|
|
21.03.2021., 12:52
|
#1161
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2013.
Postova: 524
|
Quote:
europe2seoul kaže:
A kad ljudi obicno pocinju grillati? Obicno vec tate daju svojim tinedjerima da krenu u to. Em grill em marinade. Pa kad si vec student u 20tima imas vec rostilja pod nogama da ne velim dalje kako staris i peces.
A gumeni cevapi su ti i zbog smjese. Uzmi bilo koje iz ducana, a pogotovo pik vrbovec, pa se napuhnu prvo i onda krenu ka gumi ako jos duze peces. Napravi svoju smjesu i nit se budu napuhli nit budu ikad gumeni.
|
Ma ima ljudi u mojoj okolini i sa 40g u guzici ne znaju grilati...
Ja inače pravim sve sam, na selu sam pa imam i pristup svježem,domaćem mesu.
Radim svoje ćevape, roštilj kobasice...burgere...sve...
Ovo na slici je zadnja runda roštiljki što sam radio,onako usput na svinjokolji.

|
|
|
21.03.2021., 19:14
|
#1162
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2008.
Postova: 5,613
|
Quote:
Buraz kaže:
Netko je hvalio okrugli granitni kamen za pizzu iz bauhausa, mislim da dođe cca 200kn i navodno je odličan, a puno deblji od ovog oriđiđi
|
Quote:
darac505 kaže:

Nekoć sam pisao o ovome granitu
Debeli je 2 cm i težak, odlična stvar kad se jako zagrije.
Tijesto se ispeče začas.
Baš jučer ga koristio za pripremu smrznutih pizza.
U pećnici zagrijanoj na najjače, položen na protvan.
Ubaciš pizzu i za 8-10 minuta od smrznute do pečene.
Inače što se roštilja tiče redovno koristim i kettle (ugljen/drva) i plinski i električni jer se ne volim ograničavati samo na jednu vrstu, volim različitost.
Ali znam tipa koji žeže samo na žar bukovih drva, ne samo da ne priznaje ni ugljen već ni druge vrste drva 
Čak je u pravu glede ugljena jer se u dućanima često kupuje vrećice sa ugljenim otpadom i prašinom.
Našao sam malog domaćeg proizvođača vrhunskog ugljena, jednom godišnje uzmem pun kombi za sebe i frendove desetak velikih vreća (18-20 kg), dođe me jeftinije i miran sam.
|
Hvala vam, uzeo sam na kraju taj. I podosta kuna uštedio. Možda u budućnosti uzmem onaj original, ali nadam se da neće trebati, da će ovaj super posao odraditi.
Ovo na kraju uzeo. Sad treba smisliti s čim krstiti kad dođe.
https://i.imgur.com/ZQXcUMk.png
https://i.imgur.com/77NCOzP.png
Quote:
Tunjica kaže:
Imam termometar ali ga nikad nisam koristio jer radim sve po osjećaju i nekad znam pormašiti, pa bi volio probati i s termometrom 
Ima li neka tablica s preporučenim temperaturama za npr. svinjsku vratinu, pileće bijelo meso i sl?
|
Našao sam nešto na ovoj stranici: https://www.kraljzara.hr/savjeti-rec...e-meso-peceno/
Nadam se da i kolege s topica imaju kakve informacije.
|
|
|
21.03.2021., 19:47
|
#1163
|
Helix1opa
Registracija: Feb 2010.
Lokacija: Arakis
Postova: 1,619
|
Prije par godina sam kupio termometar sa ubodnom sondom u ikei. Nije skup ni nešto lijep ali odlično radi posao. Ima sajlu za spajanje sonde sa aparatom pa je otporno na temperaturu, ubodete u meso i čekate da dosegne temperaturu. Možete podesiti i alarm da zvoni kad je dosegne. Kućište je magnetično.
https://www.ikea.com/hr/hr/p/fantast...crna-20103016/
__________________
mijenjam se
|
|
|
21.03.2021., 20:34
|
#1164
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2013.
Postova: 524
|
Slično nešto imam i ja...iz Aldija.
Dvije sonde,spojene na bazu,stanicu možeš nositi sa sobom,ima i određene programe za vrste mesa,kao i kako da bude pečeno.
Neku siću sam ga platio...jedino nisam testirao domet stanice.  
|
|
|
21.03.2021., 21:01
|
#1165
|
Okajava grijehe
Registracija: Dec 2011.
Lokacija: Gardone Val Trompia-Kragujevac-Eagle Pass
Postova: 21,316
|
Kud ovaj svijet ide...spajaju meso na žice i mobitele..
Asteroidu pometi nas što prije !
|
|
|
21.03.2021., 23:01
|
#1166
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2013.
