Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika > Lokalni izbori 2025.

Pogledaj rezultate ankete: OBAVEZNO GLASANJE: DA ili NE
DA 50 58.14%
NE 36 41.86%
Glasovatelji: 86. Ne možete glasovati u ovoj anketi

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 31.05.2025., 14:17   #1
Obavezno glasanje: DA ili NE?

POD HITNO uvesti obavezno glasovanje. jer ako smo obavezni plaćati raznorazne poreze, cestarine, davanja, paticipacije etc etc ondak smo obavezni i glasati.

ne može se tako važna stvar prepustiti svojevolji i improvizaciji

uz to bi i podigao izborni prag na minimalno 10%,
ako nemaš 10% good bay si.

to je moje mišljenje, zanima me vaše?
Ajutokintumi is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 14:33   #2
Pa da bude nevaževih listića preko 55%?

Meni je samo nejasno da u 2025 godini, uz tisuća raznih aplikacija još nema mogućnost online glasovanja uz naravno anonimnost
Trenutnik is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 14:48   #3
Quote:
Trenutnik kaže: Pogledaj post
nek ih bude, bar budemo znali koliki smo dibidusi

Quote:
Meni je samo nejasno da u 2025 godini, uz tisuća raznih aplikacija još nema mogućnost online glasovanja uz naravno anonimnost
i to omogućiti pod obavezno

sramota da u ovo doba tehnologije to još nije implementirano,
s r a m o t a
Ajutokintumi is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 14:57   #4
hitno treba uvesti obavezno glasanje. Hitno! jebe mi se za gamad i lopove, ali želim obavezno glasanje zbog dvoje - meni bliskih - ljudi: sestre i šogora. Od izborne noći oni se snebivaju nad subom kletom napaćene države koju HDZ drži utamničenu. Ali, na izborima nisu bili zadnjih 10 godina.
Tratin20 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 14:59   #5
Quote:
Trenutnik kaže: Pogledaj post

Naravno da ima načina, problem je što to nekome ne odgovara. A 55 posto nevažećih glasova je također poruka. apstinencija nije, jer netko nije stigao, netko nije mogao, netko nije htio.
Tratin20 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 15:12   #6
Ni slučajno, ne izlazak na izbore je također poruka.
Biljana 12 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 15:18   #7
Dokle god je demokracija ovakva -da svaki debil, lopov i psihopat i dr. ološ može birati i biti biran -to nema nikakvog smisla.
Patsy Stone is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 15:25   #8
Obvezno glasanje ne, ali omogućiti online glasanje.
mezzzzzo is online now  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 15:33   #9
To je donekle slično kao kad u kvizu "Tko želi biti milijunaš?" koristiš joker Pitaj publiku. Želiš li da ti svi odgovore, ili samo oni koji znaju?

Obavezno glasanje bi išlo na ruku najvećih stranaka a na štetu onih manjih. Naime, među ovima koji sada ne glasaju veliki je postotak onih apolitičnih, koji uopće ne prate politiku, ne znaju ni koje sve stranke postoje. I ako bi sad oni morali ići glasati, glasali bi za one za koje su barem čuli, a u velikom dijelu to bi bio ili HDZ ili SDP. Na taj način povećale bi se šanse da se na vlasti samo izmjenjuju HDZ i SDP, a smanjile bi se šanse nekim novim snagama. Ja sam za to da glasaju samo oni koji imaju neko izgrađeno mišljenje, dakle samo oni koji prate politiku, a to bi bilo nemoguće postići kad bi glasanje bilo obavezno.
Old 31.05.2025., 15:40   #10
Quote:
mezzzzzo kaže: Pogledaj post
Obvezno glasanje ne, ali omogućiti online glasanje.
Zašto?

Ako je u pitanju izlaznost, na primjeru Estonije možemo vidjeti da online glasanje uopće nije povečalo izlaznost i ona je uvijek na oko 60%.

A kad bi se to uvelo samo bi krenule teorije zavjere kad god rezultat ne bi bio dobar za neku stranu
Biljana 12 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 15:56   #11
Quote:
Biljana 12 kaže: Pogledaj post
Zašto?

Ako je u pitanju izlaznost, na primjeru Estonije možemo vidjeti da online glasanje uopće nije povečalo izlaznost i ona je uvijek na oko 60%.

