|
|
25.09.2021., 16:57
|
|
rotaredom
Registracija: Aug 2005.
|
Quote:
Mad_Hatter kaže:
najviše volim kad mi krenu prodavati flipped classroom.
koja podrazumijeva da je učenk kod kuće pročitao materijale trudeći se razumjeti ih i napravio pripremne zadatke.
dođemo na sat, petoro ih je to napravilo, 15 nije, a ti Mad imaš flipped-off classroom. odnosno flip-off tebi, jer sad improviziraš što će se raditi, pošto njih 15 nema osnovne alate potrebne za izvršavanje zadataka više razine pripremljenih za njih.
|
Joj, da!  Obrnuta učionica. U hrvatskoj školi.
Znam da su škole u Finskoj najbolje i da su sve skandinavske škole cool, ali ne možeš najednom obrnuti nastavu naglavačke samo da postanemo više in.
U hrvatskoj školi neke stvari jednostavno ne funkcioniraju. Možda će funkcionirati za 10 godina, ali danas ne funkcioniraju. Ja trenutno muku mučim kako bih svoje učenike naviknula da, svaki put kad moraju mrdnuti malim prstom, najprije ne pitaju: "A je li to za ocjenu?"
|
25.09.2021., 17:01
|
|
dijametralno suprotna
Registracija: Dec 2008.
|
Quote:
Kakadu kaže:
Ma gle, ne držim se uvijek, nekad, naravno, nešto odradim čistom frontalkom i šibamo dalje. Djeca (a i roditelji) ionako najviše cijene frontalku, njima je to ono kako bi nastava trebala izgledati, a dobar učitelj je zabavan govornik.
Ali sjećam se, kad sam tek počela raditi, držala sam se samo frontalke. Sad mislim da ni to nije bilo dobro.
|
dobro, kod mene stvarno nikad nije bilo puno frontalnog, ako nesto i objasnjavam, to obicno ne traje dulje od max 15-20 min, ali u 90% slucajeva je u pitanju razgovor ili nekakvo slusanje i citanje s razumijevanjem., neki projekt ili njihovo izlaganje, istrazivanje, prezentiranje.
frontalno objasnjavam samo novu gramatiku, ali toga nema tako puno.
u stranim jezicima se zapravo nije puno toga mijenjalo u odnosu na "staru skolu".
ali pokusavam zamisliti ucenike na matematici, kemiji, fizici kako stalno sami istrazuju i dolaze do svih spoznaja i zakljucaka "uz podrsku nastavnika, ali bez frontalnog poducavanja" i rikavam od smijeha.
sva sreca, rikavaju i ti nastavnici pa objasnjavaju i dalje "po starinski". 
|
25.09.2021., 17:02
|
|
dijametralno suprotna
Registracija: Dec 2008.
|
Quote:
Kakadu kaže:
Joj, da!  Obrnuta učionica. U hrvatskoj školi.
Znam da su škole u Finskoj najbolje i da su sve skandinavske škole cool, ali ne možeš najednom obrnuti nastavu naglavačke samo da postanemo više in.
U hrvatskoj školi neke stvari jednostavno ne funkcioniraju. Možda će funkcionirati za 10 godina, ali danas ne funkcioniraju. Ja trenutno muku mučim kako bih svoje učenike naviknula da, svaki put kad moraju mrdnuti malim prstom, najprije ne pitaju: "A je li to za ocjenu?"
|
nece.
|
25.09.2021., 17:05
|
|
Valar Morghulis
Registracija: Jun 2008.
|
dobar dan dragi ucenici, ovo nq ploci je nelinerana jednadzba, nelinerana jednadzba, ovo su ucenici.
idem na kavicu a vi se lijepo upoznajte i igrajte
|
25.09.2021., 17:12
|
|
rotaredom
|
Gle, dijete jedne moje bivše kolegice pohađa međunarodnu američku školu u jednoj europskoj državi i oni to uspijevaju. Na satu kemije izrađuju toplomjer (koje im je znanje potrebno da bi u tome uspjeli?). Iz matematike u drugom srednje rade ono što naši rade u četvrtom. Bez frontalke.
