Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest

Povijest Politička, društvena, kulturna, univerzalna povijest.
Podforumi: Vojna povijest i tehnologija, Domovinski rat

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 28.01.2017., 21:20   #1
Mit o kraljici Nedi?

U hrpi neprovjerenih i nepouzdanih informacija na netu nalazi se i ona o hrvatskoj kraljevni Nedi, navodnoj kćeri kralja Petra Krešimira IV. O njoj je, koliko znam, pisao jedino književnik Eugen Kumičić u romanu "Kraljica Lepa ili propast kraljeva hrvatske krvi".

Budući da se njeno ime bez opravdanja i navođenja izvora gura na internet članke o povijesti i na wikipediju, a nijedan povijesni izvor ne spominje Nedu, kći kralja Petra Krešimira IV., zanima me je li ona, a to je moje mišljenje, isključiva Kumičićeva literarna fikcija ili postoji još kakva priča, bajka ili legenda o njoj. Zna li tko nešto o tome?
Old 03.02.2017., 12:56   #2
Ma upravo sam ostavio post na temi o autonomiji Hrvatske u Ugarskoj ukojem pišem o nedostatku materijalnih dokaza. Tako i o hrvatskom kraljevstvu imamo kroničnu nestašicu materijalnih dokaza, o hrvatskom kraljevstvu znamo zapravo iz stranih izvora. Neki oskudni materijalni dokazi su sarkograf kraljice Jelene/Helene nadjen u Solinu. Samo postavlja se onda pitanje pa di joj je muž, kralj

Prije neke 3-4 godine saniran je opasni zavoj na cesti Solin- Klis, i prilikom zemljanih radova otkriveno je arheološko nalazište. Puno je toga otkriveno, otkriveni su i mnogobrojni ulomci koje su arhelozi uspjeli spojiti, izgleda da je to bio grobni natpis i odnosija se na kraljicu Držislavu? Čak ni ime nije sto posto sigurno ali kako god bilo povjesničari pojma nemaju čija je ona žena trebala biti, eto koliko imamo još rupa Opet se postavlja pitanje di je pod milim bogom kralj pokopan, kralj i kraljica nisu zajedno pokopavani?

Možda bi se tu još nešto i našlo ali daljna arheloška istraživanja su onemogućena radi radova na plinovodu

Što se tiče te kraljice Nede, ne virujem u to, prvi put čujem i sve nekako brijem da je ime Neda mnogo kasnijeg postanka?
Nosonja_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.02.2017., 14:14   #3
Sad upadam k'o iz vedrog neba na temu ali zanima me jel' pronađen grob ijednog hrvatskog kralja? Čitao sam negdje da su kapelicu koja je bila njihovo počivalište uništili Turci i da se od onda ostacima gubi svaki trag.
Old 03.02.2017., 15:44   #4
Quote:
zuikaku kaže: Pogledaj post
Sad upadam k'o iz vedrog neba na temu ali zanima me jel' pronađen grob ijednog hrvatskog kralja? Čitao sam negdje da su kapelicu koja je bila njihovo počivalište uništili Turci i da se od onda ostacima gubi svaki trag.
Nijednog.
Old 03.02.2017., 17:28   #5
Hajde dobro za ove vladare i kraljeve iz 8, 9 i 10 vijeka, rijetko gdje u svijetu ima nadjenih posmrtnih ostataka, pa cak i valjanih dokaza o vladarima iz tog perioda.
Ali mi nije jasno kako bas ni jednog do sad niste nasli iz 11 vijeka (Dmitar Zvonimir, Stjepan I, Petar Kresimir itd.)

Je li vam arheologija toliko nesposobna, ili arheolozi jednostavno nemaju od cega da krenu (pisani izvori prvensteveno) ?
Unknown Archont is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.02.2017., 23:27   #6
Spalili Turci, jbg.
Odgovori s citatom
Old 04.02.2017., 00:46   #7
Quote:
Wikiceha kaže: Pogledaj post
Spalili Turci, jbg.
Tesko, sve i da jesu bilo bi pisanih izvora da su to uradili, a takodje bi bilo i pisanih izvora gdje se nalaze grobnice hrvatskih kraljeva.
I prije dolaska Turaka je trebalo biti opstepoznato gdje se grobnice nalaze (razmorazni izvori), da bi ih Turci uopste i nasli te spalili.

Takodje Turci to uopste nisu praktikovali. Niti kod jednog naroda, rijetko kad. Jedino sto su spalili mosti Svetog Save, poslije pobune. Ali za to postoje pisani izvori, kao sto bi bili i za sve hrvatske kraljeve da je to bio slucaj i sa njma.
Odgovori s citatom
Old 04.02.2017., 01:37   #8
Quote:
Unknown Archont kaže: Pogledaj post
Tesko, sve i da jesu bilo bi pisanih izvora da su to uradili, a takodje bi bilo i pisanih izvora gdje se nalaze grobnice hrvatskih kraljeva.
I prije dolaska Turaka je trebalo biti opstepoznato gdje se grobnice nalaze (razmorazni izvori), da bi ih Turci uopste i nasli te spalili.

