Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Dionice

Dionice Ne zaboravi na stop-loss

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 10.12.2021., 13:29   #1601
Začudio bih se da im likvidiraju pozicije, makar ako nisi rezident ne bi trebao koristiti ni porezne povlastice u obliku tax-free računa. Npr. kad je TD Ameritrade prestao poslovati s klijentima iz EU dobili smo pismo da više ne možemo otvarati nove pozicije, samo zatvarati postojeće, ali bez roka u kojem to moramo napraviti, niti smo dužni povući novac.
Frank Knight is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.12.2021., 20:58   #1602
Quote:
Simpson kaže: Pogledaj post
Ima li tko da se selio iz drzave u drzavu, a da je bez problema mogao nastaviti istog brokera? I ako da, koji broker je bio u pitanju?

Da pojasnim ukratko pitanje - trenutno zivim u Kanadi, ali ne vjerujem da cu ovdje ostati duze od jos nekoliko godina. Sve kanadske banke su se nedavno rijesile svih nerezidentskih investment accounta. Ne znam sto se tocno promijenilo u regulacijama, ali ljudi su poludili. Po 25 i vise godina su klijenti svojih banaka, i po 10+ godina zive izvan Kanade, i sad odjednom im zatvaraju accounte. To samo po sebi vjerojatno i ne bi bila tolika drama, ali Kanada ima razne tax-free i tax-deferral accounte, pa je to expatima jako veliki problem, jer tamo gdje sada zive takvi accounti najcesce ne postoje, ili nisu priznati.

E sad, tu krecu preporuke za razne brokere, medju ostalim i IKBR, koji je koliko vidim dostupan i u HR?

Eto, ako se netko selio, volio bih procitati kakvo je bilo iskustvo.

Hvala unaprijed!
Da vise puta - iz HR u Australiju i sada iz Aus u Portugal - nije bilo vecih problema - koristim IBKR dugi niz godina - IBKR ima urede po glavnim financijskim sredistima i ovisno o tome gdje si porezni rezident je koja ce te od njihovih sestrinskim kompanija imati pod kisobranom - svaka drzava i njihovo financijsko tijelo zahtjevaju posebne regulative. Proces je jednostavan - u drzavu u koju dolazis biti porezni rezident - otvaras novi IBKR account - treba ti Tax file number/OIB, dokumenti koji dokazuju da si rezident. Nakon sto se racun odobri preko njihovog CS-a otvaras zahtjev za internal fund/position transfer sa racuna s kojeg saljes (Oba racuna moraju biti u tvoje ime - onaj s kojega saljes i koji prima iste pozicije/cash) . Posalju ti Letter of Autorization i nakon sto ga vratis treba 2-3 tjedna da odobre transfer - vjerovatno prolaze kroz standarne money laundering provjere. Meni je cijeli proces trajao mjesec dana - problem je ako zivis od trejdanja kao ja zadnjih 10ak dana bi trebao prestati sa aktivnostima kako bi odredili tocne pozicije i preostali cash. Preostali cash koji ti dode biti ce u promjenjen u valutu zemlje u kojoj si otvorio novi racun i to je to.
kronos88 is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.12.2021., 15:24   #1603
Quote:
kronos88 kaže: Pogledaj post
Da vise puta - iz HR u Australiju i sada iz Aus u Portugal - nije bilo vecih problema - koristim IBKR dugi niz godina - IBKR ima urede po glavnim financijskim sredistima i ovisno o tome gdje si porezni rezident je koja ce te od njihovih sestrinskim kompanija imati pod kisobranom - svaka drzava i njihovo financijsko tijelo zahtjevaju posebne regulative. Proces je jednostavan - u drzavu u koju dolazis biti porezni rezident - otvaras novi IBKR account - treba ti Tax file number/OIB, dokumenti koji dokazuju da si rezident. Nakon sto se racun odobri preko njihovog CS-a otvaras zahtjev za internal fund/position transfer sa racuna s kojeg saljes (Oba racuna moraju biti u tvoje ime - onaj s kojega saljes i koji prima iste pozicije/cash) . Posalju ti Letter of Autorization i nakon sto ga vratis treba 2-3 tjedna da odobre transfer - vjerovatno prolaze kroz standarne money laundering provjere. Meni je cijeli proces trajao mjesec dana - problem je ako zivis od trejdanja kao ja zadnjih 10ak dana bi trebao prestati sa aktivnostima kako bi odredili tocne pozicije i preostali cash. Preostali cash koji ti dode biti ce u promjenjen u valutu zemlje u kojoj si otvorio novi racun i to je to.

