Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje > Stomatologija i oralna higijena

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 11.02.2021., 12:46   #321
Quote:
Vjeverju kaže: Pogledaj post
Bok, od jučer mi se zubno meso/papila izmedu dva zuba zacrvenjela, jutros kad sam skinula aligner, prokrvarilo je podosta. Jel se nekom to dogadalo? Nemam s cime to povezati. Imam svu opremu - Gengigel, konac, Listerine, ali ne znam sto od toga pomaze i moze li odmoci.
Pozdrav,
Meni se to događalo kad bi mi rub alignera iziritirao zubno meso. Najčešće na osmici kad na njoj nije bio postavljen attachment jer aligner ne bi u potpunosti čvrsto sjeo na zub pa bi se lagano pomicao, ali dovoljno da iziritira tkivo.. Ja sam si (u dogovoru sa zubarom) na takvim fazama odrezala dio koji je bio problematičan i onda bi sve bilo ok.

Možda ne bi bilo loše pokušati malo porašpati taj dio koji dolazi između dva zuba pa onda pratiti situaciju.. ali svakako provjeriti i sa zubarom ili ortodontom
Faint is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.02.2021., 10:19   #322
Pozdrav, pri kraju sam svoje Invisalign terapije i rezultati su odlični. S obzirom na iskustvo iz srednje škole kada sam nosila fixni aparatić i nakon par god zubi su se počeli kriviti (doduše nisam bila baš revna i nosila retainer), sada me strah što će biti nakon Invisaligna.
Isplati li se uložiti u Vivera retainere ili da odaberem opciju retainera koje izrađuje moja poliklinika? Također ne znam bi li inzistirala na fixnoj žičici koja se postavlja kao dodatna sigurnost da se zubi ne pomiču... Naravno, sve ću dogovoriti s njima ali me zanimaju vaša iskustva. I još nešto - jeste li retainere u početku nosili stalno ili odmah samo po noći? Hvala
chica boom is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.02.2021., 20:04   #323
Quote:
chica boom kaže: Pogledaj post
Isplati li se uložiti u Vivera retainere ili da odaberem opciju retainera koje izrađuje moja poliklinika? Također ne znam bi li inzistirala na fixnoj žičici koja se postavlja kao dodatna sigurnost da se zubi ne pomiču... Naravno, sve ću dogovoriti s njima ali me zanimaju vaša iskustva. I još nešto - jeste li retainere u početku nosili stalno ili odmah samo po noći? Hvala
Mislim da sam već napisao svoje iskustvo u ovoj temi. Nakon terapije sam dobio free retainere od ortodonta. Nažalost, loše je to i iskrivilo mi je zube pa sam odradio refinement terapiju (unutar Invisalign garancije) i nakon toga uzeo Viveru. Zasad jako zadovoljan svime osim cijenom. Nosim već 2. godine samo tijekom spavanja.
matija* is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2021., 18:58   #324
Smile

Hvala, Faint 😁 javila sam se ortodontu, u međuvremenu prešla na novu fazu i zubno meso se oporavilo.
Vjeverju is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2021., 22:59   #325
Pozz ekipa, nisam naletio na ovo moje pitanje, pa ako neko moze dat odgovor iz iskustva ..
Jel vam se desilo da novi set ne sjeda, tocnije sve upadne ali samo pri kraju na osmicama se otkaci i onda lako mogu skinit cijelu stranu, oce li to nadoc za jos koji dan sa starim setom ili da zovem ortodonta i negubim vrijeme..
Topee is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.03.2021., 23:16   #326
Interdentalne cetkice

Bok! Koje su najuže interdentalne četkice koje mogu kupiti u Bipi/DM-u ili ljekarni? Danas sam bila na strippingu i imam 2 međuzubna prostora 0,5mm, ostali su manji. Dontodent cetkice vel.0 (najmanja velicina, navedeno 0,4mm) ne mogu uvesti. Nisam silom pokusavala jer mi je meso jos nadrazeno i minimalno krvarucka od strippinga. Hvala, uz vas ovdje je lakse😊
Vjeverju is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.03.2021., 14:11   #327
Quote:
Vjeverju kaže: Pogledaj post
Bok! Koje su najuže interdentalne četkice koje mogu kupiti u Bipi/DM-u ili ljekarni? Danas sam bila na strippingu i imam 2 međuzubna prostora 0,5mm, ostali su manji. Dontodent cetkice vel.0 (najmanja velicina, navedeno 0,4mm) ne mogu uvesti. Nisam silom pokusavala jer mi je meso jos nadrazeno i minimalno krvarucka od strippinga. Hvala, uz vas ovdje je lakse😊
Curaprox tirkizne obično idu bez problema i kada nije napravljen striping (0.6 prime). Kako se prostor bude zatvarao, možda bolji izbor postane konac, zapravo je vrlo individualno
Odgovori s citatom
Old 17.03.2021., 14:13   #328
Quote:
Topee kaže: Pogledaj post
Pozz ekipa, nisam naletio na ovo moje pitanje, pa ako neko moze dat odgovor iz iskustva ..
Jel vam se desilo da novi set ne sjeda, tocnije sve upadne ali samo pri kraju na osmicama se otkaci i onda lako mogu skinit cijelu stranu, oce li to nadoc za jos koji dan sa starim setom ili da zovem ortodonta i negubim vrijeme..
Osmice su zbog svog položaja i oblika često problematične. Ovisi od faze do faze, nekada smeta jednu fazu pa drugu ne, nekada je straga labavo tijekom cijele terapije, a nekada se plastika mora kompletno odrezati na njima da ne smeta ili se aligner mora modificirati specijalim kliještima. Načelno je manje smetnji s kvalitetnijim i poznatijim brandovima aparatića (npr Invisalign ili Clear Correct), ali nema pravila
Odgovori s citatom
Old 22.04.2021., 22:29   #329
Bok svima,

