Natrag   Forum.hr > Društvo > Ženski kutak

Ženski kutak Mi smo babe. Otpor je đžabe.
Podforumi: Kokošinjac, Slikovnica

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 19.08.2020., 12:44   #1
O’šle kokoši na kvasinu: fermentiranje, konzerviranje i ostalo cuvanje hrane

Znam da se na kutku cesce pisalo o fermentiranju (i bilo bi lijepo kada bi oni koji se sjecaju gdje i sto to zalijepili ovdje!), ali ne sjecam se je li bio thread? Ne mogu naci. Google forum.hr fermentiranje izbaci par rezultata s kojima ne mogu nista. Ono prirodne znanosti wtf

Enivejs...

Ukiselilo mi se nekoliko boca prirodnog soka od cikle. Stajalo je par mjeseci jer sam zaboravila da nisu pasterizirane niti imaju dodataka. Iako je kiselo okus je odlican, po cikli i malo kiseline, nema plijesni ni nista, sediment je na dnu i razbistrio se. Ali nekako je okud jos malo nedostatan, slab tj malo vodenast i nedovoljno kiseo.

Palo mi je na pamet reducirati to i napraviti aceto.


Kako se pravi aceto?
Radi li itko od vas uopce ocat?
A aceto?
Iskustva?
Recepti?
Hellup!
Marica Carica is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.08.2020., 12:49   #2
Ja sam se htjela malo pozabaviti s time, ali sam skužila da sam raspršena i da će to malo pričekati.
Ali tema je super!
nalij pero is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.08.2020., 13:17   #3
Pa ako bude popularna poput teme o kokosima, jao meni!
Marica Carica is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.08.2020., 20:35   #4
Nu, malo da doprinesem
https://www.youtube.com/watch?v=K4HbmPu_M_4
Artan Lili is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.08.2020., 23:05   #5
Potpuno je u pravu, i ja uvijek imam kiseli luk u špajzi.

Ali to nije fermentirano.
JPK is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2020., 00:23   #6
To spada pod kvasinu ��

Mizda bolje promijeniti baskiv u fermentiranje i istalo cuvanje hrane.

Kad smo vec kod lucica, imali su odlicne one okrugle ‘tuste’ sjalot lucice u vinskom octu u jednom hotelu u Crikvenici.

Odlicna hrana generalno gledajuci, a izmedju ostaloga uz bufet uvijek i zdjela sa lucicama. Moram li reci da sam ih jela 10 dana valjda za dorucak rucak i veceru
10 puta su bolje od mojih

Sef sale kaze da ih proizvodi neki tip iz Brtonigle, ali se nije javljao na telefon u vremenu u kojem sam mogla nesto poduzeti (ili da mi bar da recepat).
Marica Carica is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2020., 08:59   #7
Evo ja sam spremila ovaj post pa dijelim dalje, negdje u 4 mj za vrijeme locka, JPK mi dao, za fermentaciju zelja.


https://www.forum.hr/showpost.php?p=...&postcount=187

Imam ogromnu staklenu posudu koju namjeravam koristit, ako ne odustanem, valjda necu.
__________________
and guess what ... I'm just fine ... :lol:
↑ click ↑
malčica is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2020., 15:44   #8
Quote:
Marica Carica kaže: Pogledaj post
Kad smo vec kod lucica, imali su odlicne one okrugle ‘tuste’ sjalot lucice u vinskom octu u jednom hotelu u Crikvenici.

Odlicna hrana generalno gledajuci, a izmedju ostaloga uz bufet uvijek i zdjela sa lucicama. Moram li reci da sam ih jela 10 dana valjda za dorucak rucak i veceru
10 puta su bolje od mojih

Sef sale kaze da ih proizvodi neki tip iz Brtonigle, ali se nije javljao na telefon u vremenu u kojem sam mogla nesto poduzeti (ili da mi bar da recepat).
To je ljutika, imam ove godine oko 5 kg za kiseljenje. Od začina, vinski ocat, papar, lovor i timijan.
JPK is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2020., 17:31   #9
Da ljutika.
Ima duguljasta i ta okrugla. Bila sam kupila par kila na placu, medjutim dok su se dokoturale do NL napale su ih neke musice/crvi i .. *ebes srecu.
Ove godine imam puno voca i lisnatog povrca, luk katastrofa.

