Natrag   Forum.hr > Društvo > Kutak za školarce i studente > Osnovne i srednje škole

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 25.05.2019., 16:32   #561
a koji bi faks upisala, koji bi posao voljela raditi? postoji li mogućnost da ti roditelji plate neki faks vani i da tamo ostaneš?
da, u hr nema industrije gdje bi bacc kemičari radili, no ima vani. za upisati farmaciju treba ti gimnazija i prosjek blizu 5.0.
pikuli is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.05.2019., 17:02   #562
Quote:
Iva098 kaže: Pogledaj post
Bok
8sam razred i brinu me upisi oko srednje. Imam dva izbora oko kojih se nikakooo nemogu odluciti. Imat cu 78 bodova za srednju...Jedan od izbora je Zdravstveno uciliste smjer za farmaceutskog tehnicara,znaci jako volim kemiju i biologiju i voljela bih raditi u farmaciji ili laboratoriji. Zdravstveno uciliste jedino ima ovaj smjer i jako me privlaci jer cu vec nauciti neke osnove o farmaciji... Drugi izbor je Prirodoslovna skola Vladimir Prelog smjer za kemijskog tehnicara. Ovu skolu sam htjela od malena upisat,i jucer sam bila na danima otvorenih vrata...Skola me oduzevila jako je moderno operemljena i ekipa je odlicna, sa vecinom njih sam se vec i sprijateljila. Ali ako zavrsim za kem.teh nemam struku,tj moja tetka je takoder zavrsila za kem.teh ali to je bilo davno,no sad radi u nekoj tvornici u tri smjene za jako malu placu...Jako sam "razapeta"izmedu tih dviju skola jel ako zavrsim zdravstveno imam struku,ali Prelog je stvarno odlicna skola... Molim vas ako imate kakve informacije o Zdravstvenom ucilistu(posto ono nema dane otvorenih vrata)da mi javite, i voljela bih cuti vase misljenje. Hvala vam punooo❤❤
Cuj, ja sam zavrsio za kemijskog tehnicara prije petnaestak godina. Moje iskustvo je ovakvo. Malo ljudi iz moje generacije se zaposlilo u struci samo s tom skolom. Medutim, ne koliko znam svi iz moje generacije rade. Dosta ih je pozavrsavalo fakultete, sto vezano za kemiju, sto neke potpuno trece, neki su otvorili neke svoje poslove, neki nesto trece, ali svi su se koliko znam na ovaj ili onaj nacin snasli. Rekao bi da je to dosta velika prednost Preloga. Da ti odredenu sirinu, nauci te nekakvom prakticnom radu, da ti samopouzdanja da se snalazis, pogotovo u danas dosta vaznim STEM podrucjima, sto ti je kasnije, ako i ne nades posao u tocno toj struci, dosta dobar temelj za ici dalje.
Old 31.03.2021., 15:04   #563
Bok svima. Ja sam sada 7. razred, ali sam već počela gledati gimnazije u koje bih se prijavila. Htjela bih postaviti neka pitanja i bila bih zahvalan kada bi netko tko ide u ovu gimnaziju odgovorio. Evo nekih:
1. Kada se upisuješ, trebaš li napisati neki test da uđeš?
2. Kojih sve izvanškolskih aktivnosti ima tamo?
3. Jesu li dobre učionice( mislim na opremljenost )?
4. Kakvi su profesori i drugi učenici?
5. Koliko ima razreda?
6. Ideš li na neke izlete?
7. U koliko počinje i u koliko završava škola?
To su sva pitanja kojih sam se sjetila. Ako se sjetim još budem pisala. Hvala.
k-pokupec is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.06.2021., 20:48   #564
Ako netko zna, koji će biti bodovni prag za upad u prirodoslovnu gimnaziju ove godine? Običnu i englesku, razmatramo obje opcije za upis sljedeće godine.
Patsy Stone is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.06.2021., 19:05   #565
Quote:
k-pokupec kaže: Pogledaj post
Kada se upisuješ, trebaš li napisati neki test da uđeš?
Da, ispit iz biologije, fizike i kemije.

Dosta ostalih pitanja su ti jako subjektivna, a na ostale možeš naći odgovor na stranicama škole. Izleti (terenska nastava) se u normalnim ne-Covid vremenima provode u svim školama, vjerujem i u Prelogu.
Old 15.09.2021., 16:59   #566
Quote:
k-pokupec kaže: Pogledaj post
Bok svima. Ja sam sada 7. razred, ali sam već počela gledati gimnazije u koje bih se prijavila. Htjela bih postaviti neka pitanja i bila bih zahvalan kada bi netko tko ide u ovu gimnaziju odgovorio. Evo nekih:
1. Kada se upisuješ, trebaš li napisati neki test da uđeš?
2. Kojih sve izvanškolskih aktivnosti ima tamo?
3. Jesu li dobre učionice( mislim na opremljenost )?
4. Kakvi su profesori i drugi učenici?
5. Koliko ima razreda?
6. Ideš li na neke izlete?
7. U koliko počinje i u koliko završava škola?
To su sva pitanja kojih sam se sjetila. Ako se sjetim još budem pisala. Hvala.
Ovo su odgovori na tvoja pitanja odgovorena iz perspektive učenika, ako imaš još neka koja se tiču izvođenja nastave, statusa putnika, porte, redarstva ili laboratorijskog rada slobodno postavi, rado ću odgovoriti.

