Natrag   Forum.hr > Društvo > Psihologija

Psihologija Vodič kroz um i ponašanje za entuzijaste. Podforum: Psihokauč

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 26.04.2022., 23:30   #1
Objašnjenje fenomena - apofenija, sinkronicitet?

Pozdrav. Iako sam po struci pedagog psiholog zanimljiv mi je jedan fenomen koji mi se konstatno dešava, a ne znam objašnjenje za to. U poslednje vrijeme mi postaje jezivo, jer sam inače neko ko ne vjeruje u priče od baba, i ne vjeruje u neke parapsiholoske fenomene, ali ovo me zaista plaši.

Eh šta je u pitanju:

Pomalo je teško objasnit. Ali pokušat ću.

Da li vam se kad desilo da imate neki problem koji vas muči nekoliko dana, sedmica ili eventualno mjeseci. U ovom slučaju dat ću primjer neki banalan, nek bude ispit iz biologije. Taj ispit vam je vazan i odlucuje vam godinu, i onda pod stresom ste, razmisljate o tome 24h...Niko ne zna da vas to kopka i da razmisljate i pripremate taj ispit. To je vazno da naglasim.

I onda sutra sjedite na kafi s prijateljem i odjednom spominje kako je volio biologiju, idete putem vidite na ekranu 'udruzenje biologa', na facebooku vas iskoci 'bioloski fenomeni', sve cesce primjetite tu temu, koju do tad niko nikad nije spominjao.

Da li je stvar da se vise fokusirate na tu temu kada ste pod stresom, pa onda primjetite sve vezano za to. Pomislio sam prvo na to, ali meni se desi 3,4 situacije koje su zaista male sanse da se desi, i ne mislim da je stvar toga.

Da li ima neki naziv za ovaj fenomen i da li je to neki zakon privlacenja, sta vec. Inace jos jednom da napomenem nisam uopste neko ko se zamara tim nekim paranormalnim stvarima, al me ovo iznenadjuje bas bas
robinhoo is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2022., 00:12   #2
Možda ovo? Iako sumnjam da je to, pedagog psiholog bi vjerojatno znao...
Old 27.04.2022., 04:04   #3
Od ovih dviju stvari koje je descender spomenuo, svakako bih se opredijelila za ovo drugo: ono što je Jung nazvao “akauzalnim sinkronicitetom”.

Da, događalo mi se. Najčešće se manifestiralo tako da kad me muči neki problem, naiđem na knjigu ili seriju koja se bavi nečim sličnim i pomogne mi da riješim i svoj problem.

A taj mi fenomen ukazuje na to da sve skupa u našem životu ima nekog smisla, premda nismo u stanju taj smisao prepoznati u svakom trenutku, nego tek naknadno.
Martian7 is online now  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2022., 05:04   #4
(Brisan dio koji se nadovezuje na offtopic obrisanog upisa)

Dogadalo mi se i dogada se, ne nalazim u tome nista cudno, shvacam to kao moguce poruke da ce sve to kaj me brine, biti na kraju dobro.. poruke, smjernice, znakove, ali da, nikad nisam nalazila u tome nesto cudno jer me prati kroz veci dio zivota i navikla sam kad imam tak nekaj, da cu vise oko sebe primjecivati stvari vezane uz to kaj me kopka!
Old 27.04.2022., 10:30   #5
Quote:
descender kaže: Pogledaj post
Možda ovo? Iako sumnjam da je to, pedagog psiholog bi vjerojatno znao...

