Natrag   Forum.hr > Kultura i zabava > Fotografija > Fotoaparati i oprema

Fotoaparati i oprema Tvornica fotografija

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 07.11.2021., 13:47   #1
Bridge camera ili?

Pozdrav svima!
Nov sam u svijetu fotoaparata,a za prvi put ne želim pogriješiti pri izboru te se obraćam vama "znalcima" za pomoć.Uzeo bih oko 12 mjeseca bridge fotić ili nešto drugo po vašem izboru ,a namjena je da imam zoom za snimanje svega u prirodi od 5-200m u uvjetima s manje svjetla i da su slike donekle ok,još bi i fotografirao normalne fotografije a i snimao bih video utakmica sa zoomom i tako.Mislim da ste barem malo stekli dojam što želim...na netu ima gomila toga,a bridge camere su s 1 inč senzorom malo preskupe a meni je budžet 3000-3500 kn max.
Gledao sam svakakve opcije-panasonic fz300,lumix f1000,obični dslr+durbin Acuter 65 ili tako nešto,ne znam čovjek se izgubi u tome svemu...lp
dlukace is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.11.2021., 00:32   #2
kamere s 1" senzorom su jedine koje makar nešto vrijede u bridge segmentu i ja bih rekao samo dvije:

1. Sony Rx10 Mk IV
2. Panasonic FZ 1000

sve s manjim senzorom je smeće, a i ove padaju čim se malo smrači
u 1" nije dovoljno investirano da poboljšaju DR i IQ

imao sam FZ1000 (najbolji novac/dobiveno) - prekrasan bridge, al čim se malo smrači zbogom!
Sony je bolji, ali ultra preskup.

Ako imaš niže IQ potrebe ganjaj FZ1000 s dobrom cijenom, ja mog dao za 3200
krbo is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.11.2021., 14:25   #3
Hvala na odgovoru!
To sam i mislio...veći senzor viša kvaliteta a ovi s manjim lošija opcija...a neka druga kombinacija ,može i polovno do te cifre...neki dslr jeftiniji+polovni tele objektiv?
dlukace is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.11.2021., 19:47   #4
DSLR rješenje bilo nešto malo više od budgeta. Bilo bi odlično za fotografiju ali ne za video. Jer za dobar video trebao bi noviji DSLR što bi barem za duplo premašilo planirani iznos.

Npr. ima 7D s kit objektivom za 1100 kn. Tome dodaš odličan teleobjektiv 70-200 f/4 i to taman ispadne oko 4000kn, malo više od budgeta. 7D je bio Canon model za sport i izvrsno radi sa EF70-200. Konstantna blenda f/4, znači ne gubi svjetlo na tele kraju zooma.

To bi ti vjerojatno bilo najbolje rješenje za fotografiju ali ne za video. Bilo koji 1" bridge, Canon, Sony ili Panasonic puno je bolji izbor za video.

Press any key to exit or any other key to continue.
fotoguru is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.11.2021., 23:45   #5
ono što bi te moglo zadovoljiti je micro four thirds sustav (m43) posebno panasonici za video

jedan mali i prilično jeftin rabljeni gx80(85 je ista stvar za druge zemlje) radi odličan 4k video s duplom stabilizacijom (uz odgovarajući objektiv, a čak i s starim M42 objektivima uz adapter i samo IBIS)
Fotke su OK sa njegovih 16Mpix

Sve to lako provjeriš u gomilama youtube video materijala + flickr za fotke
da bubnem jedan YT prikaz: GX80/85

Jedno vrijeme ih je bilo dosta na njuškalu, trenutno niti jedan.

Moš zaviriti potpuno novi kit: Aviteh s tim da aviteh obvezno emajlom prvo pitaš ako imaju kakvu bolju ponudu - često bude i dosta dobrih

za polovnjake: mpb site

pročeprkaj malo, mogao bi ti se m43 sustav svidjeti za hibridni rad
krbo is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.11.2021., 11:57   #6
Imam Panasonic FZ1000 i odličan je i taman je negdje u tvom rasponu budžeta. f2.8-4 za raspon od 25-400 mm. 4k video. Kad sam ga kupio u obitelji smo ga zvali "kraljevski" jer je malo poveći. Ali dobro leži u ruci.

Prvog sam prodao jer ga nisam dovoljno koristio, a cijena fotićima uvijek pada. Poslije sam ponovo pogledao fotke snimljene s njim i obradio neke RAW snimke i ponovo se oduševio i ponovo ga kupio. Nevjerojatno je kolika je razlika između JPG-a koji dobiješ iz kamere i obrađene RAW fotke. Nebo i zemlja, rezolucija, boje, spašavanje slabo eksponiranih... Cijene su pale na 3500 pred par godina. Ne znam da li se još prodaju, ali zna ih biti na Njuškalu. Dobar je i za slabo svjetlo. Ima sve što treba imati.
Thomas is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.11.2021., 14:20   #7
Do prije godinu dana sam koristio FZ1000 i za fotografiju je izvrstan, sa 25 je dosta sirok, a zoom je sa 400 izvrstan range. Jedino u nocnim uvjetima, bez stativa, je jako tesko postici dobru fotografiju.
Za video sam ga koristio par puta (ne pri zoomu od 400), snimao sam u 1080 i 4k i oba su bila dobre kvalitete.
Iako, ako ces aparat primarno koristiti za video i da video bude izvrsne kvalitete, kako je naveo kolega Krbo za tu namjenu bi ti bolje bilo uzeti polovni m43 gx80/85.
FZ1000 je katica za sve, jako dobar all on one
Lupini is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.11.2021., 22:52   #8
Quote:
Lupini kaže: Pogledaj post
FZ1000 je katica za sve, jako dobar all on one
i dan danas ga jako volim i teško sam se rastao, krasan bridge!
krbo is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.11.2021., 00:04   #9
hvala na odgovorima! pogledat ću navedene fotiće ...
dlukace is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.11.2021., 14:33   #10
Quote:
krbo kaže: Pogledaj post
i dan danas ga jako volim i teško sam se rastao, krasan bridge!
Ja sam ga dao kceri, koja polako ilazi u svijet fotografije, kad sam sebi uzeo Fuji xs10
Lupini is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.11.2021., 19:23   #11
hmm sad neki dan sam pogledao svoj stari fuji film 2890 mislim? i imao je 18 zoom optički i nedovoljno mi je to...da li je bolja opcija ići na ove navedene mirorless kamere pa uzeti neki objektiv za daljinu(ali cijena je!)ili ovaj fz1000,ali kažem mali mi je taj njegov zoom...koje su još opcije?
dlukace is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 21:08.