View Full Version : Loša cirkulacija u trudnoći, tromboza/trombofilija
stranice :
[
1]
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
Evo nakon nalaza obdukcije PHD moje bebe, i hrpe pretraga koje sam napravila (jedino nisma vadila Protein C Protein S i Faktor V leiden) izgleda da ja imam trombofiliju u trudnoći.
Znači, loša cirkulacija koja eto hrani sitne krvne žile u posteljici.
Znači mimo trudnoće sve je uredno ali u trudnoći se pokazuje i aktivira. Sad to treba još nalazima dokazati.
Riješenje je heparin injekcije tijekom trudnoće
Da li je itko to imao?
petra593
20.05.2008., 21:24
moja šogorica u očito nekom blažem obliku. Tri je puta rodila zdravu djecu, ali je sa trećim bila prilično rizična trudnoća. Ne znam jeli to povezano, ali njoj su noge bile doslovno plave od modrica izazvanih puknućima kapilara i proširenih vena. Primila je nekoliko injekcija heparina, a dobila je i kremu da maže svoje modrice. Ima prilično niski tlak, jako je nisko nosila i nije smjela imati odnose jer joj je posteljica bila skroz na ušću maternice. Prenijela je 3 dana i tad su je poslali na inducirani, malo je falilo da završi na carskom. Imala je sreće pa je rodila zdravog dječaka od 4860g. Iza poroda imala je problema sa lohijama koje su se ugrušale u njoj i nisu mogle izaći, pa je završila u bolnici tjedan dana iza poroda sa 40 temperaturom.To je bilo prije 2,5 godine.
Znači, loša cirkulacija koja eto hrani sitne krvne žile u posteljici.
...meni je rečena točno ova rečenica kao objašnjenje zašto mi je beba manja i slabije se razvija...međutim, trombofiliju mi nitko nije spomenuo...koje si ti sve pretrage obavila?
...meni je rečena točno ova rečenica kao objašnjenje zašto mi je beba manja i slabije se razvija...međutim, trombofiliju mi nitko nije spomenuo...koje si ti sve pretrage obavila?
ajme gica draga...
koagulaciju (veliki koagulam) koji ti MORA uključivati Protein S i protein C i Faktor V. Leiden.
ACA (autoimune bolseti) i LAC (lupus)
Štitnjaču u svim varijantama (TSH, T3 i T4)
kariogram oba partnera
...ma ja zapravo ne mislim da se radi o tome, jer mi je prva trudnoća koja je i bila problematična na ovaj način, znači beba je bila manja, slabije se razvijala od prosjeka, a doktori su mi to objasnili ovom gore rečenicom, završila u redu...beba je rođena zdrava, doduše manja, ali nije bilo nikakvih problema...
...tada nisam primala heparin jer očito nisu smatrali da je to to...ali nisu mi ni radili nikave pretrage da bi odbacili ili potvrdili trombofiliju...da li ona nužno mora završiti smrću bebe ukoliko se ne prima heparin?
...sad sam opet trudna pa bi to definitivno htjela sa sigurnošću odbaciti...u pon hitam do doktorice ako se ove pretrage mogu vršiti u trudnoći :ne zna:
Evo da se i ja javim. Imam više patoloških gena i to Faktor V Leiden, Faktor II, MTHFR i PAI. U trudnoći bio povišen LAC i anti C + širokospecifična protutijela.
...ma ja zapravo ne mislim da se radi o tome, jer mi je prva trudnoća koja je i bila problematična na ovaj način, znači beba je bila manja, slabije se razvijala od prosjeka, a doktori su mi to objasnili ovom gore rečenicom, završila u redu...beba je rođena zdrava, doduše manja, ali nije bilo nikakvih problema...
...tada nisam primala heparin jer očito nisu smatrali da je to to...ali nisu mi ni radili nikave pretrage da bi odbacili ili potvrdili trombofiliju...da li ona nužno mora završiti smrću bebe ukoliko se ne prima heparin?
...sad sam opet trudna pa bi to definitivno htjela sa sigurnošću odbaciti...u pon hitam do doktorice ako se ove pretrage mogu vršiti u trudnoći :ne zna:
čuj temu sma nazvala trombofilija a mogla sam ju nazvati i loša cirkulacija...
Napravi te sve pretrage.
Doroty je dobro napisala. Znači traži uputnicu da ti vade krv:
-TSH (koji uključuje T3 i T4 - to je štitnjača), zatim
- LAC i ACA
- Cijelu koagulaciju (uključujući protein C protein S i Faktor V Leiden)
- Antikardiolipinska antitjela
- HbA1C
- PAI - 1, MTHFR
- Faktor II
napravi to zbog svog MIRA. samo zbog toga..... jer imaš iskustvo koje imaš.
Evo da se i ja javim. Imam više patoloških gena i to Faktor V Leiden, Faktor II, MTHFR i PAI. U trudnoći bio povišen LAC i anti C + širokospecifična protutijela.
molim te Doroty ali fakat probaj se sjetiti di si išla raditi te pretrage.
mene sad čekaju
- antikardiolipinska antitjela
-antitrombin III (AT III)
- HbA1C
- PAI -1
- MTHFR
- faktor II
Na ove pretrage me slao transfuziolog u KB Osijek, sve rađeno u tamošnjem Odjelu za medicinsku biokemiju, osim ovih genetskih koji se rade u Odjelu za nuklearnu medicinu. Za Zagreb ne znam.
Jedino znam da na Rebru to rade, ali nisam sigurna da je to dobar put jer se čeka mjesecima prvi pregled kod imunologa. Primljena sam tamo u dnevnu bolnicu, pa su sve pretrage obavljene isti dan, osim ovih mutacija gena, koje tada nisu niti tražili. Ako imaš načina doći do uputnica za ove pretrage, nije problem.
antikardiolipinska antitjela su genetika.
-antitrombin III (AT III)
- HbA1C
- PAI -1
- MTHFR
- faktor II
su krvne pretrage
je li tako?
čuj temu sma nazvala trombofilija a mogla sam ju nazvati i loša cirkulacija...
Napravi te sve pretrage.
Doroty je dobro napisala. Znači traži uputnicu da ti vade krv:
-TSH (koji uključuje T3 i T4 - to je štitnjača), zatim
- LAC i ACA
- Cijelu koagulaciju (uključujući protein C protein S i Faktor V Leiden)
- Antikardiolipinska antitjela
- HbA1C
- PAI - 1, MTHFR
- Faktor II
napravi to zbog svog MIRA. samo zbog toga..... jer imaš iskustvo koje imaš.
...ma definitivno hoću, pogotovo sad kad znam da može završit kobno...u prvoj trudnoći nisam bila toga svjesna, mislila sam da je najgore šta se može desit prerani porod zbog slabijeg razvoja bebe...jer rekli su mi da će možda morati inducirat porod ako razvoj počne stagnirati...
...nego mene sad mori zašto doktori nisu posumnjali na to i već tada obavili pretrage...nije baš da su me zanemarili, sami su digli paniku i strpali me u bolnicu na 2 mjeseca,svakodnevno me promatrali, pa su valjda mogli obavit i te pretrage :confused:
Pod genetiku spada Faktor V Leiden, Faktor II, MTHFR i PAI, ostalo su krvne pretrage. Problem kod ovih pretraga je što nalazi znaju biti uredni kada nema trudnoće, meni na Rebru nisu ništa pronašli, a bila sam temeljito pregledana, čak i na sve bakterije. Na trombofiliju nisu sumnjali, nego na sistemski lupus,pa ovu genetiku nisu radili. Ali su mi nakon toga u drugoj trudnoći svi nalazi bili katastrofalni, jedva sam se izvukla. Nakon trudnoće se opet sve vratilo u normalu, ali su mi preporučili da obavim ove genetske pretrage prije eventualne trudnoće, i rekli da se problem može riješiti sa heparinom kojeg daješ sam sebi injekcijama, te da nije potrebno ležati u bolnici.
evo da napišem....
Sve pretrage se mogu obaviti na Rebru.
Dobila uputnicu za Koagulaciju (velika koagulacija uključuje protein c, protein S, Faktor V leiden,), Antikardiolipinska antitjela, Antitrombin III, PAI-1, MTHFR, Faktor II, te LAC i ACA, TSH, T3 i T4
Ostale pretrage kao što su OGTT, PRL (Prolaktin) i HbA1C se rade na Vuku Vrhovcu
ono što želim naglasiti za sve cure koje su imale spontane ili izgubile bebu ili problematične trudnoće neka vam na uputnicu obavezno napišu kod:
Faktora V. leiden
1. faktor V. leiden (to su trenutne vrijednosti u krvi)
2. Faktor V R506Q mutacije (to znači da li imate gen u sebi koji je sklon zgrušavanju krvi - on je nepromjenjiv)
Kod PAI-1
1. PAI-1 (to su trenutne vrijednosti)
2. PAI -1 4G polimorfizam (to su geni koji govore kakva vam je krv)
eto, mislim da je to sve od tih fuck pretraga
Javi kako je prošlo. Kod mene su rezultati slijedeći:
Faktor V Leiden- homozigot
Faktor II - homozigot
MTHFR - heterozigot
PAI-1 - prisutan 4G polimorfizam na jednom alelu
hoću, napišem.
idem vaditi 6.6. krv i ne znam koliko ću morati čekati nalaze.
6.6. su mi gotovi drugi nalazi LAC i ACA te bi do tada trebala stići štitnjača (TSH, T3 i T4)
Danas sam vadila prolaktin (PCL) i HbA1C (mutacija gena na šećerne bolesti) i to bi trebalo stići do kraja slijedećeg tjedna.
Meni su na Rebru rekli da za cca tri tjedna budu svi nalazi, pa sam tako i došla po njih u Zagreb da ne idem po svaki pojedinačno . Ovi zadnji genetski su došli poštom za desetak dana.
dorothy...imaš li ti djece???
molim te reci kada imaš takve nalaze kako uopće teče trudnoća.
Čitala sma da se pije andol 100, te svašta nešto.
Kos u Viliju mi je rekao da opet to ne mora značiti ništa da medicinski 30 % posteljice može othraniti bebu (plod) u maternici
Prva trudnoća prošla je jako loše, plod umro nakon amniocenteze u 22 tj., koja je rađena zbog zaostajanja u rastu i nedosatka plodne vode, na obdukciji nađeni infarkti u posteljici. Kao što sam već napisala, ginekolozi su mislili da imam sistemski lupus, pa me poslali na imunološke pretrage u Zagreb, gdje se pokazalo da sam zdrava i za osam mjeseci opet zatrudnim. Sve je bilo u redu do 27. tjedna kada sam počela oticati i dobila preeklampsiju i HELLP sindrom. Ginekolog je odlučio da me odmah porodi jer je moj život u opasnosti, a sa djetetom šta bude, ali eto preživjele smo i ja i ona. Imala je 800 g, protoci su bili stali i nestalo je plodne vode, kao i prvi puta.
pa zašto dva puta???
zašto ti nisu dali heparin??? pa cure se same bodu injekcijama... puna ih je RODA
Zato što me u bolnici kada mi je umrlo dijete nisu pregledali kako treba, nisu ništa istraživali, nego su me poslali kući u nadležnu bolnicu da obavim inducirani porod. Na onim imunološkim pretragama nije otkriveno ništa, jer se meni svi simptomi povuku i potpuno sam zdrava kada nisam trudna. Tek u drugoj trudnoći krenulo se u pravom smjeru, jer sam ležala u bolnici mjesec dana nakon poroda i bila pod kontrolom transfuziologa.
Zato što me u bolnici kada mi je umrlo dijete nisu pregledali kako treba, nisu ništa istraživali, nego su me poslali kući u nadležnu bolnicu da obavim inducirani porod. Na onim imunološkim pretragama nije otkriveno ništa, jer se meni svi simptomi povuku i potpuno sam zdrava kada nisam trudna. Tek u drugoj trudnoći krenulo se u pravom smjeru, jer sam ležala u bolnici mjesec dana nakon poroda i bila pod kontrolom transfuziologa.
aha... znači tek nakon drugog poroda tebi krenuli radiuti pretrage.
Da meni je to baš doktor rekao. Inače se nakon 3-4 sšpontanog tek šalje na ove pretrage, ali ja vas šaljem sad
znači za slijedeću trudnoću znaš
i to tek nakon druge trudnoće
Tako je, mada sam dosta sama istraživala i imala osjećaj i nakon prve trudnoće da se radi ipak o ovako nečemu, čak sam pitala ginekologicu da li da ipak pijem andol 100 radi bolje prokrvljenosti, ali mi je rekla da nema potrebe jer su pretrage pokazale da mi to nije potrebno. Na otpusnom pismu sa imunoloških pretraga je pisalo da je moguće da je do toga došlo radi virusa jer imam antitijela za toksoplazmu, CMV i EPV, ali IgG, a ne IgM, što samo govori da sam nekada to imala, moguće i u djetinjstvu, pa sam obavila TORCH prije druge trudnoće.Evo citiram "Nema jasnih pokazatelja antifosfolipidnog sindroma sistemskog lupusa. Moguće da je infekt pokretač odumiranja ploda". Koagulogram je bio u redu, LAC negativan, protein C i D dimer isto. Te pretrage su rađene mjesec i pol nakon trudnoće. U ovoj drugoj trudnoći po prijemu u bolnicu nije bio u redu LAC, anti C, D-dimeri i još masa stvari, pa su mi vadili krv svaki drugi dan i nosili transfuziologu koji je određivao terapiju i držao me mjesec dana na odjelu. Nakon mjesec dana sve se vratilo u normalu, bila još na dvije kontrole i sada je sve u redu.
Meni se čini da ako su pobačaji u prvom tromjesječju to više naginje na imunološke probleme, a u drugom tromjesječju na ovo što ja imam. Ali to je neko moje mišljenje.
jednoj forumašici su rekli:
'ako beba umre do 20 tjedna greška je u bebi, ako beba umre poslije 20 tjedna greška je u majci'
Ma čekaj malo... ako ti je beba umrla u 22 tjednu morali su obaviti PHD (obdukciju)... što ti u obddukciji kažu. jednoj forumašici koja je imala sličnu situaciju si našli infarkt posteljice...
Našli su infarkte u posteljici, zato sam i mislila da se radi o krvi, iako su nalazi govorili drugačije.
tvitica
28.05.2008., 12:26
Prva trudnoća prošla je jako loše, plod umro nakon amniocenteze u 22 tj., koja je rađena zbog zaostajanja u rastu i nedosatka plodne vode, na obdukciji nađeni infarkti u posteljici. Kao što sam već napisala, ginekolozi su mislili da imam sistemski lupus, pa me poslali na imunološke pretrage u Zagreb, gdje se pokazalo da sam zdrava i za osam mjeseci opet zatrudnim. Sve je bilo u redu do 27. tjedna kada sam počela oticati i dobila preeklampsiju i HELLP sindrom. Ginekolog je odlučio da me odmah porodi jer je moj život u opasnosti, a sa djetetom šta bude, ali eto preživjele smo i ja i ona. Imala je 800 g, protoci su bili stali i nestalo je plodne vode, kao i prvi puta.
evo vids ovo isto se meni desilo , stali protoci ...infark posteljice , manjak plodne vode beba umrla u 24 tjednu .
mutacina na faktor V leiden heterozigot :confused:
tvitica
28.05.2008., 12:31
e da i u trudnoci sam imala manjak proteina C , dva tjedna nakon trudnoce se podigao skoro na doljnu granicu ...imala sam 41 a trebalo je 48 % dok mi je u trudnoci bio nizi vise od 50 % od doljnje granice...tako da mislim da sam ga malo kasnije radila da bi on bio ok ..ipak mislim da se u dva tjedna nije mogao skroz opotavit ....trebala sam cekat bar mjesec dana ...
ali to je moje miljenje .
sljedeca trudnoca ide s niskomolekularnim heparinom
Kod mene se u roku mjesec dana sve vrijednosti oporave. I ja ću biti na heparinu ako zatrudnim, to mi ne gine.
tvitica
28.05.2008., 12:35
e da zaboravila reci da sam ja isto radila pretrage na sistemski lupus i hvala bogu nemam ga :)
Obrazac kod trombofilije je očito manjak plodne vode,zastoj u rastu i stali protoci u drugom tromjesječju. Kod mene su obje trudnoće prva tromjesječja prošla uredno.
Jesi li imala još koju trudnoću i kako je prošla?
tvitica
28.05.2008., 13:26
Jesi li imala još koju trudnoću i kako je prošla?
to mi je prva bila , onda kada smo vidjeli da beba zaostaje radila sam pretrage na
trombozu , a nakon trudnoce ponovila protein S i mutaciju na V leiden .
+ pretrage na lupus , i secer + stinjaca .
sada 17.06. idem u petrovu na dogovor s doktorom i u 9 mjesecu idem na novu bebu .
s tim da odmah od pocetka se uvodi antikagulaciska terapija i onda ne bi trebalo doci do tromboze jer ce krv biti razrjedena.
Obrazac kod trombofilije je očito manjak plodne vode,zastoj u rastu i stali protoci u drugom tromjesječju. Kod mene su obje trudnoće prva tromjesječja prošla uredno.
:(
...ajoj, izgleda da je to onda to...ja dogovorila napokon pretrage za utorak...
...al u prvoj trudnoći samo imali sve ovo...iako je beba zdrava hvala bogu...
Nije mi to nitko od liječnika rekao, nego sam sama uočila da se ti simptomi ponavljaju proučavajući razne slučajeve po internetu.
tvitica
01.06.2008., 08:07
Nije mi to nitko od liječnika rekao, nego sam sama uočila da se ti simptomi ponavljaju proučavajući razne slučajeve po internetu.
da to je to , eto to je mo slucaj ....
prvo zastoj u rastu ja u 22 tjednu beba u 19....
stali protoci....
manjak plone vode ....
i onda kraj ....
Isto kao kod mene, ja u 21/22, a beba u 17/18.
...da, tako je bilo i kod mene...beba je stalno kaskala s razvojem, sjećam se da mi je ginekologica već u 16. tjednu to rekla, ali pretpostavila je da je ona falila termin...
...kasnije je ustanovljen i manjak plodne vode, pa sam završila u bolnici gdje mi je svakodnevno rađen ctg i jednom tjedno mjereni protoci...
...sad sam stvarno ljuta da im uopće nije pala na pamet ideja o tome i da mi nisu radili nikakve dodatne pretrage:mad:...nisam uopće bila svjesna da je sve moglo završiti puno gore...
I ja sam bila ljuta, mogla mi je ova druga trudnoća proći uredno da sam saznala na vrijeme. Meni u bolnici nisu čak niti vadili krv da vide krvnu sliku, nego su kao bili sigurni da nešto genetski nije u redu sa bebom i radili amniocentezu, čiji nalaz je bio uredan. Znam da nekada tijelo samo odbaci plod zbog genetske malformacije, ali logika mi govori da bi se to dogodilo već u prvim tjednima trudnoće. A radi se o jednom poznatom ginekologu, hvaljenom po forumima.
