Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo

Gospodarstvo Novac, profit, blagostanje. Kako doći do toga?
Podforumi: Kriptovalute, Dionice, Ostali oblici investiranja, Banke, osiguranja, krediti, Poduzetništvo, računovodstvo i porezi

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 29.06.2016., 19:38   #1
Uvođenje Eura...

...po hitnom postupku.
Izgleda da je juncker&co odlucila na silu okupirat jos ono drzava sta nije okupirano jos.

Najebali smo.

Ne vidim ni jednu pozitivnu stranu ovog uvodjenja
Old 29.06.2016., 19:50   #2
Imat ćeš idući mjesec realnu plaću od 250€ umjesto dosadašnjih 400€ ili ti 3000kn, a cijene će se korigirati u maloprodaji isto kao u Nemčiji onih dana, što je bilo 1DEM sutradan je postalo 1€

Živjela birokratska EU propisi i regulative
homosapiens is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2016., 19:57   #3
Ovo je odlicno za sve turiste
Buka is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2016., 19:57   #4
Quote:
miky0 kaže: Pogledaj post
...po hitnom postupku.
Izgleda da je juncker&co odlucila na silu okupirat jos ono drzava sta nije okupirano jos.

Najebali smo.

Ne vidim ni jednu pozitivnu stranu ovog uvodjenja
Ja itekako vidim.
To je kraj za Todorića i uvoznu mafiju.
Sad još mogu manipulirati cijenama i prodavati nam fore o visokim troškovima.
Uvođenjem eura sve te fore više ne vrijede.
Ako 50km dalje imaš stvar za 10 eura onda Toda i slični to ne mogu ovdje prodavati za 15. Ljudi će plaću dobivati u eurima i te eure trošiti tamo gdje je jeftinije bez zajebancija i konverzija. O poreznoj kontroli da ne pričam.
Prestaju onda i zadnje prepreke za internet trgovine i dostavu. Sve je lakše. Naručuješ u eurima, plaćaš u eurima i to dolazi bez prepreka.
Cijene NEĆE ići na skuplje jer su na razinama većim nego na području euro valute i ne dajte se prevariti od uvoznog lobija jer će on itekako navijati da se euro ne uvede.
Patiti će djelomično turizam jer više neće biti zarade kroz namještanje ljetnog tečaja.
Čak mislim da će i plaće porasti jer kad se uvede euro onda će se itekako vidjeti koliko tko u Europi zarađuje a tu smo mi praktički na začelju. Neće se više moći farbati narod sa praznim pričama. Ako ovdje dobiješ 400 eura plaće a 50km dalje 600 eura za isti posao onda tu više nema rasprave. Ili povećaj plaću ili zatvaraj biznis. To je već itekako osjećaju poslodavci a uvođenjem eura osjetiti će još više.
Morate znati da priče o poskupljenjima u zemljama koje su uvele euro važi samo za one zemlje koje su imale niske cijene roba i usluga. Hrvatska to nema!
Mi smo u rangu europskog prosjeka ili skuplji pa je tako daljnje poskupljenje nemoguće.
Kerefek76 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2016., 20:01   #5
Quote:
Kerefek76 kaže: Pogledaj post
Ja itekako vidim.
To je kraj za Todorića i uvoznu mafiju.
Sad još mogu manipulirati cijenama i prodavati nam fore o visokim troškovima.
Uvođenjem eura sve te fore više ne vrijede.
Ako 50km dalje imaš stvar za 10 eura onda Toda i slični to ne mogu ovdje prodavati za 15. Ljudi će plaću dobivati u eurima i te eure trošiti tamo gdje je jeftinije bez zajebancija i konverzija. O poreznoj kontroli da ne pričam.
Prestaju onda i zadnje prepreke za internet trgovine i dostavu. Sve je lakše. Naručuješ u eurima, plaćaš u eurima i to dolazi bez prepreka.
Cijene NEĆE ići na skuplje jer su na razinama većim nego na području euro valute i ne dajte se prevariti od uvoznog lobija jer će on itekako navijati da se euro ne uvede.
Patiti će djelomično turizam jer više neće biti zarade kroz namještanje ljetnog tečaja.
Čak mislim da će i plaće porasti jer kad se uvede euro onda će se itekako vidjeti koliko tko u Europi zarađuje a tu smo mi praktički na začelju. Neće se više moći farbati narod sa praznim pričama. Ako ovdje dobiješ 400 eura plaće a 50km dalje 600 eura za isti posao onda tu više nema rasprave. Ili povećaj plaću ili zatvaraj biznis. To je već itekako osjećaju poslodavci a uvođenjem eura osjetiti će još više.
Morate znati da priče o poskupljenjima u zemljama koje su uvele euro važi samo za one zemlje koje su imale niske cijene roba i usluga. Hrvatska to nema!
Mi smo u rangu europskog prosjeka ili skuplji pa je tako daljnje poskupljenje nemoguće.
Boldano:

Njemacka je imala niske cijene roba i usluga
Old 29.06.2016., 20:07   #6
Kaj je bolje u slučaju uvođenja eura - dići kredit u kunama ili ne?
charmed84 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2016., 20:08   #7
Bavim se uvozom, pa su cijene nabavke astronomske zbog troškova, poreza, prijevoza i sličnih sranja, no čime se bavi todorić ne znam ali na njega sigurno neće ništa novo na tržištu utjecat. Konverzacija iz eur-kn se istina osjeti.