Nedavno sam zavrsio fax, i sjecam se Jungove teorije sinkroniciteta, ali je nismo bas tako detaljno radili, i totalno mi je 'izlapilo' iz glave. Iako moje zanimanje podrazumijeva oboje, tj i pedagog i psiholog, više kompetencija imam za pedagoga, tj ne mogu biti psiholog, niti bilo sta vezano za to osim profesor psihologije u srednjoj skoli. Mi smo tokom studija vise fokusirani bili na djecu i njihov mentalni sklop, kako im pomoci, unaprijediti ih.. U svakom slucaju, hvala ti puno, ova Jungova teorija je upravo ono sto sam dozivio, zanimljiv fenomen koji mi govori da postoji veca sila.
robinhoo is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.04.2022., 14:04   #6
Quote:
agathos kaže: Pogledaj post
(Brisan dio koji se nadovezuje na offtopic obrisanog upisa)

Dogadalo mi se i dogada se, ne nalazim u tome nista cudno, shvacam to kao moguce poruke da ce sve to kaj me brine, biti na kraju dobro.. poruke, smjernice, znakove, ali da, nikad nisam nalazila u tome nesto cudno jer me prati kroz veci dio zivota i navikla sam kad imam tak nekaj, da cu vise oko sebe primjecivati stvari vezane uz to kaj me kopka!

Razumijem sta pricas, ali kod mene su bas nevjerovatne stvari, kad bi sda ispricao ne bi vjerovala, sanse su bas 0,0001% za to, zato mi je pomalo jezivo
robinhoo is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.05.2022., 22:52   #7
Quote:
robinhoo kaže: Pogledaj post
Pozdrav. Iako sam po struci pedagog psiholog zanimljiv mi je jedan fenomen koji mi se konstatno dešava, a ne znam objašnjenje za to. U poslednje vrijeme mi postaje jezivo, jer sam inače neko ko ne vjeruje u priče od baba, i ne vjeruje u neke parapsiholoske fenomene, ali ovo me zaista plaši.

Eh šta je u pitanju:

Da li vam se kad desilo da imate neki problem koji vas muči nekoliko dana, sedmica ili eventualno mjeseci. U ovom slučaju dat ću primjer neki banalan, nek bude ispit iz biologije. Taj ispit vam je vazan i odlucuje vam godinu, i onda pod stresom ste, razmisljate o tome 24h...Niko ne zna da vas to kopka i da razmisljate i pripremate taj ispit. To je vazno da naglasim.

I onda sutra sjedite na kafi s prijateljem i odjednom spominje kako je volio biologiju, idete putem vidite na ekranu 'udruzenje biologa', na facebooku vas iskoci 'bioloski fenomeni', sve cesce primjetite tu temu, koju do tad niko nikad nije spominjao.

Da li je stvar da se vise fokusirate na tu temu kada ste pod stresom, pa onda primjetite sve vezano za to. Pomislio sam prvo na to, ali meni se desi 3,4 situacije koje su zaista male sanse da se desi, i ne mislim da je stvar toga.

Da li ima neki naziv za ovaj fenomen i da li je to neki zakon privlacenja, sta vec. Inace jos jednom da napomenem nisam uopste neko ko se zamara tim nekim paranormalnim stvarima, al me ovo iznenadjuje bas bas
Energija, projekcijom takvih misli zapravo privlačiš takav "koncept" i to ti se onda izmanifestira u tvojoj realnosti. A što se tiče Facebooka (i zapravo čitavog online "đira"), on špijunira do te mjere da se usudim reći da ima i telepatske sposobnosti...
DigitalPurpose is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.05.2022., 18:44   #8
Quote:
Ne vidim što je tebi tu toliko wow. Znaš li ti koliko mi informacija dnevno primimo u svoj "database"? Mozak te informacije filtrira po važnosti. Ukoliko si opsjednut biologijom, mozak će na svaki spomen biologije paliti signal, dok u suprotnom slučaju neće ni doživjeti tu informaciju. Drugim riječima, da nemaš ispit iz biologije, vjerojatno se ne bi ni sjećao teme razgovora s frendom niti bi doživio ekran Udruženja biologa. Ništa posebno voodoo, wow ni paranormalno. Očito mi računarci bolje shvaćamo mozak od vas psihologa. (jokee)

