Natrag   Forum.hr > Društvo > Religija

Religija Religija u društvu
Podforum: Teologija i religijska praksa

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 19.06.2025., 10:15   #461
madam Blavatski i Melkisedek

Quote:
Laprdaš, ne piše da je kupio parfem. Prema Ivanu 12:3, parfem (nardovo ulje) Isusu je poklonila Marija, sestra Marte i Lazara, u kući u Betaniji.
Pa što s time? Dobio na poklon skupocjeni poklon, jer se predstavljao kao židovski Mesija. marta povjerovala da je on židovski Mesija, pa mu je poklonila nešto vrijedno 10.000 Eura. Možda je računala da će je se sjetiti kao mesija kralj? Nije jadna znala da će kao tradicioanlni Meisja propast.

A Juda dobro kaže da su taj parfem mogli prodati i udijeliti siromasima, a ne razbacivat se s novcem.

Pisac je dodao, da ne pomislimo da je lik Isus bio umišljena rasipna budala, da je to Juda rekao zato jer je krao iz kese.

Quote:
Boli mene ona stvar za tvoje mahnito hvatanje za tadašnja navodna uvjerenja i terminologiju.
Boli i mene za tvoja neuvjerljiva tumačenja i natezanja. Tu smo da drugi čitaju i procijene argumente.

Quote:
"Niža nebesa" su isto šta i niži astrali koliko god se ti kreveljio i mutio. To šta "oduvijek govoriš" su teške gluposti.

Opet se očajno primaš semantike, niža nebesa je doslovno identično šta i niži astrali.
Ti baš ne možeš bez svoje omiljene ruskinje madam Blavatski? Ona ti je ko Isus otkrila realnost? Teozof si? Ali ti spiritualisti i prevaranti su po teolozima sotonisti. To ti nije dobro. ....

Quote:
Haluciniraš da je napisao da je bio "negdje sam", nigdje ne piše da je bio sam. A očito nije bio sam jer adresira ljude oko sebe sa kojima je večerao.
Pero je šetao šumom.
Sigurno nije bio sam, jer nigdje ne piše da nije bilo nikoga uz njega!
To je tvoja apologetika.

Quote:
Ništa ja ne ubacujem Marka već samo gledam šta je Pavao napisao, Isus očito nije govorio sam sebi u drugom licu ko šta uvrnuto haluciniraš, obraćao se prisutnima sa kojima je večerao.
To ti učitavaš Marka u Pavla, pa vidiš hrpetinu ljudi tamo gdje ne piše o nikakvim ljudima.

Pavao je imao viziju Isusa u ritualu svete mise. I nije to ispuknuo iz malog prsta, nego opet iz stara zavjeta:

Sveta pričest i presveti sakrament kruha i vina - kopija

U Bibliji ("Stari zavjet") postoji sljedeća scena: Abraham (koji se obogatio prostituirajući svoju ženu), i kralj SODOME su na svetoj misi. Svećenik je Melkisedek, kojega se u poslanici Hebrejima proglašava povezanim s Isusom Kristom:

Po Psalmu 110 (o Davidu):
Zakleo se Jahve i neće se pokajati: "Dovijeka ti si svećenik po redu Melkisedekovu!"

Tako i Krist ne proslavi sam sebe postavši svećenik, nego ga proslavi Onaj koji mu reče: Ti si sin moj, danas te rodih, po onome što pak drugdje veli: Zauvijek ti si svećenik po redu Melkisedekovu. On je u dane svoga zemaljskog života sa silnim vapajem i suzama prikazivao molitve i prošnje Onomu koji ga je mogao spasiti od smrti. I bi uslišan zbog svoje predanosti: premda je Sin, iz onoga što prepati, naviknu slušati i, postigavši savršenstvo, posta svima koji ga slušaju začetnik vječnoga spasenja - proglašen od Boga Velikim svećenikom po redu Melkisedekovu.
(Heb 7:1-3).

Evo te groteskne trojke i izvora nadahnuća za ritual svete mise:

Abraham i Melkisedek
Pošto se vratio /Abraham ratnik/, porazivši Kedor-Laomera i kraljeve koji su bili s njim, u susret mu, u dolinu Šave, to jest u Kraljev dol, iziđe kralj SODOME*. A Melkisedek, kralj Šalema, iznese kruha i vina. On je bio svećenik Boga Svevišnjega. Blagoslovi ga govoreći: "Od Boga Svevišnjega, Stvoritelja neba i zemlje, neka je Abramu blagoslov! I Svevišnji Bog, što ti u ruke preda neprijatelje, hvaljen bio!"
_________
* Treba još dodati da prije toga piše kako su svi kraljevi Sodome popadali u katranske jame i poginuli.

Još jedno djevičansko začeće (!)

Sopanima (žena Noinog brata Nira), u drugoj knjizi Henoka, još je jedna "bezgrješno začeta".
http://en.wikipedia.org/wiki/Melchizedek

Melkisedek bijaše jedini sin Sofonime (ili Sopanime), supruge Nira, brata Noe. Sopanima je začela 'ne poznavši' oca, a dijete izađe iz majke nakon što je umrla i sjede pored njezina leša, fizički već razvijeno, obučeno, govoreći i blagoslivljajući Gospodina, označeno znakom svećenstva.

Melkisedekova majka je djevica koja je začela jedinog sina prvorođenca bez muškarca!
Kako je Isus reda Melkisedekova - očito je morao i on biti rođen od djevice koja nije poznala muškarca i "prljavštinu spolnog odnosa".

A neki misle da je priča o Blaženoj Djevici originalan potez Božji, nikad viđen prije toga i rezerviran samo za njegova sina Isusa Krista.

Zakleo se Jahve i neće se pokajati: "Dovijeka ti si svećenik po redu Melkisedekovu!" Gospodin ti je zdesna, on će oboriti kraljeve u dan gnjeva svojega. On će sudit' narodima: bit će trupla na gomile, po svoj zemlji raskoljenih glava.
Psalam 110

Tako i Krist ne proslavi sam sebe postavši svećenik, nego ga proslavi Onaj koji mu reče: Ti si sin moj, danas te rodih, po onome što pak drugdje veli: Zauvijek ti si svećenik po redu Melkisedekovu. On je u dane svoga zemaljskog života sa silnim vapajem i suzama prikazivao molitve i prošnje Onomu koji ga je mogao spasiti od smrti. I bi uslišan zbog svoje predanosti: premda je Sin, iz onoga što prepati, naviknu slušati i, postigavši savršenstvo, posta svima koji ga slušaju začetnik vječnoga spasenja - proglašen od Boga Velikim svećenikom po redu Melkisedekovu.

Poslanica Hebrejima 3,15

Tako da je ova vizija Pavlova o Kristu i ritualu svete mise, povezana s Mekisedekom iz Stara zavjeta:

Gospodin Isus one noći kad bijaše predan uze kruh, zahvalivši razlomi i reče: »Ovo je tijelo moje – za vas. Ovo činite meni na spomen.« Tako i čašu po večeri govoreći: »Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi. Ovo činite kad god pijete, meni na spomen.«

Quote:

Quote:
nepoznati kaže:
Pavlov Isus ne spominje vječni pakao. To je gnostička teologije nebeskog Krista spasitelja. Po kojemu će ljudi oživjeti nakon smrti.

Markov Isus je sastavio mit o Isusu koji donosi vječni konc. logor - pakao.
Ne laprdaj, napisao si da je žrtvovanje Isusa ispunjavanje Božjeg Plana spasenja, a posljedica tog žrtvovanja je da skoro pola planete vjeruje u njega ko spasitelja, njega kog ti nazivaš
Čudna mi čuda. Ljudi vjeruju u nedokazane stvari, prožete praznovjericama. Nikakav Bog se nije morao spustiti s nebesa da mase ljudi vjeruju u bilo što.

Nesuvislo si odgovorio na moj post.
Jasno sam napravio distinkciju između pavlove teologije, gdje nema vječnog pakla i markove gdje Isus laprda o vječnim mukama.
To je odvratnost koju je kopirao Muhamed i razradio.

O Božjem Planu sam pisao da probaš ukapirati da arhoni eona nisu smjeli doznati za taj plan, pa je on brižno čuvan na nebesima po pavlu. Da su arhoni eona to doznali, ne bi ubili Isusa, ali nisu, pa su ga ubili.
Odgovori s citatom
Old 19.06.2025., 10:50   #462
Isusova_pelenica

Quote:
petielement kaže: Pogledaj post
2 Ljetopisa 24:20

„Tada Duh Božji siđe na Zahariju, sina svećenika Jojade; on stade pred narod i reče im: ‘Ovako veli Bog: Zašto prestupate Gospodnje zapovijedi? Zbog toga nećete imati uspjeha. Jer ste ostavili Gospodina, i on vas ostavlja.’”

Nakon te proročke opomene, u sljedećem retku (21) piše:

„I oni se urotiše protiv njega i po kraljevoj zapovijedi kamenovaše ga u predvorju Doma Gospodnjega.”
Nisu ubili proroka, nego sina jednog svećenika koji ih je kritizirao.
To nije prorok Zaharija.

Quote:
Niko ne govori o masovnom ubijanja proroka od strane Židova, napisao si da u Starom Zavjetu nema ni jednog.
Kršćani su u Novom zavjetu pljuvali po Židovima, kao sotoninim sinovima, koji "ubijaše svoje vlastite proroke". To nije jedan ili dva ili pet, nego mnogo proroka. Histerija židovomržnje ranih kršćana, koji su mrzili majku religiju. Koga su to proroka poimence ubili?

Quote:
1. Prorok Ilija kaže:
„Jer su sinovi Izraelovi napustili Savez, srušili tvoje žrtvenike i pobili mačem tvoje proroke.”
(1. Kraljevima 19,10 i ponavlja u 19,14)
Ako su napustili Savez, onda više nisu židovski vjernici.
Baš se Ilija našao nekome spočitavat ubijanje proroka, kad je isti poklao barem njih 450, proroka neke druge vjere na gori Karmelu.

Quote:
Sve je kristalno jasno, totalno si izgubio vezu s realnosti. Čuj Isus večerao i napio se vina "na nižim nebesima" pa onda popričao sam sa sobom u drugom licu, a onda došli arkoni demoni i presudili mu
Pavao je imao viziju Isusa, gdje obavlja ritual svete mise, kojega su onda vjernici kopirali. Nema nikoga s Isusom na tom obredu u Pavlovoj mašti, a koji je opet, pokupljen iz Stara zavjeta, kako sam napisao, gdje je Melkisedek (Isus) to isto učinio.

Arhoni eona su ubili Isusa, jer nisu znali da s time potpisuju vlastiti poraz.

Da se izraz arhoni eona odnosi konkretno na Pilata i Kajfu, onda imamo kontradikciju. Pilat bi obavio žrtvovanje Isusa da je znao za Božji Plan spasenja i njega i njegove obitelji i svih ljudi. Demoni ne bi.

Prosto ko pasulj.

Quote:
Haha, glavno da nisu praznovjerice tvoja larpdanja o Isusu inkarniranom "na nižim nebesima".
Ili to, ili je Bog Isus srao u Dubrovačke pelenice i piškio po Galileji.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Isusova_pelenica

Pavlova gnostička mesijanska teologija je ipak suptilnija od toga, što su Markovi kršćani poslije bukvalno povjerovali.

Quote:
Od tri moguće interpretacije zapleo si se upravo ti u najmanje vjerovatnu "brat po vjeri", očajnički pokušavaš to argumentirat ali samo se zaplećeš dublje
Najmanje uvjerljiva je teza da su Isusova braća postala neke glavešine u Jeruzalemskoj crkvi Braće Gospodnje. Smiješno. Po rodijacima zasjeli na čelo Crkve.

Biskup Euzebij je čak tvrdio da je nakon Isusova brata Jakova, na čelo te Crkve došao Simon, također Isusov brat.

Činjenica da je to bila mesijanska sekta Braće Gospodnje, koja nije ništa imala s Isusovom braćom, pogubna je po cijelu kršćansku teologiju.

Jer onda kršćanstvo ispada bukvalna hereza na temelju Markova čarobnjačkog praznovjernog mita, a ne suptilne teologije Pavla, Petra, Jakova i ostale židovske Braće Gospodnje.

Teologije koja nije trebala zemaljska gromoglasna čudesa kakajućeg Boga na Zemlji, nego je sve zaodjenula u mistični gnosticizam
Odgovori s citatom
Old 19.06.2025., 14:00   #463
Meni ne bi padalo na pamet ispisivati plahte i plahte teksta o nepostojećim ljudima/Bogočovjecima.
Martian7 is online now  
Odgovori s citatom
Old 19.06.2025., 14:42   #464
Red face

Quote:
Martian7 kaže: Pogledaj post
Meni ne bi padalo na pamet ispisivati plahte i plahte teksta o nepostojećim ljudima/Bogočovjecima.
Ne bi niti meni, da ti i slični i dalje ne vjerujete u nešto što ne postoji.

