Natrag   Forum.hr > Društvo > Aktualno > AI - Umjetna inteligencija

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 11.02.2025., 06:53   #1
Zamjena ljudi sa AI

Zanima me koje ce poslove zamjeniti AI, i puno ljudi ce izgubit posao...

Sve vise se oslanjamo na AI da radi stvari za nas sto i nije lose, ali mislite li da nas moze zamjenti?
Old 11.02.2025., 17:17   #2
Quote:
Angel Darkness kaže: Pogledaj post

Sve vise se oslanjamo na AI da radi stvari za nas sto i nije lose, ali mislite li da nas moze zamjenti?
A sto sad reci? Tema je ok ali po meni malo kasnis.
Sto sam ja zakljucio po pitanju AI je to da se ekipa igra sa Bozjim pravilima. To je moj, onako...generalni stav i nije za daljne razvlacenje na ovoj temi.
Sto bi bilo za ovdje reci je to da elita razmislja unaprijed. Skuzili su da je prica...ako neces ti ima tko hoce....ili...nitko me ne moze tako malo platiti koliko ja mogu malo raditi....potrosena i uskoro na izdisaju.
Rjesenje ubrzano traze u AI i u robotizaciji za sada.
I po svemu sudeci dobro im ide.
Za dalje ne znam. Svatko od nas neka donese svoj stav.
orion1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.02.2025., 19:49   #3
Quote:

Ta tema se povlači kod svakog tehnološkog napretka. Zamjenjivali su nas strojevi, roboti, tehnologija. AI je samo naredni korak u tom lancu. I dalje ćemo imat poslove ali oni će se osuvremenit. Kao što su nestale manufakture kad su bile zamijenjene proizvodnim trakama. Koje su danas robotizirane. AI će ukinut neka stara i generirat neka nova radna mjesta. Napredak se nastavalja.
pronto is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.02.2025., 04:12   #4
znaci ne trebaju nam vise nepalci i ostali migranti? AI je lakse i sigurnije rjesenje od uvozne radne snage iz dalekih zemalja
Odgovori s citatom
Old 12.02.2025., 18:19   #5
Quote:
Greco kaže: Pogledaj post
znaci ne trebaju nam vise nepalci i ostali migranti? AI je lakse i sigurnije rjesenje od uvozne radne snage iz dalekih zemalja
Ma ne. Fizički rad ne odrađuje AI. Roboti su daleko ispod u razvoju.

Primjerice, dosta toga bi mogao raditi Atlas 2.0 od Boston Dynamicsa ali košta milijun dolara po komadu i nije za prodaju...E da, i ne može nositi više od 15 kg.
Old 14.02.2025., 13:58   #6
Ovdje se ne radi o fizičkoj radnoj snazi nego intelektualnoj.
Ona007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.02.2025., 13:01   #7
Quote:
Ona007 kaže: Pogledaj post
Ovdje se ne radi o fizičkoj radnoj snazi nego intelektualnoj.
Ja necu imati nista protiv ako ce AI biti koristen u cilju poboljsanja kvalitete zivota obicnim, skromnim i postenim ljudima.
Ali pouceni iskustvima naravno da nam kladionica ne treba. Vjerujem da je vecina covjecanstva svjesna u kojem ce se to intelektualnom smjeru razvijati.
Meni se osobno to sve skupa gadi...unaprijed!
orion1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2025., 18:56   #8
Quote:
orion1 kaže: Pogledaj post
Ja necu imati nista protiv ako ce AI biti koristen u cilju poboljsanja kvalitete zivota obicnim, skromnim i postenim ljudima.
Ali pouceni iskustvima naravno da nam kladionica ne treba. Vjerujem da je vecina covjecanstva svjesna u kojem ce se to intelektualnom smjeru razvijati.
Meni se osobno to sve skupa gadi...unaprijed!
Ne treba paničariti. Kada AI u svom razvoju ugrozi boga biti će kažnjena.

“If something cannot go on forever, it will stop” - Herbert Stein
glosa is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2025., 20:29   #9
Ne bih rekao da će zamjeniti već da će smanjiti broj zaposlenih.
Od 10 njih 5 će biti dovoljno.
Te Tara Totem is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.04.2025., 22:42   #10
Quote:
wand_1 kaže: Pogledaj post
Primjerice, dosta toga bi mogao raditi Atlas 2.0 od Boston Dynamicsa ali košta milijun dolara po komadu i nije za prodaju...E da, i ne može nositi više od 15 kg.
Unitree G1 je 16k$.

