Natrag   Forum.hr > Društvo > Koronavirus > Skeptična perspektiva

Skeptična perspektiva Bez epidemioloških mjera

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 19.08.2021., 08:56   #1
Antivakserizam - manipuliraju li mediji tim pojmom?

Posljednjih mjeseci svjedočimo izrazito jakom medijskom pritisku prema onima koji iz bilo kojeg razloga odbijaju cijepljenje protiv covid-19.

Mnogi mediji, političari, pa čak i znanstvenici sve one koji odbiju cijepljenje trpaju u antivakserski koš.

A tko su zapravo antivakseri?

Antivakser - definicija (Cambridge University):

Someone who does not agree with vaccinating people (= giving them injections to prevent disease) and spreads and encourages opinions against vaccines.

Dakle, antivakser bi bio osoba koja generalno i kategorički odbija cijepljenje kao takvo, koja nekritički i bez sagledavanja svih informacija odgovara druge od cijepljenja te uglavnom smatra da je riječ o zavjerama.

Pa koliko takvih ima među ovih 55% necijepljenih? Većina necijepljenih nema ništa protiv cijepljenja, čak štoviše, svi oni su uredno cijepljeni protiv hepatitisa, tetanusa i podržavaju isto. Kakav je to antivakser koji je po definiciji ujedno i vakser?​

Velika većina ljudi ima dobar i relevantan razlog za odbijanje cjepiva protiv covid-19, a sve je objašnjeno u iznenađujuće dobrom članku (dobrom za index koji je neko vrijeme prednjačio u agresivnoj bipolarizaciji "vaksera" i "antivaksera", stvarajući dojam da ne postoji ništa između):
Većina necijepljenih nisu antivakseri i idioti. Ovo su njihovi razlozi
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...i/2292368.aspx

Ova tema nebi trebala otići u prepucavanje o cijepljenju protiv covida-19, takve teme već postoje, ovdje raspravljamo o sociološkom, komunikološkom i kulturološkom fenomenu kako je pojam antivakserizma u mnogim medijima i javnom narativu postao općeprihvaćen pojam za kategorizaciju svih ljudi koji se iz ovoga ili onoga razloga nisu odlučili na cijepljenje.

Pojam antivakserizma se koristi isključivo u svrhu bipolarizacije, podjele populacije na dva tabora, u svrhu difamiranja i stvaranja atmosfere straha i linča. Frapira također i ignoriranje fakt-čekerskih organizacija ovog fenomena.

Ovaj fenomen, koji se u posebnom obliku i obrascu kontinuirano ponavlja u raznim povijesnim situacijama, nije vezan samo za Hrvatsku, već je globalni fenomen o kojemu će sociolozi i komunikolozi tek početi ozbiljno raspravljati, jer očito još uvijek vrijeme nije sazrelo za propitkivanje fenomena, a mnogi koji su olako, nekritički i bez temeljite provjere svih činjenica i definicija, koristili termin antivakserizma, će shvatiti kako su bili lako izmanipulirani.

Pišite svoja iskustva. Jeste li, ako ste necijepljeni, doživjeli neugodna iskustva u društvu, na poslu, obitelji ili među prijateljima, jeste li optuženi da ste antivakser, samo na temelju činjenice što imate svoj razlog za necijepljenje protiv covida-19, unatoč tomu što nemate apsolutno ništa protiv cijepljenja kao takvog, dapače, podržavate one koji se žele cijepiti da se cijepe, ne ulazeći uopće u slobodu izbora svakog pojedinca.

Postoji li manipulacija pojmom i je li ona zapravo dobronamjerna ili možda ipak zlonamjerna, kriva, dugoročno opasna?
Phlegma is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.08.2021., 17:00   #2
Navjeća neugodnost mi je što ne mogu dobiti taj ausvajz koji se sad traži za pojedine situacije iako sam prebolila Covid - jer se ne želim cijepiti. Preboljenje mi ne priznaju jer nisam bazala okolo pozitivna i išla po doktorima i nisam išla na PCR testiranje.