I ja sam bila ljuta, mogla mi je ova druga trudnoća proći uredno da sam saznala na vrijeme. Meni u bolnici nisu čak niti vadili krv da vide krvnu sliku, nego su kao bili sigurni da nešto genetski nije u redu sa bebom i radili amniocentezu, čiji nalaz je bio uredan. Znam da nekada tijelo samo odbaci plod zbog genetske malformacije, ali logika mi govori da bi se to dogodilo već u prvim tjednima trudnoće. A radi se o jednom poznatom ginekologu, hvaljenom po forumima.
eto baš zbog doktorske aljkavosti ja sma zahtjevala da napravim sve te pretrage o kojima je ovdje riječ.
Kada sma zahtjevala rekli su mi da te pretrage rade kod žene koje su imale 3-4 već spontana :eek::eek: i kaj bi ja htjela pa ja sam imala samo jedan :eek: :eek:
na što sam ja doslovno poludila, digla galamu i rekla:'kaj ja trebam izgubiti 4 bebe i 4 trudnoće da bi se netko smilovao da mi da uputnicu'???
zatim sam uzela mobitel i rekla:'ili mi dajete uputnicu sad i odmah ili zovem redakciju 24 sata, Novu TV i Mirjanu Hrgu...pa ćemo vidjeti čija će to biti sramota'???
Progutala je knedlu i dala mi sve.
danas su mi došli nalazi... TSH T3 i T4 - sve u najboljem redu, te nalaz HbA1C (hemoglobin - genetski test na mutaciju) - sve u najboljem redu...
idemo dalje...........
Izgleda da drugačije kod nas ne ide,nego prijetnjom novinarima. Ja sam mogla i glavu izgubiti zbog nečije aljkavosti. Čitala sam da je smrtnost kod ovog HELLP sindroma koji me je zadesio 80% u slučaju da se ne prepozna.
Izgleda da drugačije kod nas ne ide,nego prijetnjom novinarima. Ja sam mogla i glavu izgubiti zbog nečije aljkavosti. Čitala sam da je smrtnost kod ovog HELLP sindroma koji me je zadesio 80% u slučaju da se ne prepozna.
da nažalost.
To je i opasnost u trudnoći. Opasnost za majku.
da li si ti sada sve obavila pretrage???
Baš sve???
Sada je sve gotovo. Još moram otići kod transfuziologa da pogleda ove genetske nalaze i kaže mišljenje. Znam da je dijagnoza trombofilija jer sam se raspitala preko svojih privatnih veza, ali ću ipak otići. Kada sam bila zadnji puta naslutila je da je to i rekla da oni takve trudnoće uspješno privode kraju.
da takve se trudnoće uspješno provode kraju.
Meni je doktor u villiju rekao da postoji čak metoda da na početku trudnoće se vadi krv i podtoji tom metodom izračun do kojeg tjedna će sve funkcionirato ok i kada treba početi sa terapijom.
To bi bilo dobro, da se beba ne izlaže riziku bez potrebe. Niti jedan lijek nije bezazlen.
Yin&Yang
05.06.2008., 22:01
Lara, dobila sam nalaz koagulograma i glasi D-dimeri su povišeni (507), što može ukazivati na trombofiliju. Nisu mi radili te proteine i faktor V leiden. Preporučuju učiniti laboratorijsko ispitivanje trombofilije (što je to?). Ostale nalaze još nemam. Šta su ti D-dimeri? Znači li to da imam to što i vi ostali? Ipak moja dva spontana su bila krajem 6. tjedna. Ništa mi nije jasno:ne zna:
Lara, dobila sam nalaz koagulograma i glasi D-dimeri su povišeni (507), što može ukazivati na trombofiliju. Nisu mi radili te proteine i faktor V leiden. Preporučuju učiniti laboratorijsko ispitivanje trombofilije (što je to?). Ostale nalaze još nemam. Šta su ti D-dimeri? Znači li to da imam to što i vi ostali? Ipak moja dva spontana su bila krajem 6. tjedna. Ništa mi nije jasno:ne zna:
to su ti prekrasne dvije pretrage
Mutacija na faktor V. leiden koja ti na uputnici piše Faktor V. R506Q
i PAI-1 4G poliformizam.
o tome sam ti pisala na wannabe zbor-u kod one teme kada sam te pitala da li su ti to vadili.
Što su D-dimer-i ne bih znala... ali inzistiraj da ti obave to!
ako imaš lošu cirkulaciju ili neznam nalaz oko krvi loš to ti znači da ćeš moći imati bebu ali odmah u startu kada zatrudniš ideš na terapiju.
rađaju se normalna i zdrava djeca ali treba to u trudnoći držati pod kontrolom.
Eto baš zbog toga ja digla frku i htjela da mi te pretrage odmah sad naprave jer psihički ne mogu izgubiti bbebe da se onda netko smiluje i da mi uputnicu.
Glavu gore.... naoružaj se snagom, jezik izbrusi i bori se za sebe!!!!!!
tvitica
06.06.2008., 07:16
Lljubavi , zao mi je ...:)
ako si iz zagreba(ili nisi ) ja ti preporucavam toplo profesora Đelmiša iz petrove ..
covjek se cijeli zivot bavi ovakvim trudnocama .
Da znaci da imams sklonost trombozi , i da su ti od toga bebe umrle ...kao i nama..
dobivat ces inekcije cijelu trudnocu i ti je to :top:
Yin&Yang
06.06.2008., 09:51
Hvala vam svima! Otići ću danas kod ginekologa da mi da uputnicu za te dodatne pretrage. Moram otići još na pretrage za LAC i ACA, ali na Rebru su me naručili tek 06.07.
Ne znam što da mislim:ne zna: Je li to inače jako opasno ili se samo očituje u trudnoći (mogu li ja dobiti trombozu?)? Šta su vama rekli?
tvitica
06.06.2008., 12:08
Hvala vam svima! Otići ću danas kod ginekologa da mi da uputnicu za te dodatne pretrage. Moram otići još na pretrage za LAC i ACA, ali na Rebru su me naručili tek 06.07.
Ne znam što da mislim:ne zna: Je li to inače jako opasno ili se samo očituje u trudnoći (mogu li ja dobiti trombozu?)? Šta su vama rekli?
Odi u vinogradsku , tamo se ne moras narucit :)
da samo prijavim... danas mi je došao test na Lupus - negativan.
odahnula sam
Yin&Yang
09.06.2008., 11:48
Čula sam za dr. Đelmiša, kažu svi da je dobar. Kakva je procedura za doći do njega? Treba se naručiti?
Lara, gdje si radila pretrage za LAC, ACA, koliko si čekala pretragu i koliko to košta ako nemaš dopunsko zdravstveno (ja ga ugovorila danas, ali kaže teta na HZZO da vrijedi tek od 24.06).
Mogu li ići tu pretragu napraviti u Vinogradsku, ako mi na uputnici piše KBC?
Koliko ste plaćali ove druge pretrage (veliki koagulogram i ostalo što ste nabrajali). Mene je ženska na Zavodu za transfuziologiju jutros šokirala kad je rekla da pretraga za trombofiliju košta 550 kn?
Koliko ste čekali nalaze?
mirna1979
09.06.2008., 12:27
Čula sam za dr. Đelmiša, kažu svi da je dobar. Kakva je procedura za doći do njega? Treba se naručiti?
Lara, gdje si radila pretrage za LAC, ACA, koliko si čekala pretragu i koliko to košta ako nemaš dopunsko zdravstveno (ja ga ugovorila danas, ali kaže teta na HZZO da vrijedi tek od 24.06).
Koliko ste plaćali ove druge pretrage (veliki koagulogram i ostalo što ste nabrajali). Mene je ženska na Zavodu za transfuziologiju jutros šokirala kad je rekla da pretraga za trombofiliju košta 550 kn?
nazovi Petrovu i traži Đelmiša, sad je vjerojatno na operaciji, probaj zvati prije 8 ujutro pa se s njim dogovori jer inače ti masa žena dođe tamo i svi ga natežu za rukav, . Mene je operirao prošle godine, super doktor
radila sma sve u KBC Rebro.
Treba se prije naručiti i od kada se naručiš do trene vađenja krvi je oko cca 3 tjedna do 1 mjesec (nema reagensa često)
Nalaze čekaš 3 tjedna.
Taman do tada će ti dopusnko postati aktivno.... sad se naruči ionako prije nećeš ni doći na red.
Velika koagulacija ti se ne radi u PVT labosima (jer sadržava u sebi mutaciju na faktore koje pretrage su jako jako skupe).
LAC Privatno u labosu kopšta 4000 kuna (tako meni rekli)
Nazovi lijepo rebro i naruči se pa onda kod doktorice po uputnice, a Đelmišu ćeš kada budeš imala sa čim doći
Yin&Yang
09.06.2008., 15:07
Gle, Lara, sve ja to znam. Naručila sam se već, naručena sam 08.07., ali mi je Tvitica rekla da se u Vinograskoj može obaviti bez naručivanja, pa sam htjela otići ranije, ako je već moguće.
Nisam pitala za cijene u privatnim laboratorijima, jer znam da je to skupo, pitala sam za cijenu u bolnici (participaciju), ako nemaš dopunsko zdravstveno.
A budući da sam već razgovarala s nekoliko ginekologa, znam da nema smisla ići u Đelmiša dok nemam nalaze, zato bi i htjela što prije sve obaviti.
Još jedno pitanje, ako mi možete reći što vama u nalazima nije štimalo, pa da je postavljena dijagnoza trombofilija. Ja za saa znam jedino da su ti D-dimeri dosta povišeni (normalno do 255 - moji 507)
Gle, Lara, sve ja to znam. Naručila sam se već, naručena sam 08.07., ali mi je Tvitica rekla da se u Vinograskoj može obaviti bez naručivanja, pa sam htjela otići ranije, ako je već moguće.
Nisam pitala za cijene u privatnim laboratorijima, jer znam da je to skupo, pitala sam za cijenu u bolnici (participaciju), ako nemaš dopunsko zdravstveno.
A budući da sam već razgovarala s nekoliko ginekologa, znam da nema smisla ići u Đelmiša dok nemam nalaze, zato bi i htjela što prije sve obaviti.
Još jedno pitanje, ako mi možete reći što vama u nalazima nije štimalo, pa da je postavljena dijagnoza trombofilija. Ja za saa znam jedino da su ti D-dimeri dosta povišeni (normalno do 255 - moji 507)
gle, ja ne znam čemu žuriš...ionako si imala kiretažu i ne smiješ na novu bebu..
Da li se u Vinogradskoj čeka ili ne..ne znam..trebaš nazvati ali sumnjam da možeš odmah. Kod nje je bilo drugačije, ona je došla trudna i to hitno pa je onda sve drugačije..
Kada nisi Hitno onda čekaš proceduru
Daj tvoj D-dimeri - u kojoj se je on pretrazi nalazio??? Što je pisalo na uputnici?
Yin&Yang
09.06.2008., 17:40
Prvo, nisam imala kiretažu i gin je rekao da mogu za tri mjeseca, a to je vrlo brzo.
Ali to nije razlog zašto žurim:confused:
Jednostavno želim znati u čemu je problem i to odmah. Osim toga čitala sam na Rodinom forumu iskustva cura koje su imale sličnih imunoloških problema, i kojima su ginekolozi dali terapiju 3-6 mjeseci prije slijedeće trudnoće, pa iz tog razloga želim što prije znati dijagnozu.
D-dimeri su bili dio velikog koagulograma, to je jedina pretraga čiji nalaz sam do sad dobila.
Ne razumijem da ti nije jasno da želim što prije znati na čemu sam, da se mogu fizički i psihički pripremiti za slijedeću trudnoću, koja će po svemu sudeći biti teška (a da ne kažem koliko me je strah da će završiti kao i prve dvije).
Na temelju čega su tebi zaključili da je riječ o trombofiliji?
tvitica
09.06.2008., 19:03
U vinogradskoj se ne narucujes .....100%
nazovi i pitaj 013768280...
meni su na rebru prihvatili uputnicu makar je na njoj pisala dubrava :)
pitaj ...ali i pitaj jel rade sve te pretrage :)
Na temelju toga jednog nalaza sve je jasno ...
pogledaj na netu kakva je to pretraga i sve ce ti biti jasno :)
Prvo, nisam imala kiretažu i gin je rekao da mogu za tri mjeseca, a to je vrlo brzo.
Ali to nije razlog zašto žurim:confused:
Jednostavno želim znati u čemu je problem i to odmah. Osim toga čitala sam na Rodinom forumu iskustva cura koje su imale sličnih imunoloških problema, i kojima su ginekolozi dali terapiju 3-6 mjeseci prije slijedeće trudnoće, pa iz tog razloga želim što prije znati dijagnozu.
D-dimeri su bili dio velikog koagulograma, to je jedina pretraga čiji nalaz sam do sad dobila.
Ne razumijem da ti nije jasno da želim što prije znati na čemu sam, da se mogu fizički i psihički pripremiti za slijedeću trudnoću, koja će po svemu sudeći biti teška (a da ne kažem koliko me je strah da će završiti kao i prve dvije).
Na temelju čega su tebi zaključili da je riječ o trombofiliji?
na temelju obdukcije posteljice i bebe na A4 i jedne jedine rečenice u cijelom nalazu koja glasi - Histološki posteljičino tkivo građeno je od intermedijarnih korijalnih resica žarišno vezivno promjenjene strome s inter i intravilioznim nakupljanjem fibrionida.
zaključili su da je to ukazivanje na eventualne probleme oko cirkulacije jer moja posteljica nije bila zrela i bila je veličine 12x10x1 što je jako malo obzirom na 27 +2 tjedna trudnoće. Znači postoji mogućnost da mi posteljica nije davala dovoljno krvi za bebu.
Ako hoćeš iskreno, malo mi je nejasno kako to da te tvoj doktor u to nije uputio... gdje napraviti koju pretragu, te na što brži način.
Nazovi Vinogradsku i pitaj...mislim da nije stvar gdje se duže čeka već nemaju reagensa u svakoj bolnici i za svaku pretragu.
Ja sam se oko toga raspitivala te su mi tako rekli, vjeruj mi ako se tko štreberski nije angažirao oko svoje istine u ovih mjesec dana to sam ja. Angažirala sam sve živo i neživo, potegla milijun telefona... i dobila takav odgovor.
i onda ti se sve svede na to da ti kažu imamo reagense za pretragu po dva i četiri a ne za tri i pet...i di si onda?
Na Rebru znam da sve imaju... zato sam tamo išla, mene kada sam se naručivala striktno su pitali da im pročitam koje imam pretrage na uputnici da bi mi dali termin..... Rebro je bolnica u koju cijela Hrvatska dolazi i najveća bolnica sa odjelom za Hematologiju i imunologiju..a ti radi kako ti misliš da je najbolje.
Yin&Yang
09.06.2008., 21:10
Zašto imam osjećaj da me napadaš u sva tri zadnja posta???
Meni je ginekolog rekao gdje da odem za koju pretragu, ali ja sam samo htjeja s vama vidjeti gdje ste vi šta radile i da li se te pretrage negdje mogu napraviti brže. Samo sam htjela informaciju.
Osim toga zanimalo me što sve može značiti moj nalaz, ako je netko imao nešto slično, budući da ste vi sve sa tom dijagnozom imale pobačaje u 20-i nekom tjednu, a ja jako rano, pa mi to nije jasno. Možda kod mene postoji i neki drugi problem i toga me strah.
I još uvijek mi nisi odgovorila koliko si šta plaćala u bolnici?
Oprosti ako je došlo do nesporazuma, ali tvoj ton mi se nije svidio...
o ženo bozija ne napadam te uopće... što ti je?? a da nisi ti malo zbunjenija i osjetljivija obzirom na svoje nalaze pa direktno postanje dozivljavaš kao napad?:confused:
ako hoćeš iskreno mislim da ti imaš nešto što ti sprečava da uopće tvoj se plod održi u trudnoći, nešto što je prisutno sad, uvjek u tebi.
Ali ja nisma doktor, zaista ne znam što reći ..pametno
Čuj, meni je najvjerojatnije situacija da se meni u trudnoći to aktivira, ja uz to imam naslijenu sklonost k trombozi (tata i mama su mi srčani bolesnici k tome da tata ima jako lošu cuirkulaciju) pokušaj se okrenuti oko svoje obitelji, pitati da li su ti djedovi i bake imali lošu cirkulaciju...
Ja koliko god sam se neki dan dičila svojim super nalazima (genetika štitnjače, šećera i lupusa), tromboze me je iskreno strah jer imam genetsku predispoziciju od oba roditelja...a genetika je vražija stvar.
ajmo mi lijepo ovako,
draga koje je tebi pretrage tvoj doktor uopće dao
molim te napiši ih tu pa da ih usporedimo, može?
Yin&Yang
09.06.2008., 21:22
Oprosti ako sam bila bezobrazna, sad mi je krivo što sam to napisala. Hvala na informacijama, možda je to tvoj način komunikacije, na koji ja nisam navikla...
NHF
kako hoćeš...budi volja tvoja :ne zna:
Yin&Yang
09.06.2008., 21:32
Hvala.
Za sada sam dobila slijedeće uputnice:
LAC, ACA - to sam naručena na Rebru 08.07.
Veliki koagulogram - to sam napravila; D-dimeri povišeni
TORCH+parvo - napravila, čekam nalaze
Hormoni štitnjače - radim u ponedjeljak
Za genetiku je moj gin rekao da je još prerano za raditi, tako da sam našla poznanika gina na Sv. Duhu, koji mi je dogovorio sastanak s genetičarom, i to ću otići kada budem imala ove nalaze.
osim toga radila sam neki dan sistematski u Suncu, pa sam se i tamo dogovorila s ginom da dođem u ponedjeljak na pregled, pa ću i s njim vidjeti šta on misli o svemu tome.
To je sve za sad, s tim da sad moram čekati da mi počne vrijediti dopunsko osiguranje, jer mi se čini da su sve ove pretrage skupe.
Yin&Yang
09.06.2008., 21:37
Opet smo se izgleda krivo razumjele, ja sam ti se samo pokušala ispričati ako sam ja bila bezobrazna.
Nemoj se ljutiti, idemo iz početka.
Kako si ti?
da to su uglavnom neke pretrage koje si ok obavila...
Fale ti mutacije na PAI i na Faktor V leiden..one su ti usuđujem se reći i najbitnije....
ali odi onom koji ti je dao te uputnice za LAC i ACA da ti to dvoje dopiše jer ako ih opet budeš radila da se ne naručuješ..daj pročitaj na prvoj stranici gdje sam ja pisala koje se sve rade pa da ti to dopiše sve na tu uputnicu...da ih napraviš jer ionako su neophodne
ja sam ok, hvala na pitanju.... idem po doktorima... čekam nalaze
TORCH si radila u Franu Mihaljeviću?? a Parvo 19? isto ili? jer ja to još moram napraviti..tj TORCH ponoviti jer sam imala u trudnoći bliske susrete sa uličnom mačkom koja me je izgrebala
a kako si ti?
nađoh...
neka ti tamo di piše LAC i ACA dopiše:
- antikardiolipinska antitijela
- antitrombin III
- PAI-1
- PAI- 14 G poliformizam
- Faktor V. leiden R 506 Q (to je mutacija)
- MTHFR
- faktor II
da se riješiš, jer ako ćeš morati produbljivati pretrage opet ćeš mjesec dana čekati da te naruče
ali ako ti to i napiše, nazovi rebro i izdiktiraj im kaj ti piše na uputnici da te opet ne šetalju sa reagensima
tvitica
10.06.2008., 07:19
Koka doktori ne daju inace uputnice za genetku lako.....jako su skupe :)
evo sta sam ja radila i koliko sam platila ...
