Trčanje Još samo 500 m... |
|
|
26.08.2013., 22:47
|
|
djevojce.
Registracija: Dec 2006.
|
Bolovi za vrijeme i/ili nakon treninga
ode tema u neku cudnu stranu ali probat cu s dva pitanja...
kako zagrijat potkoljenice ili sta vec napravit? naime, krenem i na drugom km me pocnu bolit potkoljenice i tamo negdje iza 3km tj oko 4km prestane s tim da se u medjuvremenu malo prosiri bol na listove ali ugl prestane, zakljucujem da je to taman period dok se zagriju, ali kako ih zagrijat prije pa da ni ne dodje do boli?
i drugo pitanje, zasto me na cca 9om km pocnu bolit prepone u razini kuka, a bol prestane s prestankom trcanja tj sto bi mogao bit uzrok
hvala 
|
27.08.2013., 18:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2011.
|
jučer trčim normalno kao i uvijek i nakon 6 kilometara uhvatila me tako jaka bol na dijelu tijela suprotno od srca malo dolje prema trbuhu.Toliko me zabolilo da sam morao stati.
Nakon što sam stao još me lagano bolilo a i danas malo osjećam.
Pretpostavljam da je to slezena.
Jel se vama to dešava??
|
|
|
27.08.2013., 23:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2008.
|
Quote:
batela kaže:
jučer trčim normalno kao i uvijek i nakon 6 kilometara uhvatila me tako jaka bol na dijelu tijela suprotno od srca malo dolje prema trbuhu.Toliko me zabolilo da sam morao stati.
Nakon što sam stao još me lagano bolilo a i danas malo osjećam.
Pretpostavljam da je to slezena.
Jel se vama to dešava??
|
Slezena se nalazi na lijevoj strani tijela,malo dole od srca lijevo.
|
|
|
28.08.2013., 00:40
|
|
Hrčak na dopingu
Registracija: Dec 2004.
|
Mene često dok trčim znaju boljeti ramena, odnosno malo ispod njih. Tam negdje uglavnom. 
|
|
28.08.2013., 06:39
|
|
Protunarodna vlast
Registracija: Dec 2007.
|
Quote:
st.kilda kaže:
Slezena se nalazi na lijevoj strani tijela,malo dole od srca lijevo.
|
Da, to bi mogla biti bol u jetri, tj. njenoj ovojnici.
|
|
|
02.09.2013., 21:35
|
|
djevojce.
|
Danas cca 2km makadama u adidas kanadia pred kraj je bila blaza nizbrdica i onda sam izasla na asfalt, vec na makadamu me pocelo bolit iznad gleznja, donji dio lista, glezanj, mislila sam da ce bol prestat kad se zagrijem ili nesto ali ni nakon jos 2km na asfaltu nije bilo bolje a pace mi je bio ocajan, preko 7min/km pa sam odlucila odustat i vratit se (trebao je bit duzinski trening danas) vratila sam se istim putem, po povratku na makadam bolilo je malo manje, a boli i sad, sad to nije ludjacka bol ali kad vrtim ili pomicem glezanj boli i osjetim
To me bas uzasno izbediralo jer mi cini da nema sanse da ikad stignem do HM, volje imam ali nesto ocito radim krivo, zagrijavam se uvijek isto, nekad nesto boli, nekad ne, danas eto jako i nije prestalo s prestankom trcanja
Prilazem i slikice di boli (dio obuhvacen rukom) iako sumnjam da mi itko moze pomoc ovako preko tipkanja ali toliko sam  da sam se morala pozalit

Neznam jel greska u tenisicama, terenu ili cemu  Sad vec ozbiljno razmisljam kupit kopresijeske carape u nadi da ce to pomoc 
|
02.09.2013., 22:03
|
|
Puno cita malo pise
Registracija: Oct 2007.
|
@Lilit super carapice 
Sto se tice boli ne mogu previse pomoci, na tom mjestu nisam imao probleme (jos)...
A koliko te boli od 1 do 10, gdje je 1 ubo me komarac a 10 dobio sam limunov sok u oko?
|
|
|
02.09.2013., 22:47
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2010.
|
Boli te baš gležanj ili i donji dio lista, nisam siguran jesam li skroz dobro shvatio?
Iako, nemam iskustva s boli u tim predjelima. Uvijek trčiš u istim tenisicama ili?
