Hrana i zdravlje Posebni režimi prehrane |
|
27.11.2014., 14:23
|
|
The Crone
Registracija: Dec 2005.
|
Prehrana za dijabetičare tip 2
U zadnje vrijeme imam dojam da sam okružena s dijabetičarima tip 2. Neki će reći da nije ni čudo obzirom da živim u Italiji, a njihova kuhinja danas se na žalost bazira na proizvodima od žitarica, za razliku od nekadašnje (prije 50-tak godina) kada su uglavnom jeli povrće, minestorne, plavu ribu, sireve i sl, dok su tjestenine s umacima bile praznični ručak.
Na stranu dugovječnost, ali kvaliteta života talijanskih staraca uglavnom je vezana uz metformin i komplikacije vezane uz metabolički sindrom. Problem nije moja svekrva koja sa 87 godina ima masnu jetru, problem su prijatelji koji u dobi od 45, 51, 58 godina imaju dijabetes tip 2 (dakle vezan uz prehranu), višak kila i uzimaju lijekove, za sada metformin.
Ono što meni nikako nije jasno, a nije mi bilo jasno niti dok sam vodala svekra po ordinacijama u potrazi za najboljom kominacijom lijekova (nakon 4 godine dramiona i metformina završio je na inzulinu, ali on je umro s 90 godina, pa i nije tako tragično) da se u Italiji inzistira na balansiranoj prehrani i tvrdnji da šećeri (ovdje mislim na sve ugljikohidrate, ne samo šećer u obliku bijelih kristala u kavi) nisu problem ako se kontrolirano uzimaju.
Po meni, da su ti moji prijatelji sposobni kontrolirati koliko šećera uzimaju niti bi bili s viškom kila, niti bi razvili dijabetes tip 2. Redovno vodim borbu s njima, ali ne znam kako ih nagovoriti na bilo kakvu promjenu kada im njihovi liječnici govore da je ok jesti tjesteninu, krumpir, rižote ...
Kakva je situacija u Hrvatskoj? U nekoj od europskih zemalja? U ostatku svijeta? Voljela bih čuti o iskustvima iz svih zemalja u kojima se nalazite. Znam da u Švedskoj i nordijskim zemljama uspješno kontroliraju dijabetes tip 2 uz pomoć LCHF djiete. Našla sam informacije i da u USA i Australiji konačno napuštaju do sada uvriježene principe prehrambene piramide u kojoj su 60% kalorija davali ugljikohidrati. Američka udruga kardiologa danas navodi šećer kao glavni uzrok kardiovaskularnih bolesti, sve je više istraživanja koja dokazuju da je šećer glavni uzročnik modernih bolesti i epidemije debljine.
Unatoč svemu, u Italiji idalje dijele menije za dijabetičare u kojima se nalazi i tjestenina i kruh i riža i palenta ... i moji prijatelji nisu ništa bolje, dapače, povećavaju im doze metformina 
|
|
|
02.12.2014., 19:35
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2011.
|
ovdje je situacija ista. moj tata ima DM tip 2 zadnjih 15ak godina i nije se liječio dok ga ove godine nije opalio srčani. sada uzima hrpu lijekova uključujući i za dijabetes, a jede apsolutno jednako kao i dosada  .
baš sam gledala primjer tzv.dijabetičkog jelovnika kojeg su mu dali u bolnici- 800 od 1500 kcal su bile iz ugljikohidrata. svašta.
|
|
|
03.12.2014., 07:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2010.
|
Mislim da nije problem u samom unosu UH koliko unosu nezdravih UH,od kruha,peciva,i sl.
Zaista je teško pronaći pravu izvornu žitaricu.
Sve je podređeno novcu,industrijski isplativom proizvodu i sl.
Nažalost nisam dobar primjer zdrave prehrane,tako da 
|
|
|
12.12.2014., 12:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2009.
|
U ovom tekstu, koji kopiram sa website-a www.galaksija.com, objašnjen je utjecaj masti na metabolizam glukoze i nastanak metaboličkih poremećaja, kao npr. dijabetesa tip 2.
„Dijabetes se označava kao nesposobnost tijela da pravilno metabolizira karbohidrate. Njegov glavni simptom je visoki nivo glukoze u krvi. Dijabetes tip 1, nastaje kao posljedica nedovoljne proizvodnje insulina od strane pankreasa. Dijabetes tip 2, nastaje usljed nedjelotvornosti insulina. U oba ova slučaja nivo glukoze u krvi ostaje povišen. U slučajevima nedovoljne količine insulina ili njegove nedjelotvornosti, nivo šećera u krvi se ne može održavati unutar normalnih granica. U slučaju Dijabetesa tipa 2, visok nivo šećera je praćen sa jednim hronično visokim nivoom insulina, kao i ozbiljnim endokrinim poremećajima.
