Natrag   Forum.hr > Društvo > Koronavirus > Skeptična perspektiva

Skeptična perspektiva Bez epidemioloških mjera

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.07.2023., 12:13   #1
Kako je pandemija koronavirusa (2019 - 2023) preko noći završila na marginama javnog diskurza?

Ponukan spontanom raspravom koja se razvila na temi Potraga za razlogom ili teorije zavjere vol.11, otvaram novu temu jer mislim da bi se tu dosta toga moglo reći i promisliti.

Frapantno je kako je doslovce preko noći nestao interes javnosti za nečime što smo svakodnevno doživljavali i bili pritisnuti konstantno 2 - 3 godine. Nije trajalo 2 - 3 mjeseca pa da se što god je bilo brzo zaboravi, pričamo o razdoblju od nekoliko godina. Najveća globalna zdravstvena prijetnja unazad 100 godina. Potrošene milijarde novaca. Svakodnevno medijsko bombardiranje, paničarenje, strah, zabrane i pritisci. Toliko energije uloženo na sve. Milijuni žrtava, promijenjeni životi, rasturena ekonomija, posljedice ćemo osjetiti još godinama i godinama. Cijeli se svijet izokrenuo naopačke i nazad. Nešto što se može mjeriti s ratovima kada pričamo o šteti i posljedicama - i sada je to sve ne-tema. Čak štoviše, kreirala se klima da je danas nazadno ulaziti u "korona" rasprave. Iz ekstrema u ekstrem.

Postovi za uvod:
https://www.forum.hr/showpost.php?p=...&postcount=368
https://www.forum.hr/showpost.php?p=...&postcount=369
https://www.forum.hr/showpost.php?p=...&postcount=370
https://www.forum.hr/showpost.php?p=...&postcount=372
https://www.forum.hr/showpost.php?p=...&postcount=373

Što vi mislite koji su razlozi što je ovaj veliki svjetski događaj gotovo u potpunosti izgubio svoje mjesto u javnom diskurzu? Otkuda toliki gubitak volje za retrospektivom?
Phlegma is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2023., 12:19   #2
Quote:
Phlegma kaže: Pogledaj post
Ponukan spontanom raspravom koja se razvila na temi Potraga za razlogom ili teorije zavjere vol.11, otvaram novu temu jer mislim da bi se tu dosta toga moglo reći i promisliti.

Frapantno je kako je doslovce preko noći nestao interes javnosti za nečime što smo svakodnevno doživljavali i bili pritisnuti konstantno 2 - 3 godine. Nije trajalo 2 - 3 mjeseca pa da se što god je bilo brzo zaboravi, pričamo o razdoblju od nekoliko godina. Najveća globalna zdravstvena prijetnja unazad 100 godina. Potrošene milijarde novaca. Svakodnevno medijsko bombardiranje, paničarenje, strah, zabrane i pritisci. Toliko energije uloženo na sve. Milijuni žrtava, promijenjeni životi, rasturena ekonomija, posljedice ćemo osjetiti još godinama i godinama. Cijeli se svijet izokrenuo naopačke i nazad. Nešto što se može mjeriti s ratovima kada pričamo o šteti i posljedicama - i sada je to sve ne-tema. Čak štoviše, kreirala se klima da je danas nazadno ulaziti u "korona" rasprave. Iz ekstrema u ekstrem.

Postovi za uvod:
https://www.forum.hr/showpost.php?p=...&postcount=368
https://www.forum.hr/showpost.php?p=...&postcount=369
https://www.forum.hr/showpost.php?p=...&postcount=370
https://www.forum.hr/showpost.php?p=...&postcount=372
https://www.forum.hr/showpost.php?p=...&postcount=373

Što vi mislite koji su razlozi što je ovaj veliki svjetski događaj gotovo u potpunosti izgubio svoje mjesto u javnom diskurzu? Otkuda toliki gubitak volje za retrospektivom?
Prvo, ono što nema u medijima nije se ni dogodilo. Drugo, masa se ne želi suočiti s onim što im se dogodilo, mnogo je lakše jednostavno ne misliti. Treće, masa je spremna pofumati slijedeću fazu jer je za to pripremljena u Covid/novonormalnoj fazi.

