Linux, UNIX i ostali unixoidi Open source OS-ovi i sve o njima |
|
|
01.12.2005., 16:27
|
|
Čita se ŠOKI
Registracija: Dec 2002.
|
Solaris (i o njemu)
Pozdrav
Dakle, odlučio sam upoznati Solaris.
htjedoh skinut OpenSolaris, ali mi je tamo objašnjano da moram krenuti od Solaris Express Community Release-a.
Eh sad: u čemu je točno razlika između Solaris Expressa i OpenSolarisa osim činjenice da je kernel open source?
Moj je cilj prvo instalirati solaris, instalirat si kakav wm (KDE?),upogonit (W)LAN, i upoznat sustav. Pročitat koju knjigu o shellu, naučit sed i awk, skužit administriranje mreže...
Jednom, možda i preći na njega i odj*bat linux. Ali to kasnije.
Dakle, dal da se mučim s OSolarisom ako imam zadnji Solaris Express???
zahvaljujem
shoki
|
|
|
01.12.2005., 16:47
|
|
Heineken.
Registracija: Apr 2004.
|
ja sam skinuo zadnji opensolaris prije par tjedana, instalirao, prepoznao sav HW otprve, no problem, instalirao je gui, tj. onaj gnome/java desktop sistem. Jedva sam se spojio na net preko pppoe (fakat su zakomplicirali u pm!) ali mi na kraju nije radilo kako treba (mogu pingat, mogu tracert, mogu resolvat sve al ne mogu surfat?!).
nvidia drajveri ne rade za sve nvidia kartice, to sam se malo razocarao (al i ugodno iznenadio nacinom instalacije - nema kompajla i sranja samo ucita drajver  sta ti je binary komp.  )
|
|
|
02.01.2006., 10:43
|
|
if from * move to -
Registracija: Jan 2006.
|
Moraš definirat nameresolvnig server (dns), tj. njegovu IP adresu u /etc/resolv.conf
Quote:
lilo kaže:
ja sam skinuo zadnji opensolaris prije par tjedana, instalirao, prepoznao sav HW otprve, no problem, instalirao je gui, tj. onaj gnome/java desktop sistem. Jedva sam se spojio na net preko pppoe (fakat su zakomplicirali u pm!) ali mi na kraju nije radilo kako treba (mogu pingat, mogu tracert, mogu resolvat sve al ne mogu surfat?!).
nvidia drajveri ne rade za sve nvidia kartice, to sam se malo razocarao (al i ugodno iznenadio nacinom instalacije - nema kompajla i sranja samo ucita drajver  sta ti je binary komp.  )
|
|
|
|
03.01.2006., 09:10
|
|
Lives for the hunt
Registracija: Feb 2003.
|
Fixevi / new features
2005. je bila dobra godina za (Open)Solaris. Od polovice 6. mjeseca pa do kraja 2005. integrirano je 30 fixeva / poboljsanja koje su prodonijeli sudionici OpenSolaris zajednice:
http://www.opensolaris.org/os/bug_re...quest_sponsor/
Nadalje, OpenSolaris Awarded as the Best Innovative Open Source Project na OpenSource World sajmu u Kini.
Alas for the weakness of the great! Mighty king is Gil-Galad, and wise in all lore is master Elrond, and yet they will not aid me in my labors. Can it be that they do not desire other lands to become as blissful as their own, nay, even as Valinor?
|
|
|
01.12.2005., 16:55
|
|
Čita se ŠOKI
|
još jedno sitno pitanjce: kak se ponaša multiboot? Može li solarisov boot manager dizat moj winxp i slack? ili može li lilo/grub dizat solaris?
|
|
|
01.12.2005., 17:31
|
|
Heineken.
|
ja sam ga samo instalirao na slobodnu particiju i dodao u yastu od susea kao 3. OS (uz dakle suse i windows) i nije bilo problema. grub je boot manager.
|
|
|
01.12.2005., 17:45
|
|
Registrirani korisnik
|
Za surfanje sam morao namjestiti nameserver (/etc/resolv.conf).