A kad bi se to uvelo samo bi krenule teorije zavjere kad god rezultat ne bi bio dobar za neku stranu
Ljudima treba dati izbora. Tko želi ići na fizička biračka mjesta - neka ide. Tko ne, neka glasanje odradi tjedan prije online.
Ako možemo dizati kredite i plaćati račune, sve online bez da netko provjeri jesam li to ja ili ne, zašto ne bi mogli i glasati.

A ovo drugi što kažeš, po pitanju "povjerenja u glasove", tko želi varati, to može i danas. Pogotovo u manjim mjestima, gdje na biračkom mjestu u popisu ima 100 ljudi i gdje se cijeli dan pripremaju kotlići, janjci ili roštilji. Važnije je imati pogled na vatru da ne zagori nego jel netko zaokružio listić za susjedu Ivku.
mezzzzzo is online now  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 16:03   #12
Nije dobro obavezno glasanje. Postoje ljudi koji ne vjeruju u demokraciju ili u ovu državu. Takvi ljudi trebaju imati izbor da ne sudjeluju u politici ove države.
larpy is online now  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 16:56   #13
Quote:
larpy kaže: Pogledaj post
Nije dobro obavezno glasanje. Postoje ljudi koji ne vjeruju u demokraciju ili u ovu državu. Takvi ljudi trebaju imati izbor da ne sudjeluju u politici ove države.
ali sudjeluju
neizlaskom se slažu sa politikom "ove" države
i to je i jedina uglavnom koju imaju....

po tome možemo se vratiti u mračnu ržavu a po kojoj se pljuje jel eto nije bilo demokracije
osim što je u njoj bilo više prava za građane...
Old 31.05.2025., 16:57   #14
Quote:
Biljana 12 kaže: Pogledaj post
Ni slučajno, ne izlazak na izbore je također poruka.
Poruka kome?
Vracanje na staro, da zene nemaju pravo glasa? Ili da samo odredjene kaste imaju pravo glasa?
ili da srusimo demokraciju i uzmemo jednog kralja cija se vlast prenosi na potomstvo?
kome je poruka da ljudi idu na produzeni vikend i da ih bas briga za izbore?
(na stranu sto je HDZ namjerno ovak raspisao izbore. mogao je najnormalnije stavit 11.05. i onda 25.05 gdje treba drugi krug)

Ako su nam dali pravo glasa, nasa je duznost glasat.
AKo ti je poruka da su svi isti, onda ne zaokruzis nikoga, ponistis listic, al dodjes na glasanje.
Mislim da bi se proracun dobro popunio kaznama,a uz to, kad imamo ovak ko u npr. ZG da se ide u drugi krug, cijelu izbornu proceduru platis iz budgeta placenih kazni (ili ne platis jer su ljudi izasli pa je sve rijeseno u prvom krugu)
Monstera is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 16:59   #15
ne mora glasovanje biti obavezno da bi se povećala izlaznost. može se ljude stimulirati, može se zaposlenima za jedan postotni bod povećati porez na dohodak ako ne izađu na biralište, umirovljenicima se može umanjiti godišnji dodatak za 5 posto, studentima se može suspendrati pravo na besplatno dopunsko osiguranje, nezaposlenima se može suspendirati neko pravo ako ne izađu na birališta. demokracija košta, svaki neiskorišteni listić košta. u tom slučaju, svatko bi za sebe odlučio: isplati li mu se izaći na biralište.
Uvjeren sam da bi se dizanjem niže stope poreza na dohodak s 20 na 21 posto barem za 42 posto povećala izlaznost
Tratin20 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 17:07   #16
ali nema mi smisla da u demokratskom sustavu gdje većina pobjeđuje tj. odlučuje o daljnjoj sudbini svih nas, da je ta "većina" u 90 % slučajeva ustvari manjina, ali manjina koja je bila dovoljno motivirana i organizirana da skupi toliko glasova da dođe na vlast. i na taj način iskoristila ili na određeni način čak i "prevarila" tu idiotariju da glasanje nije obavezno.