Ja ne mislim da je naš (hrvatski) oblik nastave najbolji. Uvijek može bolje, ali malim koracima. Ne treba silom gurati lubenicu kroz rupu veličine limuna. 
|
25.09.2021., 17:15
|
|
Valar Morghulis
|
a sto se tice knjiga, evo nesto o cemu nemam pojma, vrijeme
ciklona i anticiklona, znam samo da je lijepo kad je anticiklona a ruzno kad je ciklona.
ja nista nisam shvatila iz knjige. mislim, znala bi ja to ponoviti tako kako pise ali nisam uopce razumjela.
tek nako youtube filmica sam skuzila. i mala skup sa mnom.
koja je sad logika da ona nauci napamet sto je sto i kako nastaje bez da shvaca zbilja sto se desava?
|
25.09.2021., 17:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2011.
|
Moj kad je prosle godine bio online je nasao dobru stranicu pa si na njoj zna prije ispita pogledati da li sve zna..
https://m.youtube.com/watch?v=QaWI8cJwCW0
|
|
|
25.09.2021., 17:31
|
|
rotaredom
|
Summer i Duga, to da štrebaju napamet i ne razumiju, to je veliki  , danas i prije 30 godina. Ima i moj takvih profa, među njima i onih koji diktiraju  I ne, tako ne bi trebali učiti.
|
25.09.2021., 17:37
|
|
Valar Morghulis
|
pa znam, ali koja je druga opcija kad profesori ne objasne?
kako da shvati cikolnu i anticiklonu? zasto nisu radili eksperiment ako je zabranjeno objasniti?
zasto moje dijete koje ne zeli uciti napamet mora na jutjubu gledati filmice?
nadam se da me kuzis, meni ja sasvim svejedno na koji nacin ce im se objasniti, frontalno ili eksperimentom, dapac, eksperiment je ziher bolji
ali ne rade ni jedno ni drugo.
procitaj u knjizi.
ja.imam 44 godine i ne mislim da sam bas tupava skroz pa ne razumijem iz knjige.
|
25.09.2021., 17:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2011.
|
Sad je vec prekasno.
Prelijen je da odradi to drukcije ovo zbuksa ma brzinu i na miru je.
Ja sam vec odustala tu i tamo ga probam podsjetiti da koristi mozak ali nula bodova.
Jedino imam srece sta je jako dobar matematicar inace bi bilo veselo..
Mat samo odradi zadace i ne vjezba ju nikada ni ne znam kaj uci uopce iz nje.
|
|
|
25.09.2021., 17:46
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2006.
|
Quote:
SummerNight kaže:
evo sad uce o godsinjim dobima i zemlji u odnosu na su ce.
|
Joj to mi je prosle godine bio najbolji dio, bas sam se dobro zabavila crtajući i objašnjavajući. Sve frontalno naravno  Jedna od rijetkih stvari koje nije mogla samo naučiti jer moraš i shvatiti. Ostatak je naučila sama.
U mojim ocima je svaka riječ u udžbeniku bila na mjestu i savršeno razumljiva ali primjetila sam da mojoj bas i nije. Plus, zaključila sam da im je predznanje slabo.
Ja bi inace da je vise projektne nastave ali samostalne, ne grupne. Jer projektna nastava uci da se strukturirano shvatiti obradi gradivo, pogotovo ako treba neki ppt za prezentirati. Grupna najviše sluzi tome da dijete osnažujes i poducavas kako se izboriti za to da ne radi sve umjesto lijenih i nezainteresiranih članova svog tima. Iako i to je važna lekcija.
|
|
|
25.09.2021., 17:53
|
|
Valar Morghulis
|
i meni stvari koje razumijem otprije ne zvuce tako neshvatljivo dok se ne pokusam vratiti na 11 godisnji level.
ali evo mi sad divne prilike s anticiklonom, kad nemam nikakvo prethodno znanje.
kao da kineski pise
|
25.09.2021., 18:00
|
|
rotaredom
|
proab, frontalno nije 1:1, nego - ti pričaš, a masa njih sluša.
A ovo za projektne zadatke - klinci nisu baš blesavi da pristanu biti tegleće mazge za ostale. Meni se nekad znaju i žaliti da netko ne sudjeluje, ali ja im te žalbe ne uvažavam ako su sami birali suradnike. Ok, znao si da je neodgovoran i nepouzdan, zašto si onda odlučio raditi s njim?
|
25.09.2021., 18:06
|
|
Valar Morghulis
|
ne znam, kod moje to uvijek zavrsi zestokom frustracijom jer "ona zeli 5 a nitko se ne trudi dovoljno i svi preolako shvacaju"
zakljucujem da nije za rad u timu bas 
|
25.09.2021., 18:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2006.