Za nVidiju sam skinio samo preradjeni inf (ili nesto slicno, ne sjecam se, sad sam na sl. putu, pa nemam svoj stroj pri ruci), jer driver radi sa svim nVidijinim karticama, ali namjerno ne prepoznaje sve, vec samo Quadro seriju. Progooglaj malo, ja jos dva tjedna necu biti kuci, pa ti stvarno ne mogu pomoci.
|
|
|
01.12.2005., 18:58
|
|
Čita se ŠOKI
|
jel pričate vi to o Solaris Expressu ili Open Solarisu?
|
|
|
01.12.2005., 19:44
|
|
Heineken.
|
ja o opensolarisu, svejedno je za nvidiju...
|
|
|
01.12.2005., 20:57
|
|
Čita se ŠOKI
|
i kaj, prije opensolarisa si prvo instaliravao ovaj solaris express?
|
|
|
01.12.2005., 21:50
|
|
Heineken.
|
ma samo skines taj opensolaris kako ti kaze na opensolaris stranicama i to je to. Bootas ga pratis install, naucis shemu imenovanja diskova i particija (btw lijepo i pregledno kod solarisa) i to je to
|
|
|
01.12.2005., 22:05
|
|
Čita se ŠOKI
|
znači da sam ja bez veze skidao 4 CD-a solaris express-a
|
|
|
02.12.2005., 00:36
|
|
Čita se ŠOKI
|
ček, ček... osim što mi na stranicama za skidanje open solarisa ne nude iso image nego hrpu .tar.bz2 fajlova, i u release notes kaže da treba početi od nekog već postojećeg solarisa.
ne kužim, koji boot sa open solarisom?
|
|
|
03.12.2005., 19:54
|
|
Lives for the hunt
|
Re: Solaris (i o njemu)
Quote:
Shoki kaže:
Pozdrav
Dakle, odlučio sam upoznati Solaris.
htjedoh skinut OpenSolaris, ali mi je tamo objašnjano da moram krenuti od Solaris Express Community Release-a.
Eh sad: u čemu je točno razlika između Solaris Expressa i OpenSolarisa osim činjenice da je kernel open source?
|
Solaris Express je jedna od OpenSolaris distribucija.
Quote:
Moj je cilj prvo instalirati solaris, instalirat si kakav wm (KDE?),upogonit (W)LAN, i upoznat sustav. Pročitat koju knjigu o shellu, naučit sed i awk, skužit administriranje mreže...
Jednom, možda i preći na njega i odj*bat linux. Ali to kasnije.
|
Onda si skini Solaris Express sa Sun-ovog site-a, i imas OpenSolaris.
BTW sad su ti compileri kao i cjelokupni application stack potpuno besplatni.
Quote:
Dakle, dal da se mučim s OSolarisom ako imam zadnji Solaris Express???
|
D
a, ako nis drugo zbog DTrace i ZFS-a, Sun N1 Grid Engine te Sun cluster softa!
BTW, kad se dovoljno nakopas u (Open)Solarisu, pljuni lovu za vouchere i polozi oba testa za certifikaciju. To ti je automatski lova u dzepu jer je puno lakse dobit' posel ak si Solaris certificiran.
Alas for the weakness of the great! Mighty king is Gil-Galad, and wise in all lore is master Elrond, and yet they will not aid me in my labors. Can it be that they do not desire other lands to become as blissful as their own, nay, even as Valinor?
|
|
|
03.12.2005., 19:57
|
|
Lives for the hunt
|
Quote:
Shoki kaže:
još jedno sitno pitanjce: kak se ponaša multiboot? Može li solarisov boot manager dizat moj winxp i slack? ili može li lilo/grub dizat solaris?
|
OpenSolaris koristi poboljsani GRUB, i to sljedecu generaciju, GRUB 2 cini mi se.
To konkretno znaci da mozes bootat' sve zivo i mrtvo, od Windowsa preko Linuxa pa do Solarisa sa CompactFlash(TM) kartice ili cak USB sticka (ako ti to BIOS podrzava naravno).
Stvar je samo u skuzivanju GRUB-a.
|
|
|
03.12.2005., 19:59
|
|
Lives for the hunt
|
Quote:
Shoki kaže:
znači da sam ja bez veze skidao 4 CD-a solaris express-a
|
Ne, ispravno si napravil. Treba ti Solaris Express za "bootstrap" najfriskijeg koda, ili ako neces sam kompajlirat' jednostavno si skines sljedeci nv_## build i napravis najnormalniji upgrade, kao kod Solarisa.
|
|
|
03.12.2005., 21:25
|
|
Čita se ŠOKI
|
OK, hvala!
|
|
|
09.12.2005., 00:42
|
|
Čita se ŠOKI
|
opet ja
jel mi može netko predložiti neku knjigu ili nešto za POTPUNOG početnika, da me uvede u Solaris?
docs.sun.com je zakon sajt, ali nije baš newbie friendly.