Ostali su plaćeni i pokupovani od WEFa i Pfizera.
JosipMiller is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2023., 12:22   #3
Da još dodam, ljudi su transformirani u nešto drugo. Još jedna generacija je resetirana, onako kako već rade po tko zna koji put.
JosipMiller is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2023., 12:51   #4
Ljudi kao da su generalno otupili na zbivanja oko sebe. Toliko nas informacija bombardira sa svih strana da naši receptori više ništa ne mogu doživjeti, barem onako kako smo doživljavali samo prije desetak ili više godina. Imali smo nedavno bombastični intervju Davida Gruscha, koji je iznio informacije da padneš na guzicu o UFO-ima, o kojima bi svi brujili mjesecima - da se dogodilo prije petnaestak godina. Danas nitko ni da trepne. Ništa nas više ne iznenađuje. Ljudi imaju previše "vlastitih" problema.

Mozgovi su nam se pretvorili u bezličnu kašu, koja sada može upiti bilo što i ništa više nije šokantno. Ljudi će radije i prihvatiti živjeti u defetizmu, u laži i u nerazumijevanju svijeta, samo radi malene komfor zone.

Ništa to ne čudi s obzirom na serviranu količinu "šokantnosti", ali to je i izuzetno opasno.

Unatoč tomu, svejedno je nevjerojatno da nikoga više ne zanima "big deal" kakav je pandemija svojevremeno bila, s obzirom na okolnosti tada i danas.
Phlegma is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2023., 17:28   #5
Quote:
Ljudi kao da su generalno otupili na zbivanja oko sebe.
Vojni sustav. Prošao sam dvije vojne obuke i jedan rat tako da znam o čemu pišem. "Zaboravi vanjski svijet", "prilagodi se i podloži se". Ljudi nisu shvatili da su prošli vojni trening i postali zupčanici u lošem sustavu. Ali zupčanik se okreće po zupčanicima oko sebe, nema individualnosti.

Quote:
Toliko nas informacija bombardira sa svih strana da naši receptori više ništa ne mogu doživjeti, barem onako kako smo doživljavali samo prije desetak ili više godina.
Evo analogije. U znanosti koristimo nešto što se zove "lock-in" detektor/pojačalo. Često postoje signali koji su ukopani u šumu, do te granice da šum bude tisuće puta jači od signala. Mjereni signal se onda modulira s jednim signalom-nosiocem na osnovu koga se kasnije "izvuče iz šuma" zato jer ti je poznata frekvencija signala-nosioca. U društvenoj stvarnosti ti nosioci su postavljeni, samo ih treba prepoznati.

Zato se u hollywoodskim filmovima stalno stavljaju jasne činjenice a masa ih samo vidi kao zabavu. Prije više od 20 godina jedan prijatelj mi je kazao da su Dosjei X glupost u koju ne vjeruju ni glumci. Pa ni ne trebaju vjerovati, oni su prenositelji a ne generatori poruka. U epizodi "trust no1" možeš vidjeti jezivu predikciju današnjeg totalno nadziranog svijeta kojoj se isti taj čovjek smijao a svijet je GORI nego u toj predikciji koja čak nije ni sadržavala pandemiju i sve ostalo. Ali poruka na početku epizode je: smirite se, bavite se "normalnim" stvarima, "zar ne vidite cvijeće koje miriši oko vas, a vas dvoje, Mulder i Scully se lijepo poseksajte i zaboravite na sve".