Po prirodi volim pomoći ljudima.
Odgovori s citatom
Old 19.06.2025., 15:31   #465
Quote:
Nepoznati kaže: Pogledaj post
Ne bi niti meni, da ti i slični i dalje ne vjerujete u nešto što ne postoji.

Po prirodi volim pomoći ljudima.

Ne pomažeš mi nimalo.
Martian7 is online now  
Odgovori s citatom
Old 19.06.2025., 16:14   #466
Quote:
Ha ha ha. Ponavljam da Pavao nije spomenuo niti jednu jedinu riječ ili djelo od zemaljskog, "realnog Isusa"...
Sve šta pišeš je krivo jer u startu ideš od apsurdne i krive ideje da je Pavao govorio o nekakvoj "niskonebeskoj inkarnaciji" lol iako kristalno jasno referira na Isusa inkarniranog na Zemlji.

Citira Isusa šta je govorio na večeri di je jeo fizički kruh, pio fizičko vino, obraćao se prisutnima itd.

Quote:
Apologeti mute sa raznim sporednim značenjima te riječi, da zamuljaju teološku poruku Pavla i uvale Mariju u sve to.
Krivo,

Galaćanima 4:4

„A kada dođe punina vremena, posla Bog Sina svoga, rođena od žene, podložna Zakonu...”

ɡenómenos kad se govori o čovjeku znači rođen, ne kreiran.

(of people) to be born

https://en.wiktionary.org/wiki/%CE%B...BD%CE%BF%CF%82
https://en.wiktionary.org/wiki/%CE%B...#Ancient_Greek

"ɡenómenos" (γεγένημένος ili γενόμενος, ovisno o kontekstu i vremenu) u starogrčkom jeziku dolazi od glagola "γίγνομαι" (gignomai), što znači "postati", "nastati", "roditi se", "doći u postojanje". Dakle:

Kada se koristi za čovjeka, najčešće znači "rođen", u smislu biološkog rođenja.

A te uvrnute citate i misinterpretacije koje citiraš nisu ni vrijedne komentara.

Quote:
AKO tumačimo da se izraz "knezovi ovoga svijeta" (arhoni eona na grčkome originalu), odnosi na Poncija Pilata i židovske poglavare, onda nailazimo na tešku besmislicu. Da su ti svjetovni vladari znali da je Isus krenuo žrtvovati se da otvori ljudima vrata raja, onda sigurno ne bi onemogućili Isusov pothvat. Mislim, stvarno bi bilo glupavo da ne ispune volju Božju da se ljudi (oni sami) spasu od pakla.
Ko prvo znam jako dobro da se arhoni može prevest i ko demoni ali to u ovom kontekstu ne drži vodu. To šta pišeš nema nimalo smisla ni logike.

Krenimo od toga šta Pavao kaže:

"Nego govorimo mudrost Božju u tajnosti skrivenu, koju predodredi Bog prije vjekova za slavu našu. Ove ni jedan od arhona eona (prevedeno kao "knezova ovoga svijeta") nije upoznao, jer da su je upoznali, ne bi Gospodina slave raspeli."
1. Korinćanima 2,7-8

Evo i na eng

"No, we declare God’s wisdom, a mystery that has been hidden and that God destined for our glory before time began. None of the rulers of this age understood it, for if they had, they would not have crucified the Lord of glory."

Znači kaže da su arhoni znali tajnu mudrost Božje ne bi Isusa raspeli. I ok, recimo da su arhoni demoni ko šta haluciniraš, očito slijedilo bi logično da ga ne bi raspeli jer očito ne bi željeli ispunit Božji Plan spasenja.

Ali onda ideš u totalnu nelogičnost....

Quote:
AKO tumačimo da se izraz "knezovi ovoga svijeta" (arhoni eona na grčkome originalu), odnosi na Poncija Pilata i židovske poglavare, onda nailazimo na tešku besmislicu. Da su ti svjetovni vladari znali da je Isus krenuo žrtvovati se da otvori ljudima vrata raja, onda sigurno ne bi onemogućili Isusov pothvat. Mislim, stvarno bi bilo glupavo da ne ispune volju Božju da se ljudi (oni sami) spasu od pakla.
To šta pišeš je totalno smušeno. Nije bitno šta bi židovski vjerski vođe i Pilat uradili da su znali da je raspeće Isusa dio Božjeg Plana za spasenje čovječanstva, recimo i njih samih unatoč činjenici da rade veliki grijeh, jer nisu znali, to je jasno navedeno a i očito.

Ako ćemo spekulirat šta bi bilo da su znali ili čvrsto vjerovali da je raspeće Isusa dio Božjeg Plana spasenja, očito bilo bi naivno mislit da samo zato jer je to dio Božjeg Plana spasenja da oni osobno neće snosit posljedice za taj grijeh ubojstva. Sigurno bi očekivali kaznu za sebe a eventualno spas čovječanstva - šta stavlja njih u poziciju samo-žrtvovanja, očito ako bi toliko vjerovali u pravednog Boga da bi bili svjesni posljedica ubojstva. U tom slučaju ga vjerovatno ne bi ubili jer to nisu bili nikakvi sveci ni martiri, nego sileđije gladni svjetovne moći, vjerovatno bi ga poštedili iz straha za svoje dupe, makar to značilo gubitak spasenja čovječanstva. Puno je manje vjerovatno da ne bi očekivali za sebe kaznu, a kad bi to bio slučaj, onda bi ga vjerovatno i ubili najviše radi spasa sebe i svojih, jer naravno da ti krvnici, sileđije nisu marili za ikakvo spasenje cijelog čovječanstva nego samo svoje dupe i nekolicine najbližih eventualno.

Ali to je nebitno jer nisu znali. A pošto oni nisu znali za Božji Plan spasenja, djelovali su iz svog neznanja, židovski poglavari su ga predali iz zavisti, straha i mržnje, jer im je ugrožavao vlast, autoritet i religijski poredak. Pilat ga je osudio pod pritiskom mase i zbog političkog oportunizma. Vrlo jednostavno.

Uglavnom, to šta si napisao i kako si "argumentirao" da nema smisla da se radi o svjetovnim vladarima je totalna nebuloza.

Quote:
Disciplinuj se i nemoj sipat ad homineme, jer to je kažnjivo po pravilima foruma, a i nije lijepo.
Lol kakvo izvrtanje i licemjerje. Dosta je pročitat šta forumašica piše za tebe

Quote:
Suri orao kaže: Pogledaj post
Drugo pitanje, puno ozbiljnije - što ćemo sa PDF-om Religija na kojem već godinama nekoliko forumaša (apsolutno prednjače Nepoznati, Beljki i Robinud) vrijeđa, ruga se , baca rigačinu i pljuvačinu i najtoksičnije moguće postove na sve forumaše koji se izjasne kao vjernici, njihove stavove, kao i na sve vjersko što postoji, do te mjere da su od tog PDF-a odavno odustali ne samo vjernici, nego i svi ateisti/agnostici koji žele inteligentnu i argumentiranu raspravu? Praktički svaki njihov post je po uvredama kršenje pravila foruma
Discipliniraj se ti i nemoj vrijeđat forumaše, kršiš TOS a i ružno je.

Quote:
Nagrnuo silan narod unutra, a ti veliš, mala kuća...
Opet lažeš da je to Isusova kuća, nigdje ne piše da je to bila Isusova kuća, to si izmislio. Bio je u nečijoj kući, čijoj nije navedeno. Vjerovatno je to bila kuća jednog od apostola ili nekog njima bliskog, ili su apostoli skupa kupili neku kuću di su se nalazili. Nikakve indikacije da je bila velika, baš zato šta nije su se ljudi nakupili ispred jer unutra nisu mogli stat.

Pa te halucinacije dalje da biblijski prevoditelj promijenio da se ne bi znalo da je Isus imao veliku kuću... Ma vilu trokatnicu sa bazenom, sve od zlata i dijamanata.

Quote:
Jasno piše da je isus ugošćivao carinike i mnoštvo naroda. S njim aje jeo i pio...
Opet lažeš, nigdje u Novom zavjetu ne piše da je Isus ikada ugošćivao ljude u svojoj kući. I naravno da je jeo i pio, bio je fizički čovjek.

Quote:
Glede ubijanja, piše u Otkrivenju da Isus planira pobiti Jezabelu i njezinu djecu...
Opet misinterpretacije.

Jezabela je simbol pokvarenosti i lažnog prorokovanja unutar crkve (usp. 1 Kr 16–21).

Izraz "djecu ću joj pobiti" u apokaliptičkom govoru znači da će se obračunati s onima koji šire herezu i sablaznjuju druge, a ne da Krist poziva na pokolj ili genocid.

“djeca će biti smrskana” To nije Isusova prijetnja, nego proročki plač nad sudbinom Jeruzalema.

“I zaplaka nad njim...” (Lk 19,41)

Isus prorokuje uništenje Jeruzalema 70. godine, koje su počinili Rimljani, i to kao posljedicu nacionalne zaslijepljenosti, političkih pobuna i duhovne nevjere.

“Ne plačite nada mnom, nego nad sobom i djecom svojom.”

Isus ne govori iz mržnje, već kao netko tko vidi strašne događaje koji dolaze. U tom kontekstu Isus doslovno žali narod, upozorava, ali ne poziva na osvetu.

Isus nikada ne zagovara nasilje, niti poziva na pokolj heretika.

“Ljubi svoje neprijatelje.” (Mt 5,44)

“Tko se mača lati, od mača će i poginuti.” (Mt 26,52)

Quote:
Pa što s time? Dobio na poklon skupocjeni poklon, jer se predstavljao kao židovski Mesija...
Opet lažeš, Marija je bila sestra Lazara kojeg je Isus dignuo iz mrtvih nekoliko dana ranije, iz zahvalnosti mu je namazala noge skupim parfemom. Ali jasno da tebi ljudski život nije vrijedan ni parfema, a kamoli skupog.

Quote:
Boli i mene za tvoja neuvjerljiva tumačenja i natezanja. Tu smo da drugi čitaju i procijene argumente.
Neuvjerljiva tebi koji haluciniraš o nekakvim niskonebeskim inkarnacijama di Isus priča sam sa sobom u drugom licu pa ga demoni ubiju iako je nemoguće ikog ubit igdje osim na fizičkoj razini, itd.

Boli mene za tvoja apsurdna "tumačenja" i natezanja. Nitko zdravog razuma i intuicije ne vjeruje u to šta trabunjaš.
Old 19.06.2025., 16:15   #467
Question deisusizacija i dekristizacija

Quote:
Martian7 kaže: Pogledaj post
Ne pomažeš mi nimalo.
Trebaš biti voljna potruditi se dospjeti do istine, jer tematika ipak nije baš jednostavna.

Što bi mi preporučila? Što da promijenim, kako da bolje pomognem u deisusizaciji i dekristizaciji?
Odgovori s citatom
Old 19.06.2025., 16:16   #468
Quote:
Ti baš ne možeš bez svoje omiljene ruskinje madam Blavatski? Ona ti je ko Isus otkrila realnost? Teozof si?
Opet izvrtanje i licemjerne projekcije. Da podsjetim...

Quote:
Koja lažljiva pljuvačina po Blavatskoj i Teozofima od strane žestokog putinaša "Cosmic Wanderer-a".

Podsjećam da je Anny Besant, bliska suradnica Blavatske, imala vrlo pozitivan utjecaj u Indijskoj politici, i vrlo je cijenjena tamo i dan danas. Kako na promicanju ženskih prava, tako i na osamostaljenju Indije, popularizaciji indijske kulture na Zapadu itd. J. Krishnamurti ju je smatrao svojom pomajkom do kraja njezina života, iako se ideološki s njom nije slagao. Hvalili su je i Gandi i Nehru.

https://en.wikipedia.org/wiki/Annie_Besant
Quote:
Quote:
Dragan kaže: Pogledaj post
Znaci li to da, ako sam citao Leadbeatera, Powella, Besanta, Taimnia... i ako mi su mi logicne mnoge stvari o kojima pricaju,
da sam rasisticki i totalitarno orjentisan i da sam - patka ?
* Nikada tebi ne bi nešto tako spočitao. NedoBog!
(čito sam i ja te pisce osim Taimnia)
Itd

Quote:
Ali ti spiritualisti i prevaranti su po teolozima sotonisti. To ti nije dobro. ....
A šta si ti po teolozima, Sotona osobno?...

Quote:
Pero je šetao šumom.
Sigurno nije bio sam, jer nigdje ne piše da nije bilo nikoga uz njega!
To je tvoja apologetika.
Glupiranje ti ne pomaže. Prvo si lagao da je Pavao napisao da je bio "negdje sam" šta Pavao nije napisao.

