Fotoaparati i oprema Tvornica fotografija |
|
|
19.12.2006., 09:13
|
|
Guardian Angel
Registracija: Nov 2003.
Lokacija: In the metal and blood, in the scent and mascara...
|
Nikon Club
vidim da nam predbacuju da smo stvorili Canon lobby a zanemarili Nikona...
e pa evo Nikon D zbirni topic
a i sam sam vrlo ozbiljno razmisljao da kupim Nikona D50, pa D70, pa D70s, pa mastao o D200 pa pao na D80 i odlučio se ipak za Canon...
zasto? zato jer sam vec imao nekoliko Canon aparata...  (prvo sam imao SureShot (klasicni), zatim Rebel G (Rebel 500) klasicni, pa PowerShot G3 i sad 400 D...)
Dakle, korisnici Nikona, kako ste zadovoljni Nikonima???
|
|
19.12.2006., 12:26
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Dec 2002.
|
jako zadovoljan tak da prelazim valjda uskoro s analognog F60 na D50.
imam objektive..a razlika u cijeni D50 i Canon 400D je 150€. dodam josh nekaj i kupim neki super Tamron ili Sigma objektiv sa stabilizacijom, i to je to.
frend mi ima Canona 350D vec dugo, i celo vreme je pred compom, sredjuje boje, i onda na kraju zgleda josh uvijek umjetno i non-smooth. ne svidjaju mi se Canonove preset-boje. Nikon bi tu trebal biti bolji, manje zezancije s kompom i post-processinga.
|
|
|
19.12.2006., 12:44
|
|
mačka
Registracija: Jun 2004.
|
ah, MisterNo, ovaj topik ispada ko teaser. tipa, ajmo naprijed nikon! a za u boj mašeš canonom!
ja mislim da sa svojim objektivima za FM2ojku ne bi mogla preći baš na niš. takvi su za što su: vrhunski, ali samo za ovu starudiju.
kada se odlučim na digitaliju, idem na D70. i na polovni zoom cca 30-tak-70-tak. i to je to. eto pa mi i e-bay + nedavno uvedeni paypal idu u prilog.
|
|
|
19.12.2006., 13:05
|
|
Guardian Angel
Lokacija: In the metal and blood, in the scent and mascara...
|
Quote:
Ljelja kaže:
ah, MisterNo, ovaj topik ispada ko teaser. tipa, ajmo naprijed nikon! a za u boj mašeš canonom!
|
sorry, doista mi nije bila namjera...
meni se apriori više sviđa Nikon i ozbiljnije sam na njega zagrizao... (recimo za 10% vise nego Canon), ali sam zbog Canon povijesti uzeo 400D.... a i da ne kazem da sam svoj 400D dobio u skoro u pola cijene... za nekakvih 600E
|
|
19.12.2006., 14:06
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
Ljelja kaže:
ja mislim da sa svojim objektivima za FM2ojku ne bi mogla preći baš na niš. takvi su za što su: vrhunski, ali samo za ovu starudiju.
kada se odlučim na digitaliju, idem na D70. i na polovni zoom cca 30-tak-70-tak. i to je to. eto pa mi i e-bay + nedavno uvedeni paypal idu u prilog.
|
zakaj d70? d50 ima bolje slike po kvaliteti, manje kosta, jedino kaj D70 ima par meh. kontroli vec. ako vec onda d200
|
|
|
19.12.2006., 17:29
|
|
svemirac
|
Ja imam D70, kupio tamo negdje po samom izlasku na trziste i prezadovoljan sam njime.
Kada sam se odlučivao koji da kupim ratovi koji su svima poznati (Canon vs. Nikon vs. the rest) su bili prisutni. Odluka je pala na Nikon nakon jednog savjeta, a to je da više manje mogu zanemariti tehnikalije i slično nego da uzmem onaj fotić koji mi više paše. Otišao u dućan, primio u ruku Canona 350D i D70ku i odluka je pala.
Znam da je Canon linija sto se objektiva tice jeftinija ali eto, iz nekih osobnih razloga Nikon mi je bas lego
Nego da, sa D70 kao sto rekaoh sam full zadovoljan, nabavio sam nekih objektiva i za sada mi je sasvim ok. Nameravam u nekoj daljoj buducnosti ubosti neki D300 recimo radi vece pikselaže no to je tek plan, kao i zelja da si kupim FM3a
Jedini nedostatak koji vidim kod D70 je to da zna upasti zrnce prasine pri promjeni objektiva i to da nema mirror lockup ali nije to tak strasno, pimpica koju sam nabavio za kojih 20kn sasvim zadovoljavajuce rjesava problem prasine (koji nije tako čest kao što bi se mogli misliti).
|
19.12.2006., 20:39
|
|
mačka
|
Quote:
jimmy jazz kaže:
zakaj d70? d50 ima bolje slike po kvaliteti, manje kosta, jedino kaj D70 ima par meh. kontroli vec. ako vec onda d200
|
e ovakve info mi puno znače. taman sam ispala iz štosa kad je d50 izašao i dalje od d70 ne vidim.