Lijep pozdrav.
Traži li IBKR potrvdu o porijeklu novca ako imaš kod njih npr. 100.000 eura u hartijama od vrijednosti ??
Ako nemaš potvrdu, dali blokiraju račun? Dali vrate novac??

Hvala.
kripto is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.12.2021., 16:11   #1604
Quote:
kripto kaže: Pogledaj post
Lijep pozdrav.
Traži li IBKR potrvdu o porijeklu novca ako imaš kod njih npr. 100.000 eura u hartijama od vrijednosti ??
Ako nemaš potvrdu, dali blokiraju račun? Dali vrate novac??

Hvala.
IBKR u svakoj od svojih podruznica mora poslovati u skladu sa financijskom regulativom u toj regiji. Nikada me do sada ni jedan broker nije pitao o podrijeklu novca (ni banka) kada sam fundao racun. Isto tako nikada nisam imao problema taj novac micati iz jedne u drugu instituciju.
Najmanje regulirane su kripto exchanges ali buduci da zele opstati na trzistu polako i oni stezu remen te su primorani raditi verifikacije.
kronos88 is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.12.2021., 17:18   #1605
Mene je pitao IBKR i to za relativno sitan iznos, pritom su bili vrlo nesusretljivi pa na kraju nisam ni otvorio račun. Ali to je bilo prije nekoliko godina kad još nisu postojali free brokeri poput Robinhood, Webull, M1,.. u Americi ili T212, Degiro, eToro, itd.. kod nas, danas su navodno mnogo susretljiviji, ali svejedno moraju poštivati zakone i pravilnike. Isto tako ako si u inozemstvu vjerojatno si navikao na to, kao i ostali s kojima surađuješ pa ne bi bio problem ispuniti tražene uvjete.
Frank Knight is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.12.2021., 18:58   #1606
Quote:
Frank Knight kaže: Pogledaj post
Mene je pitao IBKR i to za relativno sitan iznos, pritom su bili vrlo nesusretljivi pa na kraju nisam ni otvorio račun. Ali to je bilo prije nekoliko godina kad još nisu postojali free brokeri poput Robinhood, Webull, M1,.. u Americi ili T212, Degiro, eToro, itd.. kod nas, danas su navodno mnogo susretljiviji, ali svejedno moraju poštivati zakone i pravilnike. Isto tako ako si u inozemstvu vjerojatno si navikao na to, kao i ostali s kojima surađuješ pa ne bi bio problem ispuniti tražene uvjete.

Šta su tražili od tebe ,a da im nisi mogao dokazati??
I zašto bi sada bilo drugačije nego prije nekoliko godina?
I jesi li ti otvorio račun pa zatvorio ili nisi ni otvorio nikako??

A što se tiče tkz. free brokera, oni su free samo u reklami.
U stvarnosti postoji treća strana koja zarađuje na tebi.
Nema free .