Takodje Turci to uopste nisu praktikovali. Niti kod jednog naroda, rijetko kad. Jedino sto su spalili mosti Svetog Save, poslije pobune. Ali za to postoje pisani izvori, kao sto bi bili i za sve hrvatske kraljeve da je to bio slucaj i sa njma.
Tebe niko ništa nije pita.

Postoji realno objašnjenje za navedeno.Ali hranit realnim tezama perverzne srpske mokre snove mi ne pada na pamet.Hrvati dobro znaju što se dogodilo.Prekodrinski turkomani neće nikad razumit niti im je u ovakovoj "dobronamjernom upitu" isto za cilj.
Old 04.02.2017., 01:40   #9
Ni Mlečani u Dalmaciji nisu rado vidjeli uspomene na hrvatske vladare, a i poneki pravoslavni pop oko Knina bi znao čekićem i dlijetom "ispraviti" pokoji "pogrešni" kameni natpis.
Liudewitus is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.02.2017., 11:52   #10
Quote:
Liudewitus kaže: Pogledaj post
Ni Mlečani u Dalmaciji nisu rado vidjeli uspomene na hrvatske vladare, a i poneki pravoslavni pop oko Knina bi znao čekićem i dlijetom "ispraviti" pokoji "pogrešni" kameni natpis.
Čemu je dobar primjer priča s crkvom u Cetini kod Vrlike.
@Unknown Archont, gdje su grobnice banova u Bosni?
Srbi su bili turski saveznici, a Hrvati baš i ne, zato su samo jedne palili.
Odgovori s citatom
Old 04.02.2017., 12:44   #11
Quote:
Horovathos kaže: Pogledaj post
Tebe niko ništa nije pita.

Postoji realno objašnjenje za navedeno.Ali hranit realnim tezama perverzne srpske mokre snove mi ne pada na pamet.Hrvati dobro znaju što se dogodilo.Prekodrinski turkomani neće nikad razumit niti im je u ovakovoj "dobronamjernom upitu" isto za cilj.
Trebao bi se rijesiti tog neandertalca u sebi.

Ti da imas neko realno objasnjenje jedva bi cekao da mi objasnis, ne bi vrijedjao kao po obicaju i bio klosar.
Odgovori s citatom
Old 04.02.2017., 13:13   #12
Quote:
Wikiceha kaže: Pogledaj post
Čemu je dobar primjer priča s crkvom u Cetini kod Vrlike.
@Unknown Archont, gdje su grobnice banova u Bosni?
Srbi su bili turski saveznici, a Hrvati baš i ne, zato su samo jedne palili.
Kao sto rekoh da je to slucaj bilo bi danas opste poznato uz izvore, kao sto bi i prije tog silnog paljenja bila bar poznata mjesta gdje su, svaki od njih, sahranjeni.
Postojale bi kripte ili bar ostaci u Ninu, Kninu, Solinu, Biogradu. Tu Turci nisu zalazili, sem u Knin i to tek 1522. godine

Ostavi se sad saveznika i tih sitnih provokacija, jer i da je tako to nema veze sa tim sto ti pricas.
Nisu palili ni Madjarske, ni Vizantijske, Bugarske, Rumunske.

Da zanimljivo nema ni grobnica bosanskih Banova ni Kraljeva. Postoje Stecci od velikana ali ne od monarha.
Nista, izgleda da negdje leze i cekaju da budu otkriveni.
Odgovori s citatom
Old 04.02.2017., 13:31   #13
Quote:
Hajde dobro za ove vladare i kraljeve iz 8, 9 i 10 vijeka, rijetko gdje u svijetu ima nadjenih posmrtnih ostataka, pa cak i valjanih dokaza o vladarima iz tog perioda.
Ali mi nije jasno kako bas ni jednog do sad niste nasli iz 11 vijeka (Dmitar Zvonimir, Stjepan I, Petar Kresimir itd.)

Je li vam arheologija toliko nesposobna, ili arheolozi jednostavno nemaju od cega da krenu (pisani izvori prvensteveno) ?
http://www.slobodnadalmacija.hr/dalm...alja-zvonimira

I prolistaj ovu temu (obrati pozornost na post Dilecta):

https://www.forum.hr/showthread.php?t=491046
Old 04.02.2017., 13:41   #14
Quote:
Zagorski Križar kaže: Pogledaj post
Je li to na kraju grob kralja Zvonimira ? Posto je vijest iz 2011.
Jesu li nasli ikakve posmrtne ostatke ?

Procitao sam, i zanimljivo je. Vidis, ipak ima naznaka gdje bi mogli biti zakopani. Vidim vec su neke sitnice i nadjene.
Dakle moglo bi se uz bolje istrazivanje i malo vise truda arheologije nesto i naci.

