Natrag   Forum.hr > Kultura i zabava > Fantastika (SF, fantasy, horror...)

Fantastika (SF, fantasy, horror...) We create Worlds!

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 13.02.2004., 12:47   #1
Futura

Jel ju čitate?
ja sam nekoć bio redoviti kupac, sve negdje do npr. broja 50, onda sam odustao. Sad, ali fakat rijetko, kupim koji broj na rasprodaji i to je to.
Zakaj?

Ko je pratio Futuru od početka znat će da se negdje oko 30tog broja, recimo, promjenio glavni urednik.

To je i glavni razlog mog odustajanja od Future.
Dok je bio onaj neki tip to je bilo sasvim zgodno i zanimljivo štivo pitkih i zabavnih te interesantnih pričica.
Čak je bio i jedna broj: SF Erotika
Sjećam se da je u prvih par brojeva objavljena Boja magije
Dolaskom na "vlast" nove urednice sve se to promjenilo.
Treba je počela forsirati neke dubokoumne pričice, humora gotovo više uopće nije bilo.
SAd, sve ovisi o tome kaj neko traži od takvog časopisa.
Meni je to bila razbibriga za prije spavanja, ili onak, štivo za na plaži pustit mozak na pašu, a ne da moram sat vremena razbijat glavu sa time ko je i kaj htio reći i kaj se ustvari desilo.

Daleko od toga da i taka štiva ne volim, ali kad mi se malo više mozga i traži neki duokoumni smisao, i skrivene "velike" i sveobuhvatne poruke, onda si čopim knjigu.

Neznam jel se možda u zadnje vrijeme nekaj promijenilo?
Ima li čiste zabave? Humora? Akcije?
Ili su i dalje teške životne puke i problemi u igri???
Odgovori s citatom
Old 13.02.2004., 12:49   #2
il je ta SF Erotika bila još u Siriusu?
Odgovori s citatom
Old 13.02.2004., 13:23   #3
eh, da i ja sam citao futuru u pocetku redovito, a i volio sam izbor glavnog urednika i njegov zajebantski predgovor...jel bio Mazuranic, vise se ne sjecam...skleroza valjda ?

A i bilo je guba pratiti dogodovstine future koja je plesala po ostrom rubu neisplativosti interpretirana rijecima glavnog urednika. Onako, bio je underground stih

Sada sa Futurom imam eye contact dok prolazim pored kioska i to je sve.

Odgovori s citatom
Old 13.02.2004., 15:33   #4
ja i inace preferiram krace pripovjetke od romana i dok je mihaela velina bila glavna urednica, meni je to bio raj. zena je radila genijalan izbor prica. i jako je gurala roberta reeda sto je kod mene veliki plus
uostalom, tamo sam prvi put cuo za njega, kao i za mnoge druge.

i bilo je dosta humoristicnih prica, ne znam o cemu pricas

kad je oko devedeset i nekog broja futuru preuzeo stripagent, promijenio se i urednik. i dalje sam je redovito kupovao na kioscima, mada tih prvih par novih brojeva i nije nesto obecavalo. bio sam naivan, ono, treba podrzati futuru pa mozda bude bolje. no nakon 5-6 brojeva bez ijedne solidne, a kamoli odlicne price, odustao sam. i sad jos ponekad u nadi kupim koji broj, ali obicno se samo jos vise razocaram.

inace, mihaela velina je danas glavna urednica stripa w.i.t.c.h. i nadam se da im dobro ide, djecu treba navlaciti na strip.

pa-pa mihaela, it's been fun

what you piss in is yours for life
otO is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.02.2004., 16:59   #5
Quote:
otO kaže:
ja i inace preferiram krace pripovjetke od romana i dok je mihaela velina bila glavna urednica, meni je to bio raj. zena je radila genijalan izbor prica. i jako je gurala roberta reeda sto je kod mene veliki plus
uostalom, tamo sam prvi put cuo za njega, kao i za mnoge druge.

