|
|
04.02.2025., 10:58
|
|
R’n’R heart, lullaby soul
Registracija: Sep 2022.
|
Prozor života - mjesto gdje majke mogu ostaviti neželjeno dijete
Quote:
Zagreb je dobio Prozor života, odnosno mjesto gdje majke mogu ostaviti neželjeno dijete. Ovu inicijativu pokrenula je udruga Betlehem Zagreb. Rekli su da se ovom akcijom ne potiče majke na ostavljanje vlastite djece, već se želi zaštititi zdravlje i život djece onih majki koje je egzistencija prisilila na donošenje tako teške odluke. Prozor se nalazi u sklopu samostana Pohoda Marijina, uz kapelu Corpus Domini na Trešnjevci u Mošćeničkoj ulici.
|
Ovome su se žestoko usprotivila Ženska mreža
Quote:
Zahtijevamo hitno uklanjanje ovog prozora za ostavljanje djece i sankcioniranje odgovornih sukladno važećim zakonima Republike Hrvatske, zbog poticanja na počinjenje kaznenog djela napuštanja djeteta.
Ovakva praksa prisiljava žene da okončaju neželjene trudnoće porodom, izlažući ih nesigurnim uvjetima, ugrožavanju fizičkog i mentalnog zdravlja te postupanjima na vlastitu štetu.
Prozor za ostavljanje djece je protuzakonit, opasan i suprotan najboljem interesu djeteta. Njime se stvara paralelni, vaninstitucionalni sustav skrbi za djecu, koji je u suprotnosti s važećim zakonima RH.
|
https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/...ign=Naslovnica
Koji je vaš stav o ovome?
|
|
04.02.2025., 11:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2014.
|
Napokon neka pametna ideja, bolje da ga ostavi u sigurnim uvjetima nego u kanti za smeće ili da ga ubije i zakopa
|
|
|
04.02.2025., 11:14
|
|
izgubljena u prijevodu
Registracija: Jan 2023.
|
Pozdravljam inicijativu, pred par mjeseci sam baš gledala jedan japanski film, tj. počela gledati i tu sam se prvi put susrela s tom po meni hvalevrijednom praksom. Nisam ni znala da postoji ta mogućnost u svijetu, tzv. prozor za prihvat neželjene djece. Čudi me reakcija Ženske mreže, pogotovo u svjetlu događanja s malom djecom i bebama u zadnje vrijeme u Hrvatskoj. Čisto ovako napamet iz glave mogu se prisjetiti nekoliko slučajeva čedomorstva ili ostavljanja blizu kontejnera na sjeveru Hrvatske ili onaj stravičan slučaj u Zaprešiću koji je pukom srećom završio dobro. Tužno je kad ideologija potpuno zaslijepi vid i onemogući prihvaćanje hvalevrijednih akcija druge strane. Ako bi samo jednoj bebi omogućilo ljepši život i život uopće, vrijedilo bi. Argumentacija Ženske mreže je u najmanju ruku ridikulozna, da ne kažem idiotska. Prisiljavanje na porod? WTF? Ne, ovo baš naprotiv služi da se već rođene, neželjene bebe koje žene iz kojih god razloga nisu pravovremeno abortirale, ne ostavljaju po poljima i kontejnerima. Baš me naživcirala reakcija. Koliko sebičnosti, gluposti i ideološke zadojenosti...strašno.
|
04.02.2025., 11:19
|
|
Registrirani korisnik
|
Napokon neka pametna ideja, bolje da ga ostavi u sigurnim uvjetima nego u kanti za smeće ili da ga ubije i zakopa
|
|
|
04.02.2025., 11:20
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
hot kukich kaže:
Pozdravljam inicijativu, pred par mjeseci sam baš gledala jedan japanski film, tj. počela gledati i tu sam se prvi put susrela s tom po meni hvalevrijednom praksom. Nisam ni znala da postoji ta mogućnost u svijetu, tzv. prozor za prihvat neželjene djece. Čudi me reakcija Ženske mreže, pogotovo u svjetlu događanja s malom djecom i bebama u zadnje vrijeme u Hrvatskoj. Čisto ovako napamet iz glave mogu se prisjetiti nekoliko slučajeva čedomorstva ili ostavljanja blizu kontejnera na sjeveru Hrvatske ili onaj stravičan slučaj u Zaprešiću koji je pukom srećom završio dobro. Tužno je kad ideologija potpuno zaslijepi vid i onemogući prihvaćanje hvalevrijednih akcija druge strane. Ako bi samo jednoj bebi omogućilo ljepši život i život uopće, vrijedilo bi. Argumentacija Ženske mreže je u najmanju ruku ridikulozna, da ne kažem idiotska. Prisiljavanje na porod? Ne, ovo baš naprotiv služi da se bebe ne ostavljaju po poljima i kontejnerima jednom kad se već rode.
|
Što te čudi? Pa neće valjda podržati Markićkinu ideju?
|
|
|
04.02.2025., 11:27
|
|
izgubljena u prijevodu
Registracija: Jan 2023.
|
Prenosim sa susjedne teme, argument više!
