Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Poduzetništvo, računovodstvo i porezi

Poduzetništvo, računovodstvo i porezi Pokrećemo poduzetništvo u Hrvatskoj - za računovođe i one koji ih trebaju

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 14.06.2023., 16:34   #9221
Quote:
agrarna_reforma kaže: Pogledaj post
Jel postoji još itko poput mene da nije dobio rješenje, tj da još uvijek nije obrađen?
Sada se već počinjem brinuti gdje im je zapelo. Imao sam u prošloj god cca 40.000-50.000 kn napalate preko autorskog ugovora umjetnika (nevezano uz plaću), mislim da bi mi trebali vratiti bar nešto..
Ja nisam dobila...i to nije prvi put, već sam jedne godine išla tamo radi toga...nisu imali objašnjenje zašto nisu odradili...morat ću ih nazvati da vidim što se opet dešava.
crnasilvac is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.06.2023., 10:48   #9222
Ima nas još koji čekamo. Bila sam dva puta u poreznoj i kažu sve je uredu, prijava je unešena i verificirana "samo" još treba proći obrada tj.isplata. Ne znaju zašto se čeka.....imam za povrat ne baš mali iznos.
tamagoci is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.06.2023., 18:37   #9223
Bila sam na muzevoj poreznoj kartici do polovice petog mjeseca i onda počela raditi i sad je muž dobio dug od 255 eura. Zanima me da li je to normalno, jer sam imala pravo biti na njegovoj kartici dok nisam radila. Kad sam počela raditi skinuta sam s njegove kartice. Čemu onda dug
MalaAn is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.06.2023., 18:54   #9224
Ako si u godini zaradila vise od 24.000 kn, ne možeš biti uzdržavani član za tu godinu.
Mephisto is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.06.2023., 18:57   #9225
Quote:
MalaAn kaže: Pogledaj post
Bila sam na muzevoj poreznoj kartici do polovice petog mjeseca i onda počela raditi i sad je muž dobio dug od 255 eura. Zanima me da li je to normalno, jer sam imala pravo biti na njegovoj kartici dok nisam radila. Kad sam počela raditi skinuta sam s njegove kartice. Čemu onda dug
Zato što ste zaradili više od dopuštenog, gleda se cijela godina, ne mjesec za mjesec.
Old 16.06.2023., 19:01   #9226
Ok, sad mi je jasno. Hvala.
Mislila sam da se drugačije gleda na to ako sam prvi početak godine bila uzdržavane član i tek kasnije počela zarađivati.
MalaAn is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.06.2023., 11:04   #9227
Quote:
tamagoci kaže: Pogledaj post
Ima nas još koji čekamo. Bila sam dva puta u poreznoj i kažu sve je uredu, prijava je unešena i verificirana "samo" još treba proći obrada tj.isplata. Ne znaju zašto se čeka.....imam za povrat ne baš mali iznos.
Ja čekam isto već dobar period, nije mi jasno kako uopće idu te isplate. Prošle godine mi je sjelo odmah dan nakon rješenja...
Gen Hand is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.06.2023., 11:12   #9228
Pravilo je da nema pravila.
Coco_Nut is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.06.2023., 11:22   #9229
Quote:
agrarna_reforma kaže: Pogledaj post
Jel postoji još itko poput mene da nije dobio rješenje, tj da još uvijek nije obrađen?
Sada se već počinjem brinuti gdje im je zapelo. Imao sam u prošloj god cca 40.000-50.000 kn napalate preko autorskog ugovora umjetnika (nevezano uz plaću), mislim da bi mi trebali vratiti bar nešto..
Ako si uz taj honorar radio i normalan posao cijelu godinu onda vjerojatno ni nemaš pravo na povrat jer si poreznu olakšicu iskoristio na redovnoj plaći.

Ako barem dio godine nisi radio i nešto drugo preko ugovora o radu onda ćeš dobiti povrat barem dijela plaćenog poreza od honorara.
blaenka is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.06.2023., 10:29   #9230
Quote:
cici1810 kaže: Pogledaj post
Trebao si na ZPP-DOH navesti 01.01-31.12.
Želiš koristiti svih 12 mjeseci na sebe. Firma ti ih je obračunala samo za 7 mjeseci, pa sad moraš tražiti da ti porezna obračuna za svih 12.

Ti si tražio da ti porezna obračuna za ovih drugih pet od osmog do 12. pa je ispalo da ti želiš samo pet mjeseci imati djecu kao olakšicu, a kako ti ih je firma obračunala da za 7 mjeseci, za dva mjeseca za koje "ne želiš" (7-5) moraš doplatiti porez koji nije uplaćen. Sam si zeznuo. Zakaj ne pitaš kad popunjavaš nego misliš da sve znaš.?

