|
|
18.03.2025., 00:13
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Nov 2018.
|
Quote:
stjepan21 kaže:
Postoji izjava iz earnings call-a o tome kako rade kroz Nizozemsku, postoje snimke i fotografije Tesla-inih službenih vozila u nizozemskoj koja snimaju vožnje te koja su opremljena sekundarnim senzorima koji potvrđuju točnost primarnih, postoji zapošljavanje Tesla-inih vozača po EU za ADAS sustave pa tako i u Hrvatskoj, no do sada nisam vidio nikakvu izjavu od strane EU i/ili Nizozemske. Ne znam da li ih oni uopće daju prije nego nešto odobre ili odbiju.
|
Ukratko, ne postoji niti jedan konkretan dokaz da namjeravaju tražiti izuzeće po spomenutom članku, odnosno da je tako nešto uopće moguće u teslinom slučaju.
Meni izgleda kao izmišljotina zaluđenog Muskovog simpatizera.
A te snimke vozila s kamerama i lidarima, to svi imaju, uključujući i Rimca. Također zapošljavaju djelatnike, konkretno te ADASovce još od sredine ili početka 2022., nakon što je Musk izjavio da će EU imat FSD Betu u ljeto 2022., a UK par mjeseci kasnije.
https://x.com/elonmusk/status/1508890304287592450
|
|
|
18.03.2025., 00:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
Quote:
La Baba yaga kaže:
stjepane, kad ces zapailiti teslu? 
|
Zašto bi ju palio?
Quote:
La Baba yaga kaže:
sto je to "prosjecan vozac"? ko to odredjuje? koliko prekrsaja napravi takav vozac?
mada ja sam se referirao vise na ozbiljne saobracajke? ko ce to platiti? ne samo auto nego i ozljede...... osiguranje? sumnjam da ce pristati na to. isto ko i proizvodjac. tek kad bude sve besprijekorno sigurno, tada mozemo ocekivati autonomnu voznju na prometnicama.
|
Statistika određuje što je to prosječan vozač. Koliko prosječno km pređemo prije nekog udesa, koliko prije smrtnih posljedica itd. Takve stvari osiguranja rade sada i na taj način određuju koliko plaćamo šta takve brojke gledaju zakonodavci kad donose pravila itd.
Recimo upravo sada 3 zemlje članice WP.29 grupe (UN ECE) traže od Tesla-e upravo takve podatke kako bi dignule ruku za SIM-ove (System initiated manuvers) koji su potrebni za FSD u svim članicama. Upravo na takvim podacima se donose zakoni koji određuju da li se takvi sistemi smiju koristiti. Ništa ne mora biti besprijekorno sigurno jer ništa nije besprijekorno sigurno i zakonodavci to znaju. Znaju da lvl2 sistem može griješiti često jer nije samostalan te zato jer ga vozač mora nadgledati iz razloga jer je 100% vozač odgovoran, znaju da lvl3 sistem može griješiti ali da mora na vrijeme upozoriti vozača, i znaju da lvl4 i 5 sistemi moraju biti na razini prosječnog vozača pa na dalje (da ne smiju negativno utjecati na broj smrti / sudara po prijeđenom kilometru) i dodatno žele backup za takve sisteme u obliku teleoperatera (barem prema sadašnjim prijedlozima i/ili rješenjima).
|
|
|
18.03.2025., 00:30
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Frank Knight kaže:
...Također zapošljavaju djelatnike, konkretno te ADASovce još od sredine ili početka 2022....
|
Niti približno onome što se desilo kad je oglas iz Hrvatske došao i tu na forum.