Si imala takvih problema i prije, u drugim tenisicama? Ta bol ti se ponavlja već duže ili ti se sad desila prvi put?
|
|
|
02.09.2013., 23:05
|
|
djevojce.
|
Boli me donji dio lista, iznad gleznja, ali i sa svih strana zato sam rekla sve sta dlan obuhvati, boli sve ono sta se steze i rasteze kad vrtis stopalom ili ispruzis/skratis stopalo, ne boli glezanj kao takav - ne boli kost nego misic/tetiva/nesto
Sad sam namazala s onim nekim za bol sta grije/hladi
Dok sam trcala je bila bol recimo 5, mogla bi podnijet tu bol i trcat jos nekoliko km vise ali bi bila jako spora, sad kad ne radim nista boli tipa 2 s tim da mi pase razgibavat to bez obzira sta tad boli tj zateze, povremeno u nekoj pozi zaboli list cijelom duzinom prema koljenu ili bocni dio lista prema potkoljenici
Inace trcim u adidaskama drugim a Kanadia su mi za makadam (hodanja), nedavno sam prvi put trcala po makadamu u Kanadiama i sve je bilo super, danas not any more... tesko mi je sad sjetit se jel bol pocela jos na makadamu ili tek kad sam izasla na cestu
Takvu bol sam imala prije u zacetcima trcanja, kad nisam mogla ni 10min u komadu trcat i kad sam imala lose tenisice, od kad sam krenula trcat po programu nekom ono malo trcanje, malo hodanje i kupila tenisice nije bilo te boli - do danas... Inace me zna bolit potkoljenica prvi, drugi km ali onda prestane
Kljuceno je sta sve boli koje sam znala imat prije bi prestale s prestankom trcanja a ovo sad nije 
|
02.09.2013., 23:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2008.
|
Mene taj dio zna bolit ako odradim par brzih treninga nakon duzeg vremena. Malo sporije odradim sljedeca trcanja i redovno stavljam zaledjeni grasak na to podrucje pa prodje nakon nekog vremena.
|
|
|
08.09.2013., 22:38
|
|
djevojce.
|
opet ja 
od sri do danas nisam trcala ni nista, stavljala led povremeno i mazala perskindolom
prestalo bolit recimo u petak, jucer cijeli dan u shopping (dosta hodanja) i nije bolilo
plan je bila pauza do pon pa u pon trcanje ali kako su najavili kisu za sutra a danas nisam imala sta radit tako sam odlucila ipak otic danas...
krenula i sve bilo ok, na negdje 5-6km me pocelo malo bolit ali bas malo, tipa na ljestvici od 1-10 mozda 1 ili 2 od tad do kraja je povremeno bolilo ali nista strasno niti nepodnosljivo, pred kraj je cak i prestalo bolit (trcala sam 12km)
dosla doma i rastezala se i onda krenulo bolit, sad osjetim zatezanje (bolji opis nego bol) kad ispruzim ili skratim stopalo a kad miruje nista, neznam sta je to zbilja
trcala sam u starim tenisicama po asfaltu (standardno) a sljedeci put trcim u novima
|
08.09.2013., 22:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2010.
|
Quote:
Lilit kaže:
opet ja 
od sri do danas nisam trcala ni nista, stavljala led povremeno i mazala perskindolom
prestalo bolit recimo u petak, jucer cijeli dan u shopping (dosta hodanja) i nije bolilo
plan je bila pauza do pon pa u pon trcanje ali kako su najavili kisu za sutra a danas nisam imala sta radit tako sam odlucila ipak otic danas...
krenula i sve bilo ok, na negdje 5-6km me pocelo malo bolit ali bas malo, tipa na ljestvici od 1-10 mozda 1 ili 2 od tad do kraja je povremeno bolilo ali nista strasno niti nepodnosljivo, pred kraj je cak i prestalo bolit (trcala sam 12km)
dosla doma i rastezala se i onda krenulo bolit, sad osjetim zatezanje (bolji opis nego bol) kad ispruzim ili skratim stopalo a kad miruje nista, neznam sta je to zbilja
trcala sam u starim tenisicama po asfaltu (standardno) a sljedeci put trcim u novima
|
Mene isto bolio u starim tenisicama koje sam stvarno iznosio. Po meni je neadekvatna obuća pa prilikom udarca noge o tlo sile nisu dobro apsorbirane. Jel imaš dobru tehniku trčanja ? Se dobro zagriješ prije trčanja ?
