Dionice Ne zaboravi na stop-loss |
Pogledaj rezultate ankete: Pročitao sam...
|
Kostolany - Izazov burze
|

|
33 |
26.19% |
Kostolany - Psihologija burze
|

|
25 |
19.84% |
Graham - Inteligentni investitor
|

|
53 |
42.06% |
Richardson - Investiranje 1 i 2
|

|
29 |
23.02% |
Pardoe - Kako to radi Buffet
|

|
27 |
21.43% |
Birtić - Dnevnik malog ulagača
|

|
12 |
9.52% |
Ništa od navedenog
|

|
57 |
45.24% |
|
|
08.04.2008., 21:20
|
|
dr. Ivo Bannader
Registracija: Sep 2003.
|
Ulažem u dionice, a pročitao sam...
Evo jednostavne i anonimne ankete u kojoj bih vas molio da iskreno odgovorite. Na popisu su neke od najpoznatijih knjiga za male ulagače.
I jedan kratki komentar, neovisno o rezultatima.
Neki ljudi pročitaju par knjiga prije nego što u vrtu posade rajčicu. Neki pak odgoje par djece a da ne pročitaju nijednu knjigu o odgoju.
Ali fascinantno je koliko je ljudi spremno staviti svoju ušteđevinu na burzu a da ne pročitaju nijednu knjigu o investiranju.
Hrvatski ulagači, a ne vjerujem da su oni posebniji od bilo kojih drugih, će radije odvojiti lovu za Mostich i vrijeme za šestostano buljenje u ekran od kojeg neće biti ništa pametniji.
Većinu nabrojanih knjiga (ako tko ima za preporučiti neke koje nisam spomenuo) može se pročitati u jednom danu.
Ali ipak, ljudi će radije poslušati frenda čiji je frend poznanik od frenda neke mange u investicijskom fondu, nego Buffetova iskustva.
Krize poput ove današnje predstavljaju rijetke trenutke kad ulagači smatraju da nisu popili svu pamet svijeta, pa možda ipak nešto usput i pročitaju. Da se razumijemo, ja se ubrajam u prosječnog investitora, a ne u onoga tko čita.
( molio bih moderatore da dodaju najvažniji odgovor u anketi: Ništa od navedenog )
|
|
|
08.04.2008., 21:25
|
|
GROBEX FAN :2up:
Registracija: May 2007.
|
eto da budem prvi pozdrav 
|
08.04.2008., 21:59
|
|
behind silence
Registracija: Mar 2007.
|
imho, najvrednija knjiga u svijetu vrijednosnih papira je intel...
|
|
|
08.04.2008., 23:16
|
|
Brother
Registracija: Nov 2002.
|
Dobra tema, ali anketa je višak, jer vjerojatno postoje deseci (stotine?) dobrih knjiga o investiranju i trejdanju.
Što se mog iskustva tiče, sa zaprepaštenjem sam shvatio da sam se upustio u igranje s dionicama bez da sam prethodno stekao i najelementarnije "školsko" znanje o trejdanju i ulaganju. Spasio bih se mnogih gluposti koje sam u početku napravio samo da sam pročitao barem jednu knjigu, recimo Come Into My Trading Room: A Complete Guide to Trading - Alexander Elder, koja je sasvim OK početnica.
Nitko ne smio početi trgovati bez da pročita neku takvu knjigu.
Trenutno me jako zanima tehnička analiza i počeo sam čitati Technical Analysis of the Financial Markets : A Comprehensive Guide to Trading Methods and Applications - John J. Murphy, koju navodno drže za bibliju TA. Nije zabavno. Više mi se sviđa ovaj korisni sajt - stockcharts.com
Investiranje u stilu Buffeta ili Inteligentnog investitora me uopće ne zanima, dapače filozofiju koju propovijedaju držim štetnom, pogotovo danas u ovom podneblju. Please, nemojte se zakačiti na ovo bogohuljenje.
Ali zato me Soros impresionira u svakom pogledu, gledanjem na tržište, stilom trgovanja, općenitim promišljanjima i ne najmanje važno - uspjehom. Nastojat ću se domoći njegovih knjiga, članaka, intervjua, pa ih možda prokomentiram.
|
|
|
08.04.2008., 23:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2008.
|
Pročitao sam neke od ovih knjiga, ali mislim da je najvažnije vlastito iskustvo. Uz to jasno ide i ovo višesatno buljenje u ekran.
|
|
|
08.04.2008., 23:54
|
|
Brother
|
Quote:
Bro kaže:
Pročitao sam neke od ovih knjiga, ali mislim da je najvažnije vlastito iskustvo. Uz to jasno ide i ovo višesatno buljenje u ekran.
|
