Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje

Stanovanje Gdje i kako stanujete, i kako uopće doći do vlastita stana
Podforumi: Vrt, Sam svoj majstor, Interijeri

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 28.07.2022., 22:42   #9601
Eto pošto sam se raspitivao o Hyundai klimama, a nije baš bilo odgovora, pa da pomognem drugima. Naime kupio sam Hyundai Elite inverter 2.6kw, kao srednja klasa dobra za grijanje, i čitao po webu kako je Hyundai uložio u neke svoje top kompresore i tehnologiji, mogu reći da je to kako bi jedan moj kolega s posla rekao "kompić, sve ti je to pušenje banane". E pa izgleda da je tako. Hyundai je Midea, eto slike tko ne vjeruje...

https://imgur.com/a/E2gai59
lovro2008 is offline  
Old 28.07.2022., 23:46   #9602
Evo još malo o Hyundaiju.
Metodom informatičke forenzike našao sam na Poljskoj stranici jedan model koji se kod nas ne prodaje, a iz serije Silent je:
https://hyundai-hvac.pl/produkt/klim...yundai-silent/
Tu oni tvrde da su u toj seriji ugrađeni kompresori Panasonic i Sanyo:
(ovo se lako razumije, 10 godina rada bez kvarova, kompresor)
Klimatyzatory Hyundai zostały wyposażone w wysoko wydajne i energooszczędne sprężarki DC Inverter renomowanych japońskich producentów Sanyo oraz Panasonic. Wysoka jakość wykonania oraz redukcja głośności sprężarek, wydłużają żywotność pracy nawet do 10 lat bezawaryjnego działania.

Isto tako sam našao i prilično detaljan Service manual za taj model
https://hyundai-hvac.pl/wp-content/u...dai_silent.pdf

gdje postoje i točne oznake za kompresor, npr u 3,5kW ide C-1RZ110H3AAF proizvođača
ELECTROMECHANICAL (SHENYANG)
SANYO REFRIGERATION
EQUIPMENT CO.,LTD.

U jačim modelima nalazi se 9RD160ZAA21 proizvođača
Panasonic Wanbao Appliances
Compressor(guangzhou)
CO.,LTD./panasonic

Ono što je zanimljivo za taj model je da nema funkciju "follow me" nego "I feel" što bi značilo da se proizvodi u pogonima Greea?
Po meni je moguće da Hyundai stvarno "proizvodi" i u Midei i Greeu ali po svojim specifikacijama.
Nažalost, za Hrvatske modele nisam do sada uspio naći nikakve korisne podatke na netu.
laguna808 is offline  
Old 29.07.2022., 02:56   #9603
Kupio sam Panasonic Etherea Klimu 3.5kw. Monter dolazi vec drugi put u tri tjedna. Prvi put nisu zavrsili posao ostavili rupe i jos stosta nebitno za temu.

Dolaskom drugi put pali klimu na hladjenje i gasi odspaja cijevi. Ugradjuje odgovarajuce nosace. Cuje se sistanje iz vanjske jedinice nesto sarafi kaze ispuhuje zrak iz cijevi i kaze gotovo. Bez manometra bez pumpe.

Što mislite o ovakvim monterima i poslu? Je li to ispravna montaza? Radi se o R32 plinu. Kako ce ta klima raditi.

Hoce li takva montaza bez vakumiranja utjecati na trajnost i učinkovitost? Klima je A+++ preko 8000 kn. Što napraviti?

