Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje

Stanovanje Gdje i kako stanujete, i kako uopće doći do vlastita stana
Podforumi: Vrt, Sam svoj majstor, Interijeri

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 12.10.2004., 08:13   #1
Kombi bojler - isplativo ili ne?

Radi se o kombiniranom bojleru koji grije vodu na struju ili preko centralnog grijanja...

U sebi ima spiralu od cijevi kroz koje se pušta vruća voda iz centralnog grijanja i s njom grije voda za kupanje...Dakle, kao radijator u bojleru. Kada centralno grijanje ne radi, vodu grije električni grijač koji je u bojleru.

Eh, sad mene zanima koliko je to isplativo?

Peć za centralno grijanje nema na sebi bojler za toplu vodu pa bih htio to tako riješiti..
Kombi-bojler će biti postavljen 10 m od peći (lož-ulje).

Bojler košta oko 1200 kn. Da li se isplati to ili je bolje imati posebni bojer na struju?

Ja mislim da se isplati..
ROAD RUNNER is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2004., 13:11   #2
Već sam zamijenio drugi kombi bojler od 80l.
Ovaj drugi je od inoksa.
Zadovoljan sam jer centralno stalno radi po zimi, a po ljetu sam prvi bojler imao spojen na kolektor. Ovoga zbog rekonstrukcije krova još nisam stigao spojiti.
Lee Champa is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2004., 13:44   #3
Daj mi sad reci još jednu stvar:

Moje grijanje je spojeno tako da gasi plamenik kada temperatura u sobi dođe na 20 °C....
Kada je toplije, plamenik dulje vremena ne radi. Tada voda u kotlu padne na 20 °C, a to znači da će pasti i u bojleru....

Može li se kako spriječiti to da ne grijem sistem za grijanje kuće sa strujom??? Nepovratni ventil možda???

Ako gasim pumpu preko sobnog termostata...grijati će mi gonje etaže...

Što napraviti???

Osvalde, zašto si mijenjao bojler??? Procurio? Kako dugo je trajao??
ROAD RUNNER is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2004., 14:37   #4
-treba rekonstrukcija...
a. tremostat na peći gasi plamenik kada dostigne oko 60C ili više
b. postavi termostatske ventile na radijatore
c. pumpu uključuj ručno
-ugradi bar jedan kugl ventil na bojler kojeg ćeš zatvoriti kada bojler griješ strujom
-pocinčani bojler procurio nakon petnajstak godina
Lee Champa is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2004., 08:01   #5
Quote:
ZOsvald kaže:
-treba rekonstrukcija...
a. tremostat na peći gasi plamenik kada dostigne oko 60C ili više
b. postavi termostatske ventile na radijatore
c. pumpu uključuj ručno
-ugradi bar jedan kugl ventil na bojler kojeg ćeš zatvoriti kada bojler griješ strujom
-pocinčani bojler procurio nakon petnajstak godina
a) tako je i napravljeno, samo moram anulirati sobni termostat.

b) ufffff, skupo mamumu (140 kn/kom) a trebam 11 komada)

c) čemu? kotlovnica mi nije u sklopu kuće (dobro, nije problem spojiti je na sobni termostat i tamo paliti ručno, ali što time dobivam? Ventile ću svakako ugraditi!
Fala na odgovorima
ROAD RUNNER is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2004., 13:24   #6
Ja ti imam takav kombi bojler već 13 godina i za sada nije bilo problema.. Pocinčani 80l, proizv. Metal-elektro D.Zelina! Zbog velike površine spiralnih cijevi vrlo brzo zagrije vodu, a onda ga ručnim ventilom možeš odvojiti od centralnog grijanja.. Kod kupnje obrati pažnju na priključne otvore (lijevi-desni!!)
champ is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2004., 14:23   #7
Nema više lijevi/desni priključak.
Rade se sa lijevim i desnim, negdje dobiješ čepove negdje ne!
Lee Champa is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2004., 23:30   #8
ja cijelu grijanu sezonu kombi bojler imam na centralno, struja samo po ljeti i sve je pet.
Old 09.11.2006., 21:55   #9
Kombinirani plinski bojler - fasadni ili na dimnjak ???