Ne smatram se antivakserom, cijepljena sam svim obaveznim cjepivima, kao i moje malo dijete. Ali ovo "protiv" covida 19 mi ne dolazi u obzir.
Doživjela sam čuđenja, pitanja i kolutanje očima, ali me zaboli đon što drugi misle.
moses is offline  
Odgovori s citatom Received Infraction
Old 19.08.2021., 17:16   #3
Manipuliraju, ali ne samo mediji, odjednom svi koriste taj izraz kako bi uvrijedili nekog tko se ne želi cijepiti jer nosi negativne konotacije i još je jedna vrsta prisile. Moje protupitanje, za one koji ljude koji se ne cijepe protiv korone nazivaju antivakserima, bez obzira na razlog zbog kojeg se ne žele cijepiti, vrijedi li isto i za one koji se ne cijepe protiv gripe, a takvih je jako puno.
kraljforuma is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2021., 11:34   #4
Quote:
kraljforuma kaže: Pogledaj post
Manipuliraju, ali ne samo mediji, odjednom svi koriste taj izraz kako bi uvrijedili nekog tko se ne želi cijepiti jer nosi negativne konotacije i još je jedna vrsta prisile. Moje protupitanje, za one koji ljude koji se ne cijepe protiv korone nazivaju antivakserima, bez obzira na razlog zbog kojeg se ne žele cijepiti, vrijedi li isto i za one koji se ne cijepe protiv gripe, a takvih je jako puno.
Gripa je puno manje smrtonosna od COVIDa. Ovo je opasna pandemija koja smlati i prethodno zdrave osobe. Ne, ljude koji se ne cijepe protiv gripe (jer su ispod 65 i zdravlje im je OK), ne zovem antivakserima.

Zovem antivakserima one koji drobe o autizmu, urotama, plaše se da će im cjepivo zbrčkati DNK/RNK i slično.

A ove koji se uzdaju u vlastiti imunitet zovem: ja, prije nego što mi je prijateljica fasovala COVID. Mislio sam se oko cjepiva, ali nakon što je ona imala relativno tešku bolest, a godinu je starija od mene, shvatio sam da nije dosta zdravo jesti. Želim spriječiti teški oblik bolesti, i tome dvije doze služe.
Kojiro Izawa is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2021., 11:42   #5
Quote:
Kojiro Izawa kaže: Pogledaj post
Gripa je puno manje smrtonosna od COVIDa. Ovo je opasna pandemija koja smlati i prethodno zdrave osobe. Ne, ljude koji se ne cijepe protiv gripe (jer su ispod 65 i zdravlje im je OK), ne zovem antivakserima.

Zovem antivakserima one koji drobe o autizmu, urotama, plaše se da će im cjepivo zbrčkati DNK/RNK i slično.

A ove koji se uzdaju u vlastiti imunitet zovem: ja, prije nego što mi je prijateljica fasovala COVID. Mislio sam se oko cjepiva, ali nakon što je ona imala relativno tešku bolest, a godinu je starija od mene, shvatio sam da nije dosta zdravo jesti. Želim spriječiti teški oblik bolesti, i tome dvije doze služe.
Uopće nije poanta koliko je šta smrtonosno, ako se cijepljenjem protiv gripe može smanjiti rizik od zaraze i bolesti, i stručnjaci pozivaju na to, zašto se i dalje većina ljudi odbija cijepiti? Ne žele se cijepiti onda je ili nije jednako antivakser?

Ja se uzdam u vlastiti imunitet eto, ako mi bude nešto sam sam si kriv. I eto, ti si imala takav slučaj, ja sam imao slučaj da su mi svi u obitelji prošli tako da su jedva imali blage simptome, a ima i rizičnijih članova, al to su sve slučajevi iz naše okoline koju mogu, ali i ne moraju biti pravilo. U pravilu ako si zdrav i mlađi od 40 korona ne predstavlja ozbiljnu opasnost. Ima i sportaša koji se sruše i umru, ali to ne znači da je to pravilo, bavljenje sportom je i dalje zdrava aktivnost.
kraljforuma is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2021., 12:02   #6
Quote:
Uopće nije poanta koliko je šta smrtonosno, ako se cijepljenjem protiv gripe može smanjiti rizik od zaraze i bolesti, i stručnjaci pozivaju na to, zašto se i dalje većina ljudi odbija cijepiti? Ne žele se cijepiti onda je ili nije jednako antivakser?