Zadnje uređivanje AndreaDoria : 29.07.2022. at 03:03. Reason: Nadopuna
AndreaDoria is offline  
Old 29.07.2022., 06:53   #9604
Quote:
front kaže: Pogledaj post
Obično ljudi ne koriste pa da pitam reda radi
RazneStvari is offline  
Old 29.07.2022., 07:48   #9605
Nevjerojatno je da i dan danas monteri odzračuju klime i tvrde da je to ok.
Ja osobno bi takvog sterao u pizdu materinu.
A da je slučajno tako ugradio klimu dok mene nije bilo doma, natjerao bi ga da je skine s zida i plati novu klimu, a ovu nek si nosi i prodaje dalje.
farfan is offline  
Old 29.07.2022., 08:34   #9606
Quote:
AndreaDoria kaže: Pogledaj post
Cuje se sistanje iz vanjske jedinice nesto sarafi kaze ispuhuje zrak iz cijevi i kaze gotovo. Bez manometra bez pumpe.

Što mislite o ovakvim monterima i poslu? Je li to ispravna montaza? Radi se o R32 plinu. Kako ce ta klima raditi.

Hoce li takva montaza bez vakumiranja utjecati na trajnost i učinkovitost? Klima je A+++ preko 8000 kn. Što napraviti?
Klima će vjerojatno raditi ali njena instalacija nije bila napravljena prema proizvođačkim uputama. U installation manualu lijepo piše da se klima treba vakumirati, piše na koliki potlak, koliko dugo i s kojim alatom.
Ne piše to bez veze.
Dodatno, klima je prednapunjena plinom koji je dovoljan za određenu duljinu instalacije, obično 5m. Ako ti je instalacija kratka onda ispuhivanje male količine plina nije kritično ali ako ti je instalacija blizu granične onda osim što nije propisno vakumirana postoji i mogućnost da imaš manje plina u sustavu nego što je proizvođač propisao.
Na hlađenju će vjerojatno dobro raditi jer je to manje zahtjevni dio, a kako će biti na grijanju to ćeš znati tek za 3 mjeseca...

Poslano sa mog SM-G991B koristeći Tapatalk
laguna808 is offline  
Old 29.07.2022., 12:58   #9607
Pozdrav. Ja imam klimu staru 20 godina, žnj marka, Americool. Već neko vrijeme me zeza, kad ju upalim, ne počne odmah hladiti nego nakon desetak minuta, čuje se zvuk kad se upali, radi malo, hladi pa prestane, nastavi puhati samo kao ventilator. Pogledali smo unutra, tamo iza filtera, bude sobne temperature i mokra.
Što bi moglo biti u pitanju? Da li se uopće isplati popravljati?
Majstori su jako zauzeti.
Old 29.07.2022., 17:17   #9608
pa nisam siguran koliko ti se isplati davati nekih 500 - 1000 kn za popravak 20 g. stare klime, kad vec za 2000 kn mozes dobiti isto tako neku znj klimu, ali novu
stikla is offline  
Old 29.07.2022., 17:26   #9609
Tako nekako i ja razmišljam.
Imaš preporuku nekih jeftinijih klima, a da su ok? Vidjela sam da Vivax daje 5 godina garancije, dok ostali proizvođači daju 3 godine. Evo ova je 2002 plaćena oko 2500 kn i trajala je 20 godina. Još ona radi, ali kad ona hoce. 😂😂😂
Old 29.07.2022., 17:27   #9610
+1800kn ugradnja

Dobro, vjerojatno manje jer vec ima rupu u zidu al dok plati skidanje stare...tu negdje bude.

Mislim da se isplati dat 200kn servisu da izade na teren i utvrdi kvar. Ako ti je ok ta klima, zadrzi je ako nije preskupo za popravit.
Astral07 is offline  
Old 29.07.2022., 17:45   #9611
Hvala svima na komentarima. Znaci potpuno nestrucno unistena nova klima. E sad da li dat takvom monteru koji montira bez vakumiranja uopce da nadopuni klimu. Sad neki kazu da je klima povukla vlagu iz cijevi u sustav i da vlagu iz ulja prakticno ne moze izvuci. Monter se izvlaci da ce sad nadopunit. Prije odspajanja cijevi klimu je ukljucio doslovno na 10 sekundi u hladjenju iako je radila cijelu noc prije toga. Sistalo je kad je spajao.