1. S obzirom na veliki interes za upis u školu, školske godine 2019./2020. uveden je prijemni ispit čija se pitanja tiču prirodnih znanosti, odnosno biologije, fizike i kemije. Ispit se sastoji od dvadeset pitanja te svako pitanje nosi 0,25 boda, dakle ukupno pet bodova koji se dodaju na bodove dobivene prosjekom ocjena iz osnovne škole. Pitanja su vezana uz pojedinačni predmet (samo biologija, fizika i kemija), a mogu biti i mješovita (pitanje koje povezuje fiziku i kemiju, biologiju i fiziku ili ostale kombinacije). Dakle, ako iz osnovne škole od prosjeka ocjena imaš 79 bodova i na prijemnom ostvariš četiri boda, imaš ukupno 83 boda.

2. Glavne su izvanškolske aktivnosti plivanje, sport i novinarstvo. Međutim, škola nudi i ZNANOST+ izvannastavne aktivnosti vezane uz predmete iz STEM područja podijeljene po razredima. Neki od tih su kemija istraživanjem, odabrana poglavlja kemije, kemija okoliša, kemija hrane, nutricionizam, geoinformatika, programiranje itd. Najbolje bi bilo kad bi posjetila stranicu škole i otvorila smjerove, konkretno prirodoslovnu gimnaziju, i u tablici pogledala sve izvannastavne predmete koji se nude i u kojem se razredu održavaju. No, nije sve tako ružičasto. Većina se tih predmeta NE ODRŽAVA zbog premalog interesa učenika (da bi se predmet održao, potrebno je oformiti razred od minimalno 12 učenika), a i sami predmeti nisu baš Bog zna što reklamirani. Ako se predmet održava, mora ga se redovito polagati, redovno se dobivaju ocjene te zaključna ocjena koja podiže prosjek na kraju godine. U slučaju izostanka, izostanci se redovno bilježe i potrebna je ispričnica. Najpopularniji izvannastavni predmeti koji se svake godine održavaju su plivanje, sport, bionika, nutricionizam, statistika i astronomija. Astronomija je jedini izborni predmet koji se ne ocjenjuje (ocjenjuje se, ali ocjene se dobivaju iz fizike) i koji ima svoje natjecanje na kojem učenici škole gotovo svake godine idu na državnu razinu. Postoji i mjuzikl koji se svake godine održava u školi i u potpunosti je organiziran od strane škole. Jednom smo ga držali u Lisinskom, 6.5.2019. čini mi se - bilo je puno to po vijestima. Škola ima i svoj volonterski klub koji je dosta aktivan i van škole.

3. "Škola je općenito čista i redovito održavana, učionice su moderne. Svaka učionica ima takozvanu pametnu ploču i projektor". To uglavnom govore na danima otvorenih vrata, ali to nije realno stanje. Učenici preferiraju zelenu ploču jer je na pametnoj sve dosta nepregledno, pogotovo u slučaju ružnog rukopisa, projektori masovno crkavaju ili su zvjezdasti (prikaz slike), prozori u zgradi A stari su i tresu se za vrijeme vjetra, a prastare drvene rolete malo-malo nekome ne odsjeku glavu jer se ruše same od sebe (a već godinama ih kao moraju mijenjati). Uglavnom, učionice nisu top super fenomenalne, ali modernije su i redovito održavane. Laboratoriji su fenomenalni; veliki i prostrani, fakultetski. Što se tiče stabilnosti zgrada i potresa, zgrade su zaista stabilne i to je odlično. Jednom je u trećem mjesecu bio potres jačine 4,4 za vrijeme nastave i u zgradi A na drugom katu NIŠTA nismo osjetili i čudili smo se što je toliko ljudi bilo vani pet minuta kasnije.

4. Učenici su pristojni. U školi nema šaranja po zidovima, vrijeđanja i omalovažavanja za razliku od ekonomske škole (njihova se zgrada obnavlja od posljedica potresa pa su zadnju godinu smješteni u PŠVP-u u kontra smjeni) za koje to nije slučaj. Bilo je šaranja po pametnim pločama, "krečenja" zidova, kauguma ispod klupa itd.
Što se tiče profesora, ima ih svakakvih kao i u drugim školama; od odličnih koji se slažu s učenicima do iskompleksiranih koji previše traže. Međutim, dojmovi su učenika paradoksalni, odnosno većina više favoriziraja iskompleksirane i nepristojne profesore od onih koji se zaista trude. Tako na primjer za profesorice poput Kukas (kemija), Majstorović (kemija) i Lazić (hrvatski) koje se zaista trude i čiji učenici gotovo svake godine imaju najbolje rezultate na maturi i redovito odlaze na natjecanja iza leđa tračaju da previše traže, a na primjer Krstanca (biologija) koji redovito psuje, priča o seksu i pokazuje svoje prostačke barbike na online satima favoriziraju jer im se takvi razgovori sviđaju. Ja sam na primjer prva oporbeno ustrajala protiv njega smatrajući ga najgorim nastavnikom i zato bila omražena u razredu. Ima nastavnika poput Galovićke (fizika) čiji su testovi prilično teški (u principu rješivi su ako pošalje materijale za ponavljanje na vrijeme što se dosad nikad nije dogodilo), a ima i onih poput Soldo (matematika) koja diskriminira znanje, odnosno da ti trojku iz zadaće jer je trojka inače "tvoja ocjena" iako zadaća može biti besprijekorna, a onda smišlja razloge da ti je spustila ocjenu jer na ploči "nisi dovoljno brzo riješila zadatak" i stalno se "liže" s natjecateljima. Imamo i nastavnike poput Pongrac (engleski) koja ti da 1 ako esej ima 251 riječ umjesto točno 250, imamo i Buranji (engleski/njemački) poznatu kao "jedinica s osmijehom", doslovno. Kardumica (kemija) se konstantno žuri s gradivom bez razloga i sukladno tome odrađuje ga traljavo i površno. Horvat (geologija) je bipolarna - na jednom satu kaže jedno, a na drugom se svađa jer je, kao, rekla drugo. No, to su samo pojedinci koji su zajedno sa svim ostalim djelatnicima stvarno susretljivi. Jedina osoba koja nije susretljiva, ili bar najčešće nije, je ravnatelj i to pogotovo prema učenicima putnicima.
Nekolicina profesora ove škole sastavlja udžbenike za škole. Tako su na primjer Krstanac, Horvatin i Grozdanić sastavili novi udžbenik iz biologije koji se sad vrti po Hrvatskoj; Galovićka iz fizike sastavlja testove za državna natjecanja, pitanja za prijemne za fakultete i piše skripte za privatnike koji drže one pripreme za maturu itd. Lazićka je puno puta bila na televiziji. Tako da, dosta je naših profesora prilično popularno.

