Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 30.05.2022., 14:25   #1481
Ja imam 50×23...nisam si uspio naći širu...
Meni bi idealno bilo 60×40.

A napravio sam si i od granita ploču,točno po dimenzijama roštilja,izvadim rešetke,ubacim nju.
5cm debljine,urezao okolo 5mm širok,10mm dubok kanalić...poslije mi klesar pokazao kako je sebi ufrezao sredinu,da mu ostane viši rub,sad je u planu takva izrada,a ovu ću proslijediti puncu.
stanky069 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2022., 15:21   #1482
Ako vam pašu dimenzije i to što su emajlirane....
Ima ih svuda, i nisu ni skupe.
http://www.plamen.hr/en/Proizvodi/4
farfan is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2022., 17:06   #1483
Quote:
Nameless One kaže: Pogledaj post
Bok svima, trebam preporuku za plinski roštilj za na balkon. Cijena do 1000eur, da je što kvalitetniji, samostojeći i da ima pomoćno kuhalo sa strane. I što dužu garanciju.

Hvala
Itko ako može dat savjet?
The other day, I stubbed my toe and took it out on the dog. And two weeks ago, I ran out of vanilla ice cream and struck my wife. Then I find out my wife's been dead for six years. Who the hell did I hit?
Nameless One is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2022., 17:34   #1484
Quote:
Uplaseni kaže: Pogledaj post
Roštilj je manji, ali taman za naše potrebe.

Poslano s mog Samsung S21 Ultra koristeći Tapatalk
Ovaj nije okrugli, pa taktika okretanja ne pali.
Prema mom iskustvu rekao bih da ti roštilji imaju previsoko postavljenu rešetku iznad žara za klasično roštiljanje, pa zato stalno bukta vatra.
Meni je trebalo dosta (zagorelih roštilja) da skužim kako ispeći a da nema crnoga, a i dalje mi je najbolje na klasičnoj rešetki par cm iznad žara..
Kaj da ti kažem, igraj se i vježbaj.. a svakako probaj peći nešto na indirektnoj vatri, za to su takvi roštilji sa poklopcem najbolji
Quote:
Nameless One kaže: Pogledaj post
Itko ako može dat savjet?
Baci oko u Lesninu, izvadi Lesnina card i dobit ćeš još 15% popusta, akcija trenutno.

Ako imaš kešovine, imaš na njuškalu trenutno par Napoleonovih novih, koji su koštali 5.700, za 1.000-1.500 manje.

A imaš i bbq hot yard ekipu koja te može savjetovati u vezi kupovine.
Old 30.05.2022., 18:33   #1485
Pozdrav,
ne znam dali na pravom mjestu pitam...naime htio bih si kupiti cijeli set za kotlovinu i tanjur i ložište. Na šta treba obratiti pažnju(gledao sam one iz pevexa od limarije sebastjan). Jel to kvalitetno,ima li tko takav? Uzeo bi tanjur promjera 70 cm i plamenik (jačina oko 10). Koristio bi se bi se par puta godišnje. Hvala
biankoneri is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2022., 00:49   #1486
Quote:
Buraz kaže: Pogledaj post
Ovaj nije okrugli, pa taktika okretanja ne pali.
Prema mom iskustvu rekao bih da ti roštilji imaju previsoko postavljenu rešetku iznad žara za klasično roštiljanje, pa zato stalno bukta vatra.
Ovaj roštilj ima podesivu rešetku iznad žara. Ja postavljam žar (ugljen) da bude što dalje od rešetke jer ako se zapali, manje će meso izgorjeti. Ili griješim?

Quote:
Kaj da ti kažem, igraj se i vježbaj.. a svakako probaj peći nešto na indirektnoj vatri, za to su takvi roštilji sa poklopcem najbolji
Ne kužim što ti znači peći na indirektnoj vatri? Please, pojasni.
Uplaseni is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2022., 06:25   #1487
Quote:
Ovaj roštilj ima podesivu rešetku iznad žara. Ja postavljam žar (ugljen) da bude što dalje od rešetke jer ako se zapali, manje će meso izgorjeti. Ili griješim?
Rekao bih da je obrnuto, da bi rešetka trebala biti što niže. Barem prema mom iskustvu.
Stvari koje još pomažu da se ne zapali kada otvoriš poklopac je ako zatvoriš donji dotok zraka prije otvaranja poklopca.