»Uzmite i jedite od ovoga svi; ovo je tijelo moje koje će se za vas predati. «

Izgovara Isus dok lomi kruh, očito se obraćajući učenicima koji su večerali tu sa njim.

Haluciniraš da je to nekakva niskonebeska Isusova solo večera di priča sam sa sobom.

Quote:
To ti učitavaš Marka u Pavla, pa vidiš hrpetinu ljudi tamo gdje ne piše o nikakvim ljudima.
Krivo, jasno je iz citata Isusovih riječi da se obraća drugima koji jedu i piju tu sa njim.

Quote:
Pavao je imao viziju Isusa u ritualu svete mise. I nije to ispuknuo iz malog prsta, nego opet iz stara zavjeta...
"Poslanica Hebrejima je jedna od knjiga Novoga zavjeta i Biblije. Premda neki autorstvo pripisuju apostolu Pavlu, većina modernih teologa smatra, da je autor anoniman i nepoznat."

https://hr.wikipedia.org/wiki/Poslanica_Hebrejima

A čak i kad bi to bilo Pavlovo djelo, autor tu samo radi paralelu sa Melkisedek-om kao arhetipom Velikog svećenika koji posreduje između Boga i ljudi, koji je uz kruh i vino i blagoslovio Abrahama.

Da je autor izmislio Isusovu večeru na račun toga svakako ne bi spominjao Melkisedeka, to bi bilo ko da krivotvoritelj sam sebe razotkriva ukazujući na izvor koji kopira.

Dakle, opet failaš.

Quote:
Čudna mi čuda. Ljudi vjeruju u nedokazane stvari, prožete praznovjericama. Nikakav Bog se nije morao spustiti s nebesa da mase ljudi vjeruju u bilo što.

Nesuvislo si odgovorio na moj post.
Jasno sam napravio distinkciju između pavlove teologije, gdje nema vječnog pakla i markove gdje Isus laprda o vječnim mukama.
To je odvratnost koju je kopirao Muhamed i razradio.

O Božjem Planu sam pisao da probaš ukapirati da arhoni eona nisu smjeli doznati za taj plan, pa je on brižno čuvan na nebesima po pavlu. Da su arhoni eona to doznali, ne bi ubili Isusa, ali nisu, pa su ga ubili.
Opet nesuvislo odgovaraš, sve to šta pišeš o Božjem Planu spasenja i arhonima demonima iznosiš ko tvrdnje, ko nešto u šta vjeruješ, samo tu i tamo ubacuješ frazu Pavlove halucinacije šta se može a i ne mora interpretirat da misliš da su sve to samo njegove halucinacije. Pitanje je znaš li ti sam šta vjeruješ.

Quote:
Nisu ubili proroka, nego sina jednog svećenika koji ih je kritizirao.
To nije prorok Zaharija.
Krivo. Bez obzira dali je Zaharija, sin Jojade isti ili ne Zaharija, sin Barahije u Novom Zavjetu, Zaharija, sin Jojade se smatra prorokom.

"In rabbinical literature, Zechariah was the son-in-law of the king, and, being also a priest, prophet, and judge, he dared censure the monarch."

https://en.wikipedia.org/wiki/Zechariah_ben_Jehoiada

Quote:
Kršćani su u Novom zavjetu pljuvali po Židovima, kao sotoninim sinovima, koji "ubijaše svoje vlastite proroke". To nije jedan ili dva ili pet, nego mnogo proroka. Histerija židovomržnje ranih kršćana, koji su mrzili majku religiju. Koga su to proroka poimence ubili?
Opet haluciniraš, niko ne govori o NZ, tvrdio si da u SZ nema ni jednog židovskog proroka ubijenog od strane Židova šta je laž.

Quote:
Ako su napustili Savez, onda više nisu židovski vjernici.
Lol, napustiti Savez ne znači da prestaješ biti Židov. Židovski identitet nije uvjetovan vjernošću Savezu, nego se temelji i na etničkoj, kulturnoj i povijesnoj pripadnosti narodu Izraela.

Quote:
Baš se Ilija našao nekome spočitavat ubijanje proroka, kad je isti poklao barem njih 450, proroka neke druge vjere na gori Karmelu.
Ko prvo ne pričamo o Ilijinom moralu već o tvoj laži da Židovi nisu ubili nijednog svog proroka.

"kad je isti poklao barem njih 450, proroka neke druge vjere"

Ne da imalo pravdam šta je Ilija naredio, ali naravno "promaklo" ti je spomenut su ti "neke druge vjere" bili pratioci Baala znanog i kao Beelzebub, jednog od vrhovnih demona, kojeg se također izjednačava sa Molochom.

https://en.wikipedia.org/wiki/Beelzebub

„I sagradili su uzvišice Baalu da pale svoje sinove ognjem kao paljenicu Baalu, što im ja nisam zapovjedio niti mi je to na um palo.“

Jeremija 19,5

„I podigoše uzvišice Baalu, koje su u dolini Ben-Hinom, da bi spaljivali svoje sinove i kćeri Moleku, što im ja nisam zapovjedio, niti mi je to ikada na um palo — da čine tu grozotu i tako navode Judu na grijeh.”

Jeremija 32:35

Quote:
Da se izraz arhoni eona odnosi konkretno na Pilata i Kajfu, onda imamo kontradikciju. Pilat bi obavio žrtvovanje Isusa da je znao za Božji Plan spasenja i njega i njegove obitelji i svih ljudi. Demoni ne bi.
Opet krivo i potpuno nelogično, već gore objašnjeno.

Quote:
Ili to, ili je Bog Isus srao u Dubrovačke pelenice
Ovo nije mjesto za tvoj priprosti ulični govor.

Quote:
Pavlova gnostička mesijanska teologija je ipak suptilnija od toga, što su Markovi kršćani poslije bukvalno povjerovali.
Ništa nisu Markovi kršćani povjerovali već samo prenijeli svoja iskustva života sa fizički inkarniranim Isusom.

Između ostalog, opet, Pavao vrlo jasno navodi da isti Židovi koji su pogubili Isusa, su pogubili i proroke i progonili njega i druge rane kršćane.

1 Solunjanima 2:14–15

"Jer vi ste, braćo, postali nasljedovatelji crkava Božjih koje su u Judeji u Kristu Isusu, jer ste i vi isto pretrpjeli od svojih sunarodnjaka kao i oni od Židova, koji i Gospodina Isusa pogubiše i proroke njihove, i nas prognaše..."
(1 Sol 2:14–15)

Quote:
Najmanje uvjerljiva je teza da su Isusova braća postala neke glavešine u Jeruzalemskoj crkvi Braće Gospodnje..
Najmanje uvjerljiva je teza da misli na brata po vjeri.

u Galaćanima 1,18-19 Pavle kaže da je nakon svog obraćenja vidio Petra (Kefasa), a zatim i Jakova, Isusova brata:

1,18: „Nakon toga, tri godine poslije, uzdignuh se k Jeruzalemu da vidim Petra i ostadoh kod njega petnaest dana.“

1,19: „Ali drugog apostola osim mene ne vidjeh, osim Jakova, brata Gospodnjega.“

Da je mislio na brata po vjeri napisao bi i za Petra da je brat Gospodnji.

Dakle kad kaže „Jakov, brat Gospodnji“, jasno označava krvnog (biološkog) brata Isusa, a ne samo nekog „brata po vjeri“.

Cijela "teorija" ti je srušena ko kula od karata.
Old 19.06.2025., 16:57   #469
Quote:
Sve šta pišeš je krivo jer u startu ideš od apsurdne i krive ideje da je Pavao govorio o nekakvoj "niskonebeskoj inkarnaciji" lol iako kristalno jasno referira na Isusa inkarniranog na Zemlji.
Ma di to? Ono malo što si ponovio od kršćanske apologetike, prejadno je. I dvoznačno.
Iza toga brdo neizgovorenih riječi o konkretnom Isusu.

Sve što pišeš je krivo, jer polaziš od Marka i s njim tumačiš Pavla.
A Marko je poslije Pavla smislio svoj mit.

Lukavo to preskačeš i zanemaruješ, izvlačeći se na: "pa nije trebao reći niti jednu jedinu rječ o Isusu niti spomenuti niti jedno djelo ili ikakvo čudo, iako je propovijedao Isusov nauk.
Odakle?
Iz nožnog palca ? Da. Iz oskudnih halucinacija o Isusu. lol

Quote:
Citira Isusa šta je govorio na večeri di je jeo fizički kruh, pio fizičko vino, obraćao se prisutnima itd.
Prisutne si izmislio.
To je Isus Melkisedek pokazao Pavlu Svetu misu, svim vjernicima koji će ga nasljedovati.

Naravno da je jeo "fizički kruh i vino" kad je imao fizičko tijelo. Iako je to bilo drugo carstvo, ponad zemaljskoga.
I Adam i Eva su jeli i pili, a nisu bili tu, među nama, nego tamo gdje se šetka Bog i gdje rastu čarobna stabla s čudesnim plodovima i četveronožna zmija govori.

Quote:
Krivo,
Galaćanima 4:4
„A kada dođe punina vremena, posla Bog Sina svoga, rođena od žene, podložna Zakonu...”
Poslao ga je u carstvo arhona eona.
Kreiran od žene preko Davidove sperme.

Quote:
ɡenómenos kad se govori o čovjeku znači rođen, ne kreiran.
To sam već detaljno objasnio kako taj pojam Pavao koristi. Ne za ljudsko rođenje. Iako postoji mala dvoznačnost. Kao i u svemu što Pavao piše.

Quote:
Ko prvo znam jako dobro da se arhoni može prevest i ko demoni ali to u ovom kontekstu ne drži vodu. To šta pišeš nema nimalo smisla ni logike.
Itekako drži vodu baš u tom kontekstu Božjega Plana.

Quote:
Krenimo od toga šta Pavao kaže:

"Nego govorimo mudrost Božju u tajnosti skrivenu, koju predodredi Bog prije vjekova za slavu našu. Ove ni jedan od arhona eona (prevedeno kao "knezova ovoga svijeta") nije upoznao, jer da su je upoznali, ne bi Gospodina slave raspeli."
1. Korinćanima 2,7-8
Quote:
Znači kaže da su arhoni znali tajnu mudrost Božje ne bi Isusa raspeli.
Istina. Plan Božji spasa ljudskoga preko Isusove žrtve, da se spere Adamov prijestup.

Quote:
I ok, recimo da su arhoni demoni
OK

Quote:
ko šta haluciniraš,
Zašto bljuješ uvrede? Možeš biti samo baniran radi toga i nije lijepo prema forumašicama koje te čitaju.

Quote:
očito slijedilo bi logično da ga ne bi raspeli jer očito ne bi željeli ispunit Božji Plan spasenja.
OK

Quote:
Ali onda ideš u totalnu nelogičnost....
Ma što?

Quote:
Nije bitno šta bi židovski vjerski vođe i Pilat uradili da su znali da je raspeće Isusa dio Božjeg Plana za spasenje čovječanstva,
Itekako je bitno, jer to znači da arhoni eona ne mogu bit Pilat i Kajfa.
Oni bi žrtvovali Isusa u slučaju da su znali da je njihov Spasitelj.
O čemu ti pričaš?

Quote:
recimo i njih samih unatoč činjenici da rade veliki grijeh, jer nisu znali, to je jasno navedeno a i očito.
???

Quote:
Ako ćemo spekulirat šta bi bilo da su znali ili čvrsto vjerovali da je raspeće Isusa dio Božjeg Plana spasenja,
...Onda bi ga žrtvovali na križu, da ispune Božju volju, tj. da spasu sebe i svoju djecu i narod od vječnoga pakla. Dupli bonus!

Quote:
očito bilo bi naivno mislit da samo zato jer je to dio Božjeg Plana spasenja da oni osobno neće snosit posljedice za taj grijeh ubojstva.

Kakve bi pobogu snosili posljedice za provedbu Božje volje i Plana spasenja, tj. čišćenja og istočnog Adamovog grijeha radi kojega smo svi prokleti? Isusova žrtva je ko klanje janjaca na oltaru Jahvinom, Njemu na ugodan miris. Pilat bi obavio žrtveno klanje, kao što je Bog onomad naredio Abrahamu da zakolje svoga sina. Ili židovski svećenici klali stoku na oltaru.

Quote:
Sigurno bi očekivali kaznu za sebe
Kaznu za provedbu Božje volje?
Po kojoj će im Isus oprati grijehe?

Quote:
a eventualno spas čovječanstva - šta stavlja njih u poziciju samo-žrtvovanja, očito ako bi toliko vjerovali u pravednog Boga da bi bili svjesni posljedica ubojstva.
OMG koje gluparije. Bog je odlučio poslati svoga Sina u smrt. Neće Pilat snositi posljedice tog čina, ako je sasvim svjestan da provodi Božji Plan.