Vjerojatno ti nije poznato, no ovaj "fenomen" je čest kod žena koje su trudne. Njima je trudnoća odjednom centar svijeta te zbog toga osvijeste da, gle čuda, oko njih svakodnevno prolaze trudne žene. Dok, kad nisu u drugom stanju, trudna žena je doživljena samo kao random osoba i, čak i da sretnu 5 trudnih žena taj dan, ne bi to doživjele jer im je ta informacija u tom trenu nevažna.
Java is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.05.2022., 01:43   #9
Quote:
Java kaže: Pogledaj post
...Vjerojatno ti nije poznato, no ovaj "fenomen" je čest kod žena koje su trudne. Njima je trudnoća odjednom centar svijeta te zbog toga osvijeste da, gle čuda, oko njih svakodnevno prolaze trudne žene. Dok, kad nisu u drugom stanju, trudna žena je doživljena samo kao random osoba i, čak i da sretnu 5 trudnih žena taj dan, ne bi to doživjele jer im je ta informacija u tom trenu nevažna.
Kada je muško trudan, kada si porađanja mukom Isusovom krvavo zarađenih svetih kredita pribavi, iz ideje u stvarnost porodi toliko željenog ljubimca, metalna, na dva ili četiri, ili više od četiri kotača, tek tada primjećuje koliko je takvih ljubimaca u prometu, u tuđem vlasništvu? Sve što čovječuljak održi, ili je nekom magijom održano u polju fokusa, (te osobe, individualna) zbilja je koja postoji? Sve ono izvan fokusa ne da nije primijetiti, već ne postoji, za tog možda uvijek ponešto solipsističkog promatrača osobne, vlastite zbilje? Ponekada se u polje fokusa (nekom magijom) uvuče, i možda trajnije održi, i "apofenija" gobbledygook nešto, što nije bilo osobno pozvati u radijus (osobne zbilje postojanja) fokusa, jednako kako isto nije niti ("prisilne misli") odagnati iz istog, bez obzira na "noise cancellation" namjenski ciljanu i/ili okolnostima "intuicija" automatsku promjenu fokusa?
Old 08.05.2022., 19:05   #10
Do sada sam doživio na desetine tisući sinkroniciteta različitih posebno su mi zanimljivi brojčani broj 11:11 sam vidio nebrojeno puta kao i ostale brojeve. Ali sam shvatio način dešifrovanja brojevi se mogu povezati sa slovima kako bi se dobile riječi. Broj 11:11 je povezan sa ovim riječima "Advancement in consciousness".
777=Genius
17:17=Life
666=Diced
616=Dragon

Očigledno je da iza dizajna zvanog univerzum stoji u pozadini matematički jezik kojeg stvaralačka inteligencija koristi za komunikaciju.
Sekhem is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.05.2022., 04:11   #11
Quote:
Sekhem kaže: Pogledaj post
Do sada sam doživio na desetine tisući sinkroniciteta različitih posebno su mi zanimljivi brojčani broj 11:11 sam vidio nebrojeno puta kao i ostale brojeve. Ali sam shvatio način dešifrovanja brojevi se mogu povezati sa slovima kako bi se dobile riječi. Broj 11:11 je povezan sa ovim riječima "Advancement in consciousness".
777=Genius
17:17=Life
666=Diced
616=Dragon
Očigledno je da iza dizajna zvanog univerzum stoji u pozadini matematički jezik kojeg stvaralačka inteligencija koristi za komunikaciju.
Dizajn za proborati si malu rupicu u glavi, dizajnerskom bormašinom...
Old 22.05.2022., 14:00   #12
Quote:

Eh šta je u pitanju:

energija provlaci energiju, 'where attention goes, energy flows'

sinkronicitet je vjerojatniji ako ulazemo energiju u nesto..
Old 23.05.2022., 00:11   #13
Quote:
Da li vam se kad desilo da imate neki problem koji vas muči nekoliko dana, sedmica ili eventualno mjeseci. (...) Niko ne zna da vas to kopka i da razmisljate (...)

