Natrag   Forum.hr > Društvo > Alternativa

Alternativa Noetički pristup stvarnosti.
Podforumi: Astrologija, Na rubu znanosti, Magija i mistika, Alternativno liječenje

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 17.12.2024., 09:20   #1
Da li sistem ugrozava coveka?

Da li je covek u danasnjem sistemu ugrozen?

npr.
Neki dan odbijam da uzmem racun, kazem ne treba a prodavac mi kaze da sam tako sigurniji?

Nisam odma odreagovao ali sam kasnije shvatio kako nas ti racuni u sustini ugrozavaju.

Posto se sistematski unistava ekonomija, poljoprivreda, stocarstvo... cene mesa se guraju preko cene vestackog mesa kako bi ljudi poceli jesti bube i to vestacko meso.. unistava se domaca proizvodnja (cak negde vec i zabranjuje) kako bi ljudi jeli voce i povrce koje samo lici na voce i povrce a ustvari je nesto sasvim novo i redukovano sa elementima koji su nam u hrani pozeljni.

E sad kad zagusti tj digitalizuje se sve polako a moramo uzet racun jer sistem tako zahteva i kaznjava ako se racun ne da ili uzme onda nas mogu poceti ucenjivati sa npr. kolicinama koje kupujemo od odredjenih proizvoda.

Mozda bi neko nesto rekao o bankarskom sistemu? i da li on ugrozava coveka.

Mozda bi neko spomenuo medicinski sistem i sistem vakcinacije tj cjepjenja dece od malena? jel on mozda ugrozava coveka?

Znaci bilo koja tema moze da se pokrene gde covek uvidja kako ovi ili oni sistemi, koji se ukorenjuju sirom celog sveta, ugrozavaju coveka.
iormas is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.12.2024., 09:28   #2
Npr sistem kojim se dovodi voda do stanova i kuca nije adekvatan.

Sistem telekomunikacija jako nije adekvatan za bioloska bica.

Sistem skolstva bi voleo jednu veliku reformu gde se ne bi proizvodili ljudi koji ce podleci svim krivim sistemima vec ljudi koji ce preispitivati sto im se kaze.

U konacnici sem samo da gledamo probleme svakako se mozemo baviti i resenjima.

Kako zaobici sistem i samim tim se sacuvati od onih delova istog koji nas ugrozavaju.

Odma cu dati jednu smernicu za resenje.
Priroda!)
iormas is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.12.2024., 14:02   #3
Obrisano prepucavanje. Hajde probajte opet bez vrijeđanja.
Old 19.12.2024., 13:50   #4
Kreacija, zakoni manifestacije.
Sistem ugrožava? Da.
Tko je kreator sistema i tko ga održava?
Svaki od nas je kreator svijeta, i svega u njemu. Onda možemo kriviti Peru kao člana stranke na vlasti koja nas ugrožava, možemo kriviti male zelene, sive, manje guštere - do 2.5 m ili manje, veće, iznad 3 metra, matricu, one koji kontroliraju guštere (veliki sivi), one koji kontroliraju velike sive, one koji kontroliraju njihove kontrolore, ai, ljudske sluge guštera, bankare, korporacije, itd.
Tko stvara cijeli taj svijet? Svatko od nas. Krivica nije na Peri ni na gušterima. Naša svijest stvara takav svijet. Ugroza se neće manifestirati ako joj mi ne damo energiju.
Sigurnost će se manifestirati kada joj damo potrebnu energiju, pažnju.
Kakav svijet želiš? Takvom daj energiju.
LLSkylights is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2024., 19:01   #5
@iormas, po napisanom se može zaključiti kako bi ti više odgovarala anrhija.
Fakat alternativno.
Old 19.12.2024., 23:56   #6
Quote:
LLSkylights kaže: Pogledaj post
My ass!

Ne ide tako bato.. kolektivna svest i vise nize sile na istu.