Nedjelotvorni insulin se nimalo ne razlikuje od djelotvornog insulina. Njegovo nedjelotvornost leži u nesposobnosti ćelija da adekvatno reaguju na njega. Ne radi se ni o kakvom biohemijskom nedostatku samog insulina. Odatle proistiće da se ovdje radi o jednom oboljenju koje ima odraza na skoro svaku ćeliju, od oko 70 triliona njih, u tijelu čovjeka. Sve ove ćelije zavise od hrane koju mi jedemo, odnosno, hranljivih materija koje su im potrebne za njihov rad, obnovu i održavanje.
Klasifikacija dijabetesa kao jednog poremećaja u metabolizmu karbohidrata je jedna tradicionalna klasifikacija koja potiće iz početka 19-tog vijeka kada se veoma malo toga bilo poznato o metaboličkim poremećajima.(15) Danas, kada znamo mnogo više o ovim procesima, mnogo više bi odgovaralo da definišemo dijabetes tip-2 kao jedan poremećaj u metabolizmu masti i ulja. Taj poremećaj se manifestuje nedjelotvornošću insulina i konsekventnim poremećajima u metabolizmu karbohidrata. Ova zaostavština iz 19-tog vijeka još uvijek doprinosi stvaranju konfuzije u vezi ove bolesti.
Tako, dijabetes tip-2, i njegovi rani hiperinsulinemični simptomi predstavljaju simptome cjelokupnog organizma koji se manifestuju usljed nesposobnosti ćelija da metaboliziraju glukozu, kako treba. Svaka ćelija tijela, iz razloga koji postaju jasniji, zatiće se u jednoj situaciji kada ona nije više u stanju da preuzima glukozu iz krvi i transportuje ju u svoju unutrašnjost. Glukoza tako ostaje u krvotoku, skladišti se u obliku masti ili glikogena u tijelu, ili biva izbačena iz organizma uz pomoć mokraće.
Kada se insulin veže za receptor na memebrani jedne ćelije, on onda prouzroku u njoj jednu kompleksnu seriju biohemijskih reakcija. To onda podstiće jednu vrstu molekula-transportera glukoze koji su poznati pod imenom GLUT4 da napuste svoje parkiralište koje je smješteno unutar ćelije i otputuju do unutrašnje površine njene plazmatske membrane.
Kad stignu do membrane, oni onda migriraju do jednog područja unutar nje koje se naziva kaveole.(16) Tamo oni uz pomoć jedne druge serije biohemijskih reakcija identifikuju molekule glukoze, kače ih za sebe i transportuju u unutrašnjost ćelije uz pomoć jednog procesa koji se naziva endocitoza. Kada se nade unutar ćelije, glukoza onda postaje gorivo koje prilikom svog sagorijevanja u mitohondrijama oslobađa energiju koja se koristi za pogon svih ćelijskih aktivnosti. Tako ovi GLUT4 transporteri smanjuju količinu glukoze u krvi preuzimajući je iz nje i transportujući je u ćelije tijela.
Mnoge molekule koje se nalaze na ovom putu za transport glukoze su lipidi; to znači, oni su masne kiseline. Jedna zdrava ćelijska membrana za koju sada znamo da igra aktivnu ulogu u transportu glukoze, sadrži i jednu supstancu tzv. komplement cis-tipa w=3 nezasićene masne kiseline(17) čija je uloga da naprave ćelijsku membranu tečnijom, odnosno, ‘klizavom’. Kada ove cis-masne kiseline postanu hronično nedostupne usljed naše loše ishrane, onda se njihova nestašica u ćelijskoj membrani nadomijesta uz pomoć kratkolančanih i srednjelančanih zasićenih masnih kiselina. Prisustvo ove vrste masnih kiselina dovodi do toga da ćelijska membrana postane čvršća i ljepljiva što onda ometa normalan transportni mehanizam koji se odvija kroz nju.(18)
Tako, u nedostatku dovoljnih količina masnih kiselina tipa cis omega 3 u našoj ishrani, smanjuje se pokretljivost transportera GLUT4, mijenja se biohemijska struktura ćelije a nivo glukoze u krvi ostaje povišen.
Na drugim mjestima u tijelu, pankreas stvara povečanu količinu insulina, jetra prizvodi mast od suvišnog šećera, masne ćelije skladište suvišnu mast, mokraća se stvara u većim količinama, količina ćelijske energije postaje nedovoljna da bi se obavljale normalne tjelesne aktivnosti i dolazi do poremećaja cjelokupnog endrokrinog sistema. Na kraju dolazi do otkazivanja rada pankreasa, prekomijernog rasta tjelesne težine, te se počne da stvara jedno stanje u čovjekovom organizmu koje je poznato kao - dijabetička kriza.“
Na drugoj temi sam spomenula da imam jednu blisku osobu koja je izliječila dijabetes tip 2, mijenjanjem načina prehrane.