Quote:

Ne kužim što ti znači peći na indirektnoj vatri? Please, pojasni.
To je ono kada žar staviš na pola roštilja, a na drugoj polovici gdje žara nema staviš komad mesa koji pečeš, i tako ga možeš ispeći do kraja jer kada zatvoriš roštilj i ostaviš ga tako, unutra se razvije poprilična temperatura, koja opet ovisi o količini zapaljenog ugljena, i otvorenosti otvora za zrak.
Googlaj malo, ima hrpa svega o tome.
Old 31.05.2022., 11:01   #1488
Quote:
biankoneri kaže: Pogledaj post
Pozdrav,
ne znam dali na pravom mjestu pitam...naime htio bih si kupiti cijeli set za kotlovinu i tanjur i ložište. Na šta treba obratiti pažnju(gledao sam one iz pevexa od limarije sebastjan). Jel to kvalitetno,ima li tko takav? Uzeo bi tanjur promjera 70 cm i plamenik (jačina oko 10). Koristio bi se bi se par puta godišnje. Hvala
Imam ja i zadovoljan sam. U sam kotao mi taman stane kroz onaj otvor plamenik pa ne moram svaki pta skidati šlauh s plamenika a tanjur je kvalitetan. Sam lim kučišta nije nešto ali bolji mi niti ne treba obzirom da mi ne pada na pamet kuriti drva u njemu. Ne znam koliki je moj kotao ali ja sam uzeo najveći koji ima. Ježi ga... na velikom tanjuru ide i malo i puno a na malom bogami ne ide puno.

“Religion was invented when the first con man met the first fool.” Mark Twain
kumek is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2022., 11:10   #1489
Meni se manje pali ako je žar što više,tj bliže rešetki,kontam da onda ima manje zraka koji cirkulira između mesa i žara....

Ali imam pokraj špricu za cvijeće,pa ako se ipak zapali,pošpricam malo vodom i to je to.

Imao sam prije okrugli,70cm promjera,s njim sam uvijek imao problema,čim skinem poklopac,zapali se mast...kod njega je bila žar dosta nisko u odnosu na rešetku,a nije se mogla ni rešetka spustiti niti žar podići.

Za indirektno pečenje ti je kolega objasnio,ja često veće komade tako dimim/pečem...žar na jednu polovicu roštilja,i spustim ju skroz dolje,meso na drugu i zatvorim sve,nek se polako peče.
Temperatura se lijepo digne,dim se uvuče u meso,a meso se peče kao u pećnici.

Znam tako nekad polovicu ili četvrt manjeg praseta peći...pred kraj raširim žar po cijelom roštilju i još zapečem meso malo.
Bude za prste polizati.
stanky069 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2022., 13:33   #1490
I ja zatvorim sve protoke zraka (imam po jedan na svakoj strani), spustim poklopac, zrak ne cirkulira i svejedno se zapali.
Vjerujem da bez obzira na visinu ugljena, on će se zapaliti jer mast padne na užareni ugljen i krene vatra.
Jedino da uzmem onu rešetku s kanalima kroz koju ne pada mast, ali...

Poslano s mog Samsung S21 Ultra koristeći Tapatalk
Uplaseni is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2022., 18:12   #1491
Za grilanje, što je žar bolja i bliže, brže će se ispeći i manje će biti vatre.

Ako je temperatura niža, meso se sporije peče, ali mast se svejedno topi. Više masti iscuri i više se zapali.
Sheshirdzhija is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2022., 20:05   #1492
Quote:
kumek kaže: Pogledaj post
Imam ja i zadovoljan sam. U sam kotao mi taman stane kroz onaj otvor plamenik pa ne moram svaki pta skidati šlauh s plamenika a tanjur je kvalitetan. Sam lim kučišta nije nešto ali bolji mi niti ne treba obzirom da mi ne pada na pamet kuriti drva u njemu. Ne znam koliki je moj kotao ali ja sam uzeo najveći koji ima. Ježi ga... na velikom tanjuru ide i malo i puno a na malom bogami ne ide puno.
Hvala na informacijama. Ja bi uzeo 70 cm promjer. Mislim da je to dosta za cca 10 ljudi. Možeš mi reći koja ti je jačina plamenika?
biankoneri is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.06.2022., 15:20   #1493
Quote:
biankoneri kaže: Pogledaj post
Hvala na informacijama. Ja bi uzeo 70 cm promjer. Mislim da je to dosta za cca 10 ljudi. Možeš mi reći koja ti je jačina plamenika?
Hmmm, nemam pojma....ne znam niti kako da to provjerim.