Idemo kolima auto put sa drugarom i njegovim caletom pozadi... vozimo i vidimo destinaciju...

najednom explodira sa 120km/h zadnja guma, bas smo se zapricali nesto sam malo usporio na srecu ili ko zna...

posle smo se vratili nazad odakle smo krenuli jer se nekako sve izjalovilo ..dobro da nije prednja explodirala..

naknadno u razgovoru shvatim tj drug kaze kako se njegov cale bojao od mog stila voznje i mislio je da cemo izginut na putu .. no po meni..

posto smo bili sasvim opusteni drugar i ja .. (cale mu ne govori jezik na kom smo pricali pa je samo cutao).. nismo izginuli ali je explodirala guma koja je bila bas do njega.

Mozda sam do toga svojim mislima pre puta ili ko zna doveo do toga ali kad dodjes do majke, tu stvar pada u vodu.. mora da je iznad.

Mislim inace kazem stvarno nisam ni razmisljao valjda da je forum te koliko su to licna i teska pitanja da bi se iko otvorio pa sam zato i reka da slobodno sklone temu jer ne vidim vajde na forumu otvoreno o ovim temama.

Ukratko arivederci!)
iormas is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.12.2024., 00:02   #7
Quote:
Biljka kaže: Pogledaj post
Fakat alternativno.
Covece!) ubo si ko zmaj

Pa anarhija je svakako najbolja.. NE ZNAM KAKO RAZMISLJAS

ALI TO NIKAKO NE ZNACI DA SVAKO RADI STA HOCE!!!

vec da nema vodje..
ljudi sami resavaju stvari.
iormas is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.12.2024., 11:32   #8
Prvo pogledaj definiciju anarhije.
Old 20.12.2024., 12:29   #9
Quote:
Prvo pogledaj definiciju anarhije.
Anarhija je oblik društva u kom se nastoji poništiti svaki oblik nametnutog autoriteta; anarhisti veruju u čovekovu prirodnu sposobnost autokontrole.

Nisam bas tako napisao no u sustini bi to bilo drustvo u kom nema politicara, bar ne kakvi su danas.. ne bi imali autoriteta.

Verujem da bi se u tom slucaju danasnji politicari i lideri nasli po stalama da ciste govna jer bi drustvo prepoznalo gde je njihovo mesto.

Cak im ne bi dozvolili ni vodu ili hranu da daju zivotinjama jer bi nesto i tu podmetnuli.

No posto imamo sistem kakav imamo takve cuvaju i slusaju.

Stvarno si ubo na temu!)

Pozdrav!)
iormas is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.12.2024., 13:13   #10
Quote:
iormas kaže: Pogledaj post
Anarhija je oblik društva u kom se nastoji poništiti svaki oblik nametnutog autoriteta; anarhisti veruju u čovekovu prirodnu sposobnost autokontrole.

Nisam bas tako napisao no u sustini bi to bilo drustvo u kom nema politicara, bar ne kakvi su danas.. ne bi imali autoriteta.

Verujem da bi se u tom slucaju danasnji politicari i lideri nasli po stalama da ciste govna jer bi drustvo prepoznalo gde je njihovo mesto.

Cak im ne bi dozvolili ni vodu ili hranu da daju zivotinjama jer bi nesto i tu podmetnuli.

Stvarno si ubo na temu!)

