Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest > Vojna povijest i tehnologija

Vojna povijest i tehnologija Od praćke do ratova zvijezda.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 05.09.2010., 23:51   #1
Prednosti i mane Pilatusa kao sredstva za CAS

Pozdrav!
Zanima me vaše mišljenje o tome kako bi izgledalo (znam nebi izgledalo), kada bi se na Pilatusa zalijepili topovi i poslalo ga našim dečkima u Afghanistan. Naime sve prednosti i mane takve ideje (nosivost, domet, brzina, i tak). Mislim da su Slovenci tako nešto napravili?
Molim ako postoji negdje ova tema izbrišite je ili premjestite. Fala!
Creech is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.09.2010., 00:52   #2
Pilatusi HRZ-a nemaju mogučnost nošenja oružja. Slovenci su svoje modernizirali i naoružali. Njihovi mogu nositi kontejnere sa 12,7 strojnicama i lansere NRZ-a, te bombe. Ukupna nosivost je 1000 kg. Takvi zrakoplovi prvenstveno služe tome da se snizi cijena obuke pilota-zašto da troši resurse mlažnjaka kad obuku za napad na zemaljske ciljeve i ciljeve u zraku može odraditi na puno jeftinijem turbo-propu. Borbena korist u iole ozbiljnijem okruženju-ozbiljnijem u smislu da protivnik ima nešto više od AK i RPG-7 je jako upitna. Zrakoplov nema ni grama oklopa, a uz to je i dosta spor i bilo kakva strojnica ili top mu predstavljaju veliku opasnost. Da ne spominjem Stelu-Iglu_FIM92.
CAS takvim zrakoplovom u Afganu je po meni čisti ruski rulet.
Za CAS bi puno bolje i sigurnije poslužili MI 24. E da zaboravio nemamo ih više, trunu od 98 u Gorici.
delta-mike is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.09.2010., 01:25   #3
Quote:
delta-mike kaže: Pogledaj post
sa pet od šest metaka u bubnju.

Quote:
Za CAS bi puno bolje i sigurnije poslužili MI 24. E da zaboravio nemamo ih više, trunu od 98 u Gorici.
Većina je prodana u staro željezo, ostali su samo ovi izložbeni primjerci

Ali igrom slućaja jednom sam se uspio ukrcati kao balast na jednu dvajstčetvorku...strašna stvar.
Old 06.09.2010., 10:08   #4
Quote:
delta-mike kaže: Pogledaj post
Pilatusi HRZ-a nemaju mogučnost nošenja oružja. Slovenci su svoje modernizirali i naoružali. Njihovi mogu nositi kontejnere sa 12,7 strojnicama i lansere NRZ-a, te bombe. Ukupna nosivost je 1000 kg. Takvi zrakoplovi prvenstveno služe tome da se snizi cijena obuke pilota-zašto da troši resurse mlažnjaka kad obuku za napad na zemaljske ciljeve i ciljeve u zraku može odraditi na puno jeftinijem turbo-propu. Borbena korist u iole ozbiljnijem okruženju-ozbiljnijem u smislu da protivnik ima nešto više od AK i RPG-7 je jako upitna. Zrakoplov nema ni grama oklopa, a uz to je i dosta spor i bilo kakva strojnica ili top mu predstavljaju veliku opasnost. Da ne spominjem Stelu-Iglu_FIM92.
Fala na detaljima, ali kako su to Slovenci naljepili tvornički ili u Deželi. kakvi su to lanseri NRZ-a? I zaboravimo na trenutak sve ovo što si napisao, makar na trenutak, i pretpostavimo da protivnik ima ograničene mogućnosti Air defensa (pokoji DŠK sa slabo uvježbanom posadom), sa koje visine bi Pilatus mogao raditi sa tim raketama ili topom a da bude efikasno i sigurno (jel znaš koliko može nositi od svega ponešto, ako je ukupno 1000kg). radio sam sa dečkima koji voze Pilatuse na Slunju (vježba CAS) moj dojam je da su to vrhunski piloti. Pretpostavimo i to da bi za pilota trebali imati čovjeka zaduženoga preko kacige, i sa sumnjivom dijagnozom. kako se zove onaj mali aviončić kojeg su ameri koristili u Vijetnamu (onaj sa propelerima a radio je CAS i izviđanje valjda?

