|
|
03.01.2021., 17:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2010.
|
Quote:
Piggy kaže:
Ma stvarno, germanistika? Ja sam mislila da je lingvistika prilično teška, a dobro germanistika nije laka no ne djeluje mi kao nešto najteže.
|
Kod Filozofskog je više stvar u tome što, pogotovo ako studiraš jezike, trebaš jako puno raditi cijeli semestar. Dobiješ zadaću za svaki sat, stalno treba nešto čitat, pisat eseje, seminare. Ne možeš doći na sat i buljit u zid, mada ima i takvih predavanja, al to većinom na prvoj godini. Poznajem dosta germanista i svi spominju sulude količine zadaće npr. imaju nekakve "lektire" tj prevode desetke stranica da bi ih profesorica prozvala da pročitaju samo jedan manji prevedeni dio. Ulupaju tjedne i tjedne u prevođenje, pročitaju taj mini dio i ostalo mogu baciti u vjetar. Tamo se dosta profesori iživljavaju na studentima i navodno da su lektori dosta loši  znam ljude koji su rođeni u Njemačkoj, odlično razumiju njemački, imaju rodbinu tamo i aktivno se služe tim jezikom. Vratili se u Hr, upisali neke od najboljih Zg gimnazija, kasnije i germanistiku na FFZG i odustali nakon 2 godine jer jednostavno nisu više mogli pratiti taj tempo. Čula sam par puta da germanistiku nazivaju FER-om Filozofskog
Poslano sa mog SM-J600FN koristeći Tapatalk
|
|
|
03.01.2021., 17:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2010.
|
Quote:
favorit kaže:
Meni su rekli da je i latinski jedan od najtežih 
|
Da, i on je isto dosta težak.
Poslano sa mog SM-J600FN koristeći Tapatalk
|
|
|
03.01.2021., 18:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2013.
|
Quote:
Leica.lea3 kaže:
Nisam sigurna, gilozofski ili medicinski
Uči li se npr. predmeti koji nemaju veze s smjerom ili su povezani, te koliko otpr. ima predmeta. Što su to semestri te koliko traju/postoji li ljetni praznici ili ne.. kako funkcioniraju kolokviji, što kada se ne prođe? Koliko je posto dovoljno za prolaz.. utječu li ocjene iz srednje na cijenu fakulteta
|
Quote:
Leica.lea3 kaže:
I da npr. 2 ETCS je npr 2 ispita?
|
Quote:
Leica.lea3 kaže:
Treba li se baš završiti 5 godina ili? Koja je razlika ako se završi samo 3 i kada se završi 3+2?
|
Jedna od glavnih vještina koje student mora posjedovati je sposobnost samostalnog snalaženja i pronalaska informacija.
Nekad ti to treba jer su fakulteti neorganizirani i literatura nedostupna / nedorečena, a nekad jer se na kolegiju od tebe traži da neku temu sama istražiš.
Vidim da si u zadnje vrijeme okupirala pola Kutka za školarce i studente s više desetaka najbanalnijih mogućih pitanja.
Ako si odgovore na gornja pitanja ne možeš sama naći, onda fakultet ni nije za tebe.
|
|
|
03.01.2021., 19:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2020.
|
Koliko otpr. koštaju studenski domovi, te postoje li neki uvjeti za to?
|
|
|
03.01.2021., 20:24
|
|
posvuduša
Registracija: Jan 2011.
|
Quote:
Leica.lea3 kaže:
Koliko otpr. koštaju studenski domovi, te postoje li neki uvjeti za to?
|
postoje ljudi koji su doslovno plaćeni da odgovaraju na tvoja pitanja - od ljudi u ministarstvu do ljudi u pravnim i studentskim službama pojedinih fakulteta. samo trebaš izguglati njihove mejl adrese i to je to.
|
08.01.2021., 13:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2018.
|
Quote:
eqinor kaže:
Jedna od glavnih vještina koje student mora posjedovati je sposobnost samostalnog snalaženja i pronalaska informacija.
Ako si odgovore na gornja pitanja ne možeš sama naći, onda fakultet ni nije za tebe.
|
To je istina, ali mislim da je vaznija vjestina sposobnost polaganja ispita. Iako to spada djelomicno u ovo "pronalazenje informacija".
Ja sam na prvoj godini radio gresku sto sam pokusavao nauciti i razumjeti "sve" umjesto da se koncentriram na ono sto se trazi na ispitu.
Za ovo dolje ne bih bio toliko okrutan, danas vlada hiperinflacija diploma, ne samo u Hr nego opcenito u svijetu i ne samo u visokom obrazovanju nego i u najvisem (doktorski i specijalisticki studiji).
Tako da uz malo truda gotovo svatko moze zavrsiti studij pa cak i doktorirati.
|
|
|
14.01.2021., 11:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2012.
|
Quote:
lemonzoo kaže:
Utječu. Neki fakulteti gledaju prosjek iz srednje pa ako imaš prenizak, morat ćeš plaćati punu cijenu semestra.
Ja sam imao prosjek ispod 3 pa sam prvi semestar plaćao. Gledali su mi se neki predmeti, ocjena maturalnog rada i ukupna ocjena na kraju godine.
|
WTF, ovo nije aktualno barem 10 godina. Svi koji prvi put upišu faks, osim naravno privatnih i nekih izvanrednih studija kojih nema baš puno, imaju prvu godinu besplatno. Dalje ide po uspjehu (ne ocjenama, već broju položenih ECTS-a) i pravilima fakulteta. Konkretno ako daješ sve u roku (na razini godine) imat ćeš subvenciju ministarstva i nećeš ništa plaćati, a ako ne ide sve redovito, plaćanje ovisi o tome koliko predmeta nisi položio i kakva fakultet ima pravila u tom slučaju.
|
|
|
24.07.2023., 16:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2023.
|
Seminari
Kako izgledaju seminari na faksu i je li ima nausmicnog ispitivanja studenata kao sto je bilo u srednjoj?
|
|
|
25.07.2023., 10:19
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2020.
|
Ako misliš na seminare kao seminarske radove - dobiješ/sam odrediš temu i pišeš rad, obično na stranici svakog fakulteta postoje upute za pisanje i tamo je objašnjeno koliko stranica rad treba imati, kako se citira i slično, a za sve ostale upute i nedoumice se savjetuješ s profesorom.
Nasumičnog ispitivanja za ocjenu nema.
|
|
|
25.07.2023., 10:40
|
|
posvuduša
Registracija: Jan 2011.
|
Quote:
Maturant36ica kaže:
Kako izgledaju seminari na faksu i je li ima nausmicnog ispitivanja studenata kao sto je bilo u srednjoj?
|
preopćenito pitanje; na nekim studijima ima nasumičnog ispitivanja i redovitih usmenih kolokvija.
|
|
|
02.08.2023., 11:32
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Jul 2023.
|
Quote:
drumforce kaže:
Mnogo dosadnije i deprimirajuće nego u srednjoj.
|
+1 na ovo. Faks je predosadan i demotivirajuć.
|
|
|
03.08.2023., 19:52
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2023.
|
Quote:
Loreainte kaže:
+1 na ovo. Faks je predosadan i demotivirajuć.
|
I nema mu kraja, barem ne u mom slučaju🙃
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:32.
|
|
|
|