Moje mišljenje je da će ovo značiti samo kao posljednji udarac čekićem u čavao koji Isusa pribija na križ - dakle za narod. Ne vidim drukčiji ishod.
Jer ja ne vjerujem da neće biti slučaj kao što je bilo iz DM-EUR izjednačavanje tečaja i inflaciju cijena.

Možda to neće ni bit tako loše, jer da mnogi propadnu i da se stvori ta osovina koja će se usprotiviti ovom ugnjetavanju i uzurpaciji, pa po cijeni svega...
john newman is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2016., 20:08   #8
Quote:
miky0 kaže: Pogledaj post
Boldano:

Njemacka je imala niske cijene roba i usluga
Hrana, cuga, tehnika, režije, auti... sve je niže nego kod nas sada.
Ne govorim naravno o vrhunskim stvarima nego o budget kvaliteti.
Ako srednje kvalitetno vino tamo košta 25 kuna tj cca 3 eura onda kod nas to vino ne može poskupiti sa 40kuna na 50 nakon uvođenja eura. Kapish?
Pratim cijene i hebiga.... skupo plaćamo sranja koja su vani isto sranje ali bar jeftino sranje.
Kerefek76 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2016., 20:10   #9
Pa jel ste vi vidjeli cijene u Italiji, Austriji i Njemačkoj pobogu !?
Kako može poskupjeti nešto ako je već skuplje nego tamo a nestaje trošak konverzije i dio papirologije ?
Kerefek76 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2016., 20:12   #10
Kad živiš na balkanu onda je sve moguće. Ja se iskreno nadam stvaranju te neke "osovine"
john newman is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2016., 20:13   #11
Quote:
Pa jel ste vi vidjeli cijene u Italiji, Austriji i Njemačkoj pobogu !?
Kako može poskupjeti nešto ako je već skuplje nego tamo a nestaje trošak konverzije i dio papirologije ?
Cijena kave prije uvodjenja eura u Ljubljani je bila oko 70 SIT (0.29 EUR) a sad je 1,2 EUR mozda i vise.
Buka is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2016., 20:14   #12
Možda će za male trgovce biti bolje, tko zna? Nisam mali uvoznik ali sam siguran da sad mali uvoznici tj. trgovci na malo imaju svu silu problema kad žele kupiti nešto u EU dok Todorić uz svoje veze uveze vagone robe bez da ga itko išta pita.
Kerefek76 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2016., 20:16   #13
grčka je nakon uvođenja erla doživjela superdramu
john newman is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2016., 20:16   #14
Sto se po vama po tom dogadjaju zbiva s turizmom?
Old 29.06.2016., 20:16   #15
Quote:
Buka kaže: Pogledaj post
Cijena kave prije uvodjenja eura u Ljubljani je bila oko 70 SIT a sad je 1,2 EUR mozda i vise.
Kod nas je sad koliko da te pitam?
Kerefek76 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2016., 20:18   #16
Quote:
Kod nas je sad koliko da te pitam?
10 kuna

Onda stvarno nece bit nikakvog poskupljenja.
Buka is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2016., 20:20   #17
Quote:
Možda će za male trgovce biti bolje, tko zna? Nisam mali uvoznik ali sam siguran da sad mali uvoznici tj. trgovci na malo imaju svu silu problema kad žele kupiti nešto u EU dok Todorić uz svoje veze uveze vagone robe bez da ga itko išta pita.
pa to je problem monopolizma i što zakoni za sve ljude ne vrijede podjednako. no tema je skroz besmislena i podugačka pa ne bih u nju.

mislim da uvođenje eura neće bit ikome dobro. treba vidjeti što o tome kažu skandinavci, jer ako se oni usprotive, mi kao mala nerazvijena zemljica nemamo što dalje više eksperimentirati.

iako sam ja već sad protiv eur.

i iako se bavim uvozom, smatram da mi imamo potencijal proizvodnje, i to mnogo čega što trenutačno ne proizvodimo (a mogli bismo) i razjebati vanjsku konkurenciju.

drugi par rukava je taj što je naš mentalitet takav da moramo imati gospodara, političari nas uvjeravaju da je najbolji stranac (zbog kapitala) i to je već tema za psihijatriju.
john newman is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2016., 20:24   #18
Ovako ja to vidim.
Danskoj i Švedskoj će biti bolje tj. jeftinije jer su cijene veće nego prosjek EU.
Hrvatskoj će biti u najgorem slučaju isto ili možda zeru bolje tj. jeftinije jer su nam cijene u prosjeku eurozone.
Poljskoj, Českoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj će biti lošije jer su im cijene niže nego što je prosjek EU.
Dakle, kako ja vidim nikakvih većih problema za nas neće biti.
Kerefek76 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2016., 20:35   #19
Plaća će mnogim ljudima stat u 1 novcanicu
john newman is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2016., 20:47   #20
ja uopće ne sumnjam da će naši kokošari pokušati poskupiti sve od wc-a na kolodvoru pa na dalje ali ponegdje će ih konkurencija spriječiti dok će ipak u prosjeku biti masakr
dk1 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:00.