Ja se uzdam u vlastiti imunitet eto, ako mi bude nešto sam sam si kriv. I eto, ti si imala takav slučaj, ja sam imao slučaj da su mi svi u obitelji prošli tako da su jedva imali blage simptome, a ima i rizičnijih članova, al to su sve slučajevi iz naše okoline koju mogu, ali i ne moraju biti pravilo. U pravilu ako si zdrav i mlađi od 40 korona ne predstavlja ozbiljnu opasnost. Ima i sportaša koji se sruše i umru, ali to ne znači da je to pravilo, bavljenje sportom je i dalje zdrava aktivnost.
Može se spriječiti, ali razlika je ipak u riziku bolesti. Obvezna cjepiva su obvezna jer je procijenjeno da npr. ospice nose veliki rizik od komplikacija, čak i kod zdrave djece. Zaušnjaci su reproduktivno opasni. Mislim da COVID spada u kategoriju ovih dvaju primjera, te da cijeplenje treba postati obvezno.

Ja nemam problema sa tlakom, pretilošću, srcem ili plućima. Ali imam blažu psorijazu, i od rođenja sam invalid (mogu se kretati). Nisam godinama imao prehladu, ali svejedno. Mogu imati blage simptome, a mogu imati srednje ili teške (prijateljicu mi je otac nosio do WC-a nakon što ju je samljeo virus. Ipak nema oštećenja pluća danas. Majka joj ima i to.).

Velika je kocka ovaj COVID, i rađe ću se kockati sa navodnim rizicima od cjepiva. Imao sam dva dana glavobolju kod prve doze, kod druge ništa. Sad očekujem da hipotetska zaraza prođe kao kod tebe. U protivnom ću j.. mater proizvođaču.
Kojiro Izawa is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2021., 12:09   #7
Zato sam smislio novi coin - Anticovidvaxer.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svij...djecu-15096177

Quote:
Kad je Rodriguez promijenila mišljenje, bilo je prekasno.

"Prije nego što je intubirana, jedna od posljednjih stvari koje je izgovorila sestri bila je 'Pobrinite se molim vas da mi se djeca cijepe'", rekla je Jones. "Bila bi sada uz svoju djecu da se cijepila", dodala je.
Alessio Rastani is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2021., 12:18   #8
Sam pojam je manipulacija. U kontekstu kovid cjepljenja koristi se kao etiketa. Etiketa anitvaxer dobila je značenje "pripadnik niže vrste koji zbog svoje neukosti odbija cjepljenje" i zato je za kovidnecjepiše bila uvredljiva i zato jer na forumu zabranjena.

Kovidnecjepiše nisu ostali dužni pa su etiketirali cjepiše raznim nazivima tipa ovca i sl. Te etikete imale su značenje "pripadnik niže vrste bez mozga koji sljepo vjeruje u službenu propagandu".

A prava istina je da jedni i drugi razmišljaju i imaju svoje razloge. Razlika je u tome da se stav necjepiša slaže po pitanju kovida sa stavovima antivaksera a stav cjepiša sa službenim stavom.

Etikete su uvijek manipulacija jer im je svrha da diskreditiraju sugovornika i onemoguće raspravu.
pronto is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2021., 12:23   #9
Quote:
Alessio Rastani kaže: Pogledaj post
Zato sam smislio novi coin - Anticovidvaxer.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svij...djecu-15096177
Krasan propagandni pamflet koji udara na emocije, a činjenice zanemaruje. Dovoljno je pogledati kolika je opasnost za djecu od te korone i kako su trenutno sva cjepiva na lageru nedovoljno istražena i eksperimentalna da se dođe do zaključka da je sumanuto bilo kakvo forsiranje cijepljenja sve djece. Naravno, tu ne brojim djecu koja imaju značajne zdravstvene poteškoće pa bi korona mogla predstavljati problem.
BrokenEmpire is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2021., 12:57   #10
Quote:
Može se spriječiti, ali razlika je ipak u riziku bolesti. Obvezna cjepiva su obvezna jer je procijenjeno da npr. ospice nose veliki rizik od komplikacija, čak i kod zdrave djece. Zaušnjaci su reproduktivno opasni. Mislim da COVID spada u kategoriju ovih dvaju primjera, te da cijeplenje treba postati obvezno.

