Natrag   Forum.hr > Društvo > Roditelji i djeca > Dječje zdravlje

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 14.05.2014., 18:23   #1
Povišen antistreptolizinski titar (AST-O / ASO) u djeteta

Imam jedno hitno pitanje vezano za rezultale ASTO testa:
Desetogodišnji dječak ima asto čak 1640, a maximalmo je 200!!
Ovaj, i ogroman broj drugih nalaza, morao je uraditi jer je mu je kosa počela opadati (u krugovima) što traje nekih 4-5 mjeseci (u početku je opadalo u manjim količinama, skoro neprimjetno, da bi tokom nekoliko zadnih sedmica počela intenzivno opadati, sada ima više krugova). Pošto je imao veoma loše mliječne zube, doktori su rekli da hitno mora izvaditi svaki mliječni zub, a bilo ih je 14, što uopšte nije bilo jednostavno za tako malog dječaka. To je jedino na što su tada sumnjali. Rekli su da su pokvareni zubi najvjerovatnije uzrok opadanja kose (tada je bio samo jedan mali krug).
Nakon nekoliko sedmica počelo se pojavljivati još krugova, i kosa sa rubova se veoma lahko vadi. Doktori su potpuno zbunjeni, a posebno su sada ostali šokirani nakon rezultata ASTO testa. Sada se čekaju ostali nalazi da bi mogli propisati odgovarajuću terapiju.

Da li je iko imao mnogo povišen ASTO? Je li ovo mnogo opasno? Koji je najefikasniji način za liječenje? Je li streptokok u ovim količinama mnogo opasan?
Svaka informacija i savjet zlata su vrijedni..
Hvala unaprijed svima
DiamondLady is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2014., 18:50   #2
Quote:
DiamondLady kaže: Pogledaj post
Imam jedno hitno pitanje vezano za rezultale ASTO testa:
Desetogodišnji dječak ima asto čak 1640, a maximalmo je 200!!
Ovaj, i ogroman broj drugih nalaza, morao je uraditi jer je mu je kosa počela opadati (u krugovima) što traje nekih 4-5 mjeseci (u početku je opadalo u manjim količinama, skoro neprimjetno, da bi tokom nekoliko zadnih sedmica počela intenzivno opadati, sada ima više krugova). Pošto je imao veoma loše mliječne zube, doktori su rekli da hitno mora izvaditi svaki mliječni zub, a bilo ih je 14, što uopšte nije bilo jednostavno za tako malog dječaka. To je jedino na što su tada sumnjali. Rekli su da su pokvareni zubi najvjerovatnije uzrok opadanja kose (tada je bio samo jedan mali krug).
Nakon nekoliko sedmica počelo se pojavljivati još krugova, i kosa sa rubova se veoma lahko vadi. Doktori su potpuno zbunjeni, a posebno su sada ostali šokirani nakon rezultata ASTO testa. Sada se čekaju ostali nalazi da bi mogli propisati odgovarajuću terapiju.

Da li je iko imao mnogo povišen ASTO? Je li ovo mnogo opasno? Koji je najefikasniji način za liječenje? Je li streptokok u ovim količinama mnogo opasan?
Svaka informacija i savjet zlata su vrijedni..
Hvala unaprijed svima
Kakvi su mu krajnici, zaboga?
Streptokok može napraviti velike probleme a ako uđu u krvotok može doći do sepse. Trebalo bi naći žarište i ciljanim antibiotikom liječiti.
Old 14.05.2014., 18:58   #3
Quote:
Ivanicapeca kaže: Pogledaj post
Streptokok može napraviti velike probleme a ako uđu u krvotok može doći do sepse. Trebalo bi naći žarište i ciljanim antibiotikom liječiti.
Ljekari su prilikom pregleda grla rekli da se krajnici skoro uopće ne vide, što smatraju dobrim znakom koji ne ukazuje na probleme sa njima.

Najvjerovatnijim žarištem smatraju zube koji su izvađeni (svi su bili potpuno crni, i to je trajalo nekoliko godina).

Hvala velika na odgovoru
DiamondLady is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2014., 19:03   #4
Quote:
Ivanicapeca kaže: Pogledaj post
Zaboravila sam reći da je dječak potpuno zdrav, i osim tog nalaza nema ničega što bi ukazivalo na bilo kakvu bolest..
Znate li neke prirodne preparate koji pomažu?
DiamondLady is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2014., 19:12   #5
Nema prirodnih preparata koje bi ovako visoke vrijednosti spustile (mogu samo pripomoći neke stvari za dizanje imuniteta, nikako ne mogu biti jedino s čime se liječi), tu trebaju antibiotici.

