Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 26.09.2020., 11:25   #141
Quote:
olympya kaže: Pogledaj post
Pozdrav, trebam napraviti neki okvir za van koji bi trebao biti od letvi debljine 15 mm. Bio sam u drvo centru i tamo imaju te letve svakakvih debljina, širina i dužina ali su od smreke.
Prodavač kaže da to nije za vani jer će se brzo raspuknuti pod utjecajem kiše i sunca. Da li je to istina? Ja bi to bojao temeljnom i lak bojom samo uzalud mi sve ako se to stvarno brzo raspukne. A ako mi ide neki stolar to radit od nekog posebnog drva vjv će me koštat nekoliko stotina kuna.
Da li to tako lako puca?
Istruniti će ti nakon 10 godina ali kad impregniraš , trajati će ti 20 godina.Smreka je mekano drvo.premekano
kanjar is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.09.2020., 17:49   #142
Jasno mi je to ali i da traje 10 godina bilo bi vrhunski. Samo ne znam da li bi se raspuknulo. Još će biti farbano u bijelo pa će se sve vidit.
Jedino da uzmem blažujku pa od nje složim samo opet nju moram kupit pola ploče jer od nje ne žele imati škart.
olympya is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.09.2020., 17:57   #143
uzmi daske od arisa
chavez ding is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2020., 14:41   #144
Pozdrav

Moze li se od hrastovog drveta napraviti daska za rezanje mesa? Da li je zdravo na tome rezati meso ili bilo sta drugo od hrane? Drvo od kog sam kontao praviti je suho i starosti cca 100 godina
philips2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2020., 15:55   #145
Quote:
olympya kaže: Pogledaj post
Jasno mi je to ali i da traje 10 godina bilo bi vrhunski. Samo ne znam da li bi se raspuknulo. Još će biti farbano u bijelo pa će se sve vidit.
Jedino da uzmem blažujku pa od nje složim samo opet nju moram kupit pola ploče jer od nje ne žele imati škart.
Pa ako se raspukne, pokitaš i pofarbaš. Neće se raspasti cijeli okvir. Valjda ga nešto drži u kutevima.
anita is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.09.2020., 20:32   #146
Quote:
philips2 kaže: Pogledaj post
Pozdrav

Moze li se od hrastovog drveta napraviti daska za rezanje mesa? Da li je zdravo na tome rezati meso ili bilo sta drugo od hrane? Drvo od kog sam kontao praviti je suho i starosti cca 100 godina
Bila bi to daska previše otvorenih pora i upitne zdravstvene ispravnosti. Bukva je puno bolja za to.
Old 27.10.2020., 21:19   #147
Stol od drvenih greda

Jesenski dani i slobodno vrijeme rezultirali su zanimaciju sa starim hrastovim gredama - roženice- starim cca preko 100 godina.
Tražio sam barem 3 godine majstora, pregovarali i dogovarali izradu stola i klupa od tih greda, ali svi su bježali od toga. Na kraju , kupio sam Bosch cirkular 1400 wata , dubina reza 7 cm, Parkside tračnu brusilicu i blanju i hrpa ostalog alata, i prihvatio se posla.

Stol će biti dugačak 3 metra, širine 93 cm, debljina greda između 10 - 12 cm.
Visina stola 77 cm,a približna visina klupa cca 47 cm s naslonima.
Grede sam prema potrebi pilio po duljini s ručnim cirkularom bez ikakvih problema, a za klupe te iste grede planiram piliti na pola, cca 5 - 6 cm debljine, duljina ista 3 metra. Sadašnja situacije je , ploča spojena s navojnim šipkama i djelomično obrađene s gornje strane stola. Grede su zatim okrenute tako da se mogu pripasivati nosači - noge, tako da se jedna greda buši i zatim se radi klin koji se stavlja u izbušenu rupu. Za to koristim ručnu bušilicu, borer 8 mm i dlijetvo. Za sada sam zadovoljan i sve ide sasvim dobro.

Slika 1
Slika 2
Slika3
Odgovori s citatom
Old 21.11.2020., 10:33   #148
Debljaca / hoblerica / ravnalica

Pozdrav svima,

od nedavno sam se poceo baviti drvom iz hobija. Trenutno pokusavam raditi nekakve stvari s drvenim letvama 6x6cm, duzine 50-100cm. Radi se o jelovini i smreki.
Stvar je u tome da su ta dva negdje 6,2 cm, negdje 6cm, tj variraju u debljini/sirini. Negdje su 5,9cm..