Ja sam počeo primjenjivati savjete za zagrijavanje jednog para iz Kanade, imaš na youtubeu njihove upute, isto daju za poslije trčanja, meni pomoglo kada otkako sam se prije skoro tri mjeseca odlučio vraiti na trčanje.
|
|
08.09.2013., 23:47
|
|
djevojce.
|
logit - daj link... inace zagrijavam se da isto kao i prije, prije nije bolilo, sad boli 
|
09.09.2013., 17:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2010.
|
Quote:
Lilit kaže:
logit - daj link... inace zagrijavam se da isto kao i prije, prije nije bolilo, sad boli 
|
Da ga jeb*š sada kopao po jutubu ne morem naći, moram naći gdje sam to zatuko. Ovdi doma, na laptopu ili na poslu 
|
|
24.09.2013., 18:10
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Nov 2012.
|
Stopalo i kuk su uvijek međusobno paralelni. Zašto? Zato jer se koljeno, koje se može kretati naprijed-nazad, ne može saviti u bilo koji drugi kut. Iz toga proizlazi da ako okrenete stopalo lijevo ili desno, koljeno se neće pomjeriti, zaključano je. Pomjeriti se mora kuk. Dakle, ako želimo slobodno micati i pomjerati stopalo moramo biti sposobni slobodno okretati i pomjerati kuk. No nažalost je kuk s tijelom povezan preko velikih mišića trupa i kralježnice, a kralježnica se sastoji od 24 kralješka od kojih se svaki okreće i pomiče. I što više osjećamo, kontroliramo i što smo svjesniji micanja trupa i leđa, to slobodnije i pravilnije možemo okretati stopala. Ako to pogledamo s druge strane – što manje osjećamo leđa, što lošija je gibljivost trupa, što smo više zategnuti, to više su (zbog svega nabrojanog) kukovi tvrđi i negibljivi, a noga i stopalo manje slobodni, manje učinkoviti, manje prikladni za obavljanje svakodnevnih radova i zadataka.
Tako da možete razmisliti o tome. Hm, noge i stopala me često i stalno više bole.
ZAŠTO?
Sve sam tvrđi u leđima, trupu, vratu i posljedično također u kukovima što me tjera da koristim noge i stopala neučinkovito i tvrdo. Umjesto da bi se na tlo odazvali meko i tekuće, sa njima se borimo jer u stopalima imamo toliko malo slobode i zračnosti da nemamo drugog izbora nego da se odazovemo tvrdo. To će onda negativno utjecati na kosti, zglobove i konstantno napinjati mišiće preko njihove uzdržljivosti. Radi toga će oni biti bolni i umorni.
Kako mogu promijeniti djelovanje svojih stopala i noga?
Tako da postanem mek, tekuć i voljan u svojih kukovima i trupu.
Svakako ne s injekcijama kortizola u stopalo ili vučenjem noge, jer to neće osloboditi mišiće ni fascie dugoročno i neće pomoći dugo ako budemo konstantno zloupotrebljavati stopalo s tvrdim i negibljivim kukom. Stopalo će platiti cijenu tvrdoće, zategnutosti kukova i tijela umjesto da bi se kuk voljno odazvao da biste se mogli prilagoditi na brze promjene. Kao kad se npr. pojavi potreba da se brzo maknete autu.
U takvim trenucima dobro je biti gibak i voljan u trupu. Budući da to nećete biti sposobni napraviti ako budete imali tvrda leđa, ne govorimo više samo o udobnosti života bez bolova, nego također o opstanku i proživljavanju. Normalna osoba koja živi u civiliziranom svijetu ne bi preživjela 3 dana u prašumi, jer smo tvrdi, naučeni i naviknuti da uvijek gledamo samo ispred sebe, da se pomičemo naprijed i da radimo s uređajima koje su napravljeni da gledamo ispred sebe (auto, tv, kompjuter, telefon …). I tako se nakon određenog vremena dogodi da ne možemo ni preko ramena pogledati iza sebe da bismo vidjeli što to ide prema nama (lav, auto, biciklist …). Kad vam trebaju spremnost i prilagodljivost najčešće su vam potrebne i istom trenutku; ako ih nema, posljedice su vidljive odmah.
Ovu analizu sam napisao jer se u svom radu susrećem s velikim brojem sportaša s bolovima u koljenima, stopalima i kukovima. Rješenje obično traže u u kupovini novih tenisica , iztezanju ili trpe čekajuči da bol prođe . Ali svaki puta vidim isto. Nakon par mjeseci poboljšanja sve se počne ponavljati i pogoršavati zbog jednostavnog razloga − uzrok nije tamo gdje se traže rješenja. Prema drugoj strani trkače kako nauče opet osjećati svoje tijelo i pokrete, kroz učenje somatike i diferencijacije brzo i trajno smanje probleme i bolove kako u sportu tako na poslu, u svakodnevnom životu, čak i kod spavanja. Posljedično se poboljšanjem fizičkog i psihičkog zdravlja počnu dizati forma i fizičke sposobnosti (moć, uzdržljivost, reakcijsko vrijeme, pouzdanost …) te veselje prema životu i sportu.
|
|
|
24.09.2013., 21:39
|
|
djevojce.