Onaj ‘aceto’ sam smanjila nekoliko litara do boce od 1l. Sirupasto je. Okus Ok.

Da li to je sad bas aceto onakav kakav treba biti - nemam pojma, jer nemam referentni kadar.
Marica Carica is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2020., 18:22   #10
Quote:
JPK kaže: Pogledaj post
Potpuno je u pravu, i ja uvijek imam kiseli luk u špajzi.

Ali to nije fermentirano.
U pravu si

evo da se ispravim https://www.youtube.com/watch?v=qksQLkQBktM
Artan Lili is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2020., 18:26   #11
zavrsio mi post na krivoj temi, ali pogledajte brad leone i it's alive na youtube-u, covjek fermentira sve zivo i zabavan je. na stranu conde nast, ovo je dobar serijal.
nisamtu is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2020., 20:11   #12
sutra kiselim krastavčiće! malu količinu, samo za početak i probu, pa ako bude dobro napravit ću veće količine.

Quote:
nisamtu kaže: Pogledaj post
zavrsio mi post na krivoj temi, ali pogledajte brad leone i it's alive na youtube-u, covjek fermentira sve zivo i zabavan je. na stranu conde nast, ovo je dobar serijal.
ali bon appetit je CANCELLED!

volim brada, stalno ga linkam, on je moj guru
__________________
konrad
tren.irka is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2020., 20:30   #13
e jel možemo ovdje strpat i zimnice i slično?

imam u planu napravit brdo pinđura ove godine. radili smo ga tata i ja prije, on je zabrijao na to, a ja sam nastavila tradiciju pa zadnjih par godina radim ja i bolji je od njegovog

kaj vi radite od zimničastih stvari?

e i imam preporuku za knjigu: Shaker Cookbook: Not By Bread Alone
shakeri su, osim što su imali fascinantno lijepe prostore i namještaj poznati po prezerviranju (čuvanju? kak mi kažemo?) hrane. a ova knjiga je supersimpatična.
__________________
konrad
tren.irka is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2020., 21:58   #14
Konzerviranje, rekla bih.
muca copatarica is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2020., 22:27   #15
aha, da. tenks
__________________
konrad
tren.irka is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.08.2020., 07:01   #16
Da. Konzerviranje i ostalo cuvanje hrane dodati u naslov.

Evo ja i susim hranu isto.
Marica Carica is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.08.2020., 09:34   #17
Kod mene pekmezi, sitno sirupa, smrznem voća i povrća. Ništa kiselo, ništa ajvari. Stalno mislim raditi pinđur, ali ga ne napravim. I smrznem začinskog i posušim čaj.
nalij pero is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.08.2020., 16:57   #18
Jel netko susio paprike? One crvene.
Poslije se pune.
__________________
and guess what ... I'm just fine ... :lol:
↑ click ↑
malčica is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.08.2020., 11:25   #19
Quote:
tren.irka kaže: Pogledaj post
sutra kiselim krastavčiće! malu količinu, samo za početak i probu, pa ako bude dobro napravit ću veće količine.
Zaboravi klasično kiseljenje, kiseli ih na suncu po ovoj metodi! Ja se isto spremam, radila sam to prije par godina i fenomenalno je , al ne usudim se previše s ovim nestabilnim vremenom.
klonka is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.08.2020., 11:37   #20
8 teglica ukiseljene ajvarice je gotovo, danas kuham ostatak paradajza s mog ranča, a još 10kg je predviđeno za vikend.

Malo mi je konzerviranje kriv naziv, jer ne ide u sav kiseliš konzervans. Ja svoje samo pasteriziram u rerni, dobro zatvorim i ništa se ne pokvari.

I tri tegle aronije u rakiji se sunča
Cranesbill is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor



Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:21.