Quote:
Kupio sam Panasonic Etherea Klimu 3.5kw. Monter dolazi vec drugi put u tri tjedna. Prvi put nisu zavrsili posao ostavili rupe i jos stosta nebitno za temu.

Dolaskom drugi put pali klimu na hladjenje i gasi odspaja cijevi. Ugradjuje odgovarajuce nosace. Cuje se sistanje iz vanjske jedinice nesto sarafi kaze ispuhuje zrak iz cijevi i kaze gotovo. Bez manometra bez pumpe.

AndreaDoria is offline  
Old 29.07.2022., 17:52   #9612
nema popravaka 20 god starih klima jer se takav refrigerant plin već odavno ne koristi
uzadnjicas is offline  
Old 29.07.2022., 17:54   #9613
Zbilja mi je nevjerojatno da je toliki problem 15 minuta vakumirati, da je to kraj svijeta. Zašarafi vanjsku do kraja, složi do kraja unutarnju, očisti smeće, bilo što i prođe 15 min u hipu, nemaš problema i siguran si da nigdje ne pušta, al baš to je najveći problem
Fitz is offline  
Old 29.07.2022., 18:08   #9614
Quote:
Hvala svima na komentarima. Znaci potpuno nestrucno unistena nova klima. E sad da li dat takvom monteru koji montira bez vakumiranja uopce da nadopuni klimu. Sad neki kazu da je klima povukla vlagu iz cijevi u sustav i da vlagu iz ulja prakticno ne moze izvuci. Monter se izvlaci da ce sad nadopunit. Prije odspajanja cijevi klimu je ukljucio doslovno na 10 sekundi u hladjenju iako je radila cijelu noc prije toga. Sistalo je kad je spajao.
Je li taj monter radio na crno ili na račun? Klima je kupljena skupa s montažom?
anita is offline  
Old 29.07.2022., 18:50   #9615
Panasonic Etherea service manual
https://www.klimakoncept.hr/upload/2...imakoncept.pdf
Sve je opisano u poglavlju 13.3 Refrigerant piping installation • Tools used in services na stranici 63 i dalje.
13.3.1 Required Tools
13.3.2 Tools for R32
13.4 New installation, ...
...
13.6.1 Air purge and gas leak test for new installation (using new refrigerant pipes) using vacuum pump

Tako kaže proizvođač.
Točka
laguna808 is offline  
Old 30.07.2022., 05:29   #9616
Nisam ginekolog, ali mogu da pogledam

Aktivno pratim ovu temu zadnjih godinu dana pa sam htio napisati nekakav sažetak mišljenja I preporuka za ljude koji traže savjet o klimama.

Samo hlađenje će odraditi svaka klima poput Vivaxa.
Rang lista proizvođača :
1. Mitshubishi, Toshiba, Daikin, Fujitsu, Hitachi, Panasonic
2. Samsung, LG,Gree,Midea
3. Haier, Vivax, Korel,Maxxon itd.

Za ozbiljno grijanje ,posebno na kontinentu preporučuju se sljedeći modeli:

Mitsubishi - AP model ili jači/skuplji modeli (LN,Kirgamine ..) .
Svi modeli ispod AP samo za dogrijavanje.

Toshiba - Shorai serija ili Super Daisekai.
Početni model Seiyu vidim nitko ne komentira I ne preporučuje.

Fujitsu – Svi modeli dobro griju, ali preporuka je Super Eco Inverter model.

Ova 3 proizvođača su best buy za grijanje jer imaju I ozbiljnu servisnu podršku I rasprostranjenu mrežu instalatera/servisera u slučaju kvara/problema.

Modeli koje možete uzeti u razmatranje :

Daikin – Odličan ,ali skup. Jer ozbiljno grijanje kreće tek od Perfere koja je preko 12k kuna za 3.5 kw. Sensira ima odlične preporuke za hlađenje I dogrijavanje. Odlična servisna podrška.