Godišnja porezna prijava se radi za cijelu godinu, a ne da mijenjaš dio podataka.
Cici pozdrav, nastavno na tvoj savjet i moj problem koji sam sam krvi tj. ispunio krivo sam ispunio poreznu prijavu danas sam upravo dobio privremeno porezno rjesenje na kucnu adresu.
Uz rješenje sam dobio i uplatnicu na 400eur koje moram platiti što naravno i budem odmah, ali pišem i prigovor budući je došlo greške prvenstveno moje prijave na eporeznoj a onda i nesporazuma u kontaktu sa poreznim referentom koji me zvao nakon prijave poreza gdje smo pogriješili kod datuma.

Zamolio bi tebe a i druge kolege da mi pomognu sa Prigovorom kako bi dobio povrat poreza koji mi pripada za djecu te ovaj povrat plaćenog poreza cca 6000kn ukupno nazad.
Na koji način je najbolje pisati prigovor tj. da li da opišem situaciju koja se točno dogodila jer na ove iznose sa rješenja se ne znam pozvati,,,

u prilogu je pdf poreznog rješenja.
https://easyupload.io/it0x2u

puno hvala svima,
Krotitelj is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.06.2023., 08:43   #9231
Quote:
blaenka kaže: Pogledaj post
Ako si uz taj honorar radio i normalan posao cijelu godinu onda vjerojatno ni nemaš pravo na povrat jer si poreznu olakšicu iskoristio na redovnoj plaći.

Ako barem dio godine nisi radio i nešto drugo preko ugovora o radu onda ćeš dobiti povrat barem dijela plaćenog poreza od honorara.
Hvala na odgovoru. Radio sam cijelu godinu kao zaposlenik sa redovnoom plaćom. Honorar preko plaće je ostvaren u kategoriji autorskog honorara umjetnika.
Zar ne bi u svakom slučaju trebao dobiti nekakvo rješenje iz porezne bez obzira imam li šta povrata ili možda moram nešto nadoplatiti jer mi nije jasno da se svi iznosi baš tako savršeno na kraju ponište?
agrarna_reforma is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.06.2023., 08:47   #9232
Ako nema povrata ni uplate, ne izdaje se rješenje.
Zapravo je za očekivati da se savršeno poklopi, budući da se zna kako se računa, koji su postoci, itd. Ne znam, možda je isplatitelj čak i u prekršaju ako pogrešno izračuna.
Mephisto is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.06.2023., 17:52   #9233
Ima li jos itko da nije dobio rjesenje? Nema ga ni fizicki niti na e gradjani.
crnasilvac is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.06.2023., 06:17   #9234
Quote:
Mephisto kaže: Pogledaj post
Ako si u godini zaradila vise od 24.000 kn, ne možeš biti uzdržavani član za tu godinu.
Što onda sa studentom koji je, na primjer, diplomirao u rujnu, skinut je kao uzdržavani član, odmah se zaposlio i naravno u ostatku godine zaradio preko 24000 kn?

Ako se gleda kalendarska godina, nijedan student ne može u posljednjoj kalendarskoj godini studiranja biti uzdržavani član?!
Lord Byron is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.06.2023., 08:14   #9235
Da, tako ispada.
Mephisto is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.06.2023., 09:03   #9236
Tako je.
tiluriumm is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.06.2023., 11:46   #9237
Tako bih rado upoznao veleuma koji je složio to genijalno pravilo...
Lord Byron is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.06.2023., 12:12   #9238
Pa uvijek su se porezna prava i obveze gledali na razini godine. Zato i npr. imaš pravo na povrat poreza ako nisi radio cijelu godinu, jer tada nisi iskoristio puni osobni odbitak (koji se računa na razini godine).
Mephisto is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.06.2023., 14:47   #9239
Pozdrav, ako netko može reći konkretan odgovor..
Naime, naslijedio sam apartman(stan) na moru koji bi ja naravno kroz koji mjesec prodao jer mi netreba..upoznat sam sa onom situacijom o plaćnju poreza na dohodak (u roku od 2godine ako se proda plaća se porez). Mene sad zanima da li će oni meni 100% naplatiti taj porez ili postoji neka šansa da mi se ne naplati? Ovo je prva nekretina koju bi prodao ikada..
Ili je jednostavno nemoguće to izbjeći ko god da proda steknutu nekretninu u roku od 2 god (tu ne mislim na ono s boravištem/prebivalištem, onaj ko proda više od 3 nekretine u 5god itd..)
77miha7 is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.06.2023., 14:52   #9240
Quote:
crnasilvac kaže: Pogledaj post
Ima li jos itko da nije dobio rjesenje? Nema ga ni fizicki niti na e gradjani.
Ja isto nisam još dobio nikakvo rješenje pa sam neki dan poslo upit.

Danas dobio odgovor:

Poštovani,

Dobili smo obavijest Središnjeg ureda da se kod određenog broja poreznih obveznika pojavila tehnička pogreška u registru poreznih obveznika te

iz tog razloga nisu izdana rješenja. Radi se na otklanjanju pogreške kako bi rješenja mogla biti izdana. Nismo dobili informaciju kada bi to točno moglo biti.
Markop12 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 17:51.