Natrag   Forum.hr > Kultura i zabava > Glazba

Glazba Rock around the clock
Podforumi: Play liste, Stvaranje glazbe, Zabavna glazba, Gitaristički kutak

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 21.02.2021., 13:40   #2501
Nešto prije 13 sati na Novom groblju u Novom Sadu, sahranjen je Đorđe Balašević u krugu najuže obitelji.

Tijelo su iz kapele ispratili tamburaši s pjesmom “Aco braco”, a zatim su nastavili i s “Malom riđom”, dok su na samom grobnom mjestu odsvirali “Oliveru”.

Na sahrani su kćeri i supruga Olivera te gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Na sahrani je prisutan i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković. Obitelj Balašević neko je vrijeme živjela u Sloveniji, piše Nova.rs.
DoktorNo is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.02.2021., 13:49   #2502
Quote:
fassgodard kaže: Pogledaj post
Trebalo bi spomenuti meni jednu od omiljenih njegovih (a)političnih pjesama, nezgrapno uguranu na dvostruki koncertni album U tvojim molitvama, koji među ostalim sadrži snimke iz Ledene dvorane Doma sportova pred rijetko raspamećenim auditorijem. Možda jedina pjesma u povijesti koja u istom dahu spominje Fadila Hadžića i Hamdiju Pozderca.

1987
Fadil HADŽIĆ?!
judolino is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.02.2021., 13:54   #2503
Jedna od dobrih osobina velikih je to da su vrlo dobar lakmus za prepoznavanje raznoraznih gnjida, pa samo isplivavaju:

https://www.index.hr/mobile/clanak.a...sti&id=2255982

A ni ovaj wannabee balašević nije daleko od toga

https://www.google.com/amp/s/www.tel...e-izmislio/amp
ecobarbarus is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.02.2021., 13:56   #2504
Nesto vedrije

Sugar rap

https://www.youtube.com/watch?v=1jF2mS-kYb4
Old 21.02.2021., 14:06   #2505
Quote:
judolino kaže: Pogledaj post
Fadil HADŽIĆ?!
Koji onda, Fadil Vokrri?
FassGoHard is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.02.2021., 14:07   #2506
"
Tamburaši su odsvirali nekoliko njegovih pesama i ispratili ga na večni počinak.

Građani su se opraštali od panonskog mornara nakon zvanične ceremonije.

Jugoslovenski kantautor preminuo je u petak, 19. februara u Kliničkom centru Vojvodine. "
https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Ve...e-tambure.html
Old 21.02.2021., 14:22   #2507
Zagreb, Split, Rijeka, Pula, Zadar...

ratni profiter is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.02.2021., 14:25   #2508
Quote:
DoktorNo kaže: Pogledaj post
Nešto prije 13 sati na Novom groblju u Novom Sadu, sahranjen je Đorđe Balašević u krugu najuže obitelji.
Posljednji ispraćaj je bio najavljen za ponedjeljak - no, očito da bi se do onda skupila gomila ljudi - a obitelj je željela ispraćaj u najužem i najintimnijem krugu.

Quote:
kiksy kaže: Pogledaj post
Ma Unikatna je remek djelo i dok ju slušaš uživiš se u to i poželiš da traje barem 15 minuta
Od Unikatnog autora.

Quote:
ecobarbarus kaže: Pogledaj post
Jedna od dobrih osobina velikih je to da su vrlo dobar lakmus za prepoznavanje raznoraznih gnjida, pa samo isplivavaju:

Čovjek ima pravo da nekog voli ili ne voli, sluša ili ne sluša, čita ili ne čita.
No, to bi bilo kao da kažeš da nisi upoznat sa Shakespeareom ili da od Cesarića ili Tina Ujevića znaš po jednu pjesmu.