Quote:
Te Tara Totem kaže: Pogledaj post
Ne bih rekao da će zamjeniti već da će smanjiti broj zaposlenih.
Od 10 njih 5 će biti dovoljno.
Trenutno firme uzimaju bitno manje pocetnika, jer ocekuju da ce produktivnost postojecih kad im daju AI asistente rasti.
Ako kriza bas udari onda je logicni sljedeci korak da netko kaze: gle, imamo AI asistente, produktivnost je veca, sad cemo smanjiti potrebu jer cemo smanjiti razvoj, pa mozemo obaviti sve s manje ljudi koji koriste AI a da nam sve radi.
Kad AI asistenti postanu bolji, onda mozes opet smanjiti, pa opet, pa opet.

Klarna je success story sa parcijalnom zamjenom call center agenata s AI. Call center je oduvijek low skill slaughter house kad treba rezati.

S druge strane mladi inzinjeri vise ne uce neke temeljne stvari, nego koriste AI da generira. Takvoga mozes zamjeniti s AI jos lakse nego nekog koji zna sta radi, odnosno 10 takvih zamjenis sa 2.
JoKra is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.04.2025., 13:40   #11
Quote:

Pojavom automobila, kocijase su zamjenili soferi. Tako ce biti i sa AI. Jednostavno ce se pojaviti neka nova zanimanja. Trenutno stanje AI je prilicno primitivno iako se ljudima subjektivno cini kako su LLM 'inteligentni'. Vecinu informacija zapravo dobivamo od firmi koje to razvijaju, pa grade hype, ne bi li vise prodali. Onaj tko razumije kako model radi, rasturi LLM u roku odmah. S te strane smo izuzetno nezamjenjivi. A i LLM mora netko osmisliti, iskodirati, istrenirati... GI je stotinama godina daleko, a i LLMovi udaraju dobrano u barijere.
coherent is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.04.2025., 15:10   #12
Quote:
pronto kaže: Pogledaj post
Ta tema se povlači kod svakog tehnološkog napretka. Zamjenjivali su nas strojevi, roboti, tehnologija. AI je samo naredni korak u tom lancu. I dalje ćemo imat poslove ali oni će se osuvremenit. Kao što su nestale manufakture kad su bile zamijenjene proizvodnim trakama. Koje su danas robotizirane. AI će ukinut neka stara i generirat neka nova radna mjesta. Napredak se nastavalja.
Tehnološki napredak uvijek dovodi do toga da treba manje ljudi za neki posao. Međutim, do sada je broj ljudi na Zemlji vrlo brzo rastao, tako da, unatoč tome, radnika je trebalo sve više i više.

Ne znam hoće li i dalje biti tako kada broj ljudi na planeti počne opadati. Mislim da neće. Naravno, točno je da se neka mjesta zatvaraju a druga otvaraju, ali mislim da će ukupan broj radnih mjesta biti sve manji što ljudi bude manje a tehnologija naprednija.
Ni jedan organizam ne može stajati sam za sebe. Evolucija prvih živih organizama odvijala se zajedno s pretvorbom planetarne površine iz neorganskog okruženja u samoregulirajuću biosferu. Život je značajka planeta a ne pojedinih organizama.
mravac8 is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.04.2025., 15:36   #13
Quote:
JoKra kaže: Pogledaj post
Unitree G1 je 16k$.
To je igračka. Skupa igračka, ali igračka. S time da je taj od 16k dolara basic verzija. Ultimate verzija od 60k dolara je tek malo ozbiljniji stroj, ali i dalje stroj koji nemre podić kantu Jupola. Unitree radi zanimljive stvari, ali ti roboti su i dalje daleko od konkretne primjene u industriji.

Građevina je jedan od težih izazova za robote. Pogotovo kad su u igri adaptacije postojećih objekata. Jer nije uvijek stvar samo funkcionalnosti, nego i estetike.
Old 25.04.2025., 19:33   #14
Quote:
Grimko kaže: Pogledaj post
To je igračka.
Uzmi u obzir cinjenicu da jos nije pocela masovna proizvodnja.
Najave Muskyja, koji nikad nije najavio nesto sto nije realizirao, ili tako nekako:
https://youtu.be/6q2ilGzXqyk?si=36diAPj50shx8nUo

Kaze cilja na Optimusa za 20-30k$

Svi videi Optimusa su ko da gledam prastare crtice, polako, oprezno, dodaje piche.

