|
|
21.09.2021., 18:21
|
|
User awaiting e-mail confirmation
Registracija: Sep 2012.
|
Ja bih rekla da potreba postoji. Edukacije je legit i nakon toga ljudi otvore obrt i primaju klijente. Kolko cete klijenata imati ovisi o tome kolko ste dobri, marketing tu ne pomaze, samo word of mouth. Drugacije lijece psihoterapeuti i psihijatri. Vecina psihijatra nema psihoterapeutske vjestine. Inace na zapadu je uobicajeno da se ljudi odluce za tak nesto tek u kasnijoj dobi, s 40, 50 godina, sto i ima smisla. Iz njihove perspektive autorica je jos premlada za to.
|
|
|
21.09.2021., 21:11
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2020.
|
Prema Zakonu o djelatnosti psihoterapije, psihoterapeut mora imati završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij u području medicine, psihologije, socijalnog rada i edukacijske rehabilitacije, socijalne pedagogije, pedagogije i logopedije i završen stručni dio izobrazbe iz psihoterapije u trajanju od najmanje četiri godine u nekom od psihoterapijskih pravaca koje priznaje Europska asocijacija za psihoterapiju.
|
|
|
22.09.2021., 14:40
|
|
'the bug' sings the blues
Registracija: Aug 2006.
|
mislim da psihoterapeutika nije dobar izbor ako se čovjek troumi
uz svoju muku si još natovariti i tuđe 
|
|
|
22.09.2021., 14:52
|
|
Rolling with hedgehogs
Registracija: Oct 2007.
|
Da imam prilike ići na prekvalifikaciju, išla bih na nešto što se radi rukama. Restauriranje namještaja npr.
Čak i da ne živim od toga, korisne su vještine. A može se i nešto zaraditi kao unovčeni hobi. Plus što je svaki put nešto novo i teže se čovjek zasiti.
Obožavala sam gledati one Američke sakupljače, pa Zalagaonicu, likove koji prerađuju aute, stare stvari općenito... Jasno mi je da je sve to u stvarnosti daleko od onog kako je prikazano na TVu, ali uvijek sam razmišljala kako bi bilo super moći zarađivati od kopanja po tuđoj starudiji, čega bi se tu sve našlo. 
|
22.09.2021., 17:49
|
|
Flo
Registracija: Jan 2009.
|
Shtefy, ja najozbiljnije razmišljam preći u neki posao koji je na tragu ovoga što ti opisuješ. 
|
22.09.2021., 17:55
|
|
jaz, stari vojak
Registracija: Jan 2004.
|
Quote:
shtefy kaže:
Da imam prilike ići na prekvalifikaciju, išla bih na nešto što se radi rukama. Restauriranje namještaja npr.
Čak i da ne živim od toga, korisne su vještine. A može se i nešto zaraditi kao unovčeni hobi. Plus što je svaki put nešto novo i teže se čovjek zasiti.
Obožavala sam gledati one Američke sakupljače, pa Zalagaonicu, likove koji prerađuju aute, stare stvari općenito... Jasno mi je da je sve to u stvarnosti daleko od onog kako je prikazano na TVu, ali uvijek sam razmišljala kako bi bilo super moći zarađivati od kopanja po tuđoj starudiji, čega bi se tu sve našlo. 
|
uglavnom je nevjerojatno koliko se smeca nadje u smecu
Ali mozda te taj put negdje drugdje odvede, ima jedan zgodan yt kanal 3x3Custom Tamar https://www.youtube.com/c/3x3CustomTamar
teta je isto tako pocela iz zanimanja za kramu, a sad ima zanimljiv woodworking kanal.
|
22.09.2021., 19:28
|
|
Rolling with hedgehogs
|
Thanks na tipu, pogledat ću.