Postova: 524
|
Dosad sam 4 puta smokao pola praseta,ovo na slici je bio test,priprema za prvi put...but i rebra. I usput test termometra,taman je bio friško kupljen
I da budem iskren,ne znam baš da bi išlo bez termometra dimljenje 15-16kg mesa u komadu. A da bude iznutra dobro ispečeno,a izvana ne prepečeno.
Pola praseta smokam oko 6h... Baš me zanima kako bi se održavala konstantna temperatura tih 6h da nemam termometra.
Očito svi imaju kod kuće i pećnice bez termometra,pa im žene roknu cijelu puricu/but/šta li ja znam unutra malo navrte točkiće bezveze...i to je to...gotovo...tko je vidio paziti na ikakve temperature.
Ne kužim čemu toliko čuđenje...tko god je voljan,može doći kod mene,dobije gril na raspolaganje, dobije pola svježe zaklanog praseta pa da vidimo kako će ga smokati i održavati konstantno istu temperaturu bez termometra.
|
|
|
22.03.2021., 09:14
|
#1167
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2020.
Postova: 4,202
|
Quote:
pinzgauer kaže:
Kud ovaj svijet ide...spajaju meso na žice i mobitele..
Asteroidu pometi nas što prije !
|
Sigurno je i neki stari zidar za mješalicu betona tako rekao. Pravi majstori sve odoka i ručno.
|
|
|
22.03.2021., 09:17
|
#1168
|
Okajava grijehe
Registracija: Jan 2011.
Lokacija: zg
Postova: 2,354
|
Quote:
stanky069 kaže:
Dosad sam 4 puta smokao pola praseta,ovo na slici je bio test,priprema za prvi put...but i rebra. I usput test termometra,taman je bio friško kupljen
I da budem iskren,ne znam baš da bi išlo bez termometra dimljenje 15-16kg mesa u komadu. A da bude iznutra dobro ispečeno,a izvana ne prepečeno.
Pola praseta smokam oko 6h... Baš me zanima kako bi se održavala konstantna temperatura tih 6h da nemam termometra.
Očito svi imaju kod kuće i pećnice bez termometra,pa im žene roknu cijelu puricu/but/šta li ja znam unutra malo navrte točkiće bezveze...i to je to...gotovo...tko je vidio paziti na ikakve temperature.
Ne kužim čemu toliko čuđenje...tko god je voljan,može doći kod mene,dobije gril na raspolaganje, dobije pola svježe zaklanog praseta pa da vidimo kako će ga smokati i održavati konstantno istu temperaturu bez termometra.
|
Ignoriraj.
|
|
|
22.03.2021., 10:54
|
#1169
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2008.
Lokacija: Zg
Postova: 25,655
|
Quote:
stanky069 kaže:
...
|
Može neki link na roštilj...veličina, cijena?
Kako se vadi ta rešetka?
Ili se kuri odozdola, kroz vratašca?
__________________
"Svi su jednaki, ali neki su jednakiji od drugih." © svinja Napoleon
|
|
|
22.03.2021., 11:07
|
#1170
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2012.
Lokacija: Osijek
Postova: 3,162
|
Quote:
balzag kaže:
Kako se uskrs priblizava, doslo mi ove godine da nesto dimim umjesto kupovnog i vec par dana trazim dobar komad prsa ili rebara za pastrami.
I kako se to bas hoce, sinoc mi zena kaze da ima neki vakumirani komad mesa u dubokom od prije godinu/dvije, neka kaze svinjetina te me pita da li mi se da sousviat to danas....
|
Kad smo kod svinjetine, kakva su iskustva s njome?
Planiram sousvidati svinjski vrat, komade debljine cca 2-3 prsta pa na roštilj.
|
|
|
22.03.2021., 11:58
|
#1171
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2013.
Postova: 524
|
Quote:
kajpa kaže:
Može neki link na roštilj...veličina, cijena?
Kako se vadi ta rešetka?
Ili se kuri odozdola, kroz vratašca?
|
Kingston Black Angus XXL iz Bauhausa...
Rešetka je iz tri djela, jednostavno ju odozgor skineš tj podigneš,ispod ima ložište (tepsija sa rupama),a opet ispod ložišta je ladica za pepeo.
S prednje strane imaš vratašca kroz koja možeš ložiti ako trebaš ili raširiti ili premjestiti žar po potrebi.
Veličina rešetke je 70×43,5...
Cijena 1700kn
https://www.bauhaus.hr/kingstone-ros...ker/p/26904320
Ja sam sebi nabavio željeznu tavu koja točno paše u rupu kad izvadim okruglu rešetku,imam klasični pizza kamen i napravio sam si još i granitnu ploču 3cm...
Pečem,smokam,grilam,pržim...sve radim s njim...
|
|
|
22.03.2021., 12:57
|
#1172
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2008.
Lokacija: Zg
Postova: 25,655
|
Lijepo i kvalitetno izgleda.