Etoro, degiro,Revolut, ti sa njima nisi vlasnik dionica i te dionice ne možeš da prebaciš kod drugog brokera, već imaš udio.
Meni to ne treba.
kripto is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.12.2021., 18:59   #1607
Quote:
kronos88 kaže: Pogledaj post
IBKR u svakoj od svojih podruznica mora poslovati u skladu sa financijskom regulativom u toj regiji. Nikada me do sada ni jedan broker nije pitao o podrijeklu novca (ni banka) kada sam fundao racun. Isto tako nikada nisam imao problema taj novac micati iz jedne u drugu instituciju.
Najmanje regulirane su kripto exchanges ali buduci da zele opstati na trzistu polako i oni stezu remen te su primorani raditi verifikacije.

Hvala
kripto is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.12.2021., 20:13   #1608
Quote:
Šta su tražili od tebe ,a da im nisi mogao dokazati??
I zašto bi sada bilo drugačije nego prije nekoliko godina?
I jesi li ti otvorio račun pa zatvorio ili nisi ni otvorio nikako??

A što se tiče tkz. free brokera, oni su free samo u reklami.
U stvarnosti postoji treća strana koja zarađuje na tebi.
Nema free .

Etoro, degiro,Revolut, ti sa njima nisi vlasnik dionica i te dionice ne možeš da prebaciš kod drugog brokera, već imaš udio.
Meni to ne treba.
Kod IBKR plaćaš $25.000 godišnje ako želiš biti vlasnik dionica, jesi li siguran da to želiš?

Zato jer sad imaju konkurenciju koja ne pita toliko, iz istog razloga su ukinuli mjesečnu naknadu za vođenje računa koja je tad postojala (ili si morao platiti taj iznos kroz naknade), minimalnu uplatu $10.000, itd.

Npr. traže te platne liste, ti im kažeš da si trenutno nazaposlen, pa te pitaju od čega živiš, kako plaćaš režije i hranu. Što bi im ti rekao?

Ja sam rekao od ostavine, pa su me tražili i rješenje o ostavini, a u njoj se navode brojevi računa, ali ne i iznos, pa ne prolazi. Iako sam radio u to vrijeme, ali u dogovoru s poslodavcem pola plaće je išlo na ruke. Kako mi je netko rekao da je imao problem s otvaranjem računa jer je priložio plaću od 600-700eur neto mjesečno, htio sam izbjeći da se moram zajebavat kako im dokazat da se u Hr živi s 600-700eur mjesečno.

Kao izvor sredstava sam naveo prodaju nekretnine jer mi je to izgledalo najlakše (nekretnina je na moje ime, sve glatko i čisto), priložio ugovor o kupoprodaji itd. Tražili su da im dokažem da je to bila moja nekretnina, što sam i napravio, priložio vlasnički list i dao link i na katastar tj. objasnio na engleskom kako ga mogu naći. Tražili su izlist bankovnog računa u kojem se vidi da je novac sjeo na moj račun. Tražili su kontakt kupca, što je nezgodno jer je prošlo par godina, pa ne znam zašto bi čuvao telefonski broj istog, ali sam i to našao i priložio. Svejedno im nije bilo dovoljno pa su se vratili na platne liste, da pošaljem posljednje koje imam, tad mi je pukao film pa sam rekao da me izbrišu iz baze podataka, ne želim imat račun kod njih. S tim da se radilo o minimalnom iznosu koji se mogao uplatiti, $10k. T212 te pita ako uplatiš $100k +, ne znam, možda pitaju i za manje, ali sigurno nisu za 10k, tj. bar mene nisu. Poslao sam im isti mail koji sam slao ibkr (i prt scr u kojem se vidi da je uplata sjela na moj račun itd), nakon 2 dana su se zahvalili i to je to.
Frank Knight is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.12.2021., 21:26   #1609
Fala za iskustvo i fakat su te zajebavati.

Nevjerojatno.