Quote:
Na pitanje kako komentira natpis "bećarac" u Ilici, odgovara:

"Nisam vidio transparent. Međutim, u Hrvatskoj treba koristiti službeno pismo. Osobno ne znam ćirilicu, natpis u Ilici ne bih mogao ni pročitati."
Taj Filipović spada u onu kategoriju o kojoj je Đole rekao (pjevao, stihotvorio) ovo:
Ko nije drvo razumeo prvo
Pa tek onda sadio -
Taj nije ništa uradio...
I shvatiće, kad-tad,
Da ne zna što je hlad...

(Jednom su sadili lipu)

Quote:
Trebalo bi spomenuti meni jednu od omiljenih njegovih (a)političnih pjesama, nezgrapno uguranu na dvostruki koncertni album U tvojim molitvama, koji među ostalim sadrži snimke iz Ledene dvorane Doma sportova pred rijetko raspamećenim auditorijem. Možda jedina pjesma u povijesti koja u istom dahu spominje Fadila Hadžića i Hamdiju Pozderca.

1987
Quote:
Koji onda, Fadil Vokrri?
Ako malo proguglamo, doznamo ovo:
Quote:
Ne mogu da setim baš vih ovih događaja, ali "drug Hamdija" je Hamdija Pozderac, bosanski političar i odnosi se na skandal oko njegovog skidanja sa vlasti.

"Decu ubijaju na spavanju, plaši me da se ne podigne vampir četnički..." se odnosi na slučaj kada je vojnik Aziz Keljmendi ubio četiri vojnika na spavanju i ranio mnogo više. Srpske vlasti rekle da je napad bio na nacionalnoj bazi pa je nastala čitava frka.

"drug Fadilj na teškoj muci je". Drug Fadilj je Fadilj Hodza, funkcioner sa Kosova. U to doba je davao neke nesmotrene izjave pa su pale i nekakve demonstracije i suđenja.

Link
I nije Fadil nego Fadilj.

A ovaj dio...
Quote:

I neki drug je opet digao glas.
Drug nam je ponovo zbog svega drž'o govor.
Da, on je opet malo vik'o na nas,
do kraja govor je postao čisti horor!

Lyrics found <a href="https://www.elyrics.net/read/d/djordje-balasevic-lyrics/1987-lyrics.html">here</a>
...se odnosi na Slobu:
Link

Quote:
Trebalo bi spomenuti meni jednu od omiljenih njegovih (a)političnih pjesama, nezgrapno uguranu na dvostruki koncertni album U tvojim molitvama...
Quote:
I negde sasvim u dnu novina
mala i beznačajna vest,
da jedan peva deset godina,
Lyrics found <a href="https://www.elyrics.net/read/d/djordje-balasevic-lyrics/1987-lyrics.html">here</a>
Zapravo, 1987. je pjesma kojom je Đole, osim što komenntira tadašnje aktualne događaje, obilježio desetogodišnjicu bavljenja glazbom (sve je počelo 1977. sa 'Razdeljkom'), pjesmom koju
Đole nikad nije volio niti ju je kasnije izvodio na koncertima - ali koja mu je pomogla na početku karijere.

Ovdje Balašević govori upravo o tom svom prvom snimku:
Baronov bal
Old 21.02.2021., 14:25   #2509
Quote:
neki tamo kaže: Pogledaj post
Razmišljao sam specifično o ovom stihu iz pjesme Stih na asfaltu:

i ne mogu prestati misliti o tome koliko je ovo kvintesencijalno balaševićevska metonimija - o jednoj čitavoj osobi referira se ne spominjući ništa osim obuće, ali to što su cipelice i što su bele je sasvim dovoljno epiteta da u glavi oformimo pristojnu sliku te osobe. To se zove genijalnost, i to se zove Đorđe Balašević.
Ja ovome nemam sta dodati.
Old 21.02.2021., 14:46   #2510
Quote:

A i takve je Đole opjevao...
"Tu i tamo
Tek ponekad sretnem tog dečka
Crna tašna i šofer i Mečka
TV dnevnik ga forsira nešto, o da
Bez krivice, u štampu je stigao skokom
Jer kad kreneš tim poznatim tokom
Tad svi ručice podižu vešto, jen dva..."
ball is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.02.2021., 14:49   #2511
Quote:
FeetF1 kaže: Pogledaj post
Posljednji ispraćaj je bio najavljen za ponedjeljak - no, očito da bi se do onda skupila gomila ljudi - a obitelj je željela ispraćaj u najužem i najintimnijem krugu.