A ne, "spalili Turci". To je amaterski govor, da sam sebe valjda utjesis ili sta.
Zamisli, nisu nadjeni do sad pa nisu, bice nadjeni.
Odgovori s citatom
Old 04.02.2017., 15:34   #15
Quote:
A ne, "spalili Turci". To je amaterski govor, da sam sebe valjda utjesis ili sta.
Zamisli, nisu nadjeni do sad pa nisu, bice nadjeni.
Nije to "utjeha", vec, s obzirom na povijesne okolnosti- vrlo mogući scenarij.
Sadokann is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.02.2017., 15:51   #16
Quote:
Sadokann kaže: Pogledaj post
Nije to "utjeha", vec, s obzirom na povijesne okolnosti- vrlo mogući scenarij.
Po ko zna koji put, to je glupa izvlakusa i utjeha. I sta spalili su sve spise i evidenciju gdje su kraljevi sahranjeni, samo da ih buduci Hrvati nikad ne nadju ?
Danas sutra kad nadju grob i ostatke recimo Zvonimira, bice "Eto Zvonimira nisu spalili, ali sve ostale jesu".

Da jesu palili bilo bi evidentirano, bili bi izvori, i morala bi se znati mjesta gdje su kraljevi i ostali monarsi sahranjeni cak i prije dolaska Turaka.

Zadnje uređivanje Unknown Archont : 04.02.2017. at 16:06.
Odgovori s citatom
Old 04.02.2017., 16:18   #17
Quote:
Kao sto rekoh da je to slucaj bilo bi danas opste poznato uz izvore, kao sto bi i prije tog silnog paljenja bila bar poznata mjesta gdje su, svaki od njih, sahranjeni.
Postojale bi kripte ili bar ostaci u Ninu, Kninu, Solinu, Biogradu. Tu Turci nisu zalazili, sem u Knin i to tek 1522. godine
Ostavi se sad saveznika i tih sitnih provokacija, jer i da je tako to nema veze sa tim sto ti pricas.
Nisu palili ni Madjarske, ni Vizantijske, Bugarske, Rumunske.
Da zanimljivo nema ni grobnica bosanskih Banova ni Kraljeva. Postoje Stecci od velikana ali ne od monarha.
Nista, izgleda da negdje leze i cekaju da budu otkriveni.
Sam centar hr. države ti je bio u trokutu Nin-Knin-Klis, a on je pao pod Turke.
Cijela okolica Krke ti je puna gradina koje su danas zarasle u šume.
Ako već pitaš, imaš npr. u Bihaću u glavnoj džamiji kripte hr. plemića (nekoć je ona bila katedrala).
Poanta je bila da je to ostalo skriveno, jer da nije bilo skriveno, vjerojatno bi ih izbacili van.
Kosti vladara su obično u crkvama bili, a kako su osmanlije po defaultu palile (ili pretvarale u džamije) katoličke crkve...
Nego što misliš za Mađare?
Gdje su grobovi Arpadovića ? Mislim, sačuvani baš...
Glavni problem ti je što je uništeno jako puno crkvenih zapisa (a crkva je glavni čuvatelj pismenosti u srednjem vijeku) i zato ti priča s paljenjem od strana turaka ima smisla.
Samo je objašnjenje malo duže.
@Zagorski
Odgovori s citatom
Old 04.02.2017., 16:22   #18
Quote:
Po ko zna koji put, to je glupa izvlakusa i utjeha. I sta spalili su sve spise i evidenciju gdje su kraljevi sahranjeni, samo da ih buduci Hrvati nikad ne nadju ?
Danas sutra kad nadju grob i ostatke recimo Zvonimira, bice "Eto Zvonimira nisu spalili, ali sve ostale jesu".

Da jesu palili bilo bi evidentirano, bili bi izvori, i morala bi se znati mjesta gdje su kraljevi i ostali monarsi sahranjeni cak i prije dolaska Turaka.
Zasto mislis da se je to moralo toliko evidentirati?Konstantno su turci napadali, pa je i velika vjerojatnost da su i "dokumente" unistili. To je zapravo jedino objasnjenje. Sto se cjelokupne povijesti tice- Racunaj; Turci, Mleci, Srbi, svi su tu "prohujali", nekako tesko da bi ijednima pasali ostaci hrvatskih vladara.
Sadokann is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.02.2017., 16:32   #19
Quote:
Čuj, morala bi se znati... Pa nisu li Srbi tu živjeli još od vremena kneza Borne (prema onim tvojim kartama )? Što nam ne kažete?
Liudewitus is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.02.2017., 16:47   #20
Quote:
Liudewitus kaže: Pogledaj post
Čuj, morala bi se znati... Pa nisu li Srbi tu živjeli još od vremena kneza Borne (prema onim tvojim kartama )? Što nam ne kažete?
A gle, ak su po njemu Hrvati zapravo Srbi, onda je to srpski problem ?
I opet koji Hrvati?
Oni neretvanski čakavci na Šolti i u Omišu su Srbi, oni kajkavski oko Zagreba su alpski Srbi, ovaj Slovenci...
A nema ni veze kaj je hr. bila do Drine, tu su mogli živjeti i neHrvati kao u "bošnjačkom islamu prije islamu"
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 15:35.