moze li mi itko reci vezano za retainere koji se nose godinama nakon aparatica, konkretno se spremam uzeti Simply Smile - koliko dugo se nosi jedan retainer? Tj svako koliko cu ga trebati mijenjati?

I sto ako ga netko ne bi stavio bas svaku vecer/noc, jel bi onda svo ispravljanje alignerom otislo u vjetar?
Znaci ne da ga ne bi nosio uopce ili rijetko, nego uglavnom da, ali eto nekad se dogodi da ga ne stavis bas svaku vecer...
Old 26.04.2021., 14:00   #330
Quote:
Layla DM kaže: Pogledaj post
Bok svima,

moze li mi itko reci vezano za retainere koji se nose godinama nakon aparatica, konkretno se spremam uzeti Simply Smile - koliko dugo se nosi jedan retainer? Tj svako koliko cu ga trebati mijenjati?

I sto ako ga netko ne bi stavio bas svaku vecer/noc, jel bi onda svo ispravljanje alignerom otislo u vjetar?
Znaci ne da ga ne bi nosio uopce ili rijetko, nego uglavnom da, ali eto nekad se dogodi da ga ne stavis bas svaku vecer...
Ovo su inače stvari koje ti je dužan reći kliničar koji te gledao i koji će ti voditi terapiju, čak i prije nego uđeš u terapiju.
Recidiv se događa gotovo uvijek ako se ne nose redovito retaineri. Nekome anomalija recidivira lakše i brže (pogotovo u prvo vrijeme nakon prestanka nošenja), a nekome teže; svakako prati upute koje dobiješ (često se kombinira fiksna i mobilna retencija, baš iz razloga da se spriječi recidiv). Iz iskustva ti mogu reći ako ti se dogodi da izgubiš retainer (ili pukne) a ti ne dođeš 2-3 dana (plus vrijeme potrebno da se izradi novi), može se dogoditi recidiv koji zahtijeva nove alignere, stoga je period poslije nošenja aparatića potrebno shvatiti podjednako obziljno kao i samo nošenje. Retainer nekome drži 6 mjeseci, nekome godinu, godinu i pol, nema pravila, stoga su najbitnije redovite i pravovremene kontrole te redovito nošenje.
Odgovori s citatom
Old 27.04.2021., 18:27   #331
Lijep pozdrav svima,
uskoro planiram staviti Simply Smile aparatić; zanima me iskustvo ekipe koja nosi SS duže, jeste li zadovoljni terapijom i pomacima?

Kod kojih ortodonata provodite terapiju (može i na PM)?
Vodoriga123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.05.2021., 17:54   #332
Pozdrav, je li itko ovdje mozda stavljao keramicke ljuskice nakon terapije alignerom?

Zanima me zapravo sto bi se dogodilo sa tik ljuskicama ako mi se kroz neko vrijeme malo pomaknu zubi ispravljeni alignerom, tj ako se vrate na staro?

Onda moram cijelu terapiju alignerom iz pocetka raditi, skidati ljuskice.. ili?
šećerna vata is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.05.2021., 14:23   #333
Quote:
šećerna vata kaže: Pogledaj post
Pozdrav, je li itko ovdje mozda stavljao keramicke ljuskice nakon terapije alignerom?

Zanima me zapravo sto bi se dogodilo sa tik ljuskicama ako mi se kroz neko vrijeme malo pomaknu zubi ispravljeni alignerom, tj ako se vrate na staro?

Onda moram cijelu terapiju alignerom iz pocetka raditi, skidati ljuskice.. ili?

moraš obavezno nositi retainer preko ljuskica, kao i kod "normalnih" zuba
Odgovori s citatom
Old 17.05.2021., 13:17   #334
Zanima me koga preporučujete kao najbolju opciju za Invisalign u Zagrebu? Da su pristojne cijene i da rade dobro - ili je kod svih isto s obzirom da invisalign radi sa softverom i stigne u kutijicama. Ne bi drugu varijantu.