Teško da možemo dobiti išta konkretnije od službene izjave tvrtke koja traži to što traži.
|
|
|
18.03.2025., 06:10
|
|
TrOgLoDiT:top:
Registracija: Jan 2014.
|
Quote:
stjepan21 kaže:
......
|
I kako se ovo sto pises moze uklopiti u tvrdnju da FSD mora biti tek malo bolji od prosjecnog vozaca? Da li to implicira da prosjecni vozac ne radi greske u prometu? Svi dobro znamo da radimo greske, odnosno i manja greska moze prouzrociti teske posljedice. I opet ponavljam. Ko ce snositi odgovornost i placati odstete uslijed nesreca? Tko ce biti spreman preuzeti odgovornost ako npr Tesla izazove nesrecu? Odnosno, pustanje takvog vozila u promet koje je malo bolje od "prosjecnog vozaca", bi bila zesca bedastoca. 
|
|
|
18.03.2025., 09:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2012.
|
Quote:
Mairon kaže:
If a company were serious about building a safe robotaxi business, the robotaxi wouldn’t look anything like this prototype. A serious robotaxi would demonstrate the primacy of safety; the manufacturer would place sensors in optimal positions—on the roof, as well as on the sides and corners of the vehicle. These sensors would also have cleaning and drying functions—windshield wipers, compressed air nozzles, and so on. A serious robotaxi also wouldn’t have a low-slung coupe body design. This design makes it difficult for people to easily get in and out; not everyone will be able to use these robotaxi vehicles comfortably.
Almost all of the challenging circumstances and vulnerable road users found in cities also exist on highways—only less frequently. We’ve seen cyclists, scooter riders, and pedestrians on American highways. The rarity doesn’t make things easier—it makes them more difficult. You can’t ignore these extremely rare events; you have to solve them robustly, even if the speeds are much higher and the stopping distances are much longer. This means that the sensing, perception, behavior prediction, and path planning aspects are much more demanding for autonomous trucks than for slower-moving robotaxis in the city.
Electrek’s Take
Krafcik makes some great points about the Cybercab. Tesla is limiting itself by insisting on making a “dedicated robotaxi vehicle” that it also plans to sell to consumers.
This creates aesthetic limitations, as Tesla doesn’t want big sensors with cleaning devices visible on the vehicle’s roof. The result is a lesser robotaxi.
It’s also true that the Cybercab’s form-factor as a coupe doesn’t make much sense for a taxi, self-driving or not.
Finally, I do share Krafcik’s concerns about Tesla “faking” its robotaxi launch – although “faking” might not be exactly the correct term. It simply nowhere near what Musk has been promising Tesla customers for years, which is that their vehicles bought since 2016 would be self-driving without driver supervision.
It isn’t the case and it doesn’t look like it is anything close to it.
https://electrek.co/2025/03/14/waymo...i-launch-fake/
|
Za one koji nisu upućeni: nije cybercab jedino vozilo koje ide u robotaxi, tu su ostali S3XY modeli u koje će se lakše ulaziti.
Quote:
Mairon kaže:
Trump’s Tesla commercial hasn’t helped inventory or new orders
...
No real impact here.
...
remained unchanged
...
went down by about 800 units
...
it’s hard to attribute any of that to Trump
...
it has been going down rapidly before Trump’s Tesla ad (via Tesla Info)
...
It’s possible that Trump’s ad helped a bit
...
The only real hope for Tesla is that Trump helped boost
...
It’s more difficult to verify
|
I što je na kraju?
Je li utjecalo ili nije? Pomoglo ili odmoglo? Zna se ili je "hard to attribute" i "more difficult to verify" ?
Pročitao sam dva puta i ne znam što su pisac i golub pismonoša htjeli reći...
|
|
|
18.03.2025., 10:15
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2005.
|
Quote:
PRKYS kaže:
A obzirom na broj Tesla vozila na cesti, i činjenicu da misliš da ugrožavaju tvoju sigurnost a obzirom na Br km koje prelazis, aposlutno imaš pravni interes.
FVST
|
Javio se stručnjak....
Dakle, pravni interes postoji i sud ga određuje za svaki pojedini slučaj.
A tvoja teorija je da svi na cesti imaju pravni interes tužiti Teslu.
Čemu onda uopće postoji pravni interes ako ga svatko ima?
Quote:
stjepan21 kaže:
Fora je kak ti misliš da ovo ide tvojoj tvrdnji da su ti sistemi "govna" u korist 
|
Uopće nije bilo sumnje da ćeš ti izmisliti novi kalendar ako treba samo da bi zaštitio Muska i sve njegove gluposti.