Quote:
U tom slučaju ga vjerovatno ne bi ubili jer to nisu bili nikakvi sveci ni martiri, nego sileđije gladni svjetovne moći,

Pa i zato bi ga žrtvovali kao žrtvenog janjca, jer tim činom spašavaju i svoju guzicu od paklenih muka u koje bi pali da nije bilo Isusove žrtve. Daj promisli malo što pričaš!

Quote:
vjerovatno bi ga poštedili iz straha za svoje dupe, makar to značilo gubitak spasenja čovječanstva.

Iz straha za svoje dupe, od vječnog prženja u paklu, nikako ga ne bi poštedjeli tog kaleža muke, radi kojega je Isus i došao.

Quote:
Puno je manje vjerovatno da ne bi očekivali za sebe kaznu, a kad bi to bio slučaj, onda bi ga vjerovatno i ubili najviše radi spasa sebe i svojih, jer naravno da ti krvnici, sileđije nisu marili za ikakvo spasenje cijelog čovječanstva nego samo svoje dupe i nekolicine najbližih eventualno.

I ONDA bi ga žrtvovali, jer znaju da svima donosi otvaranje vrata raja!
I NJIMA!
Arhoni eona ga NE BI žrtvovali, jer bi znali da im to donosi propast.
Pilat i Kajfa BI GA žrtvovali, kako god obrneš, da su znali tko je on i što čine s tim obredom žrtve za okajanje grijeha.

Quote:
Ali to je nebitno jer nisu znali.
To je bitno, jer govorimo o tome što bi da su znali. A to nam je bitno da ustanovimo što označava pojam arhoni eona, ako si se pogubio.

Quote:
A pošto oni nisu znali za Božji Plan spasenja, djelovali su iz svog neznanja, židovski poglavari su ga predali iz zavisti, straha i mržnje, jer im je ugrožavao vlast, autoritet i religijski poredak. Pilat ga je osudio pod pritiskom mase i zbog političkog oportunizma. Vrlo jednostavno.
Pa to je točno. Premda bih dodao da se Isus prikazivao kao Mesija, a to je označavalo revolucionara, koji huška narod na oružani ustanak, pa je dobio po Rimskom pravu što je i zaslužio. Jer bolje da ga smaknu, nego da izazove krvoproliće u narodu. Tu su se složili i Židovi i Rimljani.
Narod je bio prevaren od Isusovih propovjednika, koji su svima govorili da je Isus Mesija - Kralj kojega očekuju.

Quote:
Uglavnom, to šta si napisao i kako si "argumentirao" da nema smisla da se radi o svjetovnim vladarima je totalna nebuloza.
WHAT?
Upravo si potvrdio da sam bio u pravu, a sad si se totalno pogubio, i kažeš da nisam u pravu glede arhona eona. Preveslao si samoga sebe.

Da je Pilat znao da je Isus njegov osobni Spasitelj, i da obavlja Božji Plan žrtve za otkup Adamova prijestupa, on bi sigurno to odradio, ako nije posvađan s mozgom - lud totalno.

Zato pojam arhoni eona NE označava u tom primjeru, svjetovne vladare.
Jer da su demoni znali, oni sigurno ne bi ubili Božjega Sina Isusa.
Vrlo jednostavno, ali to tebi nikako u glavu.
Odgovori s citatom
Old 19.06.2025., 17:17   #470
Red face

Quote:
Nepoznati kaže:
Glede ubijanja, piše u Otkrivenju da Isus planira pobiti Jezabelu i njezinu djecu...

Ovo govori Sin Božji, Onaj u koga su oči kao plamen ognjeni, a noge mu nalik na mjed uglađenu: Znam tvoja djela: tvoju ljubav, i vjeru, i služenje, i postojanost - i tvoja posljednja djela obilatija od prvašnjih. Ali imam protiv tebe: puštaš ženu Jezabelu, koja se pravi proročicom, da uči i zavodi moje sluge te se bludu podaju i blaguju od mesa žrtvovana idolima. Dadoh joj vremena za obraćenje, ali ona neće da se obrati od bludnosti svoje. Evo, bacam je na postelju, a bludne drugare njene u veliku nevolju ako se ne odvrate od njezinih djela; i djecu ću joj smrću pobiti.
Otkrivenje 2,18

=... i djecu ću joj smrću pobiti.
Quote:
Opet misinterpretacije.
Objasni mi onda koga će Isus smrću pobiti, nakon velike nevolje?

Quote:
Jezabela je simbol pokvarenosti i lažnog prorokovanja unutar crkve (usp. 1 Kr 16–21).

Izraz "djecu ću joj pobiti" u apokaliptičkom govoru znači da će se obračunati s onima koji šire herezu i sablaznjuju druge, a ne da Krist poziva na pokolj ili genocid.
Kako će se onda Isus (ili oni koji ga slijede) obračunati s heretičarima (nevjernicima?)
Neće li ih smrću sve poklati?
Kako ne poziva na klanje heretika s tim izrazom?
=... i djecu ću joj smrću pobiti.

Quote:
“djeca će biti smrskana” To nije Isusova prijetnja, nego proročki plač nad sudbinom Jeruzalema.
Znao sam da ćeš kopirati tu apologetiku.

Zato sam ti detaljno objasnio da se ne radi o nikakvom proročanstvu Rimske okupacije Jeruzalema, nad kojom ucviljeni, milosrdni Isus plače, nego je to Isusovo prokletstvo nad onima, koji ga nisu priznali za svog Mesiju-Boga.

Dovoljno je postaviti pitanje:
ZAŠTO će Jeruzalem biti smrskan kao i djeca u njemu (usporedba s trudnicom i djetetom u njoj)?
Odgovor:
Zato, jer nije upoznao čas Isusova pohođenje tj. Židovi nisu povjerovali u Isusa. Radi se o Isusovoj kletvi / Božjoj kazni. (ne zato jer su se Židovi borili za svoju slobodu i Rimljani ih porazili i raselili).

Quote:
Isus prorokuje uništenje Jeruzalema 70. godine,
Ne. Nego je Marko pisan nakon 70. godine, pa kao kršćan likuje da je židove stigla konačna kazna za ubojstvo njihova Boga Isusa.

To je kletva. Isus je više od proroka. On je Bog i Božji Sin.

Quote:
“Ne plačite nada mnom, nego nad sobom i djecom svojom.”
Jer ih je prokleo. "U pakao ćete se sunovratiti!"

Quote:
Isus ne govori iz mržnje,
Kao što "ne govori" o paklu iz mržnje, nego iz "beskonačne ljubavi" prema većini ljudi koji će cvrčati u ognjenom jezeru. Pomalo sulud lik.

Quote:
već kao netko tko vidi strašne događaje koji dolaze. U tom kontekstu Isus doslovno žali narod, upozorava, ali ne poziva na osvetu.
Odluči se ima li Isus božanski autoritet i MOĆ, ili je običan čovjek.
Kao Bog, on može što mu se sprdne, a njegove kletve uništavaju gradove po njegovu ćefu.

Quote:
Isus nikada ne zagovara nasilje, niti poziva na pokolj heretika.
Posredno da, jer tvrdi da Božje riječi Stara zavjeta se ne smiju mijenjati. Niti slovce... A Stari zavjet itekako poziva na klanje heretika, nevjernika i onih drugih vjernika, .... i kamenovanje trudnica. Što li dobri Isusek tek planira s Apokalipsom gdje je krvi do koljena.

Netko je napravio kompilaciju onoga što isus podržava u svoga Oca:

https://blog.dnevnik.hr/zib/2014/01/...-sto-dise.html

Quote:
“Ljubi svoje neprijatelje.” (Mt 5,44)
Jer uskoro je propast svijeta, pa nema smisla se s time bakćati.
Mrzi svoju obitelj, jer samo što nije Sudnji dan.

Quote:
“Tko se mača lati, od mača će i poginuti.” (Mt 26,52)
E to je ono kad su bili opkoljeni s naoružanom vojskom. Da. Oni koji bi se tada latili mača, poginuli bi, osim onoga što je mačem odrezo uho, jelte.
Zašto im je onda naredio da prodaju sve što imaju i kupe si mačeve?
Sulud lik. Malo ljubav, malo klanje.
Odgovori s citatom
Old 19.06.2025., 18:37   #471
Quote:
Ma di to? Ono malo što si ponovio od kršćanske apologetike,
Prejadno kako izmišljaš niskonebesko inkarniranog Isusa koji priča sam sa sobom itd.

Quote:
Prisutne si izmislio.
To je Isus pokazao Pavlu Svetu misu, svim vjernicima koji će ga nasljedovati.
Izmislio si ti da Pavao piše da je bio "negdje sam". A to šta tupiš ta svoja lijeva uvjerenja, vjeruj šta hoćeš.

Quote:
Naravno da je jeo "fizički kruh i vino" kad je imao fizičko tijelo. Iako je to bio drugo carstvo, ponad zemaljskoga.
I Adam i Eva su jeli i pili, a nisu bili tu, među nama, nego tamo gdje se šetka Bog i gdje rastu čarobna stabla s čudesnim plodovima i četveronožna zmija govori.
Sad si i Adama i Evu prebacio na niža nebesa lol. Sve se to odvijalo na Zemlji, fizičkoj Zemlji. I sve biblijske priče shvaćaš doslovno, ne dolazi tebi do glave da zmija koja govori nije doslovno zmija niti jabuka jabuka. Već sam dijelio više puta šta je rečeno Mission Rahma.

https://vril12.wordpress.com/chronology-of-all-times/

Quote:
Poslao ga je u carstvo arhona eona.
Kreiran od žene preko Davidove sperme.

Quote:
To sam već detaljno objasnio kako taj pojam Pavao koristi. Ne za ljudsko rođenje. Iako postoji mala dvoznačnost. Kao i u svemu što Pavao piše.
Govori o čovjeku, nikakvom niskonebeskom duhu, dakle ispravan prijevod je rođen.

Quote:
Itekako drži vodu baš u tom kontekstu Božjega Plana.
Ne drži vodu nikako, pišeš totalne nebuloze.

Quote:
Zašto bljuješ uvrede? Možeš biti samo baniran radi toga i nije lijepo prema forumašicama koje te čitaju.
"Haluciniraš" nije nikakva uvreda. Bljuješ uvrede pa druge optužuješ za to, možeš ti bit banan i ružno je prema svima, već sam dijelio šta forumašica kaže o tvom višegodišnjem gnusnom vrijeđanju tu.

Quote:
Suri orao kaže: Pogledaj post
Drugo pitanje, puno ozbiljnije - što ćemo sa PDF-om Religija na kojem već godinama nekoliko forumaša (apsolutno prednjače Nepoznati, Beljki i Robinud) vrijeđa, ruga se , baca rigačinu i pljuvačinu i najtoksičnije moguće postove na sve forumaše koji se izjasne kao vjernici, njihove stavove, kao i na sve vjersko što postoji, do te mjere da su od tog PDF-a odavno odustali ne samo vjernici, nego i svi ateisti/agnostici koji žele inteligentnu i argumentiranu raspravu? Praktički svaki njihov post je po uvredama kršenje pravila foruma
Quote:
Ma što?
Da što lol....

Quote:
Itekako je bitno, jer to znači da arhoni eona ne mogu bit Pilat i Kajfa.
Oni bi žrtvovali Isusa u slučaju da su znali da je njihov Spasitelj.
O čemu ti pričaš?
Lol, to nikako NE slijedi logički, pišeš totalne nebulozame

Quote:
...Onda bi ga žrtvovali na križu, da ispune Božju volju, tj. da spasu sebe i svoju djecu i narod od vječnoga pakla. Dupli bonus!
Opet, potpuno je nebitno šta bi bilo da su su to znali/vjerovali, možemo samo spekulirat. Bitno je da to šta pišeš je potpuno nelogično i besmisleno...

Quote:
Kakve bi pobogu snosili posljedice za provedbu Božje volje i Plana spasenja, tj. čišćenja og istočnog Adamovog grijeha radi kojega smo svi prokleti? Isusova žrtva je ko klanje janjaca na oltaru Jahvinom, Njemu na ugodan miris. Pilat bi obavio žrtveno klanje, kao što je Bog onomad naredio Abrahamu da zakolje svoga sina. Ili židovski svećenici klali stoku na oltaru.
Quote:
Kaznu za provedbu Božje volje?
Po kojoj će im Isus oprati grijehe?
Abraham nije zaklao svog sina, to je bio test poslušnosti, a mogao bi sad ulazit u to ko je bio taj "bog" dijela Starog Zavjeta koji traži krvni prinos ali nije to tema. Bog sa velikim B, jedini pravi Bog nikad ne traži ikakve prinose pogotovo ne krvne, niti je ljubomoran itd, ubistvo je svakako grijeh i to smrtni koji nosi svoje posljedice.