Krimos si pa ti dokaži da nisi. To je njihov moto.
kripto is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.12.2021., 21:36   #1610
Samo što trading212 ima skrbnički 0.7% što je više nego ZABA koja ima 0,25%.
kripto is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.12.2021., 21:56   #1611
Nemam problem s dokazivanjem, dapače, nek stisnu one koji su zaista stekli novac kriminalnim putem, razne Kovačeviće i sl. (ili kako se već zove onaj iz janafa), ali trebaju se malo prilagoditi sredini s kojom posluju. Traženje kontakta kupca kojem si prodao nekretninu prije više godina je bezveze. Posebno ako nemaju agenta koji govori hrvatski, zašto bi kupac trebao znati engleski. Ne znam, možda im treba samo formalno, nisam ni ja zvao kupca i pitao jesu li ga zvali. Isto tako ne treba lagat, jer te uhvate pa postoji realna šansa da ti zaista neće otvorit račun.

Kakav skrbnički na t212? Nema toga.

0.7% je provizija ako uplaćuješ karticom nakon 2000, što je i očekivano jer i oni moraju platiti proviziju banci. Na uplatu transferom nema naknade (npr. zabi ni ne možeš uplatiti drukčije).
Frank Knight is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.12.2021., 22:11   #1612
Quote:
Kod IBKR plaćaš $25.000 godišnje ako želiš biti vlasnik dionica, jesi li siguran da to želiš?

Zato jer sad imaju konkurenciju koja ne pita toliko, iz istog razloga su ukinuli mjesečnu naknadu za vođenje računa koja je tad postojala (ili si morao platiti taj iznos kroz naknade), minimalnu uplatu $10.000, itd.

Npr. traže te platne liste, ti im kažeš da si trenutno nazaposlen, pa te pitaju od čega živiš, kako plaćaš režije i hranu. Što bi im ti rekao?

Ja sam rekao od ostavine, pa su me tražili i rješenje o ostavini, a u njoj se navode brojevi računa, ali ne i iznos, pa ne prolazi. Iako sam radio u to vrijeme, ali u dogovoru s poslodavcem pola plaće je išlo na ruke. Kako mi je netko rekao da je imao problem s otvaranjem računa jer je priložio plaću od 600-700eur neto mjesečno, htio sam izbjeći da se moram zajebavat kako im dokazat da se u Hr živi s 600-700eur mjesečno.

