Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 13.04.2007., 13:13   #1
Premještanje brojila od struje

Bok
Evo mene opet s pitanjima. Trebam promijeniti žicu koja vodi od bandere do kutije na kuči/krovu (mijenjam krov pa trebam to napraviti).

E sada problem je kaj sada ja moram napraviti. Iz elektre su mi rekli da moram obavezno izbaciti brojilo izvan kuče. To mi je neprihvatljivo jer bi trebao razbijati pol kuče. E sada jel to istina da ja moram premjestiti brojilo izvan kuče.

Po mojoj nekoj logici ne jer je kuća izgrađena i uključena struja 1980 kada je moglo staviti brojilo unutar kuče. Pošto bi samo mijenjao kabl mislim da to nema veze onda sa brojilo.

Kabl je sada spojen na krov i premjestili bi kutiju gdje dolazi kabl na zid. fizički to je izvedivo izuzetno lako. Kutija izvodi struju meni i susjedu (spojene kuče) Susjed i ja bi se sada razdvojili i normalno mi je da plačam novi kabl do bandere. Ali ništa više i ništa drugo ne bi trebao napraviti kaj ne?

Elektri ne vjerujem ništa jer su mi prvo htijeli ponovo naplatiti priključak. Pa sada ovo.

Zadnje uređivanje Majstor : 28.03.2017. at 08:57.
demosten is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.04.2007., 13:18   #2
Quote:
demosten kaže: Pogledaj post
Bok
Evo mene opet s pitanjima. Trebam promijeniti žicu koja vodi od bandere do kutije na kuči/krovu (mijenjam krov pa trebam to napraviti).

E sada problem je kaj sada ja moram napraviti. Iz elektre su mi rekli da moram obavezno izbaciti brojilo izvan kuče. To mi je neprihvatljivo jer bi trebao razbijati pol kuče. E sada jel to istina da ja moram premjestiti brojilo izvan kuče.

Po mojoj nekoj logici ne jer je kuća izgrađena i uključena struja 1980 kada je moglo staviti brojilo unutar kuče. Pošto bi samo mijenjao kabl mislim da to nema veze onda sa brojilo.

Kabl je sada spojen na krov i premjestili bi kutiju gdje dolazi kabl na zid. fizički to je izvedivo izuzetno lako. Kutija izvodi struju meni i susjedu (spojene kuče) Susjed i ja bi se sada razdvojili i normalno mi je da plačam novi kabl do bandere. Ali ništa više i ništa drugo ne bi trebao napraviti kaj ne?

Elektri ne vjerujem ništa jer su mi prvo htijeli ponovo naplatiti priključak. Pa sada ovo.
Brojilo ti mora ići vani samo u novim objektima da je dostupno elektri.
U tvome slučaju ga ti ne moraš stavljati vani.
A tu promjenu kabela do bandere bi ti trebala elektra sredit.
Old 13.04.2007., 14:10   #3
Nakon ohoho **** sa elektrom napakon kaže, ako se ne mijenja građevinska dozvola- a ja je neću mijenjati ne treba se brojilo izbacivati van.

Jedino kaj trebaju kutiju sa pancir sklopkom staviti van i ne na krov. To je sve.

Đubrad električarka mi je htijela nabiti novog posla.
Fala bogu da nisu uspijeli. Sve samo prebacim kabl i brojilo i to je to.
demosten is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.04.2007., 13:28   #4
Demosten, imam sličan problem, a vidim da ti imaš iskustva.
Digla krov za 1 m. Vanjski kabel od bandere do kuće nije mijenjan, ali mi je sad nutarnji kabel (od priključka na tavanu do vanjske kutije s osiguračima) prekratak za cca pol metra.
Zvala elektru da pitam kakav je postupak. Prvo mi tetka kaže: Pa to si vi sami premjestite, ali me onda na moje inzistiranje spoji s nadležnom službom.
Nadležna služba mi kaže, dođite k nama i podnesite zahtjev za izmještanje priključka, mi ćemo doći k vama i utvrditi stanje i dati izračun troškova. E, sad ja pitam kolko to otprilike košta u smislu mogu li ja to odmah ili da čekam da se obogatim. Nadležna služba mi očekivano kaže da ne zna on prek telefona dal bu to tisuća ili dvije kuna! 2000 kn!
Uglavnom, zanima me što su tebi rekli, da li to moraju oni ili može netko drugi?
xLjubicax is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.04.2007., 13:57   #5
Koliki je ukupni trošak još nisam saznao.
Krvili se zbog ovih ostalih stvari.
Kada je došla ekipa za procjenu bila je tamo jedno 5-10 minuta na procjeni i to mi je naplatila 144 kune. A nisu napravili niš.