Pozdrav!)
Sretno sa tim.
Znas tko jos zeli drzavu svesti na minimum? Libertarijanci.
Uglavnom je rijec o ekstremno bogatoj ekipi koja ima privatne otoke sa svojom privatnom malom vojskom zastitara. Oni ne zele izdvajati za socijalne programe jer im nisu potrebni. NI zdravstvo. Oni ne zele izdvajati za policiju koja stiti sve kada mogu placati vlastitu.
Anarhija je Mad MAx, a ne raj.
bubi mir is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.12.2024., 13:28   #11
Quote:
bubi mir kaže: Pogledaj post
Sretno sa tim.
Uglavnom je rijec o ekstremno bogatoj ekipi koja ima privatne otoke sa svojom privatnom malom vojskom zastitara. Oni ne zele izdvajati za socijalne programe jer im nisu potrebni. NI zdravstvo. Oni ne zele izdvajati za policiju koja stiti sve kada mogu placati vlastitu.
Nekako nisam sklon gledati svet kroz oci holywooda i mediske manipulacije..
koliko vidim ljudi su u 99% dobronamerni steta sto je gotovo isti broj i naivnih pa kad im dodje neko ko je umislio da je autoritet krenu da ga slusaju.

Pa i zasto bi se u medijima anarhija predstavljala kao dobra kad mediji ni nisu da predstave svet kakav jeste vec da ga oblikuju u nesto sto nije.

Kontam da se u dobu Vince zato ne nalaze tragovi nasilja jer nije bilo autoriteta. Veliko selo.

Napravili bi ljudi i puteve koji su im potrebni i bilo bi i lecnika dovoljno i svega sto treba, organizuju se i saradjuju ljudi i bez autoriteta.

Ima vec dosta godina , ne znam gde sam to video pa da prilozim. Pravili su simulacije raznih poznatih koncepta vodstva drzave i odradili su simulaciju anarhije..

u svakom drugom slucaju sem anarhije, doslo je do neke vrste samounitenja tj velike propasti civilizacije dok je u simulaciji anarhije sve doslo u neku harmoniju.
iormas is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.12.2024., 15:53   #12
Quote:

npr.
Neki dan odbijam da uzmem racun, kazem ne treba a prodavac mi kaze da sam tako sigurniji?

Nisam odma odreagovao ali sam kasnije shvatio kako nas ti racuni u sustini ugrozavaju.

Posto se sistematski unistava ekonomija, poljoprivreda, stocarstvo... cene mesa se guraju preko cene vestackog mesa kako bi ljudi poceli jesti bube i to vestacko meso.. unistava se domaca proizvodnja (cak negde vec i zabranjuje) kako bi ljudi jeli voce i povrce koje samo lici na voce i povrce a ustvari je nesto sasvim novo i redukovano sa elementima koji su nam u hrani pozeljni.

E sad kad zagusti tj digitalizuje se sve polako a moramo uzet racun jer sistem tako zahteva i kaznjava ako se racun ne da ili uzme onda nas mogu poceti ucenjivati sa npr. kolicinama koje kupujemo od odredjenih proizvoda.

Mozda bi neko spomenuo medicinski sistem i sistem vakcinacije tj cjepjenja dece od malena? jel on mozda ugrozava coveka?

Znaci bilo koja tema moze da se pokrene gde covek uvidja kako ovi ili oni sistemi, koji se ukorenjuju sirom celog sveta, ugrozavaju coveka.
U Hrvatskoj bi poljoprivredu trebalo liberalizirati, to jest, prepustiti konglomeratima koji imaju love za ulaganje u sustave. Oni bi otvorili nova radna mjesta. Lokalni vlastodršci nam sve sabotiraju, a stanovništvo po selima nestaje. Pogledaj Slavoniju samo. To je živi užas, a naš seljak nema toliko novaca za ulaganja u plastenike ili sustave navodnjavanja. Zemljišta se kao čuvaju za nekoga ali koga? Ako naš čovjek nema novaca ni interesa, dovedi drugoga onda koji ima. Otvaraš nova radna mjesta, povećavaš standard i zadržavaš stanovništvo u selima. Dođe ti na isto, samo što je ovo možda i bolje jer radiš 8 sati, dobivaš sigurnu plaću i ne ulažeš ništa. Još bi vjerojatno i uveli rad u smjenama, pa ne bi morali rano ujutro se dizati, tko ne želi.