Zadnje uređivanje Creech : 06.09.2010. at 10:58.
Creech is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.09.2010., 11:26   #5
Slovenci su svoje modernizirali u RADOM Aviation System Izrael.
Amerikanci rade svoju verziju http://www.airforce-technology.com/p...-light-attack/
Imam kod kuće i scan iz AFM o PC-9 Chad Air Force što je "dejstvovao" sa Mk.81 po nekim pobunjenicima pa su se Švicarci nešto ljutili na njih... kad nađem scan postavim. Uglavnom dobar za COIN.
Odgovori s citatom
Old 06.09.2010., 12:35   #6
A da se Pilatuse naoruža sa po 6 R-60, R-73, Python, ili Sidewinder raketice... to je od 300 do 500 kg tereta (dakle ne previše) i da u slučaju rata služe ko lovci na helikoptere... Možda smiješno zvuči, ali njemački Alpha Jetovi su bili prvenstveno namijenjeli kao lovci na Mi-24ke u slučaju invazije!?
Mikojan is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.09.2010., 12:35   #7
Quote:
Creech kaže: Pogledaj post
kako se zove onaj mali aviončić kojeg su ameri koristili u Vijetnamu (onaj sa propelerima a radio je CAS i izviđanje valjda?
OV-10 Bronco?

Sjećam podatka iz neke Ex-Yu knjige o ratnim zrakoplovstvima svijeta, kako je Bronco u nuždi mogao koristiti i automobilsko gorivo(?!)

Danas se više nigdje ne koriste, no EMBRAER proizvodi nešto što bi se, doduše dosta grubo, moglo opisati kao "Pilatus na steroidima"
XAR is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.09.2010., 12:43   #8
Cool Tudjmanistan

Prilikom kupnje aviona Pilatus PC-9 za Ratno zrakoplovstvo RH se obvezala da isti NIKAD neće biti naoružani. Toliko o tome, BTW za pola preprodanih Pilatusa moglo se obnoviti 12 G-4 nuđenih od CG besplatno , pa bi se o nečem iz prijedloga i moglo "laprdati"...
Proxy1969 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.09.2010., 12:46   #9
Quote:
Proxy1969 kaže: Pogledaj post
moglo se obnoviti 12 G-4 nuđenih od CG besplatno , pa bi se o nečem iz prijedloga i moglo "laprdati"...
Gdje bi i zašto, obnovio 12 20-godina starih aviona koji zadnjih par godina ne lete i zadnji su put pošteno održavani prije 20 godina?

Uglavnom. Slovenski PC-9M Hudournik. Zanimljivo mi je ovo:

Quote:
Kontejner ATMS s simulatorjem rakete zrak-zrak in toplotnim oddajnikom
Čitam Nedjeljni komentar koji jasno kaže "tko ne misli ovako taj kleveće i laže", ljudi bez kalibra i bez ideje ufuravaju nam istine crno bijele, investicije su probile plafon troše se krediti, svuda mnogo paranoje svi su do grla u krizi, a mi bi htjeli da budemo centar svijeta... - Nedjeljni komentar, Azra (1982.)

Zadnje uređivanje Atomski Ali : 06.09.2010. at 12:49. Reason: PC-9M Janeza
Atomski Ali is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.09.2010., 12:54   #10
Quote:
XAR kaže: Pogledaj post
OV-10 Bronco?
Bilo u Vietnamu
Cessna O-1 Bird Dog

pa Cessna O2-A Skymaster

i naravno OV-10

Odgovori s citatom
Old 06.09.2010., 13:31   #11
Quote:
XAR kaže: Pogledaj post
OV-10 Bronco?
Čini mi se da je mislio na ovo:

http://en.wikipedia.org/wiki/Douglas_A-1_Skyraider iliti "Sandy" za prijatelje, rodbinu i oborene američke pilote koji su imali sreće dočekat CSAR.

Quote:
Danas se više nigdje ne koriste, no EMBRAER proizvodi nešto što bi se, doduše dosta grubo, moglo opisati kao "Pilatus na steroidima"
Super Tucano.
Ferrando is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.09.2010., 14:43   #12
Ma to je ....

Quote:
Atomski Ali kaže: Pogledaj post
Gdje bi i zašto, obnovio 12 20-godina starih aviona koji zadnjih par godina ne lete i zadnji su put pošteno održavani prije 20 godina?