Ja radije preuzimam tuđa iskustva, nego da sam otkrivam toplu vodu i gubim novac pri tom. Jako puno korisnog znanja postoji. Tek nakon što svladaš osnove i malo više od toga, ima smisla razvijati vlastitu trejdersku osobnost, stil, sustav. Zato daj dobre knjige.
|
|
|
09.04.2008., 00:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2008.
|
Možemo započet i temu o tome koji su motivi autora koji napiše jednu takvu knjigu o burzi. Pogotovo ovih koji imaju jaku reklamu i ciljaju na visoku tiražu. Ako bi se svi ponašali po savjetima iz tih knjiga, svi bi bili dobitnici, a u praksi znamo da to nije tako. Samo je mali broj dobitnika, ostali uglavnom gube.
|
|
|
09.04.2008., 00:33
|
|
jetra na mukama
Registracija: Dec 2002.
|
Quote:
Anderlon kaže:
Ja radije preuzimam tuđa iskustva, nego da sam otkrivam toplu vodu i gubim novac pri tom. Jako puno korisnog znanja postoji. Tek nakon što svladaš osnove i malo više od toga, ima smisla razvijati vlastitu trejdersku osobnost, stil, sustav. Zato daj dobre knjige.
|
S tim što mišljenje najvećeg investitora koji je zaradio daleko najviše love na burzi ikad smatraš štetnim 
|
09.04.2008., 01:30
|
|
Brother
|
Quote:
banderas kaže:
S tim što mišljenje najvećeg investitora koji je zaradio daleko najviše love na burzi ikad smatraš štetnim 
|
Aha.
Inače, kad sam vidio da si se javio na ovu temu, prije nego sam pogledao što si napisao, bio sam 100% siguran sam da si komentirao moj post. Kad bih bar tako lako mogao čitati burzu.
Tema su dobre knjige o trejdanju. Imaš neku?
|
|
|
09.04.2008., 02:04
|
|
jetra na mukama
|
Pa, malo mi čudno zvuči da neki mali dioničar smatra Buffetovo mišljenje štetnim.
Peter Lynch - how to earn money, iako ti se neće svidjeti, ima poprilično Buffetovskog u sebi.
|
09.04.2008., 02:10
|
|
Brother
|
Quote:
Bro kaže:
Možemo započet i temu o tome koji su motivi autora koji napiše jednu takvu knjigu o burzi. Pogotovo ovih koji imaju jaku reklamu i ciljaju na visoku tiražu. Ako bi se svi ponašali po savjetima iz tih knjiga, svi bi bili dobitnici, a u praksi znamo da to nije tako. Samo je mali broj dobitnika, ostali uglavnom gube.
|
Ne treba očekivati krive stvari od knjiga, naročito ne čarobnu formulu kako se obogatiti. Prije bih rekao da knjige daju set pravila kako ne osiromašiti, odnosno gdje i kako eventualno naći profit. Da bi se bilo stvarno uspješno, osim poznavanja principa koje možeš dobiti iz knjiga, treba pretpostavljam, kao i u svemu, doza talenta i sličnih neprepričljivih sastojaka.
|
|
|
09.04.2008., 03:12
|
|
Science, motherf*ckers
Registracija: Dec 2007.
|
Walter, knjige koje si naveo i ja smatram najvrijednijma u svojoj kolekciji, osim šta nisam još nabavio Birtića.
Dodao bih možda još i Kiyosakija, zbog malo šireg pogleda o investiranju i drugim oblicima zarađivanja, i još par autora vezanih uz osobni razvoj, ciljeve i sl, čisto da se investiranje u dionice bolje stavi u neki kontekst svog života. Ali za fundamentalnog investitora u dionice, tvoj izbor knjiga daje odličnu podlogu znanja. Smatram znanje najvrijednijom investicijom i često se čudim ljudima koji se upuštaju u važne poduhvate bez da se informiraju, čak i bez da procijene važnost i težinu onog u šta se upuštaju.
Ja se ubrajam u one koji možda više pažnje daju učenju nego djelovanju, a i jednom i drugom vjerojatno premalo. Ali u odnosu na mnoge druge ulagače, barem sam u stanju razumit većinu onog šta pametniji od mene kažu.
|
09.04.2008., 07:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2008.
|
Ja mislim da je hrvatska burza (ali i vecina svjetskih) upravo u vrlo cudnom razdoblju gdje knjige napisane prije 4-5 god nece puno pomoci da covjek bude pametniji. Iako, to je ujedno i idealno vrijeme za prave igrace, koji znaju posao, i koji sada pametno ulazu jer ce imati koristi od toga u buducnosti. No, mi mali ulagaci i da procitamo 1000 str neke knjige, tesko da bi bili mnogo pametniji...