A možeš se i dalje praviti glup. Ustvari, to i jest vaša odlika, Muska i cijele svite. Sve ljude oko sebe smatrate glupim a sebe jako pametnim.
Kad bi me sudac pitao na ročištu: gospon, a imate kakav dokaz da vas je neko vozilo životno ugrozilo? Ono, snimku, medicinski izvještaj iz bolnice gdje ste bili zbrinuti, račun za psihijatra jer je vozilo nasrnulo na vas.....ja ću ga stertai u kurac i reći da je Stjepan THE-FANATIC rekao da ja imam interes a sud ionako ne zna ništa o tome.
Quote:
stjepan21 kaže:
Statistika određuje što je to prosječan vozač. Koliko prosječno km pređemo prije nekog udesa, koliko prije smrtnih posljedica itd. Takve stvari osiguranja rade sada i na taj način određuju koliko plaćamo šta takve brojke gledaju zakonodavci kad donose pravila itd.
|
Prosječni vozač neće nikad napraviti nesreću a pogotovo neće takvu koja bi bila fatalna za ljude.
To govno na gumbiće je opasnost sa svakim metrom kojeg vozi.
Ne sjećam se da si izmislio glupo objašnjenje: ako TI VOZIŠ dok je aktivan autopilot ili Lane assist ili neko drugo govno u tvojoj Tesli, ŠTO onda nadgledaš?
Koga ili što si ti dužan nadgledati ako TI voziš?
|
|
|
18.03.2025., 10:18
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Jul 2008.
|
Quote:
DerleT kaže:
Za one koji nisu upućeni: nije cybercab jedino vozilo koje ide u robotaxi, tu su ostali S3XY modeli u koje će se lakše ulaziti.
|
Pa to nam nazzi govori već skoro desetljeće, da će ti tvoja, njihova Tesla moći zarađivati lovu dok ti delaš. Problem je da je to sve bila velika laž, iz godine u godinu. "ove godine", "sljedeće godine". Popis patoloških laži je ogroman, samo što se robotaksija tiče. Treba to doživjeti prvo...
|
|
|
18.03.2025., 11:09
|
|
Registrirani ovisnik
Registracija: Dec 2002.
|
Quote:
Frank Knight kaže:
Morat ću pronaći, možda sam te zamijenio s nekim, iako mislim da nisam.
Komentar je bio cca. "sad većinom republikanci kupuju tesle, kaubojske čizme, karirana košulja i cybertruck..".
|
To se odnosi na ovaj članak na spiegel.de iz davne 2022. (sažetak):
Elektroautomobili, nekoć popularni među liberalnim krugovima, sve su prihvaćeniji među konzervativcima u SAD-u. Ovaj pomak povezan je s političkom orijentacijom Elona Muska, koji se sve više približava desnici, ali i s drugim faktorima. Republikanski političari poput Thomasa Massieja vide Teslu kao simbol tehnološke slobode i energetske neovisnosti, dok su liberalni kupci sve skeptičniji prema Tesli zbog Muskove političke retorike.
Istraživanja pokazuju da među republikancima raste povjerenje u Teslu, dok demokrati sve češće odbacuju marku. Unatoč političkim podjelama, poticaji za e-mobilnost i investicije u američku industriju baterija ostaju popularni među obje stranke. Iako Tesla gubi dio kupaca iz liberalnih krugova, sve je više zainteresiranih konzervativnih kupaca, uključujući i republikanske senatore. Time se mijenja percepcija električnih vozila u SAD-u – više nisu samo simbol ekoloških promjena, već i tehnološkog napretka i ekonomske koristi.
|
18.03.2025., 11:36
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
La Baba yaga kaže:
I kako se ovo sto pises moze uklopiti u tvrdnju da FSD mora biti tek malo bolji od prosjecnog vozaca? Da li to implicira da prosjecni vozac ne radi greske u prometu? Svi dobro znamo da radimo greske, odnosno i manja greska moze prouzrociti teske posljedice.