Quote:
OMG koje gluparije. Bog je odlučio poslati svoga Sina u smrt. Neće Pilat snositi posljedice tog čina, ako je sasvim svjestan da provodi Božji Plan.
Lol koje budalaštine, sve doslovno interpretiraš crno bijelo, stvari su puno puno drugačije nego šta umišljaš, ali ti to ne možeš sad shvatit. U svakom slučaju bez obzira šta je raspeće Isusa dio sudbine i Božje Volje, ubistvo bez obzira nosi pune posljedice za počinjitelje.

Quote:
Pa i zato bi ga žrtvovali kao žrtvenog janjca, jer tim činom spašavaju i svoju guzicu od paklenih muka u koje bi pali da nije bilo Isusove žrtve. Daj promisli malo što pričaš!
Glupost, ograničeno, konjsko "rezoniranje", opet, ubistvo je ubistvo, bez obzira šta je sve dio Božje Volje. Daj promisli ti prije nego pišeš te budalaštine.

Quote:
Iz straha za svoje dupe, od vječnog prženja u paklu, nikako ga ne bi poštedjeli tog kaleža muke, radi kojega je Isus i došao.
Nikako ne možeš skužit, ubistvo uvijek nosi posljedice, ako bi bili svjesni toga naravno da ge ne bi ubili iz straha za svoje dube. Razvlačiš sa totalno nebitnim hipotetskim scenarijima a suština svega je da si u totalnoj nelogičnoj nebulozi.

Quote:
I ONDA bi ga žrtvovali, jer znaju da svima donosi otvaranje vrata raja!
I NJIMA!
Arhoni eona ga NE BI žrtvovali, jer bi znali da im to donosi propast.
Pilat i Kajfa BI GA žrtvovali, kako god obrneš, da su znali tko je on i što čine s tim obredom žrtve za okajanje grijeha.
lol I kad bi išli od pretpostavke da bi ga Poncije i ekipa žrtvovali da su znali a demoni ne, iz toga logički apsolutno NE slijedi to šta haluciniriaš da mora da su ga demoni ubili lol.

Quote:
To je bitno, jer govorimo o tome što bi da su znali. A to nam je bitno da ustanovimo što označava pojam arhoni eona, ako si se pogubio.
Ta hipotetska situacija je potpuno nebitna jer ko šta sam ti upravo objasnio čak i da krenemo od tvoje pretpostavke, to šta ti se pričinja da logički slijedi iz toga nikako ne slijedi iz toga. Pogubljen si totalno.

Nevjerovatno je da još ne možeš shvatit koliko si zabrijao....

Da ti nacrtam još jednom, opet, recimo da si u pravu da ako bi znali da se Poncije i ekipa ne bi bojali kazne nego bi to izvršili ko da vrše naredbu Božju, znači nema straha od kazne i slijedi spašenje čovječanstva, sve bajno i krasno.

Ono šta ti ne dolazi do tikve da čak i kad bi to bilo tako je potpuno nebitno.

Poncije i židovski vođe nisu znali, ubili su ga iz gore navedenih sebičnih svjetovnih razloga. Sve je jasno i jedostavno.

Quote:
Pa to je točno. Premda bih dodao da se Isus prikazivao kao Mesija, a to je označavalo revolucionara, koji huška narod na oružani ustanak, pa je dobio po Rimskom pravu što je i zaslužio. Jer bolje da ga smaknu, nego da izazove krvoproliće u narodu. Tu su se složili i Židovi i Rimljani.
Narod je bio prevaren od Isusovih propovjednika, koji su svima govorili da je Isus Mesija - Kralj kojega očekuju.
Sad kažeš da je točno da je raspet na Zemlji, ne "na nižim nebesima", i šta ćeš sad reć da je to neki drugi Isus lol.

Quote:
WHAT?
Upravo si potvrdio da sam bio u pravu, a sad si se totalno pogubio, i kažeš da nisam u pravu glede arhona eona. Preveslao si samoga sebe.

Da je Pilat znao da je Isus njegov osobni Spasitelj, i da obavlja Božji Plan žrtve za otkup Adamova prijestupa, on bi sigurno to odradio, ako nije posvađan s mozgom - lud totalno.

Zato pojam arhoni eona NE označava u tom primjeru, svjetovne vladare.
Jer da su demoni znali, oni sigurno ne bi ubili Božjega Sina Isusa.
Vrlo jednostavno, ali to tebi nikako u glavu.
koji cirkus. Dokazao sam kristalno jasno da si u krivu, da pišeš teške gluposti, da nema trunke logike ni smisla u tome šta pišeš. Pogubio si se totalno i ukopao se u preko glave u svoje bunilo.

I opet ponavljaš to isto bunilo koje ti vidiš ko logički slijed

Već više puta objašnjeno......

Ako i krenemo od toga

1. da je Pilat znao da obavlja Božji Plan žrtve za spasenje čovječanstva da bi ubio Isusa da spasi sebe i svijet

2. da su demoni znali, oni sigurno ne bi ubili Božjega Sina Isusa

iz toga nikako logički ne slijedi da mora da su ga ubili demoni.

Vrlo jednostavno, ali tebi nikako u glavu.
Old 19.06.2025., 18:39   #472
Quote:
Objasni mi onda koga će Isus smrću pobiti, nakon velike nevolje?

Kako će se onda Isus (ili oni koji ga slijede) obračunati s heretičarima (nevjernicima?)
Neće li ih smrću sve poklati?....
Već ti je napisano da ne interpretiraš sve doslovno crno bijelo.

I za pakleno jezero ko upozorenje na posljedice kršenja impersonalnog Univerzalnog Zakona, šta ti apsurdno interpretiraš ko mržnju.

I da Isus naravno nije bio svemoćan iako je imao razvijene šta u Indiji zovu Siddhije tj napredne moći.

Daljna rasprava sa tobom nema smisla.
Old 20.06.2025., 10:50   #473
Quote:
Prejadno kako izmišljaš niskonebesko inkarniranog Isusa koji priča sam sa sobom itd.
Priča i kad veli: "Bože, bože zašto si me ostavio." Ili se teološki obraća vjernicima s time kao primjer. Nije Sveta misa za apostole, nego za vjerništvo namijenjena.

Quote:
Izmislio si ti da Pavao piše da je bio "negdje sam". A to šta tupiš ta svoja lijeva uvjerenja, vjeruj šta hoćeš.
Ne piše da je bio s nekim u toj Pavlovoj viziji.

Quote:
Sad si i Adama i Evu prebacio na niža nebesa lol. Sve se to odvijalo na Zemlji, fizičkoj Zemlji.
I sve biblijske priče shvaćaš doslovno,
Vidi ti njega. JA shvaćam doslovno, a ti Adama i Evu doslovno shvaćaš da su bili u rajskom vrtu na Zemlji, i Noin potop (mlado pljosnatozemljaš?). Ko tu koga?
Ti doslovno shvaćaš da je Isus izvukao mrtvace iz grobova koji hodaše Jeruzalemom, nakon što je pomračio univerzum u podne, dok ja to držim gnostičkim alegorijama. Ko tu koga?

Quote:
ne dolazi tebi do glave da zmija koja govori nije doslovno zmija niti jabuka jabuka.
Ko je spominajo jabuku ili breskvu. Bilo stablo s kojega su ubrali i pojeli plod. Možda je bila kruška?

Quote:
Već sam dijelio više puta šta je rečeno Mission Rahma.

Poštedi me gluparija s alternative, gdje samouvjereno tvrdiš da su na Mjesecu kilometarski "oblakoderi", jezera vode, traktoristi bez gaća, i ostale nebuloze.
"Bolji si" u apologetici Isus-postojanja i Biblije nego ono ....
Pitam se je li to isti forumaš.

Ovaj blog je nakupina bezvrjednog zavjeraškog UFO smeća, skupljana desetljećima.

Quote:
Govori o čovjeku, nikakvom niskonebeskom duhu, dakle ispravan prijevod je rođen.
O čovjeku, kako već 100 puta rekoh. Ali poput Adama, u drugom carstvu.

Quote:
Abraham nije zaklao svog sina, to je bio test poslušnosti,
Nebitno. Zaklao ga već je u svojoj glavi i pripremao granje za lomaču. Nije se brinuo oko toga što će ubit dijete, jer je to bio Božji nalog.
Tako i kod Božjeg plana spasenja čovječanstva preko Isusove žrtve.

Hipotetski bi Pilat i Kajfa spremno obavili ritula žrtve Isusove za spas sebe i svih ostalih.

Zato se pojam "arhoni eona" odnosi na demone u drugom relmu, a ne Pilata i Kajfu.

Demoni su tim činom Isusa definitivno i nepopravljivo propali za sva vremena.

Ima ovaj redak o tome:

1. Korinćanima 2,6 Mudrost doduše navješćujemo među zrelima, ali ne mudrost ovoga svijeta, ni arhoni eona (pogrešno prevedeno kao knezova ovoga svijeta) koji propadaju,

Pilat i Kajfa i ostali velikani nisu propali, nego lijepo nastavili živjeti i vladati.
Ali demoni eona (archonton tou aionos toutou) koji su žrtvovali Isusa, propali su skupa sa Sotonom, zasvagda. Izgubili su bitku za ljude u svom planiranom svjetskom sotonskom poretku. Isus je pobjednik nad smrću i uz njegovu pomoć, sada je moguće boriti se protiv demona i izgoniti ih, kako su vjerovali.

Quote:
a mogao bi sad ulazit u to ko je bio taj "bog" dijela Starog Zavjeta koji traži krvni prinos ali nije to tema.
Otac Isusov i Bog sam.
Psalmi u njegovu čast se čitaju na svetim misama (koje ti vjerojatno ne pohodiš jer vjeruješ u spiritizam i UFO baljezgarije).

Quote:
Bog sa velikim B, jedini pravi Bog nikad ne traži ikakve prinose pogotovo ne krvne, niti je ljubomoran itd, ubistvo je svakako grijeh i to smrtni koji nosi svoje posljedice.
Ti imaš novu svoju teologiju, koja nikoga ne zanima.

Quote:
U svakom slučaju bez obzira šta je raspeće Isusa dio sudbine i Božje Volje, ubistvo bez obzira nosi pune posljedice za počinjitelje.
Budalaština. Bi li Abraham bio kažnjem za klanje svoga sina, jer je to Božji Plan koji mu je rekao u uho?

Quote:
Glupost, ograničeno, konjsko "rezoniranje", opet, ubistvo je ubistvo, bez obzira šta je sve dio Božje Volje.
Ovo je već magareći smiješno. Bog Biblije naređuje kamenovanje bludnica. Hoće li ih taj Bog osuditi za umorstvo?

Quote:
lol I kad bi išli od pretpostavke da bi ga Poncije i ekipa žrtvovali da su znali a demoni ne, iz toga logički apsolutno NE slijedi to šta haluciniriaš da mora da su ga demoni ubili lol.
A ko ga je žrtvovao onda? Moja strina?
Bogu je očigledno trebao posrednik koji će žrtvovati Isusa, a koji je najbolji, nego baš sotonski sluge, koji su izvršitelji Sotonine volje, a koja želi što više ljudi zavesti na svoj put, dalje od Boga.

Znam da nikada nećeš priznati da sam logički u pravu, i da se pojam arhoni eona, ne može odnostii na Pilata i Kajfu, jer oni bi proveli Božji Plan spasenja, da su znali za njega, ali demoni ne, i zato je taj Plan držan u tajnosti na nebesima, da demoni, pali anđeli ne doznaju za njega.

Ujedno je apsurdno da bi Pilat i Kajfa doznali za božanski nebeski plan. Nisu bili anđeli da bi bili upućeni u to. lol

No prestajem s time, jer ti ćeš samo čepat uši i grčevito ponavljat: "nisi u pravu, nisi u pravu".

Pišem radi čitatelja, a ne da bi tebe uvjerio u bilo što. Ti si samo pomoć da ljudi vide u što su povjerovlai i kako to netko brani.

Quote:
Ta hipotetska situacija je potpuno nebitna
Bitna je za utvrđivanje konteksta, o kome se radi s izrazom arhoni eona, koji ne bi Božje Sina ubili da su znali za Božji Plan koji se krio od njih vjekovima.

Quote:
Da ti nacrtam još jednom, opet, recimo da si u pravu da ako bi znali da se Poncije i ekipa ne bi bojali kazne nego bi to izvršili ko da vrše naredbu Božju,
Bojali bi se Božje kazne za izvršavanje Bože volje? Glupost na entu.

Quote:
znači nema straha od kazne i slijedi spašenje čovječanstva, sve bajno i krasno.
Quote:
Ono šta ti ne dolazi do tikve da čak i kad bi to bilo tako je potpuno nebitno.
Bitno je kao hipotetska situacija radi pojma "arhoni eona".