Kao izvor sredstava sam naveo prodaju nekretnine jer mi je to izgledalo najlakše (nekretnina je na moje ime, sve glatko i čisto), priložio ugovor o kupoprodaji itd. Tražili su da im dokažem da je to bila moja nekretnina, što sam i napravio, priložio vlasnički list i dao link i na katastar tj. objasnio na engleskom kako ga mogu naći. Tražili su izlist bankovnog računa u kojem se vidi da je novac sjeo na moj račun. Tražili su kontakt kupca, što je nezgodno jer je prošlo par godina, pa ne znam zašto bi čuvao telefonski broj istog, ali sam i to našao i priložio. Svejedno im nije bilo dovoljno pa su se vratili na platne liste, da pošaljem posljednje koje imam, tad mi je pukao film pa sam rekao da me izbrišu iz baze podataka, ne želim imat račun kod njih. S tim da se radilo o minimalnom iznosu koji se mogao uplatiti, $10k. T212 te pita ako uplatiš $100k +, ne znam, možda pitaju i za manje, ali sigurno nisu za 10k, tj. bar mene nisu. Poslao sam im isti mail koji sam slao ibkr (i prt scr u kojem se vidi da je uplata sjela na moj račun itd), nakon 2 dana su se zahvalili i to je to.
Uh,nikad čuo da je netko imao toliko problema kod njih,ja sam otvorio davno,prije skoro 10 godina,a nasrao sam svašta,skoro da sam Todorić .tako mi savjetovali iskusniji,za svaki slučaj,i mislim da to nije do njih,SEC je tražio dokaz da si možeš priuštiti eventualni gubitak.
Nisam ništa slao,samo dokaze državljanstva i sl.
Nikad problema sa njima nakon otvaranja.
Greška ti je bila što si napisao da si nezaposlen,sve bi bilo ok da si to prešutio.
Old 17.12.2021., 22:53   #1613
Quote:
torente33 kaže: Pogledaj post
Uh,nikad čuo da je netko imao toliko problema kod njih,ja sam otvorio davno,prije skoro 10 godina,a nasrao sam svašta,skoro da sam Todorić .tako mi savjetovali iskusniji,za svaki slučaj,i mislim da to nije do njih,SEC je tražio dokaz da si možeš priuštiti eventualni gubitak.
Greška ti je bila što si napisao da si nezaposlen,sve bi bilo ok da si to prešutio.
Upravo to - IBKR mora ispostovati sto mu financijska regulativa kaze - postoje algoritmi koji moraju biti zadovoljeni te ukoliko ne odskaces (cak i bez ikakvih dodatnih dokaza otvaranje racuna je jednostavno).
IBKR je javna tvrtka koja trguje na am. burzi - ne mogu si priustiti ne pridrzavanje zakona i regulativa jer incace nemaju licencu za poslovanje na tome podrucju - zato i otvaraju sestrinske kompanije kako bi se mogli prilagoditi specijalnim zahtjevima te isto tako neke instrumenti/radnje koji su mi bili dostupni u IBKR Australia nisu u IBKR Europe i obrnuto. Na kraju dana isprobao sam hrpu brokera i niti jedan nema - brzinu i kvalitetu, cijene i raspon instrumenata, integraciju sa third party api i sigurnost kao IBKR - svi specijaliziraju ili imaju nesto bolje ili lose ali im nedostaje kompletan paket koji nudi IBKR te iskreno ne znam puno trejdera koje se profesionalno bave aktivnim trejdanje a da nemaju racun u IBKR. Ukoliko si investitor onda ove prednosti nisu toliko vazne
kronos88 is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.12.2021., 23:04   #1614
-Kako čes napisati ljudima da si zaposlen ako nisi, pa uvijek te mogu tražiti dokaz, ugovor o radu, isl.
kripto is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.12.2021., 23:07   #1615
Quote:
Nemam problem s dokazivanjem, dapače, nek stisnu one koji su zaista stekli novac kriminalnim putem, razne Kovačeviće i sl. (ili kako se već zove onaj iz janafa), ali trebaju se malo prilagoditi sredini s kojom posluju. Traženje kontakta kupca kojem si prodao nekretninu prije više godina je bezveze. Posebno ako nemaju agenta koji govori hrvatski, zašto bi kupac trebao znati engleski. Ne znam, možda im treba samo formalno, nisam ni ja zvao kupca i pitao jesu li ga zvali. Isto tako ne treba lagat, jer te uhvate pa postoji realna šansa da ti zaista neće otvorit račun.

Kakav skrbnički na t212? Nema toga.

0.7% je provizija ako uplaćuješ karticom nakon 2000, što je i očekivano jer i oni moraju platiti proviziju banci. Na uplatu transferom nema naknade (npr. zabi ni ne možeš uplatiti drukčije).

Ovo zadnje.
Pa uplaćuješ online sa tekućeg ili Revoluta?? Kako karticom??
Ako imam na njihovom brokerskom računu više od 2000€, znači da plaćam 0,7% ili ne ???
kripto is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.12.2021., 23:16   #1616
Quote:
torente33 kaže: Pogledaj post
Pitali su, da sam rekao da ne želim odgovoriti sumnjam da bi bilo bolje.

Vjerujem da bi ga sad mogao otvoriti bez problema, iako je možda bolje da ga ne otvaram, ibkr ima margin i opcije.