5. Svake se godine upisuje 10 razreda:
3 razreda prirodoslovne gimnazije (klasičan)
1 razred prirodoslovne gimnazije (sportski razred) - imaju nastavu stalno ujutro
1 razred prirodoslovne gimnazije uz skupinu predmeta na stranom jeziku (predmete: matematika, fizika, biologija, kemija, informatika slušaju na engleskom jeziku)
2 razreda kemijskih tehničara (strukovni)
2 razreda kozmetičara (strukovni)
1 razred ekoloških tehničara (strukovni)
Do prije dvije se godine upisivao jedan razred geoloških tehničara (strukovni), no zbog slabog je interesa program ugašen i upisuju se umjesto jednog dva razreda kemijskih tehničara (strukovni).
Dakle, ukupno ima 40-ak razreda, a broj učenika u svakom vrti se od 25 do 30.

6. Kad nema korone, maturalci se redovito održavaju, kao i izleti u strane države. Ja sam pohađala prirodoslovnu gimnaziju i mi smo išli na dva-tri izleta po godini. Drugi izlet obično bude oko Božića (ako ga bude), treći pri kraju godine. Na prvi izlet ide cijela škola, doslovno - svi zaposlenici škole i svi učenici. Škola početkom listopada iznajmi vlak (obično 15-ak vagona) i odlazi se svake godine u drugi hrvatski grad. Mi smo išli u Rijeku, Vukovar i Slavonski Brod. To su najbolji izleti jer putovanje traje 4+sata u jednom smjeru, ali nije dosadno jer se radi o vlaku po kojem se konstantno može hodati, družiti sa svim učenicima po raznim vagonima. Također, stvara nova iskustva i uspomene jer ima učenika koji se prije tih izleta nikada nisu vozili vlakom..

7. S obzirom na to da trenutno škola dijeli prostor s Prvom ekonomskom školom, nastava se u školi održava po starom režimu u dvije smjene. U jutarnjem turnusu nastava počinje u 8 ujutro i završava u 14:10. U popodnevnoj smjeni nastava počinje u 13:45 i završava u 19:55. Međutim, ti su vremenski intervali važeći za punu satnicu, odnosno osam sati što je češće u trećem i četvrtom razredu, ali nije nemoguće da nastava počne kasnije i završi kasnije ili obratno. Kad ekonomska ode, škola se vraća na novi režim koji je kratko vrijedio na početku 2020. izgradnjom nove zgrade - nastava konstantno ujutro (puna satnica od 8 do 14:10).

Možeš posjetiti školu kada se održavaju dani otvorenih vrata, obično krajem petog mjeseca, pod uvjetom da se održavaju u samoj školi, a ne na bilo koji drugi način bilo preko interneta ili samo ispred škole. Zaista je potrebno vidjeti laboratorije i uvjeriti se da se u školi zaista rade pokusi razine fakulteta, a ne da se "bezveze nešto kemija". Inače, postoji na youtubeu video o online predstavljanju škole koji traje 90 minuta koji strogo NE PREPORUČAM jer je izrazito loše napravljen i ne predstavlja gotovo ništa (možda se ne čini tako, ali govorim iz perspektive učenika škole). Jedino što se u tom videu isplati pogledati je onaj dio o samim upisima, odnosno dokumentaciji koju je potrebno pripremiti, ostalo je sve smeće.

