Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija > Hrana i zdravlje

Hrana i zdravlje Posebni režimi prehrane

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 30.10.2021., 11:06   #1
Celijakija - prije i poslije

Pitanje za one koji boluju od celijakije i koji s njom žive. Jedna od bolesti koja se relativno kasno otkriva, pa dijelim razdoblje na prije dijagnosticirane i otkrivene celijakije i nakon.

Zanimaju me iskustva onih koji su morali promijeniti životne navike i apsolutno izbaciti gluten.

Može li mi netko opisati nakon što je osoba saznala da ima celijakiju i prešla na drugi režim prehrane nakon koliko vremena je došlo do poboljšanja – zanima me nakon koliko mjeseci 3, 5, 6 mjeseci ili više je došlo do poboljšanja i na koji način se osjeća poboljšanje/olakšanje vjerujem treba vremena da se organizam adaptira i da li se šteta koju je gluten napravio u organizmu samim izbacivajem uzročnika može popraviti do kraja ili ona oštećenja od prije na sluznici crijevna ostaju trajno (malo sam pogledala kako izgleda crijevo iznutra kod oboljelih od celijakije – a nije baš za šalu bolest skraćuje život, da li se crijevo može oporaviti nakon izbacivanja glutena ili šteta koja je ostaje ali barem ne dolazi do daljnjeg pogoršanja)?

Što se sve poboljšalo i popravilo kod vas nakon prestanka konzumiranja glutena ?

Prešla sam na bezglutensku prehranu, iako tu i tamo pojedem namirnice koje imaju glutena u tragovima i stvarno osjećam da mi gluten smeta i u malim količinama. Otprilike sam tri mjeseca bez glutena i pšeničnih proizvoda i razlika u odnosu na prije je kod mene ogromna u svega tri mjeseca, jednostavno kompletno se osjećam bolje bez glutena.

Zanimaju me iskustva drugih koji pate od celijakije nakon koliko vremena je kod njih došlo do poboljšanja na koji način su osjetili poboljšanje, koji simptomi su im nakon izbacivanja glutena nestali.
Pa je pitanje: koja su vaša iskustva sa celijakijom prije (s glutenom) i nakon (izbacivanja glutena) ?
justitia007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.01.2025., 17:21   #2
kakve su Dubai krafne, neko probao?
a sad zaozbiljno: vidim da se u masu supermarketa reklamiraju proizvodi bez laktoze, pa mi nije jasno jel to neki trend ili su odjednom svi postali osjetljivi na laktozu
naime prije kojih desetak godina je bilo popularno bezglutensko pa je to posustalo, izgleda da su u medjuvremenu razvili toleranciju
Old 29.01.2025., 00:16   #3
Quote:
Krkimir kaže: Pogledaj post
a sad zaozbiljno: vidim da se u masu supermarketa reklamiraju proizvodi bez laktoze, pa mi nije jasno jel to neki trend ili su odjednom svi postali osjetljivi na laktozu
naime prije kojih desetak godina je bilo popularno bezglutensko pa je to posustalo, izgleda da su u medjuvremenu razvili toleranciju
Naporan si s ovakvim glupavim provokacijama koje govore jedino o tebi.
Možda da promisliš drugi put prije nego kreneš tipkati i stisneš send.
U pripi***ni od RH nema dobre ponude ni u kojem asortimanu, prehrambenom ni neprehrambenom, a osobito nema ponude za one koji moraju ili žele biti na posebnoj prehrani, bilo da je riječ o trgovinama ili restoranima.

Ti očito nisi na posebnom režimu prehrane pa se lako, bez da si prije toga mućnuo glavom, odlučiš prosipati ovakve gluposti. Što te uopće briga za asortiman koji ne koristiš? Misliš da ga ne bi trebalo biti u ponudi jer tebi ne treba? Zaobiđi i piči dalje po ono što tebi treba.