Od Unikatnog autora.

Čovjek ima pravo da nekog voli ili ne voli, sluša ili ne sluša, čita ili ne čita.
No, to bi bilo kao da kažeš da nisi upoznat sa Shakespeareom ili da od Cesarića ili Tina Ujevića znaš po jednu pjesmu.

Taj Filipović spada u onu kategoriju o kojoj je Đole rekao (pjevao, stihotvorio) ovo:
Ko nije drvo razumeo prvo
Pa tek onda sadio -
Taj nije ništa uradio...
I shvatiće, kad-tad,
Da ne zna što je hlad...

(Jednom su sadili lipu)

Ako malo proguglamo, doznamo ovo:

I nije Fadil nego Fadilj.

A ovaj dio...

...se odnosi na Slobu:
Link

Zapravo, 1987. je pjesma kojom je Đole, osim što koemmđentira tadašnje aktualne događaje, obilježio desetogodišnjicu bavljenja glazbom (sve je počelo 1977. sa 'Razdeljkom'), pjesmom koju
Đole nikad nije volio niti ju je kasnije izvodio na koncertima - ali koja mu je pomogla na početku karijere.

Ovdje Balašević govori upravo o tom svom prvom snimku:
Baronov bal
Sloba, Pozderac i Wałęsa su transparentni iz teksta, Fadil Hoxha nije. Iskreno prvi put čujem za njega, jedini Hoxha kojeg znam je Enver. I nije Fadilj nego je Fadil, albanski nema fonem /lj/, eventualno se tako može izgovarati.
FassGoHard is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.02.2021., 14:57   #2512
#FeetF1

Nisi ti baš shvatio što je hdz-ovac htio poručiti. Ili jesi pa se praviš da nisi. Nikakve veze to nema da voli ili ne voli
ecobarbarus is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.02.2021., 15:06   #2513
Quote:
Sloba, Pozderac i Wałęsa su transparentni iz teksta, Fadil Hoxha nije. Iskreno prvi put čujem za njega, jedini Hoxha kojeg znam je Enver. I nije Fadilj nego je Fadil, albanski nema fonem /lj/, eventualno se tako može izgovarati.
Slovenska Wikipedija kaže da je F. Hodža bio rožak E. Hodže.
Sa Wikipedije:
Quote:
Iako penzioniran, Hodža je postao predmetom optužbi za albanski nacionalizam, pogotovo kada je na vlast u Srbiji došao Slobodan Milošević. U jesen 1987. je njegova navodna izjava kojim silovanja Srpkinja i Crnogorki na Kosovu tumači seksualnim frustracijama mladih Albanaca i traži da se problem riješi uvozom promiskuitetu sklonih konobarica iz drugih krajeva SFRJ izazvala demonstracije, a potom je izbačen iz SKJ. Godine 1991. Hodža je uhapšen.
Ako pogledaš tekst...
Quote:
Juče sam gled'o televiziju,
neshvaćen genij, drug Fadilj na teškoj muci je.
Dakle, Đole ovdje govori o osbama koje su bile na TV-u (pretpostavljam, u dnevniku/vijestima.
Drugo, titulira ga sa 'drug', što znači da se to odnosi na političara.
Treće, Fadilj je na 'teškoj muci' zbog nekih stvari (tadašnje političke situacije).

Razlog zbog kojeg ti je ta osoba nepoznata i prvi put čuješ za nju je ta što se te godine, u kojoj je u pjesmi riječ je ta što je F. Hodža bio umirovljen i viđe nije obavljao javne funkcije. A i teško je pohvatati sve što se zbivalo od sredine osamdesetih pa nadalje.
Quote:
After the rise of Slobodan Milošević in Serbia, Hoxha, though retired, became subject to a number of political attacks labelling him a nationalist and supporter of secessionism. Hoxha was expelled from the League of Communists of Yugoslavia and in 1991 the Milošević government tried him for treason.