svakom ko iole logički i racionalno razmišlja je u interesu da se obavezno glasuje i da se na taj način maximalno podigne izlaznost i interes.
Ajutokintumi is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 17:18   #17
Quote:
Tratin20 kaže: Pogledaj post
ne mora glasovanje biti obavezno da bi se povećala izlaznost. može se ljude stimulirati, može se zaposlenima za jedan postotni bod povećati porez na dohodak ako ne izađu na biralište, umirovljenicima se može umanjiti godišnji dodatak za 5 posto, studentima se može suspendrati pravo na besplatno dopunsko osiguranje, nezaposlenima se može suspendirati neko pravo ako ne izađu na birališta. demokracija košta, svaki neiskorišteni listić košta. u tom slučaju, svatko bi za sebe odlučio: isplati li mu se izaći na biralište.
Uvjeren sam da bi se dizanjem niže stope poreza na dohodak s 20 na 21 posto barem za 42 posto povećala izlaznost
moze se studentima i nedat da besplatno studiraju, ak ne sudjeluju u izborima .
moze se, na lokalnoj razini, roditeljima nedat gradski vrtici/subvencija za privatne ak ne izlaze na izbore (bilo bi fora da se boduje, uz sve bodove koje trebaju skupit, i jeste li bili na izborima)
Ukinut placanje povlastene parkirne karte do iducih izbora, pa nek idu na produzeni vikend.

pa nek vide kolko ih se tice tko ce bit na vlasti.

iako mislim da neka kazna, u vidi opipljivih novaca, ipak vise znaci jer je tesko pobrojat kome bi neka komunalna usluga mogla bit motivatro za izlazak.
i mozda 100-250-600 eura (kolko i mogla bit kazna) nece covjeku nis znacit, al ce se blagajna napunit
Monstera is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 17:28   #18
Quote:
Monstera kaže: Pogledaj post
moze se studentima i nedat da besplatno studiraju, ak ne sudjeluju u izborima .
moze se, na lokalnoj razini, roditeljima nedat gradski vrtici/subvencija za privatne ak ne izlaze na izbore (bilo bi fora da se boduje, uz sve bodove koje trebaju skupit, i jeste li bili na izborima)
Ukinut placanje povlastene parkirne karte do iducih izbora, pa nek idu na produzeni vikend.

pa nek vide kolko ih se tice tko ce bit na vlasti.

iako mislim da neka kazna, u vidi opipljivih novaca, ipak vise znaci jer je tesko pobrojat kome bi neka komunalna usluga mogla bit motivatro za izlazak.
i mozda 100-250-600 eura (kolko i mogla bit kazna) nece covjeku nis znacit, al ce se blagajna napunit

kazna znači: zaposliti još najmanje jednog pravnika u svakoj županiji, njegova četiri posilna koji će štabiljat rješenja u zemlji u kojoj pečat više nije nužnost. pa poštarina za svako rješenje i uplatnicu... pa žalbe, pa tužbe, pa ustavne tužbe, pa qurtzi, pa palci, pa neandertalci. čemu komplicirati? kad prvi put na platnoj listi Mate dobije porez na dohodak 20, a Štef 21 posto, šanse da će Štef izaći na iduće izbore su nevjerojatno velike, jer se povećani porez naplaćuje sve dok Štef ne izađe na izbore. Pa opet zajebe, pa opet veći porez...
Tratin20 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 17:35   #19
na biralištu davati kupone od 10-15 eura za restoran, naravno tko izađe glasati

osim povećane izlaznosti, bilo bi koristi i za ugostitelje
GemsBond is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 17:36   #20
Quote:
Tratin20 kaže: Pogledaj post
kazna znači: zaposliti još najmanje jednog pravnika u svakoj županiji, njegova četiri posilna koji će štabiljat rješenja u zemlji u kojoj pečat više nije nužnost. pa poštarina za svako rješenje i uplatnicu... pa žalbe, pa tužbe, pa ustavne tužbe, pa qurtzi, pa palci, pa neandertalci. čemu komplicirati? kad prvi put na platnoj listi Mate dobije porez na dohodak 20, a Štef 21 posto, šanse da će Štef izaći na iduće izbore su nevjerojatno velike, jer se povećani porez naplaćuje sve dok Štef ne izađe na izbore. Pa opet zajebe, pa opet veći porez...
a ko ce taj porez na dohodak obracunavat?
odn, tko ce obracunat po drugoj stopi?
Monstera is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:03.