Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest > Vojna povijest i tehnologija

Vojna povijest i tehnologija Od praćke do ratova zvijezda.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.04.2011., 19:44   #1
Časopis Vojna povijest

Krenuo je časopis koji je posvećen samo ovoj temi. Pročitao sam samo par članaka i mogu reći da je relativno OK. Nije previše detaljan, ali ima zanimljivih podataka.

Koji su vaši dojmovi?
Ninjamaster is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2011., 19:47   #2
Quote:
Ninjamaster kaže: Pogledaj post
Krenuo je časopis koji je posvećen samo ovoj temi. Pročitao sam samo par članaka i mogu reći da je relativno OK. Nije previše detaljan, ali ima zanimljivih podataka.

Koji su vaši dojmovi?
nije predetaljan a bogme ima i po mom misljenju nedozvoljivih gresaka
Mustang51 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2011., 20:07   #3
Quote:
Mustang51 kaže: Pogledaj post
Koje si greške primijetio?

Meni je tema dosta zanimljiva i znam nešto malo, ali definitivno nisam ni do koljena osobama, poput nekih koje poznajem, koji gotovo da znaju što se u kojem tenku na istočnom bojištu jelo na određeni datum.
Ninjamaster is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2011., 20:31   #4
Quote:
Kakvih? Ja sam ga samo prelistao u par minuta i vidio nekoliko tipfelera.

Hoćemo zatrpati Despotov (gl.urednik) mail?
Hollow Point is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.04.2011., 22:05   #5
Quote:
Ninjamaster kaže: Pogledaj post
Koje si greške primijetio?