OGTT -
PRETRAGE ZA SISTEMSKI LUPUS
Elektroforenza , imunologoforenaza 50 ,00 kn
RF faktor , Waler Rose ,+ TORCH = 150 KN
ENA , ANA , ANCA
koagulacija ...
protein S , protein C, mutacija na faktor V leiden , LAC
i to je sve ostalo izaslo oko 472 kn
i trebala bih prije trudnoce ponoviti antikardiolipinska tijela i protein S .
U dublje pretrage nismo isli jer smo ovdje nasli uzrok .
e ja ti idem u sljedeci utorak u pretrovu kod đelmiša , na kompletnu obradu prije trudnoce.
Yin&Yang
10.06.2008., 11:31
Hvala vam na informacijama, ali ja sumnjam da će mi moj ginekolog htjeti odmah dati da radim sve te pretrage, jer mi je zadnji put rekao da on misli da "nema još potrebe za genetskim pretragama":ne zna:
Tako da moram u bolnicu kod genetičara, pa će mi on dati da napravim sve te pretrage, ali moram najprije imati ove nalaze da mu s njima dođem.
Ja prije jeseni ne mislim ići na novu trudnoću, tako da mi to nije problem, ali sam htjela napraviti ove pretrage što prije, jer taj gin na Sv. Duhu ide na godišnji 15.07., a ja sam htjela do njega prije toga. Izgleda da ipak neću stići do tada.
To što si ti rekla, lara, da misliš da kod mene postoji neki drugi problem zbog kojeg plod neće da se održi, to mislim i ja (i toga me strah), jer možda radi toga neću nikada imati normalnu trudnoću. Eto, zato me je i zanimalo što je kod vas slučaj.
Hvala vam na informacijama, ali ja sumnjam da će mi moj ginekolog htjeti odmah dati da radim sve te pretrage, jer mi je zadnji put rekao da on misli da "nema još potrebe za genetskim pretragama":ne zna:
Tako da moram u bolnicu kod genetičara, pa će mi on dati da napravim sve te pretrage, ali moram najprije imati ove nalaze da mu s njima dođem.
Ja prije jeseni ne mislim ići na novu trudnoću, tako da mi to nije problem, ali sam htjela napraviti ove pretrage što prije, jer taj gin na Sv. Duhu ide na godišnji 15.07., a ja sam htjela do njega prije toga. Izgleda da ipak neću stići do tada.
To što si ti rekla, lara, da misliš da kod mene postoji neki drugi problem zbog kojeg plod neće da se održi, to mislim i ja (i toga me strah), jer možda radi toga neću nikada imati normalnu trudnoću. Eto, zato me je i zanimalo što je kod vas slučaj.
draga... ovako.
Pusti strah sad na stranu, veći je strah ako treći put zatrudniš (a nisi radila nikakvu pretragu) da ti se to opet dogodi. E to je onda psihički koma
Ovako, što je tu je! stisni zube, nisi sama, ima nas još koje sve to prolazimo.
za sve postoji lijek za sveku trudnoću postoji metoda. Kada mama sa HIVOm i lošim imunitetom rodi i milijardu bolest pa roditi ćeš i ti! Slušej me, bitno je da ti se nađe uzrok!!!!!
Ne treba ti ginekolog davati novu uputnicu neka samo na tu napiše... ovo što sam ti u prethodnom postu napisala TO JE TO!!!
Molim te reci mi di si vadila TORCH i Parvo 19 (da li sve to rade u zaraznoj ili si morala ići za parvo 19 na šalatu?)
Yin&Yang
10.06.2008., 12:05
TORCH + parvo sam radila u Zavodu za javno zdravstvo u Mirogojskoj. Još čekam rezultate.
A pitat ću ga da dopiše, pa ćemo vidjeti.
TORCH + parvo sam radila u Zavodu za javno zdravstvo u Mirogojskoj. Još čekam rezultate.
A pitat ću ga da dopiše, pa ćemo vidjeti.
tamo nisam nikada radila.....
ček kada dođeš u zavod...ideš u prizemlju desno... jel tamo?
i tamo ti vade krv ili kako :confused:?
Yin&Yang
10.06.2008., 14:58
Da, ideš odmah desno od ulaza u neki hodnik, meni su na porti rekli koja je soba laboratorij. Nije bilo doslovno nikoga kada sam ja došla. Tamo mi je izvadila krv i rekla da nazovem za 10 dana da pitam je li nalaz gotov.
Meni parvo nije bio upisan na uputnici, pa mi je sestra vratila uputnicu i rekla da donesem sa dopisanim parvom kada budem dolazila po nalaz, i najnormalnije mi uzela krv i na bočicu napisala šta mi sve trebaju napraviti.
evo mene sa svim nalazima....
Uglavnom imam nalaz genotipizacije poliformizma 5G/4G u genu PAI-1.
nalaz je: U uzorku je dokazan genotip 4G/4G u genu za PAI-1.
I MTHFR Analize DNA je 677 CT (a idealan je CC)
Moja je misterija riješena....
Cure da li su vama stigli kakvi nalazi???
Ja idem 23.07. kod transfuziologa sa nalazima, i kod mene je problem MTHFR i PAI-1.
Ja idem 23.07. kod transfuziologa sa nalazima, i kod mene je problem MTHFR i PAI-1.
nemoj jebat!!!!:eek::eek:
što ti točno piše.
Meni piše ovako:
1. PAI Pretraga Genotipizacija poliformizma 5g/4G u genu PAI-1, NALAZ je
U uzorku je dokazan genotip 4G/4G u genu PAI-1 HOMOZIGOT
2. MTHFT (genotip 677C/T), NALAZ je 677CT
meni je jedna cura koja ima problema to objasnila ovako:
PAI-1 polimorfizam: meni je dokazano da sam homozigot 4g/4g (heterozigoti su 4g/5g homozigot znaci da imam 2 ista alela u mom slucaju su to dva 4g) Ispitivanja koja sam citala ukazuju da je PAI-1 4G/4G genotip povezan s vecim rizikom za razvoj tromboze - ta mutacija dovodi do povecane razine PAI-1 i po nekim ispitivanjima je korelirana sa spontanim pobacajima. Tu u trudnoci terapija baby aspirinom i heparinom daje odlicne rezultete. Dobro bi bilo provjeriti s dr. da li bi bilo dobro i van trudnoce uzimati baby aspirin (ima i andol 100 koji bas daju za cirkulaciju)
MTHFR C677T mutacija: meni je dokazano da sam heterozigot s CT mutacijom. Osobe koje su homozigoti s TT mutacijom imaju nasljednu sklonost problemima s metabolizmom folata sto moze rezultirati s povecanom razinom homocisteina u krvi. Homocistein svi imamo jer je on nusprodukt nekih procesa u tijelu, no kada je povecan i kada se akumulira u krvi i moze uzrokovati probleme s krvozilnim sustavom i trombozu, sto mozda uzrokuje probleme u trudnoci (postoji korelacija, no jos se istrazuje da li je uzrok ili posljedica kod pobacaja, raznoraznih problema s posteljicom...) Po nekim istrazivanjima i heterozigoti na C677T koji su ujedno i heterozigoti na A1298C mutaciju istog gena mogu imati sklonost povisenom homocisteinu. Koliko znam kod nas se pretrag za A1298C mutaciju jos ne radi (eventualno se moze napraviti pretraga za odredjivanje razine homocisteina ili folne kisline u krvi - naravno u vrijeme dok ne uzimas dodatnu folnu kiselinu). Za svaki slucaj je tu preventivni umjereni unos folne+b12+b6 koristan, to se i inace preporucuje.
Znači CT mutacija je blaža od TT mutacije
Molim te uzmi svoj nalaz i počitaj što tebi piše
Evo prepisujem kako piše:
Određivanje mutacije C-> T na položaju 677 u genu MTHFR: heterozigot (mut/wt)
polimorfizam 4G/5G na položaju 675 u inhibitoru plazminogen aktivatora tip 1 (PAI-1): prisutan polimorfizam na jednom alelu
Pozdrav
Ako se ne javim to je zbog toga što sam u Zagrebu do 09.07.,danas putujem, još razmišljam da li da nosim laptop.
ja imam 677CT. imaš ga i ti. Znači to nam je isto.
ja imam PAI - 4G/4G - ti imaš 4G/5G. Znači to nam nije isto.
evo ti donekle objašnjenja....
DJELOVANJE PAI-1
Inhibitor plazminogen aktivatora-1 je glikoprotein koji regulira fibrinolitički sustav, prvenstveno inhibirajući tkivni i urokinazni aktivator plazminogena (tPA i uPA). Osnovna funkcija PAI-1 je smanjenje fibrinolize što dovodi do akumulacije fibrina, a povišenje u plazmi PAI-1 utječe na normalni degradacijski mehanizam fibrina i potiče trombozu. Prema novijim istraživanjima povišenje PAI-1 osim što vodi do hipofibrinolize, smanjuje aktivnost matrix metaloproteaza (MMP) i staničnu adheziju.
GENETIČKA PREDISPOZICIJA
U promotorskoj regiji PAI-1 gena utvrđeno je postojanje specifičnog polimorfizma 4G/5G koji utječe na ekspresiju PAI-1. Studije su pokazale da homozigotne osobe 4G/4G imaju u plazmi koncentraciju PAI-1 25% višu nego one osobe genotipa 5G/5G. Prema dosadašnjim istraživanjima 4G alel predstavlja dodatni čimbenik rizika za duboke venske tromboze i infarkt miokarda mlađe dobi u kombiaciji s drugim genetskim i okolišnim čimbenicima rizika. Provode se istraživanja povezanosti 4G/5G polimorfizma i s drugim multifaktorijalnim poremećajima.
METODA ANALIZE:
PCR-RFLP
NALAZ:
Genotip:
- heterozigot 4G/5G
- homozigot 4G/4G
- homozigot 5G/5G
Baš me zanima šta će reći dr. Ja već uzimam aspirin 100 na svoju ruku.
ali ja ne razumijem zašto ideš transfuziologu...zašto ne odeš hematologu???
reci mikod kojeg doktora ideš i u koju bolnicu?
nalazi koje ti budu radili će biti ok.
zašto? jer piješ aspirin. Nalazi neće biti vjerodostojni..
ali to nije ni bitno..genetika je bitna... ona je napromjenjiva
Idem u Osijek u bolnicu, svaki put bude druga dr., tamo se dosta bave trombofilijom. Hematologu me nitko nije slao.
kako nije????
Hematologija je znanost koja se bavi proučavanjem krvi (krvnih stanica i krvne plazme).
pa hematolog ti mora biti na porodu jer možeš iskrvariti kada ti obustave heparin dan prije poroda...
uopće ne shvaćam kako da ti nitko nije spominjao hematologa :confused:
Nije ni meni jasno. Možda me sada pošalju, vidjet ću. Odoh sada, moram kretati na put dok nisu vrućine.
Pozdrav
pozdrav i uzmi laptop
javi novosti
sretno
tvitica
29.06.2008., 15:09
kako nije????
Hematologija je znanost koja se bavi proučavanjem krvi (krvnih stanica i krvne plazme).
pa hematolog ti mora biti na porodu jer možeš iskrvariti kada ti obustave heparin dan prije poroda...
uopće ne shvaćam kako da ti nitko nije spominjao hematologa :confused:
p.s. mozes iskrvariti ako ti ne obustave heparin ...
doroty.... bila sam danas u Petrovoj sa svim milim mogućim nalazima..
Rekli mi da ću od strarta morati uzimati niskomolekularni heparin...i da je to jedini način da se iznese trudnoća jer je moja (a očito i tvoja i tviticina) krv pregusta.
Princip ti ide ovako...
Kad zatrudniš, ideš doktoru da ti potvrdi da je trudnoća u maternici, naručiš se odmah, i dođeš sa uputnicom za dnevnu bolnicu. Tamo ležiš jedan dana, konzultiraju se ginekolog, hematolog i imunolog oko terapije koju ćeš primati (niskomolekularni heparin u injekcijama).
daju ti terapiju i svaki mjesec dolaziš da ti vade krv i provjeravaju terapiju...
Takvi porodi obično idu carkim rezom i to je to.
Što su tebi rekli u tvojoj bolnici?
MalaLola
01.07.2008., 10:20
Slučajno doletjeh ovdje i... :eek::eek::eek::eek: cure koje su tu pisale (tviti, lara, Ying..) već znaju da je meni beba umrla nakon amniocenteze u 18tt, koja je osim hidrocefalusa rađena i zbog zaostajanja u rastu i manjka plodne vode... meni nisu mislili na ništa, nego eto dogodilo se nakon amnio:eek: Meni je beba zasotajala u rastu od početka, ali od negdje 12tt je to bilo očito, no moj gin. nije ništa posumnjao i još je rekao sve je super, a beba je već tada bila manja za više od 2cm što je u toj dobi puno.. E da meni je posteljica bila jako mala, ali ja se više uopće ne sjećam šta je meni pisalo u phd-u, danas ću pogledati, a slijedeći utorak idem kod dr. Kosa i pitat ću ga da mi objasni jel moguće da je i kod mene to što vi tu pričate i još imam i nalaze iz bolnice pa nek i to prouči i nek me odmah šalje na pretrage.. samo mi treba još jedna takva trauma.. a što je još zanimljivo meni se nakon poroda par tjedan poslije pojavila autoimuna bolest u ustima, mislim možda to nema apsolutno nikakve veze, ali možda.. bojim se i pomisliti da mi se ponovno dogodi isto:(
Slučajno doletjeh ovdje i... :eek::eek::eek::eek: cure koje su tu pisale (tviti, lara, Ying..) već znaju da je meni beba umrla nakon amniocenteze u 18tt, koja je osim hidrocefalusa rađena i zbog zaostajanja u rastu i manjka plodne vode... meni nisu mislili na ništa, nego eto dogodilo se nakon amnio:eek: Meni je beba zasotajala u rastu od početka, ali od negdje 12tt je to bilo očito, no moj gin. nije ništa posumnjao i još je rekao sve je super, a beba je već tada bila manja za više od 2cm što je u toj dobi puno.. E da meni je posteljica bila jako mala, ali ja se više uopće ne sjećam šta je meni pisalo u phd-u, danas ću pogledati, a slijedeći utorak idem kod dr. Kosa i pitat ću ga da mi objasni jel moguće da je i kod mene to što vi tu pričate i još imam i nalaze iz bolnice pa nek i to prouči i nek me odmah šalje na pretrage.. samo mi treba još jedna takva trauma.. a što je još zanimljivo meni se nakon poroda par tjedan poslije pojavila autoimuna bolest u ustima, mislim možda to nema apsolutno nikakve veze, ali možda.. bojim se i pomisliti da mi se ponovno dogodi isto:(
lola... ajmo iskreno i otvoreno i dobronamjerno zajedno razmisliti...
pusti sad hidrocefalus.... i amnicintezu (ti si se samo cijelo ovo vrijeme na to obazirala) drago mi je da si malo dulje razmislila jer i ja mislim da je bitnije
zastoj u razvoju i manjak plodne vode.... (jer zbog toga je tebi i RACZ rađena) to je bio glavni uzrok.
Ako te išta draga moja zanima o svemu ovome kroz što sam ja prošla ihorore oko pretraga.... znaš da mi se možeš obratiti.
naučila sam sve o tome
MalaLola
01.07.2008., 12:29
lola... ajmo iskreno i otvoreno i dobronamjerno zajedno razmisliti...
pusti sad hidrocefalus.... i amnicintezu (ti si se samo cijelo ovo vrijeme na to obazirala) drago mi je da si malo dulje razmislila jer i ja mislim da je bitnije
zastoj u razvoju i manjak plodne vode.... (jer zbog toga je tebi i RACZ rađena) to je bio glavni uzrok.
Ne meni je stvarno na uputnici za aminocentezu i na kariogramu bebe pisalo uputna dijagnoza hidrocefalus i uzv markeri.. na otpusnom pismu piše ab. incompletus (tak nekak) post amniocentesis, hidrocefalus XVII/XVIII (valjda tjedan trudnoće), zastoj u rastu se ne spominje iako je meni spomenut i mislim da i na nekim nalazima to piše... I da tek sam nedavno skužila da sam ja kad mi je beba umrla bila zapravo u 20tt, prema vođenju trudnoće sam trebala biti u 18tt, a beba je tada po nekim parametrima bila za 16tt, po nekima za 17tt, po nekima ko zna koji tt.. i da ja točno znam kada sam zatrudnila jer je bio samo 1 sex taj mjesec i nije bilo šanse da sam kasnije začela, jer bi to značilo da sam začela ono 2 tjenda nakon sexa što je stvarno i u SF-u nemoguće..
Ma pričala sam sad i sa tviti, u utorak sam naručena kod Kosa pa ću ga dobro ispitati i zamolitida mi da uputnu dijagnozu da napravim barem tu veliku koagulaciju i LAC, a ne znam da li ima smisla da radim ACA kad ću sigurno biti pozitivna jer imam oralni lichen koji je autoimuna bolest:ne zna:
I da to se sve u trudnoći može mijenjati jel da? Znači li to da se sad ne bi vidjelo, a da bi se recimo u trudnoći vidjelo..:confused:
tvitica
01.07.2008., 12:40
Ne meni je stvarno na uputnici za aminocentezu i na kariogramu bebe pisalo uputna dijagnoza hidrocefalus i uzv markeri.. na otpusnom pismu piše ab. incompletus (tak nekak) post amniocentesis, hidrocefalus XVII/XVIII (valjda tjedan trudnoće), zastoj u rastu se ne spominje iako je meni spomenut i mislim da i na nekim nalazima to piše... I da tek sam nedavno skužila da sam ja kad mi je beba umrla bila zapravo u 20tt, prema vođenju trudnoće sam trebala biti u 18tt, a beba je tada po nekim parametrima bila za 16tt, po nekima za 17tt, po nekima ko zna koji tt.. i da ja točno znam kada sam zatrudnila jer je bio samo 1 sex taj mjesec i nije bilo šanse da sam kasnije začela, jer bi to značilo da sam začela ono 2 tjenda nakon sexa što je stvarno i u SF-u nemoguće..