Kupio bih si debljacu / ravnailcu / hoblericu (ni ne znam da li sam dobro napisao), pa gledam ovih par alata:
https://www.bauhaus.hr/elektrine-bla...860/p/27308819

https://pevex.hr/blanja-stolna-einhe...04-295241.html

https://www.alatimilic.hr/shop/deblj...tion=1&model=1

https://www.alatimilic.hr/shop/Blanj...tion=1&model=1

Znam da to nisu profi strojevi, vise za amatersku upotrebu, ali me zanima da li bi za tu cijenu obavili posao?
Ako imate neku preporuku za drugi stroj, slobodno napisite.

Dakle htio bih dobiti svugdje pravi kut od 90 stupnjeva i istu debljinu/sirinu.

hvala na odgovorima
vapingguy12 is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.11.2020., 18:48   #149
Nadam se da će ti se javiti netko s pouzdanijim odgovorom. Mene isto (uvijek) zanima ta tematika. Ne posjedujem navedeni stroj, ali mi se sa slika čini da prvi i zadnji link nisu isti strojevi. Imat ću ih jednog dana pa sam malo gledao i čini mi se da je skroz donji link ono što ameri zovu jointer, a služi tome da dobiješ dvije ravne i međusobno okomite plohe. To su ti referentne stranice koje kasnije koristiš u daljnoj obradi, npr. ovu užu (ako govorimo o daski) voziš uz vodilicu na cirkularu. Ili nakon tog jointera dasku ubacuju u drugi stroj kojeg zovu planer (to je debljača ako se ne varam) koji ravna drugu (širu) stranu daske tako da bude paralelna s onom prvom koju si provukao kroz jointer. Tvoj prvi link mi se čini da su to ta dva uređaja u jednom. Al nisam siguran... Vidi link:
https://youtu.be/9x8p5JZ8qHQ
mario_bla is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.11.2020., 08:44   #150
Quote:
mario_bla kaže: Pogledaj post
Nadam se da će ti se javiti netko s pouzdanijim odgovorom. Mene isto (uvijek) zanima ta tematika. Ne posjedujem navedeni stroj, ali mi se sa slika čini da prvi i zadnji link nisu isti strojevi. Imat ću ih jednog dana pa sam malo gledao i čini mi se da je skroz donji link ono što ameri zovu jointer, a služi tome da dobiješ dvije ravne i međusobno okomite plohe. To su ti referentne stranice koje kasnije koristiš u daljnoj obradi, npr. ovu užu (ako govorimo o daski) voziš uz vodilicu na cirkularu. Ili nakon tog jointera dasku ubacuju u drugi stroj kojeg zovu planer (to je debljača ako se ne varam) koji ravna drugu (širu) stranu daske tako da bude paralelna s onom prvom koju si provukao kroz jointer. Tvoj prvi link mi se čini da su to ta dva uređaja u jednom. Al nisam siguran... Vidi link:
https://youtu.be/9x8p5JZ8qHQ
Thanks na odgovoru! Mislim da ipak prvi i cetvrti jesu dva ista stroja. Oboje su planer i jointer, ili ti debljaca i ravnalica(holerica).
Ma muci me sto u startu znam da za 2000-2500kn ne mogu ocekivati dobar alat, pogotovo jos sto su to 2 alata u jednom. Nekako se ipak nadam da ce biti OK za jelovinu i smreku, opcenito s meksim drvima se igram.
vapingguy12 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.11.2020., 11:32   #151
Tkz. strojeve sa drugog i četvrtog linka odmah bi prekrižio jer su im bočne vodilice od štancanog lima i vjerovatno savijene.Ovi sa prvog i trećeg linka imaju vjerovatno aluminijske i to bi moglo proći.Ploče stola su aluminijske i ne trpe velika opterećenja, ali bi jelove daščice mogle proći.Ja sam prije 12 g. kupio jedan Hercules sa usisavačem, prodavali su se zajedno inače ga ne ni pogledao i jako je sličan ovima sa linkova i vjerovatno su iz iste tvornice u Kini.Radna širina Herculesa je 150mm i kad sam ga propuštao kroz debljaču nisam mogao dobiti istu debljinu daske na cijeloj širini, a razlika je bila 1mm.Bočna vodilica je bila limena i blago savinuta pa sam ju skinuo i stavio bukovu dasku i napravio sam novi držač za tu vodilicu.Ovaj moj "stroj" nema kuglične ležajeve na osovini sa noževima več brončane pikse što nije dobro a to vjerovatno imaju i ovi sa linkova.Inače, napravio sam produžetak na izlaznom stolu od jedno 0,5 m da mogu poravnati duže daske.On mi danas služi za poravnati jednu stranu daske i ako imam sreće taj dan drugu dovesti u vinklu sa prvom.Inače sam kupio debljaču Metabo pa kroz nju propuštam daske da dobijem potrebnu debljinu.Zaključak, šanse da kupiš koliko toliko sređen "stroj" su ti fifti-fifti pa ti vidi, a ja ga ne bi kupio ni pod prijetnjom
Damir66 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.11.2020., 12:42   #152
Naletio sam na jedan zanimljiv video na zadnju dilemu, pa možda nekome pomogne pri podešavanju jointera (planera). Taj "trik" je na samom početnu (poslije uvodne riječi), a ima zanimljivih savjeta za početnike.
https://youtu.be/C9scpxNqb40
Tunja is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.01.2021., 21:41   #153
Holzmann HOB 260ABS (230V)