Radi se o 18 godišnjaku, ima razmaknute zube, ne samo prednja dva nego i dvojke i trojke, a na donjoj čeljusti samo jedinice su razmaknute i to malo. Te jedinice gore su nekako uske, kao da su manje nego što bi trebale biti.

Zagriz mu je dobar.

I zanima me što se desi kad i ako izrastu osmice (meni npr nije ni jedna izrasla).

I još me zanima, koliko se to vidi po vašem mišljenju?

Hvala unaprijed na odgovorima
sama svoj majstor is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.05.2021., 18:07   #335
Quote:
Juji kaže: Pogledaj post
moraš obavezno nositi retainer preko ljuskica, kao i kod "normalnih" zuba
Ovo je prepreskupi sport, ti aligneri. Prijateljica mise raspitivala za to, dobila je ponudu za dvje vrste alignera, ona ako bi uzela, uzela bi ovaj jeftiniji, oko 15000 kn. Sve bi to bilo super da ti tokom zivota moras otplatiti jos sigurno 3-4 takvih alignera, tj retainera koji nosis do kraja zivota.
A retainer su joj rekli da kosta godisnje oko 1000 kn za obje celjusti. Znaci ako imas oko 30 godina, trebas platiti aligner od 15000 kn, i onda jos bar 2,3 retainera koji ce te kostati 30000 - 45000 kn. Pa koja se tu lova zgrce, majko mila..

Imajte to na umu vi koji uzimate te alignere.
Old 25.05.2021., 21:24   #336
Pa i nakon obicnog aparatica se nisi retainer, zar ne?
Odgovori s citatom
Old 25.05.2021., 22:12   #337
Bio sam na pregledu i ortodont mi je rekao da sam kandidat za Simply Smile, ili Invisalign, ovaj prvi je jeftiniji 4kkn. Zanima me koji su ortodonti jos na glasu kao dobri, a povoljni znam da je mozda kontradiktorno, bio sam u Fiziodentu, tamo bi za moj slucaj ispalo 16kkn. Volio bi proci naravno jeftinije, ali ne i da kvaliteta bude losija. Moze i privatna poruka, u obzir dolazi ZG, i ovaj sjeverni dio HR. Ne bih sad bas isao do OS ili ST zbog tisucu kuna ustede.
exception is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.05.2021., 23:53   #338
Quote:
Layla DM kaže: Pogledaj post
A retainer su joj rekli da kosta godisnje oko 1000 kn za obje celjusti. Znaci ako imas oko 30 godina, trebas platiti aligner od 15000 kn, i onda jos bar 2,3 retainera koji ce te kostati 30000 - 45000 kn. Pa koja se tu lova zgrce, majko mila..
Ispadne manje od 100kn mjesečno ili 3kn dnevno za nešto što ti do kraja života čuva zube. Ne, ne zvuči skupo.
matija* is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.05.2021., 23:21   #339
Quote:
exception kaže: Pogledaj post
Bio sam na pregledu i ortodont mi je rekao da sam kandidat za Simply Smile, ili Invisalign, ovaj prvi je jeftiniji 4kkn. Zanima me koji su ortodonti jos na glasu kao dobri, a povoljni znam da je mozda kontradiktorno, bio sam u Fiziodentu, tamo bi za moj slucaj ispalo 16kkn. Volio bi proci naravno jeftinije, ali ne i da kvaliteta bude losija. Moze i privatna poruka, u obzir dolazi ZG, i ovaj sjeverni dio HR. Ne bih sad bas isao do OS ili ST zbog tisucu kuna ustede.

Kad dobijes preporuku javi, ili bilo tko drugi tko ima neku preporuku, moze i na pp. Ja sam otisla na stranicu od invisaligna i krenula zvati platinum providere. Sutra idemo u dvije poliklinike (sin i ja).
Odgovori s citatom
Old 27.05.2021., 17:46   #340
Quote:
matija* kaže: Pogledaj post
Ispadne manje od 100kn mjesečno ili 3kn dnevno za nešto što ti do kraja života čuva zube. Ne, ne zvuči skupo.
Pa super ako ti imas toliko love za pljunuti, drago mi je. Ali nemaju svi
Ali mene smeta to sto se lagano obmanjunju ljudi, kao za 15000-ak tisuca kn imas rijesene i savrsene zube.
Ne, nemas za toliko nego za jedno 3-4 puta vise novaca, a ako nemas toliko, ode sve u vjetar to sto nosis aligner, kad ne smijes mrdnuti bez retainera nikad vise.. A to saznas tek kad dodjes na detaljniji razgovor i pregled za aligner, ako i tad jer ti ne kazu svi odmah sve informacije, nazalost.
Eto, samo da se jasno kaze ljudima na cemu su
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 23:05.