Quote:
Imali smo nedavno bombastični intervju Davida Gruscha, koji je iznio informacije da padneš na guzicu o UFO-ima, o kojima bi svi brujili mjesecima - da se dogodilo prije petnaestak godina. Danas nitko ni da trepne. Ništa nas više ne iznenađuje. Ljudi imaju previše "vlastitih" problema. Mozgovi su nam se pretvorili u bezličnu kašu, koja sada može upiti bilo što i ništa više nije šokantno. Ljudi će radije i prihvatiti živjeti u defetizmu, u laži i u nerazumijevanju svijeta, samo radi malene komfor zone.
Bio sam sklon vjerovati da se UFO priča koristi kao dimna zavjesa za supertajne zemaljske projekte. Dok se svijet vrtio na hipi ideologiji, LSD-u, travi i UFO priči stvarali su se najuspješniji tehnološki projekti poput SR-71.
JosipMiller is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.07.2023., 09:26   #6
Quote:
JosipMiller kaže: Pogledaj post
Bio sam sklon vjerovati da se UFO priča koristi kao dimna zavjesa za supertajne zemaljske projekte. Dok se svijet vrtio na hipi ideologiji, LSD-u, travi i UFO priči stvarali su se najuspješniji tehnološki projekti poput SR-71.
Nije čak ni pretjerano bitno da li je Gruschov intervju istinit ili je distrakcija ili nešto treće, poanta je u tomu da bi svi reagirali na taj intervju prije samo petnaestak godina. Pričalo bi se o iznešenim informacijama, je li istinito ili je manipulacija te ako je manipulacija, zašto. Danas nitko ama baš ništa, tako je sve ravno, svejedno. Uopće ne vidim da se o tome raspravlja, pa čak nema ni na alternativi baš. U vrlo kratkom roku toliko smo oguglali, a nismo ni svjesni toga izgleda.

Tomu svakako je doprinijelo i medijsko izvještavanje u doba pandemije jer jedan dan je ovako, drugi dan pak onako, prije dvije godine se navijalo za nešto i to temeljeno na medijski plasiranim dezinformacijama, sada brojni takvi stavovi nemaju uporišta... Jednostavno previše kaosa u kratkom roku za prosječan um.

Savršena formula da se pojedinca demoralizira.
Phlegma is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.07.2023., 11:16   #7
Da, fantastično je kako se sad svi pretvaraju kao da se plandemija uopće nije ni dogodila. Valjda je to ta neka logika u stilu: ne pričaju mediji više o tome, pa ne bi trebali ni mi. Vjerujem da tu ima nešto na bazi podsvijesti.

Pravimo se svi skupa kao da to nije bio dio stvarnosti dobre 3 godine, a istodobno se pokušavamo suočiti s posljedicama koje su direktno proizašle iz te umjetno izazvane krize i čudimo se zašto to suočavanje nikako ne funkcionira, konstantno se traži neki novi krivac
distantNdreamy is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.07.2023., 11:38   #8
Quote:
distantNdreamy kaže: Pogledaj post
Da, fantastično je kako se sad svi pretvaraju kao da se plandemija uopće nije ni dogodila. Valjda je to ta neka logika u stilu: ne pričaju mediji više o tome, pa ne bi trebali ni mi. Vjerujem da tu ima nešto na bazi podsvijesti.
Ima sigurno na bazi podsvijesti i to je apsolvirano davno ali tu nije kraj priče. Pitanje je konačnog razloga zašto se to radi. Ta ravnodušna masa se stvara radi ostvarivanja poretka bez otpora. Gaslighting, stvaranje zabluda, "dimnih zavjesa", utjerivanje straha i formiranje ispranih masa mora imati konačni cilj a to je taj poredak čijem ostvarenju sad konvergiraju sve poslušničke vlade svijeta a to je upravo ono (Bailon) o čemu se piše u NZ.
JosipMiller is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.07.2023., 12:19   #9
Quote:
distantNdreamy kaže: Pogledaj post
Da, fantastično je kako se sad svi pretvaraju kao da se plandemija uopće nije ni dogodila. Valjda je to ta neka logika u stilu: ne pričaju mediji više o tome, pa ne bi trebali ni mi.
Prave se ludi jer imaju putra na glavi, cirkusiralo se jer su skloni tome pa im nije bilo teško izmišljati, dramatizirati, preseravati se i za nagradu se ležalo doma dok pare stižu, idealan scenarij za sve željne takvog stila života, PPP patetika, površnost i preseravanje uz glavnu zvijezdu dana, taj čuveni nerad.
Old 11.07.2023., 08:21   #10
Quote:
Ace Ventura kaže: Pogledaj post
Prave se ludi jer imaju putra na glavi...
Najbolje je kad danas kažu kako se njima u životima ništa nije promijenilo zbog pandemije, da se tu pretjeruje, drami bezveze, da trebamo #moveon.