Uvijek su mi bili fascinantni stari tavani i čuda neviđena koja se mogu naći na njima. Još u spavaćoj sobi imam jedan stari ormar, imam mjesta pa ga ne dam van, u nadi da ću ga jednog dana urediti. Na žalost, nemam vremena, a ni dovoljno znanja. Ali jednog dana...  Majstorima ga ne dam, to će biti moj projekt.
Imam i šivaću mašinu staru stotinjak godina, u sanduku. I taj sanduk će jednog dana dobiti glanc.
|
22.09.2021., 21:02
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2004.
|
Restauracija papira je divan posao za one koji vole te pimplave stvari.
|
|
|
22.09.2021., 22:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2018.
|
Moj malac ce biti restaurator.♡
Non stop nekaj pili, brusi u garazi.
|
22.09.2021., 23:39
|
|
⸮
Registracija: Mar 2007.
|
Zanimljivo kako i u američkim filmovima i serijama kad prikazuju nekog razočaranog svojim dead end white collar jobom, taj uvijek želi postati restaurator namještaja ili bar stolar.
|
|
|
22.09.2021., 23:56
|
|
Sans domicile fixe
Registracija: Apr 2011.
|
Quote:
JPK kaže:
Zanimljivo kako i u američkim filmovima i serijama kad prikazuju nekog razočaranog svojim dead end white collar jobom, taj uvijek želi postati restaurator namještaja ili bar stolar.
|
Pa barem je to očito zašto.
I tako dalje...
|
|
|
22.09.2021., 23:59
|
|
posvuduša
Registracija: Jan 2011.
|
|
23.09.2021., 07:58
|
|
Rolling with hedgehogs
|
Quote:
JPK kaže:
|
U stvarnom životu nije tako.
Mm religiozno bleji u Vatrene kovače, mislim da se on želi prekvalificirati u onog lika koji trančira mrtve svinje. Ne zbog svinja, nego zbog kul pokreta. 
|
23.09.2021., 10:36
|
|
jaz, stari vojak
|
Quote:
shtefy kaže:
U stvarnom životu nije tako.
Mm religiozno bleji u Vatrene kovače, mislim da se on želi prekvalificirati u onog lika koji trančira mrtve svinje. Ne zbog svinja, nego zbog kul pokreta. 
|
Kad bi vi znali koliko su tek ratovi za skladista i zalagaonica popularni na kozari boku ...
Naravno sad je pitanje da li je to popularno zato jer je na telki, ili je na telki zato jer je neki bean counter iztacunao da su na to ljudi ranjivi.
Opcenito mislim da puno ljudi sa virtualnim poslova ima neki stupanj zudnje za poslom koji se radi rukama i zavrsi sa fizickim komadom necega. Dodir, miris sve su to stvari kojih se covjek zazeli kroz godine.
Ali svakom bih preporucio da to prvo malo proba kao hobi, prije nego sto da otkaz u korporaciji  onda nek ode u ikeu, pogleda neki komad namjestaja, izracuna koliko bi ga on trebao naplatiti a da ima za kruh i mlijeko, i onda razmisli koliko ljudi loji bi to zeljeli i mogli platiti.
|
23.09.2021., 13:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2009.
|
Quote:
Arash's friend kaže:
Kad bi vi znali koliko su tek ratovi za skladista i zalagaonica popularni na kozari boku ...
Naravno sad je pitanje da li je to popularno zato jer je na telki, ili je na telki zato jer je neki bean counter iztacunao da su na to ljudi ranjivi.
Opcenito mislim da puno ljudi sa virtualnim poslova ima neki stupanj zudnje za poslom koji se radi rukama i zavrsi sa fizickim komadom necega. Dodir, miris sve su to stvari kojih se covjek zazeli kroz godine.