Ja nemam problema sa tlakom, pretilošću, srcem ili plućima. Ali imam blažu psorijazu, i od rođenja sam invalid (mogu se kretati). Nisam godinama imao prehladu, ali svejedno. Mogu imati blage simptome, a mogu imati srednje ili teške (prijateljicu mi je otac nosio do WC-a nakon što ju je samljeo virus. Ipak nema oštećenja pluća danas. Majka joj ima i to.).

Velika je kocka ovaj COVID, i rađe ću se kockati sa navodnim rizicima od cjepiva. Imao sam dva dana glavobolju kod prve doze, kod druge ništa. Sad očekujem da hipotetska zaraza prođe kao kod tebe. U protivnom ću j.. mater proizvođaču.
Ali dok nije obavezno nije u redu zvati ljudi koji se ne žele cijepiti protiv covida antivaxerima ili? Nemam problema s tim, ako uvedu obvezu, cijepit ću se jbg, da sad izbije pandemija boginja na našim prostorima cijepio bih se, vjerujem da se nebi ljude moralo nagovorati, ovako, dok nije obavezno, kao da se pokušava bit što kreativniji s načinima kako prisiliti ljude da se cijepe iako kao njima prepuštaju tu odluku.

"Velika je kocka", to je relativno, ako pogledaš brojke i statistiku, uočit ćeš da je za mlade zdrave ljude rizik zaista mali. I sad će netko reć, a da tebe jako pogodi nebi tako razmišljao, to je baš argument koji dolazi s emocionalne strane. Ako ja kažem rizik da ćemo ti ili ja danas umrijeti u prometu postoji, svejedno ćemo sudjelovati u prometu, i taj rizik je mali, ali ako baš mu budemo u tom malom broju jbg.
kraljforuma is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2021., 13:09   #11
Quote:
Ali dok nije obavezno nije u redu zvati ljudi koji se ne žele cijepiti protiv covida antivaxerima ili? Nemam problema s tim, ako uvedu obvezu, cijepit ću se jbg, da sad izbije pandemija boginja na našim prostorima cijepio bih se, vjerujem da se nebi ljude moralo nagovorati, ovako, dok nije obavezno, kao da se pokušava bit što kreativniji s načinima kako prisiliti ljude da se cijepe iako kao njima prepuštaju tu odluku.

"Velika je kocka", to je relativno, ako pogledaš brojke i statistiku, uočit ćeš da je za mlade zdrave ljude rizik zaista mali. I sad će netko reć, a da tebe jako pogodi nebi tako razmišljao, to je baš argument koji dolazi s emocionalne strane. Ako ja kažem rizik da ćemo ti ili ja danas umrijeti u prometu postoji, svejedno ćemo sudjelovati u prometu, i taj rizik je mali, ali ako baš mu budemo u tom malom broju jbg.
Dok nije došao engleski soj, bilo je tako. Spušta se dobna granica teškog oblika bolesti. Ja nisam za obvezno cijepljenje djece, ali mislim da bi odrasli svakako morali to odraditi.

Međutim, razumijem tvoj način razmišljanja. Velike boginje su sto puta gore- i ružnije. COVID je nepredvidljiv- sada može izgledati kao prehlada, ako imaš sreće. Dosta ljudi misli da su u sigurnoj zoni- ostala je predodžba sa početka pandemije da samo stare i bolesne kosi. Da kosi mlađe od početka, trčalo bi se na cijepljenje u roku keks.
Kojiro Izawa is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2021., 13:17   #12
Quote:

meni nitko ne zna reći što je to teži oblik covida (ne mislim na one koji zaglave na bolničkom liječenju) a koji preleže doma; ti ljudi kao da nikad nisu bili bolesni..... meni po pričama to zvuči kao i svaka upala pluća, viroza, gripa koju sam prebolio...se su me unazadile i na treningu i svugdje i trebalo mi je 2 do 3 mj da se vratim u staro stanje.