Jesi li ikad upotrijebio sive stanice da shvatiš kako je osobama s celijakijom, raznim alergijama i intolerancijama poput one na laktozu teško/nemoguće živjeti u RH? U RH nema dobre (dondedavno nije bilo nikakve) ponude hrane koje smiju jesti, u RH je većina ekipe neinteligentna, plitka i nezainteresirana te ignorira činjenicu da je npr. u slučaju celijakije odabir hrane pitanje života i smrti jer je hrana lijek u slučaju celijakije. Da ne pričamo o elementarnoj ljudskosti i empatiji koju ekipa poput tebe očito ne poznaje.

Zašto ne bismo iz ponude u RH ukinuli pivo, osobito Tomislav i druga koja piješ? Jel to neki trend da piješ pivo? Što ne piješ vodu?
tweetee is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.01.2025., 05:54   #4
To nisu stvari koje se trebaju reklamirati nego biti dio stalne ponude svih trgovina. Kod nas je jako visok postotak intolerantnih na laktozu, trećina do četvrtina stanovništva. Nekakvi posebni tematski tjedni za "lactose free" proizvode su bezobrazni s aspekta rijetkosti ponude.

S druge pak strane, celijakija je stvarno jako rijetka (0,5-1%) i tu su reklame kontraproduktivne jer si onda ljudi počnu svašta umišljati. Tu je Krki u pravu, imali smo sveopću navalu "celijakičara" kad je to krenulo. Da se napravi random anketa, vjerujem da bi 10% ljudi tvrdilo da ima problema zbog glutena, a sve zahvaljujući tim reklamama. Gluten nije štetan ako nemaš problema s njim, ali si možeš napraviti problem ako izbjegavaš hranu koja ga sadrži.

Mene jako smeta što se ne rade testovi kod liječnika - ako ne kod odraslih, onda barem za djecu. Koliko roditelja sazna da su im djeca alergična na kikiriki tek nakon što pojedu prvi smokić?
_MK_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.01.2025., 06:47   #5
Celijakija je dosta rijetka, ali intolerancija na laktozu dosta česta zapravo, mnogi ljudi je imaju a da ni ne znaju.
Moja punica recimo je cijeli život imala problema s mlijekom, nadutost, mučnine, proljevi, nakon što je probala mlijeko bez laktoze preporodila se, nikad više takvih problema.

Nije to nikakav trend, već mnogim ljudima spas što se mliječnih proizvoda tiče

A krkiju se mi svako malo začudimo, a ko da ne znamo da njega svaka dlaka smeta
MisterNo007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.01.2025., 08:17   #6
Quote:
MisterNo007 kaže: Pogledaj post
Celijakija je dosta rijetka, ali intolerancija na laktozu dosta česta zapravo, mnogi ljudi je imaju a da ni ne znaju.
Moja punica recimo je cijeli život imala problema s mlijekom, nadutost, mučnine, proljevi, nakon što je probala mlijeko bez laktoze preporodila se, nikad više takvih problema.

Nije to nikakav trend, već mnogim ljudima spas što se mliječnih proizvoda tiče

A krkiju se mi svako malo začudimo, a ko da ne znamo da njega svaka dlaka smeta

znam masu ljudi koji su patili pol života jer su ih roditelji tjerali da piju mlijeko,a bili su intolerantni. potpuna muka.... da, preporod je bio kad su prešli na bezl.
koliko se sjećam s faksa, mislim da je čak četvrtina populacije intolerantna

celijakija-da, max 1% i to je autoimuna bolest....ali postoji spektar, a to je isto intolerancija na gluten (koliko sam sad površno pogledala par studija, to je 6-8% populacije)
zanimljivo štivo, https://theglutenfreepodcast.com/how...ree-in-the-uk/
Old 30.01.2025., 21:22   #7
Plus još neka stanja i bolesti u kojima pomaže jest manje glutena. Nije 100% još dokazano, ali puno žena sa endometriozom pomaže prehrana s manje glutena i s manje mesa općenito, a pogotovo crvenog.
Old 01.02.2025., 11:04   #8
Celijakija je "rijetka" jer se jednostavno ne testira pa ni ne postoje (realni) podaci.

Zdravstveni sustav uopće ne percipira celijakiju kod opće populacije, već samo kod slučajeva kod kojih je alarm preočit, no i u takvim slučajevima se o celijakiji, ako uopće, počne razmišljati i testirati tek nakon što prođe x vremena/godina i nastane grozna šteta.