To su odgovori na tvoja pitanja odgovorena iz perspektive učenika, ako imaš još koja slobodno postavi, rado ću odgovoriti.
Miss K is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2021., 17:00   #567
Quote:
Patsy Stone kaže: Pogledaj post
Ako netko zna, koji će biti bodovni prag za upad u prirodoslovnu gimnaziju ove godine? Običnu i englesku, razmatramo obje opcije za upis sljedeće godine.
Ovako, ovo je pitanje u sivoj zoni s obzirom na to da pitate za sljedeću nastavnu godinu jer do sljedećih upisa u igru ulazi i mala matura pa možda više neće biti potrebe za prijemnim ispitom i bodovima od prosjeka ocjena. Princip upisa još nije poznat i teško je pretpostaviti odgovor. Međutim, odgovorit ću kako je dosad bilo pod uvjetom da sve ostane po starom. Dakle, ne očekujte uspješan upis ako u početku imate manje od 78 bodova (nakon prijemnog 81-82). To, naravno, ne znači ako u početku imate 80 bodova da se ne trebate truditi za prijemni. Uz to, u obzir dolaze i bodovi od raznih natjecanja iz znanja što je u redu i iz sporta (što je debilno osim ako nije za sportski razred). Osobno bi mi bilo draže kad bi mala matura bila mjerodavna za upis, a ne prosjek ocjena jer ocjena nije odraz znanja što se u prvom razredu pogotovo očituje kod matematike, fizike i kemije iz kojih "osmaši odlikaši" imaju zaključene razne ocjene, ali razlog je tomu gradivo i prilagodba na novu okolinu. Zbog toga je prvi razred uvijek najteži.
Uglavnom učite, idite na natjecanja i skupljajte bodove.

Ako imate bilo kakvih pitanja o programu slobodno pitajte, ali pročitajte i prethodni post u kojem sam opsežno odgovorila na pitanja djevojke.
Miss K is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2021., 23:13   #568
Quote:
Spectre kaže: Pogledaj post
Da, ispit iz biologije, fizike i kemije.

Dosta ostalih pitanja su ti jako subjektivna, a na ostale možeš naći odgovor na stranicama škole. Izleti (terenska nastava) se u normalnim ne-Covid vremenima provode u svim školama, vjerujem i u Prelogu.
Lijepo bih zamolila sve koji pišu ovakve odgovore, odnosno šalju na stranicu škole da više to ne rade. U jednu je ruku to stvarno nepoštivalački i odvratno. Uvjerena sam da ukoliko su ljudi odgovore našli na stranici škole koju su, ruku na srce, sigurno pregledali, sigurno ne bi postavljali pitanja ovdje. Budimo realni, većina se odgovora ne može naći na stranici škole i ljudi žele čuti odgovore iz prve ruke. Dakle, ili odgovori na pitanje, ili ne odgovaraj uopće.

Btw, pitanja djevojke uopće nisu subjektivna.
Miss K is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.09.2021., 23:39   #569
ne, nego je većina učenika najobičnije ljene bitange kojima je teško otvoriti fucking stranicu škole i tam pogledati kaj se nudi
manchild is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2021., 00:45   #570
Quote:
Miss K kaže: Pogledaj post
Uvjerena sam da ukoliko su ljudi odgovore našli na stranici škole koju su, ruku na srce, sigurno pregledali, sigurno ne bi postavljali pitanja ovdje.
you must be new here.
Old 16.09.2021., 06:36   #571
Quote:
manchild kaže: Pogledaj post
ne, nego je većina učenika najobičnije lijene bitange kojima je teško otvoriti fucking stranicu škole i tam pogledati kaj se nudi
Govoriš iz iskustva?
Kao što sam već rekla, većina se odgovora ne može naći na stranici škole, bar ne na stranici ove škole. Većina pitanja ostane neodgovorena i učenici su jako loše informirani zbog čega se masovno ispisuju i žale da to nije ono što su očekivali što je trenutno trend u Prelogu. Odgovor "odi si na stranicu škole" drugim riječima je "ne da mi se odgovarat ili ne znam" jer da nije tako, dragi moj, davno bi ti već odgovorio na pitanja djevojke, naravno, pod uvjetom da si trenutni ili bivši polaznik škole. Koja je uopće poanta foruma ako je sve servirano na stranici škole? Jer ljude zanima iskustvo, odnosno realno stanje, a ne ljubičasta proza sa stranice škole.
Na primjeru onih sedam pitanja, stranica škole nudi odgovor na prva dva, ostalih pet visi u zraku (da, čak i ono od kad do kad traje škola).
Btw, kad budeš bio bolestan, onda ne idi liječniku nego si otvori internet i vidi koja ti se dijagnoza nudi jer će u ti u domu zdravlja reći da si lijena bitanga jer si nisi mogao naći što ti je.
Miss K is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2021., 11:55   #572
Quote:
Govoriš iz iskustva?
a nego iz čega drugoga...?

mislim - kvotala si upis kojim forumaš odgovara na pitanje postoji li prijemni ispit za upis u školu, izravnim linkom na stranicu škole. dakle, odgovor na to pitanje se može pronaći i na stranicama škole i na guglu. nije bitno, ali daj se saberi kad ljudima pišeš što mogu ili ne mogu pisati, nisi moderator.
Old 16.09.2021., 15:23   #573
Quote:
poison.Ivy kaže: Pogledaj post
a nego iz čega drugoga...?

mislim - kvotala si upis kojim forumaš odgovara na pitanje postoji li prijemni ispit za upis u školu, izravnim linkom na stranicu škole. dakle, odgovor na to pitanje se može pronaći i na stranicama škole i na guglu. nije bitno, ali daj se saberi kad ljudima pišeš što mogu ili ne mogu pisati, nisi moderator.
Ovako, nećemo sad zagušivati temu blesavim raspravama. Tako je, nisam moderator, ali, da se razumijemo, nisam zabranila, već lijepo zamolila da ako je moguće to ne rade. Takvi su odgovori nepristojni i dovode u pitanje relevantnost foruma (zašto uopće ispitivati ako je sve na stranici škole). Može svatko pisati što hoće, ja ne mogu ništa zabraniti. Isto tako, kad mi već savjetuješ da se saberem, što ne trebam, ja tebi savjetujem da ubuduće čitaš s razumijevanjem jer zaista se ne volim citirati, ali ponovit ću još jednom svoje rečenice koje smatram da su ključne za odgovor da se rasprava prekine:

"Koja je uopće poanta foruma ako je sve servirano na stranici škole? Ljude zanima iskustvo, odnosno REALNO STANJE, a NE LJUBIČASTA PROZA sa stranice škole." Pitanje na koje je forumaš linkom odgovorio je jedno od dva (od sedam) za koje sam i rekla da je sa stranice škole.

