Natrag   Forum.hr > Razno > Arhiva > Izbori parlamentarni 2020.

Tematski alati Opcije prikaza
Old 11.07.2020., 16:08   #1
Trivia i zanimljivosti izbora 2020. i prethodeće im predizborne kampanje

Tokom kampanje, izbora i nakon njih zapeli su mi za oko neki zanimljivi detalji, pa rekoh, da ih malo prokomentiramo tu na Forumu, i vidimo što nam još može pasti na pamet:

-poplava poznatih na listama: već imamo i cijelu temu o ovome, ali zanimljivo je da smo na listama imali dosta glazbenika, glumaca, zabavljača...Kao i nekih drugih istaknutih osoba poput novinara, aktivista, poduzetnika, liječnika...koji su ipak nešto drugačija kategorija (a k tome su, rekao bih, i po prirodi posla već blizu politici). Po tome je prednjačila zeleno-lijeva koalicija, koja je na listama imala Milu Kekina iz Hladnog piva, kao i njegovu ženu Ivanu, Ljiljanu Nikolosku iz Magazina, Ricarda Luquea iz Cubisma, kazališnog redatelja i kvizaša Marija Kovača, glumce Uršu Raukar i Vilija Matulu; Škoro, koji je već i sam poznati pjevač, glumac, voditelj i zabavljač, na listama je imao glumce i komičare Pervana i Drelu te kvizaša Roberta Pauletića, kao i novinarku Karolinu Vidović Krišto i psihijatra Hermana Vukušića. Kako je zeleno-lijeva koalicija zamalo kandidirala i Krešimira Sučevića-Međerala, mogli smo imati pravi okršaj kvizaških legendi.

Koalicija centra je na listi imala pjevača Begina Marija Budiščaka, a u njoj su se politički aktivirali i aktivist Davor Huić i liječnik Boro Nogalo. Most je na listi, uz dosta eksponiranije i politici već donekle bliske novopečene političare Raspudića, Selak, Troskota i Miletića, imao repera Antu Casha. Bandić je u III. izbornoj jedinici na listi imao pjevača Ivicu Pepelka, a Kerum je na svojim listama imao glumca Filipa Radoša i pjevača Mladena Grdovića.
Zanimljivo, HDZ i Restart nisu imali nikoga od poznatih iz nepolitčkog svijeta.

-propale predizborne koalicije: Škoru su, nakon koalicijskih pregovora, odbili Most, Desna liga i NL Bura; Branimir Bunjac je najavio izlazak na izbore s HSSČKŠ, da bi ta stranka otišla u koaliciju Dosta pljačke! s njegovom bivšom strankom, Živim zidom; u toj se koaliciji, pak, nije našao BUZ, prethodno HDZ-ov i Bandićev koalicijski partner, unatoč tome što je bio najavljen kao član koalicije. Iz koalicije centra, kojoj se par dana pred predaju lista priključila i Stranka s imenom i prezimenom, su istupili Unija Kvarnera i NL Zagreb, dok su je iz IP-a izašao niz pojedinaca, predvođen kninskim gradonačelnikom Markom Jelićem.

-nekonzistentno koaliranje po izbornim jedinicama: To se i prije događalo, ali mislim da, otkad imamo ovaj izborni sustav, nikad nije bilo toliko izraženo kao sad. U tome su prednjačili Reformisti, koji su u VI. IJ izašli na listi Restarta, dok su u većini ostalih jedinica išli u drugim koalicijama: uglavnom su partneri bili Umirovljenici i HSS Braće Radić, a u II. IJ su s njima išli i NL Željko Lacković i HDS; potonja stranka je još izašla na izbore u X. IJ, gdje je njen predsjednik Goran Dodig bio na HDZ-ovoj listi. HSS Braće Radić je, pak, u različitim IJ koalirao ili s Reformistima ili s HNS-om.

-kandidati potiho stavljeni na liste: Na listama su se našli i neki kandidati koji su otprije poznati javnosti, ali njihov izlazak na izbore nije bio toliko eksponiran; mnogi nisu ranije bili članovi stranaka čiji su bili kandidati. Tako su se na listi Reformista u III. IJ, kao predstavnici platforme Srcem za Zagorje našli donedavni Bandićevi žetončići (i, u trenutku predaje lista, još uvijek članovi stranke) Marija Puh i Anđelko Topolovec, dok je još jedan Žetončić, Ivica Mišić, završio na HDZ-ovoj listi za dijasporu. HNS je u IV. IJ imao bivše HDSSB-ove gradonačelnike i zastupnike Dinka Burića i Zorana Vinkovića, dok je Most među kandidatima imao jednog od vođa inicijative U ime obitelji, odvjetnika Krešimira Planinića.

