Natrag   Forum.hr > Društvo > Kutak za školarce i studente

Kutak za školarce i studente Sjedni, 1!!!
Podforumi: Državna matura, Osnovne i srednje škole, Fakulteti i visoka učilišta, Upomoć, spašavajte!

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 03.01.2021., 17:54   #61
Quote:
Piggy kaže: Pogledaj post
Ma stvarno, germanistika? Ja sam mislila da je lingvistika prilično teška, a dobro germanistika nije laka no ne djeluje mi kao nešto najteže.
Kod Filozofskog je više stvar u tome što, pogotovo ako studiraš jezike, trebaš jako puno raditi cijeli semestar. Dobiješ zadaću za svaki sat, stalno treba nešto čitat, pisat eseje, seminare. Ne možeš doći na sat i buljit u zid, mada ima i takvih predavanja, al to većinom na prvoj godini. Poznajem dosta germanista i svi spominju sulude količine zadaće npr. imaju nekakve "lektire" tj prevode desetke stranica da bi ih profesorica prozvala da pročitaju samo jedan manji prevedeni dio. Ulupaju tjedne i tjedne u prevođenje, pročitaju taj mini dio i ostalo mogu baciti u vjetar. Tamo se dosta profesori iživljavaju na studentima i navodno da su lektori dosta loši znam ljude koji su rođeni u Njemačkoj, odlično razumiju njemački, imaju rodbinu tamo i aktivno se služe tim jezikom. Vratili se u Hr, upisali neke od najboljih Zg gimnazija, kasnije i germanistiku na FFZG i odustali nakon 2 godine jer jednostavno nisu više mogli pratiti taj tempo. Čula sam par puta da germanistiku nazivaju FER-om Filozofskog

Poslano sa mog SM-J600FN koristeći Tapatalk
zagrepcanka 123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2021., 17:55   #62
Quote:
favorit kaže: Pogledaj post
Meni su rekli da je i latinski jedan od najtežih
Da, i on je isto dosta težak.

Poslano sa mog SM-J600FN koristeći Tapatalk
zagrepcanka 123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2021., 18:21   #63
Quote:
Leica.lea3 kaže: Pogledaj post
Nisam sigurna, gilozofski ili medicinski

Uči li se npr. predmeti koji nemaju veze s smjerom ili su povezani, te koliko otpr. ima predmeta. Što su to semestri te koliko traju/postoji li ljetni praznici ili ne.. kako funkcioniraju kolokviji, što kada se ne prođe? Koliko je posto dovoljno za prolaz.. utječu li ocjene iz srednje na cijenu fakulteta
Quote:
I da npr. 2 ETCS je npr 2 ispita?
Quote:
Treba li se baš završiti 5 godina ili? Koja je razlika ako se završi samo 3 i kada se završi 3+2?
Jedna od glavnih vještina koje student mora posjedovati je sposobnost samostalnog snalaženja i pronalaska informacija.
Nekad ti to treba jer su fakulteti neorganizirani i literatura nedostupna / nedorečena, a nekad jer se na kolegiju od tebe traži da neku temu sama istražiš.

Vidim da si u zadnje vrijeme okupirala pola Kutka za školarce i studente s više desetaka najbanalnijih mogućih pitanja.
Ako si odgovore na gornja pitanja ne možeš sama naći, onda fakultet ni nije za tebe.
eqinor is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2021., 19:54   #64
Koliko otpr. koštaju studenski domovi, te postoje li neki uvjeti za to?
Leica.lea3 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2021., 20:24   #65
Quote:
Koliko otpr. koštaju studenski domovi, te postoje li neki uvjeti za to?
postoje ljudi koji su doslovno plaćeni da odgovaraju na tvoja pitanja - od ljudi u ministarstvu do ljudi u pravnim i studentskim službama pojedinih fakulteta. samo trebaš izguglati njihove mejl adrese i to je to.
Old 08.01.2021., 13:17   #66
Quote:
eqinor kaže: Pogledaj post
Jedna od glavnih vještina koje student mora posjedovati je sposobnost samostalnog snalaženja i pronalaska informacija.

Ako si odgovore na gornja pitanja ne možeš sama naći, onda fakultet ni nije za tebe.
To je istina, ali mislim da je vaznija vjestina sposobnost polaganja ispita. Iako to spada djelomicno u ovo "pronalazenje informacija".

Ja sam na prvoj godini radio gresku sto sam pokusavao nauciti i razumjeti "sve" umjesto da se koncentriram na ono sto se trazi na ispitu.

Za ovo dolje ne bih bio toliko okrutan, danas vlada hiperinflacija diploma, ne samo u Hr nego opcenito u svijetu i ne samo u visokom obrazovanju nego i u najvisem (doktorski i specijalisticki studiji).
Tako da uz malo truda gotovo svatko moze zavrsiti studij pa cak i doktorirati.
bistabil is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.01.2021., 11:32   #67
Quote:
lemonzoo kaže: Pogledaj post
Utječu. Neki fakulteti gledaju prosjek iz srednje pa ako imaš prenizak, morat ćeš plaćati punu cijenu semestra.
Ja sam imao prosjek ispod 3 pa sam prvi semestar plaćao. Gledali su mi se neki predmeti, ocjena maturalnog rada i ukupna ocjena na kraju godine.
WTF, ovo nije aktualno barem 10 godina. Svi koji prvi put upišu faks, osim naravno privatnih i nekih izvanrednih studija kojih nema baš puno, imaju prvu godinu besplatno. Dalje ide po uspjehu (ne ocjenama, već broju položenih ECTS-a) i pravilima fakulteta. Konkretno ako daješ sve u roku (na razini godine) imat ćeš subvenciju ministarstva i nećeš ništa plaćati, a ako ne ide sve redovito, plaćanje ovisi o tome koliko predmeta nisi položio i kakva fakultet ima pravila u tom slučaju.
capttawish is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.07.2023., 16:33   #68
Seminari

Kako izgledaju seminari na faksu i je li ima nausmicnog ispitivanja studenata kao sto je bilo u srednjoj?
Maturant36ica is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.07.2023., 10:19   #69
Ako misliš na seminare kao seminarske radove - dobiješ/sam odrediš temu i pišeš rad, obično na stranici svakog fakulteta postoje upute za pisanje i tamo je objašnjeno koliko stranica rad treba imati, kako se citira i slično, a za sve ostale upute i nedoumice se savjetuješ s profesorom.
Nasumičnog ispitivanja za ocjenu nema.
cokksa is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.07.2023., 10:40   #70
Quote:
Maturant36ica kaže: Pogledaj post
Kako izgledaju seminari na faksu i je li ima nausmicnog ispitivanja studenata kao sto je bilo u srednjoj?
preopćenito pitanje; na nekim studijima ima nasumičnog ispitivanja i redovitih usmenih kolokvija.
poison.Ivy is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.08.2023., 11:32   #71
Quote:
drumforce kaže: Pogledaj post
Mnogo dosadnije i deprimirajuće nego u srednjoj.
+1 na ovo. Faks je predosadan i demotivirajuć.
Loreainte is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.08.2023., 19:52   #72
Quote:
Loreainte kaže: Pogledaj post
+1 na ovo. Faks je predosadan i demotivirajuć.
I nema mu kraja, barem ne u mom slučaju🙃
tina2023 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:32.