Ma pričala sam sad i sa tviti, u utorak sam naručena kod Kosa pa ću ga dobro ispitati i zamolitida mi da uputnu dijagnozu da napravim barem tu veliku koagulaciju i LAC, a ne znam da li ima smisla da radim ACA kad ću sigurno biti pozitivna jer imam oralni lichen koji je autoimuna bolest:ne zna:
I da to se sve u trudnoći može mijenjati jel da? Znači li to da se sad ne bi vidjelo, a da bi se recimo u trudnoći vidjelo..:confused:
koka sve ovisi o cemu se tocno radi , ovako ne mozes nagadat ...i spomeni kosu tu autoimunu bolest ...autoimunebolesti su isto uzrok spontanima ...
MalaLola
01.07.2008., 12:49
Pas mater i sve.. ništa morat ću se oboružat upornošću i napravit sve..
Di se taj veliki koagulogram i LAC rade, koliko se čeka kad se naruči i jel postoji neka hitna procedura?
tvitica
01.07.2008., 13:26
Di se taj veliki koagulogram i LAC rade, koliko se čeka kad se naruči i jel postoji neka hitna procedura?
Ja za hotno ne znam, ugl. sve radi na rebru ...najbrze je gotovo ...i ako budes morala ici u petrovu , oni jedino priznaju te nalaze .
A u petrovoj imas strucnjake za te vrste trudnoca :D
tvitica
01.07.2008., 13:32
e koka , bila u videoteci ...gledaj najpametnije ti je da se vec sada narucus na rebro za vadenje krvi , jer se tamo narucuje ..onda kreni skupljat uputnice ....mislim da se ceka jedno 20 dana za vadenje krvi , veliki koagularm + lac su gotovi isti dan , a genetika se ceka mjesec dana .zovi izmedu 12-14h onda narucuju...
mislim da lara ima broj telefona od rebra :top:
naravno da se može mijenjati... i mijenja se.
Ja imam mutaciju na PAI i MTHFR a sve trenutne pretrage i nalazi su savršeni...
U prvoj trudnoći moja vožnja avionom za USA po doktorima je bila okidač da se je gen aktivirao i tada se je krv počela zgrušavati.
Kako ćeš vidjeti da li imaš gustu krv? zapitaj se kada se porežeš... kako ti kv stane da li odmah ili dugo ju zaustavljaš (meni odmah).
Ja sam vadila prije tri tjedna umnjake...krvarila ni pola sata...sve stalo. Za mene je tog trena to bilo super a ono..katastrofa.
U trudnoći se svim trudnicama ionako krv zgrušava i postaje gušća. Ako imaš genetsku predispoziciju (genetski bug) onda je vjerojatnost da ti se tromboza aktivira veća.
jel kužiš?
Meni je postaljica bila puna fibrionida..nakupina koje ne smiju biti. Svaka posteljica ima fibrionida ali moja ih je imala previše.
- fibrinoidi su nakupine vanstanicnog materijala i mogu biti fibrinskog tipa i matričnog i kazu da ih imaju sve posteljice,
- u jednom clanku o analizi posteljice nakupine fibrina (pretpostavljam da to znaci nakupine fibrinoida fibrinskog tipa) povezuju s intrauterinim zastojem u rastu i drugim losim ishodima trudnoce, kazu da ako infarkt posteljice ili fibrin okupira manje od 5% mase placente tada obicno nije od znacaja
Nadalje moja posteljica je bila puna čvorića (sve posteljice imaju čvoriće popucanih kapilara jer svima kapilari pucaju) ali kada ti ti čvorići pređu 50% posteljice...onda razmisliš i shvatiš da tu nešto ne štima.
Protoci i zaostajanje u razvoju može se vidjeti i ne mora.... ako postoje sitni trombići beba zaostaje ali ako dođe veliki tromb začepi i beba umre odmah.
analiza PHD-a moje posteljice:
Citiram nalaz:
Posteljica ovalna, veličine 12x10x1 cm, težine 150 grama sparacentralnom insercijom pupkovine duljine 12 cm. Fetalna strana i materalna strana posteljice uredne.
Plodovi ovoji tanki i prozirni. Na serijskim rezovima posteljičino tkivo nezrelog izgleda. Histološki posteljičino tkivo građeno je od intrermedijalnih korijalnih resica žarišno vezivno promjenjene strome s inter i intraviloznim nakupljanjem fibronida. U oko 50% korijalnih resica vidljivo umnažanje X stanica sa stvaranjem interviloznih mostića. Decudualna ploča prožeta fibrionidom dok je amnionska strana korijalne ploče pokrivena brojnim skvamama.
MalaLola
02.07.2008., 08:38
Ništa.. jučer sam se naručila kod Ivaniševićke privatno pa ću vidjeti šta će mi ona reči:ne zna:
Moj phd posteljice kaže ovako:
Posteljica veličine 9:6:2,5 cm s pupkovinom dugom 15 cm, koja inserira na ovojima. Na bazalnoj ploči se nalazi sloj hematoma veličine 7:3:1 cm. Bez hematoma ošišano posteljično tkivno teži 50 g. Na prerezima je tkivo obilno prožeto krvlju. Histološiki su ovoji prožeti krvlju, podleži im obilan sloj fibrina. Pupkovina je uredne građe. Posteljično tkivo je nezrele građe primjerene dobi, žarišno prožeto krvarenjima.
Nekako mi se čini da je ovaj dio podleži im obilan sloj fibrina bitan. Iako kad sam ja pitala za to sve rekli su mi da mi je ovako veliki hematom mogao nastati i od poroda, kao i sve ovo drugo.. hm? a ako nije od toga, jebiga nikad nisam pitala:(
tvitica
02.07.2008., 09:02
Ništa.. jučer sam se naručila kod Ivaniševićke privatno pa ću vidjeti šta će mi ona reči:ne zna:
Moj phd posteljice kaže ovako:
Posteljica veličine 9:6:2,5 cm s pupkovinom dugom 15 cm, koja inserira na ovojima. Na bazalnoj ploči se nalazi sloj hematoma veličine 7:3:1 cm. Bez hematoma ošišano posteljično tkivno teži 50 g. Na prerezima je tkivo obilno prožeto krvlju. Histološiki su ovoji prožeti krvlju, podleži im obilan sloj fibrina. Pupkovina je uredne građe. Posteljično tkivo je nezrele građe primjerene dobi, žarišno prožeto krvarenjima.
Nekako mi se čini da je ovaj dio podleži im obilan sloj fibrina bitan. Iako kad sam ja pitala za to sve rekli su mi da mi je ovako veliki hematom mogao nastati i od poroda, kao i sve ovo drugo.. hm? a ako nije od toga, jebiga nikad nisam pitala:(
kako je moja pupkovina duzine 25 cm ...ustvari moja je pupkovina najduza ?
a larina jako mala?
ne... moja pupkovina je prerezana na pola... u PHD-u gdje se opisuje beba je duljine 15 cm a u dijelu posteljice 12 cm
15+12=27..
uredna je duljina ali kada su je rezali precvikali su je na pola
:eek::eek::eek: kako sam sad ovo našla???? e kad ne idem lipo leć. ništa, pročitat ću ovo malo ozbiljnije... ja ionako još čekam nalaz sa patologije.
ante dumbledore
06.07.2008., 00:05
evo samo mali upad
jedan ej forumašica rekla da na svoju ruku pije Andol, e pa sad nek odmah prestane, jer može imati opasne posljedice za nju i bebu
lijek izbora je heparin, i to niskomolekularni, ne zato jer on bolje djeluje na samu bolest il da je manje opasan za bebu nego jer je primjena puno jednostavnija. od 13. do 36. tjedna se mogu koristiti i peroralni antikoagulansi tj varfarin.
tvitica
06.07.2008., 08:38
evo samo mali upad
jedan ej forumašica rekla da na svoju ruku pije Andol, e pa sad nek odmah prestane, jer može imati opasne posljedice za nju i bebu
lijek izbora je heparin, i to niskomolekularni, ne zato jer on bolje djeluje na samu bolest il da je manje opasan za bebu nego jer je primjena puno jednostavnija. od 13. do 36. tjedna se mogu koristiti i peroralni antikoagulansi tj varfarin.
ta forumasica nije trudna , ali ginekolozi daju uz heeparin da se uzima i andol do 36 tjedna trudnoce ...:confused:
i
chiquita
06.07.2008., 08:57
ja također pijem aspirin, ne andol, nego aspirin 100 protect, po nalog liječnika.
isto me bila prpa što kako i zašto ali me dr. utješio i ohrabrio da se ne moram ništa bojati i da je to više u redu nego loše za bebu i mene.
valneahana
06.07.2008., 09:30
ja također pijem aspirin, ne andol, nego aspirin 100 protect, po nalog liječnika.
isto me bila prpa što kako i zašto ali me dr. utješio i ohrabrio da se ne moram ništa bojati i da je to više u redu nego loše za bebu i mene.
btw andol i aspirin ti je jedno te isto samo se ime razlikuje jer je drugi proizvođač
valneahana
06.07.2008., 09:32
evo samo mali upad
andol se može piti do šestog mjeseca trudnoće,tako piše u uputstvima
ma, pusti uputstva, doktor ti onako prema svojem iskustvu propise lijek i dozu.
ta forumasica nije trudna , ali ginekolozi daju uz heeparin da se uzima i andol do 36 tjedna trudnoce ...:confused:
točno... moja prijateljica koja je prije tri godine imala istu situaciju.... znači umrla joj beba u 32 tjednu i nakon par dana što je nosila mrtvo dijete dobila je nešto najgore ne svijetu a to je preeklampsiju.
Pala je u šok i u komu i mrtvu bebu su joj vadili carskim rezom...
nakon što je nakon tjedan dana došla doma, dobila je duboku vensku trombozu i završila na Rebru.
Sad je trudna 33 tjedna ponovno...svaki dan u 10 ujutro pije Andol 100 i u 18 sati popodne injekcija niskomolekularnog heparina ispod kože u nogu.
Eto.... užas :eek:
najzeznutija je situacija poroditi 'heparinsku trudnicu'
zašto? je je trudničina krv toliko rijetka da na porodu može iskrvariti.
zato se ti porodi vrlo često obavljaju carkim rezom a dan prije poroda se obustavlja terapija niskomolekularnim heparinom i obavezno na porodu mora biti hemetolog da ako počne krvariti da joj veliku dozu stereoida!!!
Uglavnom.... sve me strah
ante dumbledore
06.07.2008., 15:37
nisam ginekolog pa neću se pravit pametniji od istih,iako je ovo zapravo stvar hematologa a ne ginekologa
koliko literatura govori niskomolekularni heparin, a može se dati od 13. do 36. tjedna antikoagulanse, ali nije uopće potreba mijenjat heparin za varfarin.
uloga antiagregacijske terapije uopće nije dokazana u liječenju trombofilije, iako se poprilično često daju. a svi NSAR mogu inhibicijom prostaglandina inducirat prijevremeno zatvaranje ductus arteriosusa, što može biti pogubno za dijete u maternici
ok ante...onda koliko sma ja tebe razumjela treba ne piti andol već samo niskomolekularni heparin???
Ja sam toliko prestrašena svime, prije tri mjeseca sve mi se to izdešavalo.... jednostavno zbunjena sam
da li možeš kao doktor pogledati moj PHD bebe i reći što ti misliš.
Citiram nalaz:
Posteljica ovalna, veličine 12x10x1 cm, težine 150 grama sparacentralnom insercijom pupkovine duljine 12 cm. Fetalna strana i materalna strana posteljice uredne.
Plodovi ovoji tanki i prozirni. Na serijskim rezovima posteljičino tkivo nezrelog izgleda. Histološki posteljičino tkivo građeno je od intrermedijalnih korijalnih resica žarišno vezivno promjenjene strome s inter i intraviloznim nakupljanjem fibronida. U oko 50% korijalnih resica vidljivo umnažanje X stanica sa stvaranjem interviloznih mostića. Decudualna ploča prožeta fibrionidom dok je amnionska strana korijalne ploče pokrivena brojnim skvamama
tvitica
06.07.2008., 20:01
nisam ginekolog pa neću se pravit pametniji od istih,iako je ovo zapravo stvar hematologa a ne ginekologa
koliko literatura govori niskomolekularni heparin, a može se dati od 13. do 36. tjedna antikoagulanse, ali nije uopće potreba mijenjat heparin za varfarin.
uloga antiagregacijske terapije uopće nije dokazana u liječenju trombofilije, iako se poprilično često daju. a svi NSAR mogu inhibicijom prostaglandina inducirat prijevremeno zatvaranje ductus arteriosusa, što može biti pogubno za dijete u maternici
ajme majko , jel moze zdravo seljacki :rofl:
čuj tviti kako smo se ja i ti dodatno educirale u našoj situaciji, ante je valjda mislio da smo kolege..
pa nam priopćava na medicinskoj razini
i ja se slažem... molim ante prijevod :moli:
ante dumbledore
07.07.2008., 01:07
ispričavam se, svakako me svaki put ispravite kad se počnem pravit važan :)
dakle, heparin se može davati tijekom cijele trudnoće,ali se on daje samo injekcijama pa se onda neki odluče za primjenu lijekova koji se mogu piti, dakle tablete, i to su antikoagulansi, razlika je po mjestu djelovanja lijeka, učinak manje više isti, s tim da se nefrakcionirani (klasični) heparin i antikoaulansi zahtjevaju redovito praćenje parametara zgrušavanja, dakle uradit nalaz krvi, dok to sa niskomolekularnim heparinom to nije slučaj, a i nuspojave su značajnije rjeđe.
antiagregacijska terapija djeluje drugačijim mehanizmom i nema nikakva učinka na trombofilije, zato ako vam je neki ginekolog to preporučio mislim da ne bi loše bilo otić kod hematologa,jer taj ginekolog onda ne zna previše o hematologiji, usudio bih se reći
a NSAR je kratica za nesteroidni antireumatici, lijekovi poput andola, ibuprofena, diklofenaka (voltaren), ketoprofena itd. koji se ne smiju korisititi jer može prijevremeno zatvorit jedan prolaz između aorte i plućne arterije ploda koji može biti jako opasan za bebu.
valjda sam sad bio malčice jasniji
marina18
07.07.2008., 14:20
ispričavam se, svakako me svaki put ispravite kad se počnem pravit važan :)
dakle, heparin se može davati tijekom cijele trudnoće,ali se on daje samo injekcijama pa se onda neki odluče za primjenu lijekova koji se mogu piti, dakle tablete, i to su antikoagulansi, razlika je po mjestu djelovanja lijeka, učinak manje više isti, s tim da se nefrakcionirani (klasični) heparin i antikoaulansi zahtjevaju redovito praćenje parametara zgrušavanja, dakle uradit nalaz krvi, dok to sa niskomolekularnim heparinom to nije slučaj, a i nuspojave su značajnije rjeđe.
antiagregacijska terapija djeluje drugačijim mehanizmom i nema nikakva učinka na trombofilije, zato ako vam je neki ginekolog to preporučio mislim da ne bi loše bilo otić kod hematologa,jer taj ginekolog onda ne zna previše o hematologiji, usudio bih se reći
a NSAR je kratica za nesteroidni antireumatici, lijekovi poput andola, ibuprofena, diklofenaka (voltaren), ketoprofena itd. koji se ne smiju korisititi jer može prijevremeno zatvorit jedan prolaz između aorte i plućne arterije ploda koji može biti jako opasan za bebu.
valjda sam sad bio malčice jasniji
hvala :s:s:s
e tako , da skuzimo nesto ...
uglavnom ginekolozi ovakve trudnoce drze svih 9 mjeseci na niskomolekularnom heparinu , valjda zbog tih razloga koje ti navodis :top:
Yin&Yang
08.07.2008., 11:03
Ja sam napokon napravila sve pretrage (barem one za koje sam dobila uputnice) i sada čekam nalaze. A to će biti tek za tri tjedna. Javim vam kakva je situacija kod mene.
ying...lijepo te je tu opet vidjeti...:cerek:
Draga...koje si na kraju pretragenapravila???
ajd napiši...
Yin&Yang
08.07.2008., 16:11
Draga lara, svo sam ja ovo vrijeme tu, čitam vas redovito, samo nemam nikakve novosti, pa se ne javljam. A i trebala sam odmora.
Što se tiče pretraga ne znam što da ti kažem, meni na uputnicama nisu bili napisani detalji pretraga, kao kod tebe, znat ću valjda kada mi dođu nalazi.
Ono što znam je da su mi radili je slijedeće:
TORCH - sve u redu
Veliki koagulogram - d-dimeri povišeni
Daljnje ispitivanje trombofilije (samo to je pisalo na uputnici, znam da su mi radili PCR metodom, ali šta točno znači ta pretraga ne znam) - nalazi krajem tjedna
hormoni štitnjače - TSH malo povišen, bila sam kod endokrinologa, dala mi je Euthyrox 50, rekla je da mi ne bi inače davala, jer je to jako malo povišeno, ali budući da planiram trudnoću, da će mi ipak dati da to dovedem u red
ACA, LAC - radila danas, nalazi za tri tjedna
To je sve za sada.
Genetske pretrage nisam radila. I nije mi jasno, šta ako ih napravim i otkriju da nešto npr. nije u redu. Koliko sam ja razumjela iz svega što sam o tome pročitala, tu se ionako ne može ništa napraviti. Sve je stvar pokušaja i pogreške. Jer ako roditelji i imaju neke greške na kromosomima, opet se u spajanju može roditi zdravo dijete, i obrnuto, samo je veća vjerojatnost spontanog pobačaja. I u tom slučaju treba više pokušavati.
Da li griješim?
Genetske pretrage nisam radila. I nije mi jasno, šta ako ih napravim i otkriju da nešto npr. nije u redu. Koliko sam ja razumjela iz svega što sam o tome pročitala, tu se ionako ne može ništa napraviti. Sve je stvar pokušaja i pogreške. Jer ako roditelji i imaju neke greške na kromosomima, opet se u spajanju može roditi zdravo dijete, i obrnuto, samo je veća vjerojatnost spontanog pobačaja. I u tom slučaju treba više pokušavati.
Da li griješim?
Pod genetiku ti spada kariogram oba partnera... ali samo kromosomi (ne i geni)
genetske mutacije na trombozu/trombofiliju ti samo ukazuju da je neki genetski BUG ali oet to se da sanirati heparinom.
A ništa, nema ti druge već čekati nalaze
U koju si bolnicu išla?
tvitica
08.07.2008., 20:24
Draga lara, svo sam ja ovo vrijeme tu, čitam vas redovito, samo nemam nikakve novosti, pa se ne javljam. A i trebala sam odmora.
Što se tiče pretraga ne znam što da ti kažem, meni na uputnicama nisu bili napisani detalji pretraga, kao kod tebe, znat ću valjda kada mi dođu nalazi.
Ono što znam je da su mi radili je slijedeće:
TORCH - sve u redu
Veliki koagulogram - d-dimeri povišeni
Daljnje ispitivanje trombofilije (samo to je pisalo na uputnici, znam da su mi radili PCR metodom, ali šta točno znači ta pretraga ne znam) - nalazi krajem tjedna
hormoni štitnjače - TSH malo povišen, bila sam kod endokrinologa, dala mi je Euthyrox 50, rekla je da mi ne bi inače davala, jer je to jako malo povišeno, ali budući da planiram trudnoću, da će mi ipak dati da to dovedem u red
ACA, LAC - radila danas, nalazi za tri tjedna
To je sve za sada.