Ali ne mora biti tako. Unitree B2-W nisu isli na sporog covjeka, nego na psa s kotacima:
https://youtu.be/iI8UUu9g8iI?si=z4Zb5ZnrF0HzvUgK
Pokretljiviji je na teskom terenu nego covjek. Skace s 2.8m bez problema, prosjecni covijek bi se tu ozljedio. Nitko ne kaze da ne moze imati extra ruku, neki alat, stogod.
Voza se okolo s 40kg. Kanta Jupola je 15 litara.
Sad zamislimo da B2-W bude jos bitno bolji, plus ima uz limitirani offline intelekt i AI u cloudu s kojim se spaja i koji kroz njega uci.

Cijela AI prica je da sad vec imamo nesto funkcionalnosti. Poanta je da ako ta funkcionalnost uskoro bude bitno veca i nastavi rasti.
JoKra is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.04.2025., 20:17   #15
Humanoidni oblik je zajeban radi naše biomehanike. Ljudski hod je kontrolirano padanje (grubo pojednostavljeno). Drugi problem je to što mi još ne znamo 100% točno kako ljudski mozak radi neke stvari. Ovo su samo primjeri, a bazirani su čisto na funkcijama kretanja.

Integracija osjeta i pokreta – još ne znamo kako mozak besprijekorno kombinira vid, dodir, ravnotežu i položaj tijela fluidno i sa prilagodbama u realnom vremenu

Učenje pokreta i prilagodba – ljudi brzo uče i prilagođavaju hod, ravnotežu i ponašanje u novim uvjetima

Koordinacija mišića i višestruka rješenja – mozak automatski bira koje mišiće aktivirati, iako postoji više mogućnosti za isti pokret, kako odlučuje- pojma nemamo

Namjera i planiranje pokreta – još ne razumijemo kako točno odlučujemo nešto napraviti i kako tijelo pripremi pokret.

Ravnoteža u složenim pokretima – ljudi mogu hodati po rubu, plesati ili uhvatiti ravnotežu instinktivno, a roboti teško.

Tjelesna shema – imamo unutarnji osjećaj gdje su naši udovi čak i bez gledanja, roboti nemaju taj "osjećaj tijela".

Dok ne riješimo kako to čovijek radi, teško je to translatirati u humanoidnog robota. S druge strane, roboti za neke posebne namjene, tipa ovaj četveronožni, kao opcija za prenošenje stvari na terenu ( nešto takvo bi moglo biti korisno u search&rescue operacijama na lošim terenima npr).
Old 27.05.2025., 17:56   #16
Quote:
JoKra kaže: Pogledaj post
Unitree G1 je 16k$.

Trenutno firme uzimaju bitno manje pocetnika, jer ocekuju da ce produktivnost postojecih kad im daju AI asistente rasti.
Ako kriza bas udari onda je logicni sljedeci korak da netko kaze: gle, imamo AI asistente, produktivnost je veca, sad cemo smanjiti potrebu jer cemo smanjiti razvoj, pa mozemo obaviti sve s manje ljudi koji koriste AI a da nam sve radi.
Kad AI asistenti postanu bolji, onda mozes opet smanjiti, pa opet, pa opet.

Klarna je success story sa parcijalnom zamjenom call center agenata s AI. Call center je oduvijek low skill slaughter house kad treba rezati.

S druge strane mladi inzinjeri vise ne uce neke temeljne stvari, nego koriste AI da generira. Takvoga mozes zamjeniti s AI jos lakse nego nekog koji zna sta radi, odnosno 10 takvih zamjenis sa 2.
Call-centri mogu biti odlični AI resurs.

Pa vjerujem da i SOA preko AI obrađuje podatke unesene u bazu, tipa sigurnosnih provjera (rizik, opća, slojevita, predviđena procjena itd.)

Hoć li AI preuzeti nadgledanje prometnica preko kamera ?
Mislim pritom na autoceste ili na MUP centre ?