I onda sutra sjedite na kafi s prijateljem i odjednom spominje kako je volio biologiju, idete putem vidite na ekranu 'udruzenje biologa', na facebooku vas iskoci 'bioloski fenomeni', sve cesce primjetite tu temu, koju do tad niko nikad nije spominjao. (...)
Da, naravno.

Ili da preformuliramo pitanje u nešto srodno - je li vam se ikad dogodilo da sanjate nešto i onda se to poslije u nekom obliku dogodi? Npr. neku osobu koju niste dugo sreli i ne srećete ju baš često, a onda ju nakon nekoliko dana ili tjedana sretnete?
Vjerojatno nekad u životu jest, zar ne?

Kako to? Znači li to onda da su naši snovi pomalo proročanski? Ili možda postoji neko znatno prizemnije objašnjenje?

Quote:
Da li je stvar da se vise fokusirate na tu temu kada ste pod stresom, pa onda primjetite sve vezano za to. (...)
Da, to je svakako dio objašnjenja. Prvenstveno zato što stvari koje nas preokupiraju u prvom redu privlače pažnju, pa ih onda postajemo više svjesni. Jednim dijelom počinješ "vidjeti" stvari koje te zanimaju - nekad naprosto zato što ih bolje primjećuješ (primjerice, ne znam, krovopokrivač koji se razumije u različite vrste krovnih pokrova će hodajući nekom ulicom automatski uočiti kakvi tipovi krovova prevladavaju, a osoba koja hoda pored njega koju to ne zanima neće možda uopće primijetiti kakvi su krovovi i možda uopće ne gleda u tom smjeru).
Nekad tako "vidimo" i stvari koje baš i nisu tu - samo nam se čini da je nešto slično, ili da podsjeća, ili naprosto imamo asocijaciju koju drugi ljudi nemaju. (U tom smjeru ide onaj stari vic u kojem psihijatar pacijentu pokazuje asocijativne "mrlje" i pita ga što vidi, a ovaj za svaku mrlju kaže da u tome vidi golu ženu. I onda kad mu nakon cijele seanse psihijatar kaže da vidi kako ovaj ima problema sa seksualnim perverzijama, pacijent se pobuni: "Ja da imam problema?! Pa Vi ste taj koji mi stalno te proste slike pokazuje!")

Druga (i možda važnija) stvar je u tome kakve stvari pamtimo. Recimo, u mojem primjeru - koliko se često dogodi da sanjaš neku osobu koju dugo nisi vidio i onda ju poslije ne sretneš još mjesecima ili godinama? Pa, vjerojatno puno puta. Ali, postavlja se pitanje koliko se takvih snova poslije zaista i sjećaš. Vjerojatno ne puno njih, jer se takav jedan događaj previše ne ističe od ostalih, normalnih životnih iskustava i prema tome vrlo brzo zaboraviš na njega. Isto kao što uredno zaboraviš i što si to točno ručao na današnji datum pred 3 godine - nešto vjerojatno jesi, ali sad što, nije bilo pretjerano bitno.
E ali da si na taj dan bio na nekoj otmjenoj gala-večeri, vjerojatno bi zapamtio takvo iskustvo - i što si jeo, i kako je bilo posluženo i još hrpu sitnih detalja. Jer se to iskustvo ističe.
No, pa tako je i s ovim stvarima. Moguće je da si na tisuće puta sanjao tisuće stvari koje se poslije "nisu dogodile" i to onda uredno zaboraviš. Ali neka jednom ili dvaput sanjaš nešto što se poslije jest "dogodilo", to će biti jedno iskustvo koje se jako ističe i jamačno ćeš ga zapamtiti.

I onda poslije kad "vrtiš film" unazad, čini ti se da su ta neka "proročanska" iskustva jako, jako nadzastupljena. A u biti su proizvod čiste slučajnosti i u stvarnosti vrlo rijetka.

Prema tome, kombinacija toga da se više fokusiraš i bolje primjećuješ stvari koje te na neki način preokupiraju, a onda poslije te "veze" bolje pamtiš u odnosu na uobičajene životne situacije, to zajedno proizvede taj fenomen da ti se čini kako su takve "neobične slučajnosti" puno više neobične i znatno češće nego što u stvarnosti jesu.
Bez brige, ne privlačiš nikakve "energije" i nisi vidovit.