Interesira me koja je izvedba bolja i zasto?
Da li fasadni zagadi fasadu s vremenom?

Koliko bi kostao sustav za grijanje za jednoetaznu kucu cca 120m2?
Stari Zeke is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.11.2006., 23:22   #10
Od toga i prodavači i instalateri iz nekog razloga vole raditi dramu, pa ti uglavnom neće reći pretpostavljenu najnižu i najvišu moguću cijenu (prema kvadraturi stana i vrsti materijala), iako je to jedino što te zanima na početku početka, i iako bi to mogli znati iz prakse. Pusti ih onda nek se zabavljaju i prenemažu, posalji im tlocrt kuće, visinu prozora i zidova, imena kućnih ljubimaca i detaljan izvještaj o udarima sjevernog vjetra na balkon - ionako će na kraju zabrljati sve što mogu zabrljati.
Nama je (kod Petrokova) nešto manje od 60 m bilo nešto više od 20 tisuća kuna, a kako je bojler najskuplji dio priče, dvostruko veća kvadratura mislim da ne bi bila više od 25. Radijatori su bili zaobljeni, nalik na starinske. Jednako su još dobri oni što imaju rebrastu rešetku gore koja se skida, a ne bih tebi, ili onom tko će ih čistiti, preporučila one što imaju puno otvorenih zavijutaka do kojih je nemoguće doći.
Mi zbog položaja prozora nismo mogli staviti fasadni, a dimnjak smo još morali produživati jer nije odgovarao današnjim standardima. Uvjeravali su nas da nema razlike. Fasadni se može staviti i u rupu od dimnjaka, uz još neke dodatke.
pojmeta is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.11.2006., 10:17   #11
Fasdni ako moze

Fasadni bojler uzima zrak izvana pa se jako smanjuje mogućnost da netko strada od CO ako je bojler npr u kupaonici.
Nevolja je u tome što za to bojler mora biti montiran na vanjskom zidu (iznutra naravno).
julu is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.08.2007., 13:39   #12
kombi bojler

Pozdrav!

U kući imam kombi vaillantov bojler star cca 1g.Kad grije vodu upali se plamenik (s10), zati malo gori (s14) cca 10 sec, ugasi se, i onda sve ispočetka, ne grije konstantno vodu nego se plamenik stalno gasi i pali, bez prekida, i ne zagrije vodu do kraja, na pipu izlazi malo topla, malo hladna voda.
Da li je u pitanju kvar ili ga samo treba podesiti, možda imam preveliki protok vode i kak se to podešava.
bar is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.08.2007., 14:23   #13
I ja imam Valliant-ov kombi bojler! On grije vodu samo kad pustiš toplu vodu na pipi (osim ako imaš ugrađen spremnik u njemu). Plamenik mora raditi dok ne ugasiš vodu. Isključivo kontaktiraj osobu koja ti je to postavljala i vjerojatno imaš garanciju. Ili ovlašteni servis da pogledaju automatiku, to im je mana
putnik57 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.08.2007., 14:47   #14
Ja imam Vailantov kombi bojler sa spremnikom. Imao sam problema sa toplom vodom. Znalo se dogoditi da usred tuširanja nestane tople vode i nikako ga nisi mogao natjerati da toplu vodu potjera na pipe. Morao sam ga često palit i gasit i nakon X pokušaja bi mi uspjelo. uglavnom kvar je bio u nekom ventilu i elektronici koja taj ventil kontrolira te nekakva pumpa, cca 2500 kuna troška.

