Trčanje Još samo 500 m... |
|
|
14.05.2014., 17:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2010.
|
Za sve trkače...Kako i zašto ste počeli?
Evo da bude poticaj za one koji počinju i one koji žele početi...
Kako ste počeli...kojim tempom, udaljenostima...što vas je motiviralo, natjeralo...Podijelite iskustva s ostalima 
|
|
|
14.05.2014., 18:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2008.
|
Krenuo sam kad sam počeo osjećati posljedice rada pred računalom te stresa od posla.
3.5 km, cca 5:30 tempo. Bez nekih velikih promjena.
A onda, mjesec dana nakon - prvih 10 km, pa prvih 12 km, pa prvih 16 na prvoj utrci, a onda prvi polumaraton nakon mjesec i pol - dva.
Zašto? Uvijek sam volio sportove izdržljivosti, a trčanje je definitivno najjednostavnije. Dovoljne su tenisice, može se trčati po kiši i snijegu. Nema servisa. Osim koljena i istegnuća.
Rezultat? Odlična kondicija, hrpa novih poznanstava i prijatelja, vidio sam brda i puteljke koje inače nikad ne bih, zavlačio se u kupine i koprive koje isto ne bih  , i puno puno endorfina. U nekim stvarima sam od nagle osobe postao totalni zen.
Stekao sam osjećaj da mogu postići što god želim. 100 km - nema problema. 170. Mali problemi - ali sam siguran da se da.
Mane? Vikendi i godišnji se planiraju na temelju utrka, najveći problem kod odlaska na put je hoće li mi stati tenisice u kofer. Radije odem trčati nego obaviti stvari koje bih morao. I tako par tjedana. Sportske odjeće imam 5x više nego normalne, a tenisica 10x više nego normalne obuće.
Ukratko, trčanje mi je postalo više od rekreacije 
|
|
|
14.05.2014., 19:19
|
|
Registrirani korisnik
|
Uh..10k mi je čini mi se daleki cilj....a ono želje i maštanja su velika(kao i sa svime)...no bojim se da me koči ono neki strah od neuspjeha i odustajanja.....
Cilj je 30 min u komadu..ili 5km..to bi se cca trebalo poklopiti po tempu kojim trčim..uspjela 20 min..al sad kao da suporavam..a prošlo je mjesec dana...Kad neke čitam ono kao da su nakon dva treninga trčali na 5min/kom kilometre i kilometre...Da li je pretjerivanje, mladost, sklonost...ili samo veća volja...
Uvijek mi je trčanje bilo nekako teško(mislim nakon završetka škole) nekih 20-tak godina...Hodanje sporo, brzo planinarenje sve je u redu...ali valjda prebrzo sam trčala i ono...nikako doći do zraka...E sad trčim po neravnom terenu pa je i to mislim usporavajući faktor..no ujedno i veći izazov...Nadam se da ću progurati ljeto sa par treninga tjedno da mogu nastaviti najesen...MOžda da imam društvo bi bilo lakše..Ludi pas se ne računa;-)
|
|
|
14.05.2014., 20:25
|
|
Protunarodna vlast
Registracija: Dec 2007.
|
Zašto?
Prestao sam pušiti i udebljao se 15 kg. Počeli su me boljeti zglobovi. NIsam imao više odjeće koja bi išla na mene.
Kako?
Prvo trčanje bilo mi je u običnim patikama, izdržao sam 1000 m i htio plakati od muke.
S vremenom, učio sam, na vlastitim greškama (to je bilo prije 16 godina i nisu bile ako lako dostupne informacije o trčanju),lagano sam mogao pretrčati sve više i više, upoznao druge trkače, omršavio, osjećao se sve bolje i bolje...
Pa je došao prvi polumaraton, pa drugi, pa stoti... pa prvi maraton, pa drugi, pa sedamnaesti...
Uglavnom trčanje mi je način života.
Trčim 2500-3000 km godišnje, zdrav sam, upoznao sam puno dragih ljudi u zemlji i van nje...
Trčat ću koliko mi god zdravlje bude dalo, a nadam se, da će to biti još puno desetljeća...
I da, ako te tješi, ko mlad nisam nikako volio trčanje...
|
|
|
14.05.2014., 20:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2010.
|
Alkari no!name i Smotani2 u sridu! Ja sam se prije godinu dana vratio trčanju nakon 25 godina pauze i ako me ozljede ne spriječe planiram to činiti i idućih 25  Kako mi sad apsurdno zvuči izjava jednog samozvanog life coacha, kod kojeg sam išao prije nekoliko godina, da je trčanje bijeg od problema  Inače, čovjek je imao viška kilograma 
|
14.05.2014., 20:46
|
|
Protunarodna vlast
|
@Pripit, prijatelju, life coach bio je u krivu, naravno... trčanje je način sučeljavanja sa problemima. Trčanje je relaksiranje. Trčanje je odmor. Trčanjem umaram tijelo al krijepim i snažim duh. Trčanje je.... stil života.
Off topic: ideš u Sombor? Vidim da je puuuno osječana prijavljeno...
|
|
|
14.05.2014., 21:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2010.
|
Idem prijatelju i u Sl. Brod 18.-og i u Sombor na Dan mladosti  Ide nas dosta iz Udruge zdravo trčanje.
|
14.05.2014., 21:33
|
|
Protunarodna vlast
|
Quote:
Pripit kaže:
Idem prijatelju i u Sl. Brod 18.-og i u Sombor na Dan mladosti  Ide nas dosta iz Udruge zdravo trčanje.
|
Da, znam da vas ide dosta; neki novi ljudi, koje ne poznajem iz trčanja.