Hitachi - Svi modeli dobro griju, ali preporuka je Mokai serija. Slaba servisna podrška, ali imaju ozbiljnog uvoznika pa bi se to moglo promjeniti.

Panasonic – Etherea serija dobro grije , nema iskustava sa ostalim modelima . Slaba servisna podrška.Ja osobno sa Etherom grijem 70m2 kuće u Koprivnici.

Samsung – Wind free Elite Ili Nordic modeli . Forumaš Danio ima Elite I grije stan od 100 m2 u ZG.

Sve ostalo je rizik/avantura bez obzira šta na stranicama proizvođača piše da griju do -20 I imaju 2 grijača vanjske jedinice I nitko vam ih neće preporučiti pokraj desetljećima dokazanih Mitshubishija,Toshibe i Fujitsua.

Okvirna snaga klime potrebna za srednje izolirani prostor (PVC stolarija i termofasada )

Do 20 m2 - 2.5 kW
20-40 m2 – 3.5 kW
40-60 m2 – 4.2 kW
60+ m2 – 5 kW

Za lošije izolirani prostor treba ići stepenicu više sa snagom
Do 20 m2 - 3.5 kW , 20-40 m2 – 4.2 kW itd.

Za prosječan stambeni prostor od 70 do 80 m2 puno bolje rješenje je uzeti jednu 3.5Kw klimu za dnevni I jednu 2.5kW za najudaljeniju sobu, nego samo jedna klima od 5 kW u dnevnom.

Prilikom kupnje klime idealno bi bilo kupiti kod osobe/tvrtke koja će vam klimu I montirati.
Na taj način , u slučaju kvara/problema , izbjegavate međusobno prepucavanje da li je kriv uređaj ili loša montaža. Forumaš Danio odgovara na privatne poruke sa preporukama instalatera za vase područje.

Ako bi moderator mogao ovaj post staviti kao STICKY na prvoj stranici tako da se ne ponavlja 100 puta isto pitanje, niti se ljudima da čitati 500 stranica foruma, niti se forumašima da 300 puta odgovarati zašto Midea nije dobra za grijanje.

Laguna , Danio I ostali slobodno prepravite ovaj post ,ako sam nešto krivo napisao ili izostavio.
Turušlija is offline  
Old 30.07.2022., 11:38   #9617
Ja bi osobno na vrh stavio ME, pa onda ispod njega Daikin, pa onda ove ostale Japance. Uz njih bi i stavio Samsung WindFree i Samsungove multi sustave za koje iskreno mislim da su uz Daikin i ME. Ovo ostalo je ok.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Danio is offline  
Old 30.07.2022., 12:27   #9618
Odlična ideja sa tablicom

Ja bi negdje još nadodao mantru o obaveznom vakumiranju klime
laguna808 is offline  
Old 30.07.2022., 12:34   #9619
Naravno da je Daikin top proizvođač, ali ga stvarno nema smisla preporučivati za grijanje kad je skuplji 20ak posto od Mitsubishi/Toshibe.

Pogotovo jer većina ima budžet do 10 000 kn.

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk
Turušlija is offline  
Old 30.07.2022., 13:05   #9620
Pozdrav, trebao bih preporuku za dual klimu za stan u Zagrebu povrsine 44 kvadrata prvi kat . Na stanu su pvc otvori. Zid debljine 30 Cm od opeke, obicna ili termo zbuka nisam siguran. Izolacija nista posebna u stana iznad trenutno nitko ne zivi. Dnevni boravak povrsine 27 m2, hodnik i wc se nalaze u sredini povrsine oko 7 m2 zajedno i soba 10m2. Mislio sam uzeti nesto od fujitsua. Bitno mi je grijanje pa sam mislio uzeti u dnevnom unutarnju od 4 kw a u sobi mozda 2-2 ipo.
delboy987 is offline  
Zatvorena tema

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:14.