navedenih antivaksera po ovom opisu ima jako malo u HR....a odjednom 50% odraslih su antivakseri.....isto me zanima koliko će ljudi biti spremni na docjepljivanja sljedeće godine .. a neki veći ove
miljenkomiki21 is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2021., 13:29   #13
Quote:
miljenkomiki21 kaže: Pogledaj post
meni nitko ne zna reći što je to teži oblik covida (ne mislim na one koji zaglave na bolničkom liječenju) a koji preleže doma; ti ljudi kao da nikad nisu bili bolesni..... meni po pričama to zvuči kao i svaka upala pluća, viroza, gripa koju sam prebolio...se su me unazadile i na treningu i svugdje i trebalo mi je 2 do 3 mj da se vratim u staro stanje.

navedenih antivaksera po ovom opisu ima jako malo u HR....a odjednom 50% odraslih su antivakseri.....isto me zanima koliko će ljudi biti spremni na docjepljivanja sljedeće godine .. a neki veći ove
Visoka temperatura, pečenje u plućima kod svakog udaha, tolika malaksalost da do WC-a sam ne možeš, bol u mišićima (opis od prijateljice "kao da me netko prebio"), proljevi, noćne more tijekom sna...

Majka joj je bila na kisiku, i malo je falilo da ju na respirator ne stave. Baka joj je izgubila apetit- zvali su patronažnu sestru da dođe gdje ona živi spojiti je na infuziju.

Ironično, prijin otac je pretila osoba, bivši pušač, a korona ga taknula nije. Sva sreća jer, ima probleme i s jetrom. Ima neka čudna teorija da na pušačka pluća COVID neće udariti...mama pušačica se zeza da je ona sigurna, mada se i ona sad cijepila.
Kojiro Izawa is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2021., 13:41   #14
Quote:
Spušta se dobna granica teškog oblika bolesti.
Što je teški oblik bolesti i po kojem parametru to pratiš?

Hospitalizacije nisu mjerilo jer kriteriji za hospitalizacije ovise o trenutnom opterećenju bolnice.

Smrti govore suprotno. Radio sam usporedbu po tjednim izvještajima,
do 30.05.2021. imamo 8.014 umrlih, od toga 606 u skupini 0 - 59 godina, odnosno 7,56%

U periodu 31.05.2021. - 15.08.2021. imamo 269 umrlih, od toga 22 u skupini 0 - 59 godina, odnosno 8,18% S obzirom na male brojke (2 osobe više od očekivanog), to je na razini statističke pogreške, tako da ne možemo tvrditi da mlađi više umiru.

Dapače, ako uzmemo u obzir da je više cijepljenih među starijima nego među mlađima, te da cjepivo štiti određenom efikasnošću od smrti, povećanje udjela umrlih, kao direktna posljedica većeg broja spašenih života, je očekivana posljedica ovakve razdiobe cijepljenih, ali je izostalo. Glavno pitanje je zašto.
MrBlc is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2021., 13:52   #15
Quote:
Dok nije došao engleski soj, bilo je tako. Spušta se dobna granica teškog oblika bolesti. Ja nisam za obvezno cijepljenje djece, ali mislim da bi odrasli svakako morali to odraditi.

Međutim, razumijem tvoj način razmišljanja. Velike boginje su sto puta gore- i ružnije. COVID je nepredvidljiv- sada može izgledati kao prehlada, ako imaš sreće. Dosta ljudi misli da su u sigurnoj zoni- ostala je predodžba sa početka pandemije da samo stare i bolesne kosi. Da kosi mlađe od početka, trčalo bi se na cijepljenje u roku keks.
Naravno, to ćeš nam podastrijeti podacima. Istina je da je, s dolaskom novog soja, krenula propaganda o sve mlađima u bolnicama i slično, ali konkretnih podataka nigdje, nekim čudom. Znanost i struka - 0 bodova.
BrokenEmpire is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2021., 13:59   #16
Quote:
MrBlc kaže: Pogledaj post
Što je teški oblik bolesti i po kojem parametru to pratiš?

Hospitalizacije nisu mjerilo jer kriteriji za hospitalizacije ovise o trenutnom opterećenju bolnice.

Smrti govore suprotno. Radio sam usporedbu po tjednim izvještajima,
do 30.05.2021. imamo 8.014 umrlih, od toga 606 u skupini 0 - 59 godina, odnosno 7,56%

U periodu 31.05.2021. - 15.08.2021. imamo 269 umrlih, od toga 22 u skupini 0 - 59 godina, odnosno 8,18% S obzirom na male brojke (2 osobe više od očekivanog), to je na razini statističke pogreške, tako da ne možemo tvrditi da mlađi više umiru.