A oni su ti koji su bili dramili, sagnuli se, spremni mjesecima ne izlaziti iz kuće da im se tako reklo, htjeli isforsirati žurno cijepljenje svega što hoda, navijali za covid potvrde odnosno ograničavanje kretanja, odnosno ucjenjivanje cijelog jednog (i to velikog) dijela populacije. Pravili big deal od svega. Neki su bili spremni povući sve nazad u kameno doba, samo da se riješimo tog virusa. A danas, skeptici i antivax radi nekih svojih interesa preuveličavaju značaj. Mora da je to.

Isto tako i ova tema, čini se da neće steći neku značajnu popularnost, niti ćemo imati čast pročitati što ekipa s one strane spektra ima za reći.
Phlegma is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.07.2023., 10:48   #11
Podržavalo se pljeskanjem, lupanjem po loncima (kad već ne služe za kuhanje) nerad po bolnicama, sad kad je šarada kakti gotova taj bmk trend se nastavio pa pacijenti umiru po dva u istom krevetu, po hodnicima (eno kolega je stavio da je i u Australiji slično,) i onda kad nam taj sustav zatreba, onda će biti pa kako to isto kao i s cijenama koje konstantno idu prema gore ali eto nismo mi krivi što sm opodržavali sve što ne valja, padanje love s neba i ležanje doma dok ta ista lova stiže...
Old 11.07.2023., 11:22   #12
Samo jedna mala digresija, ako se sjetimo na što su mnogi sve bili spremni tokom pandemije, što su zagovarali i prihvaćali, a sad govore (ako uopće i progovore) kao da je to bila jedna nebitna epizodica u našim životima, da nikako to nije utjecalo na naše živote, strah me pomisliti što bi ta ekipa tek bila spremna uraditi da je zaista i bila neka ozbiljna ugroza umjesto "prehlade" koju sada tako olako relativiziraju i spremaju na margine povijesne zbiljnosti.
Phlegma is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.07.2023., 11:55   #13
Quote:
Najbolje je kad danas kažu kako se njima u životima ništa nije promijenilo zbog pandemije, da se tu pretjeruje, drami bezveze, da trebamo #moveon.

