Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > Internet

Internet Sve o internetu, sadržaju i tehnologiji
Podforumi: Web, Web development, Internet biznis, Nove web stranice

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.02.2023., 13:35   #21
A inače satelitski internet se zna smrznuti kad se internet
switcha s jednog satelita na drugi; taj dio nije bas Starlink ispeglao.
A i broj satelita koje imaju nije još ni blizu planiranog broja.

Čisto kao zanimljivosti.
Old 09.02.2023., 14:03   #22
Quote:
vesna_gigi kaže: Pogledaj post
Čekao sam na opremu 6 dana,stiglo sve a naravno da sam odmah instalirao,do sada imao homebox x 3 gdje sam tokom ljeta mučio muku sa max brzinom 40-50mbps po komadu a imam 7 apartmana pa kad se svi spoje jaooo.
Sad na Starlinku na Buri od 110kmh vrti 250-300 down i 35 up, kad je sunce ide preko 300 s time da je 50eur mjesečno a do sad sam plaćao sve 120eur,divota😄
Neka ti je sa srećom. Nemam apartmane, ali znam kako ti je bilo na Homebox-u jer i sam sam proživljavao agoniju, pogotovo u vrijeme korone kada smo svi radili od kuće. U odnosu na optiku STRALINK je za sada skup, ali ako ništa drugo barem su brzine dostojne 21 stoljeća.
miki1hr is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.02.2023., 14:16   #23
Quote:
zvonkotelefonko kaže: Pogledaj post
A inače satelitski internet se zna smrznuti kad se internet
switcha s jednog satelita na drugi; taj dio nije bas Starlink ispeglao.
A i broj satelita koje imaju nije još ni blizu planiranog broja.

Čisto kao zanimljivosti.
Usluga je relativno nova i sigurno će trebati vremena da bude onakva kakva je zamišljena. Što se tiče prekida u komunikaciji, ona ne traje više od par sekundi što korisnik usluge u stvari niti ne primijeti. Na stranicama STRALINK-a dostupan je podatak, kada i u kojim slučajevima usluga može biti nedostupna.

Za mene koji na žalost nemam alternativu iako živim u zoni gdje bi se optika lako mogla provesti, ovo su zanemarivi i prihvatljivi problemi u odnosu na brzinu koju sada imam, a koju sam imao od naših operatera koja je bila na razni 90-tih godina tj. kada se za spajanje na net koristila tel. žica i famozni modem.
miki1hr is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.02.2023., 08:48   #24
Istina, kad nema druge opcije ovo je odlično.
Mislim da je struja ipak minimalan preduvjet, tj bez struje
nije ni moguć satelitski internet, jesam u pravu?
(sori, nisam opet čitao cijelu temu pa je netko možda već i
stavio taj odgovor)
Old 17.02.2023., 09:51   #25
Quote:
Istina, kad nema druge opcije ovo je odlično.
Mislim da je struja ipak minimalan preduvjet, tj bez struje
nije ni moguć satelitski internet, jesam u pravu?
(sori, nisam opet čitao cijelu temu pa je netko možda već i
stavio taj odgovor)
Moram priznati da sam se nasmijao na tvoj upit vezano uz struju. Pa struja je osnovni uvjet za pružanje bilo kakve usluge satelitskog ili zemaljskog pristupa ineternetu.
miki1hr is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.02.2023., 13:55   #26
Da, meni isto nije baš jasan upit vezan za struju. Čak i da ne treba struja za satelitski internet, opet ti treba struja za uređaje koji bi se spajali na njega.
Mephisto is online now  
Odgovori s citatom
Old 25.02.2023., 23:04   #27
Meni JE jasno za struju, ali puno ljudi nije svjesno
da za satelitski internet nije dovoljno imati slatku kolibu na vr' Dinare
Hoću reći da bi za njih satelitski internet trebao početi sa-strujom
Old 26.02.2023., 10:27   #28
Pa dobro, a kako bi napajali uređaje koji bi koristili taj satelitski internet?
Mephisto is online now  
Odgovori s citatom
Old 26.02.2023., 21:32   #29
Quote:
Meni JE jasno za struju, ali puno ljudi nije svjesno
da za satelitski internet nije dovoljno imati slatku kolibu na vr' Dinare
Hoću reći da bi za njih satelitski internet trebao početi sa-strujom
Bez ljutnje, ali ako je tebi jasno, onda meni nije jasno zašto si ovdje postavio takvo pitanje.
miki1hr is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2023., 16:16   #30
Ima li jos koje frisko iskustvo kako stvari stoje sa starlinkom?

Kakva je pouzdanost?

Ako toliko iskesiram, trebalo bi mi biti prilicno pouzdano,
Old 27.02.2023., 20:56   #31
Sjećam se da je netko neki dan sve to opisao, brzine, cijene, ali se čini da je post iznenada nestao.
Ord Mantel is online now  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2023., 21:44   #32
Quote:
Arash's friend kaže: Pogledaj post
Ima li jos koje frisko iskustvo kako stvari stoje sa starlinkom?