Kod nas ti još uvijek vlada ona politika tipa: "Ne dam nikome vlastiti grunt dok sam živ". I gdje nas je to dovelo? Tko je dobio tom politikom? Nitko. Što se postiglo? Ništa. I nismo samo mi takvi i drugdje po Europi vlada slična situacija jer kao mora biti naš seljak, a niti jedan stranac. Sada kada i ja malo razmislim, oni sprječavaju nešto, što bi nam svima bilo od koristi i smanjilo gubitke. Novi Zeland je od toga profitirao, a mi liberalizaciju proglašavamo štetnom, dok domaći ustvari rade više štete od konglomerata. Ubi me ako nisam u pravu.
klokanovac is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.12.2024., 16:20   #13
Quote:
LLSkylights kaže: Pogledaj post
Kreacija, zakoni manifestacije.
Sistem ugrožava? Da.
Tko je kreator sistema i tko ga održava?
Svaki od nas je kreator svijeta, i svega u njemu. Onda možemo kriviti Peru kao člana stranke na vlasti koja nas ugrožava, možemo kriviti male zelene, sive, manje guštere - do 2.5 m ili manje, veće, iznad 3 metra, matricu, one koji kontroliraju guštere (veliki sivi), one koji kontroliraju velike sive, one koji kontroliraju njihove kontrolore, ai, ljudske sluge guštera, bankare, korporacije, itd.
Tko stvara cijeli taj svijet? Svatko od nas. Krivica nije na Peri ni na gušterima. Naša svijest stvara takav svijet. Ugroza se neće manifestirati ako joj mi ne damo energiju.
Nisam bas siguran niti u svoje stavove ali mislim da i ovaj tvoj nije bas za uzor.
Evo trenutno bas uzivam u svojoj kreaciji. A i inace navlacim vodu na svoj mlin. I sto je moja spoznaja? Jebena griznja savjesti cesto.
Volio bih vidjet svjet oko sebe sretnim i pravednim a isti nije bas takav.
Mislim da je malo toga do nas ljudi..,
orion1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.12.2024., 17:21   #14
Cool Istina!

Quote:
Fakat alternativno.
Quote:
Sretno sa tim.
Znas tko jos zeli drzavu svesti na minimum?
Libertarijanci.
Uglavnom je rijec o ekstremno bogatoj ekipi koja ima privatne otoke sa svojom privatnom malom vojskom zastitara.
Oni ne zele izdvajati za socijalne programe jer im nisu potrebni.
NI zdravstvo.
Oni ne zele izdvajati za policiju koja stiti sve kada mogu placati vlastitu.

Na Balkanu, izuzimajući Sloveniju, uspješna simbioza anarhije i libertarijanizma već postoji.
Stoga ne razumijem nezadovoljstvo autora ove teme.
putnik. is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.12.2024., 16:23   #15
Quote:

npr.

Da nije mozda uopce postojanje ovog svijeta ugroza sama po sebi?

Ono, rodimo se da zivimo, zivimo da radimo, radimo da prezivimo, a prezivimo da bi ionako na kraju umrli. Koja je poanta?

Ove "ugroze" koje spominjes su samo nuspojave ili posljedica glavne "ugroze" naseg postojanja koje je borba od pocetka do kraja.

Tako da ugrozeni smo otkad se rodimo, sve drugo su sitnice
amstel is online now  
Odgovori s citatom
Old 31.12.2024., 16:33   #16
Quote:

Stvarno si ubo na temu!)

Pozdrav!)
Anarhisti vjeruju u covjekovu sposobnost autokontrole, ali ne znaju ili ne razumiju da covjek u sebi nosi genetski kod malicioznosti i da jednostavno veliki dio ljudi nije u stanju se autokontrolirati.
Zato individualizam, i decentralizam koji i ja smatram ispravnim nije moguc u nasem svijetu.
Jer je cijeli svijet postavljen tako da se odrzava na ustrb nekoga drugoga, a ne da svi imamo isto.