-bračni parovi: ako se ne varam, Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić su prvi bračni par koji je skupa izabran u Sabor (ranije su bili i Sinčić i Palfi - doduše, ne znam jesu li bili vjenčani u trenutlku izbora 2016., ali nikad nisu bili skupa u Saboru); od bračnih parova se također ističu Puljci, od kojih je izabrana supruga Marijana, dok su Mile i Ivana Kekin, koji nisu uspjeli ući u Sabor, zanimljivi s obzirom da su oboje bili na listi u istoj izbornoj jedinici.

-Ante Prkačin je postao rekorder po pauzi između dva saborska mandata - prvi put je bio zastupnik u 3. sazivu Sabora, 1995.-2000; nakon toga je dvadeset godina proveo na marginama hrvatske politike, da bi se ove godine vratio u Sabor na Škorinoj listi.

-koalicija centra je imala najravnomjerniju raspodjelu mandata koje je neka koalicija osvojila na izborima - svaka od tri stranke koalicije je osvojila po jedan mandat.

-u V. IJ je Škorina lista osvojila više od Restarta. Mislim da je to prvi put otkad imamo ovaj izborni sustav da u nekoj IJ SDP nije među prve dvije liste, ispravite me ako griješim

Eto, to je to što mi zasad pada na pamet, a vi me slobodno dopunite ako imate čime.
The Great Duck is offline  
Old 11.07.2020., 16:13   #2
Samo jedna ispravka Tin Hrgović nije poznat lik. Riječ je o studentu koji je pokrenuo antiromske prosvjede u Međimurju. Poznati sportaš je Filip Hrgović. A poznatih imena u politici je bilo i prije: Buzančić, Dudek, Filipović, Perica Bukić, Gulianno, Vuco, Perkovićka, Siniša Ružić, Zlatko Vitez i drugi. I ne vidim razloga za zgražavanje zbog toga. I oni imaju pravo glasa i pravo biti birani.
Tomo1972 is offline  
Old 11.07.2020., 16:35   #3
Krešo je dobio po pički od HTV-a i zato je odustal
manchild is offline  
Old 11.07.2020., 17:12   #4
Quote:
Tomo1972 kaže: Pogledaj post
Samo jedna ispravka Tin Hrgović nije poznat lik. Riječ je o studentu koji je pokrenuo antiromske prosvjede u Međimurju. Poznati sportaš je Filip Hrgović. A poznatih imena u politici je bilo i prije: Buzančić, Dudek, Filipović, Perica Bukić, Gulianno, Vuco, Perkovićka, Siniša Ružić, Zlatko Vitez i drugi. I ne vidim razloga za zgražavanje zbog toga. I oni imaju pravo glasa i pravo biti birani.
Ne znam gdje ti vidiš zgražanje nad tim?

Znam za sve navedene (fale još i Boris Dvornik, Hrvoje Hitrec i Antun Vrdoljak), al nikad nismo imali toliku koncentraciju na jednim izborima.
The Great Duck is offline  
Old 11.07.2020., 17:24   #5
Quote:
The Great Duck kaže: Pogledaj post

Znam za sve navedene (fale još i Boris Dvornik, Hrvoje Hitrec i Antun Vrdoljak), al nikad nismo imali toliku koncentraciju na jednim izborima.
fali i rukometni izbornik, pa prvak Miočić, pa Brkljačička, Vice Vukov, Krunoslav Kićo Slabinac, veliki HDZ-ovac Tomislav Ivčić...
manchild is offline  
Old 11.07.2020., 17:37   #6
Quote:
The Great Duck kaže: Pogledaj post

Pa u medijima i tu na forumu (nisam mislio na tebe).
Tomo1972 is offline  
Old 11.07.2020., 17:51   #7
Simenca i Arapovica ste jos zaboravili.

Old 11.07.2020., 20:27   #8
Mirko Filipović.
komutator is offline  
Old 11.07.2020., 21:12   #9
Quote:
komutator kaže: Pogledaj post
Mirko Filipović.
Lino Červar
manchild is offline  

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 23:47.