After his retirement in 1986, Hoxha had withdrawn from public life and was notorious for refusing to grant interviews to the press. However, he continued to throw his support behind popular movements in Kosovo.

Link
Fadil Hadžić je pak bio dramatičar (komediograf), redatelj, romanopisac i slikar - i možda ti to ime prvo padne na pamet, no iz konteksta pjesme, zašto bi se on nalazio na TV-u, bio na 'teškoj muci', i zašto bi bio nazvan 'drug Fadilj'? Dakle, kriva premisa.
Old 21.02.2021., 15:10   #2514
nikada do sad na našim prostorima nije postojala osoba kojoj je toliko ljudi iz toliko država odavalo ovakve počasti...ako ne računamo tita i njegov sprovod.

znači već 3. dan ljudi se skupljaju u zagrebu, splitu, zadru, puli, rijeci, virovitici, sarajevu, banja luci, tuzli, zrenjaninu, novom sadu, beogradu, ljubljani, skoplju i pjevaju njegove pjesme...

nikada na našim prostorima nije postojao neki umjetnik, sportaš, pjevač, glumac kojem su ljudi davali toliko počasti iz toliko različitih država i gradova kao Đoletu.

Đole, vječan si.
Odgovori s citatom
Old 21.02.2021., 15:11   #2515
Quote:
DoktorNo kaže: Pogledaj post

Tijelo su iz kapele ispratili tamburaši s pjesmom “Aco braco”, a zatim su nastavili i s “Malom riđom”, dok su na samom grobnom mjestu odsvirali “Oliveru”.

Na sahrani su kćeri i supruga Olivera te gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Na sahrani je prisutan i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković. Obitelj Balašević neko je vrijeme živjela u Sloveniji, piše Nova.rs.
Počivao u miru Božjem. Nadam se da će sad ovi s 24časa malo ohladiti s objavom članaka o njemu. U 24h bilo ih je bar preko 30, s tim da su neke ponovili par puta. Znam, bio je legenda s dosta fanova u RH, al pretjeraše ga. Osobno, nisam ga nikad slušao. Netko ovdje je već napisao da je kao pjesnik koji je uz "recitiranje" dodao i glazbu. Iako sam volio pročitati neke njegove citate. Nisam se uvijek s njim slagao, ali lijepo je pročitati onu pjesmu o Vukovaru (ne onu koja kola mrežama, to ćemo mu oprostiti), čuti da je barem netko iz Srbije bio protiv Slobe i agresije.

A ćirilicu sam i ja učio, ali je danas baš ne znam. Nešto sitno, ali nisam baš odmah mogao pročitati što piše. Meni su tu veći debili ekipa s fejsa koja nekog smatra nepismenim i glupim jer ne zna ćirilicu. Kao da bi itko u RH trebao to znati i kao da je to dokaz nepismenosti.
Tomo1972 is online now  
Odgovori s citatom
Old 21.02.2021., 15:14   #2516
Quote:
dr.cox kaže: Pogledaj post
Laže štakor da ne zna ćirilicu. Samo sprema igrokaz za glasačku bazu.

Poslano sa mog SM-A307FN koristeći Tapatalk
Lik je rođen 1984., imao je 7 godina 1991. Ne znam kad je došao u Zagreb, ali mislim da su pisali kao klinac. Znači, nije ju ni mogao naučiti. No, ovo nije tema o njemu nego o Đoletu.
Tomo1972 is online now  
Odgovori s citatom
Old 21.02.2021., 15:17   #2517
Quote:
dr.cox kaže: Pogledaj post
Laže štakor da ne zna ćirilicu. Samo sprema igrokaz za glasačku bazu.

Poslano sa mog SM-A307FN koristeći Tapatalk
Quote:
#FeetF1

Nisi ti baš shvatio što je hdz-ovac htio poručiti. Ili jesi pa se praviš da nisi. Nikakve veze to nema da voli ili ne voli
Manje mi je bitno što on misli o Đoletu - važnije mi je što je Đole proučivao/pjevao.