|
Ma ne biraju sami, prof ih podijeli u grupe. Zadnje se moja uspjela izboriti za podjelu tereta, rekoh joj i da si dobila jedan imala bi moju punu podršku samo da ne daš da se vuku na tebe…
|
|
|
25.09.2021., 18:12
|
|
rotaredom
|
E, u tom slučaju mogu mi se požaliti.  Ja isto nekad podijelim u grupe ili parove bolje s lošijima (jer mislim da ovi lošiji mogu dosta toga naučiti od boljih), ali u tom slučaju pomno pratim sve faze zadatka: tražim da mi predaju plan rada i raspodjelu zadataka, a onda da me svatko pojedinačno izvještava o svom radu i napretku. I tražim povratne informacije o suradnji, pogotovo od ovih boljih.
|
25.09.2021., 18:15
|
|
Valar Morghulis
|
u osnovnoj se to svodi na "vas 4 napravite plakat o tom i tom do petka"
onda se prvo 4 dana natezu kod koga ce i kako ce, onda samo jedan donese dgovorene materijale i pripremio se kak spada pa taj jedan radi a ovi mu u najboljem slucaju dodaju fotke i lijepe 
|
25.09.2021., 18:18
|
|
entirely bonkers
Registracija: Aug 2011.
|
jesam ovdje ili negdje drugdje ispričala kako sam par freeloadera riješila prije par godina?
znači, podijelila sam ih u grupe ja, uvažavajući njihove karaktere i sposobnosti, i išla na to da, kako je zadatak bio za vježbu, neke učenike uparim s drugima za koje znam da će im moći i htjeti objasniti zadatak, a dvoje onako, lakoćemo tipa, stavila sam sa stvarno ambicioznom učenicom koja grize, nadajući se da će ih uspjeti natjerati da odrade svoje.
rok: dva tjedna.
tjedan dana kasnije, javlja se ova zadnja učenica na teams, i objašnjava kako ju ovo dvoje ignoriraju i bojkotiraju svaki njen pokušaj da podijele zaduženja, i da ne zna što će, jer ne želi biti njihova budala i odraditi cijeli zadatak, a ne želi niti dobiti jedinicu ako se zadatak ne preda u roku.
moje rješenje: rekla sam joj da je ona službeno postala one-man-band, dala joj samo trećinu zadatka da ju odradi sama, i rekla joj da ovo dvoje ne govori ništa o tome, odnosno tek ako ju pitaju zašto ne radi s njima - kada ju budu pitali, jer me baš zanima kad će shvatiti da se u online radnom prostoru ništa ne događa.
oni su shvatili zadnju večer da ona nije napravila ništa (a cijelo vrijeme su računali da će između jedinice i odrađivanja svega sama odabrati ovo drugo), i nisu stigli ništa napraviti. nisu dobili jedinice, samo bilješku u opisno, i izgubili jedan postotak bodova za konačni projekt kojeg je ovo bio dio.
a naučili važnu lekciju: freeloadanje funkcionira - sve dok jednom ne prestane funkcionirati. žao mi je samo što su tada bili osmaši pa nisam imala prilike sljedeće godine provjeriti je li lekcija dala trajnije rezultate.
|
26.09.2021., 08:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2020.
|
Quote:
SummerNight kaže:
a sto se tice knjiga, evo nesto o cemu nemam pojma, vrijeme
ciklona i anticiklona, znam samo da je lijepo kad je anticiklona a ruzno kad je ciklona.
ja nista nisam shvatila iz knjige. mislim, znala bi ja to ponoviti tako kako pise ali nisam uopce razumjela.
tek nako youtube filmica sam skuzila. i mala skup sa mnom.
koja je sad logika da ona nauci napamet sto je sto i kako nastaje bez da shvaca zbilja sto se desava?
|
Ne znam koju vi knjigu imate, ali ak je ona Geo, to je živi užas. Uopće ne možeš izdvojiti bitno od nebitnog, sažeti, knjiga je katastrofa. 
Čekaj, dok dođete do klima. Ja nisam ni znala da ih ima toliko. Morali raditi mentalnu mapu da ih sve po pamti.
Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk
|
|
|
26.09.2021., 10:38
|
|
rotaredom
|
Quote:
-skyfall- kaže:
Ne znam koju vi knjigu imate, ali ak je ona Geo, to je živi užas. Uopće ne možeš izdvojiti bitno od nebitnog, sažeti, knjiga je katastrofa. 
Čekaj, dok dođete do klima. Ja nisam ni znala da ih ima toliko. Morali raditi mentalnu mapu da ih sve po pamti.
Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk
|
Sad sam pitala dijete po kojim udžbenicima oni rade, kaže Geo. Nije se dosad žalio, kaže ok je udžbenik. Ali to je njegova procjena.
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 11:55.
|
|
|
|