Quote:
koji cirkus. Dokazao sam kristalno jasno da si u krivu, da pišeš teške gluposti, da nema trunke logike ni smisla u tome šta pišeš. Pogubio si se totalno i ukopao se u preko glave u svoje bunilo.
OMG. Tvoja upornost je zapanjujuća. lol
Uopće nije bitno što je ta situacija hipotetska i apsurdna. Ona je predstavljena samo zato da se vidi da pojam arhoni eona se ne može upotrijebiti za zemaljske vladare, kako su mnogi apologeti dvoznačno preveli taj pojam u tom kontekstu.

Nastavi i dalje pričati sebi u uho da to nije tako i opsesivno ponavljet: nisi u pravu, nisi u pravu.

Quote:
Sad kažeš da je točno da je raspet na Zemlji, ne "na nižim nebesima", i šta ćeš sad reć da je to neki drugi Isus lol.
Jok. Da ti objasnim. Ovdje analiziram Markov mit o Isusu, i zašto bi ako slijedimo logiku tog mita, Isus bio smaknut na Rimskom sudu. Kako to ne razumiješ? Valjda namjerno, da me očajnički pokušavaš popljuvat i ismijat...

Quote:
1. da je Pilat znao da obavlja Božji Plan žrtve za spasenje čovječanstva da bi ubio Isusa da spasi sebe i svijet

Nego ko? Moja baka?
Jasno piše da je tajna bila čuvana da demoni za nju ne doznaju i tako odustanu od žrtvovanja Isusa. Oni su to napravili u naznanju, i tako sami sebe osudili na propast. Sve to Pavao kaže u svojoj maštovitoj vizionarskoj gnostičkoj teologiji.

1. Korinćanima 2,6 Mudrost doduše navješćujemo među zrelima, ali ne mudrost ovoga svijeta, ni arhoni eona (knezova ovoga svijeta) koji propadaju,

Pilat i Kajfa i ostali velikani nisu propali, nego lijepo nastavili živjeti i vladati.
Ali demoni arhoni eona (archonton tou aionos toutou) koji su žrtvovali Isusa, u relmu pod vlašću Sotone, su odmah propali s tim činom zasvagda. Izgubili su bitku za ljude u svom planiranom svjetskom sotonskom poretku.
Isus je pobjednik nad smrću i uz njegovu pomoć, sada je moguće boriti se protiv demona i izgoniti ih, kako su vjerovali.
Odgovori s citatom
Old 20.06.2025., 10:54   #474
Quote:
I za pakleno jezero ko upozorenje na posljedice kršenja impersonalnog Univerzalnog Zakona, šta ti apsurdno interpretiraš ko mržnju.
Kao sadističko nasilje. Koje je Muhamed detaljno razradio u svome Kuranu.
Nespojivo je moralno, etičko ponašanje i nekakav pakao gdje se prže neistomišljenici po religijskoj ideologji.
Nije ni čudo, da je to dovelo do konkrentih lomača gdje su spaljivali žive ljude u ime Isusovo i Marijino.

Quote:
I da Isus naravno nije bio svemoćan iako je imao razvijene šta u Indiji zovu Siddhije tj napredne moći.
Spiritističke new age maštarije u službi apologetike pseudo-kršćanstva..

Quote:
Daljna rasprava sa tobom nema smisla.
Nikakve rasprave nije ni bilo. Samo melješ svoje.
Odgovori s citatom
Old 20.06.2025., 11:06   #475
Lightbulb

Kako se Pavlovo vjerovanje tako radikalno promijenilo, u uočljivu tvrdnju Isusovog historicizma, za 60 godina?

Uočite što su rani crkveni oci naglašavali i mijenjali od Pavlove teologije u kršćanskom Vjerovanju:

• Pavao je rekao da je Isus "nastao od Davidove sperme" (genomenou ek spermatos David, Rimljanima 1:3). Biskup Ignacije sada inzistira da moramo reći da je Isus došao "od Davidovog potomstva" (ek genous David). Upadljivo, upravo ono što Pavao nikada nije rekao. (kakvo potomstvo kad mu Josip nije otac)

• Pavao je rekao da je Isus "nastao od žene", a njegov argument implicira da je pod time mislio od žene "Hagare...Sare kao alegorija nečistog i čistog tijela" (Galaćanima 4:4, 24-26). Ignacije sada inzistira da moramo reći da je Isus došao od stvarne majke po imenu "Marija", a ne od neke generičke "žene" u raspravi o alegorijskim ženama. Pavao nikada ne spominje Mariju. Pa zašto je sada važno potvrditi njezino ime u Vjerovanju? Kada se to dogodilo? Zašto?

• Na oba mjesta Pavao je rekao da je Isus "stvoren" (ginomai), a ne "rođen" (gennao), odabravši istu riječ koju Pavao koristi za označavanje božanskog stvaranja (Adama i naših budućih uskrsnulih tijela koja na nas čekaju u rajskim predjelima), a nikada ljudskog rođenja, u upadljivom kontrastu s riječju koju Pavao uvijek koristi za ljudsko rođenje.
Ignacije upadljivo obrće vokabular i inzistira da sada moramo govoriti "rođen" (gennao), a ne "stvoren" (ginomai). Potpuno na isti način na koji znamo da su kršćanski pisari pokušali ispraviti Pavlove rukopise - i u Rimljanima 1:3 i u Galaćanima 4:4 u isto vrijeme, dokazujući time da su bili dobro svjesni problema historizacije Isusa. Stoga, iako obje riječi mogu značiti rođenje, kršćani su bili svjesni Pavlove uporabe, neugodne po njih.

• Pavao je rekao da je Isus jeo i pio u viziji (1. Korinćanima 11:23). Ignacije sada inzistira da moramo reći da je Isus jeo i pio uistinu. Zašto je to važno?
Kako je to ušlo u vjerovanje? Zašto?

• Pavao je rekao: „arhonti ovoga eona razapeše“ Isusa (1. Korinćanima 2,8), jezik koji evocira nebeske demonske sile, dok u biti kaže da rimske vlasti to nikada ne bi učinile (Rimljanima 13). Ignacije sada inzistira da moramo reći da je Poncije Pilat razapeo Isusa i kloniti se svakoga tko kaže drugačije kao prokletog đavoljeg agenta. Pa tko je onda prije tvrdio drugačije?

Doista, zašto je ime razapinjača Isusa postalo važno za Vjerovanje da to ponavlja svaki vjernik na svakoj svetoj misi?

I zašto se to događa tek nakon što su Evanđelja odlučila smjestiti Pilata u priču (po Marku)?

• Pavao u biti kaže da nije bilo zemaljskih svjedoka Isusa prije njegova uskrsnuća (1. Korinćanima 15,3-8; Rimljanima 10,14-16; Rimljanima 16,25-26).
Ignacije sada kaže da moramo reći da ih je bilo. Zašto je to postalo nužno?

Zašto je to ušlo u Vjerovanje? Kada? Kako? Što su drugi kršćani, koje je ovaj novi manevar trebao isključiti, imali reći o tome?

Historičari Isusa imaju teorije koje sve to objašnjavaju. Ali jesu li u pravu? Reći će, na primjer, da je „doketizam“, moderna kategorija hereze koja je navodno učila da se Isus samo „činio“ da čini ili trpi stvari na zemlji, bila prijetnja protiv koje Ignacije preoblikuje vjerovanje. Ali Ignacije nikada ne spominje doketiste. I jedini tekstovi koje imamo, a koji pokazuju nešto slično doketizmu, datiraju stoljeće kasnije, i ne govore ništa slično onome što je kod Ignacija. Dakle, ovo je stvarno loša teorija.

Na primjer, neki od tih kasnijih „doketskih“ tekstova kažu da je Isus zamijenio mjesta sa Šimunom Cirenskim, što očito nije ono o čemu Ignacije govori ili protiv čega se bori. Pa kako znamo što su oni kojima Ignacije odgovara zapravo učili?
Ne možemo pročitati ništa što su oni zapravo napisali, čak ni u citatu. Drevni kršćanski apologeti bili su poznati lažljivci i krivo predstavljali svoje protivnike, pa im ne možemo vjerovati. Ionako su pisali tek pola stoljeća kasnije. Budući da se nijedan od kasnijih sačuvanih dokumenata koji se danas nazivaju doketskim ne odnosi na doktrine koje Ignacija zanimaju, doketizam ne može zapravo objasniti što on misli.

Dakle, tko su bili ljudi protiv kojih Ignacije piše? Jesu li to doista bili oni kasniji, nepovezani doketisti od kojih imamo neke spise i kojima su se kasniji apologeti protivili - ili su oni zapravo bili mitičari? Pavlovi kršćanski nasljednici? Nije nam rečeno.

Ali to sigurno zvuči puno više kao mitičari (proponenti da je Isus bio vizija, mit), isti oni koje je lažna Druga Petrova poslanice trebala opovrgnuti. A budući da ne možemo dokazati drugačije, nemamo pravo tvrditi drugačije.

Ono što nam ostaje je vjerovanje - zapravo, nekoliko vjerovanja - koje je citirao Pavao, a koje nikada ne spominje nijedan povijesni detalj koji bi smjestio bilo koju Isusovu aktivnost na zemlju; zatim imamo zamračenje od pedeset do osamdeset godina, tijekom kojih se pišu Evanđelja; i odjednom, cijeli život nakon što su Evanđelja počela kružiti, što je već bio cijeli život nakon što je religija započela, otkrivamo da je Vjerovanje preoblikovano kako bi uključivala detalje koji se prvi put pojavljuju samo u tim Evanđeljima - Marija, Pilat, ljudsko rođenje povezano s Davidovim precima, večere, zemaljski svjedoci raspeća. Ne samo da se te stvari odjednom dodaju Vjerovanju, već postaju i bitne za Vjerovanje:
- kaže nam se da moramo žestoko osuditi sve kršćane koji to odbacuju. Što znači... bilo je kršćana koji su ih odbacivali. I ne čujemo od njih ništa.

Prijetvoran biznis...
Odgovori s citatom
Old 20.06.2025., 11:13   #476
Nicejsko-carigradsko vjerovanje

Vjerujem u jednoga Boga,
Oca svemogućega,
Stvoritelja neba i zemlje,
svega vidljivoga i nevidljivoga.
I u jednoga Gospodina Isusa Krista,
jedinorođenoga Sina Božjega.
Rođenog od Oca prije svih vjekova.
Boga od Boga, svjetlo od svjetla,
pravoga Boga od pravoga Boga.
Rođena, ne stvorena,
istobitna s Ocem, po kome je sve stvoreno.
Koji je radi nas ljudi
i radi našega spasenja sišao s nebesa.
I utjelovio se po Duhu Svetom od Marije Djevice:
i postao čovjekom.
Raspet također za nas:
pod Poncijem Pilatom
mučen i pokopan.

I uskrsnuo treći dan, po Svetom pismu.
I uzašao na nebo: sjedi s desne Ocu.
I opet će doći u slavi
suditi žive i mrtve,
i njegovu kraljevstvu neće biti kraja.
(cut)
Odgovori s citatom
Old 20.06.2025., 13:56   #477
Quote:
Priča i kad veli: "Bože, bože zašto si me ostavio." Ili se teološki obraća vjernicima s time kao primjer. Nije Sveta misa za apostole, nego za vjerništvo namijenjena.
Nikakve veze između obraćanja Bogu u trenucima muke i obraćanja prisutnima za večerom.

Quote:
Ne piše da je bio s nekim u toj Pavlovoj viziji.
Niti piše da je bio sam, a obraća se nekome, očito prisutnima za večerom.

Quote:
Vidi ti njega. JA shvaćam doslovno, a ti Adama i Evu doslovno shvaćaš da su bili u rajskom vrtu na Zemlji, i Noin potop (mlado pljosnatozemljaš?). Ko tu koga?
Ti doslovno shvaćaš da je Isus izvukao mrtvace iz grobova koji hodaše Jeruzalemom, nakon što je pomračio univerzum u podne, dok ja to držim gnostičkim alegorijama. Ko tu koga?
Da, sve shvaćaš doslovno i onda još misinterpretiraš i konfabuliraš. Neke stvari ko Adam i Eva u rajskom vrtu se mogu shvatiti skoro pa doslovno, ali to ne znači da je govoreća zmija doslovno govoreća zmija niti jabuka jabuka.

Ja vjerujem Mission Rahma, biblijska scena iz rajskog vrta je opisana pod LEMURIAN HUMANITY, to je prava povijest Zemlje i izvor te biblijske priče ko šta će budućnost i potvrdit da je taj rajski vrt bio na matičnom svemirskom brodu parkiranom na Zemlji.