tko zna koliko je in the meantime pala cijena d200tici...
|
|
|
19.12.2006., 22:30
|
|
U samoizolaciji
|
puno. D50 izlazi iz proizvodnje tak da ga uskoro nece biti. sad je na 550€, s objektivom. D70 je vishe handy od D50, al D50 daje nekim cudom malo bolje slike.
|
|
|
20.12.2006., 14:51
|
|
in the mood for love
Registracija: Jun 2003.
|
dal se vise ne proizvodi pa dok se proda ili samo pretpostvljas ? :-)
|
20.12.2006., 15:36
|
|
U samoizolaciji
|
tak sam cul da izlazi iz porizvodnje. a sad je izashel ionak D40.
mene zanima dal ce mi smetati kaj D50 (i D70) pocinju tek s ISO200. bash sam prical s jednim tipom, ima D80(testira novi objektiv Nikonov 70-200 2.8, pa sam ga malo isprobal), i veli da on vecinom fotografira na ISO100, s obicnim objektivom.
vecinom fotografiram vuni gde ima puno svetla.
|
|
|
21.12.2006., 22:37
|
|
mačka
|
Quote:
jimmy jazz kaže:
mene zanima dal ce mi smetati kaj D50 (i D70) pocinju tek s ISO200.
|
au! biće da stvarno ne kužim digitaliju, ali ja na svjetlo ne izlazim sa većim ISO od 50! 200?!  jel ima neki "službeni" omjer koliko bi taj čipovski 200 ispao za 35mm, odn. film općenito? ili je to individualno od aparata do aparata?
|
|
|
22.12.2006., 10:19
|
|
U samoizolaciji
|
hm, nemam pojma..je, zavisi i o aparatu. ali navodno nije problem, mozhesh nadomjestiti blendom i vremenom osvjetljavanja.
ma digitalci imaju josh puno prostora za razvoj, tek za jedno 5 godina budu se mogli usporediti s analognima po kvaliteti slike...dinamicki raspon boja je josh uvijek puno slabiji, zatim stvari koje se pokushavaju rijeshiti softwerski-noise, itd.
al daju se dosta dobre slike napraviti, i puno ugodnije..ja sam prije znal ispucati puno filmova...ovdi vidish odma kak je to otprilike, i radish lakshe slike kakve oces. menjash ISO kak ocesh-u analognima si moral vaditi film!
|
|
|
22.12.2006., 12:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2006.
|
digitalni fotici se danas mijenjaju vrlo brzo, iz godine u godinu, garancije su na godinu dana, dok su kod leca na tri tako da je potpuno jasno da se DSLR -ovi kupuju sa obzirom na LECE, a ne na body
kao prvo treba raspoznati kakvom fotografijom se covjek zeli baviti - profesionalno ili amaterski
za potpuno amaterski pristup dovoljan je i D50, a znajuci nikon vjerujem da je i D40 vrlo dobar
D50 ima manji broj shutter okidanja prije kvrenja (50000), tako da onaj tko zeli isti fotic koristiti godinama i misli puno fotografirat mozda bolje treba kupiti od D70 na vise (100000), no amateri ce ipak teze ispucati 50000 fotki u kratko vrijeme
D70 je u svoje vrijeme kada je izasao bio (i jos jeste) strasan fotic (1/500 synch speed) te daje kao i svi nikon aparati slike tamnijih boja koje se u fotoshopu mogu bez beda pojacati, dok canon daje prejake boje koje se u photoshopu ne mogu do kraja ispraviti (govorim o ovoj srednjoj klasi za najvisu klasu to vjerovatno ne vrijedi, al tko ima >20000kn za canon visoke klase)
no najveci adut i nikona D70 i D80 i D200 su bile i ostale superiorne nikonove lece nizeg ranga, sa kojima se canon ne moze ni izbliza mjeriti
buduci da se DSLR fotici kupuju zbog leca koje ostaju dok se body-ji mijenjaju jasno je koji fotici nizeg i srednjeg ranga pobjedjuju
nikonova 18-70mm leca pruza gotovo savrsenstvo izostrenosti s kojem se canon ne moze mjeriti, 18-55mm takodjer savrsena leca, dok je 18-135mm ipak malo slabija (sigma i tamron ne kupiti ni u ludilu, jer dolazi do aberacije koje se ne mogu ispraviti u photoshopu!)
sve te tri lece se dobivaju u paketu s kamerom uz dosta veliko snizenje
ipak najveci adut nikona je 18-200mm VR leca sa kontrolorom vibracije koja je tako trazena (zbog savrsene kvalitete, izostrenosti i gotovo nevjerovatno niske cijene) da je se uz puno srece moze nabaviti samo na listi cekanja od cirka pola godine!!