i bilo je dosta humoristicnih prica, ne znam o cemu pricas

kad je oko devedeset i nekog broja futuru preuzeo stripagent, promijenio se i urednik. i dalje sam je redovito kupovao na kioscima, mada tih prvih par novih brojeva i nije nesto obecavalo. bio sam naivan, ono, treba podrzati futuru pa mozda bude bolje. no nakon 5-6 brojeva bez ijedne solidne, a kamoli odlicne price, odustao sam. i sad jos ponekad u nadi kupim koji broj, ali obicno se samo jos vise razocaram.

inace, mihaela velina je danas glavna urednica stripa w.i.t.c.h. i nadam se da im dobro ide, djecu treba navlaciti na strip.

pa-pa mihaela, it's been fun
Potpisujem.
Isti slučaj i kod mene.
Odgovori s citatom
Old 13.02.2004., 19:00   #6
Pa nisam baš primjetio neki humor kod te Vazeline
No dobro. Poanta priče je, da iz ovih ili onih razloga, više nitko ne kupuje Futuru
Odgovori s citatom
Old 15.02.2004., 01:09   #7
Svaka cast Velini; ne znam sto pricate protiv nje.

U njenoj eri (a ipak, ona je the urednica Future, s obzirom da je uredjivala vise od pola ikad objavljenih) je bilo bas svakojakih prica, za svaciji ukus. Bilo je zastupljeno dosta domacih autora, ali dosta ovdje znaci jedan po broju. A sada svaka prica kojoj je glavni lik Bojan ulazi.

Bilo je i humora, kako ne.

Svaka joj cast na izboru. Nove vise ne kupujem. Kad mi dodje prosetam Savskim mostom i kupim neki stari broj i uzivam. Srecom ih ima jos dosta koje nisam citao.

A sve ovo od 94. broja nadalje izbjegavam. Kupio sam ih par i bio razocaran.
The_Equilibrist is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.02.2004., 12:58   #8
Nakon što mi je istekla i zadnja pretplata sa 96.-im brojem Future više je ne kupujem.Jednostavno se razvodnila do besvjesti.Krsto A. Mažuranić je bio genijalan,Velina je dosta dobro držala vodu,a kad je i ona otišla Future je jednostavno nestalo.To što je gurala Reeda meni nije baš pasalo,ali neka,zato je Resnick bio moj favorit.
Perpetuous dreamer is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2004., 00:51   #9
Prestao sam kupovati dolaskom novog urednistva. Nije to vise to.
floyd is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.02.2004., 13:21   #10
...mene je ubilo nedolaženje na kioske (od pretplate sam odustao kad su me sribali za dva broja)...
Sad si razmišljam o nabavci starih Siriusa pa na čitanje...
Inače ja sam više bio pobornik Mihaele kao urednice nego Krste (jest' da je svima simpa ali meni je naprosto išao na živce sa svojom bakom i starosta stilom)...
dmi is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.02.2004., 14:01   #11
Hm, da ... moram priznati da me u pojam ubilo zadnjih desetak brojeva Future. Ljudi, to doslovno nije bilo za čitanje. Jes' da je nekoć u Siriusu bilo tzv. "Mini YU Siriusa" gdje su objavljivali priče domaćih autora, a Futura se pretvarala u "Maxi loše-napisanu HR Futuru". Verzije tekstova su bile, vjerujem, s oznakom "beta". Lektura? Ha-ha-ha. Za pravopis su (neki) autori zadnji put čuli kroz otvoreni prozor markirajući sa sata hrvatskog jezika s književnošću. Tak' da su, što se mene tiče, s naslovnice mogli maknuti ono "SF F", a ostaviti samo "HORROR" (jer je to jedino i ostalo).

Međutim, sad je urednica Milena Benini. Promjena je, ma kakva god bila, dobro došla. Meni se, osobno, njen izbor priča sviđa više no onaj u starog urednika. Stoga, nabavite idući broj ili dva Future. Možda vas ugodno iznenadi.

Usput, Perpetuous, i meni se Resnick svidio. Dobro piše, čovjek, jel' da?
Littlefoot is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2004., 01:32   #12
Što, opet imaju urednicu ??
Vidi se da sam van svega.
Volim kupit stare jerbo su duplo jeftinije-odlično za čitat u busu, pod predavanjima, u razno raznim redovima. Ima baš dobrih priča.