A što se tiče iskustva, mislila sam na iskustvo lijene bitange, odnosno da je i dotični forumaš sigurno bio u toj kategoriji kad li već spretno barata tim vokabularom.

Ako trebam još nešto pojasniti, neka to bude preko privatnih poruka da se ne trola tema. Hvala!!
Miss K is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2021., 16:44   #574
ako nečega NEMA na stranici onda se dođe tu pitati. jer koja je poanta onda stranice škole?
manchild is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2021., 18:22   #575
Nekada je odgovor "prati stranicu škole" sasvim na mjestu, ne znam čemu tolika drama i ljutnja. Web stranice i informacije na njima mijenjanju se i dopunjavaju, nekada nečega nema pa se pojavi naknadno, npr. kada stignu obavijesti iz MZO i slično. Ne mora značiti da osoba koja napiše takav odgovor želi uvrijediti i poniziti postavljača pitanja, ne mora značiti da pretpostavlja da nije ni pogledao website škole.
Iako, neki stvarno ne pogledaju i tada je ok reći "gle, piše ti tamo". Nekad, opet, na stranici škole stvarno nema informacije koja se traži, pa se dođe tu pitati i onda se dobije odgovor od upućenijih da će se tražena info pojaviti. Ae.

Pitanje: kada će Prelog ponovno imati jednosmjensku nastavu, zna li itko? Na stranici škole nisam ništa pronašla, gdje još da pogledam, imate li ideju?
zanesto is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2021., 18:54   #576
Quote:
zanesto kaže: Pogledaj post
Pitanje: kada će Prelog ponovno imati jednosmjensku nastavu, zna li itko? Na stranici škole nisam ništa pronašla, gdje još da pogledam, imate li ideju?
Kad ekonomska ode, odnosno kad se njihova zgrada obnovi. Najvjerojatnije će ovako ostati do kraja školske godine premda se nešto govorkalo do siječnja, ali nepotvrđeno.

Da slučajno ne bi bilo zabune, ovo što pišem odnosi se isključivo na ovu školu i NJEZINU stranicu.
Gledajte, nema ljutnje. Ono što uporno ignorirate je staviti se u njihov položaj. Većina se pitanja, ponovno ponavljam, temelji na tome da ljude, odnosno učenike zanimaju dojmovi ostalih učenika, ne prekrasni epiteti o opremljenosti škole nego realno stanje koje se na stranici škole NE NUDI. Pogotovo općenito o programu, nastavnicima i opremljenosti i satnici (koje na stranici ove škole NEMA) te izbornim predmetima (iako su svi na stranici lijepo nabrojani, ali ne piše da se 90% njih ne održava). Većina je fotografija probrana i uglancana.
Blesavo mi je uopće raspravljati pogotovo ako niste išli u ovu školu i ne znate detalje.
A kad se postavljaju pitanja, nema zabranjenih. Kako ti znaš da to nisu neke stare informacije? Na stranici ove škole ponekad ih ima dosta. Ova škola ima reputaciju, na glasu je, ali ima i prilično kontroverza koje se saznaju tek nakon upisa. Primjerice, ravnatelj se uvijek smješka na televiziji , a tek se nakon prvog polugodišta shvati kako stvari o njemu zapravo stoje od nesusretljivosti prema putnicima do pristranosti oko nošenja maski - nastavnici i spremačice pred njim na hodnicima maske ili dolje ili bez njih, a učenicima se prijeti ukorima ako samo imaju ispod nosa i razne prijetnje portirima na primjer . Moja je namjera detaljno izvijestiti osmaše o školi jer kao što sam već rekla u trendu su ispisi i žaljenja jer "to ipak nije onako kako su očekivali" jer se na pitanja ili uopće ne odgovara ili se rutinski šalje na stranicu škole.

Bez obzira što djelujem ljutito, uvjeravam vas da nisam nego mi je žao da neke stvari nisu jasne ni nakon tri puta pisanja, odnosno da se ne razumijemo tko što želi reći . Nema smisla više raspravljati jer nikada nećemo doći na tako da hajmo završiti s ovom raspravom.
Miss K is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2021., 19:33   #577
Hvala za odgovor za smjene.
Ovo ostalo:
zanesto is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.10.2021., 19:28   #578
Quote:
Ovo su odgovori na tvoja pitanja odgovorena iz perspektive učenika, ako imaš još neka koja se tiču izvođenja nastave, statusa putnika, porte, redarstva ili laboratorijskog rada slobodno postavi, rado ću odgovoriti.