Znači, vidimo se u Somboru!
Supruga i ja idemo dan ranije, s obzirom da smo podaleko (Varaždin)...
EDIT: i da, tamo ćemo proslaviti dan mladosti... 
|
|
|
14.05.2014., 21:46
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Pripit kaže:
Alkari no!name i Smotani2 u sridu! Ja sam se prije godinu dana vratio trčanju nakon 25 godina pauze i ako me ozljede ne spriječe planiram to činiti i idućih 25  Kako mi sad apsurdno zvuči izjava jednog samozvanog life coacha, kod kojeg sam išao prije nekoliko godina, da je trčanje bijeg od problema  Inače, čovjek je imao viška kilograma 
|
Znaš kako kažu...oni koji ne znaju trniraju 
|
|
|
16.05.2014., 14:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2010.
|
ah...moj pocetak bas trcanja kao sporta, godinu i pol od zadnje rekreacije je bio od tocke a do tocke b...no surrender no matter what...
otrcao 6-7 minuta od kuce do jedne ledine i mislio da cu umrijeti, al srecom nisam nego samo lagano nastavio svaki dan malo po po malo...tada bez brige i pameti, niti sam imao tenisice, niti obleku, niti sam razmisljao o terenu po kojem trcim, niti kilometrima, niti pace-u...nicemu, samo sam trcao i pomicao granice...to ljeto sam dogurao do 7-10km dnevno...
trcanje je i fizicka i psihicka hrana, ne bitno kakav dan imali, cak i 10min trcanja mijenja pogled na svijet, opusta, daje mentalnu i fizicku snagu, testira i um i tijelo...stvara ovisnost...trcanje je fenomenalno 
|
|
|
16.05.2014., 14:53
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2002.
|
Pa bezveze, promijenio posao, ostao bez omiljenog asfaltnog igrališta za nogomet, pa počeo trčat. Prvo malo i rijetko u kombinaciji s nogometom. Pa sve više. U konačnici odustao od nogometa jer sam ozlijedio jednu zimu trbušni zid, drugu preponu, pa me počelo živcirat kaj ne mogu ići trčat (al nije me živciralo kaj ne mogu igrat nogomet). Tri godine nakon početka trčanja se krenulo i na trke.
|
|
|
16.05.2014., 23:14
|
|
Registrirani korisnik
|
Iz čistog mira da ispucam višak energije 
|
|
|
17.05.2014., 08:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2014.
|
Dok sam šetala psa po Jarunu siječanj-veljača, nigdje nije bilo žive duše osim mene i grupica trkača, pa sam zaključila da bi im se mogla pridružiti jer imamo nešto zajedničko  . Nikad se ne bi počela baviti trčanjem ako bi to bilo u nekoj teretani ili dvorani, ali mi se sama ideja trčanja tijekom cijele godine vani na kiši, suncu, snijegu i na različitim terenima jako sviđa i pristaje mojem karakteru i osobnosti. Želim pobjeći iz ta 4 zida unutar kojih sam bila konstantno zatvorena za vrijeme studiranja, a i danas na poslu. Smatram da je najveća mana današnjeg života što većina ljudi previše vremena provodi u zatvorenom prostoru.
|
|
|
21.05.2014., 19:07
|
|
mysteryman
Registracija: Mar 2014.
|
Evo počeo sam trčati prije mjesec dana s bratom, odlično mi je, dobro se osjećam poslje toga, trenutno sam na kilometraži od dva komada, ali osjećam da mogu daleko više pa ću postpeno povećavati,zabavno je uz glazbu i dobro je za stres.
|
|
|
29.05.2014., 03:56
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2011.
|
radi opsesije brojevima , volio sam mjeriti vrijeme na štoperici
|
|
|
29.05.2014., 20:02
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2011.
|
da se riješim fantomske boli
|
29.05.2014., 20:53
|
|
ex-plavusha
Registracija: Mar 2007.
|
Mislim da je bila neka oklada u pitanju, a onda sam i sama išla vidjeti mogu li otrčati 10-15 minuta u komadu.
Bilo je to davne 2008., kolovoz, vruće za crknut. Išla sam nadobudno oko 10.30 ujutro. Nakon nekoliko minuta jedva sam doteturala do doma, uzela Ventolin i narednih sat vremena dolazila na sebe. Onda sam na netu našla neki plan trčanja za početnike pa sam ga se počela pridržavati i malo sam ga prilagođavala kako mi je pasalo. Sad se više ne sjećam kojom brzinom sam napredovala, ali znam da sam u 11. mjesecu po prvi put otrčala 60 minuta u komadu i to mi je bilo - vauuuuu.
Onda sam preko zime bila prestala i na proljeće opet krenula. I tako sad stalno radim. Po zimi 2-3 mjeseca malo pauziram, a onda opet trčim i uživam u tome. 
|
29.05.2014., 22:01
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2013.
|
moze pitanje, vidim da ima ljudi koji su zapoceli zbog tezine. imam 7-8 kg visa i planiram trcati ovo ljeto. da bi smrsavio jel se trebam pridrzavati neke posebne prehrane ili moze ovako dalmatinska lagana. a i volio bi da steknem kakvu takvu kondiciju da ne umirem nakon par napora
|
|
|
29.05.2014., 22:16
|
|
ex-plavusha
Registracija: Mar 2007.
|
Samo trčanje ti neće pomoći da smršaviš ako ne korigiraš prehranu. Prehrana je važnija nego tjelovježba, pa tako i trčanje.
Kreni, što čekaš? 
|
29.05.2014., 23:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2013.
|
ocu, samo sad ne mogu cekam ljeto  moram!
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 14:48.
|
|
|
|