Isto tako i ova tema, čini se da neće steći neku značajnu popularnost, niti ćemo imati čast pročitati što ekipa s one strane spektra ima za reći.
Ako ih isprovociraš kako treba, onda ti krenu o polio cjepivima, o stručnosti naderđenih stožerokrata, o tomu kako se mRNA ne implementira u genom jer je to nemoguće. Tako, uglavnom religiozni razlozi.
JosipMiller is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.07.2023., 14:22   #14
Quote:
Ako ih isprovociraš kako treba, onda ti krenu o polio cjepivima, o stručnosti naderđenih stožerokrata, o tomu kako se mRNA ne implementira u genom jer je to nemoguće. Tako, uglavnom religiozni razlozi.
Znam da sam sad off-topic ali možeš ovo pojasniti? Mislim ja sam laik, nemam science background ali evo stvarno me zanima na koji način bi "tekućina" mogla prouzrokovati promjenu DNA lanca? Čuo jesam za to da se radi o modifikaciji dvostruke zavojnice (10-5-6-5 sekvenca) da se u nju dodaje treća zavojnica i postaje 10-5-6-6-6-5 ali kažem, nemam pojma o tome. Koliko vidim faktčekeri se svim silama trude to opovrgnuti i okrenuti na "tin foil hat conspiracy theory" konstrukciju (tipičan narativ), ali mislim zna se da je cjepivo proizvedeno na temelju lipidnih nanočestica (LNP) koje ulaze u sustav i definitivno ne ostaju u mjesto uboda (jer je to realno nemoguće s obzirom da nano veličina je gotovo na razini atoma, i vjerojatnije je da prodire "u dubinu" čovjeka). E sad moje pitanje je na koju foru bi LNP mogao targetirati baš DNA, i izvršiti takvu vrstu intervencije? Kakva je to tehnologija u pitanju? Operativni sustav neke vrste? Ok znamo da nije bilo cjepivo od samog početka nego genska terapija tako da ovakav vid eksperimentiranja nad ljudima ima smisla, ali opet, imam više pitanja nego odgovora...
tesseract is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.07.2023., 14:38   #15
https://igorchudov.substack.com/p/mr...ng-no-longer-a https://www.medicine.news/2022-03-03...rites-dna.html
Old 11.07.2023., 15:11   #16
Quote:
tesseract kaže: Pogledaj post
Znam da sam sad off-topic ali možeš ovo pojasniti? Mislim ja sam laik, nemam science background ali evo stvarno me zanima na koji način bi "tekućina" mogla prouzrokovati promjenu DNA lanca? Čuo jesam za to da se radi o modifikaciji dvostruke zavojnice (10-5-6-5 sekvenca) da se u nju dodaje treća zavojnica i postaje 10-5-6-6-6-5 ali kažem, nemam pojma o tome. Koliko vidim faktčekeri se svim silama trude to opovrgnuti i okrenuti na "tin foil hat conspiracy theory" konstrukciju (tipičan narativ), ali mislim zna se da je cjepivo proizvedeno na temelju lipidnih nanočestica (LNP) koje ulaze u sustav i definitivno ne ostaju u mjesto uboda (jer je to realno nemoguće s obzirom da nano veličina je gotovo na razini atoma, i vjerojatnije je da prodire "u dubinu" čovjeka). E sad moje pitanje je na koju foru bi LNP mogao targetirati baš DNA, i izvršiti takvu vrstu intervencije? Kakva je to tehnologija u pitanju? Operativni sustav neke vrste? Ok znamo da nije bilo cjepivo od samog početka nego genska terapija tako da ovakav vid eksperimentiranja nad ljudima ima smisla, ali opet, imam više pitanja nego odgovora...
mRNA se redovito ugrađuju u genom. Ovo je od genetičara, jednog od najboljih kod nas i šire. Ovo je vjerojatno PRVI put u zadnje tri godine da netko od genetičara/biologa/virologa dublje objašnjava stvarni svijet.

https://www.youtube.com/watch?v=lN50BXKVd_U&t=25s
JosipMiller is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.07.2023., 11:00   #17
Problem s teorijama zavjere je taj što ljudi vjeruju da svijetom upravljaju moćnici koji nas sve oblikuju prema vlastitim željama. Vođe se doživljava kao sposobne, inteligentne i proračunate ljude koji se zbog tih karakteristika nalaze na svojim položajima. To je daleko od istine.
U stvarnom se svijetu do položaja dolazi kombinacijom laktarenja, sebičnosti, bezobrazluka, nemara za druge i nasljeđenih društvenih pozicija. Inteligencija i sposobnost nemaju veze s položajima. Osobno sam upoznao neke ljude koji nas vode i bio sam šokiran količinom primitivizma i idiotizma koje ti ljudi isijavaju.
E sad, kad takvi nesposobnjakovići naprave pogrešku, ne znaju se nositi s njom. Prvo neracionalno galame i viču na sve koji se nalaze na nižim položajima, a nakon toga se prave kao da se nikad ništa nije desilo.
To se sada dešava i s koronom. Oni koji nas vode su imali genijalni plan kako će se kombinacijom nošenja maski i brzog razvoja cjepiva bolest u potpunosti suzbiti te će se otvarati šampanjci u slavu naših spasitelja. Onda nas je lupila realnost.
Bolest se širila unatoč maskama i cjepivima. Ljudi su i dalje umirali. Vođe i njihovi poslušnici su mogli ili priznati da im plan i nije bio najbolji ili reagirati na način na koji su reagirali.
Prvo su bili krivi svi koji su i na sekundu skinuli maske. Ubojice nedužnih staraca. Zatim su bili krivi necijepljeni. Koljači naših baka i djedova. Tako tipično. Napisah prije, modus operandi ljudi na položajima kad pogriješe je prvo vika i dernjava na sve. Zbog toga se i mahnitalo u odnosu prema antimaskerima i antivakserima. Kidisalo se na njih zapjenjenih očnjaka. Vođe su trebale krivce nad kojima će se iživljavati.
Sad nam slijedi druga faza. Baš kao što se u tamni kut skladišta sprema roba koju je neki meneđerčić naručio i ne može je prodati, tako se sada odnose i prema koroni. Prave se da se nikad nije dogodila jer bi se u suprotnom slučaju morali suočiti s time da nisu nepogrešivi. A to nije opcija.
Pomalo me podsjećaju na puru kojima iz guzice ispadne neka hrpica pa se joj onda prvo čudi, a potom par puta zamahne nogom i nabaci na to malo zemlje u nadi da će ta hrpica nestati. A ona je nekako još uvijek tu.
Ista je stvar i s tzv. "urbanom inteligencijom". Kako će oni pričati o koroni kad im je sad očito da su bili poludjeli. Sjetimo se samo svih mahnitanja. Popušili su priču kako su necijepljeni najveće zlo na svijetu. Optuživali ih i prezirali. Njihovom je egu godilo to što se ih je nazivalo pametnima, a druge glupima. A sada s tim ljudima treba nastaviti živjeti. Ova gromoglasna tišina je maksimum koji mogu izustiti kad pokušavaju reći "Oprostite, pogriješili smo".
P.S. Cijepih se, ali nikad nisam izvadio covid potvrdu. Gadilo mi se to. Podsjećalo me na pasoše koje je moja baka morala vaditi kako bi dokazala da su svinje koje namjerava prodati za klanje zdrave. A i nisam želio biti svinja prema svojim prijateljima koji se nisu cjepili, što mnogima nije uspjelo.
Nick Cinik is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.07.2023., 13:36   #18
@Nick Cinik, dobar post.