Neke zivotinje ne mogu prezivjeti bez da ne ubiju drugu zivotinju i pojedu ju. Neke druge zivotinje ne mogu prezivjeti bez da "ne ubiju"(ili uniste) neki cvijet, travu ili biljku
A mi ljudi ne mozemo prezivjeti bez da ne ubijamo zivotinje i biljke, ili sebe medjusobno kradjom, unistavanjem i ubijanjem.

Cijeli ovaj svijet je utemeljen na korupciji koja se odrzava i kroz potrebu i kroz pohlepu, na unistavanju i ubijanju, zlu("cijeli svijet je pod zlim" rece Ivan). I cak jos dobro i funkcioniramo kako bi moglo biti. Vjerojatno zato jer jos uvijek ima dobroga u ljudima, i svijetu.

Nas sistem u nekom paralelnom svijetu i vremenu treba biti postavljen na altruizmu i dobroti, a ne korupciji i pohlepi. Ali treba prvo ukloniti onaj "maliciozni genetski kod".
amstel is online now  
Odgovori s citatom
Old 31.12.2024., 16:57   #17
Quote:
klokanovac kaže: Pogledaj post
U Hrvatskoj bi poljoprivredu trebalo liberalizirati, to jest, prepustiti konglomeratima koji imaju love za ulaganje u sustave. Oni bi otvorili nova radna mjesta. Lokalni vlastodršci nam sve sabotiraju, a stanovništvo po selima nestaje. Pogledaj Slavoniju samo. To je živi užas, a naš seljak nema toliko novaca za ulaganja u plastenike ili sustave navodnjavanja. Zemljišta se kao čuvaju za nekoga ali koga? Ako naš čovjek nema novaca ni interesa, dovedi drugoga onda koji ima. Otvaraš nova radna mjesta, povećavaš standard i zadržavaš stanovništvo u selima. Dođe ti na isto, samo što je ovo možda i bolje jer radiš 8 sati, dobivaš sigurnu plaću i ne ulažeš ništa. Još bi vjerojatno i uveli rad u smjenama, pa ne bi morali rano ujutro se dizati, tko ne želi.

Kod nas ti još uvijek vlada ona politika tipa: "Ne dam nikome vlastiti grunt dok sam živ". I gdje nas je to dovelo? Tko je dobio tom politikom? Nitko. Što se postiglo? Ništa. I nismo samo mi takvi i drugdje po Europi vlada slična situacija jer kao mora biti naš seljak, a niti jedan stranac. Sada kada i ja malo razmislim, oni sprječavaju nešto, što bi nam svima bilo od koristi i smanjilo gubitke. Novi Zeland je od toga profitirao, a mi liberalizaciju proglašavamo štetnom, dok domaći ustvari rade više štete od konglomerata. Ubi me ako nisam u pravu.
Klokane liberalu i nacionalistu koji zagovaras korporativni komunizam

Razumijem sto zelis i mislis da bi trebalo, ali nije ti to bas dobra ideja. Jer konglomerat koji zazivas postoji radi zarade(novca), a nesto sto postoji samo radi novca i zarade dugorocno nije dobro, jer to znaci da ce unistiti sve sto mu stoji na putu da mu oduzme ono zbog cega i postoji, ako me razumijes.

Pogledaj primjer malih ducana i proizvodjaca i velikih mallova i korporacija. Potpuno su unistili male proizvodjace, bas u suradnji sa tim vlastodrscima koje spominjes, a koji su to i dopustili tako da su u suradnji s njima nabili zakone i regulative koji si one bake koje prodaju domaci med, mlijeko, jogurt ili vrhnje ne mogu priustiti i kao posljedicu propadaju i nestaju. Korporacijama su ponudili niske poreze, a onda kada su ih "dovukli" onda su skupa radili na tome da "standardiziraju" trziste. Posljedica toga je izumiranje malih obiteljskih firmi i skoro apsolutna nemogucnost otvaranje novih. Jer troskovi otvaranja novih i troskovi poslovanja su u potpunom nesrazmjeru sa cijenama konacnog proizvoda ili lokalnoj kupovnoj moci.
Prevedeno, da ti sutra odlucis kupiti sto hektara i posaditi maline, jagode ili kupiti krave za mlijeko ili meso. Prvo neces uopce moci priustiti, a ako i priustis samo da bi pokrio troskove svoje investicije tvoj proizvod ce biti dva ili tri puta skuplji nego onaj koji je vec plasirala i prodaje korporacija koja se "etablirala".

