Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika

Politika Najstariji zanat na svijetu
Podforumi: Lokalni izbori 2025., Politička scena, Europska unija, Svijet, Blisko politici, Rat u Ukrajini

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 10.12.2022., 19:35   #1
RH i SAD - Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Američki podtajnik za gospodarski rast, energetiku i okoliš Jose W. Fernandez i hrvatski ministar financija Marko Primorac potpisali su 7. prosinca 2022. u Washingtonu Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak.

Bio je to dugačak put - prvi pregovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a počeli su još 1995. godine. Nakon prošlogodišnjeg ukidanja viznog režima za putovanja, Hrvatska i SAD potpisale su i ovaj sporazum.

Slijedi provedba formalnih koraka do punog stupanja na snagu, odnosno ratifikacija Sporazuma u američkom Senatu i Hrvatskom saboru.

Detalji Sporazuma:

Quote:
- Ovaj Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja je dugoročni i zajednički cilj Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske.

- Nakon procesa savjetovanja i suglasnosti za ratifikaciju u Senatu Sjedinjenih Američkih Država i ratifikacije u Hrvatskom saboru, sporazum će štititi i američke i hrvatske porezne obveznike od dvostrukog oporezivanja putem raspodjele prava o oporezivanju između dviju zemalja.

- Sporazum također sprječava potencijalno "pretjerano" oporezivanje smanjenjem poreza po odbitku koje nameće zemlja izvora za oporezivi dohodak, što je važno kako za pojedinačne porezne obveznike tako i za tvrtke. Ugovor uspostavlja dogovorenu minimalnu razinu gospodarske aktivnosti unutar zemlje od strane rezidenata druge zemlje do koje se ne primjenjuje porez na dobit.

- Ovaj će Sporazum hrvatskim tvrtkama koje posluju u Sjedinjenim Državama i američkim tvrtkama koje posluju u Hrvatskoj omogućiti jednostavnije poslovanje, podupirući radna mjesta u Sjedinjenim Državama i Hrvatskoj.

- Izbjegavanje dvostrukog oporezivanja omogućiti će hrvatskim tvrtkama lakše uključivanje u tržište Sjedinjenih Američkih Država, čime se unaprjeđuje američko-hrvatska gospodarska suradnja i osnažuje angažman privatnog sektora.

- Sporazum omogućuje razmjenu predvidljivo značajnih informacija između poreznih vlasti i pruža snažne mehanizme za rješavanje sporova u vezi s primjenom sporazuma.

- Ono što je važno za umirovljenike i njihove obitelji, ovaj ugovor uređuje odredbe o usklađivanju pravila američkog i hrvatskog mirovinskog i poreznog sustava.
Old 11.12.2022., 04:29   #2
Vrlo dobra vijest! Podržavam!
Sale Nagy is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.12.2022., 12:54   #3
ček, još nije ratificirano u Senatu i Saboru. Sabor neće biti problem, problem je u Senatu, a za to će proći godine
Old 12.12.2022., 20:40   #4
https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/baci...-u-eu-10498623

Hrvatski Sabor krenut će s ratifikacijom ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s SAD-om 15.01.2023.
Sundaygirl is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.12.2022., 22:22   #5
Eh da smo to imali prije par godina, u firmi bi u prilično ključnom razdoblju imali 15-ak posto veće prihode i nebi imali prilično dug period životarenja. Vjerujem da će mnogim poduzetnicima puno značiti.
Old 12.12.2022., 23:48   #6
Ne znam zašto vjerujem da će i Senatu glatko proći tj. ne vidim razlog da ne prođe. Mi smo jedina EU država s kojom nemaju ugovor. Da li netko zna koliko im je trebalo da ratificiraju ugovor s Bugarskom?
Frank Knight is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.12.2022., 04:06   #7
3 mjeseca, ali to je bilo prije 2011. kada Rand Paul po prvi puta postaje senator.

Dok god je on senator ova tema može komotno pod ključ.
MechaLiver is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.12.2022., 06:52   #8
Zašto bi on imao išta protiv ovoga?
Old 13.12.2022., 08:43   #9
Ovaj članak opisuje malo dinamiku u senatu oko Randa Paula: https://news.bloombergtax.com/daily-...r-tax-treaties

Iako ja nisam točno skužila taj njihov filibuster i što je potrebno da ga jedan jedini senator ne koristi, morat ću još jednom pročitati malo odmornija.

