Natrag   Forum.hr > Društvo > Religija

Religija Religija u društvu
Podforum: Teologija i religijska praksa

Pogledaj rezultate ankete: Govorenje u jezicima - blagoslov ili ludost?
Blagoslov 31 39.74%
Ludost 47 60.26%
Glasovatelji: 78. Ne možete glasovati u ovoj anketi

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 05.01.2009., 23:37   #1
Govorenje u jezicima - blagoslov ili ludost?

Vjerojatno ste svi već čuli za to. U Bibliji stoji zapisano:

Mk 16,17 - A ovi će znakovi pratiti one koji uzvjeruju: u ime će moje izganjati zloduhe, novim će jezicima zboriti
Dj 19,6 - pa kad Pavao položi na njih ruke, dođe Duh Sveti na njih te stanu govoriti drugim jezicima i
prorokovati

Kao što vidimo u Bibliji piše kako će vjernike, obuzete Duhom Svetim, pratiti i znak govora u novim jezicima. Nadasve zanimljivo - rekoh sam sebi i otiđoh na YouTube da vidim ima li toga tamo te kako to izgleda.

Evo što sam zanimljivo našao: video prvi(pogledajte cijeli), video drugi (obavezno cijeli), video treći (samo kraj od 8:58, zanimljiv nadasve, čisto radi starije gospođe ozbiljna lica), video četvrti (krštenje, vrlo kratak, iako malo lošiji), video peti (televangelist, kratko i "slatko"), video šesti (čak su i klinci uvučeni u takvo što).

Nakon što sam sve te, i još neke, video isječke pogledao odlučih da stavim to za novu temu na ovom podforumu.

Je li to blagoslov ili ludost?
PIPBoy 2000 is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.01.2009., 23:48   #2
ma rekao bih nekontrolirani vjerski zanos i histerija..
Smisao je cirkularni labirint u umu onih koji ga traže: Radujmo se bez povoda. Slavimo bezdan, prepoznajmo emisare biločega, uzašle sanjare, lutalice po strasti. Uzađimo po tutnjavi pjesme, od Najvećeg Oka krhotina rasutih kroz prostranstvo ponora. Podajmo se opijumu razvrata duginih boja u tmini. Strmoglavljujem se i uzlazim.
Ra-Hoor-Khuit is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.01.2009., 23:48   #3
Ovo sto si prikazao jest fanatizam...nema nikakve veze sa vjerom/krscanstvom. Toga na zapadu ima previse.
efodiks is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.01.2009., 23:59   #4
Quote:
efodiks kaže: Pogledaj post
Ovo sto si prikazao jest fanatizam...nema nikakve veze sa vjerom/krscanstvom. Toga na zapadu ima previse.
Kako ti kao kršanin, predpostavljam, znaš koji su ljudi obuzeti Duhom Svetim i govore u jezicima, a koji nisu? Što je za tebe kao kršćanina govor u jezicima? Što bi ti mislio kada bi tvoj svećenik na misi počeo tako govoriti?
PIPBoy 2000 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2009., 00:08   #5
Quote:
PIPBoy 2000 kaže: Pogledaj post
Kako ti kao kršanin, predpostavljam, znaš koji su ljudi obuzeti Duhom Svetim i govore u jezicima, a koji nisu? Što je za tebe kao kršćanina govor u jezicima? Što bi ti mislio kada bi tvoj svećenik na misi počeo tako govoriti?
To je jedan od mnogih mogućih darova koji dolazi s Duhom svetim! Samo to što netko govori takvim nekim jezikom ne mora značiti da je odmah nužno od Duha svetog,i to nije nužno potvrda da dolazi od Boga! Potvrda su djela tog svečenika ili vjernika i njihovi plodovi,njihov način života! Ako takve ljude poznaješ površno ne možeš znati i biti kompetentan za neki konačan zaključak,ali ako si s njima svakodnevno i poznaješ njihova djela i rad,poznaješ čovjeka onda možeš znati! "Po plodovima njihovim,ćete ih prepoznati..."
Wild_East_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2009., 00:26   #6

Si ka ra ba šo šo šo šo.

Pa ja mogu govoriti izmišljeni jezik satima, bez obzira na duha svetog.

Nakon svega što sam vidio i čuo, uvijek me iznova fascinira ljudska naivnost i glupost. Fantastično!!
hihotić is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2009., 00:31   #7
ovo nije ni ludost ni blagoslov

ovo je demonstracija ljudskih potencijala koji su zadivljujući... neke potiče religija , neke droga , neke čista ljubav ...

ljudi u transu..ništa čudno .... mene čudi samo zašto takvo stanje nezasluženo pripisuju nekom nadnaravnom božanstvu ...

bog je ovdje samo poticaj ... čak bi rekao izgovor ... ljudi lakše prihvate priču bog je ušao u tebe nego u tebi i svakome od nas su beskrajni potencijali..

siguran sam da dobro zarađuju na seminarima ....
bukefal is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2009., 01:01   #8
Ovo je stvarno . Nisam siguran da li da plačem ili da crkajem od smjeha.
Stvarno me je potaknulo na ideju da se pokušam nametnuti kao vjerski i duhovni vođa svojoj u svojoj užoj okolini uz pomoč nadnaravnih jezičnih sposobnosti.