To se dogodilo sa Slavonijom, a i sa Albertom ovdje gdje ja zivim. Ovdje ne postoji mali domaci biznis, sve je unisteno. Tj njima nije jer je njima normalno da jedna ili dvije korporacije drze sve, a drzava tim korporacijama drzi lojtre tako sto ostatak malih(koji to nisu) biznisa i proizvodjaca subvencionira i tako to ide u krug dok ne uniste(ili ih ne kupi veci igrac).

Posljedica je da imas, da, iskoristenu zemlju, ali i djelomicno ropstvo(kroz industrijsko zaposljavanje koje ogranicava tebe i tvoje prihode) i manipulaciju(cijenama i proizvodima)...
Nacelno mi imamo slobodu svega, ali vrlo ogranicenu i prilicno standardiziranu. Mogu promijeniti posao i preci u drugu firmu, ali ce me platiti isto ili manje. Mogu kupiti drugi proizvod, ali po istoj ili skupljoj cijeni. Sve je vec lijepo nastimano. Banke, internet, telefoni, osiguranja, auto kuce, nove kuce...

Korporativni komunizam. It's a big club and you ain't in it
amstel is online now  
Odgovori s citatom
Old 31.12.2024., 23:33   #18
Quote:
U konacnici sem samo da gledamo probleme svakako se mozemo baviti i resenjima.

Kako zaobici sistem i samim tim se sacuvati od onih delova istog koji nas ugrozavaju.

Odma cu dati jednu smernicu za resenje.
Priroda!)
Rješenje je da se dezintegriraju pet do deset najjačih država, Rimokatolička Crkva da se rascijepi na tri do pet manjih katoličkih crkava. Ne tvrdim ovo zbog vjerske netrpeljivosti, nego - pa jel stvarno mislite da unatoč tolikoj crkvenoj hijerarhiji (svećenstvo, redovnici, dekani, biskupi, nadbiskupi, kardinali, prelati, opati) da jedan jedini Papa može iole kvalitetno voditi milijardu i osamdeset milijuna duša?!?!?!

A neće se dobrovoljno dezintegrirati. Čeka nas duga i teška agonija čovječanstva, dok se ne isprofilira netko tko će nas povesti u rat. I bojim se da je bolje da sada nastane rat, nego da živimo u digitalnom totalitarizmu i potpunoj obespravljenosti idučih 50, 60, 70 godina, pa da tada nastane takav rat, nakon kojeg neće ostati cigla na cigli ni kamen na kamenu.

Malo nas je koji možemo totalno otić u prirodu i živjeti uz konje i bikove koji će vući plugove i ono... otić u srednji vijek.[ Čak bi i u takvom scenariju čovjek morao fizički pomagati teglečoj marvi da bolje vuče plug, a fizička kondicija većine muškaraca je maltene na nuli.
Old 31.12.2024., 23:44   #19
Quote:
Sretno sa tim.
Ako misle da ne trebaju izdvajati za zdravstvo, hebiga, neka ne izdvajaju, ali neka se ne čude kao pura dreku, kada im član obitelji bude zatrebao kiruršku operaciju i operira ga neiskusan kirurg - i pogriješi pri operaciji.

Ako zbog greške kirurga nastrada mali čovjek, to je kolateralna žrtva. E-ven-tu-al-no, će u SAD-u morat platiti veliku odđštetu članovima njegove obitelji i to je to.