1. S obzirom na veliki interes za upis u školu, školske godine 2019./2020. uveden je prijemni ispit čija se pitanja tiču prirodnih znanosti, odnosno biologije, fizike i kemije. Ispit se sastoji od dvadeset pitanja te svako pitanje nosi 0,25 boda, dakle ukupno pet bodova koji se dodaju na bodove dobivene prosjekom ocjena iz osnovne škole. Pitanja su vezana uz pojedinačni predmet (samo biologija, fizika i kemija), a mogu biti i mješovita (pitanje koje povezuje fiziku i kemiju, biologiju i fiziku ili ostale kombinacije). Dakle, ako iz osnovne škole od prosjeka ocjena imaš 79 bodova i na prijemnom ostvariš četiri boda, imaš ukupno 83 boda.

2. Glavne su izvanškolske aktivnosti plivanje, sport i novinarstvo. Međutim, škola nudi i ZNANOST+ izvannastavne aktivnosti vezane uz predmete iz STEM područja podijeljene po razredima. Neki od tih su kemija istraživanjem, odabrana poglavlja kemije, kemija okoliša, kemija hrane, nutricionizam, geoinformatika, programiranje itd. Najbolje bi bilo kad bi posjetila stranicu škole i otvorila smjerove, konkretno prirodoslovnu gimnaziju, i u tablici pogledala sve izvannastavne predmete koji se nude i u kojem se razredu održavaju. No, nije sve tako ružičasto. Većina se tih predmeta NE ODRŽAVA zbog premalog interesa učenika (da bi se predmet održao, potrebno je oformiti razred od minimalno 12 učenika), a i sami predmeti nisu baš Bog zna što reklamirani. Ako se predmet održava, mora ga se redovito polagati, redovno se dobivaju ocjene te zaključna ocjena koja podiže prosjek na kraju godine. U slučaju izostanka, izostanci se redovno bilježe i potrebna je ispričnica. Najpopularniji izvannastavni predmeti koji se svake godine održavaju su plivanje, sport, bionika, nutricionizam, statistika i astronomija. Astronomija je jedini izborni predmet koji se ne ocjenjuje (ocjenjuje se, ali ocjene se dobivaju iz fizike) i koji ima svoje natjecanje na kojem učenici škole gotovo svake godine idu na državnu razinu. Postoji i mjuzikl koji se svake godine održava u školi i u potpunosti je organiziran od strane škole. Jednom smo ga držali u Lisinskom, 6.5.2019. čini mi se - bilo je puno to po vijestima. Škola ima i svoj volonterski klub koji je dosta aktivan i van škole.

3. "Škola je općenito čista i redovito održavana, učionice su moderne. Svaka učionica ima takozvanu pametnu ploču i projektor". To uglavnom govore na danima otvorenih vrata, ali to nije realno stanje. Učenici preferiraju zelenu ploču jer je na pametnoj sve dosta nepregledno, pogotovo u slučaju ružnog rukopisa, projektori masovno crkavaju ili su zvjezdasti (prikaz slike), prozori u zgradi A stari su i tresu se za vrijeme vjetra, a prastare drvene rolete malo-malo nekome ne odsjeku glavu jer se ruše same od sebe (a već godinama ih kao moraju mijenjati). Uglavnom, učionice nisu top super fenomenalne, ali modernije su i redovito održavane. Laboratoriji su fenomenalni; veliki i prostrani, fakultetski. Što se tiče stabilnosti zgrada i potresa, zgrade su zaista stabilne i to je odlično. Jednom je u trećem mjesecu bio potres jačine 4,4 za vrijeme nastave i u zgradi A na drugom katu NIŠTA nismo osjetili i čudili smo se što je toliko ljudi bilo vani pet minuta kasnije.

4. Učenici su pristojni. U školi nema šaranja po zidovima, vrijeđanja i omalovažavanja za razliku od ekonomske škole (njihova se zgrada obnavlja od posljedica potresa pa su zadnju godinu smješteni u PŠVP-u u kontra smjeni) za koje to nije slučaj. Bilo je šaranja po pametnim pločama, "krečenja" zidova, kauguma ispod klupa itd.

5. Svake se godine upisuje 10 razreda:
3 razreda prirodoslovne gimnazije (klasičan)
1 razred prirodoslovne gimnazije (sportski razred) - imaju nastavu stalno ujutro
1 razred prirodoslovne gimnazije uz skupinu predmeta na stranom jeziku (predmete: matematika, fizika, biologija, kemija, informatika slušaju na engleskom jeziku)
2 razreda kemijskih tehničara (strukovni)
2 razreda kozmetičara (strukovni)
1 razred ekoloških tehničara (strukovni)
Do prije dvije se godine upisivao jedan razred geoloških tehničara (strukovni), no zbog slabog je interesa program ugašen i upisuju se umjesto jednog dva razreda kemijskih tehničara (strukovni).
Dakle, ukupno ima 40-ak razreda, a broj učenika u svakom vrti se od 25 do 30.

6. Kad nema korone, maturalci se redovito održavaju, kao i izleti u strane države. Ja sam pohađala prirodoslovnu gimnaziju i mi smo išli na dva-tri izleta po godini. Drugi izlet obično bude oko Božića (ako ga bude), treći pri kraju godine. Na prvi izlet ide cijela škola, doslovno - svi zaposlenici škole i svi učenici. Škola početkom listopada iznajmi vlak (obično 15-ak vagona) i odlazi se svake godine u drugi hrvatski grad. Mi smo išli u Rijeku, Vukovar i Slavonski Brod. To su najbolji izleti jer putovanje traje 4+sata u jednom smjeru, ali nije dosadno jer se radi o vlaku po kojem se konstantno može hodati, družiti sa svim učenicima po raznim vagonima. Također, stvara nova iskustva i uspomene jer ima učenika koji se prije tih izleta nikada nisu vozili vlakom..