|
Iskreno nije mi jasno zašto pitaš nešto što je već napisano i zašto misliš da postoje neke implikacije kad sam napisao točno što se dešava sa svim sistemima na razini zakonodavca, ali evo dodatnog pojašnjenja:
Nema apsolutno nikakve implikacije da netko ne radi greške. Zato se i koristi "prosječan vozač". Dakle, sistem koji je samostalan (nivo 3 kad je aktivan te nivo 4 i 5) je zakonodavcu prihvatljiv sve dok radi manje grešaka te na taj način ne povećava smrtnost / broj udesa na 100k pređenih kilometara, ilitiga prihvatljiv je dok radi manji broj od prosječog vozača. Sa takvim sistemom zakonodavac može glasačima reći: "smanjili smo smrtnost za x smrti godišnje". Bio x 1 (ako su sistemi samo mrvicu bolji od prosječnog vozača, dakle i dalje ima poginulih kod tih sistema, ali manje od prosjenog vozača ili 1000 ili koliko god).
Quote:
La Baba yaga kaže:
I opet ponavljam. Ko ce snositi odgovornost i placati odstete uslijed nesreca? Tko ce biti spreman preuzeti odgovornost ako npr Tesla izazove nesrecu? Odnosno, pustanje takvog vozila u promet koje je malo bolje od "prosjecnog vozaca", bi bila zesca bedastoca. 
|
I to sam ti napisao.
Kod lvl1 i lvl2 sistema, vozač je po zakonu odgovoran za sve osim za to kad sistem spriječi vozača da djeluje. U to spada recimo trenutni Tesla-in AP, NoAP i FSD. Ako sistem spriječi vozača da djeluje, kriv je proizvođač tog sistema. To je već sada u zakonu.
Kod lvl3 sistema na dalje, kriv je onaj tko registrira sistem kao takav. Da bi sistem bio dozvoljen na cesti kao lvl3 i na više, netko ga mora kao takvog registrirati i preuzeti odgovornost. Tko je taj netko je irelevantno. Bilo software developer, bilo korisnik software-a, bilo neka treća strana.
Ne vidim zašto bi bila žešća bedastoća pustiti u promet vozilo koje će smanjiti broj smrtnosti na cesti za jedan jedini život.
Tako razmišljaju i zakonodavci i osiguravajuće kuće. Jedni se mogu pohvaliti svojim biračima a drugi povećati zaradu. Ok, nitko se neće hvaliti sa brojem jedan, to je jasno, karikiram, ali shvaćaš da sistem ne mora biti 100% jer niti jedan nije, nisu niti kočnice, niti ABS, niti airbag, da bi se pustio u promet.
K tome, već sada imamo lvl4 sisteme u Americi puštene u promet koji voze i zarađuju novac. Isti sistem se testira u Tokiju i na par mjesta u Europi. Cijela ta stvar: "a što ćemo" nije pitanje budućnosti. To je već sve određeno, riješeno, gotovo.
|
|
|
18.03.2025., 11:40
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
I wonder kaže:
...
Prosječni vozač neće nikad napraviti nesreću a pogotovo neće takvu koja bi bila fatalna za ljude....
|
Budaletino nepismena. Shvaćaš li ti da je "prosječan vozač" statistička stvar? Taman da jedan od milijardu vozača ubije jednu jedinu osobu i nikada nikog drugog, da nikad nitko osim te osobe ne pogine na cesti, imaš "prosječnog vozača" i njegovu brojku za smrtnost.
|
|
|
18.03.2025., 11:47
|
|
Okajava grijehe
|
Toronto excludes Tesla from EV incentive due to US trade war
Toronto is no longer providing financial incentives for Tesla (TSLA.O), opens new tab vehicles purchased as taxis or ride shares due to trade tensions with the United States, the city's mayor, Olivia Chow, said on Monday.
https://www.reuters.com/business/aut...ar-2025-03-17/
|
|
|
18.03.2025., 11:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2004.