|
|
|
09.04.2008., 08:23
|
|
dr. Ivo Bannader
Registracija: Sep 2003.
|
Quote:
Anderlon kaže:
Investiranje u stilu Buffeta ili Inteligentnog investitora me uopće ne zanima, dapače filozofiju koju propovijedaju držim štetnom, pogotovo danas u ovom podneblju. Please, nemojte se zakačiti na ovo bogohuljenje.
|
Tvoji su novci. A tvoja je i tvrdoglavost. Znaš koliko te košta pročitati knjigu "Kako to radi Buffet"? Jedno popodne.
Buffet napravi jednu odluku godišnje, ako i toliko. A najbogatiji je čovjek na svijetu. Koliki ti ego mora biti da ga ignoriraš? Vjerovao ti meni ili ne, burza to kažnjava. Mene je to jedno popodne koštalo, bez pretjerivanja, minimalno milijun kuna. Buffet kaže: Kupi dobru kompaniju s dobrim menadžmentom po jefinoj cijeni i zaboravi na nju najmanje deset godina. On ne kaže kupi kajgod po kakvoj god cijeni i čekaj deset godina.
Misliš da se na našoj burzi ne gledaju izvješća? Prošle godine nisu se gledala, istina. Zato danas i imamo pad koji bi, da se dogodio negdje vani, definitivno bio opisan najcrnjim riječima.
Dionice su neselektivno rasle jer nitko, pa ni menageri MF-ova, nije uspješno procijenio u što ulaže i zašto ulaže. Neke dionice su na razinama na kojima bi, uz uspješno poslovanje, trebale biti tek nakon deset godina. Još uvijek ih nema malo. Kratkoročno su ljudi zarađivali i na Enronu i na raznim internet IPO-ima. Nakon toga su izgubili sve što su imali.
Dobri rezultati nisu podigli dionice. Loši rezultati su ih spustili. Onaj tko je predvidio dobre rezultate ostao je na nuli, dok je onaj tko nije predvidio loše danas na gubitku.
Burza konstantno raste, to joj je u prirodi. A većina ljudi gubi lovu na burzi.
Ljudi su spremni potrošiti mjesece kupujući auto od 5.000 eura, i tri sekunde kupujući Ingru na 60.000 kn.
Doba euforije nedvojbeno će se vratiti. Ti ciklusi sve se češće izmjenjuju. Dakle, prilike za zaradu ili gubitak sve su češće.
Ubrzo će stići nove ovce. Neki će iskusniji vukovi s njima u tor, a australcu koji će ih šišati bit će svejedno jel dlaka il vuna.
Ako ništa drugo, Buffeta se isplati pročitati zbog rečenice: Kad djetetu daš čekić, sve oko njega počinje mu ličiti na čavao.
|
|
|
09.04.2008., 08:53
|
|
Gable, Clark Gable
|
Iskreno ništa od nevedenog, ali mnoge druge stvari DA!
|
|
09.04.2008., 09:00
|
|
obla
Registracija: Feb 2007.
|
waltere, hvala na popisu knjiga  nedavno sam pročitala par kiyosakijevih knjižica pa sam baš htjela ovdje potražiti par preporuka za početnike.
|
|
|
09.04.2008., 10:47
|
|
Razmišljator
Registracija: Nov 2005.
|
Quote:
walter kaže:
i vrijeme za šestostano buljenje u ekran od kojeg neće biti ništa pametniji.
|
ja mislim da svaki ulagač mora proći istu školu jer je 80 posto psihologija tak da je razlika između onog koji je nešto pročitao i onog tko nije u tome da onaj koji nije pročitao ne zna zašto je spušio a onaj koji je zna te mu je to temelj za dalje
misliš da tip koji nikad nije ulagao uopče kuži šta kostolany i bife pričaju
ja imam olfo nekakvog iskustva a u biti su mi se tek sad nakon ovog posložile daske u glavi
pa evo šta anderlon kaže...ne sviđa mu se buffetov stil 
|
|
|
09.04.2008., 11:18
|
|
Pokojni
Registracija: May 2006.
|
Quote:
Anderlon kaže:
...
Come Into My Trading Room: A Complete Guide to Trading - Alexander Elder
...
|
Prejebena knjiga. Na osnovu nje sam bez problema odbacio cigarete na 3 mjeseca. A obzirom da prije toga nisam mogao niti na jedan dan...
Predobra.
Tri esa, bez greske.
Imam je u pdfu,ali na engleskom.l

|
09.04.2008., 11:22
|
|
M
Registracija: Dec 2006.
|
Podijeliš link s javnošću? (ako komentar nije bio ironičan)
|
|
|
09.04.2008., 11:30
|
|
Pokojni
Registracija: May 2006.
|
Nije. Nemam link. A i nemam taj file kod sebe sad.
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:48.
|
|
|
|