Alehmahu ite me ho tusanot.

Worship ME
NOP sled is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2009., 15:16   #9
Naravno da je .

Dva pitanja katolicima:
Prvo, kako katolička crkva gleda na to?
Drugo, što bi ste vi mislili da svećenik, ili možda čak karizmatični gospon Sudac, na misi počne govoriti u jezicima?
PIPBoy 2000 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2009., 17:04   #10
Quote:
Dva pitanja katolicima:
Prvo, kako katolička crkva gleda na to?
Drugo, što bi ste vi mislili da svećenik, ili možda čak karizmatični gospon Sudac, na misi počne govoriti u jezicima?
Crkva na dar govora ili molitve u jezicima gleda kao i na sve druge darove Duha Svetoga. Crkva je zahvalna za te darove i potiče vjernike da se njima služe na dobrobit zajednice, ali uvijek u poniznosti i suradnji sa crkvenim vodstvom (koje ima zadaću usmjeravati i provjeravati te darove).

Bio sam na više misa i susreta na kojima su razni ljudi (i svećenici u pojedinim dijelovima mise) molili u jezicima. Tako sam jednom čuo i gospodina Zlatka kako kratko moli u jezicima tijekom jednog klanjanja. Meni je drago kada ljudi, a pogotovo svećenici, mole u jezicima i na taj način proslavljaju Boga.

Anketa je (za mene) malo neprecizna, jer samo govorenje u drugim jezicima ne mora biti djelo Duha Svetoga, već može i Sotona tu imati svoje prste (pa taj govor zapravo postaje huljenje Boga). Ali pod pretpostavkom da je ovdje riječ o Božjem daru, opredjeljujem se za prvi odgovor (blagoslov).

Zadnje uređivanje danijel12 : 06.01.2009. at 17:09.
danijel12 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2009., 17:26   #11
Quote:
danijel12 kaže: Pogledaj post
Bio sam na više misa i susreta na kojima su razni ljudi (i svećenici u pojedinim dijelovima mise) molili u jezicima. Tako sam jednom čuo i gospodina Zlatka kako kratko moli u jezicima tijekom jednog klanjanja. Meni je drago kada ljudi, a pogotovo svećenici, mole u jezicima i na taj način proslavljaju Boga.
Zanima me kako znaš da je riječ o jezicima (pretpostavljam da su to davno zaboravljeni jezici za koje nema prevodioca), a ne o random izgovorenim riječima u trenutku religioznog zanosa?

Obrazložiti argument bez korištenja vjerskih zapisa i tumačenja.
NOP sled is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2009., 20:15   #12
Quote:
NOP sled kaže: Pogledaj post
Zanima me kako znaš da je riječ o jezicima (pretpostavljam da su to davno zaboravljeni jezici za koje nema prevodioca), a ne o random izgovorenim riječima u trenutku religioznog zanosa?

Obrazložiti argument bez korištenja vjerskih zapisa i tumačenja.
Za ono što sam osobno čuo, mogu samo reći da vjerujem (a ne da znam) da je molitva u jezicima dar Duha Svetoga, kojom molitelj može moliti u nekom njemu nepoznatom živom, mrtvom ili "anđeoskom" jeziku.

Čuo sam svjedočanstva nekih ljudi koji su posvjedočili ova prva dva slučaja. Tako je npr. jedan talijanski svećenik rekao da se molio nad jednom ženom u jezicima, da bi mu ona kasnije rekla da jako lijepo moli na jednom dijalektu iz njenog rodnog kraja (ona potječe iz Izraela) te ga je pitala gdje ga je naučio. Rekao joj je da nikada nije učio taj jezik te da nije znao značenje tih riječi. Jedan misionar u Južnoj Americi posvjedočio je da je jednom čuo hrvatski jezik među domorocima. Približio se tom čovjeku i upitao ga odakle zna hrvatski, a ovaj ga je pitao: "Što je to hrvatski?"

Ovo nisam osobno doživio, tako da ne mogu ništa potvrditi, već samo navesti.
Old 06.01.2009., 20:43   #13
Kakve veze imaju domoroci sa Svetim Duhom. Jesu li se molili ili što?Zar su odjednom pričali hrvatski jezik.
DEWEY,the is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.01.2009., 21:06   #14
Quote:
DEWEY,the kaže: Pogledaj post
Kakve veze imaju domoroci sa Svetim Duhom. Jesu li se molili ili što?Zar su odjednom pričali hrvatski jezik.
Molili su se, a taj je domorodac molio na hrvatskom jeziku, iako nije nigdje učio hrvatski. Tako je barem taj misionar pričao.
Old 06.01.2009., 21:20   #15
Bilo je jedno pleme koje su Hrvati posjetili.Ne znam jesu li se miješali...mislim da jesu...Od tuda znaju hrvatski...
DEWEY,the is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.01.2009., 15:44   #16
Quote:
Vjerojatno ste svi već čuli za to. U Bibliji stoji zapisano:

Mk 16,17 - A ovi će znakovi pratiti one koji uzvjeruju: u ime će moje izganjati zloduhe, novim će jezicima zboriti
Dj 19,6 - pa kad Pavao položi na njih ruke, dođe Duh Sveti na njih te stanu govoriti drugim jezicima i
prorokovati

Kao što vidimo u Bibliji piše kako će vjernike, obuzete Duhom Svetim, pratiti i znak govora u novim jezicima. Nadasve zanimljivo - rekoh sam sebi i otiđoh na YouTube da vidim ima li toga tamo te kako to izgleda.

Evo što sam zanimljivo našao: video prvi(pogledajte cijeli), video drugi (obavezno cijeli), video treći (samo kraj od 8:58, zanimljiv nadasve, čisto radi starije gospođe ozbiljna lica), video četvrti (krštenje, vrlo kratak, iako malo lošiji), video peti (televangelist, kratko i "slatko"), video šesti (čak su i klinci uvučeni u takvo što).

Nakon što sam sve te, i još neke, video isječke pogledao odlučih da stavim to za novu temu na ovom podforumu.

Je li to blagoslov ili ludost?
Kao što kaže poslovica istina ima dva lica pa se tako i dar govora u jezicima može prikazati u dobrom i lošem svjetlu a u ovim slučajevima je prikazano kao sprdnja sa čime se neslažem.Osobno sam bio na nekoliko seminara vezano uz duhovnu obnovu gdje su mnogi poznati svečenici govorili u jezicima( Fra Zvjezdan Linić, Fra Ivo Pavić) Kako govorenje u jezicima spada u darove Duha Svetog isto tako spada i dar tumačenja, gdje osobe paralelno prevode jezik kojim neka osoba nadahnuta Duhom govori.Normalno nije sve od Duha nego ima utjecaja i onog drugog ali zato postoje osobe koje imaju dar prepoznavanja što dolazi od Boga a to su iskusni svečenici koji se dugo godina već susreću sa tim možemo ga nazvati fenomenom.
DDnnDD is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.01.2009., 15:52   #17
to što piše u Bibliji je simbolično, a moglo bi značiti nešto tipa: jezik Boga i ljubavi razumiju svi bez obzira na vjeru, boju i nacionalnost.
Žulaj is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.01.2009., 16:14   #18
Quote:
DDnnDD kaže: Pogledaj post
Kao što kaže poslovica istina ima dva lica pa se tako i dar govora u jezicima može prikazati u dobrom i lošem svjetlu a u ovim slučajevima je prikazano kao sprdnja sa čime se neslažem.Osobno sam bio na nekoliko seminara vezano uz duhovnu obnovu gdje su mnogi poznati svečenici govorili u jezicima( Fra Zvjezdan Linić, Fra Ivo Pavić) Kako govorenje u jezicima spada u darove Duha Svetog isto tako spada i dar tumačenja, gdje osobe paralelno prevode jezik kojim neka osoba nadahnuta Duhom govori.Normalno nije sve od Duha nego ima utjecaja i onog drugog ali zato postoje osobe koje imaju dar prepoznavanja što dolazi od Boga a to su iskusni svečenici koji se dugo godina već susreću sa tim možemo ga nazvati fenomenom.
Može li se znati koji su to jezici bili? Da li su to bili japanski, ruski, francuski ili neki drugi jezici koji se danas govore ili su to oni koji su se govorili "u ona vremena"?
NOP sled is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.01.2009., 20:26   #19
Zanimljivo bi bilo čuti što bi jezikoslovci rekli na takvo što. Po mom mišljenju ovo uopće ne zvuči kao kakav jezik, čak i da je izmišljen. Da netko progovori u klingonskom, a pri tome ga nije znao, rekao bi da je čudno.
PIPBoy 2000 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.01.2009., 00:00   #20
Govor u jezicima - blagoslov je Duha Svetoga

To nije ništa čudno onome koji vjeruje, Duh Sveti daje kad hoće, kome
hoće i koliko god hoće, tako je i s darom jezika koji je dat osobi za njenu
osobnu izgradnju. Mnogi imaju dar govora u jezicima, kako svećenici tako
i laici. Isus je govorio u jezicima, u filmu "Pasija", jako je lijepo prikazano
kad govori aramejski, u jezicima upućuje molitvu Ocu Nebeskom, zašto?
Zbog toga jer đavao ne razumije govor u jezicima, a molitva izrečena u jezicima nije shvatljiva zločestoj strani.
S Duhom Svetim i Njegovim darovima se ne izruguje jer to može imati
ozbiljne posljedice za onoga koji to čini. Ovo nemojte shvatiti kao prijetnju
već kao upozorenje, bila sam svjedokom događaja te vrste osobi kojoj se
to i dogodilo, nakon izrugivanja.
good angel is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:24.