Quote:
makake kaže:
|
|
04.02.2025., 11:38
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2014.
|
Quote:
Tomo1972 kaže:
|
Problem neželjene djece treba riješiti na zakonit a ne na nezakonit način. Ovim načinom majka čini krivično djelo.. A osobe koje su tvorile taj prozor potiču žene na krivično djelo.
To bi trebalo biti jasno svakome tko je pročitao članak:
.......Napisale su da zahtijevaju hitno uklanjanje prozora za ostavljanje djece i sankcioniranje odgovornih sukladno važećim zakonima Republike Hrvatske, zbog poticanja na počinjenje kaznenog djela napuštanja djeteta.
Da se razumijemo, smatram da je abortus loš, ali društvo je omogućilo zakonite načine da žena koja je ostala trudna zbrine dijete koje ne želi ili ne može odgajati. Ako treba te načine treba poboljšati.
Ni jedan organizam ne može stajati sam za sebe. Evolucija prvih živih organizama odvijala se zajedno s pretvorbom planetarne površine iz neorganskog okruženja u samoregulirajuću biosferu. Život je značajka planeta a ne pojedinih organizama.
|
|
|
04.02.2025., 11:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
Quote:
mravac8 kaže:
Problem neželjene djece treba riješiti na zakonit a ne na nezakonit način. Ovim načinom majka čini krivično djelo.. A osobe koje su tvorile taj prozor potiču žene na krivično djelo.
...
Ako treba te načine treba poboljšati.
|
ženska mreža nije predložila nikakvo poboljšanje ni zakona ni načina zbrinjavanja djece. a ni ti.
je li to znači da je dosadašnja situacija bolja od novonastale? ženska mreža je baš humanistički orijentirana, brine se za oba roditelja...
|
|
|
04.02.2025., 12:11
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
gubica kaže:
je li to znači da je dosadašnja situacija bolja od novonastale?
|
Je, jer je zakonita.
Ovi koji su otvorili taj prozor trebali su svoju namjeru ozakoniti. Imaju tu moć jer Crkvu svi slušaju.
Da se razumijemo, ja nisam protiv prozora, ja sam protiv krivičnog djela. Postoje načini da se promjene zakoni i nešto što je do tada bilo krivično djelo to više ne bude.
Ni jedan organizam ne može stajati sam za sebe. Evolucija prvih živih organizama odvijala se zajedno s pretvorbom planetarne površine iz neorganskog okruženja u samoregulirajuću biosferu. Život je značajka planeta a ne pojedinih organizama.
|
|
|
04.02.2025., 12:25
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mravac8 kaže:
Je, jer je zakonita.
Ovi koji su otvorili taj prozor trebali su svoju namjeru ozakoniti. Imaju tu moć jer Crkvu svi slušaju.
Da se razumijemo, ja nisam protiv prozora, ja sam protiv krivičnog djela. Postoje načini da se promjene zakoni i nešto što je do tada bilo krivično djelo to više ne bude.
|
onda treba zatražiti od sabora da se donese zakon po kojem nije protuzakonito ostaviti dijete na tom mjestu. pretpostavljam da ženske udruge već pišu takav zahtjev saboru. pravobraniteljica će im se nesumnjivo pridružiti.
|
|
|
04.02.2025., 12:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2023.
|
Quote:
hot kukich kaže:
Pozdravljam inicijativu, pred par mjeseci sam baš gledala jedan japanski film, tj. počela gledati i tu sam se prvi put susrela s tom po meni hvalevrijednom praksom. Nisam ni znala da postoji ta mogućnost u svijetu, tzv. prozor za prihvat neželjene djece. Čudi me reakcija Ženske mreže, pogotovo u svjetlu događanja s malom djecom i bebama u zadnje vrijeme u Hrvatskoj. Čisto ovako napamet iz glave mogu se prisjetiti nekoliko slučajeva čedomorstva ili ostavljanja blizu kontejnera na sjeveru Hrvatske ili onaj stravičan slučaj u Zaprešiću koji je pukom srećom završio dobro. Tužno je kad ideologija potpuno zaslijepi vid i onemogući prihvaćanje hvalevrijednih akcija druge strane. Ako bi samo jednoj bebi omogućilo ljepši život i život uopće, vrijedilo bi. Argumentacija Ženske mreže je u najmanju ruku ridikulozna, da ne kažem idiotska. Prisiljavanje na porod? WTF? Ne, ovo baš naprotiv služi da se već rođene, neželjene bebe koje žene iz kojih god razloga nisu pravovremeno abortirale, ne ostavljaju po poljima i kontejnerima. Baš me naživcirala reakcija. Koliko sebičnosti, gluposti i ideološke zadojenosti...strašno.
|
Takav je i moj dojam i mišljenje.
|
|
|
04.02.2025., 12:39
|
|
star, ali bedast
Registracija: Jan 2007.