Jedino, nije li malo problem kada zakuriš vartu ...stavljati rešetku? (vruće/nespretno..nema nikave ručke da bi ruke bile dalje od žara)
__________________
"Svi su jednaki, ali neki su jednakiji od drugih." © svinja Napoleon
|
|
|
22.03.2021., 13:15
|
#1173
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2011.
Postova: 1,281
|
Quote:
Tunjica kaže:
Kad smo kod svinjetine, kakva su iskustva s njome?
Planiram sousvidati svinjski vrat, komade debljine cca 2-3 prsta pa na roštilj.
|
Sa svinjama imam malo iskustva, ali generalno odreske ne duze od 4 sata.
Radio sam rebra jednom 24 sata i bila su kao mozak mekana. Planirao sam i probat pulled pork, no uvijek smoker prevagne.
Napisal sam na drugom topicu kak nisam preveć ljubitelj gujde...
Izgleda da se nismo razumjeli... One tri slike su brisket/junetina.
Poslano sa mog M2007J17G koristeći Tapatalk
|
|
|
22.03.2021., 13:18
|
#1174
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2013.
Postova: 524
|
Napravio sam si "kuku",komad šipke 3mm savio, napravio drvenu dršku i obojao u crno za rešetku staviti i skinuti dok je vruća.
S tim raširujem i žar ili ga po potrebi premještam lijevo-desno.
Jednostavno time uhvatim rešetku i podignem ju ili spustim na njeno ležište.
Ili ako treba da izvadim taj okrugli dio da ubacim tavu dok je sve u pogonu.
Žar možeš dizati i spuštati,ima mislim 5 ili 6 visina na kojoj može biti.
Sviđa mi se što je ložište(tepsija) odvojeno,samo za sebe je i pričvršćeno za nosače bočno pa ukoliko s vremenom progori,lako se napravi novo.
Ja sam zadovoljan,jedino što sam morao ići u Varaždin po njega,nikako ga nisu imali raspoloživog za dostavu,niti u većini centara,pa sam rezervirao jedinog koji je bio u Varaždinu i otišao po njega...
Plan je još nabaviti pravi smoke box,trenutno imam neku improvizaciju,ali ide i s njom lijepo.
Kao što sam rekao,dimim pola praseta(bez glave) u njemu bez problema,svi oduševljeni kako ispadne.
|
|
|
22.03.2021., 18:10
|
#1175
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2008.
Postova: 43,039
|
Quote:
vladjan1901 kaže:
Ignoriraj.
|
Ako 6h smoka onda mora odrzavati 6h istu temp smokera.
A temp mesa nije bitna da se mjeri za to vrijeme.
|
|
|
22.03.2021., 20:16
|
#1176
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2013.
Postova: 524
|
U startu nije...ali poslije ju pratim...
Prvih 3,5h samo pratim temp grilla,poslije počinjem paziti polako i na temp mesa...ne vidim ništa loše u tome.
Termometar je bio 14.99€,i kupovao sam svakako hrpu pribora tad,pa reko ajd da uzmem i to....kamen za pizzu,pribor za roštilj od Tramontine (vilica,nož,dugačka lopatica,kratka lopatica),presa za burgere,stalci za piliće,stalak za rebra/pečenje,inox podmetače za roštilj i još neke stvari.
I koristim ga često kad pečem meso u komadima...tu mi je obavezan.
|
|
|
23.03.2021., 03:09
|
#1177
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2020.
Postova: 4,202
|
Kad se već spominju pomagala za grill.. S vaka preporuka za veliku pincetu. Tipa 30-40cm. Što veća to bolja.
Puno točnija i praktičnija od normalnih hvataljki jer se može sa njom handalti sve od pojedinačnih gljiva i ćevapa do pečenke od nekoliko kila. Super dođe i u kuhinji, za promješati nešto, probati, npr pastu i sl.
|
|
|
23.03.2021., 05:57
|
#1178
|
Sokol
Registracija: Mar 2018.
Lokacija: Grad na Dravi
Postova: 2,673
|
Ja sebi davno naručio na Aliexpresu pincetu od 30cm za $2.12 i dobra mi je.
__________________
𝙸𝚐𝚗𝚘𝚛𝚎: 𝚓𝚞𝚍𝚘𝚕𝚒𝚗𝚘!
|
|
|
23.03.2021., 07:11
|
#1179
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2020.
Postova: 4,202
|
Da, ja sam isto iz kine, ali tlaka mi je tamo ići sa kompa, stranica je užasna.
Te po 2-3€ već nekoliko godina imam i kao prvi dan su. Dobar neki čelik.
|
|
|
23.03.2021., 07:24
|
#1180
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2015.
Postova: 2,023
|
Obožavam te pincete, imam ih nekoliko, neke ravnog vrha, neke s "kljunom". Ne bih više znala kuhati bez njih.
I prihvaćene od muške strane za roštilj (u početku su mu bile malo "girlie"  , ali sada su pod mus)
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:09.
|
|
|
|