Ja sam imala jedan period dosta visok ASTO, nije bio ovako visok (bio je oko 600) i primala sam venozno penicilin u 2 navrata i mjesecima mi se spuštao. Pila sam uz to sva čuda prirpdnih dodataka, nema do antibiotika.

edit: i da, dijete ti negjde ima žarište streptokoka, trebalo bi otkriti gdje je.
Odgovori s citatom
Old 16.05.2014., 22:12   #6
To što krajnici nisu upaljeni ne mora nužno značiti da se nisu tamo začahurili i lagano se množe. Ja bi obavila bris čisto da isključim mogućnost.
Najbolji prirodni preparat koji mi pada na pamet je propolis i to ga nastojte nabaviti od nekog provjerenog pčelara. Isto tako može se u apotekama nabaviti Nativni propolis junior u prahu koji se umiješa u jogurt ili puding da dijete lakše proguta. No bez antibiotika će se teško stvar iskorijeniti. Isto tako nabavi neki jaki probiotik tipa Biogaia.
Old 17.05.2014., 09:20   #7
Povisene vrijednosti titra ASTO je iskljucivo i jedino znaak preboljele strepnokokne bolesti i samo po sebi nema nikakvo znacenje. Puno je vaznije koje tegobe dijete ima. Kod ovog djeteta je ocito rijec o relativno cestom pokusaju trazenja uzroka gubitka kose, moguce alopecia areata po opisu, neka pokretacica pogleda tu temu, mozda ce naci nesto zanimljivo. premda s gubitkom kose koliko vidim dermatolozi prilicno lutaju.
Old 19.05.2014., 22:38   #8
I normalno je da to bude mjesecima užasno povišeno iako nema nikakvih drugih tegoba? Ja sam uvijek mislila da to znači da ima negdje žarište ako je visoko i jako sporo pada.
Odgovori s citatom
Old 20.05.2014., 20:53   #9
Koliko sam ja upoznata taj titar reagira na protein koji ispustaju streptokoki i dokaz je prisutnosti kolonija negdje u tijelu. E sad koloko dugo se nakon iskorijenja bakterija u titru protein moze registrirati i u kojoj mjeri ako da, nisam upoznata.
Old 21.05.2014., 11:47   #10
Puno previše se obraća pažnja na titar AST-O. Sam po sebi nema nikakvo bitno značenje akoje dijete inače zdravo. Ama baš nikakve brige nema.
Ako dijete ima nekave druge tegobe, onda se on promatra sa sasvim drugog kraja i uklopi u priču.
Old 21.05.2014., 13:51   #11
Quote:
zrnce soli kaže: Pogledaj post
Puno previše se obraća pažnja na titar AST-O. Sam po sebi nema nikakvo bitno značenje akoje dijete inače zdravo. Ama baš nikakve brige nema.
Ako dijete ima nekave druge tegobe, onda se on promatra sa sasvim drugog kraja i uklopi u priču.
Da, to si nam već rekla. Molila bih objašnjenje zašto je to tako kako tvrdiš da je s obzirom na to što titar konkretno registrira.
edit: lijena ne bila, nađoh jedan tekst: http://magazin.net.hr/roditeljstvo/b...t-titar-u-krvi

Zadnje uređivanje Ivanicapeca : 21.05.2014. at 13:57.
Ivanicapeca is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.05.2014., 14:42   #12
Napisala sam već gore, to je samo znak preboljele infekcije i kod inače zdravog djetta nema važnosti. Ovaj link je koristan, to još detaljnije lijepo objašnjava. Ljudi su se prije hvatali toga jer nismo imali znanje koje imamo sada, tko zna što nas sve u budućnosti čeka i što ćemo sve izbacit, a danas nam je jako važno. Ljudi se vole hvatati brojeva, a sam nam broj ne znači ama baš ništa.
U linku su lijepo navedena dva primjera gdje je ASTO titar jako važan, ali djeca kojima su ti nalazi bitni su srećom, jako jako rijetki u današnje doba. Nekad je bilo jako puno reumatske vrućice, danas nisam uopće čula da je neko dijete oboljelo od nje. A poststreptokokni glomerulonefirits je danas isto tako puno rjeđi.
Old 18.06.2014., 13:58   #13
Pozdrav! Eto mi se vec duze borimo sa povisenim AST koji varira od 700 do 1600,no stalno smo pod prismotrom. Koliko ja znam to su antitjela na streptokoke i tako velike vrijednosti signaliziraju upalu , nama su od 700 na dalje davali silapen 10 dana toliko je potrebno za streptokoke.Nakon penicilina vrijednosti brzo padnu ,nakon tonziloktomije sa 1600 na 400, dobre vijesti! Ukoliko nema nikakvih drugih simptoma ( tikova ,razdražljivost...) super i puno sreće! Ako ste iz zg kod kojeg ste lijecnika ?
lilo090270 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:11.