Taođer je stvar u tomu što se sve to postupno svodilo na ideološki obračun, pandemija se s vremenom do kraja ispolitizirala pa je zapravo i sam problem virusa pao na drugo mjesto, još dok su brojne mjere bile na snazi. Pandemija je poslužila za nastavak političke bitke unutar bipolaziranog svijeta odnosno između dva politička pola (Rat u Ukrajini je poslužio kao brand new platforma za nastavak obračuna koji traje otkako se globalna politička scena izbipolarizirala na ove i one). I racio je tu u potpunosti izgubio svoje mjesto pa danas imamo jedan veliki đumbus nelogičnosti i apsurda. Covid potvrde danas više nitko ne brani, nikome ne pada na pamet (osim što će tu i tamo popljuvati prosvjednike protiv covid potvrda, baš zato jer su prosvjednici na suprotnoj ideološkoj strani). Ima nekolicina najzagriženijih koji još uvijek "vjeruju" u covid potvrde, ali takvih gotovo danas ni nema, i takvi su u defanzivi. Covid potvrde se i jesu pretvorile u alat za "discipliniranje" neposlušnih. Kakva epidemiologija... Pa je jasno zašto se ljudi danas uopće ne osvrću.
Phlegma is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.07.2023., 16:32   #19
Quote:
Nick Cinik kaže: Pogledaj post
Problem s teorijama zavjere je taj što ljudi vjeruju da svijetom upravljaju moćnici koji nas sve oblikuju prema vlastitim željama. Vođe se doživljava kao sposobne, inteligentne i proračunate ljude koji se zbog tih karakteristika nalaze na svojim položajima. To je daleko od istine.
"Teorija zavjere" je izraz. I to izraz stvoren od onih koji žele uvjeriti sve oko sebe da zavjere ne postoje. To je izraz sličan izrazu "antivakser". To su ETIKETE, dakle samo riječi asocirane s neprijateljima sustava. Kada se oni lansiraju u medije, stvaraju među ljudima nepovjerenje i antipatiju prema onima koje trebaju obilježiti. To samo govori da se ne radi baš o nesposobnim ljudima.