Isto tako za Noin potop, je se desio ali ne znači da je doslovno cijeli svijet bio pod morem. I naravno da vjerujem da je Isus oživio Lazara, to spada sve pod siddhije šta se mogu nazvat i astralne moći, ima niz primjera yogija koji su uradili isto. Onda pišeš glupost da Isus pomračio univerzum, Biblija opisuje da je nastao mrak nad zemljom "u podne" i naredna tri sata za vrijeme Isusova raspeća. To ne znači da je Isus pomračio nebo već viša sila šta se može interpretirat na razne načine koja.

Znaš jako dobro da nisam nikakvi mlado pljosnatozemljaš, na alternativi si non stop, vidio si nebrojeno puta di kontriram ravnozemljašima, di govorim o povijesti Zemlje unatrag milijarde godina o čemu između ostalo doslovno govori i link iz mog predzadnjeg posta. Znači kenjaš.

Biblijske priče nisu gnostičke alegorije niti treba sve čitat doslovno. Ti nisi sposoban razaznat istinu koja se krije iz tih priča.

Quote:
Ko je spominajo jabuku ili breskvu. Bilo stablo s kojega su ubrali i pojeli plod. Možda je bila kruška?
To je bilo halucogeno voće za koje Adam i Eva nisu bili spremni.

Quote:

Poštedi me gluparija s alternative, gdje samouvjereno tvrdiš da su na Mjesecu kilometarki oblakoderi, jezera vode, i ostal nebuloze.
Mnogo si bolji u apologetici Isus-postojanja i Biblije nego ono....
Pitam se je li to isti forumaš.
Poštedi ti mene tvojih gluparija, to šta si prećorav da uvidiš činjenice je samo tvoj problem, kako za ovo tako i za baze i gradove na Mjesecu, kao i jezera, floru, faunu. Cijeli svijet postaje svijestan ET prisutnosti i tajnih svemirskih vojnih programa, ti si zapeo u mraku srednjeg vijeka, a ljudi koji kuže da nas posjećuju na Zemlji naravno kuže da su prisutni i na Mjesecu i dalje, isto ko i naši tajni programi.

Očajan si u napadanju istine na alternativi i tu, a ja te jednako tarem činjenicama i razotkrivam tvoje bunilo i gluparije i tamo i tu.

Quote:
Ovaj blog je nakupina bezvrjednog zavjeraškog UFO smeća, skupljana desetljećima.
I najmanji dio tog bloga vrijedi više nego svo smeće koje si izbljuvao na ovom forumu. Blog postoji tek nekoliko godina a materijale sam skupio u zadnjih 10ak godina, ne desetljećima.

Quote:
O čovjeku, kako već 100 puta rekoh. Ali poput Adama, u drugom carstvu.

Quote:
Nebitno. Zaklao ga već je u svojoj glavi i pripremao granje za lomaču. Nije se brinuo oko toga što će ubit dijete, jer je to bio Božji nalog.
Opet, potpuno nebitno šta bi Abraham zaklao svog sina jer neko ko se lažno predstavlja ko Bog a zapravo je niskoastralni demon traži to od njega, a to šta si ti prepogubljen da razaznaš lažnog boga od Boga je druga stvar.

Već sam dijelio više puta da je "bog" velikog dijela Starog Zavjeta neupitno demon tj niskoastralni pojedinac, to je ljubomoran, ljut i krvožedan "bog", evo i par konkretnih primjera.

Quote:
Ponovljeni zakon 22:28–29; Božja kazna za silovanje djevice je platiti njenom ocu 50 šekela srebra i oženiti je za cijeli život. Na silovatelja se gledalo kao na uništavanje tuđe imovine, a ne na uništavanje života mlade djevojke. Prisiliti djevojku da se uda za svog silovatelja i natjerati njenog oca da primi nešto novca kao naknadu je odvratno.

2. Samuelova 7,11; Bog, preko Natana, kaže da će kazniti Davidovu aferu s Batšebom tako što će sve Davidove žene učiniti prostitutkama. To što Bog Davidove žene čini prostitutkama, unatoč onome što je rekao Njegov vlastiti zakon, nije moralno.

Levitski zakonik 26:29; Bog opisuje kako će kazniti ljude tako što će ih natjerati da jedu meso vlastitih sinova i kćeri. Svaka prijetnja Bogu da će ljude prisiliti na kanibalizam nad njihovom obitelji nije moralna.

Jošua 6:20–21; Bog pomaže Izraelcima da unište Jerihon, ubijajući „muškarce, žene, mlade i stare, goveda, ovce i magarce“. Hajde. Nemilosrdno ubijanje svih žena i djece u gradu nije moralno.

Ponovljeni zakon 2:32–35; Bog je naredio Izraelcima da pobiju sve u Hešbonu, uključujući i djecu. Kasnije u poglavlju 3:3–7, Bog zapovijeda da učine isto gradu Bašanu. Ubijanje djece nije moralno.

1. Brojevi 31:7–18; Bog odlučuje da ovaj put neće ubiti sve. Ovaj put, On zapovijeda Izraelcima da pobiju sve Midjance osim djevica, koje će uzeti kao ratni plijen. Ubijanje svih osim djevica i njihovo korištenje kao seksualnih robova nije moralno.

Suci 11:30–39; Jiftah spaljuje svoju kćer živu kao žrtveni prinos za Božju milost u ubijanju Amonaca. Jiftah je lud što je spalio svoju kćer živu, a Bog je lud što je to dopustio. Žrtvovanje djece nije moralno.

Ponovljeni zakon 21:18–21; Bog zahtijeva da ubijamo neposlušne tinejdžere. Kamenovanje neposlušne djece do smrti nije moralno.

Izlazak 21:20–21, Kološanima 3:22–24, Efežanima 6:5, 1. Petrova 2:18; Bog opravdava ropstvo rekavši da je u redu posjedovati robove i tući ih. Bog otvoreno podržava ropstvo. Podržavanje ropstva nije moralno.

Levitski zakonik 25:44-46 44 „‘Vaši robovi i robinje neka dolaze iz naroda oko vas; od njih možete kupovati robove.45 Možete također kupiti neke od privremenih stanovnika koji žive među vama i članove njihovih klanova rođene u vašoj zemlji, i oni će postati vaše vlasništvo. 46 Možete ih ostaviti svojoj djeci kao nasljedno vlasništvo i možete ih učiniti robovima doživotno, ali ne smijete nemilosrdno vladati nad svojim sunarodnjacima Izraelcima.

A taj lažni bog se čak i kaje šta je napravio čovjeka

"I pokaja se Jahve što je načinio čovjeka na zemlji i ražalosti se u srcu."

(Postanak 6:6, prijevod KS)
Quote:
Tako i kod Božjeg plana spasenja čovječanstva preko Isusove žrtve.

Hipotetski bi Pilat i Kajfa spremno obavili ritula žrtve Isusove za spas sebe i svih ostalih.

Zato se pojam "arhoni eona" odnosi na demone u drugom relmu, a ne Pilata i Kajfu.

Demoni su tim činom Isusa definitivno i nepopravljivo propali za sva vremena.
I dalje ko pokvarena ploča grčevito ponavljaš isto nelogično bunilo.

Quote:
Ima ovaj redak o tome:

1. Korinćanima 2,6 Mudrost doduše navješćujemo među zrelima, ali ne mudrost ovoga svijeta, ni arhoni eona (pogrešno prevedeno kao knezova ovoga svijeta) koji propadaju,

Ali demoni eona (archonton tou aionos toutou) koji su žrtvovali Isusa, propali su skupa sa Sotonom, zasvagda. Izgubili su bitku za ljude u svom planiranom svjetskom sotonskom poretku. Isus je pobjednik nad smrću i uz njegovu pomoć, sada je moguće boriti se protiv demona i izgoniti ih, kako su vjerovali.
Budalaštine, nisu ni morali odma propast u svjetovnom smislu, svaki svjetovni vladar propada, ni jedan ne traje puno, svaki bude srušen sa vlasti, a eventualno ako je kralj rikne i zamjenjuje ga drugi.

A i kad gledamo šta zapisi kažu o Pilatu i Kajfi, vidimo da je ko i inače potpuno suprotno od toga šta pišeš:

Za Pilata Eusebij (4. st.) piše u "Crkvena povijest" citirajući staru grčku tradiciju da se Pilat, nakon opoziva i egzila pod carem Kaligulom, ubio:

“...bio je prisiljen postati svoj vlastiti ubojica”

Više srednjovjekovnih spisa (5.–8. st.) donosi verzije u kojima Pilat počinje samoubojstvo. Publikacije kao što su Cura sanitatis Tiberii, Vindicta Salvatoris, i Mors Pilati navode ga kao lik koji se iz egzila samoubio ili je bačen u rijeku

Za Kajfu Josip Flavije zapisuje da je srušen sa vlasti oko 36. godine, znači samo 3 godine kasnije.

Inače 1990. u Jeruzalemu je pronađen ossuarij (kosturnica) s natpisom: "Josip sin Kajfe". Vjeruje se da su to posmrtni ostaci Kajfe, što ga čini jedinim novozavjetnim protivnikom Isusa za kojeg imamo fizičke ostatke.
Old 20.06.2025., 13:57   #478
Quote:
Otac Isusov i Bog sam.
Glupost, već dokazano da je bog velikog dijela SZ krvožedni, ljubomorni demon, ne Bog.

Quote:
Psalmi u njegovu čast se čitaju na svetim misama
To šta crkvenjaci također ne razaznaju očito ne mijenja stvar.

Quote:
(koje ti vjerojatno ne pohodiš jer vjeruješ u spiritizam i UFO baljezgarije).
Naravno da ne idem u vatikanske tvornice indoktrinacije i antiduhovnosti. A kolika si licemjerčina da spominješ spiritizam ti koji si se ko i ja načitao teozofa i branio madam Blavatsky i Besant, citirano već gore šta je praktički identična stvar.

A tu idiotariju šta pišeš "UFO baljezgarije", u svijetu koji je svakim danom sve svijesniji ET prisutnosti i tajnih man-made UFO programa.

Quote:
Ti imaš novu svoju teologiju, koja nikoga ne zanima.
Točno si sebe opisao, sa tvojim niskonebaškim inkarnacijama i inim besmislicama.

Quote:
Budalaština. Bi li Abraham bio kažnjem za klanje svoga sina, jer je to Božji Plan koji mu je rekao u uho?
Tvoja budalaština. Opet, to nije bio Bog već demon. Ali tebi je to naravno sve isto.

Quote:
Ovo je već magareći smiješno. Bog Biblije naređuje kamenovanje bludnica. Hoće li ih taj Bog osuditi za umorstvo?
Magareći su smiješne gluparije koje pišeš. Nauči se razlikovat Boga od lažnih krvožednih, ljubomornih nisko-astralnih demona koji su se provukli ko "bogovi" u velikom dijelu SZ.

Quote:
A ko ga je žrtvovao onda? Moja strina?
Bogu je očigledno trebao posrednik koji će žrtvovati Isusa, a koji je najbolji, nego baš sotonski sluge, koji su izvršitelji Sotonine volje, a koja želi što više ljudi zavesti na svoj put, dalje od Boga.

Znam da nikada nećeš priznati da sam logički u pravu, i da se pojam arhoni eona, ne može odnostii na Pilata i Kajfu, jer oni bi proveli Božji Plan spasenja, da su znali za njega, ali demoni ne, i zato je taj Plan držan u tajnosti na nebesima, da demoni, pali anđeli ne doznaju za njega.

Ujedno je apsurdno da bi Pilat i Kajfa doznali za božanski nebeski plan. Nisu bili anđeli da bi bili upućeni u to. lol

No prestajem s time, jer ti ćeš samo čepat uši i grčevito ponavljat: "nisi u pravu, nisi u pravu".

Pišem radi čitatelja, a ne da bi tebe uvjerio u bilo što. Ti si samo pomoć da ljudi vide u što su povjerovlai i kako to netko brani.
Nastavljaš se kreveljit i grčevito papagajski ponavljat iste zbunjene nelogičnosti, ali nećeš više to ponavljat jer kao ja neću priznat da je to logično a ne jer si skužio da se samoponižavaš

Quote:
Bitna je za utvrđivanje konteksta, o kome se radi s izrazom arhoni eona, koji ne bi Božje Sina ubili da su znali za Božji Plan koji se krio od njih vjekovima.
Potpuno je nebitna jer iz tog hipotetskog scenarija nikako logički ne slijedi to šta haluciniraš.

Quote:
Bojali bi se Božje kazne za izvršavanje Bože volje? Glupost na entu.
Tvoja beskonačna glupost i magaćere crno-bijelo "rezoniranje". Čak i ako neko vjeruje da vrši Božju volju, ako ubija nevinog čovjeka, a vjeruje u pravdu i moral, naravno da očekuje kaznu za taj grijeh, bez obzira šta je to "Božja volja".

Quote:
Bitno je kao hipotetska situacija radi pojma "arhoni eona".
Potpuno je nebitno jer ništa iz tog ne slijedi logički.