Quote:
Da li ima neki naziv za ovaj fenomen (...)
Ima tu više fenomena. To da se u bilo kakvom nizu bolje pamti uočljiva čestica se naziva Von Restorffov efekt, to da krivo prosuđujemo važnost ili učestalost nečega na temelju toga koliko se lako možemo domisliti primjera se naziva heuristik dostupnosti i tako... Kod bilo kakvog oblika praznovjerja postoji više psiholoških mehanizama koji su se "urotili" protiv nas, u protivnom nitko ne bi vjerovao u takve stvari.
Protean is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2022., 15:43   #14
Old 03.06.2022., 20:23   #15
Događalo se, događa se (i događat će se).
Prometeja is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2022., 20:27   #16
Ovo je tema na koju nikad nitko nije dao točan odgovor, a provlači se valjda desetljećima.

Meni se dogodilo nedavno da počnem intenzivno razmišljati o nekom bivšem susjedu, a s te adrese sam otišla prije 20 godina. I 10 dana kasnije sretnem čovjeka. To se dogadjalo i drugima. Ali! Ono što je bilo zanimljivo je bilo to da mi je rekao - BAŠ SMO NEKIDAN PRIČALI O TEBI....

To znači da u trenutku kad su oni pričali o meni sam ja počela intenzivno razmišljati o njemu....znači TELEPATSKI fenomen...
Carly74 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2022., 20:31   #17
I ja mislim. Ponekad se uhvatim kako opsesivno razmišljam o nekim temama da bih tek naknadno saznala kako se vrte na vijestima - koje ne pratim.
Prometeja is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2022., 20:37   #18
Meni se pred dva mjeseca dogodilo da dok Netflixčarim zaustavim jednu scenu jer mi je eto tako, pitaj boga zašto, kome, čemu, na pamet došla bivša cimerica. I uguglam je, ne bi li vidjela gdje i što dobro radi sa svojom kreativnošću. I guglo mi izbaci njemu osmrtnicu. Za*ebavaš me? Ne, guglo nema takav smisao za šalu. Pokopana odavno, kći imena kao i moje te muž kojeg ni upoznala nisam, pokušavaju živjeti dalje.
A ja čekam da se javi i mislim se koji joj k toliko dugo treba...al ono, život, obaveze, ne stignemo se spojiti - jedni na Jupiteru, drugi na Marsu, Veneru smo odavno napustili... A sad napuštamo i Zemlju.
Old 03.06.2022., 21:58   #19
Quote:
Promethea kaže: Pogledaj post
I ja mislim. Ponekad se uhvatim kako opsesivno razmišljam o nekim temama da bih tek naknadno saznala kako se vrte na vijestima - koje ne pratim.
Onda ti tu informaciju netko drugi prenosi...ne vjerujem da ti ju telepatski prenosi TV

@azz, možda ti se javila s drugog svijeta tako, čisto da znaš zašto se ne javlja...niste se pozdravile, pa da zatvorite priču....tako ja to vidim
Carly74 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.06.2022., 22:11   #20
Quote:
Carly74 kaže: Pogledaj post
Onda ti tu informaciju netko drugi prenosi...ne vjerujem da ti ju telepatski prenosi TV
Ne 'netko' nego svi koji razmišljaju o tome jer su vidjeli na TV-u, pročitali u novinama, na portalima i sl. Ja ne pratim ništa od toga (TV ni ne posjedujem), niti s ljudima razgovaram o aktualnim događajima... pokupim to nekako iz kolektivne svijesti ili štajaznam. Zadnje sam 'ulovila' pad onog sportskog aviona neki dan. (Razmišljala sam o jednom sličnom događaju prije puno godina, odlučila ga proguglati i izbacilo mi frišku vijest.)
Prometeja is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 22:35.