Samo sad izgleda da je bilo lobiranja od velike korporacije za ugovore sa određenim zemljama. Pa su izglasali na kraju Španjolsku, Japan, itd, a Poljsku, Mađarsku i Čile ostavili da čekaju. Ako ja razumijem dobro.

Hrvatska bi se morala možda nadati da se treba ofriškati ugovor s nekom "bitnom" zemljom, pa da odjednom idu progurati sve.... Osim ako su demokrati spremni bez obzira probati u iduće dvije godine.
guli ha is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.12.2022., 19:56   #10
Quote:
Michael Collins kaže: Pogledaj post
Zašto bi on imao išta protiv ovoga?
Ukratko: iako se tim sporazumima dogovara izbjegavanje dvostrukog oporezivanja, sitnim slovima se također na mala vrata državi omogućuje neometan pristup financijskim informacijama građana "without probable cause", što Paul drži da je protivno četvrtom amandmanu Ustava koji kaže:

Quote:
The right of the people to be secure in their persons, houses, papers, and effects, against unreasonable searches and seizures, shall not be violated, and no Warrants shall issue, but upon probable cause, supported by Oath or affirmation, and particularly describing the place to be searched, and the persons or things to be seized.
MechaLiver is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.07.2023., 17:23   #11
Upravo su u emisiji "Globalna Hrvatska" na 4. programu HRT-a rekli da bi se ratifikacija Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između SAD-a i Hrvatske u američkom Senatu na stolu trebala naći do kraja aktualne 2023. godine nakon što prođe proceduru u State Departmentu.
Sundaygirl is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.07.2023., 23:11   #12
Odlično. Hvala ti.
MystSky is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.07.2023., 23:30   #13
Sjetio sam se da mogu pogledat, tek počeo, ali me odmah prekinulo to da "prvo taj ugovor moraju potpisati Poljska i Mađarska", odmah sam progooglao i našao

On 20 May 2014, the new tax treaty between the U.S. and Poland was sent to the U.S. Senate for approval for ratification. The treaty was signed 13 February 2013, and will replace the current treaty signed in 1974.

Što je bilo s tim, jesu li ga izglasali ili se još čeka? Iako oni već imaju ugovor iz 1974. pa im nije hitno.
Frank Knight is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.07.2023., 06:37   #14
Da, i Poljska i Mađarska trebaju ratificirati taj ugovor.
Bila sam se skoncentrirala samo na područje SAD-a pa sam samo navela State Department.
Za ostalo ne bih znala, nažalost.
Sundaygirl is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.07.2023., 09:47   #15
SAD je nedavno raskinuo ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa Madjarskom iz politickih razloga, koliko mi je poznato
Taroth is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.07.2023., 10:21   #16
Navodno ističe krajem godine, tako je navedeno u spomenutoj emisiji.
Frank Knight is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.07.2023., 11:15   #17
Quote:
Frank Knight kaže: Pogledaj post
Da, to je točno. Ističe krajem godine.
I komentator je rekao da je sada to prilika za pozicioniranje Hrvatske koju ne bi trebalo propustiti.
Sundaygirl is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.07.2023., 12:26   #18
Quote:
Frank Knight kaže: Pogledaj post
istice jer su ga odlucili raskinuti, a mora isteci krajem fiskalne godine, jer inace dovodis moguce porezne obveznike u probleme
Taroth is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.07.2023., 18:10   #19
u UK fiskalna godina je od travnja do travnja

zanimljivo
Old 29.10.2023., 06:47   #20
nista posebno, samo nas se spominje u pozitivnom smislu:

https://globaltaxnews.ey.com/news/20...7-october-2023

Quote:
A Treasury official this week said that US reservations to the new US-Chile tax treaty, which were also integrated into the language of the US-Croatia Treaty signed in 2022, reflect current policy and are included in the working model of the US Model Treaty. The reservations in the Chilean accord address the Section 59A base erosion and anti-abuse tax and the application of foreign tax credits. The official was quoted as saying there are no plans to release the next iteration of the US Model Treaty, but that the proposed 2022 US-Croatia tax treaty can serve as a good indication of positions in the new US Model Treaty.
inace, kako je rjesavanje/potpisivanje ugovora o dvostrukom oporezivanju dio koraka u pristupanju OECD-u, potpisali smo ugovore sa Andorrom i Ciprom u vezi izbjegavanja dvostrukog oporezivanja
Taroth is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:50.