|
Kazneni zakon Republike Hrvatske, članak 176:
Tko napusti svoje dijete s ciljem da ga se trajno riješi, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. Ovo je ili poticanje na kazneno djelo (čl. 37 KZ) ili pomaganje u kaznenom dijelu (čl. 38).
|
04.02.2025., 12:44
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Zoran Oštrić kaže:
Tko napusti svoje dijete s ciljem da ga se trajno riješi, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. Ovo je ili poticanje na kazneno djelo (čl. 37 KZ) ili pomaganje u kaznenom dijelu (čl. 38).
|
ako se formira peticija da ostavljanje djeteta na tom prozoru prestane biti kazneno djelo, hoćeš li ju potpisati? ja hoću.
|
|
|
04.02.2025., 12:59
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2007.
|
Jos stari Dubrovnik je imao tu praksu i dobro je funkcionirala. Je, bilo je itekako pobacaja u ono vrijeme, nije da je ostavljanje bebe u prozoru bilo tad jedino rjesenje rjesavanja bebe, ali je bilo najbolje.
To sto je kaznjivo ostaviti dijete- kako ces otkriti tko je majka tog djeteta ako ga sotavi u kontejneru, na ulici itd.
Prozor za bebe je dodatno rjesenje za spasavanje beba.
Inace, nogometas Ribery je na takav nacin ostavljen u samostanu.
|
|
|
04.02.2025., 13:07
|
|
Registracija istekla
Registracija: Oct 2009.
|
Quote:
Zoran Oštrić kaže:
|
Kako su ti zakoni podložni rumačenju. 
Ne, nije poticanje na kazneno djelo nego je namjera sprječavanje puno težih kaznenih djela.
|
04.02.2025., 13:10
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
gubica kaže:
onda treba zatražiti od sabora da se donese zakon po kojem nije protuzakonito ostaviti dijete na tom mjestu.
|
Upravo to.
Quote:
gubica kaže:
pretpostavljam da ženske udruge već pišu takav zahtjev saboru. pravobraniteljica će im se nesumnjivo pridružiti.
|
Željka Markić i njen Hod za život je to trebao odavno učiniti.
|
|
|
04.02.2025., 13:20
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mravac8 kaže:
Upravo to.
Željka Markić i njen Hod za život je to trebao odavno učiniti.
|
ja se s time posve slažem, no čudi me da to nije napravila ženska mreža kad već markićka (liječnica po obrazovanju) ne zna da se treba pobrinuti i za pravnu stranu problema.
|
|
|
04.02.2025., 13:25
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
gubica kaže:
ja se s time posve slažem, no čudi me da to nije napravila ženska mreža kad već markićka (liječnica po obrazovanju) ne zna da se treba pobrinuti i za pravnu stranu problema.
|
Ne, nego ti silom želiš nekakvu krivicu svaliti na žensku udrugu. To je očito i prozirno.
Žensska udruga imaju i druga područja djelovanja, dok Markićki i Hodu za život je glavno, ako ne i jedino područje djelovanja sprečavanje abortusa, odnsono zaštita života od začeća.
Prema tome zdrav razum govori da je legalizacija prozora za život područje djelovanja Željke Markić ili mnogih vjerskih udruga koji postoje u Hrvaskoj.
|
|
|
04.02.2025., 13:28
|
|
u potrazi za smislom
Registracija: Aug 2012.
|
Quote:
Zoran Oštrić kaže:
|
Ma super, samo ti slijepo slijedi zakon.
Onda je bolje takvoj psihički nestabilnoj ženi da ubije dijete, izvuče se od zatvora postporođajnom depresijom i život joj teče dalje.
Udruga je dala dobru i plemenitu ideju, samo je problem kako će sustav kakav imamo dalje odgajati takvu djecu.
Naš sustav posvajanja je sramotno spor i traljav.
"If the United States saw what the United States was doing to the United States, the United States would invade the United States to liberate the United States from the tyranny of the United States.”Bockecho
|
|
|
04.02.2025., 13:39
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mravac8 kaže:
Ne, nego ti silom želiš nekakvu krivicu svaliti na žensku udrugu. To je očito i prozirno.
Žensska udruga imaju i druga područja djelovanja, dok Markićki i Hodu za život je glavno, ako ne i jedino područje djelovanja sprečavanje abortusa, odnsono zaštita života od začeća.
Prema tome zdrav razum govori da je legalizacija prozora za život područje djelovanja Željke Markić ili mnogih vjerskih udruga koji postoje u Hrvaskoj.
|
gdje ja svaljujem nekakvu krivicu na žensku mrežu ili na bilo koga???
čudi me da nakon što su prepoznale problem (markićka ga nije prepoznala, ni ja ga nisam bio svijestan dok nisam pročitao) nisu pokrenule inicijativu za njegovo rješenje.
ja bih pokrenuo inicijativu, ali nisam pravnik, niti ih poznajem. to je sve.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:39.
|
|
|
|