Pogledaj Ameriku. Američko stoljeće prolazi, oni su Rimsko Carstvo na zalazu, dolazi nešto drugo, upravo da je iz njihovih redova. No 20. stoljeće je bilo američko stoljeće a to se ne radi s nespobnim ljudima i slučajnim moćnicima, to rijetko postoji. Uzmi primjer samo jednog borbenog aviona. Ameri zaposle stotinu inženjera, privatne tvrtke okrenu milijarde na razvoju i proizvodnji, zaposlenih su tisuće koji opet troše i guraju u državni proračun. Tu je proizvedeno znanje i tehnologija koje s vremenom opet idu u civilnu industriju. A Rusi ? Naprave avion i - bankrotiraju, što govori u prilog tvojoj tezi o nesposobnosti no ne govori o nesposobnosti kao pravilu nego o nesposobnosti kao iznimci. Zatim američki naftni sirovinsko-energetski kompleks. Oni su svjesni da se napredak osniva i na jeftinoj energiji a oni su itekako osigurali da imaju jeftin pristup nafti. To se naravno plati ratnim djelovanjima i žrtvama na koje oni računaju, nisu oni ni malo šokirani što se gine. Njima se to jednostavno - isplati.

Chile ? Eliminiraju Aliendea, postave Pinocheta i dobiju na uporabu najveće rudnika bakra za svoju masivnu industriju. Ni to ne rade nesposobni.

Englezi su imali jasnu viziju što žele a u pravom momentu su pomoću mreže špijuna ostvarili prijepis koncesije na Iransku naftu dok još gotovo nikomu nije bilo jasno kako tu naftu koristiti. Radikalno su podigli tehnologiju dojučerašnjih tromih parnih brodova na čemu se osnivala američka vojna moć u kasnijim ratovima. Čak i mnoge doktrine uposlene od Amera dolaze iz engleskih vojnih i diplomatskih doktrina (Halford Mackinder). Ni to ne rade nesposobni i blesavi.

Nikakve "torije urote". Samo treba poznavati povijest. Ne treba brzo suditi na osnovu djelovanja cirkusa zvanog Hrvatska Vlada. Postoje i inteligentnije svjestke političke doktrine.
JosipMiller is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.07.2023., 19:19   #20
Quote:
"Teorija zavjere" je izraz. I to izraz stvoren od onih koji žele uvjeriti sve oko sebe da zavjere ne postoje. To je izraz sličan izrazu "antivakser". To su ETIKETE, dakle samo riječi asocirane s neprijateljima sustava. Kada se oni lansiraju u medije, stvaraju među ljudima nepovjerenje i antipatiju prema onima koje trebaju obilježiti. To samo govori da se ne radi baš o nesposobnim ljudima.

Pogledaj Ameriku. Američko stoljeće prolazi, oni su Rimsko Carstvo na zalazu, dolazi nešto drugo, upravo da je iz njihovih redova. No 20. stoljeće je bilo američko stoljeće a to se ne radi s nespobnim ljudima i slučajnim moćnicima, to rijetko postoji. Uzmi primjer samo jednog borbenog aviona. Ameri zaposle stotinu inženjera, privatne tvrtke okrenu milijarde na razvoju i proizvodnji, zaposlenih su tisuće koji opet troše i guraju u državni proračun. Tu je proizvedeno znanje i tehnologija koje s vremenom opet idu u civilnu industriju. A Rusi ? Naprave avion i - bankrotiraju, što govori u prilog tvojoj tezi o nesposobnosti no ne govori o nesposobnosti kao pravilu nego o nesposobnosti kao iznimci. Zatim američki naftni sirovinsko-energetski kompleks. Oni su svjesni da se napredak osniva i na jeftinoj energiji a oni su itekako osigurali da imaju jeftin pristup nafti. To se naravno plati ratnim djelovanjima i žrtvama na koje oni računaju, nisu oni ni malo šokirani što se gine. Njima se to jednostavno - isplati.

Chile ? Eliminiraju Aliendea, postave Pinocheta i dobiju na uporabu najveće rudnika bakra za svoju masivnu industriju. Ni to ne rade nesposobni.

