Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 21.03.2021., 12:52   #1161
Quote:
europe2seoul kaže: Pogledaj post
A kad ljudi obicno pocinju grillati? Obicno vec tate daju svojim tinedjerima da krenu u to. Em grill em marinade. Pa kad si vec student u 20tima imas vec rostilja pod nogama da ne velim dalje kako staris i peces.



A gumeni cevapi su ti i zbog smjese. Uzmi bilo koje iz ducana, a pogotovo pik vrbovec, pa se napuhnu prvo i onda krenu ka gumi ako jos duze peces. Napravi svoju smjesu i nit se budu napuhli nit budu ikad gumeni.
Ma ima ljudi u mojoj okolini i sa 40g u guzici ne znaju grilati...

Ja inače pravim sve sam, na selu sam pa imam i pristup svježem,domaćem mesu.
Radim svoje ćevape, roštilj kobasice...burgere...sve...
Ovo na slici je zadnja runda roštiljki što sam radio,onako usput na svinjokolji.
stanky069 is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.03.2021., 19:14   #1162
Quote:
Buraz kaže: Pogledaj post
Netko je hvalio okrugli granitni kamen za pizzu iz bauhausa, mislim da dođe cca 200kn i navodno je odličan, a puno deblji od ovog oriđiđi
Quote:
darac505 kaže: Pogledaj post

Nekoć sam pisao o ovome granitu
Debeli je 2 cm i težak, odlična stvar kad se jako zagrije.
Tijesto se ispeče začas.
Baš jučer ga koristio za pripremu smrznutih pizza.
U pećnici zagrijanoj na najjače, položen na protvan.
Ubaciš pizzu i za 8-10 minuta od smrznute do pečene.

Inače što se roštilja tiče redovno koristim i kettle (ugljen/drva) i plinski i električni jer se ne volim ograničavati samo na jednu vrstu, volim različitost.
Ali znam tipa koji žeže samo na žar bukovih drva, ne samo da ne priznaje ni ugljen već ni druge vrste drva
Čak je u pravu glede ugljena jer se u dućanima često kupuje vrećice sa ugljenim otpadom i prašinom.
Našao sam malog domaćeg proizvođača vrhunskog ugljena, jednom godišnje uzmem pun kombi za sebe i frendove desetak velikih vreća (18-20 kg), dođe me jeftinije i miran sam.
Hvala vam, uzeo sam na kraju taj. I podosta kuna uštedio. Možda u budućnosti uzmem onaj original, ali nadam se da neće trebati, da će ovaj super posao odraditi.

Ovo na kraju uzeo. Sad treba smisliti s čim krstiti kad dođe.

https://i.imgur.com/ZQXcUMk.png
https://i.imgur.com/77NCOzP.png

Quote:
Tunjica kaže: Pogledaj post
Imam termometar ali ga nikad nisam koristio jer radim sve po osjećaju i nekad znam pormašiti, pa bi volio probati i s termometrom
Ima li neka tablica s preporučenim temperaturama za npr. svinjsku vratinu, pileće bijelo meso i sl?
Našao sam nešto na ovoj stranici: https://www.kraljzara.hr/savjeti-rec...e-meso-peceno/

Nadam se da i kolege s topica imaju kakve informacije.
Kirkpatrick is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.03.2021., 19:47   #1163
Prije par godina sam kupio termometar sa ubodnom sondom u ikei. Nije skup ni nešto lijep ali odlično radi posao. Ima sajlu za spajanje sonde sa aparatom pa je otporno na temperaturu, ubodete u meso i čekate da dosegne temperaturu. Možete podesiti i alarm da zvoni kad je dosegne. Kućište je magnetično.
https://www.ikea.com/hr/hr/p/fantast...crna-20103016/
__________________
mijenjam se
darac505 is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.03.2021., 20:34   #1164
Slično nešto imam i ja...iz Aldija.

Dvije sonde,spojene na bazu,stanicu možeš nositi sa sobom,ima i određene programe za vrste mesa,kao i kako da bude pečeno.
Neku siću sam ga platio...jedino nisam testirao domet stanice.
stanky069 is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.03.2021., 21:01   #1165
Kud ovaj svijet ide...spajaju meso na žice i mobitele..
Asteroidu pometi nas što prije !
pinzgauer is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.03.2021., 23:01   #1166
Dosad sam 4 puta smokao pola praseta,ovo na slici je bio test,priprema za prvi put...but i rebra. I usput test termometra,taman je bio friško kupljen

I da budem iskren,ne znam baš da bi išlo bez termometra dimljenje 15-16kg mesa u komadu. A da bude iznutra dobro ispečeno,a izvana ne prepečeno.