A i ti zaštitari - pa nisu dobili znanje o zaštiti štićenih osoba s neba. Morali su raditi ili u vojsci ili u policiji ili pohađati neki tečaj kojeg je vodio netko koje prije toga radio u vojsci ili policiji ili štitio štićene osobe.

Ma ništa se ljudi ne mora. Samo se mora - krepat.
Old 02.01.2025., 18:12   #20
Quote:
amstel kaže: Pogledaj post
Klokane liberalu i nacionalistu koji zagovaras korporativni komunizam
Zagovaram ustvari izlazak iz dreka u koji smo se svi uvaljali ali ti baš očito voliš taj drek. Svojski se utapaš u njemu i s guštom. Smrdi očajno ali ti ga i dalje voliš mirisati i ne daš da ga se makne.

Quote:
Razumijem sto zelis i mislis da bi trebalo, ali nije ti to bas dobra ideja. Jer konglomerat koji zazivas postoji radi zarade(novca), a nesto sto postoji samo radi novca i zarade dugorocno nije dobro, jer to znaci da ce unistiti sve sto mu stoji na putu da mu oduzme ono zbog cega i postoji, ako me razumijes.
A OPG-ovcima pada lova sa neba. O ček...Pa i oni moraju zaraditi nofce, ponuditi vrijednost tržištu, koje će ih kupovati. I moraju isto plaćati obaveze prema državi, ulagati u sustave, a sustavi koštaju prokleto skupo. Isto ko i ovi veliki, sem kaj ti je razlika u količini nofca. OPG-ovac ga ima malo, a konglomerat pliva u milijunima eurića, ima pogone, materijale, sve živo što ovaj nema. Ja ne znam što bi on to uništio? Zapuštena zemljišta? Pusta sela, selendre s 500 stanovnika? Šikare? *ebote al će se obogatiti. Ne damo svoje šikare.

Quote:
Pogledaj primjer malih ducana i proizvodjaca i velikih mallova i korporacija. Potpuno su unistili male proizvodjace, bas u suradnji sa tim vlastodrscima koje spominjes, a koji su to i dopustili tako da su u suradnji s njima nabili zakone i regulative koji si one bake koje prodaju domaci med, mlijeko, jogurt ili vrhnje ne mogu priustiti i kao posljedicu propadaju i nestaju.
Ovo ti je malo šira diskusija s kojom očito baš i nisi upoznat. I ne, nisu svi uništeni. U uspješnim selima imaš i dalje male OPG-ove koji rade za te velike konglomerate, kao što su Konzum, Kaufland i slični, a zarađuju i posluju, ne dobro, već fenomenalno. Zapadna Hrvatska inače, jako dobro stoji u poljoprivredi. Naročito okolica Zagreba i sjeverna regija.

Quote:
Korporacijama su ponudili niske poreze, a onda kada su ih "dovukli" onda su skupa radili na tome da "standardiziraju" trziste. Posljedica toga je izumiranje malih obiteljskih firmi i skoro apsolutna nemogucnost otvaranje novih. Jer troskovi otvaranja novih i troskovi poslovanja su u potpunom nesrazmjeru sa cijenama konacnog proizvoda ili lokalnoj kupovnoj moci.
Prevedeno, da ti sutra odlucis kupiti sto hektara i posaditi maline, jagode ili kupiti krave za mlijeko ili meso. Prvo neces uopce moci priustiti, a ako i priustis samo da bi pokrio troskove svoje investicije tvoj proizvod ce biti dva ili tri puta skuplji nego onaj koji je vec plasirala i prodaje korporacija koja se "etablirala".
Priuštit će si ih onaj tko ima nofce za ulaganja i tko je najmanje ovisan o kravi muzari. Jbga, to ti je poduzetništvo. Nemreš biti poduzetnik i nemati nofce. Tako ti je svugdje. Otvori neki drugi posao, isto sranje, poslovne knjige, sjedište, početni kapital, izgradnja ili najam poslovnog prostora, PDV, inspekcija, pun kujac posla...Ako nemaš love, moraš onda raditi ZA nekoga i štedjeti, a poslije onda otvoriti nešto svoje, tek kada stekneš dovoljno novaca, znanja i iskustva. S 0 € vam se ne postaje poduzetnikom. I zato bi bilo dobro dovući u Slavoniju više konglomerata, da se otvore nova radna mjesta. Nakon toga, doći će i novi mali OPG-ovi i kooperanti jer će ljudi imati od čega živjeti i uštedjeti. Većina ima svoje nekretnine tamo, tako da, ne moraju plaćati smještaj ili prijevoz, što je recimo dodatna pogodnost za nekoga tko želi ostati živjeti i raditi tamo. U gradovima je puno skuplje živjeti. Počni od smještaja. Stanarina ti je preko 400 eura, tu kod nas, u Zagrebu. Samo stanarina. Čekaj da ti tek navedem ostalo, pa da padneš na guzicu od užasa.