7. S obzirom na to da trenutno škola dijeli prostor s Prvom ekonomskom školom, nastava se u školi održava po starom režimu u dvije smjene. U jutarnjem turnusu nastava počinje u 8 ujutro i završava u 14:10. U popodnevnoj smjeni nastava počinje u 13:45 i završava u 19:55. Međutim, ti su vremenski intervali važeći za punu satnicu, odnosno osam sati što je češće u trećem i četvrtom razredu, ali nije nemoguće da nastava počne kasnije i završi kasnije ili obratno. Kad ekonomska ode, škola se vraća na novi režim koji je kratko vrijedio na početku 2020. izgradnjom nove zgrade - nastava konstantno ujutro (puna satnica od 8 do 14:10).

Možeš posjetiti školu kada se održavaju dani otvorenih vrata, obično krajem petog mjeseca, pod uvjetom da se održavaju u samoj školi, a ne na bilo koji drugi način bilo preko interneta ili samo ispred škole. Zaista je potrebno vidjeti laboratorije i uvjeriti se da se u školi zaista rade pokusi razine fakulteta, a ne da se "bezveze nešto kemija". Inače, postoji na youtubeu video o online predstavljanju škole koji traje 90 minuta koji strogo NE PREPORUČAM jer je izrazito loše napravljen i ne predstavlja gotovo ništa (možda se ne čini tako, ali govorim iz perspektive učenika škole). Jedino što se u tom videu isplati pogledati je onaj dio o samim upisima, odnosno dokumentaciji koju je potrebno pripremiti, ostalo je sve smeće.

To su odgovori na tvoja pitanja odgovorena iz perspektive učenika, ako imaš još koja slobodno postavi, rado ću odgovoriti.
Hvala ti na ovim odgovorima. Jako mi je puno pomoglo. Sada mi se još više sviđa ova gimnazija. Ja se također spremam upisati u prirodoslovan smjer. Ako te smijem pitati koji si razred i kako si se uspjela tamo upisati. Jesi li se upisala pomoću prijamnog ili bodova iz osnovne ili pomoću državnog natjecanja.
Moj je problem to što imam jako blagog prof. iz biologije. Ničemu nas ne uči. Mislim da neću upasti u ovu školu(iako jako želim) zbog tog prof. Ako bi mi mogla(ako se sjećaš) objasniti što se sve piše kod prijamnog to bi bilo super. Prof. iz fiz i prof. iz kem su OK. Naša škola je mala(oko 90 učenika od 5. do 8. razreda) pa zato profesori nisu nešto osim iz mat.
Čula sam za botanički vrt i dvorište sa životinjama. Postoji li to tamo? Moj trener je išao tamo i kaže da je bilo super. Tu školu želim upisati još od 5. razreda. Poslije nje bih se upisala ne med. fakultet pošto želim biti pedijatar. Sada ću se vratiti na pitanja o školi.
Znači ima strogih profesora. To je OK ako normalno uče. Kažeš da učenika ima svakakvih. To je super. Učionice su dobro opremljene što je isto super. Evo pitanja:
1. Trebaš li puno učiti za testove ili trebaš učiti manje ako slušaš na nastavi?
2. Kakva je kuhinja?
3. Ja putujem iz Pojatna(blizu Zaprešića) znači da će mi trebati puno vremena da stignem tamo. Ima li kakvih dogovarnja za ispitivanje zbog toga?
4. Koji se dodatni jezici mogu učiti?
5. Rekla si da tamo ima novinarstva. Pišete li tamo neke novine?
6. Koliko si ti imala bodova pri upisu?
Evo to je to. Bilo bi mi jako drago da upadnem. Ako bih upala(ako bi ti tamo i dalje bila) bilo bi mi zadovoljstvo upoznati te. Još samo pitanje od kuda si ti? Iz okolice Zagreba ili iz Zagreba. Hvala ti.
k-pokupec is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.10.2021., 20:39   #579
@k-pokupec Nažalost, maturirala sam ove godine, sad sam na prvoj godini kemije na PMF-u. Također, kad sam se upisivala nije postojao prijemni ispit; uveden je nakon "skandala" kad su u generaciji poslije moje morali upisati dva razreda više no inače. Dakle, prijemni se ispit provodi dvije, sada će biti treća godina po redu. Za upis sam imala samo bodove od prosjeka, bez ikakvih natjecanja, ukupno 79,83 bodova. To je trenutno prihvatljivo kad se u obzir uzme prijemni, prije je teško bilo upasti s tim bodovima.
Ovo je link s gradivom koje se pojavljuje na prijemnom, negdje je između redaka i poveznica s primjerima zadataka bilo iz proteklih prijemnih ili njima sličnih zadataka: https://www.psvprelog.hr/2021/06/18/biofizkem/.

Dvorište sa životinjama, takozvani zoološki vrt ukinut je izgradnjom nove zgrade, ali botanički je i dalje postojan, prostran i nakon proljetnih praznika po lijepom vremenu nastavnici znaju održavati sate u njemu - ne samo jedan razred, stane ih van pet - šest.