kumek is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.06.2022., 21:31   #1494
Bilo koji plamenik je dobar za kotlovinu. Ja imam nekog najjeftinijeg a i njega moram staviti na slabi plamen jer inače bu crnilo.
Old 03.06.2022., 07:13   #1495
Meni su rekli da treba onu rupu na početku plamenika ostaviti otvorenu, a ne prekriti sa limom, da onda ne bude crnila na bilo kojem plamenu.
Nisam još oprobao.
Old 03.06.2022., 08:48   #1496
Quote:
Meni su rekli da treba onu rupu na početku plamenika ostaviti otvorenu, a ne prekriti sa limom, da onda ne bude crnila na bilo kojem plamenu.
Nisam još oprobao.
Ta "rupa" ti je regulator zraka. Boja plamena (temperatura) ovisi o omjeru zraka i plina. Ako je taj omjer idealan tad sva količina plina sagorijeva i dobiješ najvišu temperaturu. To znači da sav plin odlazi u CO2 i nema čađe (takav se plamen kolokvijalno zove oksidacijski jer se ugljik iz plina oksidira do oksidacijskog stanja 4+). Boja takvog plamena je plavkasta do prozirna. Ako staviš previše zraka ugasit će se. Ako staviš premalo, imaš žuti plamen koji ostavlja čađu. Taj plamen i leluja pa se lako ugasi. Dakle ako prekriješ limom sigurno će čađiti (takav plamen se naziva redukcijski jer ugljik reducira svoje oksidacijsko stanje na oksidacijski broj 0 (čađa). Moraš naći dobar omjer između količine plina koji si pustio i prekrivenosti otvora. Moj ti je savjet da prvo otvoriš lim na recimo trećinu, pustiš plin, upališ i reguliraš visinu plamena pomoću plinskog ventila. Kad ti se visina plamena čini idealnom tad s prstenom narihtaš da ti ne čađi a i da temperatura ne bude previsoka. Kad to jednom narihtaš onda uvijek možeš malo pojačati ili smanjiti plin a da ti se ne ugasi. Ak radiš vani i ima dosta vjetra, zaštiti nečime onaj kotao gdi je plamenik da ti vjetar ne gasi. Kotlovina ide na relativno nisku temperaturu pa vjetar lako ugasi takav mali plamen.
I hope it helps.

kumek is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2022., 22:35   #1497
E, to, Hvala sada mi je puno jasnije.

Ja sam to uvijek držao zatvoreno, i čađilo je na kvadrat.
U uputama plamenika nisam našao uopće ikakvo objašnjenje u vezi toga, pa sam zaključio da mora biti zatvoreno da ne curi plin
Old 04.06.2022., 09:15   #1498
Ja sam mislio na crnilo od mesa zbog previsoke temperature ;-)
Otvor za zrak na plameniku si naravno svatko mora sebi podesiti na optimum.
Old 11.06.2022., 13:30   #1499
http://www.plamen.hr/en/Proizvod/48

Višak mi je pa ako ima zainteresiranih dajem ga u pola cijene. Sl. Brod
Vrlo kvalitetna izrada, debeli lim, gusana emajlirana rešetka s kanalicama, fi 50
Ziiky is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.06.2022., 22:29   #1500
Pozdrav,

nabavio sam si Weber Kettle i danas je bila proba. Sve je ispalo super osim rebarca.

Do sada sam ih jeo s klasičnog roštilja na drva - u rešetku i zapeći dok se ne ocijede.

Danas sam ih probao malo duže na indirektnoj vatri. Gorivo su bili briketi sa komadićima jabuke za dim. Temp je bila oko 120C i tu sam ih držao oko sat vremena. Nakon toga sam ih pošpricao sokom od jabuke i vodom i stavio ih u foliju na pola sata. Na kraju sam ih izvadio iz folije, namazao BBQ umakom i ostavio 10tak min da se zapeče.

Problem je što su mi imala podosta "kuhani" okus, kao da jedem buncek. Nije bilo onog finog BBQ šmeka iznutra.

Rebra su bila ista kao i uvijek - iz Lidla marinirana. Znam da je možda sat vremena - 30min - 10min malo prekratko za slow smoking, ali ne vidim što bih promijenio da dobije taj BBQ šmek...
Sasha2807 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:24.