Pola praseta smokam oko 6h... Baš me zanima kako bi se održavala konstantna temperatura tih 6h da nemam termometra.

Očito svi imaju kod kuće i pećnice bez termometra,pa im žene roknu cijelu puricu/but/šta li ja znam unutra malo navrte točkiće bezveze...i to je to...gotovo...tko je vidio paziti na ikakve temperature.

Ne kužim čemu toliko čuđenje...tko god je voljan,može doći kod mene,dobije gril na raspolaganje, dobije pola svježe zaklanog praseta pa da vidimo kako će ga smokati i održavati konstantno istu temperaturu bez termometra.
stanky069 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2021., 09:14   #1167
Quote:
pinzgauer kaže: Pogledaj post
Kud ovaj svijet ide...spajaju meso na žice i mobitele..
Asteroidu pometi nas što prije !
Sigurno je i neki stari zidar za mješalicu betona tako rekao. Pravi majstori sve odoka i ručno.
Sheshirdzhija is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2021., 09:17   #1168
Quote:
stanky069 kaže: Pogledaj post
Dosad sam 4 puta smokao pola praseta,ovo na slici je bio test,priprema za prvi put...but i rebra. I usput test termometra,taman je bio friško kupljen

I da budem iskren,ne znam baš da bi išlo bez termometra dimljenje 15-16kg mesa u komadu. A da bude iznutra dobro ispečeno,a izvana ne prepečeno.

Pola praseta smokam oko 6h... Baš me zanima kako bi se održavala konstantna temperatura tih 6h da nemam termometra.

Očito svi imaju kod kuće i pećnice bez termometra,pa im žene roknu cijelu puricu/but/šta li ja znam unutra malo navrte točkiće bezveze...i to je to...gotovo...tko je vidio paziti na ikakve temperature.

Ne kužim čemu toliko čuđenje...tko god je voljan,može doći kod mene,dobije gril na raspolaganje, dobije pola svježe zaklanog praseta pa da vidimo kako će ga smokati i održavati konstantno istu temperaturu bez termometra.
Ignoriraj.
vladjan1901 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2021., 10:54   #1169
Quote:
stanky069 kaže: Pogledaj post
...
Može neki link na roštilj...veličina, cijena?

Kako se vadi ta rešetka?
Ili se kuri odozdola, kroz vratašca?
__________________
"Svi su jednaki, ali neki su jednakiji od drugih." © svinja Napoleon
kajpa is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2021., 11:07   #1170
Quote:
balzag kaže: Pogledaj post
Kako se uskrs priblizava, doslo mi ove godine da nesto dimim umjesto kupovnog i vec par dana trazim dobar komad prsa ili rebara za pastrami.
I kako se to bas hoce, sinoc mi zena kaze da ima neki vakumirani komad mesa u dubokom od prije godinu/dvije, neka kaze svinjetina te me pita da li mi se da sousviat to danas....
Kad smo kod svinjetine, kakva su iskustva s njome?
Planiram sousvidati svinjski vrat, komade debljine cca 2-3 prsta pa na roštilj.
Tunjica is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2021., 11:58   #1171
Quote:
kajpa kaže: Pogledaj post
Može neki link na roštilj...veličina, cijena?



Kako se vadi ta rešetka?

Ili se kuri odozdola, kroz vratašca?
Kingston Black Angus XXL iz Bauhausa...
Rešetka je iz tri djela, jednostavno ju odozgor skineš tj podigneš,ispod ima ložište (tepsija sa rupama),a opet ispod ložišta je ladica za pepeo.
S prednje strane imaš vratašca kroz koja možeš ložiti ako trebaš ili raširiti ili premjestiti žar po potrebi.

Veličina rešetke je 70×43,5...
Cijena 1700kn

https://www.bauhaus.hr/kingstone-ros...ker/p/26904320

Ja sam sebi nabavio željeznu tavu koja točno paše u rupu kad izvadim okruglu rešetku,imam klasični pizza kamen i napravio sam si još i granitnu ploču 3cm...