Ova ti škola definitivno daje izvrsnu podlogu za medicinski fakultet, ali on je jedan od onih koji imaju zahtjevniji prijemni ispit, odnosno za njega se treba pripremati i nešto izvan okvira programskog gradiva prirodoslovne gimnazije - dodatna literatura, rješavanje zadataka s prošlih prijemnih itd.. Primjerice iz mog je, sad već bivšeg, razreda od 11-ero njih koji su htjeli upisati medicinu, upisalo ju osam.

Vezano za profesore, da... Nisu oni strogi, mislim jesu, ali nije da ima dijeljenja jedinica ako se priča pod satom. Kao što sam već i pisala u prvom postu, i moj je profesor iz biologije bio izrazito loš; na satu više prostači i priča o perverzijama nego što uči, a iz ispita ne možeš dobiti dobru ocjenu ni da hoćeš. Nekako, iskustveno govoreći, najbolji su profesori oni koji nešto više traže. Na primjer, ako dobiješ Kukas ili Majstorović iz kemije, uz redovit rad nema šanse da dobiješ manje od četiri na maturi iz kemije.

Redom odgovori na pitanja:
1. Sad, blesavo pitanje. Kod nekih je nastavnika u školi dovoljno sve ono što se čuje na satu (već spomenuta Kukas iz kemije ili Lazić iz hrvatskog), a kod nekih sve radiš kod kuće jer užasno objašnjavaju ili rade po principu "čitajte iz udžbenika" - po tom su pitanju najgore Kardum i Žužek iz kemije.

2. Kuhinje nema. U školi postoji kuhinja, ali ona služi samo za održavanje nastave iz predmeta nutricionizam koji je izborni predmet u trećem razredu. Škola ima ogromnu kantinu u kojoj se nalazi kafić i prodaju forneti; mislim da su sad uveli i da se prodaje pomfrit i razni sendviči. Kako god, hrana se uglavnom nosi od kuće. Pod velikim je odmorom, koji traje 20 minuta, moguće izaći iz školskog dvorišta pa većina ide po hranu u obližnje pekare, na kebabe, ima sad i neki dućan "Jagoda" koji prodaje gotova jela - sve je na 2-3 minute od škole. Nije da škola nema novaca, štoviše, ravnatelj samo tako povuče kojih X00 000 tisuća kuna iz EU-fondova, ali jednostavno se nema gdje smjestiti 1100 učenika u jednoj smjeni da jedu.

3. U školi općenito postoji dogovorno odgovaranje (dalje DO) za sve učenike koje većina nastavnika prakticira. To je također uvedeno prije dvije godine, a prije toga DO imali su samo učenici koji treniraju neki sport van škole (uz potvrdu kluba ili čega već) te svi učenici koji su prošli na rang natjecanja veći od školskog (županijsko/državno) dobivali su privremeno DO koje je trajalo do tjedna nakon završetka natjecanja.
Ako ćeš putovati dvama ili više prijevoznim sredstvima do škole, a vjerujem da hoćeš, tvoji roditelji mogu ravnatelju poslati zamolbu za status putnika te možeš dobiti putničku iskaznicu. To vrijedi u slučaju ako kasniš (uz uvjet da je uzrok kašnjenja promet), odnosno tom iskaznicom izbjegavaš ravnateljev cirkus oko zaključavanja vrata, to jest nepuštanja učenika koji kasne u školu. Retardirano do bola, kao što sam već napisala u u prvom postu, ravnatelj je JEDINA nesusretljiva osoba u školi. Nemoj da te zavara to što se svako malo smješka na televiziji .

4. Strani jezici koji se mogu učiti su engleski, njemački i talijanski. Donedavno je bio i francuski, ali profesorica koja ga je predavala otišla je u mirovinu i otad se više ne predaje. Velika je potražnja za španjolskim, ali nitko ništa ne poduzima u vezi s tim.

5. Novinarska je grupa veoma aktivna i piše se za školski list LABOS koji izlazi jednom godišnje. Inače ima do 100 stranica. Pišu se reportaže, intervjui, literarni radovi. Pišu učenici koji upadnu na tu slobodnu aktivnost - novinari, neki nastavnici i nekolicina bivših učenika.

Ja sam inače iz Zagreba, iz Kupinečkog Kraljevca točnije.

Uopće nema problema, slobodno pitaj bilo što što te zanima.
Miss K is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.12.2021., 22:23   #580
zdravo!!

osmi sam razred i kao vec vecina osmasa gledam kamo cu dalje u srednju. za psvp sam zapravo jako slucajno saznala, a kasnije vidjela da ima i smjer za kemijskog tehnicara. kemija mi je oduvjek bila nesto najbolje cak i prije nego sto sam je dobila u osnovnoj pa bih vrlo rado htjela ici za taj smjer... no imam jedan dosta veliki problem u mom slucaju. iz cakovca sam, pa me zanima ako je netko tko je isao ili ide za kemijskog tehnicara (ili zna vec dosta informacija o smjeru) moze reci da li se isplati seliti u zagreb samo da mogu ici u zeljeni smjer?? trazila sam, ali u blizini mene najslicnija je prirodoslovna gimnazija. meni ne bi bio problem upasti u gimnazju zato sto imam dovoljno bodova, no svejedno bih rade htjela ici samo za strukovni smjer kemijskog tehicara. takoder me zanima ako ima razlog sto kemijski tehnicar ima toliko malo sati na tjedan?? razumijem da je to bez fakultativnih i izbornih predmeta, no svejedno mi je malo cudno...
enchi is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:19.