Npr. bedira me kak solaris predstavlja diskove (a vjerujem i ostale devices) i još uvijek nisam našao user friendly objašnjenje.
Mislim, ovo je samo primjer, naći ću ja to s vremenom, al me zanima jel ima kakva knjiga da mi objasnio sve ko čovjeku na jednom mjestu.
zahvaljujem
shoki
|
|
|
09.12.2005., 09:39
|
|
Lives for the hunt
|
Quote:
Shoki kaže:
opet ja
jel mi može netko predložiti neku knjigu ili nešto za POTPUNOG početnika, da me uvede u Solaris?
docs.sun.com je zakon sajt, ali nije baš newbie friendly.
Npr. bedira me kak solaris predstavlja diskove (a vjerujem i ostale devices) i još uvijek nisam našao user friendly objašnjenje.
Mislim, ovo je samo primjer, naći ću ja to s vremenom, al me zanima jel ima kakva knjiga da mi objasnio sve ko čovjeku na jednom mjestu.
zahvaljujem
shoki
|
Postoje dvije knjige, ali njih nemres kupit' u knjizarama. Dobijes knjigu po knjigu kad odes na Sun tecaj za certifikaciju.
Ponekad se znaju nac' na ebay-u, u tiskanom formatu ili na CD-u.
Kaj se disk naming konvencije tice, to nije Solaris naming konvencija, vec SVR4.
Usput, cestitam ti na prvim koracima u svijet standardizacije koji se zove SVR4.
A sad:
Svi System V Release 4 sustavi imaju diskove u /dev/dsk/. Da sada odes na HP-UX ili IRIX, diskovi bi te "cekali" u /dev/dsk/.
Naming konvencija ti je ultra jednostavna, uzmimo nekoliko primjera:
primjer 1
/dev/dsk/c0t1d0s0
c0 = kontroler 0
t1 = target 1, dakle odmah znamo da se radi o SCSI disku prikljucenom na SCSI kontroler 0 (SCSI LUN 1)
d0 = disk 0 na LUN-u 1
s0 = slice 0, iliti 1. particija (obicno se na s0 nalazi i boot block, ali ne nuzno)
primjer 2
/dev/dsk/c1d0s2
(E)IDE/ATA disk na sekundarnom (E)IDE/ATA kontroleru
c1 = sekundarni kontroler
d0 = 1. disk na sekundarnom kontroleru
s2 = cijeli disk.
primjer 3.
/dev/dsk/c7t50060E8003F8871Bd0s4
Ovaj je tezak! Ili nije?
Nije.
c7 = kontroler 7
ono kaj slijedi poslije "t" je unikatni serijski broj, jos znan i kao "world wide number". Dakle, odmah, kao iz topa, znamo da se radi ili o FC-AL (Fiber Channel Arbitrated Loop), FC Point-to-point, ili FC switched fabric disku. Znaci, sistem koji ima ovakav disk ima ili SCSI preko optickog kontrolera, ili je prikljucen na SAN (Storage Area Network) array. Dakle:
t50060E8003F8871B = target (LUN) 50060E8003F8871B na FC / SAN disku
d0 = disk0
s4 = slice4, dakle 5. slice na FC ili SAN disku.
Biljeske:
s2 na svakom disku je specijalan i ne smije ga se ni u kojem slucaju manipulirati, jer predstavlja cijeli cjelcati disk.
Bitno je ne zaboraviti da se ovo odnosi i na druge SVR4 sustave.
Diskovi koji sadrzavaju SunOS VTOC (Volume Table of Contents) imaju 8 particija, s0-s7. Isto vrijedi i za HP-UX i IRIX, iako oni koriste drugacije disk labele.
Solaris diskovi, od Solarisa10 pa nadalje mogu jos biti obiljezeni EFI labelom (EFI labelu koriste jos i novije verzije HP-UX-a, pogotovo na Itaniumu). EFI labela/VTOC dozvoljava 16 particija, i podrzava datotecne sustave preko 1TB (po disku, cak i po particiji). UFS datotecni sustav bez problema podrzava datotecne sustave vece od 1TB, kada je disk obiljezen EFI labelom.
Zadnje uređivanje Annatar : 09.12.2005. at 10:38.
|
|
|
09.12.2005., 10:17
|
|
Čita se ŠOKI
|
 hvala majstore! 
bacam se u potragu za SVR4 dokumentacijom
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:50.
|
|
|
|