Pečem,smokam,grilam,pržim...sve radim s njim...
stanky069 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2021., 12:57   #1172
Lijepo i kvalitetno izgleda.
Jedino, nije li malo problem kada zakuriš vartu ...stavljati rešetku? (vruće/nespretno..nema nikave ručke da bi ruke bile dalje od žara)
__________________
"Svi su jednaki, ali neki su jednakiji od drugih." © svinja Napoleon
kajpa is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2021., 13:15   #1173
Quote:
Tunjica kaže: Pogledaj post
Kad smo kod svinjetine, kakva su iskustva s njome?

Planiram sousvidati svinjski vrat, komade debljine cca 2-3 prsta pa na roštilj.
Sa svinjama imam malo iskustva, ali generalno odreske ne duze od 4 sata.
Radio sam rebra jednom 24 sata i bila su kao mozak mekana. Planirao sam i probat pulled pork, no uvijek smoker prevagne.
Napisal sam na drugom topicu kak nisam preveć ljubitelj gujde...

Izgleda da se nismo razumjeli... One tri slike su brisket/junetina.

Poslano sa mog M2007J17G koristeći Tapatalk
balzag is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2021., 13:18   #1174
Napravio sam si "kuku",komad šipke 3mm savio, napravio drvenu dršku i obojao u crno za rešetku staviti i skinuti dok je vruća.
S tim raširujem i žar ili ga po potrebi premještam lijevo-desno.
Jednostavno time uhvatim rešetku i podignem ju ili spustim na njeno ležište.
Ili ako treba da izvadim taj okrugli dio da ubacim tavu dok je sve u pogonu.

Žar možeš dizati i spuštati,ima mislim 5 ili 6 visina na kojoj može biti.

Sviđa mi se što je ložište(tepsija) odvojeno,samo za sebe je i pričvršćeno za nosače bočno pa ukoliko s vremenom progori,lako se napravi novo.

Ja sam zadovoljan,jedino što sam morao ići u Varaždin po njega,nikako ga nisu imali raspoloživog za dostavu,niti u većini centara,pa sam rezervirao jedinog koji je bio u Varaždinu i otišao po njega...

Plan je još nabaviti pravi smoke box,trenutno imam neku improvizaciju,ali ide i s njom lijepo.

Kao što sam rekao,dimim pola praseta(bez glave) u njemu bez problema,svi oduševljeni kako ispadne.
stanky069 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2021., 18:10   #1175
Quote:
vladjan1901 kaže: Pogledaj post
Ignoriraj.
Ako 6h smoka onda mora odrzavati 6h istu temp smokera.

A temp mesa nije bitna da se mjeri za to vrijeme.
europe2seoul is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2021., 20:16   #1176
U startu nije...ali poslije ju pratim...
Prvih 3,5h samo pratim temp grilla,poslije počinjem paziti polako i na temp mesa...ne vidim ništa loše u tome.

Termometar je bio 14.99€,i kupovao sam svakako hrpu pribora tad,pa reko ajd da uzmem i to....kamen za pizzu,pribor za roštilj od Tramontine (vilica,nož,dugačka lopatica,kratka lopatica),presa za burgere,stalci za piliće,stalak za rebra/pečenje,inox podmetače za roštilj i još neke stvari.

I koristim ga često kad pečem meso u komadima...tu mi je obavezan.
stanky069 is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.03.2021., 03:09   #1177
Kad se već spominju pomagala za grill.. Svaka preporuka za veliku pincetu. Tipa 30-40cm. Što veća to bolja.
Puno točnija i praktičnija od normalnih hvataljki jer se može sa njom handalti sve od pojedinačnih gljiva i ćevapa do pečenke od nekoliko kila. Super dođe i u kuhinji, za promješati nešto, probati, npr pastu i sl.
Sheshirdzhija is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.03.2021., 05:57   #1178
Ja sebi davno naručio na Aliexpresu pincetu od 30cm za $2.12 i dobra mi je.
__________________
𝙸𝚐𝚗𝚘𝚛𝚎: 𝚓𝚞𝚍𝚘𝚕𝚒𝚗𝚘!
Kunguru is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.03.2021., 07:11   #1179
Da, ja sam isto iz kine, ali tlaka mi je tamo ići sa kompa, stranica je užasna.
Te po 2-3€ već nekoliko godina imam i kao prvi dan su. Dobar neki čelik.
Sheshirdzhija is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.03.2021., 07:24   #1180
Obožavam te pincete, imam ih nekoliko, neke ravnog vrha, neke s "kljunom". Ne bih više znala kuhati bez njih.
I prihvaćene od muške strane za roštilj (u početku su mu bile malo "girlie", ali sada su pod mus)
FineGold is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor



Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:09.