Ali svakom bih preporucio da to prvo malo proba kao hobi, prije nego sto da otkaz u korporaciji  onda nek ode u ikeu, pogleda neki komad namjestaja, izracuna koliko bi ga on trebao naplatiti a da ima za kruh i mlijeko, i onda razmisli koliko ljudi loji bi to zeljeli i mogli platiti.
|
boldano je skroz točno. meni nekad dođe da odem raditi u tvornicu samo da osjetim da nešto radim. intelektualni poslovni napor postane naporan nakon toliko godina rada
|
23.09.2021., 14:18
|
|
Rolling with hedgehogs
|
Quote:
Arash's friend kaže:
Dodir, miris sve su to stvari kojih se covjek zazeli kroz godine.
|
I ne samo to. Nedostaje osjećaj da si nešto napravio, sam, svojim rukama, nešto konkretno i opipljivo. Sve to premetanje papira i ekselica, filozofiranje po aplikacijama, proračunima, izračunima... koliko god bilo financijski isplativo, djeluje kao pretakanje iz šupljeg u prazno (često i jeste).
A krama s tavana ima i posebnu čar prošlih vremena, pa si zamišljaš kako svaka stvar ima svoju priču, pa poželiš tu stvar uklopiti u svoju priču...
No nije tu samo pitanje isplativosti, nego i vještine. Znam dovoljno rukovati alatima da sklopim dio namještaja kupljen u dijelovima, smontirati policu, pobrusiti i ofarbati nešto. Ali restaurirati stari ormar načet od vlage, ukrasiti ga u starinskom stilu, e to već traži puno ozbiljnija znanja i vještine. 
|
23.09.2021., 14:18
|
|
⸮
Registracija: Mar 2007.
|
Quote:
Arash's friend kaže:
|
Ja bih mu preporučio da na svom dobro plaćenom virtualnom poslu prvo uštedi za buffer od bar 5-10 godina minimalnih životnih troškova, a onda se prebaci na stolarstvo.
Jer takvi planovi, ako su podržani samo lijepim željama, dobrim idejama i optimističnim projekcijama, imaju jako visok failure rate. 
|
|
|
23.09.2021., 14:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2009.
|
ovakve su priče bile jako popularne kad je minimalizam doživio bum:
https://youtu.be/g2aQ2e0ch8k
meni je i dan danas drago to pogledati i romantično sanjariti kak ću i ja tak jednog dana 
|
23.09.2021., 14:32
|
|
jaz, stari vojak
|
Quote:
JPK kaže:
Ja bih mu preporučio da na svom dobro plaćenom virtualnom poslu prvo uštedi za buffer od bar 5-10 godina minimalnih životnih troškova, a onda se prebaci na stolarstvo.
Jer takvi planovi, ako su podržani samo lijepim željama, dobrim idejama i optimističnim projekcijama, imaju jako visok failure rate. 
|
tako nesto mi je bilo na pameti, ali sam se malo mekse izrazio 
|
23.09.2021., 14:50
|
|
jaz, stari vojak
|
Quote:
shtefy kaže:
No nije tu samo pitanje isplativosti, nego i vještine. Znam dovoljno rukovati alatima da sklopim dio namještaja kupljen u dijelovima, smontirati policu, pobrusiti i ofarbati nešto. Ali restaurirati stari ormar načet od vlage, ukrasiti ga u starinskom stilu, e to već traži puno ozbiljnija znanja i vještine. 
|
da, restaurirati u smislu vratiti nesto ozbiljno osteceno u potpunosti u izvornu funkciju, je vrlo zahtjevan posao.
Vjerojatno putanja sposobnosti obicno ide ovako:
- jednostavno krpanje neceg starog obicno uz prenamjenu
- nesto radis sam od pocetka do kraja - bude kvrgavo i ruzno ali tebi je prelijepo
- nesto kvalitetno napravis od pocetka do kraja
- mozes popraviti ozbiljnu stetu na necemu sto je nekad napravio pravi majstor.
kao sto rekoh, za mene osobno, kad me uhvati zelja, odem nesto malo sarafiti na "aje-to" stupnju  Dovoljno da me zelja mine i da me ujedno podsjeti na odredjene razlike izmedju snova i stvarnosti 
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:50.
|
|
|
|