Još nismo nikaj dogovorili točno pa ih moram još jednom zvati, ali prije toga moram kutiju za pancir osigurače postaviti. I to moram ja napraviti.
demosten is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.04.2007., 13:59   #6
Ja budem postavljal za vikend a iduću tjedan mi valjda dolaze iz elektre na procjenu i postavljanje pa ti onda mogu točno reći što me je i koliko koštalo.
demosten is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.04.2007., 14:22   #7
Zahvaljujem na brzom odgovoru.
Sjeti me se onda drugi tjedan kad stvar bude gotova.
Kod mene mi se to čini jednostavno. Nismo micali kabel ni niš, nego je sad jednostavno prekratak da ga pričvrstimo onak fino, pod pravim kutem, nego samostalno visi, onak, ukoso (uvjek se spetljam kad pokušavam nekaj objasnit, nadam se da je jasno). S obzirom da je gore zid od siporeksa, meni se to čini lako izvedivo (i bez otpajanja žice) i zaista mi se ne plača neka silna lova elektri.
xLjubicax is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.04.2007., 14:58   #8
Imal sam sličan slučaj prije par godina. Otvoril sam pancer, skinul osigurače, izvukel kabel i pancer izvan krova kuće, propeljal kroz prozor i natrag spojil kabel prema brojilu. Naime, rekonstruirali smo potkrovlje (čitaj mijenjali i okretali krov).
Ukupni trošak 0 kn.

Kad je došlo vrijeme za napraviti pravi priključak i preseliti brojilo, dečki iz elektre mi "dali", tj. posudili, novi Elkalex kabel, da ga provučem do novog mjesta za brojilo, a oni su došli jedan drugi dan i zamijenili stari kabel novim (koji sam ja pripremil za vješanje na stup).
Fino pojeli, popili, i sve je trajalo malo više od sat vremena.
Usput su došli i "plombirati" brojilo, te su i njega promijenili, jer je staro trebalo baždariti.
Ukupni trošak 0 kn, malo koso narezanog, pola kruha i koja flaša Cole.
Istina, ja sam sve pripremil, no svejedno, bili su vrlo profesionalni, stvari su obavili usput. Čak su i mijenjali priključak na stupu da se dobije pravilan redoslijed faza (ovo je već sitničarenje, i uopće nije potrebno).

Svaka im čast. Zval ih bum opet (kad bumo nekaj pekli )
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.04.2007., 15:34   #9
Ja san baš prije tjedan dana sebi na vikendici radija slično.
Premjestija san brojilo u MO,postavija novi priključni vod do konzole na kući,zva elektru, spijili to, plombirali brojilo i eto ga, trošak 237 kn ukapčanje + 77 plombiranje. Inače to je po tarifi nestandardnih usluga (ukapčanje/iskapčanje na zahtjev potrošaća na krovnom nosaču/konzoli i plombiranje na zahtjev potrošača)
Old 17.04.2007., 19:04   #10
Quote:
Bok

probaj se dogovorit da ti oni iz elektre na crnjaka to slože,brojilo mora van i bit će ti zaključano a ti ključ nećeš imati.
morino is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.04.2007., 19:43   #11
Quote:
morino kaže: Pogledaj post
probaj se dogovorit da ti oni iz elektre na crnjaka to slože,brojilo mora van i bit će ti zaključano a ti ključ nećeš imati.
Može se to na crno, svakako, a brojilo ne mora vani, to samo na novogradnjama, starim objektima ne.
A možeš se i dogovorit s njima da to sam napraviš, a da ti oni samo ukopčaju i plombiraju, kako sam ja.
Old 24.04.2007., 10:31   #12
E ovako. Zadnje kaj sam saznao.
Ja ću postavaljti pancer kutiju i moram preštemati zid (preštemao sam već)
Oni će mi stari strujni kabl samo prespojiti i to je to.

Pancer kutiju sam platio 350 kuna i strašno je ružna a dihta za poludit- ima brtvenu gumu ali ta guma od poklopca je udaljena barem pola cm u zatvorenmo stanju. :-(

Kabl moramo promijeniti od bandere do kuče. Ako ti je stari dovoljno dug onda ne trebaš. Mi će mo sari kabl iskoristiti a susjed mora kupiti novi kabl.
Novi kabl od jedno 25-30 metara (odokativna procjena) je oko 2000 kuna. Koliko će još koštati dolazak radnika pojam nemam.