Dapače, ako uzmemo u obzir da je više cijepljenih među starijima nego među mlađima, te da cjepivo štiti određenom efikasnošću od smrti, povećanje udjela umrlih, kao direktna posljedica većeg broja spašenih života, je očekivana posljedica ovakve razdiobe cijepljenih, ali je izostalo. Glavno pitanje je zašto.
Liječnici to ocjenjuju po razini problema sa disanjem, odnosno oksigenacijom. Pitaju za postojeća stanja, i odlučuju tko ide u bolnicu. Međutim, ljudima koji nisu često bolesni ovo što je imala moja prijateljica spada u tešku bolest. Evo, da je po medicinskim kriterijima i srednja, opet to zdravu osobu iscrpi. Dugi COVID također treba uračunati kod nekih.

Jasno mi je da kako se stariji cijepe, raste postotak mlađih hospitaliziranih osoba. Međutim, kod nas ni svi koji mogu primiti cjepivo a da su iznad 65, nisu cijepljeni. Imamo posla da stvar popravimo.
Kojiro Izawa is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2021., 14:10   #17
Quote:
Liječnici to ocjenjuju po razini problema sa disanjem, odnosno oksigenacijom. Pitaju za postojeća stanja, i odlučuju tko ide u bolnicu. Međutim, ljudima koji nisu često bolesni ovo što je imala moja prijateljica spada u tešku bolest. Evo, da je po medicinskim kriterijima i srednja, opet to zdravu osobu iscrpi. Dugi COVID također treba uračunati kod nekih.

Jasno mi je da kako se stariji cijepe, raste postotak mlađih hospitaliziranih osoba. Međutim, kod nas ni svi koji mogu primiti cjepivo a da su iznad 65, nisu cijepljeni. Imamo posla da stvar popravimo.
U prijevodu, iznosiš tvrdnju koji ne možeš potkrijepiti podacima...
MrBlc is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2021., 14:18   #18
Quote:
BrokenEmpire kaže: Pogledaj post
Krasan propagandni pamflet koji udara na emocije, a činjenice zanemaruje. Dovoljno je pogledati kolika je opasnost za djecu od te korone i kako su trenutno sva cjepiva na lageru nedovoljno istražena i eksperimentalna da se dođe do zaključka da je sumanuto bilo kakvo forsiranje cijepljenja sve djece. Naravno, tu ne brojim djecu koja imaju značajne zdravstvene poteškoće pa bi korona mogla predstavljati problem.
Dvoje ih postalo siroce zbog antivax dezinformacija. To je fakt!
Alessio Rastani is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2021., 14:24   #19
Quote:
Alessio Rastani kaže: Pogledaj post
Dvoje ih postalo siroce zbog antivax dezinformacija. To je fakt!
Fakt jer ti to tako veliš ili ?
MaliMravac is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.08.2021., 15:09   #20
Quote:
Visoka temperatura, pečenje u plućima kod svakog udaha, tolika malaksalost da do WC-a sam ne možeš, bol u mišićima (opis od prijateljice "kao da me netko prebio"), proljevi, noćne more tijekom sna...

Majka joj je bila na kisiku, i malo je falilo da ju na respirator ne stave. Baka joj je izgubila apetit- zvali su patronažnu sestru da dođe gdje ona živi spojiti je na infuziju.

Ironično, prijin otac je pretila osoba, bivši pušač, a korona ga taknula nije. Sva sreća jer, ima probleme i s jetrom. Ima neka čudna teorija da na pušačka pluća COVID neće udariti...mama pušačica se zeza da je ona sigurna, mada se i ona sad cijepila.
Pa ja sam imala te simptome kad sam imala gripu s 20g. Mislila sam da ću umrijeti. Mama me nosila na wc. I od tad se redovito cijepim protiv gripe jer to ne želim više nikad prolaziti.
Covid, s druge strane, sam pretrčala. Al doslovno. Niš, ni temperatura, ni kašalj...

Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk
-skyfall- is online now  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 18:45.