|
@Aleš - moram priznat da nisam bas "uhvatila" koji tocno savjet dajes?
|
25.09.2013., 07:04
|
|
Protunarodna vlast
Registracija: Dec 2007.
|
Niti ja baš nisam pročitao neki savjet - no, možda je u meni problem... 
|
|
|
25.09.2013., 10:57
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Nov 2012.
|
Bavim se terapeutikom povrjeda i bolova kod sportaša . Dosta velik broj klijenata su i trkači kako profesionalni tako i rekreativni . I kod svih vidim istu stvar . zbog treninga ili prirode posla kojim se bave u životu ( obično puno sjede ) dolazi to ukručenih mišiča u leđima trupu i vratu i to utječe na pokretljivost kuka . kad ta više nije optimalna polako dolazi do problema u nozi i u kontroli iste , skračivanju koraka i krivog kontakta stopala sa podlogom .
savjet je da je uzrok problema u nogama obično ograničeno kretanje u trupu a posebno u leđima .
budem dodao još jedan post na temu odakle dolazi to ukočenje .
|
|
|
25.09.2013., 12:09
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2011.
|
Quote:
Lilit kaže:
Boli me donji dio lista, iznad gleznja, ali i sa svih strana zato sam rekla sve sta dlan obuhvati, boli sve ono sta se steze i rasteze kad vrtis stopalom ili ispruzis/skratis stopalo, ne boli glezanj kao takav - ne boli kost nego misic/tetiva/nesto
Sad sam namazala s onim nekim za bol sta grije/hladi
Dok sam trcala je bila bol recimo 5, mogla bi podnijet tu bol i trcat jos nekoliko km vise ali bi bila jako spora, sad kad ne radim nista boli tipa 2 s tim da mi pase razgibavat to bez obzira sta tad boli tj zateze, povremeno u nekoj pozi zaboli list cijelom duzinom prema koljenu ili bocni dio lista prema potkoljenici
Inace trcim u adidaskama drugim a Kanadia su mi za makadam (hodanja), nedavno sam prvi put trcala po makadamu u Kanadiama i sve je bilo super, danas not any more... tesko mi je sad sjetit se jel bol pocela jos na makadamu ili tek kad sam izasla na cestu
Takvu bol sam imala prije u zacetcima trcanja, kad nisam mogla ni 10min u komadu trcat i kad sam imala lose tenisice, od kad sam krenula trcat po programu nekom ono malo trcanje, malo hodanje i kupila tenisice nije bilo te boli - do danas... Inace me zna bolit potkoljenica prvi, drugi km ali onda prestane
Kljuceno je sta sve boli koje sam znala imat prije bi prestale s prestankom trcanja a ovo sad nije 
|
Lilit,meni se čini da imaš upaljene tetive,što samo po sebi nije ozbiljno ako ozbiljno kreneš sa izlječenjem istih,mirovanje,led ....R.I.C.E....uzrok može biti teren po kojem trčiš,stare tenesice(iskusni trkači vole okrenuti stare tenesice naopačke da vide kako su potrošili đon,na taj način vidiš kako gaziš i koliko imaš krivu tehniku trčanja odnosno kako stopala gazi na tlo),zamor ...u svakom slučaju nemoj raditi sama dijagnoze nego potraži stručnu pomoć kod doktora koji će ti najbolje odrediti dijagnozu,pogotovo ako bol ne prolazi!Zanemarivanjem istih riskiraš puno ozbiljniju ozljedu kao tendonitis pu pu pu (pljujem na spomen tog vraga)....odi doktoru!!
|
|
|
25.09.2013., 12:21
|
|
VaQuita Marisol
Registracija: Nov 2011.
|
Quote:
Aleš Ernst kaže:
Bavim se terapeutikom povrjeda i bolova kod sportaša . Dosta velik broj klijenata su i trkači kako profesionalni tako i rekreativni . I kod svih vidim istu stvar . zbog treninga ili prirode posla kojim se bave u životu ( obično puno sjede ) dolazi to ukručenih mišiča u leđima trupu i vratu i to utječe na pokretljivost kuka . kad ta više nije optimalna polako dolazi do problema u nozi i u kontroli iste , skračivanju koraka i krivog kontakta stopala sa podlogom .
savjet je da je uzrok problema u nogama obično ograničeno kretanje u trupu a posebno u leđima .
budem dodao još jedan post na temu odakle dolazi to ukočenje .
|
ja bih rekla da smo svi skužili taj dio, ali nigdje nisi napisao kako se može popraviti pokretljivost trupa i kukova tako da više ne budu kruta i ograničena 
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 10:33.
|
|
|
|