Meni je bojler bio namješten tako da je u spremniku uvijek imao tople vode i zato ga je često palio jer je samo dogrijavao vodu. Ja sam to isključio i sada radi na sistemu kad otvoriš vodu on počne grijanje vode. Moram priznat da mi se smanjio račun za plin, ne drastično ali primjetno. Samo što mislim da je potrošnja vode malo narasla jer treba procurit više vode dok dođe topla voda.
Old 16.08.2007., 21:47   #15
Dok curi voda na slavinu plamenik mora raditi ( nesmije se gasiti ) , ako se to dešava najčešće je problem u sekundarnom ( sanitarnom ) izmjenjivaču topline ( grijaču ). Potrebno ga je očistiti kiselinom od kamenca i nečistoće iz instalacije.
U pravilu je to greška instalacije i loše vode i taj kvar nije pod jamstvom.
darko031 is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.08.2007., 09:38   #16
Quote:
darko031 kaže: Pogledaj post
Dok curi voda na slavinu plamenik mora raditi ( nesmije se gasiti ) , ako se to dešava najčešće je problem u sekundarnom ( sanitarnom ) izmjenjivaču topline ( grijaču ). Potrebno ga je očistiti kiselinom od kamenca i nečistoće iz instalacije.
U pravilu je to greška instalacije i loše vode i taj kvar nije pod jamstvom.
Napominjem da mi je protok odličan, ipak serviser mi dolazi drugi tjedan pa čemo da vidimo.
bar is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.08.2007., 14:33   #17
Quote:
prorex kaže: Pogledaj post
Ja imam Vailantov kombi bojler sa spremnikom.
Prorex, imaš li bojler s ugrađenim spremnikom (aquaBLOCK) ili je spremnik zaseban "uređaj"? Tnx
Marja is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.08.2007., 15:18   #18
Quote:
Marja kaže: Pogledaj post
Prorex, imaš li bojler s ugrađenim spremnikom (aquaBLOCK) ili je spremnik zaseban "uređaj"? Tnx
Bojleri mi nisu jača strana, ali kako ja vidim i kako znam u bojler je ugrađen spremnik. Osim toga, na prednjoj je strani i 'Party' tipka koja bi trebala u 24 sata držati spremnik ful zagrijan (barem su mi tako rekli)
Old 17.08.2007., 17:03   #19
Quote:
prorex kaže: Pogledaj post
Bojleri mi nisu jača strana, ali kako ja vidim i kako znam u bojler je ugrađen spremnik. Osim toga, na prednjoj je strani i 'Party' tipka koja bi trebala u 24 sata držati spremnik ful zagrijan (barem su mi tako rekli)
Tnx. Mi smo ugradili Vaillantov aquaBlock s integriranim spremnikom od 20 litara a kako još nismo uselili i isprobali, čisto me zanimalo iskustvo/zadovoljstvo/nezadovoljstvo. U starom stanu kod običnog kombi bojlera me izuzetno nerviralo što se istovremeno nije mogla koristiti topla voda na dvije mješalice a da se to ne osjeti u temperaturi Navodno se kod modela sa spremnikom to ne bi trebalo događati.
Marja is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.08.2007., 22:24   #20
Nezgode oko uključivanja ili isključivanja pogona uređaja mogu biti uzrokovane raznočime,
od neispravno postavljene automatike i njenih funkcija do neispravnih dijelova ili spojeva.
Za takav tip problema najbolje je dozvati servisera ovlaštenog za konkretan tip i marku bojlera.

Ne manje važan problem predstavlja činjenica o ograničenoj snazi cirkulacijske pumpe ugrađene u uređaju, a koju ćete informaciju teško izvući od trgovaca ili proizvođača. Cirkulacijka pumpa je "srce" kruga instalacije grijanja. Npr. u zidne plinske bojlere manjih snaga (do 32 kW) se ugrađuje tipska cirkulacijska pumpa točno određene (u biti ne velike) snage, te ako je ona preslaba (poddimenzionirana) za potrebe neke kompleksnije instalacije grijanja (poveći gubici snage ili energije tlaka), a koja vam takva može biti ako je brljavo izvedena instalacija grijanja i u vašem stanu, onda vam se može dogoditi da vam instalacija grijanja ne bude zadovoljavajuće radila (slabije grijanje, neuravnoteženost grijanja po ogrijevnim tijelima, itd.).
Zato, kad se već odlučujete za bojlere blok izvedbe, tipa ili kombi ili cirko, vrijedno je znati da oni sami po sebi nisu osiguranje za dobru kvalitetu grijanja, nego samo važan ali ne i jedini segment instalacije grijanja.
Štoviše, jako je bitno kako vam izvođači radova izvedu sve segmente instalacije grijanja.
Shwake is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:10.