.2021., 20:05
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
MrBlc kaže:
Negativ sigurno nije jer se u pravilu sprema pozitiv ako se gleda odnos vrijednosti digitalnog zapisa i osvijetljenosti senzora, eventualno, "negativ" u prenesenom značenju filma kao sirove vrijednosti.
Međutim, točnije bi bilo reći da se radi o kontejneru sa sirovim digitalnim zapisom sa senzora jer taj kontejner osim samog zapisa sadrži i metapodatke o samom zapisu, od kojih je dio i nužan da bi uopće s tim sirovim zapisom išta mogli napraviti, odnosno da bi SW znao kako ga čitati.
|
Jasno. Misli se preneseno, kao kod filma koji se treba razviti. Tako se i RAW razvija, jer naponske nivoe fotoelemenata tek treba pretvoriti u obojene pixele. RAW u smislu datoteke tj. kontejnera čine komprimirane digitalizirane naponske razine fotoelemenata + metapodaci.
No kod Camera2 API-ja, postoji doslovno DNG format, što je RAW.
https://helpx.adobe.com/photoshop/digital-negative.html
Quote:
Digital Negative (DNG) is a publicly available archival format for raw files which are generated by various digital cameras. This addresses the lack of an open standard for raw files created by individual camera models and ensures that photographers easily access their files.
Hundreds of software manufacturers such as Apple and Google have developed support for DNG. And respected camera manufacturers such as Leica, Casio, Ricoh, Samsung, and Pentax have introduced cameras that provide direct DNG support. To learn more, see Camera Raw.
|
|
|
|
16.01.2021., 18:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2013.
|
Potrebno izostravanje slika,pomoc.
Mislio sam da ima posebna tema za ovo,ali nisam je uspjeo naci pa sam otvorio ovu.Izvinjavam se ako ima vec tema namjenjena za zahtjeve,corav sam.
Imam par bitnih slika.tj sa vjencanja,od kojih je vecina ispala mutnih,a ima i par onih solidnih upotrebljivih,ali kojima bi opet bila potrebna (ako bi bilo moguce) dorada izostravanje faca osoba,pa zamolio bih ako ima neko ko se razumije i zna oko toga da se javi u temu,pa bi mu poslao slike u privatne poruke,da ih ne postam ovde javno.Naravno opet po njegovoj procjeni ako bi bilo moguce ih izostriti.
|
|
|
17.01.2021., 10:52
|
|
Član uprave
Registracija: Sep 2013.
|
Ma tu se pitaju te konkretne stvari koje traže rješenje pojedinačnih problema pa sam prebacio ovdje. U principu imaš opciju za izoštravanje u svakom photoshop programu, no osobno sam rijetko koju takvu mutnu "spasio".
Možda imam nedovoljno iskustva, al radije uvijek pazim na mjestu da ispadnu oštre nego da se poslije mučim u obradi s tim.
|
|
17.01.2021., 11:06
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
Puky Lee kaže:
Ma tu se pitaju te konkretne stvari koje traže rješenje pojedinačnih problema pa sam prebacio ovdje. U principu imaš opciju za izoštravanje u svakom photoshop programu, no osobno sam rijetko koju takvu mutnu "spasio".
Možda imam nedovoljno iskustva, al radije uvijek pazim na mjestu da ispadnu oštre nego da se poslije mučim u obradi s tim.
|
Nema tog Boga koji će izoštriti mutno. To se zove entropija. Moguće je samo ublažiti dojam da je nešto mutno.
|
|
|
17.01.2021., 11:06
|
|
Član uprave
Registracija: Sep 2013.
|
Tako nekako i ja mislim.
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:32.
|
|
|
|