Gore citirani tekst je bio okidač za uvođenje promjena u prehrani, ali pokazalo se da je problem malo složeniji nego što je samo neravnoteža u unosu određenih vrsta masti u organizam.
Dakle, autor tvrdi da je potrebno samo prestati unositi zasićene masti i nezasićene masti tipa omega-6, a povećati unos omega-3 masti.
I tako, ta osoba je prestala konzumirati zasićene masnoće, uzimati samo maslinovo, laneno i riblje ulje, a od životinjskih namirnica jesti samo ribu. E sad, ako bi obrok bio sastavljen od recimo – ribe i povrća, ponekad uz dodatak malo graha ili neke druge mahunarke, šećer u krvi bi bio u granicama normalnog, međutim, čim bi obrok sadržavao rižu, kruh ili neku drugu škrobnu namirnicu, šećer bi skočio preko granice.
Onda je odlučila da izbaci i ribu, tj. da pokuša sa 100% veganskom prehranom. Nakon svega 7 dana, šećer se u potpunosti smirio i stabilizirao. Znači, nakon obilnog obroka od npr. riže i graha, ili tjestenine, krumpira, pa čak i nakon slatkiša (i to kupovnih, ali veganskih, npr. bajadera, medenjaci, neki posni keksi itd.) šećer bi uvijek bio u normali.
Ovo nije znanstvena studija, ovo je samo jedno iskustvo u liječenju dijabetesa tip 2, čiji sam svjedok i u čiju djelotvornost sam se uvjerila.
U uvodnom postu se spominje LCHF način prehrane kao metoda kontroliranja dijabetesa tip 2. Logično je da je prehranom sa niskim unosom UH moguće kontrolirati razinu glukoze u krvi, ali to ne liječi uzrok problema, jer čim (ili ako) se ponovo unese veća količina UH, šećer u krvi će biti visok. Poanta izlječenja je moći konzumirati hranu bogatu UH, bez bojazni od visokog šećera.
Ne ulazim u to kako se netko želi hraniti, niti što smatra zdravom ili nezdravom hranom, samo navodim činjenice.
|
|
|
12.12.2014., 15:11
|
|
PŠK janick
Registracija: Dec 2007.
|
galaksija.com? 
nadasve vjerodostojan izvor
vakcine i genocid? 
|
|
|
12.12.2014., 20:35
|
|
The Crone
|
Quote:
kim deal kaže:
U ovom tekstu, koji kopiram sa website-a www.galaksija.com, objašnjen je utjecaj masti na metabolizam glukoze i nastanak metaboličkih poremećaja, kao npr. dijabetesa tip 2.
|
citirani website radije ne bih komentirala, ostajem iznenađena da na takvim stranicama netko ide tražiti lijek za bilo koju bolest ili poremećaj. Citirani tekst je više nego očajan, ali dobro, svatko ima pravo vjerovati u ono što želi.
Quote:
kim deal kaže:
Dakle, autor tvrdi da je potrebno samo prestati unositi zasićene masti i nezasićene masti tipa omega-6, a povećati unos omega-3 masti.
I tako, ta osoba je prestala konzumirati zasićene masnoće, uzimati samo maslinovo, laneno i riblje ulje, a od životinjskih namirnica jesti samo ribu.
|
da je dovoljno samo izbaciti zasićene masti i jesti maslinovo ulje uz velike količine ugljikohidrata onda bi Italija trebala biti zemlja s najnižim postotkom dijabetičara tipa 2. Kako stvari stoje, unatoč najvećoj svjetskoj potrošnji maslinovog ulja po glavi stanovnika, jednako tako velikoj potrošnji ugljikohidrata u vidu tjestenine i riže, daleko većoj potrošnji svježeg voća i povraća, pa i ribe u odnosu na ostatak EU zemalja, u Italiji je dijabetes tip 2 najčešći problem koji se javlja u populaciji od 50 godina, pa nadalje.
|
|
|
12.12.2014., 21:53
|
|
Registrirani korisnik
|
Site ne bih komentirala jer ga ne posjećujem, ovaj sam članak našla kopajući po netu o dijabetesu, i sačuvala ga.
Što se tiče samog teksta, pojasni, molim te, argumentirano, zašto je očajan?
Ako je ti argument talijanska prehrana, onda taj argument ne stoji, jer Talijani ne jedu samo maslinovo ulje, tjesteninu i ribu, jedu oni puno više od toga - jaja, svinjetinu, junetinu, mliječne proizvode.