Da li griješim?
PCR metoda je metoda kojom se otkriva genetika :top:
doroty.... bila sam danas u Petrovoj sa svim milim mogućim nalazima..
Rekli mi da ću od strarta morati uzimati niskomolekularni heparin...i da je to jedini način da se iznese trudnoća jer je moja (a očito i tvoja i tviticina) krv pregusta.
Princip ti ide ovako...
Kad zatrudniš, ideš doktoru da ti potvrdi da je trudnoća u maternici, naručiš se odmah, i dođeš sa uputnicom za dnevnu bolnicu. Tamo ležiš jedan dana, konzultiraju se ginekolog, hematolog i imunolog oko terapije koju ćeš primati (niskomolekularni heparin u injekcijama).
daju ti terapiju i svaki mjesec dolaziš da ti vade krv i provjeravaju terapiju...
Takvi porodi obično idu carkim rezom i to je to.
Što su tebi rekli u tvojoj bolnici?
Tako su otprilike i meni govorili. Sada ću se malo bolje raspitati pa vam javim kako je bilo.
evo danas bila kod prof Ivanišević....
Da, morati ću Đelmišu u 8 mjesecu... ali da preventivno ću morati koristiti Heparin.
Šalju me hematologu da vidi da li prije trudnoće ili kada ostanem trudna i to na Rebro prof Labar-u.
Eto...potvrđeno biti ću TRUDNICA NA IGLI :rigo:
Nadam se da je igla sve zlo koje nas čeka u budućnosti sa trudnoćama.
jesi li ti bila kod hematologa?????
vidiš da je on nužan?!
23.07. idem kod transfuziologa pa ću pitati.
ma pitaj za hematologa...
on je doktor o krvi.... uuopće mi nije jasno zakaj te šalju transfuziologu...
Nemam pojma, oni su me odmah kod poroda počeli "obrađivati" i slati me na pretrage. Taj odjel zove se "Odjel za transfuzijsku medicinu, Ambulanta za poremećaje hemostaze i trombozu".
aha..valjda je to kod vas spojeno?
evo nešto iz svjetske literature:
Najcesci genski defekt koji dovodi do umerene hiperhomocisteinemije nastaje zbog poremecaja u sintezi enzima MTHFR. Gen za MTHFR nalazi se na kratkom kraku hromozoma 1 (p36.3). Nedostatak MTHFR je vrlo redak poremecaj i do danas je opisano oko 50 slucaja u svetskoj literaturi. (7)
Termolabilna tMTHFR je faktor rizika za nastanak hiprehomocisteinemije narocito ako je nivo folata u plazmi smanjen. Ako je kolicina folata adekvatna homozigoti ne pokazuju hiperhomocisteinemiju. Ta genetsko-nutriciona interreakcija pokazuje da dovoljna kolicina folata moze da prevazidje genetski poremecaj i prevenira nastanak hiperhomocisteinemije. Uz nedostatak folata od znacaja je i nivo vitamina B6 i B12 kao i primena lekova koji deluju na metabolizam folata kao sto su metotreksat i antikonvulziv.
Mehanizam nastanka tromboze u hiperhomocisteinemiji moze se pripisati smanjenju sinteze prostaciklina, aktivaciji faktora V, inhibiciji APC, smanjenju ekspresije trombomodulina i blokadom vezivanja tPA za endotelne celije. (8)
LECENJE BOLESNIKA SA TROMBOFILIJOM
Kada se identifikuje bolesnik sa urodjenom trombofilijom neophodno je ispitati clanove porodice, jer je preko 50% zahvaceno istim poremecajem. Kod zena sa urodjenom trombofilijom kontraindikovana je primena oralnih kontraceptiva. Sve pacijente sa dokazanom trombofilijom treba pazljivo pratiti u toku hirurskih, medicinskih i obsteterickih intervencija koje nose povecan rizik od tromboze. U tim slucajevima treba primeniti profilakticku antikoagulantnu terapiju i izvrsiti adekvatnu supstituciju.
Zbrinjavanje trudnica sa urodjenom trombofilijom predstavlja poseban problem. Incidenca tromboza u trudnoci i postpartalno je veca kod zena sa nedostatkom antitrombina (18% i 33%) nego sa nedostatkom proteina C (7% i 19%) ili proteina S (0% i 17%). Takodje kod 60% trudnica sa trombozom dokazana je rezistencija na APC. U trudnoci subkutano davanje heparina predstavlja terapiju izbora zbog svoje efikasnosti i sigurnosti za plod. Trudnice sa visokim rizikom od tromboze treba da primaju subkutano heparin na 12 sati u drugom i trecem trimestru i sest nedelja postpartalno. (6)
PRIKAZ SLUCAJA
Pacijentkinja J.V. stara 26 godina javila se na pregled zbog ponavljanih gubitaka ploda u drugom trimestru trudnoce. Na osnovu anamneznih podataka o predhodna tri spontana abortusa i to u 24, 28. i 26. nedelji trudnoce, a bez klinickih i laboratorijskih dokaza o postojanju bilo kakvog patoloskog stanja kod majke javila se sumnja na postojanje stanja hiperkoagulabilnosti u trudnoci (sa sumnjom na placentarnu insuficijenciju). Sem toga pacijentkinja je bila konstantno u anemiji. Iz porodicne anamneze dosli smo do podatka da bliza rodjaka (tetka) ima rekurentne tromboze vena podkolenice.
Kao prvi korak u daljem ispitivanju pored klasicnih screening testova koagulacije uradjen je i screening test za rezistenciju na APC (u institutu za transfuziju krvi-Beograd). Kako je rezultat testa za rezistenciju na APC bio na granici pozitivnog tj. nejasan, primenjeno je molekularno ispitivanje. Tada je PCR metodom utvrdjena mutacija gena za enzim MTHFR C677T, (na Institutu za molekularnu genetiku i geneticko inzenjerstvo Beograd), kao i da je pacijentkinja homozigotni nosilac. Zbog toga je sproveden sledeci terapijski postupak:
6 meseci pre planirane eventualne naredne trudnoce propisana je terapija folnom kiselinom, vitaminom B6 i vitaminom C.
Nakon utvrdjivanja trudnoce (ultrazvuk) nastavljeno je sa istom terapijom.
Od sesnaeste nedelje trudnoce ukljucen je preparat gvozdja (tabl Heferol), a od dvadeset trece nedelje uveden je u terapiju niskomolekularni heparin (amp. Fraxiparin). U osamnaestoj nedelji trudnoce takodje je primenjena terapija niskomolekularnim heparinom u narednih 5 dana period uspostavljanja fetomateralne cirkulacije.
Pacijentkinja je dobila i po jednu jedinicu deplazmatisanih eritrocita (18. i 25. nedelja trudnoce).
Vrednosti Er, Hb i Hct na pocetku tretmana su ukazivale na srednje tesku anemiju. U toku tretmana stanje se poboljsavalo da bi se normalizovalo u periodu oko 24 nedelje trudnoce.(Tabela 2)
Er Hb Hct
6 meseci pre trudnoce (na pocetku tretmana) 3,3x10 90 31%
pocetak trudnoce
(6.nedelja) 3,65x10 101 34%
16.nedelja 3,78x10 105 35%
24.nedelja 4,10x10 126 37%
32.nedelja 3,85x10 116 36%
Tabela 2
ZAKLJUCAK
U 39 nedelji trudnoce u GAK Narodni Front pacijentkinja je rodila zivo dete TT 2,9 kg i tri dana nakon porodjaja otpustena je kuci u dobrom stanju. Pod terapijom niskomolekularnim heparinom je jos dve nedelje postpartalno.
Naknadnim molekularnim ispitivanjem partnera PCR metodom nadjeno je da je i suprug nosilac mutacije C677T za enzim MTHFR takodje kao homozigot.
a najfascinantnija mi je spoznaja da je ovaj pitki običnom čovjeku stručni tekst napisao doktor iz Srbije točnije iz Vranja (koje je selo spram Zagreba) a u prepotentnoj Hrvatskoj koja se diči svim i svačim o ovome nema gotovo niti jednog znanstvenog članka na internetu i to još dapače to radi samo jedan doktor u cijeloj zemlji.
ante dumbledore
16.07.2008., 00:04
evo nešto iz svjetske literature:
Najcesci genski defekt koji dovodi do umerene hiperhomocisteinemije nastaje zbog poremecaja u sintezi enzima MTHFR. Gen za MTHFR nalazi se na kratkom kraku hromozoma 1 (p36.3). Nedostatak MTHFR je vrlo redak poremecaj i do danas je opisano oko 50 slucaja u svetskoj literaturi. (7)
Termolabilna tMTHFR je faktor rizika za nastanak hiprehomocisteinemije narocito ako je nivo folata u plazmi smanjen. Ako je kolicina folata adekvatna homozigoti ne pokazuju hiperhomocisteinemiju. Ta genetsko-nutriciona interreakcija pokazuje da dovoljna kolicina folata moze da prevazidje genetski poremecaj i prevenira nastanak hiperhomocisteinemije. Uz nedostatak folata od znacaja je i nivo vitamina B6 i B12 kao i primena lekova koji deluju na metabolizam folata kao sto su metotreksat i antikonvulziv.
Mehanizam nastanka tromboze u hiperhomocisteinemiji moze se pripisati smanjenju sinteze prostaciklina, aktivaciji faktora V, inhibiciji APC, smanjenju ekspresije trombomodulina i blokadom vezivanja tPA za endotelne celije. (8)
LECENJE BOLESNIKA SA TROMBOFILIJOM
Kada se identifikuje bolesnik sa urodjenom trombofilijom neophodno je ispitati clanove porodice, jer je preko 50% zahvaceno istim poremecajem. Kod zena sa urodjenom trombofilijom kontraindikovana je primena oralnih kontraceptiva. Sve pacijente sa dokazanom trombofilijom treba pazljivo pratiti u toku hirurskih, medicinskih i obsteterickih intervencija koje nose povecan rizik od tromboze. U tim slucajevima treba primeniti profilakticku antikoagulantnu terapiju i izvrsiti adekvatnu supstituciju.
Zbrinjavanje trudnica sa urodjenom trombofilijom predstavlja poseban problem. Incidenca tromboza u trudnoci i postpartalno je veca kod zena sa nedostatkom antitrombina (18% i 33%) nego sa nedostatkom proteina C (7% i 19%) ili proteina S (0% i 17%). Takodje kod 60% trudnica sa trombozom dokazana je rezistencija na APC. U trudnoci subkutano davanje heparina predstavlja terapiju izbora zbog svoje efikasnosti i sigurnosti za plod. Trudnice sa visokim rizikom od tromboze treba da primaju subkutano heparin na 12 sati u drugom i trecem trimestru i sest nedelja postpartalno. (6)
PRIKAZ SLUCAJA
Pacijentkinja J.V. stara 26 godina javila se na pregled zbog ponavljanih gubitaka ploda u drugom trimestru trudnoce. Na osnovu anamneznih podataka o predhodna tri spontana abortusa i to u 24, 28. i 26. nedelji trudnoce, a bez klinickih i laboratorijskih dokaza o postojanju bilo kakvog patoloskog stanja kod majke javila se sumnja na postojanje stanja hiperkoagulabilnosti u trudnoci (sa sumnjom na placentarnu insuficijenciju). Sem toga pacijentkinja je bila konstantno u anemiji. Iz porodicne anamneze dosli smo do podatka da bliza rodjaka (tetka) ima rekurentne tromboze vena podkolenice.
Kao prvi korak u daljem ispitivanju pored klasicnih screening testova koagulacije uradjen je i screening test za rezistenciju na APC (u institutu za transfuziju krvi-Beograd). Kako je rezultat testa za rezistenciju na APC bio na granici pozitivnog tj. nejasan, primenjeno je molekularno ispitivanje. Tada je PCR metodom utvrdjena mutacija gena za enzim MTHFR C677T, (na Institutu za molekularnu genetiku i geneticko inzenjerstvo Beograd), kao i da je pacijentkinja homozigotni nosilac. Zbog toga je sproveden sledeci terapijski postupak:
6 meseci pre planirane eventualne naredne trudnoce propisana je terapija folnom kiselinom, vitaminom B6 i vitaminom C.
Nakon utvrdjivanja trudnoce (ultrazvuk) nastavljeno je sa istom terapijom.
Od sesnaeste nedelje trudnoce ukljucen je preparat gvozdja (tabl Heferol), a od dvadeset trece nedelje uveden je u terapiju niskomolekularni heparin (amp. Fraxiparin). U osamnaestoj nedelji trudnoce takodje je primenjena terapija niskomolekularnim heparinom u narednih 5 dana period uspostavljanja fetomateralne cirkulacije.
Pacijentkinja je dobila i po jednu jedinicu deplazmatisanih eritrocita (18. i 25. nedelja trudnoce).
Vrednosti Er, Hb i Hct na pocetku tretmana su ukazivale na srednje tesku anemiju. U toku tretmana stanje se poboljsavalo da bi se normalizovalo u periodu oko 24 nedelje trudnoce.(Tabela 2)
Er Hb Hct
6 meseci pre trudnoce (na pocetku tretmana) 3,3x10 90 31%
pocetak trudnoce
(6.nedelja) 3,65x10 101 34%
16.nedelja 3,78x10 105 35%
24.nedelja 4,10x10 126 37%
32.nedelja 3,85x10 116 36%
Tabela 2
ZAKLJUCAK
U 39 nedelji trudnoce u GAK Narodni Front pacijentkinja je rodila zivo dete TT 2,9 kg i tri dana nakon porodjaja otpustena je kuci u dobrom stanju. Pod terapijom niskomolekularnim heparinom je jos dve nedelje postpartalno.
Naknadnim molekularnim ispitivanjem partnera PCR metodom nadjeno je da je i suprug nosilac mutacije C677T za enzim MTHFR takodje kao homozigot.
moli se cijenjeno pučanstvo foruma da ne koristi,ponavljam ne koristi metodu c/p već da samo da link koji će uputiti na određeni tekst
e moj doktore.... napatim se i nađem nešto čega nema skoro nigdje i još dobim za to po prstima....
winnerica
17.07.2008., 19:04
E bravo Lara! Tak i ja neki put tražim tekst o nečem takvom i nađem u najboljem slučaju tekstove iz BIH i Srbije, a naši su ti dr. prepametni da to objavljuju na internetu :kava:
ali su dovoljno prepotentni da sami sebe izdižu iznad tih istih iz Srbije i BiH.:D
ante dumbledore
18.07.2008., 23:02
prisušile aktualnosti pa malo offtopic... :D
Yin&Yang
23.07.2008., 15:10
Pozdrav! Dobila sam nalaz ispitivanja trombofilije (nemam ga ispred sebe pa ne mogu detaljno). Sve je u redu osim gena MTHFR za koji piše mutacija C677T heterozigot.
Da li je to bio uzrok mojih spontanih ne znam.
Čekam još nalaz ACA, LAC, pa onda sa svim nalazima moram kod ginekologa.
Čitala sam Lara šta si ti pisala da ova mutacija znači, ali mi nije baš sasvim jasno kakve to posljedice može imati za mene, i da li su u takvim slučajevima mogući i rani spontani kao kod mene.
Pozdrav cure i čuvajte sebe i svoje buduće bebice.
Pozdrav! Dobila sam nalaz ispitivanja trombofilije (nemam ga ispred sebe pa ne mogu detaljno). Sve je u redu osim gena MTHFR za koji piše mutacija C677T heterozigot.
Čitala sam Lara šta si ti pisala da ova mutacija znači, ali mi nije baš sasvim jasno kakve to posljedice može imati za mene, i da li su u takvim slučajevima mogući i rani spontani kao kod mene.
mislim da jest. Imaš mutaciju puno jaču od mene ja imam C/T a ti imaš T. (ja još imam poliformizam na dva aleja 4G/4G ali MTHFR manji od tebe)
pročitaj ono kaj sam izguglala na srpskom sajtu iz Vranja kaj je doktor pisao. Garantiram da ti nijedan doktor neće ni znati objasniti što je to osim Đelmiša u Petrovoj koji jedini to u Hrvatskoj radi (meni je njih 4 barem iskreno priznalo - da prvi put ovo u životu vide!!!!!!!!!! ali hvala im barem na iskrenosti.... jer nisu previše se ni pravili pametni...valjda su vidli da više u tom znam od njih samih...fala Bogu internetu :s:s )
Ta cura je imala mutaciju 677T i imala tri spontana u drugom trimestru.....
čestitam draga.... stavi i ti u potpis wanabe na igli 4 (kinki,tviti,ja i sad ti) jer ćeš i ti na Heparin
tvitica
23.07.2008., 16:11
posljedice za tebe : tromboza , ugrusci ..itd
a uzrok ta dva spontana je u tome , nista koki ne gine heparin :)
chiquita
23.07.2008., 16:30
a kak se može znati da će se u 3. tromjesečju razviti tako nešto?
naime kao što spomenuh prije nekoliko stranica meni je na zadnja dva vađenja krvi bila granična vrijednost LACa a IGG i IGT mi je na zadnjem mjerenju bio 1,2 i 1,7 u ref.vrijednosti do 10. znači ništa loše i zastrašujuće.
i šta sad?
doc mi je gledao color dopplerom protok pa kaže da je u redu.
i dalje ponavljati te pretrage?
iščekivati da se nešto loše desi?
a kak se može znati da će se u 3. tromjesečju razviti tako nešto?
draga...ja ne znam :ne zna: ali stvarno od srca želim da bude sve ok :grli:
i šta sad?
doc mi je gledao color dopplerom protok pa kaže da je u redu.
i dalje ponavljati te pretrage?
iščekivati da se nešto loše desi?
najtužnije je to što se color doplerom to ne vidi... i meni protoci super super.... ja čak bila uvjerena da se sve vidi color doplerom...ma vraga..ne vidi
neznam draga.... ne znam što da ti kažem...moju priču znaš...ja ratovala sa 4 doktora da dobijem uputnice...neće i neće....dati ništa jer su te pretrage jako jako skupe
tj color doplerom se ne mora vidjeti..meni nije a tvitici jest
chiquita
24.07.2008., 08:57
znači i dalje se moram gristi i čekati da se zlo dogodi...
tvitica
24.07.2008., 09:23
ma ne brij gluposti:)
ej pa nemoj tako....
kod kojeg ti doktora ideš te kakve sve terapije koristiš?
koliko često ideš na UZV?
koliko si trudna uopće?
chiquita
24.07.2008., 13:19
ej pa nemoj tako....
kod kojeg ti doktora ideš te kakve sve terapije koristiš?
koliko često ideš na UZV?
koliko si trudna uopće?
sv. duh. inicijali t.h.
svaka 4 tjedna.