Quote:
Ovo zadnje.
Pa uplaćuješ online sa tekućeg ili Revoluta?? Kako karticom??
Ako imam na njihovom brokerskom računu više od 2000€, znači da plaćam 0,7% ili ne ???
Karticom uplatiš isto kao da kupuješ nešto na ebayu ili npr. odjeću u nekom online shopu, upišeš broj kartice, datum isteka i cvc. Na taj način možeš uplatiti 2000 bez naknade, kad pređeš plaćaš 0.7%. Ja sam tek nedavno ispucao tih 2000 jer veće uplate radim bankovnim transferom, karticom ako ostane nešto viška na tekućem pa prebacim, ali to nije bilo tako često. Kune ne mogu slat bankovnim transferom iz Hr na revolut, samo karticom, a tu postoji limit, najčešće je 10t kn i možeš ga povećat na 30t kn.

Ja to radim s revoluta jer mi je povoljniji tečaj (iz eur u usd), s deviznog u Hr prebacim na revolut (našoj banci platim 2kn u eur), s revoluta na t212 bez provizije jer imam premium account. Na tu transakciju mi nisu uzeli proviziju, iako teoretski postoji šansa (to uvijek navedu, da ne mogu garantirati za proviziju banke posrednika). Novac iz revoluta (Litva) do T212 UK stigne za par minuta, ali na račun t212 pa ga oni na temelju tvog ref num za cca. 24h rasporede na tvoj. Možeš poslat mail t212 pa to naprave i ranije tj. ima sučelje. Ja sam se ranije registrirao pa sam pod UK, možda bi budeš u EU odnosno ciparskoj filijali t212. Ne znam da li uopće primaju nove klijente, cca. godinu dana su zatvorili nove registracije. T212 posluje preko IBKR, dionice su na IBKR računu.

Na raznim forumima su se javljali ljudi kojima je revolut blokirao sredstva i to bi trajalo mjesecima, kod nekih vjerojatno još traje, ja s revolutom nisam imao problema, ništa nisu pitali. Ali se držim pravila, šaljem novac isključivo s svog računa.
Frank Knight is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.12.2021., 23:48   #1617
- Bankovnim transferom ??
Znači odem u banku i oni za mene prebace??
I za to se ne naplaćuje 0,7% ?
Ne kužim.

10.000 kn mogu na Revolut da prebacim bez da mi blokiraju račun ???
Točno ili ne?
kripto is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2021., 00:10   #1618
Ne, bankovnim transferom tj. swift doznakom s Revoluta na t212, klikneš pošalji, pa računi i tamo upišeš podatke koje ti je dao t212, IBAN, BIC/SWIFT, naziv banke, adresu te obvezno svoj reference num u opis plaćanja. Revolut inače naplaćuje swift doznake 5usd, ja imam jednu besplatno jer plaćam premium account.

Tj. ja tako radim jer mi je račun u T212 u dolarima, ako tvoj bude u eur, a imaš eur u Hr, onda možeš i deviznom doznakom iz svoje banke, samo mislim da ti je devizna doznaka jeftinija ako je odradiš online. To spada pod međunarodna plaćanja, ali postoji šansa da kod mene nije isto kao kod tebe, npr. ako si ti u ciparskoj filijali ili imaš račun u usd.
Frank Knight is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2021., 00:40   #1619
Znači swift transfer izabrati na aplikaciji i to je onda bankovni transfer. Nisam znao.

A šta misliš za IBKR. Pokušao bih kod njih da otvorim račun, nemam reguliran posao tj. ugovor o radu, i kako su mi veče šanse da me prime.
Ne smijem da stavim da sam nezaposlen ili....
kripto is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2021., 06:26   #1620
Quote:
Znači swift transfer izabrati na aplikaciji i to je onda bankovni transfer. Nisam znao.

A šta misliš za IBKR. Pokušao bih kod njih da otvorim račun, nemam reguliran posao tj. ugovor o radu, i kako su mi veče šanse da me prime.
Ne smijem da stavim da sam nezaposlen ili....
Trebaš lagati.
Pretpostavljam da nemaš puno love, pa te neće ništa pitati.
Problem može nastati ako uplatiš recimo 50k eura, pa te pitaju porijeklo.

Ako je par tisuća u pitanju nemaš brige.
mendi is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 18:41.