E sada pitanje. Kutija mi je debela 8 cm (ugradbeni dio . šarafi se) a stavljamo 10 cm stiropola. Kaj da sada napravimo sa kutijom. Naime. Stavili bi kutiju unutar fasade da se čim manje vidi. Za to nam treba onda nekaj da odmakne kutiju od zida.
Kaj da tu stavim. za tih 3 cm? Neki stiropol, drvo ili kaj?
demosten is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.04.2007., 13:22   #13
Quote:
Novi kabl od jedno 25-30 metara (odokativna procjena) je oko 2000 kuna. Koliko će još koštati dolazak radnika pojam nemam.
To ti je pljačka, ako rade sa elkaleksom, inače 1m tog kabela 4x16mm2 ti je cca 15-20 kn. Znači za tih 30 m cca 600 kn.Tako da ova cifra od 2000 kn nikako ne stoji, jedino ako je u to uračunat i rad i montaža, al opet je i too previše.
Old 24.04.2007., 14:06   #14
Sada si me zapitao. Znam da u cijenu ide i kuka za zid i to je sve. Ovo je cijena za to postavljanje samo ne znam dali onda još ekstra računaju neku taksu za postavljanje.

U biti javim vam kada mi to sve prođe.
demosten is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.04.2007., 22:23   #15
Quote:
Sada si me zapitao. Znam da u cijenu ide i kuka za zid i to je sve. Ovo je cijena za to postavljanje samo ne znam dali onda još ekstra računaju neku taksu za postavljanje.

U biti javim vam kada mi to sve prođe.
i ja mislim da je to cijena sa postavom i to ti je dobra cijena ak dolaze ovi iz elektre al probaj nekog strujića nać koji to zna napravit u fušu tak sam barem ja napravio u i platio nešto manje 200 Eura.
majstortomo is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.04.2007., 22:26   #16
Quote:
E ovako. Zadnje kaj sam saznao.
Ja ću postavaljti pancer kutiju i moram preštemati zid (preštemao sam već)
Oni će mi stari strujni kabl samo prespojiti i to je to.

Pancer kutiju sam platio 350 kuna i strašno je ružna a dihta za poludit- ima brtvenu gumu ali ta guma od poklopca je udaljena barem pola cm u zatvorenmo stanju. :-(

Kabl moramo promijeniti od bandere do kuče. Ako ti je stari dovoljno dug onda ne trebaš. Mi će mo sari kabl iskoristiti a susjed mora kupiti novi kabl.

E sada pitanje. Kutija mi je debela 8 cm (ugradbeni dio . šarafi se) a stavljamo 10 cm stiropola. Kaj da sada napravimo sa kutijom. Naime. Stavili bi kutiju unutar fasade da se čim manje vidi. Za to nam treba onda nekaj da odmakne kutiju od zida.
ak ti pancer kutija dolazi pokraj kutije sa satom van šarafi jednu za drugu a ak ne probaj nekak zagipsat al gips moras zaštit da nije direktnoj kiši i suncu. al naravno i šarafit
majstortomo is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.04.2007., 09:49   #17
Quote:
PUR?
mvi is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.04.2007., 10:08   #18
je ali pur pjenu mogu staviti tek kasnije. Naime stavio zašarafim i između rupe i pancir kutije imam nekih 3 - 3,5 cm rupe. Ako stavim samo pur pjenu mislim da mi kutija neće dobro stajati, da će se nakriviti. Jedino da prvo potkajlam kutiju da se onda ćvrsto drži za zid pa onda rupe ispunim pjenom.
Možda bi to tako trebalo napraviti.
demosten is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.04.2007., 11:14   #19
Moj je prijedlog da zašarafiš, a prazni prostor između kutije i zida zapuniš s PURom.
mvi is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.01.2012., 17:39   #20
HEP-premještanje brojila

Pitanje za znalce raznih pravilnika o struji:

Razmišljam o premještaju strujnog brojila koje se trenutno nalazi u kući, van na zid.(negdje sam pročitao da će to postati obavezno negdje 2016 g, a i radio bih neke preinake na razvodnom ormariću pa da sve riješim u komadu).

1.Pretpostavljam da bi mi u tom slučaju odmah uvalili limitere pa me zanima da li bi mi stavili one iste jačine kao što imam i sad (rastalni osigurači od 25A u blombiranom ormariču) ili bi mi uvalili one od 16A pa si moram kupovat snagu?

2.Da li postoji nadžbukna verzija tog vanjskog ormara za brojilo? (zbog fasade mi se ne štema zid)

3.Da li ima neki pravilnik koliko mora biti razmak od plinskog i strujnog ormara?

4.Ideja je da postojeći kabel od "pancera" do stupa spustim do ormara ,a da se do stupa stavi drugi kabel:koliko je to izvedivo i što spada u moj trošak?
DS9 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:30.