Natrag   Forum.hr > Kultura i zabava > Ostale umjetnosti > Strip

Strip Kvadrat na kvadrat.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 14.04.2005., 17:43   #1
Exclamation Knjige o stripu

Uglavnom imam jedan mali problem pa ako mi itko može pomoći...

Može li mi tko preporučiti knjige o stripu?

Malko čudno zvuči ali ovako stvari stoje: za seminarski iz likovnog moram napisati neku temu. Pošto su sve bile pomalo dosadne a Dali i Pop-art su bili zauzeti uzeo sam - stripove.
No problem je što ih moram obraditi sa likovne strane i nešto malo povjesti.

Dakle može li itko pomoći i reći mi gdje mogu posuditi/kupiti takve knjige
Ribac is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.04.2005., 21:33   #2
Re: Stripovi-pomoć!

Quote:
Ribac kaže:

Malko čudno zvuči ali ovako stvari stoje: za seminarski iz likovnog moram napisati neku temu. Pošto su sve bile pomalo dosadne a Dali i Pop-art su bili zauzeti uzeo sam - stripove.

Will Eisner - Comic & Sequential Art

Scott McCloud - Understanding Comics
Nephrite is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.04.2005., 16:32   #3
Re: Stripovi-pomoć!

Quote:
Ribac kaže:

Iz ovoga što si napisao da se zaključiti da ti je tema prilično široka.
Najveći izbor knjiga ti je na amazonu (www.amazon.com - ako kupuješ kupi na tom američkom jer ti je dolar trenutno vrlo povoljnog tečaja)...utipkaj history of comic books i slično i imaš svega i svačega.
Pogledaj www.moderna-vremena.hr, tamo ima nešto literature, a imaju i antikvarijat, pa možda nađeš nešto i o "Novom kvadratu" što ti je vrlo ok za ubaciti pod poglavlje o stripu u hrvata.
Osim toga skokni do NSB-a i pretražuj njihov katalog (tamo ti je najveći izbor onoga što ima kod nas, starog i novog), tamo imaš i periodiku s časopisima, pa pogledaj i u taj katalog (recimo časopise tipa "Život umjetnosti" te neke "Polete" u kojima su izlazili stripovi).
Eto, nadam se da će ti pomoći barem malo.
Mag is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.05.2005., 23:55   #4
Will Eisner je super

Također, posjedujem i kopiju knjige Profesionalne Tajne stripa Ervina Rustemagića, međutim ne znam gdje bi je mogao nabaviti, ako želiš možemo nešto dogovoriti, rado ću ti pomoći.

Mislim da će sve navedeno biti dovoljno, naravno, pogotovo ako si i stripofil
Tinchi is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.05.2005., 21:36   #5
odaberi Novi Kvadrat (Kordej, Zimonic, Devlic, fenomenalni Mirko Ilic!!!svi vezani uz Polet), koji su pratili svj. trendove u trenutku kad je strip od comic booka postao graphic novel.
U francuskoj - autori vezani uz Metal Hurlant, koji ce kasnije postati kultni Heavy Metal u Americi.
Moebius, Druillet, Corben, pa kasnije i Bilal, a objavljivani su i nasi (Pahek, Ilic Zezelj se tu isto moze svrstati).

moj cimer je svojedobno pisao esej na tu temu, pa mislim da je razgovarao s Veljkom Krulcicem koji je svojedobno nesto i napisao o stripu (knjigu mislim),

dodji do kultnih figura, ma koja si skola?

takodjer kasnije Dave McKean, Frank Miller i Matt Wagner kao americki odgovor francuskom novom valu (ipak znantno kasnije, nekih 10-tak godina)

Will Eisner je stara garda, koja meni nije tolko zanimljiva..alije dobra za usporedbu evolucije stripa kao medija.

pisat cu jos ako se jos neceg sjetim

pozdrav
Liberatore is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2005., 13:17   #6
McCloudov 'Understanding comics' bi se trebao pojaviti i u Rvackoj inačici. ( ako se već i nije pojavio ).
Sâm McCloud je nedavno napisao i nastavak: Reinventing Comics.

Rustemagićeva knjiga je više o 'tajnama' zanata, a manje teorije i povijesti.

Također preporučam bilo koji interviju s Alanom Mooreom.
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 10:43.