Misliš na ono o ćirilici?
Quote:
"Međutim, u Hrvatskoj treba koristiti službeno pismo. Osobno ne znam ćirilicu, natpis u Ilici ne bih mogao ni pročitati."
Što se toga tiče, službeno se pismo koristi u službene svrhe - a okupljanje ljudi koji odaju počast Đoletu je spontano.
Shvaćam ja da njemu ćirilica smeta.
Taj Filipović bi valjda bio i za to da se Đoletove pjesme prevode na hrvatski a da se filmovi s Istoka titluju kako bismo ih 'razumjeli'.

Ili uzmimo ovo. Budući da je u HR u upotrebi HR knjiž./standardni jezik, trebalo bi pitati Filipovića smijemo li, u počast Oliveru,
glazbenu nagradu nazvatri 'Cesarica', kad to nije književni oblik (knjiž. bi bilo: carica) - ili, smijemo li na transparentu napisati: lice
lipo ka u cesarice
.
Old 21.02.2021., 15:29   #2518
Quote:
FeetF1 kaže: Pogledaj post
Manje mi je bitno što on misli o Đoletu - važnije mi je što je Đole proučivao/pjevao.

Misliš na ono o ćirilici?

Što se toga tiče, službeno se pismo koristi u skužbene svrhe - a okupljanje ljudi koji odaju počast Đoletu je spontano.
Shvaćam ja da njemu ćirilica smeta.
Taj Filipović bi valjda bio i za to da se Đoletove pjesme prevode na hrvatski a da se filmovi s Istoka titluju kako bismo ih 'razumjeli'.

Ili uzmimo ovo. Budući da je u HR u upotrebi HR knjiž./standardni jezik, trebalo bi pitati Filipovića smijemo li, u počast Oliveru,
glazbenu nagradu nazvatri 'Cesarica', kad to nije književni oblik (knjiž. bi bilo: carica) - ili, smijemo li na transparentu napisati: lice
lipo ka u cesarice
.
Ma lik uopće ne govori o Balaševiću, on mu je samo svrha za ono što in smatra poantom njegovih riječi. Nr shvaćam kako to ne vidiš, nisu ti baš toliko sofisticirani.
ecobarbarus is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.02.2021., 15:36   #2519
Zagreb, Ljubljana, Skoplje, Niš, Kragujevac, Kraljevo, Varaždin, Tuzla, Zenica, Vrnjacka Banja, Slavonski Brod, Subotica, Beograd, Nikšić, Podgorica, Cetinje, Užice, Koprivnica, Mostar, Sarajevo, Čačak, Istra, Osijek, Pula, Rijeka, London, Zrenjanin, Novi Sad, Split, Zadar, Banja Luka, Maribor, Sutivan, Sinj, Čakovec, Sivac, Krusevo, Bihać, Bački Petrovac, Karlovac, Jagodina, Vinkovci, Umag, Makarska, Kikinda, Smederevo, Moravice, Sevnica, Bistrica, Sombor, Karlovac.......

Treba li išta dodati?
Odgovori s citatom
Old 21.02.2021., 15:41   #2520
Quote:
Ma lik uopće ne govori o Balaševiću, on mu je samo svrha za ono što in smatra poantom njegovih riječi. Nr shvaćam kako to ne vidiš, nisu ti baš toliko sofisticirani.
A lik postiže kontra-efekt.

Eto, na Indexu donijeli audio, kao i tekst pjesme, uz objašnjenje.

Link

Pa će tako mnogi doznati za tu pjesmu, ako je i ne znaju.

Pjesma je inače sa albuma Celovečernji The Kid, na kojoj su još 'Dunja', 'Crni labud', 'Neko to od gore vidi sve'...
Kao i 'Don Francisco Long Play', uz koju stoji da je napisana 'za englesko govorno područje, sa neskrivenim ambicijama za proboj na evropsku scenu i pobedu na pesmi Evrovizije 1984.'.

Discogs
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:55.