21 tjedan.
ma ja zapravo nisam uopće u nikakvoj panici niti strahu. jer mi je doc sve objasnio i obrazložio i mjesta panici nema.
ali kad krenem čitati vaše postove opere me takav strah i očaj jer imam osjećaj kao da se ne brinem dovoljno za bebu i sebe...
nemoj se sikirati..doktor te prati..pod njegovim si nadzorom i to je to :grli:
svaka trudnoća je trudnoća za sebe i nema dvije na svijetu iste trudnoće.
tuđe tragedije..nemoj da te plaše...sa tvojom bebicom će sve biti u redu :K:
Yin&Yang
24.07.2008., 15:59
Lara, zar to što si ti napisala ne bi značilo da sam ja homozigot, odnosno da imam oba gena nepravilna?
Dakle, meni piše MTHFR (mutacija C677T) heterozigot. Koliko sam ja shvatila, to znači da u paru od dva gena ja imam jedan normalan i jedan "nenormalan".
Kod tebe je isto tako, ili? Prenosim što sam našla:
"Što se tiče pojmova „heterozigot” i „homozigot”
Svaka osobina koju imamo dolazi od jednog para gena gde je jedan deo nasledjen od oca a drugi od majke. Geni u tom paru mogu biti nosioci razlicitih osobina (heterozigotnost), pa će zato jedan gen biti dominantan (i ispoljice se kod deteta) a drugi recesivan (neće se ispoljiti jer je slabiji), druga mogućnost jeste da oba gena mogu nositi istu osobinu (homozigotnost). Priroda je udesila da je vecina gena za bolesti recesivna, sto znači da dete neće ispoljiti neku naslednu bolest ukoliko u paru gena postoji jedan „zdrav” i jedan „bolestan” (heterozigot).
Dakle, ja sam heterozigot za C677T metilen-tetra-hidro-folate-reduktazu (C677T MTHFR). MTHFR je enzim koji svi imamo u svojim celijama, a neophodan je za metabolizam i odstranjivanje homocisteina koji je opet međuproizvod u metabolizmu metionina. Usled nedostatka enzima povecava se metionin i homocistein u krvi, a visoke doze homocisteina predstavljaju rizik za nastajanje ugrusaka u krvi unutar vene (duboka venska tromboza) ili arterije (srcani udar, mozdani udar, ateroskleroza). Termolabilan MTHFR iliti C677T MTHFR je varijanta normalnog MTHFR enzima koji ne metabolise homocistein kako treba.
Graficki, moj par MTHFR gena (heterozigotnost) bi izgledalo ovako:---- xy---- (pri cenu je x= „zdrav” gen, a Y=„bolestan” gen)."
koliko sma ja shvatila homozigot i heterozigot u svim mutacijama nije isto...tu postoje neke razlike... ja sam PAI 4g/4g - Homozigot a Tviti je Faktor V. leiden Homozigot.
Na oko isto ali nije ja imam na dva gena (aleja) trombozu znači 100% a homozigot sam a Tviti samo ima na jednom aleju a isto je homozigot.
e sad tu razliku ja nisma uspjela shvatiti.....
Meni je MTHFR 677C/T - homozigot a tebi je MTHFR 677 T - heterozigot.
sad ne znam između tog dvoje što je gore ali znam da je mutacija T gora od mutacije C/T
draga ne uzbuđuj se... drago mi je da si me poslušala da si otišla doktorici da ti dopiše pretrage i da napokon znaš na čemu si. Zahvali dragom Bogu da se uzrok zna i da će u slijedećoj trudnoći sve biti ok jer ćeš na Heparin
i nisi još promjenila potpis....a draga???????? :mig:
Yin&Yang
24.07.2008., 19:34
Ma nisam promijenila:), to mi je bila zadnja stvar na pameti.
Ne znam za vas, ali mene je nakon svega strah za vlastito zdravlje.
Sad bi se valjda trebala naručiti kod hematologa da on vidi sve te nalaze i kaže mi šta dalje, a mogla bi se naručiti i kod dr. Đelmiša.
trebaš sve to sažvakati prvo draga moja.....
tvitica
24.07.2008., 21:19
Ma nisam promijenila:), to mi je bila zadnja stvar na pameti.
Ne znam za vas, ali mene je nakon svega strah za vlastito zdravlje.
Sad bi se valjda trebala naručiti kod hematologa da on vidi sve te nalaze i kaže mi šta dalje, a mogla bi se naručiti i kod dr. Đelmiša.
i mene je bilo normalna je to stvar ...
e koki ovo je gen za koji si saznala ,a gdje su tek oni koje imas a za koje ne znas :grli:
koliko sma ja shvatila homozigot i heterozigot u svim mutacijama nije isto...tu postoje neke razlike... ja sam PAI 4g/4g - Homozigot a Tviti je Faktor V. leiden Homozigot.
Na oko isto ali nije ja imam na dva gena (aleja) trombozu znači 100% a homozigot sam a Tviti samo ima na jednom aleju a isto je homozigot.
e sad tu razliku ja nisma uspjela shvatiti.....
Meni je MTHFR 677C/T - homozigot a tebi je MTHFR 677 T - heterozigot.
sad ne znam između tog dvoje što je gore ali znam da je mutacija T gora od mutacije C/T
draga ne uzbuđuj se... drago mi je da si me poslušala da si otišla doktorici da ti dopiše pretrage i da napokon znaš na čemu si. Zahvali dragom Bogu da se uzrok zna i da će u slijedećoj trudnoći sve biti ok jer ćeš na Heparin
samu sebe kvotam jer sam napisala KRIVO - Tviti mi rekla krivo.
Ona je HETEROZIGOT - 1 alej na faktor V. Leiden
Ja sam HOMOZIGOT - 2 aleja na PAI - poliformizam i još sam MTHFR - HETEROZIGOT jer sam C/T
Ti si HOMOZIGOT na MTHFR jer si T/T - odnosno TT ili samo T (ovisi kako u kojoj bolnici to pišu)
Kužiš...ti imaš metabolički manjak homocisteina na dva aleja
odnosno..ne mora to značiti manjak nužno, može i višak jer osobe koje su homozigoti s TT mutacijom imaju nasljednu sklonost problemima s metabolizmom folata sto moze rezultirati s povecanom razinom homocisteina u krvi.
Homocistein je enzim svi imamo jer je on nusprodukt nekih procesa u tijelu, no kada je povecan i kada se akumulira u krvi i moze uzrokovati probleme s krvozilnim sustavom i trombozu, sto mozda uzrokuje probleme u trudnoci (postoji korelacija, no jos se istrazuje da li je uzrok ili posljedica kod pobacaja, raznoraznih problema s posteljicom...) Po nekim istrazivanjima i heterozigoti na C677T koji su ujedno i heterozigoti na A1298C mutaciju istog gena mogu imati sklonost povisenom homocisteinu.
znam da ti ništa nije jasno.... ali treba vremena da se sve to prožvače i da ti sjedne
Yin&Yang
28.07.2008., 12:07
Lara, ali ja nisam homozigot, već heretozigot, dakle imam jedan alej bolestan, jedan zdrav.
Ja sam shvatila to ovako:
MTHFR je gen koji kodira proizvodnju enzima koji je nužan za absorpciju folne kiseline i vitamina B skupine te razgradnju homocistina. Moj gen ima mutaciju
C667T, odnosno mijenja Citozin u Timin na mjestu 667 gena, te iz tog razloga proizvodi termolabilan enzim, koji ne radi na svim temperaturama, odnosno kod mene 50% enzima radi non stop, a 50% ovisno o temperaturi. Stoga se folna kiselina ne absorbira kako treba, te se u organizmu nakuplja višak homocistina (terapija unos folne kiseline i B vitamina mnogo viši nego kod zdravih osoba). Budući da je folna kiselina nužna za razvoj fetusa, mnogo češće dolazi do problema sa razvojem fetusa, kromosomskih pogrešaka i sl. te posljedično i do spontanih pobačaja.
Ako sam negdje pogriješila, slobodno me ispravite.
Pozdrav.
ajd dobro... kada si tako shvatila možda imaš i pravo.
ja sam to nekako shvatila drugačije i možda imam krivo
ali konačno će ti znati objasniti doktor :cerek:
i tebi i meni.
znam da je normalan nalaz MTHFT 677 C/C
a iz čeg si shvatila da imaš na jednom aleju?
kada ona iz članka cura ima isto kao ti T a homozigot je
Lara, ali ja nisam homozigot, već heretozigot, dakle imam jedan alej bolestan, jedan zdrav.
Ja sam shvatila to ovako:
MTHFR je gen koji kodira proizvodnju enzima koji je nužan za absorpciju folne kiseline i vitamina B skupine te razgradnju homocistina. Moj gen ima mutaciju
C667T, odnosno mijenja Citozin u Timin na mjestu 667 gena, te iz tog razloga proizvodi termolabilan enzim, koji ne radi na svim temperaturama, odnosno kod mene 50% enzima radi non stop, a 50% ovisno o temperaturi. Stoga se folna kiselina ne absorbira kako treba, te se u organizmu nakuplja višak homocistina (terapija unos folne kiseline i B vitamina mnogo viši nego kod zdravih osoba). Budući da je folna kiselina nužna za razvoj fetusa, mnogo češće dolazi do problema sa razvojem fetusa, kromosomskih pogrešaka i sl. te posljedično i do spontanih pobačaja.
Ako sam negdje pogriješila, slobodno me ispravite.
Pozdrav.
kromosomske greške nastaju pri začeću... koliko je meni na Rebru dr. Begović objasnio kada sam radila Kariogram
Yin&Yang
28.07.2008., 15:30
U nalazu mi piše HETEROZIGOT. Možda različite bolnice različito označavaju ne znam, ali meni C piše ispred 667 pa onda T, možda to znači isto što si ti napisala ka C/T.
Yin&Yang
28.07.2008., 15:34
Znam da kromosomske greške nastaju pri začeću. Budući da ja ima jedan gen bolestan (a ne znam kakav taj isti gen ima moj muž), veća je vjerojatnost nego kod normalne populacije da će se pri spajanju gena, spojiti taj bolestan gen i da će doći do kromosomske greške. Negdje sam pročitala da žene koje imaju ovu mutaciju gena mnogo češće imaju djecu sa Downovim sindromom iz istog tog razloga.
U nalazu mi piše HETEROZIGOT. Možda različite bolnice različito označavaju ne znam, ali meni C piše ispred 667 pa onda T, možda to znači isto što si ti napisala ka C/T.
e ne znam majke mi. mi smo ti sve tu samouke.
nitko ništa ne zna objasniti..pa guglamo :ne zna:
Znam da kromosomske greške nastaju pri začeću. Budući da ja ima jedan gen bolestan (a ne znam kakav taj isti gen ima moj muž), veća je vjerojatnost nego kod normalne populacije da će se pri spajanju gena, spojiti taj bolestan gen i da će doći do kromosomske greške. Negdje sam pročitala da žene koje imaju ovu mutaciju gena mnogo češće imaju djecu sa Downovim sindromom iz istog tog razloga.
ovako, kod kariograma se gledaju kromosomi. Kromosomi se sastoje od gena. Genetski karogram zasada ne postoji jer bi se onda otključao genetski kod.
Postoje samo neke genetske pretrage (od njih nekoliko stotina)... i neke od njih su ove koje smo mi radili.
Gen tvog muža na taj kariotip je nebitan za začeće, ako ga i ima bitan je njemu samom ali za bebu to nema veze.
Za Down nemam pojma.... znam samo da je moja beba bila kromosomski zdrava, tviticina isto, vistina isto... a sve imamo gen koji uzrokuje trombozu.
a ništa onda ćeš na amniocintezu ako je to tako
tvitica
28.07.2008., 16:18
http://translate.google.hr/translate?hl=hr&sl=en&u=http://www.pregnancy-info.net/mthfr.html&sa=X&oi=translate&resnum=7&ct=result&prev=/search%3Fq%3DMTHFR%26hl%3Dhr%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:en-US:official%26hs%3DxHo
Yin&Yang
28.07.2008., 22:43
Da, to sam čutala i shvatila ovako kako sam gore napisala.
na amnio ćeš ići ako te je strah i nikom ništa. ja sma bila na amniocintezi i nije tako strašna
ja sam još mala beba za vas pa sam još na definiciji pojmova. evo, ako koga zanima:
http://www.doiserbia.nbs.bg.ac.yu/(A(LNnzAkgByAEkAAAAYjc3ZDhmYjgtNmI3My00NjVmLWFhMmE tNDc4MmRiODU5OTk1cIosQSuKSfP7SVdL_wFrsbFmdtE1))/img/doi/0354-3447/2003/0354-34470302119V.pdf
Stalno ja nešto vrtim po ovom svom nalazu PHD-a i nekako mi se čini da kod mene ipak nije riječ o trombozi. Meni je dijagnoza CHORIOAMNIONITIS ACUTA SUPPURATIVA, što bi odgovaralo gnojnoj upali plodovih ovoja i amniona (koriona i amniona). Istina, tromb se spominje u nalazu, ali ne znam je li on uzrok ili posljedica te upale. Mislim, nigdje ne kaže ništa je li tromb uzrokovao upalu, ili upala tromb.
Koliko sam shvatila do sada, chorioamnionitis je upala koja nastaje ulaskom bakterija u korion i amnion, a ulazak može biti kroz cerviks (npr. ureaplasma koju sam imala), s majčine strane direktno, što je puno rijeđe (pročitala sam negdje da se to naziva intervilozitis (a kod mene se u phd nalazu spominje intervilozni tromb?), preko jajovoda ili nekih postupaka kao npr. aminocinteze, što kod mene nije slučaj.
Je li ureaplasma meni mogla proći kroz čep cerviksa i tako uzrokovat infekciju, ne znam, obzirom da nisam bila nimalo otvorena. Ne znam je li možda riječ o nekom enterokoku ili zlaćanom stafilokoku kojeg mi je muž imao (ja ih nisam onda kad sam radila A+A briseve, ali radila sam ih nakon njega tako da sam ih možda naknadno ubila nekim od lijekova koje sam bezuspješno pila da bi se riješila ureaplasme). Možda je i prijateljica Candida tu negdje umiješala svoje prste. Vrtila sam film o svemu što se ustvari dogodilo, npr. bila sam u kontaktu s nećakom koji je dobio vodene kozice tu večer, a ja ih nisam prebolila – mada vjerojatno nije riječ o tome, jer je beba nije bila degenerirana, a to se valjda desi u takvom slučaju, pa sve do moje upale sinusa. Normalno, dok ne napravim sve testove, vjerovatno neću ni znat, a možda i nikad ne saznam.
Ipak, nekako se ne volim smatrat rijetkim medicinskim slučajem, pa mi je draže prihvatit ideju da je infekcija nastala kao i većini drugih, uzlaznim putem preko cerviksa. Ureaplasmu inače smatraju odgovornom za brojne iliti većinu korioamnionitisa, a za Eritromicin koji sam pila (pila i Sumamed, dvaput), kažu da ne prodiru dovoljno u amnijsku šupljinu niti da je može potpuno iskorijeniti iz cerviksa i vagine.
Sorry šta sam se ovako raspisala, to je za sada moj «službeni» stav do posjete doktoru :D. Svakako, napravit ću sve ove pretrage koje ste spominjale da budem koliko-toliko sigurna (jer se i ja mogu pohvalit trenutnim prestankom krvarenja i zarastanjem rana). Valjda će mi moj gin dat uputnicu za Đelmiša :confused:?
onda si draga moja imala infekciju....
e sad da li je infekcija uzrok ili posljedica ja ti ne znam.
Nadalje, ta tromboza da li je ona zasebna ali uzročna sa ovim fakat nisam doktor..
Znaš..barem kod mene stvar je bila jednostavnija, u trudnoći i to oko 18 tjedna sam radila:
1. sve briseve i svi brisevi su bili negativni,
2. radila sam RACZ i beba je bila kromosomski zdrava,
3. radila sam TORCH i nisam bila pozitivna na ništa,
4. Urinokulturu koja je bila također sterilna (zadnja urinokultura),
5. OGTT koji je bio ok...
Pa je lakše bilo sve isključiti
Što si ti od ovoga u trudnoći uopće napravila?
ali znam...to sigurno znam jer mi je dr. Kos rekao: infekcija polodovih ovoja (upala amnija i hornija) se na UZV vidi.
Da li onaj koji ti je zadnji UZV gladao išta vidio???????
Samo briseve Lara (3 puta), Rh, krv i urin. I to je to. Niti torch, ni ogtt... za RACZ ne znam niti šta je.
Ne znam je li išta vidio, bio je istina poprilično ozbiljan i rekao samo da je sve točno onako kako treba bit. Onda me je to utješilo, a sad, moglo je to svašta značit :mig:. Ma da je vidio šta, sigurno bi mi reka. Ne mogu virovat da bi prešutio. Al, još nisam pogledala video kazetu jer mislim da otkucaje nije niti gleda. Bolje da ne znam.
RACZ je amniocinteza.
TORCH su zarazne infektivne bolesti (virusi)
OGTT - razina šećera kroz vrijeme
a KKS? a SE?
nemoj mi reći da ti ni to nisu radili??
pa po razini leukocita u krvi vide se upale.... u organizmu
ma ne znam što da ti kažem...
Otkucaji ispada da tebi nisu u ovom slučaju nisu ni bili problematični....
Ne kužim otkuda upala?
Može biti da je od ureaplazme.... da li si pila antibiotike?
u 9 tjednu mi je radio briseve (1) na klamidiju, ureaplasmu, mikoplasmu, i mislim aerobe. krvnu sliku, urin, rh. drugo ništa.
sve je bilo ok osim ureaplasme i za to mi je dao sumamed. i meni i mužu, s tim da sam ja dobila i vaginalete. nakon idućeg brisa (2) opet je izolirana (u pravilnom razmaku nakon tableta) pa sam dobila eritromicin. muž je radio briseve i kod njega je nije bilo. ali on je imao neki enterokok i stafilokok pa je pio klavocin. u međuvremenu mi se kandida razmnožila pa sam za to dobila plymicol i lactogyn, a muž kremu plymicol.
i nakon eritromicina, ureaplasma je meni opet izolirana (3), a kod njega nije bilo ništa. onda sam dobila ponovo sumamed.
nakon što mi je bila izolirana drugi put, odnose nismo ni imali, tako da sigurno nije bilo prebacivanja s njega na mene i obratno. Sad nemam pojma imam li je ili ne, a neću ni sutra saznat jer imam stvari.
Otkucaji ispada da tebi nisu u ovom slučaju nisu ni bili problematični....
On je ipak dosta zaostajao u rastu. Na puna 32 tjedna imao je 1050g. Pitanje je od kada i radi čega. Sa 23+5 tjedna sam bila na 4D i tad mi je taj gin rekao da kaska 5 dana. Iduća kontrola kod mog gina je bila na 28 tjedana. Je li on zaostajao sa rastom već tada, ne znam, a ne znam je li ga uopće mjerio jer u knjižici ne piše. Samo mi je reka, kao što sam već rekla, da je sve kako treba bit (s tim da je to bilo ono što sam ja htjela čut pa mi drugo i nije bilo važno).