Kako ste napisali, uz celijakiju itekako ima puno intolerancije na gluten koja se još manje iliti nikako ne percipira niti adresira u zdravstvenom sustavu.

Osim glutena i laktoze ima još brdo stvari koje mnoštvu ljudi rade veliku štetu, što također nije prepoznato.

A onda kad ljudi sami počnu percipirati gdje je uzrok problema, bilo da je službeno dijagnosticirano ili iskustveno utvrđeno, i kad žele jesti ono što im neće uništavati zdravlje, tad ustanove da ponude nema ni u dućanima ni restoranima.

Ono malo i sporadično što sad ima po dućanima je puno premalo i puno preskupo. Apsolutno se slažem s MK da to nisu artikli za akcije par puta godišnje, nego moraju biti u stalnoj ponudi svih dućana i to u širokom i dubokom asortimanu te po normalnim cijenama.

Što se Krkija tiče, kad je riječ o ovakvoj temi od presudne važnosti za zdravlje, moderatori bi mogli krenuti ozbiljnije čistiti njegove postove jer jednostavno nije prihvatljivo da se sprda s nečijim zdravljem i životom. Nek si nađe drugu, primjereniju, temu.

Isti tip rasprava se ciklički pojavljuje na temu cijena/precijenjenosti neke stvari (raspredalo se o hamburgerima, pizzama itd.) i ocjene da su budale oni koji kupuju proizvod/uslugu x po cijeni y. Takve postove bi također bilo dobro ozbiljnije čistiti jer nisu smisleni i zagađuju forum. Predbacivanje osobi x zato što je kupila nešto po cijeni y, a ti smatraš da je to preskupo, je neprihvatljivo. Razlikujemo se po ukusima, financijskim mogućnostima i inome te svatko od nas ima svoju procjenu vrijednosti nečega što kupuje i za nešto je spreman dati puno više novaca od druge osobe jer mu je to važno, sviđa mu se tj. daje mu vrijednost za novac. Neprihvatljivo je da netko drugi to osuđuje. Za svoj novac kupuješ što želiš i to nema veze i s kim drugim pa takve rasprave i osude/sprdnje nisu prihvatljive i trebalo bi ovdje biti zabranjeno pisati na taj način.
tweetee is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.02.2025., 11:10   #9
Je li ovo normalno?

Quote:
U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u Splitu rade se 3 testa intolerancije na hranu:

– test na 20 namirnica (63,75 €),
– test na 44 namirnice (100,00 €),
– test na 88 namirnica (160,00 €).
Ili Štampar:

Quote:
PRETRAGA INTOLERANCIJE NA HRANU – 44 ALERGENA 130,00
PRETRAGA INTOLERANCIJE NA HRANU – 88 ALERGENA 200,00
PRETRAGA INTOLERANCIJE NA HRANU – 176 ALERGENA 375,00
PRETRAGA INTOLERANCIJE NA HRANU – 264 ALERGENA 515,00
Zašto to nije besplatno i zašto se ne radi za djecu?
_MK_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.02.2025., 11:33   #10
Sigurno testiranje ide i na uputnicu, ali te opća praksa ne šalje ni na testiranje ni specijalisti.

Slažem se da bi svima trebalo po defaultu odraditi najvažnija testiranja.
tweetee is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.02.2025., 16:44   #11
tviti: smanji nabrijanost, nisam znao da imas problema sa laktozom niti sam imao namjeru provocirati
kao sto sam bio napisao (obrati paznju na rijec 'ozbiljno') iznenadila me hrpa reklama za to u supermarketima
a dodatno sam se zacudio kad sam u Lidlu prije koji dan vidio hrpetinu istih tih proizvoda u frizderu gdje stoje snizeni artikli sa pripadajucom naljepnicom od -30% sto znaci da se slabo prodaje
edit:
neka moderatori premjeste zadnju stranicu u pripadajucu temu na podforum Hrana i zdravlje a ovaj i moj predzadnji post izbrisu da se padobranci nebi nastavljali, sto se mene tice prica je gotova,
zahvaljujem
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:37.