Ako si dobro pročitala moj post, vidjela bi da sam i sama došla do zaključka da je teorija iz citiranog članka manjkava, jer u iskustvu koje sam iznijela, nije bilo dovoljno samo izbaciti zasićene životinjske masti, bilo je potrebno izbaciti sve namirnice životinjskog porijekla da bi došlo do potpunog izlječenja. Sam tekst je poslužio kao okidač, kao polazna točka, ali se u konačnici rješenje pronašlo na temelju osobnog ogleda.
Naravno, na internetu ima puno članaka o veganskoj prehrani i liječenju dijabetesa, i tu se može naći puno vrijednih i korisnih informacija, ali ne može se ništa sa sigurnošću tvrditi dok se osobno ne iskusi ili dok se ne posvjedoči tome.
|
|
|
12.12.2014., 22:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2008.
|
Quote:
kim deal kaže:
Site ne bih komentirala jer ga ne posjećujem, ovaj sam članak našla kopajući po netu o dijabetesu, i sačuvala ga.
Ako je ti argument talijanska prehrana, onda taj argument ne stoji, jer Talijani ne jedu samo maslinovo ulje, tjesteninu i ribu, jedu oni puno više od toga - jaja, svinjetinu, junetinu, mliječne proizvode.
Ako si dobro pročitala moj post, vidjela bi da sam i sama došla do zaključka da je teorija iz citiranog članka manjkava, jer u iskustvu koje sam iznijela, nije bilo dovoljno samo izbaciti zasićene životinjske masti, bilo je potrebno izbaciti sve namirnice životinjskog porijekla da bi došlo do potpunog izlječenja. Sam tekst je poslužio kao okidač, kao polazna točka, ali se u konačnici rješenje pronašlo na temelju osobnog ogleda.
Naravno, na internetu ima puno članaka o veganskoj prehrani i liječenju dijabetesa, i tu se može naći puno vrijednih i korisnih informacija, ali ne može se ništa sa sigurnošću tvrditi dok se osobno ne iskusi ili dok se ne posvjedoči tome.
|
Eto, isto to se mozes reci i za lchf prehranu. Isto to, s tim da sve vise lijecnika i klinika naginje lchf prehrani u suzbijanju dijabetesa nego veganskoj. I tko je sad u pravu? Hmm....ja sam za vegansku prvi put cula da je toliko mocna da je izljecila DB 2, dok sam za lchf prehranu, ili low carb prehranu puno cesce cula i vidjela tuda iskustva. I cije iskustvo je sada znacajnije....hm......
|
|
|
12.12.2014., 22:17
|
|
The Crone
|
Quote:
kim deal kaže:
|
čak niti ti koja navodiš informacije s tog website isti ne posjećuješ, tako da ne možeš očekivati da gubim vrijeme da bih "argumentirano" analizirala kvaziznanstvene članke s interneta.
Quote:
kim deal kaže:
|
Meni nije argument talijanska prehrana (o kojoj ipak znam više od tebe), nego ti navodim da u svjetlu činjenice da je riječ o zemlji koja po glavi stanovnika ima najveću potrošnju maslinovog ulja na svijetu, predstavlja model mediteranskog načina prehrane, uz izuzetno visoku potrošnju voća i povrća i ribe, ipak ima jako veliki broj dijabetičara tipa 2, a njihova dob se iz godine u godinu spušta.
|
|
|
13.12.2014., 11:20
|
|
♡♡♡
Registracija: Jun 2009.
|
Kim deal jel ta tvoja bliska osoba koja se "izliječila" sada može sve jesti da joj ne smeta? Jer naime to znači izliječiti se, da si zdrav a ne da moraš biti na nekom posebnom režimu da ti se ne javlja nešto. Proguglaj termin remisija. 
|
|
13.12.2014., 12:10
|
|
Registrirani korisnik
|
Ona je i dalje vegan, nije ni pokušavala jesti kao prije, ali je činjenica da sad može jesti UH koliko god želi, a da joj šećer u krvi bude uvijek u normali.
|
|
|
11.09.2019., 09:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2019.
|
Quote:
Pepica kaže:
galaksija.com? 
nadasve vjerodostojan izvor
vakcine i genocid? 
|
Često poludim na ovakve izvore kad se trebamo informirati o dijabetesu... Naprosto, iz iskustva, čim prije prihvatiš dijabetes i uhvatiš se u borbu s njim (inzulinima, kontrolama i tabletama...a tek prehranom) vremenom će biti lakše
Nedavno je pokrenut portal koji je namijenjen baš nama "cukrićima" koji imamo puno pitanja za doktore i m.sestre, a oni tamo daju odgovore: https://www.dijabetes.net/
|
|
|
 |
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 10:52.
|
|
|
|