Ili npr. može li AI upravljati strojevima na gradilištima (iskop temelja npr.) ?
Te Tara Totem is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2025., 16:38   #17
Nije pravo pitanje da li AI moze ovo ili ono. Vjerojatno ce za nekoliko godina moci zamjeniti vecinu uredskih poslova, a ne mora ni vecinu da udari nezaposlenost na 10% ili 15% sto je ekonomska katastrofa:
https://www.youtube.com/watch?v=dw5UFJZCdwM

Vec i u sadasnjem stanju ima negativni pritisak na neke poslove, gdje dize produktivnost i firme zaposljavaju manje novih radnika.
JoKra is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.06.2025., 14:49   #18
Procjene su 20% kroz 1 do 5 godina, vecina entry level poslova ce nestati, to je ogroman socijalno drustveni problem

evo recimo diskusija https://www.youtube.com/watch?v=

Problem je jasan, sirina i dubina promjene i destabilizacije, problem prilagodbe na to je velik, ljudi nisu sposobni za takve stvari u tako kratkom vremenu. I posebno je problem gledanje u proslost s industrijskom revolucijom i evociranjem ludita, jer zapravo vecina populacije misli aha to ce biti tako, novi rast, puno novih poslova i samo pilagodba.

Ne shvacaju dubinu problema, nemaju sirinu, svake godine bi moramo mijenjati skroz svoj zivot , to ljudi ne mogu, cak i oni koji opstanu, pocetak ce biti jako los ako se ne pripremimo do 20% nezaposlenosti se spekulira.
Old 12.06.2025., 16:49   #19
Quote:
ElRey1 kaže: Pogledaj post
Procjene su 20% kroz 1 do 5 godina, vecina entry level poslova ce nestati, to je ogroman socijalno drustveni problem
To je problem ako ne želimo ništa mijenjati (kod redistribucije). Ako se želimo prilagoditi, onda nije. Ljudi oduvjek sanjaju da netko ili nešto obavi posao umjesto njih a oni da sjednu na kavu ili odu na pecanje. Ako AI može obaviti sve umjesto nas, kud ćeš bolje.
medonaodmoru is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.06.2025., 18:22   #20
Quote:
medonaodmoru kaže: Pogledaj post
To je problem ako ne želimo ništa mijenjati (kod redistribucije). Ako se želimo prilagoditi, onda nije. Ljudi oduvjek sanjaju da netko ili nešto obavi posao umjesto njih a oni da sjednu na kavu ili odu na pecanje. Ako AI može obaviti sve umjesto nas, kud ćeš bolje.
Problem je da oni koji ce kontrolirati AI nece imati volju s tobom (ie narodom) dijeliti dobit, to je problem

U prvi mah vidjeti cemo jako velik udar na entry level pozicije, sto ce kasnije stvoriti disbalanse dugorocno i manjkove i potrebu automatizacije svega

Ali ono sto mnogi ovdje ne razmisljaju, kad citam o poslovima s rukama itd, je evo primjer

U bilo kojoj velikoj krizi nisu udareni poslovi pa je pala zaposlenost po svim sektorima

To je logicno jer se ekonomija smanjuje, manje je potrebe za uslugama kad manje ljudi ima novac

Problem AI ekonomije je sto on generira vrijednost, ali nema potrebu nista kupiti, nema potrebu sudjelovati na trzistu kao kupac usluge ili kao bilo sto, investitor itd.

AI nece na ljetovanje, ne treba mu zivotni prostor, ni frizura, ni manikura, ne treba mu auto ni osiguranje, ne treba mu nista. Osim energije, ali moze li se u rastu sektora energije smjestiti svatko tko ce u prvi mah to trebati, imamo AI mozemo automatizirati masu toga, to je jako tezak entry level posao (puno znanja) cinjenicno ne, vecina ljudi nece moci ni kapacitetima koje imaju , ni potrebama tu naci posao i posla.

Problem su pasivni građani koji gledaju u proslost i uzimaju industrijsku revoluciju kao primjer sto ce se dogoditi, ali svi ljudi iz AI sektora koji se bave njegovim razvojem su dobro rasclanili zasto je to krivi pristup, i kako ova promjena nece biti staticna, u smislu stvar je dosla i sad imamo prilagodbu i nove poslove, to ce kad dođe biti promjena za promjenom, prilagodba za prilagodbom, ljudi taj tempo nece moci pratiti i na novim poslovima konkurirati AI, naprosto nece

Nikad nece nestati svi, postojati ce potrebe za poslovima (ruke, emocija itd) no moramo biti svjesni da velika vecina ljudi nece biti uposliva kroz 20tak godina, to je pak cinjenica. I ne , necemo stvoriti skolstvo i obrazovati ih za novonastale poslove kao u industrijskoj revoluciji, jer u industrijskoj revoluciji stroj nije bio konkurencija za novi posao, u AI revoluciji je, jer svaki novi posao koji dođe i on ce moci raditi brze i bolje od covjeka i to je ozbiljan problem.
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:03.