Kakva je pouzdanost?

Ako toliko iskesiram, trebalo bi mi biti prilicno pouzdano,
Evo mogu ti ja prenjeti svoja iskustva. STRALINK je kod mene preživio olujno nevrijeme i sada ovaj snijeg za vikend bez da je trepnuo. Zaista za sada radi bez greške. Brzina je konstantno u prosjeku oko 200 Mb/s download, upload varira ali ide oko 30 mb/s. Ping je u prosjeku oko 50 što je za takvu vrstu usluge sasvim solidno.

Jedina mana za sada je što povremeno zna doći do prekida u komunikaciji sa satelitima i to se kod mene dešava u sitne noćne sate, ali taj prekid ne traje više od par sekundi.

Za sada ti mogu potvrditi da je usluga prilično pouzdana.
miki1hr is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2023., 21:47   #33
Quote:
miki1hr kaže: Pogledaj post
Evo mogu ti ja prenjeti svoja iskustva. STRALINK je kod mene preživio olujno nevrijeme i sada ovaj snijeg za vikend bez da je trepnuo. Zaista za sada radi bez greške. Brzina je konstantno u prosjeku oko 200 Mb/s download, upload varira ali ide oko 30 mb/s. Ping je u prosjeku oko 50 što je za takvu vrstu usluge sasvim solidno.

Jedina mana za sada je što povremeno zna doći do prekida u komunikaciji sa satelitima i to se kod mene dešava u sitne noćne sate, ali taj prekid ne traje više od par sekundi.

puno hvala !
Old 27.02.2023., 21:50   #34
Quote:

koristis li ga za video konferencije?
Old 28.02.2023., 11:48   #35
Quote:
Arash's friend kaže: Pogledaj post
koristis li ga za video konferencije?
Na žalost ne, jer nemam potrebe za takvim vidom komunikacije.
miki1hr is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.02.2023., 12:28   #36
Quote:
Na žalost ne, jer nemam potrebe za takvim vidom komunikacije.

nemas za cime zaliti
Old 16.03.2023., 04:42   #37
STARLINK-PITANJA (puno)

Živim u manjem mjestu (selu - 100-tinjak kućanstava) i tehničke mogućnosti za bilo koju mrežu (sve ionako idu preko T-com-a) su očajne - a bolje biti neće u dogledno vrijeme.
Kako mi je posao velikim dijelom vezan uz dobru internet vezu, kako plaćam puno, previše, za malo (t-com magentu cca 30-ak eura - brzine znaju pasti i ispod 1Mbps!), počeo sam razmišljati o Starlinku.
Znam inicijalnu cijenu, cijenu pretplate..., ali:
1. Koliko se uređaja može 'kačiti' (laptopi, mobiteli, kompjutori, video-nadzor, itd...) na taj jedan priključak i rade li svi jednakom brzinom/kvalitetom ili se ona smanjuje povećanjem priključenih uređaja?
2. S obzirom na nemalu cijenu - postoji li mogućnost da se, npr. trojica susjeda dogovorimo i uzmemo jedan priključak koji ćemo koristiti sva trojica (s po 4-5 priključenih uređaja) i je li to legalno? Budući da nas Starlink stoji u tom slučaju manje od bilo kojeg drugog zemaljskog operatera po kućanstvu.
3. Ukoliko mi financijska kalkulacija dozvoli - mogu li Starlink ugovor (i s kim) zaključiti na firmu/udrugu (pa mi cijela priča ide u trošak poslovanja.
4. Jasno mi je da cijeli uređaj (antenu) ne mogu nanašati sa sobom i seljakati kako mi se prohtje - pa me zanima domet (od antene do uređaja).
5. 99% komunikacija obavljam nekim od programa tipa whatsapp, viber, telegram, skype, signal, WeChat..., ali mi je jasno i da trebam nekakav SIM broj. Dakle, mogu li u isti uređaj staviti prepaid SIM nekog operatera, za slučaj da nisam kod kuće u wifi-u, da me netko može nazvati na taj broj i sl.
6. Postoje li tehničke mogućnosti da se spajam nekako na vlastitu Starlink mrežu na daljinu (npr. u Splitu sam ili Berlinu, a antena mi je kod Zagreba)?
Puno pitanja, znam, ali biti ću zahvalan na svakom odgovoru...
Pastis is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.03.2023., 13:23   #38
Quote:

Vidim da imate Starlink, a ja sinoć upravo postavio pregršt pitanja (post iznad), pa ako znate na odgovore na bar neke od njih, bio bih zahvalan.
Pastis is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.03.2023., 16:20   #39
Quote:
Pastis kaže: Pogledaj post
Vidim da imate Starlink, a ja sinoć upravo postavio pregršt pitanja (post iznad), pa ako znate na odgovore na bar neke od njih, bio bih zahvalan.
Mislim da ne moraš imati Starlink za odgovoriti na neka od tvojih pitanja... Evo recimo (1) -
U principu, možeš priključiti bekonačno mnogo uređaja. Ako njihov uređaj i bude na neki način ograničen, ti možeš nabaviti svoj router and priključiti svoje uređaje na njega (dok Starlinkov uređaj koristiš čisto kao izvor interneta - na WAN portu svog routera). U takvoj konfiguraciji Starlinkov uređaj ne bi imao pojma koliko je uređaja priključeno, on bi samo slijepo proslijeđivao ulazne i izlazne pakete.
Što se tiče brzine, ona bi se dijelila na sve korisnike. Kao i voda u stanu: ako potegneš vodu u WC-u, onaj pod tušem te opsuje Nego, šalu na stranu, 200 Mbps je relativno puno, to je dovoljno da 12 korisinika gleda Netflix u UHD rezoluciji, svi u isto vrijeme.
mrad is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.03.2023., 10:14   #40
Quote:
Pastis kaže: Pogledaj post
Probat ću odgovoriti na tvoja pitanja kako slijedi:

1. Koliko se uređaja može 'kačiti' (laptopi, mobiteli, kompjutori, video-nadzor, itd...) na taj jedan priključak i rade li svi jednakom brzinom/kvalitetom ili se ona smanjuje povećanjem priključenih uređaja?

U pravilu nema ograničenja broja uređaj koji se mogu spojiti, a samo ograničenje ovisi o opremi tj. routeru.

2. S obzirom na nemalu cijenu - postoji li mogućnost da se, npr. trojica susjeda dogovorimo i uzmemo jedan priključak koji ćemo koristiti sva trojica (s po 4-5 priključenih uređaja) i je li to legalno? Budući da nas Starlink stoji u tom slučaju manje od bilo kojeg drugog zemaljskog operatera po kućanstvu.

Priključak je registriran isključivo na jednu osobu i adresu što znači da je samo jedna osoba vlasnik priključka. Račun dolazi vlasniku, a sad kako se taj trošak dijeli mislim da STARLINK ne zanima. Plaćanje se vrši putem registrirane kreditne kartice.

3. Ukoliko mi financijska kalkulacija dozvoli - mogu li Starlink ugovor (i s kim) zaključiti na firmu/udrugu (pa mi cijela priča ide u trošak poslovanja.

Na ovo pitanje ne znam odgovor jer ja koristim uslugu "Starlink Residential". Postoji i opcija "Starlink Bussines" koji možda daje odgovor na tvoje pitanje, ali ta usluga je duplo skuplja nego ova prva. Mišljenja sam da ne bi trebalo biti problema "Residential" uslugu koristiti na firmu.

4. Jasno mi je da cijeli uređaj (antenu) ne mogu nanašati sa sobom i seljakati kako mi se prohtje - pa me zanima domet (od antene do uređaja).

Oprema se sastoji od antene, routera i priključnih kablova. Antena se u pravilu postavlja na mjesto koje ima čisti pogled na nebo i jednom kad se postavi više se ne premješta. Antena i router fizički se spajaju s kabelom tako da domet antene nije bitan. Kako to izgleda, kako se spaja i koje su specifikacije opreme imaš na njihovim stranicama https://www.starlink.com/specifications

5. 99% komunikacija obavljam nekim od programa tipa whatsapp, viber, telegram, skype, signal, WeChat..., ali mi je jasno i da trebam nekakav SIM broj. Dakle, mogu li u isti uređaj staviti prepaid SIM nekog operatera, za slučaj da nisam kod kuće u wifi-u, da me netko može nazvati na taj broj i sl.

Ovo pitanje ne razumijem baš najbolje. SIM kartica ti je potrebna za mobilnu mrežu. STARLINK ne koristi nikakvu SIM karticu. Kada postaviš opremu, putem mobilne aplikacije pokreneš samoinstalaciju, antena se automatski podesi, uspostavi vezu sa satelitima i u roku od par minuta imaš pristup internetu. Nakon toga konfiguriraš lokanu mrežu bežičnu ili žičanu i to je to.

6. Postoje li tehničke mogućnosti da se spajam nekako na vlastitu Starlink mrežu na daljinu (npr. u Splitu sam ili Berlinu, a antena mi je kod Zagreba)?

Instalacija opreme kao i postavke tj. konfiguracija odvija se preko mobilne aplikacije. Iskreno, pristup na daljinu putem web-a nisam niti probao jer mi za sada to ne treba, ali najvjerojatnije je moguće. Putem mobilne aplikacije to je moguće.

I na kraju, ako se odlučiš na tu investiciju odmah si naruči i "Ethernet adapter" jer njihov router nema mogućnost žičanog spajanja. Ako ima još nešto što te zanima slobodno pitaj ili pročitaj moje prijašnje postove na tu temu vezano uz brzine samu stabilnost usluge i sl.
miki1hr is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:52.