Meni je tema dosta zanimljiva i znam nešto malo, ali definitivno nisam ni do koljena osobama, poput nekih koje poznajem, koji gotovo da znaju što se u kojem tenku na istočnom bojištu jelo na određeni datum.
ako zele biti imalo ozbiljan clanak onda nesmiju nikako napisati glupost poput one da su nijemci napali 10.svibnja 1940. na francusku,belgiju,nizozemsku i pazi sad ovo, dansku!!!
a bilo je jos par gluposti !
Mustang51 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.04.2011., 00:28   #6
može tko dati samo popis naslova članaka iz časopisa, da vidimo o čemu se radi, što se preferira.
žalac_1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.04.2011., 00:32   #7
Quote:
ako zele biti imalo ozbiljan clanak onda nesmiju nikako napisati glupost poput one da su nijemci napali 10.svibnja 1940. na francusku,belgiju,nizozemsku i pazi sad ovo, dansku!!!
a bilo je jos par gluposti !
Bitno je da postoje ljudi spremni potrošit vrime i novce u izdavanje kakvog vojnog časopisa. Eventualne greške su zanemarive kako će se kvaliteta s vrimenom povećavat a i časopis razvijat ako preživi poreze i sl.
Konev is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.04.2011., 09:23   #8
Quote:
žalac_1 kaže: Pogledaj post
može tko dati samo popis naslova članaka iz časopisa, da vidimo o čemu se radi, što se preferira.
Travanjski rat
Erwin Rommel došao u Afriku spasiti Talijane
Hrvati u Prvom svjetskom ratu
Borovo Selo - početak bitke za Vukovar
Špijunski rat Izraela i Hezbollaha
General Mihailo Lukić
General Ante Gotovina
Njemačka 14. oklopna divizija
Danica, prvi ustaški logor
U Mitrovici su me silovali svaku noć
Browning M2 - prva teška strojnica
Riječanin Staljinu dao prvi bombarder
Američki građanski rat
Bahrein
Otišao sam u rat protiv Mađara
Čerkezi su ubijali, otimali, silovali
Francuski karabinjer (ovo je Vukšićev članak s njegovom ilustracijom)
Rotterdam u 15 minuta srušen
General Omar Nelson Bradley
Karađorševo - tko ni(je) dijelio BiH
Mile Blažević Čado
Srbijanski gulag
Na posao smo išli uz snajperske hice
Kinezi prvi probali let uvis
Petar Svačić
Izgubljena Biblija
i razni oglasi.....
Old 07.04.2011., 10:36   #9
Kupio, prolistao, procitao par clanaka... (Petar Svacic, Hrvati u prvom svjetskom ratu, americki građanski rat, pad kraljevine jugoslavije)
Sve skupa ni smrdi ni miriši.
Pisan za široke mase koje o navedenim temama znaju malo ili nimalo.
Previše se bazira na 20. st, premda mi je jasno da to najviše i zanima široke mase .
Moja ocjena 3.
Vidjet cemo...
Arktik is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.04.2011., 14:23   #10
Prelistala sam sad, onako općenito pisan, ima nekih greškica koje su forumaši vidim već primjetili...
Nije neko prekorisno štivo za povjesničare.
Šteta što samo obrađuje 20.stoljeće. Vojna povijest je još zanimljivija u antici i srednjem vijeku, moglo se recimo iz svakog razdoblja neka znacajna bitka obraditi.... a no dobro, možda jednom i to dočekamo...
Old 09.04.2011., 15:42   #11
Ja sam jako razočaran novinom.
Tekstovi su površni a greške i relativizacija vire iz svakog izuzev 3 teksta.
U prvom tekst o sukobu Židova i Hezolaha, dobiva se dojam da su se Židovi sukobili u najmanju ruku s vanzemaljcima a ne sa šakom fanatika. Nadalje nigdje se ne spominje vrsta oruža upotrebljena bilo s jedne bilo s druge strane. Idu tako daleko da govore o 50 uništenih izraelskih Merkava i uništenom ratnom brodu!!!?
Potpis pod sliku "Hezbolah je naoružan najsuvremenijim oružjem" je presmješan. List pretendira biti ozbiljan, a takav naslov je za novine tipa "Arena", "Globus" i sl.
Mislio sam pisati Despotu, ali odustao sam jer shvaćam da mu je jedina motivacija broj prodanih primjeraka. Ako je to jedini pokazatelj, onda je uspio, prvi dan je prodano 3000 primjeraka. Međutim, pitanje je opstanka takve novine kada u redakciji a posebice kod g. Despota vlada euforija i samozadovoljstvo, a sva, osim tri teksta, su jako mizerni.
Možda će netko tražiti daljnju ekspertizu tekstova, ali nisam spreman na to jer nisam za istu plaćen a vođenje brige o kvaliteti samih tekstova također nije na meni već na onima koji su plaćeni za to.
Tekstovi koji po mome razmišljanju vrijede su:
-Jarebov o političkim konotacijama "Srpskog junaštav i Hrvatske izdaje"
-Ragužov o Dubrovačkim televizijama
-Marjanov o Borovom selu
Čak i kod njih imam primjedbe, ali one nisu takvog karaktera kao u ostalim tekstovima.
batik is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.04.2011., 17:27   #12
Quote:
Lucy Lee kaže: Pogledaj post
Vojna povijest je još zanimljivija u antici i srednjem vijeku, moglo se recimo iz svakog razdoblja neka znacajna bitka obraditi.... a no dobro, možda jednom i to dočekamo...
Imaš u HUSARU jako puno o antici......sumerske falange i katafrakti....bitka kod Murse i rimska legija
Old 09.04.2011., 18:48   #13
same teme nisu ni lose odabrane ali su napravljene povrsno i neprofesionalno
mozda kupim br 2 ali ako nađem iste pogreske to je kraj druzenja sa vp
Mustang51 is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.04.2011., 18:55   #14
Quote:
Arktik kaže: Pogledaj post
Sve skupa ni smrdi ni miriši.
Pisan za široke mase koje o navedenim temama znaju malo ili nimalo.
Previše se bazira na 20. st, premda mi je jasno da to najviše i zanima široke mase .
Moja ocjena 3.
Vidjet cemo...
Slažem se.
Kao da su uočili forume povijesti pa ih ukoričili..
Peća is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.04.2011., 19:48   #15
Vojna terminologija i nazivlje im je sve samo ne hrvatsko, kao da su stavili engleske tekstove u google translator i prepisali u časopis.
Konstruktor is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.04.2011., 11:13   #16
mislim da neki prestrogo gledaju na časopis. naravno da je on pisan na tzv. popularan način jer se u principu obraća povijesnim laicima, a ne povjesničarima. bar ja to tako doživljavam. a to je po meni u principu vrlo vrijedan cilj - da se povijest kao učiteljica života približi nekim novim generacijama
HAIKU ZA FRANJU: hrvatski si gorostas bio i ostao/patuljci i dalje grickaju svoja jajašca / JEDNA ZA BBB-e: kad me murjak pendrekom opali po glavi/ja sam sretan kaj sam plavi / Komunisti se spominju još od antike/ Jedan ozbiljan, pa i dramatičan govor euro lijevice o problemima LGBT zajednice pred europarlamentarcima, predstavnicima NATO-a i novinstvom
diogeneš is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.04.2011., 14:22   #17
Quote:
diogeneš kaže: Pogledaj post
mislim da neki prestrogo gledaju na časopis. naravno da je on pisan na tzv. popularan način jer se u principu obraća povijesnim laicima, a ne povjesničarima. bar ja to tako doživljavam. a to je po meni u principu vrlo vrijedan cilj - da se povijest kao učiteljica života približi nekim novim generacijama
Slažem se s Vama kolega, sve dok ne počnu grube greške i izmišljotime, npr. zapovjednik ZNDH nije nikako bio VALTER Kren!!???
Do danas mi također nije jasno kakve veze s naslovom, dakle "VOJNA POVIJEST" ima tekst s povijesti dugmeta!!? Mogli su za popunu praznog prostora ubaciti malo i o proizvodnji kukuruza u Peruu 1982. godine, otprilike toliko veze ima i ovaj doneseni članak.
batik is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.04.2011., 16:38   #18
Uvo je u svakom slučaju vrlo pozitivno da imamo takav magazin u nastanku.
Ono što je nedopustivo s obzirom na papir korišten za isti jest cijena od 20 kn.
Da su bar korice mrvicu kvalitetnije izabrane pa bi čovjek rekao.
Znam nije bitan papir nego što piše ali cijena ne zaslužuje takvu nisku gramažu.
pp5d6 is online now  
Odgovori s citatom
Old 12.04.2011., 18:00   #19
Baš me zanima koliko dug će biti život tog magazina.
Vidio sam i "umotvorinu" Ivice Lučića i njegov subjektivan tekst iz POLITIČKE povijesti u časopisu koji bi trebao biti VOJNA povijest. Baš me zanima dali će uredništvo dozvoliti i onaima o kojima je pseudopovjesničar Lučić pisao da napišu svoje stajališta?
E da, i onaj mail koji su naveli sa prijedlozima im ne radi!
Sve u svemu magazin neće dugo meni se čini. Teme iz vojne povijesti iako manjeg obujma su bile puno bolje u Hrvatskom vojniku.
HSP_HOS is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.04.2011., 21:25   #20
Hrvatski vojnik je bio magazin kakav ovi prostori brdovitog Balkana nisu vidili ,niti prije niti poslije.
Ali NATO internet shema i usteda od 700 tisuća kn godišnje (kako reče glavni urednik) doveo je taj nekad moćni magazin od 2004. na čistu sprdnju (tj. bilten za isključivo pripadnike OSRH, koje to uopće ne zanima.
pp5d6 is online now  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 17:53.