Infekcija amniona je mogla preć i na njega (vjerovatno i je) samo ne znam još do nalaza. Te upale nastanu brzo i moguće je da je do nje došlo i između 28 i 32 tjedna odnosno između dvije kontrole. Jedino što me gadno kopka jest ustvari njegova veličina jer sa 1050g on je malen i za 28. tjedan. A to mi gin nije spomenuo (ok, lako je sad govorit da je trebao, al da je i spomenuo, a poslje bilo sve ok, onda bi se samo bezveze izgrizla).
i meni je zaostao 5 dana ali mi je dr. Ivanišević izričito rekla dok ne zaostaje 7 dana nije alarmantno i da ona izričito brani ginekolozima da se razbacuju sa tim terminima jer svaki UZV nije isti, ne mjeri svaki doktor isto, ne uvjek iz istog kuta...znaš puno je tu ljudskih faktora... i teško ti je to uloviti.
Ja sam ju baš to i pitala... i ja i Zagor.
Moj sa 25 +2 je imao 750 grama.. sa 27 +2 je bio mrtav.
Znam da je meni dr. Kos objasnio da tijelo kada je mrtvo izgubi na težini.... znaš sve je to tako teško i pisati i o tome raspravljati pogotovo kada o tome ništa ne znaš
Tvitici je super to doktor objasnio i beba ako je malena nakon 32 tjedna tada se može reći da se radi o maloj i sitnoj bebi.
Tviti...ajd molim te napiši ono kaj je tebi tvoj ginekolog rekao a ti meni objasnila...
danas bila kod gina, nismo radili briseve jer imam stvari. Pustila sam da on govori, da vidim koje su njegove ideje što i kako dalje i gle, sjetio se jedne jedine uputnice: one za urinokulturu. Samo je rekao da da je ureaplasma vjerovatno uzrok. Nije mi dao niti vaginalete za svrab (vjerovatno candida), olako smo prešli preko povećanog lučenja mlijeka i mojih stalnih problema s time. Veličinu bebe nije spominja (niti kako je kaskala 1-1,5kg za drugima bez da je primjetio). Nije spominja niti može li se ova upala vidit i je li je on vidio. Ništa. Jedva je čekao da odem (a i ja isto). Eto. Bez nekih većih komentara s moje strane.
danas bila kod gina, nismo radili briseve jer imam stvari. Pustila sam da on govori, da vidim koje su njegove ideje što i kako dalje i gle, sjetio se jedne jedine uputnice: one za urinokulturu. Samo je rekao da da je ureaplasma vjerovatno uzrok. Nije mi dao niti vaginalete za svrab (vjerovatno candida), olako smo prešli preko povećanog lučenja mlijeka i mojih stalnih problema s time. Veličinu bebe nije spominja (niti kako je kaskala 1-1,5kg za drugima bez da je primjetio). Nije spominja niti može li se ova upala vidit i je li je on vidio. Ništa. Jedva je čekao da odem (a i ja isto). Eto. Bez nekih većih komentara s moje strane.
a ....neznam što da kažem? :horor:
Žao mi je.. majke mi.
Nego reci ti meni jel to socijalni doktor? si kod njega vodila trudnoću ? Ili je to privatnik?
sjetio se jedne jedine uputnice: one za urinokulturu. Samo je rekao da da je ureaplasma vjerovatno uzrok.
Super :top:
a kakve veze urinokultura ima sa ureaplazmom? ne kužim...
olako smo prešli preko povećanog lučenja mlijeka i mojih stalnih problema s time.
Ček...ovo pak ne razumijem!? Da li ti piješ Bromergon (tablete na bazi Brom-a) koje su za sprečavanje nastajanja mlijeka i protiv upale mliječnih žlijezda
Veličinu bebe nije spominja (niti kako je kaskala 1-1,5kg za drugima bez da je primjetio)
ni riječi dakle...
Nije spominja niti može li se ova upala vidit i je li je on vidio
Može se vidjeti..
Joj ja bih tako tebe svom dr. Kos-u odvela...da vidiš što je dobar UZV dijagnostičar koji te gleda doslovno po 30-45 minuta (tako je mene), i kod kojeg konzultacije traju i po 45 minuta poslije toga.
cure...sutra idem hematologu na Rebro.
Moram priznati da me je strah......
Uh, ajde ne boj se. Bit će sve ok.
Gin ti je ovaj moj preko socijalnog. Zbilja nikad nisam čula išta loše za njega, i zbilja more žena kod njega ide.
Bromergon sam pila 13 dana kako je pisalo u otpusnom pismu. Pa je stalo i nakon 6 dana opet krenilo. Naredna 4 sam ih ponovo pila pa je opet stalo. I opet krenilo na jedan dan. Onda sam dobila stvari pa je mliko stalo. Sad kad prođu, ne znam šta očekivat. Inače, uvik sam s tim imala problema (još od 18.te valjda), samo se nitko nije sjetio poslat me vadit PRL (npr. onkologica :mig:). Moj gin kaže da je to ok, da al ne vidim da sam ipak zatrudnila (trebalo mi je 6 godina :mig:, al to valjda nije važno).
No, sad je to sve ionako gotovo. Ajmo na praktične stvari. Kako da dođem do Đelmiša? Kako to uopće funkcionira? Hoće li on mene uopće htjet primit? Koji broj da zovem?
Kod koga, osim kod njega, eventualno mogu otić? Ja bi naravno nekog tko će me poslat na pretrage i potražit razlog, eventualno spriječit da se takvo što ponovo dogodi? Nisam ja baš u nekom cvjetu mladosti, a onih spomenutih 6 godina baš i ne ulijeva neku nadu.
Gin ti je ovaj moj preko socijalnog. Zbilja nikad nisam čula išta loše za njega, i zbilja more žena kod njega ide.
ma sve ja to poštujem.ima zaista ok ginekologa ali više od polovine njih su ginekolozi koji su navikli voditi uredne trudnoće. KAda se nešto ovakvo dogodi...jednostavno niti znaju uzrok niti posljedicu a niti znaju igdje uputiti da se ide na dodatne pretrage.
Ja od takvih zazirem..... meni treba ginekolog koji će mene pratiti a ne kojem ću ja davati informacije koje sam našla na google-u. :mig:
Bromergon sam pila 13 dana kako je pisalo u otpusnom pismu. Pa je stalo i nakon 6 dana opet krenilo. Naredna 4 sam ih ponovo pila pa je opet stalo. I opet krenilo na jedan dan. Onda sam dobila stvari pa je mliko stalo. Sad kad prođu, ne znam šta očekivat. Inače, uvik sam s tim imala problema (još od 18.te valjda), samo se nitko nije sjetio poslat me vadit PRL (npr. onkologica :mig:). Moj gin kaže da je to ok, da al ne vidim da sam ipak zatrudnila (trebalo mi je 6 godina :mig:, al to valjda nije važno).
Ti bi draga moja trebala otići endokrinologu..... da ti pogleda razinu svih hormona....
eto opet isto.... nitko te nigdje ne upućuje.... ja to ne smatram dobrim ginekolozima.
Možda oni jesu dobri ljudi ali dijagnostičari baš i ne
. Kako da dođem do Đelmiša? Kako to uopće funkcionira?
Treba ti draga moja uputnica tvog ginekologa za Petrovu i dođeš lijepo u trudničku ambulantu sa nalazima. Ona ti radi utorkom i četvrtkom. Ja ne znam kada đelmiš radi jer još njemu nisam osobno išla..išla sam kod njegove supruge tako da najbolje ti je nazvati i provjeriti kada on ordinira
Kod koga, osim kod njega, eventualno mogu otić? Ja bi naravno nekog tko će me poslat na pretrage i potražit razlog, eventualno spriječit da se takvo što ponovo dogodi?
Ja ti mogu preporučiti svog dr. Kosa u poliklinici Vili - on je prvi i jedini ozbiljno pogledao moj PHD i ciljano markerom podcrtao rečenicu koja je bila start.
Ali on je privatnik..on će te pregledati i napisati što bi trebalo a opet ovisi o tvom dr. Opće prakse te tvom ginekologu da li će ti htjeti dati sve te silne uputnice za silne pretrage.
Ja sma naveliko pisala koliko sma se borila i ratovala sa zdravstvom. Tri mjeseca sma ja ganjala papirologiju i išla na pretrage..tri mjeseca da bi prije 20 tak dana napokon dobila nalaze.
Ako ti ih tvoj doktor da (uputnice mislim) trebala bi se raspitati da li te pretrage rade u Splitu ili samo u Zagrebu...
Ako rade u Zagrebu, naručuje se telefonom dva tjedna do mjesec dana unaprijed, vadi se krv te rezultati se čekaju mjesec dana.
Nisam ja baš u nekom cvjetu mladosti, a onih spomenutih 6 godina baš i ne ulijeva neku nadu.
ako imaš viška novaca uvjek možeš otići k Podobniku on se bavi raznim vrstama od neplodnosti do teških začeća..pa da te on obradi jer on takve uvjete za to ima.
Yin&Yang
07.08.2008., 23:23
Drage moje,
Evo mene i sa posljednjim nalazima:
LAC negativan
aCI-IgG negativan
aCI-IgM blago pozitivan: meni iznosi 13, a negativan je do 10
Uglavnom, kako pročitah i ovo utječe na pojačano zgrušavanje krvi, i isto daju heparinsku terapiju.
eto draga.... drago mi je da si gotova sa pretragama...
sjećaš se kada sam ti napisala da je problem u tebi... a ne u trudnoćama.
eto imaš polaznu točku
dakle, dobila sam uputnicu za "kompletnu obradu kod trombofilije". još nisam vidila šta sve u nastavku piše, al lako se nadopiše ako išta fali :D. Ajde, držite fige :top:
držim fige da te obrade kako treba..
Yin&Yang
27.08.2008., 14:22
Kako ste? Ja se utorak vratila s godišnjeg i mogu reći da sam se baš odmorila.
Jutros sam bila sa nalazima kod ginekologa na Sv. Duhu i mogu reći da mi nije objasnio ama baš ništa. Pogledao je nalaze, rekao kako mu je baš drago da smo pronašli uzrok, rekao mi da odem kod hematologa i da mogu ići na trudnoću čim mi on odredi terapiju.
U petak sam se naručila kod hematologa, nadam se da će mi on reći malo više i objasniti sve to skupa malo stručnije nego li sam i sama pronašla na internetu.
U ponedjeljak idem kod svog ginekologa, a u utorak kod Đelmiša, a onda valjda na slijedeću trudnoću, koja će nadam se biti uspješnija nego dosadašnje.
Šta se događa s vama?
i reci mi na kraju da li si MTHFR 677 TT (homozigot) ili (herterozigot)
i koji su ti na kraju uzrok našli? što ti je rekao?
Yin&Yang
27.08.2008., 17:38
Ja sam MTHFR heterozigot, to striktno piše na nalazu.
Po njemu je glavni uzrok zgrušavanje krvi, ali u detalje i objašnjavanje on nije ulazio. Za štitnjaču je rekao da je to po njemu sporedna stvar, ali da će mi pri kraju trudnoće ipak povisiti terapiju eutyroxa:ne zna: Drugo ništa nije objašnjavao. Zato je po njemu tu ključan hematolog, koji će mi i odrediti terapiju.
Eto, nadam se da će mi Đelmiš uliti malo više povjerenja.
a gdje Hematologu ideš?
znaš što je sad tu bezveze? Đelmiš i Petrova ne priznaju nalaze nijedne biolnice osim Rebra (to je njihova Bolnica)
Koliko se ja sjećam ti si vadila sve u Vinogradskoj. Daj provjeri da li je to istina.
Tvitica je pola nalaza radila u Vinogradskoj i nisu joj ih priznali
Zato, poučena njezinim iskustvom ja sam išla odmah na Rebro. I Hematolog mi je na Rebru. Nazovi ih prije nego što ideš
Yin&Yang
27.08.2008., 21:59
Kakve to sad veze ima iz koje je bolnice? A svašta!
Uglavnom, svaki nalaz mi je iz neke druge bolnice, koagulaciju sam radila u Zavodu za transfuziologiju, to je odmah kraj Petrove bolnice, imunologiju sam radila na Rebru, a za hormone štitnjače sam bila u Vinogradskoj. Kod hematologa sam mislila ići na Sv. Duh, jer me je zapisalo odmah za ovaj petak, a ako bude potrebno otići ću i na Rebro.
Hvala na savjetu. Čula sam i da se i dr. Duić u Merkuru bavi takvim trudnoćama, je li znate kakav je on?
Ni sama ne znam tko će najbolje povezati sve te moje nalaze i dati mi barem nekakvo objašnjenje:ne zna:
Yin&Yang
27.08.2008., 22:02
Šta je tebi lara Đelmiš rekao? Kada planiraš slijedeću trudnoću? Uglavnom, mene je sve strah i više se uopće ne veselim tom periodu.
Mislim da ću biti u stalnom strahu, svake minute.
Znači, kod Đelmiša mogu samo doći u ambulantu u utorak ujutro bez naručivanja (od kada radi ujutro?)?
Kakve to sad veze ima iz koje je bolnice? A svašta!
Uglavnom, svaki nalaz mi je iz neke druge bolnice, koagulaciju sam radila u Zavodu za transfuziologiju, to je odmah kraj Petrove bolnice, imunologiju sam radila na Rebru, a za hormone štitnjače sam bila u Vinogradskoj. Kod hematologa sam mislila ići na Sv. Duh, jer me je zapisalo odmah za ovaj petak, a ako bude potrebno otići ću i na Rebro.
ne znam ni ja.... samo kada sma ja bila na patologiji trudnoće 1 pitali su me gdje sma radila pretrage. Rekla sma Rebro i tada su ih uzeli.
Zato kažem pitaj i vidi. Tvitici pola toga nisu priznali. Ne znam da li je to tako, uglavnom vidjeti ćeš i sama kada odeš
Čula sam i da se i dr. Duić u Merkuru bavi takvim trudnoćama, je li znate kakav je on?
Tražiš mišljenje i savjet? Ne idi njemu
Ni sama ne znam tko će najbolje povezati sve te moje nalaze i dati mi barem nekakvo objašnjenje:ne zna:
Tim. To se radi timski
Šta je tebi lara Đelmiš rekao? Kada planiraš slijedeću trudnoću? Uglavnom, mene je sve strah i više se uopće ne veselim tom periodu.
Nisma ja ni bila kod njega osobno. Bila sma kod dr. Ivanišević, dr. Blajića ali kod njega nisam još. Ići ću uskoro.
Mislim da ću biti u stalnom strahu, svake minute
To je stalna moja rečenica. Ali kako mi psiholog rekao... odi na psihoterapiju tijekom trudnoće jer sve mi nemamo straha od poroda već od trudnoće.
Znači, kod Đelmiša mogu samo doći u ambulantu u utorak ujutro bez naručivanja (od kada radi ujutro?)?
u načelu DA. Radi od 8 ujutro ali on ti je odjelni liječnik pa zna i kasniti i doći tek poslije vizita.
evo saznadoh za još jednu pretragu koju Rebro odnedavna radi... odnosi se na nemogućnost začeća i rane spontane.
Zove se ACE I/D poliformizam
viktoria
31.08.2008., 17:58
Za početak drago mi je da sam vas našla,znači nisam jedina ima nas puno,nažalost.Nadam se da mi možete odgovoriti na neka pitanja.
U 6.mj.trudniče oboljela sam od tromboze,primala fragmin,mirovala.
Porod je prošao dobro,bebica zdrava.Nalazi su pokazali da imam trombofiliju,
heterozigotan tip gena za faktor II,heterozigotni tip gena CT za MTHFR i normalan tip gena za faktor V.
Nakon poroda počinje terapija marivarinom 3kom.dnevno,i tako 9mj.da bi se pokazalo da sam otporna na marivarin pa sljedi hospitalizacija zbog novog ljeka,sintrom 1tab.dnevno.
Nalazi su ispod normale ali nema naznaka tromboze pa pijem jednu tab.da nebi krvarila i da ne ode na jetru,i tako cijeli život.
Zanima me dal znate koga sa takvim problemom?
I ginekolog i hematolog su savjetovali da više ne rađam,jer bi sljedeća trudnoča bila rizičnija,a meni je teško to prihvatiti,iako znam da imam sreće da smo i beba i ja živi,i zahvalna sam Bogu na tome!
Zanima me dali ima među vama tko sa trombofilijom a da je rodila 2 puta?
Za početak drago mi je da sam vas našla,znači nisam jedina ima nas puno,nažalost.Nadam se da mi možete odgovoriti na neka pitanja.
U 6.mj.trudniče oboljela sam od tromboze,primala fragmin,mirovala.
Porod je prošao dobro,bebica zdrava.Nalazi su pokazali da imam trombofiliju,
heterozigotan tip gena za faktor II,heterozigotni tip gena CT za MTHFR i normalan tip gena za faktor V.
Nakon poroda počinje terapija marivarinom 3kom.dnevno,i tako 9mj.da bi se pokazalo da sam otporna na marivarin pa sljedi hospitalizacija zbog novog ljeka,sintrom 1tab.dnevno.
Nalazi su ispod normale ali nema naznaka tromboze pa pijem jednu tab.da nebi krvarila i da ne ode na jetru,i tako cijeli život.
Zanima me dal znate koga sa takvim problemom?
I ginekolog i hematolog su savjetovali da više ne rađam,jer bi sljedeća trudnoča bila rizičnija,a meni je teško to prihvatiti,iako znam da imam sreće da smo i beba i ja živi,i zahvalna sam Bogu na tome!
Zanima me dali ima među vama tko sa trombofilijom a da je rodila 2 puta?
uf drago mi je da si dobro i da si rodila zdravu i ok bebu. Mnogima od nas (tviti, vista, ja, ying yang) nije to uspjelo. Mi nismo dobile trombozu ..svaka od nas je imala drugačiji slučaj.
Meni i visti je beba samo umrla naglo, tviticina je zaostajala u razvoju a ying yang gubi rane trudnoće.
Ne znam..nijedna od nas tu nema djece osim forumašica doroty..ona je na početku teme postala te ona bi ti mogla dati odgovor na tvoje pitanje.
Evo, slučajno sam tu. Mogu reći da mi je druga trudnoća prošla bolje nego prva, barem što se tiče posljedica za bebu. U prvoj je zaostajanje u razvoju počelo desetak tjedana ranije nego u drugoj trudnoći, kada je beba preživjela. Mislim da nije pravilo da će iduća trudnoća proći lošije, pogotovo ako se zna za problem sa tombozom.
pa i meni to doroty nema logike..uvede se heparin i ne vidim tu uopće brige. Stalno se vadi krv kontroliraju se vrijednosti, mjeri tlak.. na znam zašto bi tu bio rizik.
kada čitam njezine poliformizme (mutacije)..ona je heterozigot na faktor II i MTHFR a ja homozigot na PAI i heterozigot na MTHFR. Ja imam na dva aleja.