Potiču li još mlade i nepoznate autore da im se jave ?? Bila je to dobra ideja, al toliko su ih nesuptilno pljuvali da su jadni ljudi vjerojatno propali u zemlju....

Moram kupit novu...al ne smije mi preć u naviku.

(Svaki mjesec kupujem Alan Ford,Witch,Snoopy te neredovito Garfield i svakog trećeg Nathan Never. Ko bi podnio toliki izdatak ?!)
Calvin is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2004., 12:43   #13
Usput, Perpetuous, i meni se Resnick svidio. Dobro piše, čovjek, jel' da? [/B][/QUOTE]

Fenomenalan je.Sve priče koje su bile u Futuri su mi famozne,još samo da mi se dočepat serijala Kirinyaga
Odgovori s citatom
Old 18.02.2004., 12:47   #14
Mislim da ja to imam negdje.
Kolko plačaš

sad se sjetih da prva 3 broja future posudih frendu koji mi ih nikada nije vratio
Odgovori s citatom
Old 18.02.2004., 23:08   #15
Quote:
Legion kaže:
Mislim da ja to imam negdje.
Kolko plačaš

Možda i uzmem ako imaš zbirku o Kirinyagi,ali moram još vidjet ako što nađem na brodu-knjižnici Doulosu koji bi trebao stići u Split za desetak dana.

sad se sjetih da prva 3 broja future posudih frendu koji mi ih nikada nije vratio

Ja ti imam dva primjerka broja 1 Future,greškom sam uzeo 2 kad sam kupovao stare brojeve.Shit happens
Odgovori s citatom
Old 21.02.2004., 12:41   #16
Meni je Futura bila na samom početku, ali Velina je ubrljala.. Izbor priča je postao standardan, gurala je non stop svoej favorite tako da si mogao znati šta će biti u sljedećoj. Ali stvarno su me od Future odbili njeni prijevodi upitne kvalitete (čitaj "shit - kani se ženo onog što ti ne ide!!"), pa sad više ni ne kupujem...

Ali kad je Milena Benini preuzela, mogla bih baš škicniti malo, njene vlastite stvari su mi bile
Pussy Cat is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.02.2004., 18:13   #17
Na zadnjoj stranici najavljuju priče koje će biti objavljene u idućem broju. Pa, ako koga zanima, pojavit će se Mike Resnick. Eto, Perpetuous, prigoda za dobru zabavu
Littlefoot is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.02.2004., 14:27   #18
a jel mozes onda pliz napisati cega sve ima u zadnjem broju i sto se ocekuje u sljedecem?

otO is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.02.2004., 22:12   #19
Mogu, ali neću

Dakle, u broju 118:
  • Ruth Nestvold: Gledanje kroz čipku (Looking through lace) - baš mi je dobro sjela. Jako mi se sviđa. Prvi kontakt s humanoidima tamo negdje, a naglasak je na žensko-muškim odnosima.
  • Eleanor Arnason: Velika grda mama i Zkovi (Big ugly mama and the Zk) - ta mi je, pak, najslabija. Ne volim kad netko hoda koracima od par-svjetlosnih-godina pa se smanji na, 'ajmo reć', normalnu veličinu. I tako to.
  • Sherwood Smith: Mama i tata na domaćoj bojišnici (Mom and dad at the home front) - tek nešto malo slabija od čipkaste. Bit će da, kad čovjek ima klince, drugačije gleda na te obiteljske pripovjetke. (Sherwood je, inače, žena. Nisam znao. Njen je homepage ovdje, ako koga zanima.)
  • Chan Davis: Korača lijepo (It walks in beauty) - i ta mi je sasvim OK. Opet Ž-M odnosi.

A u idućem broju dolaze:
- Lawrence Schimel i Mike Resnick: Gubitak iluzija
- Michael Swanwick: Kojot na kraju povijesti
- Robert Reed: Želim, trebam, zaslužujem
... i mnogi drugi
Littlefoot is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.02.2004., 22:31   #20
yay! rekao bih hvala, ali necu

otO is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:33.