Englezi su imali jasnu viziju što žele a u pravom momentu su pomoću mreže špijuna ostvarili prijepis koncesije na Iransku naftu dok još gotovo nikomu nije bilo jasno kako tu naftu koristiti. Radikalno su podigli tehnologiju dojučerašnjih tromih parnih brodova na čemu se osnivala američka vojna moć u kasnijim ratovima. Čak i mnoge doktrine uposlene od Amera dolaze iz engleskih vojnih i diplomatskih doktrina (Halford Mackinder). Ni to ne rade nesposobni i blesavi.

Nikakve "torije urote". Samo treba poznavati povijest. Ne treba brzo suditi na osnovu djelovanja cirkusa zvanog Hrvatska Vlada. Postoje i inteligentnije svjestke političke doktrine.
Načelno se slažem s onim što si napisao. Ali te moram upotlzoriti da je svaki od primjera koji si naveo samo posljedica jednog od najprimitivnijih ljudskih motivatora - pohlepe. U nijednom se slučaju ne radi o nekim duboko skrivenim i pomno promišljenim planovima kako bi se zavelo ljudsku masu.
Možda različito gledamo na definiciju teorija zavjere. Za mene su teorije zavjere ono kad mi netko prezentira kako postoje unaprijed smišljeni planovi na koji način modelirati ponašanje populacije.
Ne smatram da se to desilo s koronom. Sve što se desilo je posljedica pohlepe i oportunizma, a ne neki pomni plan kako upravljati ljudima.
Prvo se desila nova i nepoznata bolest. Po Kini su mrtvi padali po ulicama. Klikovi. Onda počnu umirati u Italiji. Klikovi. Nakon brda klikova ljudi su se počeli pitati što baš njihova vlast radi po tom pitanju. Pa su tako klikovi prisilili vlast da nešto napravi.
Problem je u tome što nitko točno nije znao što napraviti. Onda su nešto odabrali slušajući epidemiologe - jednodimenzionalne stručnjake koji ne sagledavaju širu sliku i društvene posljedice njihovih zahtjeva. Njihov je cilj bio sasjeći novu bolest u korijenu. Potpuno legitimno, to im je struka.
Tu dolazi do izražaja činjenica da su medicinski fakulteti najdalje napredovali po pitanju uvjeravanja studenata da završavanjen faksa postaju bolji od drugih. Da citiram Luetića, mislim da predsjednika HLK ili nešto slično - oni su poseban stalež.
Nekako se desilo to da se bolest nije sasjekla u korijenu. Epidemiolozi i vlast nisu mogli priznati da su nešto pogriješili. Ta mogućnost po nijma ne postoji. Pa su počeli mahnitati.
Onda su svu nadu položili u cjepiva, ali nisu s uma smetnuli činjenicu da se sad već može dobro zaraditi na općoj paranoji koja je nastala od medijske pohlepe za klikovima. Pa su došla cjepiva. Spas za sve nas. Dobro, po cijeni 20 puta višoj od proizvodne, ali tko broji sitniš kad se spašava čovječanstvo.
Nekako ni cjepivo nije postiglo traženi efekt. Nipošto ne tvrdim da nikom nije spasilo život ili da nas svjesno ubijaju. Jedino nam ostaje činjenica da su se svi nadali kako ćemo cjepivima postići kolektivni imunitet koji nikad nigdje nije postignut.
E, to je bila točka pucanja na kojoj su vladajući shvatili kako su pogriješili. Tu se podivljalo do kraja. I tko zna koliko bi trajalo to divljanje da se ironijom sudbine nije pojavio omikron - soj za koji se ispočetka tvrdilo kako će nas sve pobiti zbog izuzetne zaraznosti. Zanimljivo je to što se za pojavu omikrona okrivljavalo necijepljene jer se tvrdilo kako je nastao kod necijepljene osobe u Bocvani.
Na kraju je Putin došao kao ničim izazvan dar. Iako smatram kako je Putin dovoljno proračunat da je Ukrajinu odlučio napasti u trenutku u kojem je procijenio da je naša civilizacija najslabija. Podijelili smo se oko idiotarije poput statusa cijepljenja. Je li odabrao ispravan trenutak ili ne, prosudit će povijest. Trenutno nemamo dovoljno informacija.
Nick Cinik is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:26.