Quote:
To se dogodilo sa Slavonijom, a i sa Albertom ovdje gdje ja zivim. Ovdje ne postoji mali domaci biznis, sve je unisteno. Tj njima nije jer je njima normalno da jedna ili dvije korporacije drze sve, a drzava tim korporacijama drzi lojtre tako sto ostatak malih(koji to nisu) biznisa i proizvodjaca subvencionira i tako to ide u krug dok ne uniste(ili ih ne kupi veci igrac).
Zašto na zapadu Hrvatske nije tako? Imam neki čudan dojam da mi lažeš i prešućuješ nešto.

Eh da i ja imam jednog rođaka u Slavoniji, koji ima svoj OPG na selu i on nema s tim problema, a radio je u Švicarskoj do tada i vratio se na selo. Uložio je u proizvodnju mesa i posao mu ide bez problema. Radi i on za te velike kompanije. Baš čudno kako on može, a drugi ne mogu. Eh da, a posla ima toliko da ga nema zapravo tko delati, osim njega i njegovog starog. Al kužiš kaj oću reć ne? Moj rođo ti ima love. I još mu supruga vodi računovodstvo i knjigovodstvo, a ona je Švicarka porijeklom. Maherica samo takva, koja se u sve kuži.

Quote:
Posljedica je da imas, da, iskoristenu zemlju, ali i djelomicno ropstvo(kroz industrijsko zaposljavanje koje ogranicava tebe i tvoje prihode) i manipulaciju(cijenama i proizvodima)...
Nacelno mi imamo slobodu svega, ali vrlo ogranicenu i prilicno standardiziranu. Mogu promijeniti posao i preci u drugu firmu, ali ce me platiti isto ili manje. Mogu kupiti drugi proizvod, ali po istoj ili skupljoj cijeni. Sve je vec lijepo nastimano. Banke, internet, telefoni, osiguranja, auto kuce, nove kuce...
Imamo i lokalnu mafiju, koja glumi kapitalizam koji to nije. Ali ne date vi seljani na svoga baju. Nije li ono vaše načelo da nećete ulaganja jer to je za vas ropstvo? Pa socijala još i te fore? Ljepše je valjda živjeti na državnim jaslama nego nekaj delati. I još ako imaš kaos koji nitko ne vidi niti kontrolira, juhuhuhuhu, hihihihi, joj kako je to dobro. :klap:

Quote:
Korporativni komunizam. It's a big club and you ain't in it
Prije bih rekao, državna mafija i vi skupa s njom. I pranje mozga omladini glupostima, koje valjda više nitko živ ne puši, osim njih koje odgajate, takve tupave i nikakve, pa jadni valjda ni ne vide alternativu osim odlaska iz Hrvatske. Tek u Irskoj onda shvate da su bili retardirani jer im Irci to na lijepi način objasne, ponekad i batinama.
klokanovac is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 22:14.