|
Quote:
Mairon kaže:
Toronto excludes Tesla from EV incentive due to US trade war
Toronto is no longer providing financial incentives for Tesla (TSLA.O), opens new tab vehicles purchased as taxis or ride shares due to trade tensions with the United States, the city's mayor, Olivia Chow, said on Monday.
https://www.reuters.com/business/aut...ar-2025-03-17/
|
Vise nemogu da upratim, ti si protiv Tesle kao vozila ili protiv vlasnika firme… 
|
|
|
18.03.2025., 12:29
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
La Baba yaga kaže:
I kako se ovo sto pises moze uklopiti u tvrdnju da FSD mora biti tek malo bolji od prosjecnog vozaca? Da li to implicira da prosjecni vozac ne radi greske u prometu? Svi dobro znamo da radimo greske, odnosno i manja greska moze prouzrociti teske posljedice. I opet ponavljam. Ko ce snositi odgovornost i placati odstete uslijed nesreca? Tko ce biti spreman preuzeti odgovornost ako npr Tesla izazove nesrecu? Odnosno, pustanje takvog vozila u promet koje je malo bolje od "prosjecnog vozaca", bi bila zesca bedastoca. 
|
O tome smo raspravljali još prije nekoliko godina, ali Stjepan odbija shvatiti.
Tad sam mu objasnio da mu je statistički bolje kupiti lutku na napuhavanje nego se oženiti. Statistika je neumoljiva, s lutkom nitko nikad nije imao problema oko raspodjele vlasništva, imovinom, skrbništvom itd..
Ista stvar je s FSD koji se neće napiti i juriti kroz naseljeno mjesto, čovjek hoće. Naravno, neće svi, a onaj koji hoće ionako neće koristiti FSD.
FSD nije sigurniji od tebe, mene, nadam se ni Stjepana tj. nije sigurniji ni od bakice koja je položila u Zenici 1969. godine tako što joj je susjed koji radi kao ispitivač poklonio vozačku, a ona nikad nije vozila. Prije bih sjeo s njom u auto nego s FSD (bez da mogu sam upravljati). Teško da bi bakica izazvala nesreću s značajnim posljedicama, bila bi oprezna, vozila 40kmh max. po aveniji, nervirala druge i stvorila kolonu, ali ne bi izazvala sudar, bar ne izravnom krivicom. Statistički je bakica siguran vozač.
|
|
|
18.03.2025., 13:03
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
Svicar kaže:
Vise nemogu da upratim, ti si protiv Tesle kao vozila ili ptotiv vlasnika firme… 
|
Vlasnika firme. Radi njega postoji postotak ljudi koji prodaju/prodati će auto. Imaš upravo zadnjih dana 2 primjera u temama ovdje.
Protiv novih tesli, tipa highland nemam puno protiv. Nije najljepši sedan na tržištu, ali je ok za vrijednost. Ne bih ga kupio. Ne bih niti jednu Teslu kupio sada, dok god govno smrdi. Niti mi se sviđa interijer kod Tesle, osim Model S. To sam valjda 10 puta napisao do sada. Brzinomjer ispred volana mi je optimalan. Ne volim minimalizam. Ako već nudiš minimalizam, ponudi doplatu za HUD projekciju na šajbu ispred volana.
|
|
|
18.03.2025., 13:37
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Frank Knight kaže:
O tome smo raspravljali još prije nekoliko godina, ali Stjepan odbija shvatiti.....
|
Uopće se ne radi o tome da li ja nešto shvaćam ili ne jer nisam ja taj koji donosi pravila koja određuju da li ti sistemi smiju na cestu (a smiju već sada) i koliko košta osiguranje.
Radi se o tome što zakonodavci traže od proizvođača i kako osiguravajuće kuće određuju cijene. I jedni i drugi gledaju razno razne prosjeke. To što je taj prosjek virtualna stvar, što ustvari postoji malo takvih ljudi niti jedne niti druge nije briga.
Lvl 2 sistemi su SADA na cestama.
Lvl 3 sistemi su SADA na cestama.
Lvl 4 sistemi su SADA na cestama.