Bernardo PT 260 (230 V)

Güde GADH 254/230V

U osnovi sve je to isti kinez, ali me zanima da li netko od njih ipak pazi sta se ugraduje da se isplatu dati vise??

Da li imam krivu pretpostavku oko Holzmann-a, da ne pazi na kvalitetu, vise na reklamu?
Bernardo da li je to ipak precijenjeno, s obzirom na kategoriju?
bosanac2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.01.2021., 08:37   #154
Mislim da niko od navedenih nije nesto poseban.

Jedino sto vrijedi vise je model sa 3 noza, glava se dosta sporije vrti i samim tim je tisi i dugotrajniji. Znam da holzman ima sa 3 noza za 100 eura ekstra, neznam za ostale.
cita is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.01.2021., 11:15   #155
https://www.youtube.com/watch?v=wJDuj0cnhRY
Damir66 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.01.2021., 13:27   #156
Vidio sam taj video, iskreno mislim da je moze primjenit i na ona druga 2 modela.

Ja vec 2-3 mjeseca kibiciram debljacu/ravnalicu i nikako da nadjem nesto pametno i prihvatljivo. Naginjao sam holzmannu sa 3 noza dok nisam vidio taj review. Vise me strah lose podrske nego loseg primjerka, da je podska kako treba ako naletis na los stroj da se sredit, ovi bas ne obecaju.

Jedini koji mi se cinio dobar izbor je taj isti stroj u axeminsterovoj izvedbi, ima dobre reviewove i dosta toga sto je andrea ukazao kao problem na holzmanu oni su izveli drukcije. Tipe one poluge za zakljucavanje i rucke za fino podesavanje.

Ali on je i skuplji i nema ga vec neko vrijeme, mislim da od 10og mjeseca imam upaljeno da me obavijeste kad dodje na lager, jos uvijek nista.

U medjuvremenu lurkam po polovnim strojevima ali nista prihvatljivo nisam vidio.
cita is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2021., 10:56   #157
Nadam se da sam na dobroj temi, da li se oštećeni štok da pokrpati i ako da čime? Također imam par starih sobnih vrata koje sam mislio osvježit lazurom (i štokove također) te zamjenit bravu, kvake i pante. Kolko mi je to dobra ideja i zajebancija s tim?
blacky7 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2021., 17:39   #158
Ja bih te rupe pokitao (jednokomponentnim/običnim) kitom za drvo koji je u boji drva. Vidjet će se popravak, ali bit će bolje nego što je. Druga eventualna opcija (al ja bih se u ovom slučaju ipak držao kita) je da izfrezaš pravilnu rupu i ulijepiš komad istovrsnog drva. Koliko će se vidjeti popravak ovisi o tome koliko tu "zakrpu" uspiješ pripasati tako da se poklapaju godovi.
Da se radi o ćošku i/ili da je farbano lakom onda bih koristio dvokomponentni kit jer je čvršći, a lak bi ga sakrio (obično nije u boji drva).
mario_bla is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2021., 14:24   #159
Imam pitanje za sve iskusne s drvom:

Na ploču stola koja je obrađena, ali ne još zauljena (uljenje je trebalo biti ovaj vikend) prolila sam mrvu crnog vina.
U želji da maknem fleku, zalila sam ju mineralnom i protrljala i sad je taj cijeli dio površine znatno tamniji od ostatka
To se dogodilo neki dan i prvotno sam mislila bit će sve ok kad se osuši, ali ostalo je isto..ne vidi se vino nego je cijeli dio stola taman
jesam li nepovratno uništila ploču stola ili postoji šansa da se to nekako izvuče?

svi prijedlozi su dobrodošli!
tanisha03 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2021., 14:47   #160
Obrusit ponovo cijelu plocu.
cita is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:12.