buduci da svi digitalni aparati boluju od boljke prasine, cilj je ne mijenjati previse lece, te se kod DSLR-ova puno vise koriste zoom lece nego kod obicnih filmskih aparata
18-200 VR leca je zato savrsena i sama po sebi dovoljan razlog zasto ubosti nikon umjesto canona, barem sto se ove klase tice
da zakljucimo, ako netko zeli spiskat >20000 kn na fotic, neka kupi canon i nek daje onda jos po >10000 kn na kvalitetne lece, imat ce fotic od 5 kila i skup leca od 20 kila, sretno mu
ako hoce jedan middle range aparat i jednu jeftinu lecu lecu superiorne kvalitete s kojom ce moci radit sta mu srce pozeli mislim da se definitivno treba kupiti nikon
ja bih ipak preporucio onima koji misle kupiti D70s da kupe D80 koji iako ima sporiji flash synch 1/250, ipak ima 10Mpixela i puno bolji autofocus (koji nije bio bolja strana D70)
D200 je ipak vec poluprofesionalni fotic (sjajan), koji radi identicne slike D80-ici, samo je brzi ima bolji raspored menija, ali i guta baterije puno vise od D80-ice
|
|
|
22.12.2006., 13:05
|
|
U samoizolaciji
|
wow, dobar osvrt. nisam znal ovo za broj kvarenja kod D50/D70.
i kak se to onda popravlja, skupo il kaj?
D80 bi bil sigurno izbor, da nije razlike u cijeni. novi D50 s objektivom u kitu i 2GB karticom dobim za pola manju cijenu! a skoro za cijelu razliku u cijeni poslije uzmem upravo ovaj gore spomenuti 18-135 objektiv sa stabilizatorom.
tak da bum ga vjerojatno sutra kupil(D50).
od Canona zazirem jer mi frend ima 350D odkad je izashel, i nekak mi je to uvijek neprirodno zgledalo..a on je ionak jako puno u Fotoshopu obradjival, pa mozhe biti da je dodatno to zeznul. iako ima dobra ponuda za Canon 400D, no ak su slike slicne ko i 350D..
no, moram reci da mi jaci Canon 1D mi daleko ima najbolje slike (imam ih "razvijene"), al to se isplati za profesionalce.
|
|
|
22.12.2006., 13:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2006.
|
Quote:
jimmy jazz kaže:
wow, dobar osvrt. nisam znal ovo za broj kvarenja kod D50/D70.
i kak se to onda popravlja, skupo il kaj?
D80 bi bil sigurno izbor, da nije razlike u cijeni. novi D50 s objektivom u kitu i 2GB karticom dobim za pola manju cijenu! a skoro za cijelu razliku u cijeni poslije uzmem upravo ovaj gore spomenuti 18-135 objektiv sa stabilizatorom.
tak da bum ga vjerojatno sutra kupil(D50).
od Canona zazirem jer mi frend ima 350D odkad je izashel, i nekak mi je to uvijek neprirodno zgledalo..a on je ionak jako puno u Fotoshopu obradjival, pa mozhe biti da je dodatno to zeznul. iako ima dobra ponuda za Canon 400D, no ak su slike slicne ko i 350D..
no, moram reci da mi jaci Canon 1D mi daleko ima najbolje slike (imam ih "razvijene"), al to se isplati za profesionalce.
|
slobodno si kupi D50, neces zazaliti, fotici se danas mijenjaju ko kompovi a lece ostaju
kvaliteta slike zavisi o onome tko okida, a ne o kameri, fotic je vrlo slican D70, razlike su male i za amatere nezamjetljive, a kvaliteta slike je stvarno dobra
po meni je najveca zamjerka D50-ici i 70-ici autofokus koji ima samo pet podrucja, al inace za tu cijenu sigurno najbolji fotic na trzistu
sto se tice shuttera, znam tipa koji je na D70 ispucao preko 100000 okidanja u nekoliko mjeseci  i kad mu se fotic pokvario samo je poslao po novi buduci da je garancija vrijedila
buduci da ih nije ispucao puno vise od 100000, te brojke koje nikon garantira bi mogle biti prilicno tocne i stvarna gornja granica, no ne garantiram mozda se moze okidat i vise
|
|
|
22.12.2006., 19:28
|
|
U samoizolaciji
|
hm, kaj je taj radil, nije opce jel nit nish?
al kad malo razmislim, nije mi fora dati lovu za nekaj kaj za 3-4 godine mozda vishe nebu islo!
|
|
|
22.12.2006., 20:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2005.
|
jedna od Nikonovih prednosti, barem u Zagrebu, je i puno bolji servis nego Canonov....znam neke ljude koji su cekali aparat po mjesec i vise dana...kao, da se aparati salju i u Prag na servis... 
|
|
|
23.12.2006., 02:54
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Sep 2003.
|
Gdje uopće u ZG ima Nikonov dućan i servis?
|
|
|
23.12.2006., 07:40
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2005.
|
Quote:
Toco1980 kaže:
Gdje uopće u ZG ima Nikonov dućan i servis?
|
u Bocarskom domu...
|
|
|
23.12.2006., 11:05
|
|
U samoizolaciji
|
navodno promeniti shutter nije tak skupo.
idem u potragu za D50!
a racunal sam, pri tak puno fotki bi se vjerojatno i neki lakshi analogni pokvaril-samo kaj tam niko slika 50 000 slika...nego puno manje...zbog troskova.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 21:00.
|
|
|
|