A tu se postavlja pitanje kao da se to tek dolazi i kako se ne zna kako ćemo i što ćemo, a sve je to već riješeno u sadašnjosti. Znamo točno tko je odgovoran, znamo što se od sistema traži itd. Istina i bog, pravila se non stop mijenjaju na svim razinama, i kako sada stvari stoje, ide se ka liberalizaciji, ka tome da se dopusti sve više i više a ne sve manje i manje.
Pitanja bi imala smisla kad bi se vodila: "što ako sistemi budu bolji/lošiji od ovih što su već danas na cestama i legalni, kako će se razvijati njihov deployment" ili tako nešto.
|
|
|
18.03.2025., 13:53
|
|
Okajava grijehe
|
Koji lvl4 sistemi su službeno na cestama (ne računajući geofenced i testna vozila)?
Zakonodavac ne mora gledati prosjek. Kad polažeš vozački ne doneseš prosjek udesa svoje obitelji odnosno ukućana te na temelju toga dobiješ vozačku dozvolu, već ti moraš dokazati da si sposoban voziti.
Autonomni sustavi bi se tu mogli naći u grdnim problemima, posebno teslin s obzirom na nastup svog techno kinga.
|
|
|
18.03.2025., 14:21
|
|
|
Kolko sam imao prilike citati, mada ne treba se tu ni citati...nekako je samorazumljivo....ljudsko ponasanje ide linijom manjeg otpora, sto ce reci da su vozaci takvih vozila skloniji smanjenju paznje tijekom voznje isto ko i usporenih reakcija.
Dakle...vozilo je ili 100% autonomno i vozi besprijekorno ili ga vozi vozac ko i dosad....ovo sve izmedju je bedastoca...
|
|
|
18.03.2025., 14:23
|
|
|
Uz to bi bilo idealno da je vozilo povezano sa istalim vozilima u prometu tako da se mogu sinkronizirati radnje....normalno, to je malo dalja buducnost...
|
|
|
18.03.2025., 14:30
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Frank Knight kaže:
Koji lvl4 sistemi su službeno na cestama (ne računajući geofenced i testna vozila)? ...
|
Zašto ne bi uključili geofenced? Upravo o njima pričam. To su vozila lvl4 razine koja naplaćuju svoju uslugu. Danas.
Quote:
Frank Knight kaže:
...
Zakonodavac ne mora gledati prosjek....
|
Ne mora ali gleda.
Quote:
Frank Knight kaže:
...
Autonomni sustavi bi se tu mogli naći u grdnim problemima, posebno teslin s obzirom na nastup svog techno kinga.
|
Slažem se. FSD bi mogao imati veći push back zbog Muska nego zbog tehnologije. Dok se druge pušta, njegov bi mogao biti posebno ciljan. Samo posebno ciljanje neće biti teško jer je Tesla jedina koja nudi takav napredan lvl2 sistem. Svi ostali koji nude takvo nešto su na lvl3, ali geofenced.
|
|
|
18.03.2025., 14:33
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
La Baba yaga kaže:
Kolko sam imao prilike citati, mada ne treba se tu ni citati...nekako je samorazumljivo....ljudsko ponasanje ide linijom manjeg otpora, sto ce reci da su vozaci takvih vozila skloniji smanjenju paznje tijekom voznje isto ko i usporenih reakcija.
Dakle...vozilo je ili 100% autonomno i vozi besprijekorno ili ga vozi vozac ko i dosad....ovo sve izmedju je bedastoca...
|
Statistike pokazuju da vozači koji koriste lvl2 sisteme rade manje sudara na sto tisuća kilometara (ili je statistika na milijon kilometara, ne znam sada točno).
Quote:
La Baba yaga kaže:
Uz to bi bilo idealno da je vozilo povezano sa istalim vozilima u prometu tako da se mogu sinkronizirati radnje....normalno, to je malo dalja buducnost...
|
Da bilo bi idealno. U tom slučaju nam ne bi trebali niti semafori i promet bi tekao puno glađe sa puno manje zastajkivanja. No to je daleko ispred nas.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:01.
|
|
|
|