Jelda da si i ti homozigot..koliko se sjećam?
znaš kako vinogradska zove pojam homozigot? divlji gen :lol:
Divlja sam po cijelom tijelu :lol:
Ja sam heterozigot na genu MTHFR, a na PA1-1 sam zaboravila što sam, moram pogledati papire. Sigurna sam da i ja imam nešto divlje u sebi.
Ja sam heterozigot na genu MTHFR, a na PA1-1 sam zaboravila što sam, moram pogledati papire. Sigurna sam da i ja imam nešto divlje u sebi.
linkam tvoj post sa prve stranice:
Faktor V Leiden- homozigot
Faktor II - homozigot
MTHFR - heterozigot
PAI-1 - prisutan 4G polimorfizam na jednom alelu
znači V leiden i Faktor II si homozigot a PAI i MTHFR si heterozigot
Hvala što si našla, sada se sjećam.
daj svrati koji put..nema te uopće više tu :)
Svašta mi se događalo pa sam bila zauzeta (dala otkaz u "sigurnoj" firmi i otvorila slobodnu djelatnost, sutra mi je prvi dan).
uf... ja ti želim sutra sreću na svom prvom radnom danu...
biti će sve ok... samo hrabro i nemoj se dati smesti nikome.
Hvala, sigurna sam da će biti dobro jer su mi se sva vrata kao nekim čudom počela otvarati.
Hvala, sigurna sam da će biti dobro jer su mi se sva vrata kao nekim čudom počela otvarati.
ma bravo .top:
to je dobar znak... dolazi tvojih 5 minuta..iskoristi ih
Bio je i red nakon ovih turbulentnih trudnoća. Možda je sada vrijeme za još jednu :p.
viktoria
31.08.2008., 22:52
Čitam topić već drugi put od početla do kraja i neznam šta bi vam pametno rekla.
Žao mi je zbog vaših bebica puno,al ne razumijem zašto žene moraju imati nekoliko spontanih da bi se napravila kompletna obrada,po meni trbala bi se raditi kompletna obrada nakon prvog.Pa za šta se doktori godinama školuju?
Neznam dali sam u pravu ali iz svega pročitanog čini mi se da smo beba i ja imali puno,puno sreće da je sve prošlo dobro,sada mi to djeluje kao neko čudo da se desilo jer hvala Bogu nije došlo do spontanog,a koliko vidim to je nažalost jako čest slučaj.
Lara,u tvom postu sam pročitala da hematolog mora prisustvovati na porodu,i da porod bude carski.
Moj je porod bio prirodan,rekli su da je to najbolje,epiduralna zabranjena,bila kod anesteziologa na savjetovanju,a i on je rekao da porod mora biti prirodan.Da na carski mogu jedino u slučaju komplikacija,beba se na vrijeme okrenula na glavicu,bila je na zadak.
Hematolog na porodu nije bio,jedino su se ginekolozi savjetovali sa njima.
Netko je tu spominjao da ide na sv.duh kod hematologa,pa me zanima kojega?
Svim sadašnjim i budučim trudnicama želim puno zdravlja i mislim da bi ih svi trebali držati kao kap vode na dlanu,pogotovo sa ovakvim i sličnim problemima jer tko ne proba nezna koje su to strepnje i strahovi.
viktoria
31.08.2008., 23:00
A da,na zadnjem ultrazvuku prije poroda dr.je rekao da mi je posteljica slabije prokrvljena,ali da to danas nije problem.
Zanima me dali mi tu rečenicu može tko objasniti,jer od staha nisam pitala tada već sam se tješila da to nije problem.
Mene je sve to toliko iscrpilo da sve više razmišljam da odustanem od trudnoće, iako potajno želim.
Prokrvljenost posteljice je i kod mene oba puta bila problematična. Pretpostavljam da se to da riješiti heparinom.
viktoria
31.08.2008., 23:09
Znam,ja svima govorim da nesmijem više rađati,a dr.da ne planiram više dijecu,jer ipak je to njihova preporuka,a u sebi se nadam i planiram za koju godinu kad se malo oporavim.
viktoria
31.08.2008., 23:11
Heparin sam i primala pa mi zato nije jasno,na kojoj terapiji si ti bila?
Ja uopće nisam bila na terapiji jer nisu znali o čemu se radi. Poslije poroda sam bila nešto kratko na marivarinu U kojem točno tjednu si rodila?
Ovo mi je pisalo na uputnici za obradu kod trombofilije: PAI-1, ACE, MTHFR, Protein c i S, Faktor V i Faktor II - za one koje su iz Splita, vadi se na Patologiji. Za dva do tri tjedna bi trebala dobit nalaze.
Yin&Yang
01.09.2008., 10:41
Ja sam bila kod hematologa na Sv Duhu, doktorica se zove Gina Frković Solomun i ženska me oduševila, tako jedna normalna i pristupačna osoba, prva koja mi je sve lijepo objasnila i popričala sa mnom kao čovjek.
Sutra ujutro idem kod Đelmiša, moj mi ga je ginekolog toplo peporučio i dao mi jutros uputnicu. Rekao mi je da je po njemu glavni problem i uzrok moja krv (dakle trombofilija) i kada se konzultiram sa Đelmišom da mogu na slijedeću trudnoću.
viktoria
01.09.2008., 11:59
Ja uopće nisam bila na terapiji jer nisu znali o čemu se radi. Poslije poroda sam bila nešto kratko na marivarinu U kojem točno tjednu si rodila?
40 tjedan,2 dan nakon termina.
viktoria
01.09.2008., 12:03
Ja sam bila kod hematologa na Sv Duhu, doktorica se zove Gina Frković Solomun i ženska me oduševila, tako jedna normalna i pristupačna osoba, prva koja mi je sve lijepo objasnila i popričala sa mnom kao čovjek.
Sutra ujutro idem kod Đelmiša, moj mi ga je ginekolog toplo peporučio i dao mi jutros uputnicu. Rekao mi je da je po njemu glavni problem i uzrok moja krv (dakle trombofilija) i kada se konzultiram sa Đelmišom da mogu na slijedeću trudnoću.
Ja sam kod dr.Lang,a kad nje nema kod dr.Frković,i jako sam zadovoljna sa obadvije,sve ljepo objasne i popričaju.
tvitica
01.09.2008., 17:03
ja trudna , znaci uskoro krece piknje ....
viktoria
01.09.2008., 19:00
ja trudna , znaci uskoro krece piknje ....
Draga tvitice,ja ti od srca čestitam i želim sreću.:)
Yin&Yang
01.09.2008., 19:20
Tvitice, baš mi je drago to čuti, čestitam ti od srca! Vjerujem da će ova trudnoća proći super i da ćeš uskoro držati svoje dijete u rukama!
Yin&Yang
02.09.2008., 13:20
Jutros sam bila kod Đelmiša, pogledao mi je sve nalaze, i naručio me da dođem u bolnicu na jedan, dva dana - 06.10., te će mi tada ponoviti pretrage i odrediti terapiju (a ako u međuvremenu ostanem trudna, rekao je da se javim odmah).
samo pišite, sve se bojim da će mi trebat vaša iskustva...
Lara, jesi i ti bila? Šta je Đelmiš tebi rekao?
bila sam. Profesor je jedan smiren, ugodan i malo pričljiv čovjek.
Od dva fascikla nalaza koje sma mu dala ...ciljano je uzeo tri nalaza.
na PHD je rekao: vama nitko nije vidio da je beba zaostajala u razvoju? ja sam rekla: 'ne' nitko mi to nije rekao. dala sam mu zadnji pregled i onda je rekao da su mjere subjektivne ali da beba od 27 tjedana ne može biti teška 500 grama.
Nadalje je rekao da ću morati uzimati heparin te da sam sve pretrage obavila te da ne treba više ništa.
kada zatrudnim... i kada kućni test pokaže + odmah vaditi betu pa na UZV koji treba pokazati da je trudnoća u maternici..odmah se javljam njima.
Sa heparinom se kreće od 6 tjedna i bode se u nogu (natkoljenicu).
rekao je da je beba morala umrijeti jer eto mnogi ginekolozi prilaze k trudnoći da je to nešto normalno i da ne treba dodatnih pretraga. Jest to je zaista nešto normalno i prirodno ali nije uvjek tako!
Uglavnom, jedno lijepo iskustvo sa Profesorom i jedan lijep razgovor.
Eto... nažalost je da samo on u Hrvatskoj se bavi niskomolekularnim heparinom u trudnoći.
U ponedeljak idem Hematologu
ajde, drago mi je da je dobro prošlo. sad još samo trebaš zatrudnit... :cerek:
pa ne planiram još. ima tu da se ponovi još PAPA test, riješi e.colii da bi se išlo raditi bebicu.
kada ti planiraš?
ne znam što bi ti rekla. meni su brisevi i urinokultura sad ok, ostale nalaze ili čekam ili ih još nisam niti radila. svakako, tek sam na početku. Čak i da su gotovi, mužev spermiogram je poprilično loš, a ja nisam sklona nikakvim vrstama stimulacija :ne zna:.
cure...sutra sam kod hematologa...poželite mi sreću da sve prođe ok :top:
viktoria
07.09.2008., 22:36
Kod kojeg hematologa ideš?Sretno!:):):)
good luck :top::cerek:
Kod kojeg hematologa ideš?Sretno!:):):)
dr Zupičić..voditeljica odjela za koagulaciju KBC Rebro
PAI-1
Ovo ovako napisano je običan PAI - trenutna koncentracija u krvi
ACE
to je mutacija. “angiotensin-converting enzyme” izgleda ima za posljedicu pojacano stezanje krvnih zila (kako to strucno kazu povecava produkciju vasopresora i reducira poluzivot vasodilatora) sto ima za posljedicu i sklonost povisenom krvnom tlaku , a moze ukazivati i na sklonost srcanim bolestima.
MTHFR, Faktor V i Faktor II
ovo su također mutacije
Protein c i S
.
ovo su trenutne vrijednosti
ali ovdje fali još puno puno pretraga...
Ali enma veze...bitno da su ti mutacije tu jer ako imaš nešto onda na osnovu toga napraviti će ti sve živo.
PAI ti nije mutacija... ona se drugačije piše
ništa, pričekat ćemo nalaze pa ćemo vidit šta kažu :top:
naravno..... javi vista kada ih dobiješ :)
Evo mene sa nalazima. Dakle, kaže ovako:
ACE - umnažanjem dijela gena za angiotenzin konvertirajući enzim (ACE) pomoću PCR metode, uz specifične probe, utvrđen je homozigotni genotip DD (190bp). Nalaz predstavlja niski rizik za trombofiliju.
FV-LEIDEN - umnažanjem dijela gena koagulacijskog faktora V, pomoću PCR metode, uz specifične probe za normalni i izmjenjeni tip gena FVQ506, utvrđen je Normalni tip gena za faktor V
FII - analizom dijela gena koagulacijskog faktora II, pomoću PCR i uz specifične restrikcijske endonukleaze, uz mutaciju G20210A, utvrđen je: Normalni tip gena za faktor II
MTHFR - umnažanjem dijela gena za metilen-tetrahidro folat reduktazu (MTHFR) pomoću PCR metode, uz specifične probe za C677T, utvrđen je homozigotni normalni ti gena (CC) za MTHFR.
PAI-1 - umnažanjem promotorskog dijela gena za plazminogen aktivator inhibitor (PAI-1), momoću referentne PCR metode, uz specifične probe, utvrđen je delecijski polimorfizam (4G/4G). Nalaz predstavlja niski rizik za trombofiliju.
Nemam nalaze proteina C i S; valjda se ne rade u ovom laboratoriju. To ću morat ponovo.
Yin&Yang
19.09.2008., 10:20
Je li bila koja od vas kod Đelmiša u bolnici na pretragama?
Tvitice, kada si ti ono rekla da ideš u bolnicu?
u bolnici nisma bila na pretragama....ja sma ih radila na Rebru i meni je sve on priznao (o tom sam ti pričala)
Tviti je danas zaprimljena u Petrovu da joj odrede terapiju
BubaTruba
29.09.2008., 21:45
Haj žene!
Evo da se i ja priključim sa svojim nalazima, barem dijelom koji imam, jer za neke sam tek naknadno saznala.
F II 20210A - dokazana točkasta mutacija - HETEROZIGOT
F V R506Q - nije dokazana točkasta mutacija
Genotip MTHFR - 677TT
homocistein - bio povišen, smanjila sa folnom+b12
ACL IgM bio umjereno pozitivan (preko 20) - zadnji nalaz 3 - pijem aspirin od 100 mg
E sad godinama sam u MPO-u i uspjela sam zadnjih godinu dana 2 puta ostati trudna što je veliki uspijeh ali su obje trudnoće završile spontanim u 6-tom tjednu. Bila sam na niskomolekularnom heparinu - fragminu i to prvi put od pozitivne bete, drugi put od samog ET. Bila je još jedna trudnoća prije 5 godina ali je bio bighted ovuum.
Znači bila trudna, uzimala heparin i opet spontani. Inače imam i prolaktin povišen (na bromergonu sam).
Nemam nalaz PAI a nisam niti sigurna što bi još mogla uvesti kao terapiju kad sam sve vezano za trombofiliju pokrila (barem to mislim onako laički).
Vidim da sve idete hematologu pa ću i ja ići, samo što Petrova nije moja opcija ni pod razno. Moje domene kretanja su VV, Vinogradska, Rebro.
Sretno tviti.
Haj žene!
Evo da se i ja priključim sa svojim nalazima, barem dijelom koji imam, jer za neke sam tek naknadno saznala.
Genotip MTHFR - 677TT
ACL IgM bio umjereno pozitivan (preko 20) - zadnji nalaz 3 - pijem aspirin od 100 mg
E sad godinama sam u MPO-u i uspjela sam zadnjih godinu dana 2 puta ostati trudna što je veliki uspijeh ali su obje trudnoće završile spontanim u 6-tom tjednu. Bila sam na niskomolekularnom heparinu - fragminu i to prvi put od pozitivne bete, drugi put od samog ET. Bila je još jedna trudnoća prije 5 godina ali je bio bighted ovuum.
Znači bila trudna, uzimala heparin i opet spontani. Inače imam i prolaktin povišen (na bromergonu sam).
Nemam nalaz PAI a nisam niti sigurna što bi još mogla uvesti kao terapiju kad sam sve vezano za trombofiliju pokrila (barem to mislim onako laički).
Vidim da sve idete hematologu pa ću i ja ići, samo što Petrova nije moja opcija ni pod razno. Moje domene kretanja su VV, Vinogradska, Rebro.
Sretno tviti.
Dobro došla Buba...
e sad je moje pitanje..... da li si bila kod Radončića? On se aktivno bavi tim pitanjima i problematikom.
Nejasno mi je, bila si na heparinu a dva puta izgubila bebu.....
koje si pretrage dosada napravila?
tvitica
30.09.2008., 11:05
Haj žene!
Genotip MTHFR - 677TT
Sretno tviti.
hvala, ali vidiš griješiš sto se tiće Petrove ...svi se zgražaju nad njom kao nad crnim vragom ..
Ovdje se postavlja samo jedno pitanje , dali ja želim dijete ????
ŽELIM:top:
e sada čovjek koji je nr.1 u hrvatskoj koji se bavi mojim slučajem radi u Petrovoj i iskreno j... mi se za ostalo ..ja znam da sam kod najvećeg stručnjaka ..a 9 mjeseci cu izdržati i na slami ..ali glavno mi je da sam ja u rukama ljudi koji znaju sta rade samom :D
e sada da on ode radit u vrapce , ja bi za njim :top:
I sretna sam da takav jedan čovjek postoji u Hrvatskoj i ne zanima me gdje radi .
BubaTruba
01.10.2008., 20:57
Dobro došla Buba...
e sad je moje pitanje..... da li si bila kod Radončića? On se aktivno bavi tim pitanjima i problematikom.
Nejasno mi je, bila si na heparinu a dva puta izgubila bebu.....
koje si pretrage dosada napravila?
Jesam i on je sugerirao kao i moj doc heparin.
Inače odradila sam imunološke pretrage kariotipe, HLA tipizaciju, serološke na TORCH, NK stanice CD 56, CD 19, antinuklearna protutijela, antitireoidna protutijela, LAC, antitrombin III, proteins S, protien C.
Nakon zadnjeg spontanog (nijednom nisam bila na kiretaži već sam se sama očistila) sam ulovila dio i odnjena na Rebro i kariogram je bio uredan.
Uglavnom nikako da doguram niti da srce prokuca.
Najnoviji problem mi radi štitnjača i spremam se na uzv i punkciju ali to već ide van okvira ove teme.
Što se tiče Petrove ja govorim o ginekolozima i mpo postupcima i iskustvima poznatih sa tom ustanovom pa je moj stav u biti projekcija tuđih iskustava što možda i nije ok ali kaj mogu kad me odbija.
Znači trebala bih možda otići do tog doktora Đelmiša? Da li se može samo tako naručiti kod njega bez da si pacijent Petrove?
BubaTruba
01.10.2008., 20:59
Da još sam radila:
SE, KKS, urin, urinokulturu, GUK, OGTT, bilirubin, AST, ALT, GGT, LDH, ALP, urea, kreatinin, APTV, mali koagulogram.
Jesam i on je sugerirao kao i moj doc heparin.
Inače odradila sam imunološke pretrage kariotipe, HLA tipizaciju, serološke na TORCH, NK stanice CD 56, CD 19, antinuklearna protutijela, antitireoidna protutijela, LAC, antitrombin III, proteins S, protien C.
Nakon zadnjeg spontanog (nijednom nisam bila na kiretaži već sam se sama očistila) sam ulovila dio i odnjena na Rebro i kariogram je bio uredan.
Uglavnom nikako da doguram niti da srce prokuca.
Najnoviji problem mi radi štitnjača i spremam se na uzv i punkciju ali to već ide van okvira ove teme.
Što se tiče Petrove ja govorim o ginekolozima i mpo postupcima i iskustvima poznatih sa tom ustanovom pa je moj stav u biti projekcija tuđih iskustava što možda i nije ok ali kaj mogu kad me odbija.
Znači trebala bih možda otići do tog doktora Đelmiša? Da li se može samo tako naručiti kod njega bez da si pacijent Petrove?
ja ne znam koji te doktor vodi ali ne mora značiti da je heparin lijek za sve. Ponekad i sam plod nije potpuno zdrav...možda su ti trebali napraviti svaki put kariogram da se vidi da li je to u prva dva slučaja bio zbog bebe ili zbog tebe.
ja ti toplo također preporučam možda da odeš kod Đelmiša.
tvitica
02.10.2008., 07:47
đelmis ti utorkom ima ambulantu , samo trazi uputnicu svoga gina ...
Yin&Yang
03.10.2008., 19:29
Pozdrav!
Kako ste? Što ima novoga kod vas?
Ja sam u međuvremenu vadila progesteron, koji je bio i više nego odličan, ponovila briseve - sve negativno, i danas ponovila nalaz štitnjače, TSH se normalizirao, sada je 1,15, a antitijela mi nisu povišena,
U ponedjeljak isem u Petrovu u dnevnu bolnicu na obradu, pa ćemo vidjeti kakvu terapiju će mi odrediti.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.