Uglavnom. Slovenski PC-9M Hudournik. Zanimljivo mi je ovo:

samo hipotetski, usporedbe radi s "naoružanim" Pilatus-ima. Inače taj krš i nije loš, naime kad je projektiran, projektiran je za opremanje jačim motorima (Rolls-Royce/Turbomeca Adour Mk 102) tako da se da nešto učiniti (iste nije dobio iz istog razloga kao i j-22), njegova arhaična avionika ne zauzima previše prostora, tako da ugradnja novije "komercijalne" ne bi bila problem, a gdje ? moš' ga spakirati i u običan brodski kontejner, što će reći da ga možeš bilo gdje "presložiti". U svakom slučaju kao prijelazni avion za obuku je ipak bolji od "naoružanog" Pilatusa. Osobni izbor po meni je yak-130/Aermacchi M-346 koji može poslužiti za puno toga.
Proxy1969 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.09.2010., 14:48   #13
Pilatus PC 9 i A 1 Skyraider su dva totalno različita koncepta. PC 9 je prvenstveno trenažni zrakoplov na kojeg se može nakalemiti nešto oružja, a A 1 Skayraider je opaka mrcina razvijena i opremljena za CAS. Samo njegovo naoružanje od 4 topa 20mm i naosivst do 3600 kg govore za sebe. 3600 kg je nosivost od npr. Mig-a 21 i J 22 Orla ZAJEDNO( MIG 1000 kg, J22 2600 kg).

A 1 Skayraider ima i nešto oklopa na sebi a dokazao se kao prilično otporan na vatru sa zemlje.
delta-mike is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.09.2010., 15:06   #14
Quote:
kakvi su to lanseri NRZ-a?
NRZ=nevođena raketna zrna.Slovenski Pilatus može nositi Lanser LAU 7A 70 mm-sa 7 raketa 70 mm i LAU 19A sa 19 raketa 70 mm.

Quote:
I zaboravimo na trenutak sve ovo što si napisao, makar na trenutak, i pretpostavimo da protivnik ima ograničene mogućnosti Air defensa (pokoji DŠK sa slabo uvježbanom posadom), sa koje visine bi Pilatus mogao raditi sa tim raketama ili topom a da bude efikasno i sigurno (jel znaš koliko može nositi od svega ponešto, ako je ukupno 1000kg).
Pilatus PC-9M Hudournik je naoružan strojnicom 12,7 u kontejneru. To u kratkim crtama znači da ako PC9 može pucati po DŠK-DŠK može pucati po PC9. A pošto PC9 nije oklopljen svaki metak koji pogodi može biti fatalan.
Nekakav klasični borbeni teret bi bio 2x 12,7 svaka sa 250 metaka, 2 lansera NRZ-a i dvije bombe.
delta-mike is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.09.2010., 15:32   #15
Quote:
Ferrando kaže: Pogledaj post
Čini mi se da je mislio na ovo:
iliti "Sandy" za prijatelje, rodbinu i oborene američke pilote koji su imali sreće dočekat CSAR.
Je upravu si, ono što sam ja stavio su FAC (Forward air control).

Evo scan šta je Chad radio sa PC-9

Uploaded with ImageShack.us
Odgovori s citatom
Old 06.09.2010., 15:59   #16
Quote:

Super Tucano.
http://www.youtube.com/watch?v=xqVjWUZEDmg
Kako bi ja svršavao po njemu da ga imamo...

To je čudo rađeno za uništavanje gerile.Ima i FLIR.Tako da, ne znam baš kako bi se proveo Osama za Dšk-om.
Odgovori s citatom
Old 06.09.2010., 17:14   #17
Netko je već napisao da smo se obvezali nenaoružavati Pilatuse. Iako mislim da više ne bi bio problem dogovorit drugačije sa Švicarcima, ćorav bi to bio posao.
Modifikacija bi isto koštala novaca a rezultat nikakav. I što je najgore, ostali bi bez Krila Oluje.

BaE Hawk, ljudi, BaE Hawk. Mogao bi malo glumit "policiju" sa Sidewinderima i relativno je povoljan. A mlazan!
Ferrando is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.09.2010., 20:08   #18
Quote:
Modifikacija bi isto koštala novaca a rezultat nikakav. I što je najgore, ostali bi bez Krila Oluje.

BaE Hawk, ljudi, BaE Hawk. Mogao bi malo glumit "policiju" sa Sidewinderima i relativno je povoljan. A mlazan!
Sve košta... a Krila Oluje bi onda mogli staviti neke dimilice pod krila

BaE Hawk spor za Air Policing ali inače odličan.
Odgovori s citatom
Old 06.09.2010., 22:26   #19
Quote:
Hawk75 kaže: Pogledaj post
Bilo u Vietnamu
Cessna O-1 Bird Dog

pa Cessna O2-A Skymaster

i naravno OV-10

e ovaj zadnji taj
Creech is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.09.2010., 22:28   #20
Quote:
Hawk75 kaže: Pogledaj post
Je upravu si, ono što sam ja stavio su FAC (Forward air control).

Evo scan šta je Chad radio sa PC-9

Uploaded with ImageShack.us
meni se ovaj čini kul, srediti sa švicarcima, zaljepiti toga nešto i to je to
Creech is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:09.