Quote:
OMG. Tvoja upornost je zapanjujuća. lol
Uopće nije bitno što je ta situacija hipotetska i apsurdna. Ona je predstavljena samo zato da se vidi da pojam arhoni eona se ne može upotrijebiti za zemaljske vladare, kako su mnogi apologeti dvoznačno preveli taj pojam u tom kontekstu.
Da moja upornost, ko pokvarena ploča ponavljaš tu apsurdnu, potpuno nelogičnu nebulozu za koju haluciniraš da je logična.

Tragikomično koliko si se ukopao u vlastito bunilo i odbijaš uvidit i priznat koliko je glupo i besmisleno to šta tvrdiš.

Quote:
Nastavi i dalje pričati sebi u uho da to nije tako i opsesivno ponavljet: nisi u pravu, nisi u pravu.
Izvrtanje ti ne pomaže. Nastavi ti pričat sebi u uho i opsesivno ponavljat da je ta tvoja apurdna halucinacija logična.

Nevjerovatno je da ne kužiš koliko se ponižavaš, a moguće da kužiš ali radije ustraješ sa tom nebulozom nego da priznaš da si u krivu.

Quote:
Jok. Da ti objasnim. Ovdje analiziram Markov mit o Isusu, i zašto bi ako slijedimo logiku tog mita, Isus bio smaknut na Rimskom sudu. Kako to ne razumiješ? Valjda namjerno, da me očajnički pokušavaš popljuvat i ismijat...
Ne pokušavam te popljuvat ni ismijat, to radiš sam sebi. A da podsjetim da se slažeš da je Pilat bio stvarna povijesna osoba, za kojeg pišeš

Quote:
Mnoge je on Isuse razapeo.
Tako da se tvoje slaganje itekako može interpretirat ko da se slažeš da se raspeće po Marku desilo, samo da je to bio neko drugi, ne Isus.

Quote:
Nego ko? Moja baka?
Jasno piše da je tajna bila čuvana da demoni za nju ne doznaju i tako odustanu od žrtvovanja Isusa. Oni su to napravili u naznanju, i tako sami sebe osudili na propast. Sve to Pavao kaže u svojoj maštovitoj vizionarskoj gnostičkoj teologiji.

1. Korinćanima 2,6 Mudrost doduše navješćujemo među zrelima, ali ne mudrost ovoga svijeta, ni arhoni eona (knezova ovoga svijeta) koji propadaju,

Ali demoni age’ (archonton tou aionos toutou) koji su žrtvovali Isusa skupa sa Sotonom, su propali tim činom zasvagda. Izgubili su bitku za ljude u svom planiranom svjetskom sotonskom poretku. Isus je pobjednik nad smrću i uz njegovu pomoć, sada je moguće boriti se protiv demona i izgoniti ih, kako su vjerovali.
Očajnički upireš i dalje sa tom smušenom konfabulacijom.

Nađi jednu jedinu osobu na forumu koja će se složit sa tobom da je ta tvoja sumanuta konfabulacija logična i da to šta haluciniraš logički slijedi iz te dvije premise.

A stvar je vrlo jednostavna...

Quote:
Ako i krenemo od toga

A te laži šta pišeš da Pilat i Kajfa nisu propali nego lijepo nastavili živjeti i vladati

A ono Pilat se samoubio, a Kajfa smijenjen samo par godina kasnije. Toliko o njihovom nastavku lijepog života i vladanju.

Quote:
Kao sadističko nasilje....
Glupost. Opet, Isus samo upozorava na posljedice grijeha, nikakvo sadističko nasilje.

Quote:
Spiritističke new age maštarije u službi apologetike pseudo-kršćanstva..
Glupost, Isus očito nije bio svemoćan, a očito je i imao razvijene Siddhije, nikave veze sa New Ageom ili spiritizmom.

Spiritizam je inače odličan i visoka preporuka je čitat te knjige, pogotovo Astral City i A Wanderer in the Spirit Lands i pogledat dva linkana filma.

A New Age je metling pot svega i svačega i velikim dijelom je infiltriran, nikakve veze nemam sa tim. Nazivat istinu New Age je tipična apologetika satanjara, isto ko i prozivanje onih koji govore istinu ko jesi li ravnozemljaš i slične gluposti.

Quote:
Nikakve rasprave nije ni bilo. Samo melješ svoje.
Opet si se opisao, samo melješ i regurgitiraš iste bljuvotine.
Old 20.06.2025., 15:14   #479
gradovi na Mjesecu

Quote:
baze i gradove na Mjesecu, kao i jezera, floru, faunu.
Ovime i ja postajem smiješan, što diskutiram s tipom koji vidi gradove na Mjesecu.

Što je postojanje Isusa prema gusto naseljenoj Luni? Niš!

Quote:
Očajan si u napadanju istine na alternativi i tu, a ja te jednako tarem činjenicama i razotkrivam tvoje bunilo i gluparije i tamo i tu.
Oblakoderi i goli traktoristi na Mjesecu ....
Ako ne vjerujete, pročitajte postove na alternativi. On to ozbiljno!

Quote:
Opet, potpuno nebitno šta bi Abraham zaklao svog sina
Pa jel bi Bog kaznio Abrahama radi toga da je ubio Izaka? Ne.
Kaznio bi ga ako bi ODBIO da ga ide zaklat na žrtveniku. Iako je nevino dijete.
Ne bi niti one koji bi znali da žrtvuju nevinog Isusa po Božjem nalogu.

Quote:
Već sam dijelio više puta da je "bog" velikog dijela Starog Zavjeta neupitno demon
Ti si dijelio? Oooooo, veliki proroče.
To čak niti lik Isus nije znao! Da mu je Otac Vrag.

Quote:
Budalaštine, nisu ni morali odma propast u svjetovnom smislu, svaki svjetovni vladar propada, ni jedan ne traje puno, svaki rikne i zamjenjuje ga drugi.
Propada i rikne i svaki majmun, ugiba eto. Propadali i prije i poslije, ali samo je Sotona tada propao (a ne Židovi ili Rimljani).
Sotona je propao istog časa kad je ubio Božjega Sina, a da to nije znao. Da je samo znao.....
Batrgaš se i nikako nećeš priznati da je to tako.

Quote:
Za Pilata Eusebij (4. st.) piše
Taj biskup je najveći crkveni lažljivac u povijsti.
Ne zna se točno kako je Poncije Pilat završio svoj život.
Paul Maier notes that no other surviving records corroborate Pilate's suicide, which is meant to document God's wrath for Pilate's role in the crucifixion, and that Eusebius explicitly states that "tradition" is his source, "indicating that he had trouble documenting Pilate's presumed suicide".
Quote:
Za Kajfu Josip Flavije zapisuje da je smijenjen oko 36. godine, znači samo 3 godine kasnije.
Vladari se smjenjuju na svojim pozicijama sve do danas. Rijetki ostaju cijeli život na vlasti. Umire asvaki od njih.

Sotona je izgubio za sva vremena upravo u trenutku razapeća Isusa.

1. Korinćanima 2,6
Mudrost doduše navješćujemo među zrelima, ali ne mudrost ovoga svijeta, ni arhoni eona koji propadaju,

To Pavao jasno poručuje. Vladari vladaju i dalje kao što su prije vladali i propadali i umirali. I na njihovo mjesto dolaze drugi.

Sotona, poslije Isusa, jok. Propao istog trena. Zauvijek i po prvi i posljednji puta.

Quote:
Inače 1990. u Jeruzalemu je pronađen ossuarij (kosturnica) s natpisom: "Josip sin Kajfe". Vjeruje se da su to posmrtni ostaci Kajfe, što ga čini jedinim novozavjetnim protivnikom Isusa za kojeg imamo fizičke ostatke.
I Pilat je postojao. Kao i Kajfa. To je Marko pročitao u knjizi Josipa Flavija. Marko je koristio tadašnje likove da popuni svoj mit o čarobnjačkom isusu i njegovim čudesima.

Trnoružica je živjela u dvorcu. Dvorci postoje, mora da je i Trnotužica postojala i uskrsnula poljupcem princa.

Vjerski spis nazvan "po Marku", jedini je izvor tvrdnje da je postojao lik Isus Krist Nazarećanin koji je opisan u tom mitu. Ostali prepisivali i ukrašavali od Marka. Deseci spisa su tako nastali, pa je Crkva probrala još 3 od kopiranata Marka.

No nemamo pojma niti tko je taj Marko. Vjerojatno Crkvi nije bilo u interesu da to znamo. Npr. mogao je biti štovatelj sljedbe Pavlove sekte, koji je njegovu teško shvatljivu gnostiku pretočio u hipotetsku alegoriju kao da se otkupiteljska drama odigravala u Izraelu. A rođenje Isusovo je smjestio odbrojavanjem čarobnih 70 godina unazad, prije ključnog događaja za židovstvo - rušenja Jeruzalemskog Hrama, po Danijelovim proročanstvima. Da se tada pojavio Mesija.

Detalje je našao u starozavjetnim 300+ proročanstvima o Mesiji koji će doći i spasiti Izraela.

Ako nisam u pravu, u pravu su oni koji vele da se to sve čarobno ispunilo u Isusu, u mnoštvu detalja, koje se ne može drugačije isprotumačit nego kao Božju intervenciju sveznanja budućnosti.

No, logičnije je da je Marko naprosto te elemente ubacio u svoju storiju o Isusu.
Odgovori s citatom
Old 20.06.2025., 15:46   #480
Quote:
Naravno da ne idem u vatikanske tvornice indoktrinacije i antiduhovnosti.
Možda ideš u Putinovu ortodoksnu Crkvu?

Quote:
A kolika si licemjerčina da spominješ spiritizam ti koji si se ko i ja načitao teozofa i branio madam Blavatsky i Besant, citirano već gore šta je praktički identična stvar.
Pisao sam da su ti prevaranti, kao ruskinja Blavatska, plasirali praznovjerice i rasističke bljuvotine. Da, u mladosti sam ju čitao. Imao u ruci njenu Tajnu doktrinu, koja je najveća knjiga u mom životu! lol
Dakle, lažeš.

Quote:
Čak i ako neko vjeruje da vrši Božju volju, ako ubija nevinog čovjeka, a vjeruje u pravdu i moral, naravno da očekuje kaznu za taj grijeh, bez obzira šta je to "Božja volja".
Ti kruvca. Kad provodiš Božju volju, blesavo je reć da će te taj isti Bog kazniti za taj čin, što god to bilo. Kako bi Bog, koji je savršeno dobro, učinio nešto što je zlo?
Naravno da su ljudi ludi, koji u svojoj glavi čuju Božje naredbe, posebno zapovjedi da se netko ubije. No i ta će osoba biti uvjerena da čini Božju volju, a ne da će biti kažnjena za to.

Tako Abraham ne bi bio kažnjen, a niti Pilat koji bi proveo Božji Plan žrtvovanja vazmenog janjca isusa.

Dakle: arhoni eona su demoni, a ne Pilat i Kajfa i ostali vladari svjetovni.

Quote:
Tako da se tvoje slaganje itekako može interpretirat ko da se slažeš da se raspeće po Marku desilo, samo da je to bio neko drugi, ne Isus.
O čemu laprdaš? Mnogo je osoba čak i imenom Isus (često ime) bilo razapeto ili smaknuto od strane Rimskog carstva. Obično za pobunu. No nema dokaza da je ikoji od njih pokrenuo kršćanstvo.
To je učinio Pavao sa svojim nebeskim Kristom, kojega su reinterpretirali crkveni oci da je kakio Galilejom kao Bog.

Quote:
A te laži šta pišeš da Pilat i Kajfa nisu propali nego lijepo nastavili živjeti i vladati
Mudrost doduše navješćujemo među zrelima, ali ne mudrost ovoga svijeta, ni arhoni eona koji propadaju,
1. Korinćanima 2,6

"Nego govorimo mudrost Božju u tajnosti skrivenu, koju predodredi Bog prije vjekova za slavu našu.
Ove ni jedan od arhona eona nije upoznao, jer da su je upoznali, ne bi Gospodina slave raspeli."
1. Korinćanima 2,7-8

Vladari su vladali i bili smjenjivani od kada postoji povijest. Pilat je vladao dok nije prestao vladati. Ne zna se što je bilo s njim. Zna se da je bio vrlo brutalan. Kajfu zamijenio kasnje drugi veliki svećenik, kako je to redovito bilo.
Ništa novo pod suncem.
No s Isusovom žrtvom, Sotona i njegovi arhoni eona su istog časa propali.

To je gnostička poruka Pavla, koji NIKADA ne spominje niti Pilata niti Kajfu.
Jer je njegov Krist razapet u višim sferama, iznad zemaljske, opet fizičkima, kako su ljudi tada vjerovali.
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:06.